Πέμπτη, Αυγούστου 31, 2006

Εξαπατα η Ελευθεροτυπια τους αναγνωστες της?

Δεν ειμαι γνωστος για την συμπαθεια μου στην Ελευθεροτυπια, αλλα αυτο πια παραπαει.

Γνωριζατε οτι «Η παγκοσμιοποίηση φέρνει 250 εκατ. ανέργους»? Οχι? Κριμα, οι κορυφαιοι οικονομολογοι της Ελευθεροτυπιας διαλεγμενοι ενας και ενας για τις ενδελεχεις γνωσεις τους και την δημοσιογραφικη δεοντολογια τους ειναι εδω για την ενημερωση σας! Αληθεια αν ηξεραν οι υπολοιποι Ευρωπαιοι οτι με μολις 1,5-2 ευρω μπορεις να αποκτησεις ενα τετοιο εντυπο, αποσταγμα σοφιας, απαυγασμα του νεοελληνικου πολιτισμου, διαμαντι λογικης, θησαυρο γνωσης και ακρον αωτον επαγγελματικης ηθικης (και δωρο και κανα DVD απο πανω), θα εσπευδαν σιγουρα μαζικα να μαθουν την ελληνικη γλωσσα.

Εγω σιγουρα χαιρομαι που την εχω την ελληνικη ως μητρικη και ευλογω και την μερα που η Ε εφτιαξε ιστοσελιδα για να φροντιζει για την πιεση μου. Βλεπετε ειμαι υποτασικος και μονο ενα καλο αρθρο της Ε μπορει να με ξυπνησει το πρωϊ...

Εχουμε και λεμε λοιπον: Ο Διεθνης Οργανισμος Εργασιας, γνωστο άντρο των καταραμενων νεοφιλελευθερων οταν κριτικαρει την ανελαστικοτητα της αγορας εργασιας στην Ελλαδα, ξαφνικα αλλαξοπιστησε και εβγαλε μια ερευνα για την εργασια στην Ασια που λιγο πολυ βρισκει οτι καταστρεφεται σημερα απο την παγκοσμιοποιηση. Ειναι δυνατον? Μαλλον οχι... Θα σας πω μια εναλλακτικη ιστορια: ενας δαιμονιος ρεπορτερ της Ε βρηκε καπου στο Ρωϋτερς μια ειδηση με τις λεξεις ανεργια και παγκοσμιοποιηση και αποφασισε να πλεξει ενα θαυμασιο αποκυημα της φαντασιας του για τους Ελληνες που ως γνωστον ουτε ιντερνετ εχουν, ουτε μυαλο και βεβαια ειναι γνωστοι για την μεσογειακη διαιτα τους που βασιζεται στο κουτοχορτο. Ανοιξε λοιπον τον ΗΥ του να διαβασει την ερευνα? Φυσικα οχι! Τι τον περασατε? Υπαλληλο σοβαρης εταιρειας με καποιο καλο ονομα να κρατησει? Για την Ελευθεροτυπια δουλευει ο ανθρωπος, δεν εχει χρονο για τετοια, εχει αλλες δουλειες. (αποκλειστικες πληροφοριες για το προγραμμα των δημοσιογραφων της "Ε": 9-10 χαζευουν βιτρινες πηγαινοντας στην δουλεια και καταριουνται τον αδικο καπιταλισμο που δεν τους επιτρεπει να αγορασουν ενα Ρολεξακι σαν ανθρωποι και αυτοι. 10 φτανουν στην δουλεια και αποδιδουν την καθυστερηση στον Καραμανλη που επετρεψε στους Αθηναιους να αγορασουν αυτοκινητα. Χαθηκε να ειμαστε Σοβιετια να εχουν αυτοκινητα μονο τα μελη του Κομματος και οι δημοσιογραφοι της Πραβδα? 10-12 πινουν καφε και παιζουν μπεγλερι, 12-2 φαϊ-ουζακι-χταποδακι του λαου κτλ, 2-4 σιεστα, 4-6 υποχρεωτικη συμμετοχη στην πορεια που τυχαινει να κλεινει εκεινη την ημερα το κεντρο της Αθηνας. Αν δεν υπαρχει πορεια, μαζευει δυο αστεγους και τρεις φοιτητες απο την Νομικη και φτιαχνουν μια.) Αλλα καλα η μελετη εχει 86 σελιδες και ειναι και στα αγγλικα (την γλωσσα του εχθρου). Την σχετικη ανακοινωση δεν μπορουσε να την διαβασει που υπαρχει και στα γαλλικα (πολιτικα ορθη γλωσσα, αποδεκτη στην Σοβιετια, φετιχ για καθε αριστεριστη που σεβεται τον εαυτο του)? Τι λεει η ανακοινωση?

*Robust growth in trade, investment and output [...] the region has made remarkable headway economically and now occupies a "premier position in the global economy

μεταφραση Ε:
πλήρη[ς] αποτυχία της παγκοσμιοποίησης


*many countries in the region have made huge strides in reducing poverty

μεταφραση Ε:
σε κάποιες χώρες της περιοχής σημειώθηκαν σημαντικά βήματα για τη μείωση της φτώχειας

(Αν δεν ξερετε καλα αγγλικα να σας εξηγησω: many σημαινει μερικα. huge σημαινει σημαντικα. Οτιδηποτε αλλο λεει το λεξικο σας ειναι προϊον της αρρωστημενης φαντασιας ενος αλκοολικου καουμποϋ του Τεξας.)


*Large productivity gains aren't translating into substantially shorter working hours.
...
In China [...] real wages rose by slightly less than 80 per cent. Pakistan and India experienced a decline in real manufacturing wages since 1990 - a drop of 8.5 per cent in the former and of 22 per cent in the latter. (ΣτΜ δηλαδη μεση ανοδος των μισθων στις τρεις χωρες κατα περιπου 25%)

μεταφραση Ε: Οι [εργαζομενοι] βρίσκονται έτσι σήμερα αντιμέτωποι με ακόμη μεγαλύτερα ωράρια, χαμηλότερες αμοιβές και λιγότερες δουλειές

(οταν κατι πεφτει, αλλα οχι σημαντικα, ειναι το ιδιο με το να ανεβαινει ακομα περισσοτερο! Για να αντιστρεψω την λογικη, πειτε στον αρχισυντακτη της Ε να ριξει λιγο τον μισθο του ανωνυμου αρθρογραφου μας. Θα αισθανεται σαν να εγινε ο μισθος του ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ!)


*Και βεβαια το τελειωτικο:
the world is looking to Asia for examples and good practices on how to seize opportunities and address the challenges posed by globalization (ΣτΜ πως να αρπαξει τις ευκαιριες και να ξεπερασει τις προκλησεις της παγκοσμιοποιησης)

μεταφραση Ε: Η παγκοσμιοποίηση φέρνει 250 εκατ. ανέργους

Τι να σχολιασω εδω? το να λες οτι η παγκοσμιοποιηση φερνει τους ανεργους ειναι σαν να λες οτι ενας αριστος χειρουργος που εγχειριζει εναν ασθενη και καταφερνει να αφαιρεσει μονο τον μισο ογκο, του προκαλεσε καρκινο!


ΥΓ ολα αυτα χωρις να μπω στο ψητο του θεματος που ειναι οτι οι χωρες της Ασιας με το μεγαλυτερο ανοιγμα στην παγκοσμια αγορα, δηλαδη με τον μεγαλυτερο βαθμο παγκοσμιοποιησης ειναι και οι πιο κερδισμενες. Αν δειτε στην μελετη, η Κινα με το συνεχες ανοιγμα εχει απιστευτη οικονομικη μεγεθυνση, πτωση της φτωχιας και ανοδο της απασχολησης. Αντιθετα οι Αραβικες χωρες ας πουμε παραμενουν κλειστες και λιμναζουσες. Η Ινδια με τις ημιμεταρρυθμισεις της ειναι καπου στην μεση... Κανεις δεν λεει οτι η Ασια ειναι σε αριστη κατασταση. Η φτωχεια ειναι ενδημικη, η ανεργια μεγαλη και τα εργασιακα προτυπα μαλλον χαμηλα. Αλλα ο μονος τροπος να βελτιωθει η ηπειρος ειναι το συνεχες ανοιγμα στις διεθνεις αγορες και επενδυσεις. Τοχουν καταλαβει βεβαια και γιαυτο και συμφωνα με την μελετη:

Asia has become the centre of activities for outsourcing, offshoring, inshoring and supply chaining [σημειωση: ολα αυτα προϋποθετουν ξενες επενδυσεις]. Recent economic growth in the region, with close to 4 billion people, has been by far the most rapid in the world. [...] the benefits of globalization and economic growth within and between countries has been uneven [σημειωση: λογικο μια και μερικες χωρες εχουν αγκαλιασει την παγκοσμιοποιηση και αλλες οχι].

Δειτε και αυτο περι πτωσης της φτωχειας στην Ασια, σε χωρες οπως Ινδια και Κινα.


προσθηκη: ο τιτλος αλλαξε επειδη αν και προφανως χιουμοριστικος, ισως μερικοι τον παρεξηγουσαν (οπως κεταδειξαν και καποιες φιλικες υποδειξεις). Το μπλογκ και ο υπογραφων σε καμμια μα καμμια περιπτωση δεν προσυπογραφουν την χρηση βιας. Προτιμουμε τον διαλογο οπως εχουμε δειξει αλλωστε...

43 σχόλια:

- είπε...

Ο τίτλος είναι μάλλον ατυχής.

S G είπε...

χμμ σε περιπτωση που δεν ειναι προφανες, αστειυομαι δεν θελω κανεις να παει να καψει τα γραφεια κυριολεκτικα. Μεταφορικα ομως θα το θεωρουσα εξαισιο αν αρχιζαν να πεφτουν βροχη γραμματα κριτικη τετοιων απαραδεκτων αρθρων. Μια που εισαι νομικος, θα ηθελα να μου πεις αν αυτο το αρθρο αγγιζει τα ορια της εξαπατησης (η εξαπατηση θελει μαλλον και καποιον στοχο? ναι, στοχος της ελευθεροτυπιας ειναι να πουλαει περισσοτερο με ψευδεις ειδησεις)

Ανώνυμος είπε...

χμμμμ... αρκετά εμπρηστικός ο τίτλος του άρθρου θα έλεγα...

Andrew είπε...

Η μέση πτώση μισθών πάντως στην Ινδία και στο Πακιστάν δεν είναι κάτι καλό. Οσο για την Κίνα θα έχουμε ενδιαφέρουσες εξελίξεις σύντομα γιατί η μέση άυξηση μισθών δεν σημαίνει ταυτόχρονα και αύξηση του βιοτικού επιπέδου του συνόλου των Κινέζων.

- είπε...

Ε ας μη καταχρώμαστε τα νομικά. Η απάτη συνδέεται με το παράνομο περιουσιακό όφελος, σε βάρος της περιουσίας κάποιου άλλου.

Προφανώς ο τίτλος είναι "χιουμοριστικός". Αστεία, όμως, που "νομιμοποιούν", έστω και κατ' ελάχιστον, μορφές τραμπουκισμού (ως εκδήλωση "αγανάκτησης") εμένα δεν με κάνουν να γελάω. Μπορεί να φταίω εγώ.

Επί της ουσίας, το άρθρο της Ελευθεροτυπίας σαφώς δεν συνιστά ακριβή μεταφορά (ούτε "μετάφραση") της αρχικής έκθεσης. Δεν έρχεται όμως και σε τόσο κραυγαλέα αντίθεση με το πνεύμα της, όπως υπαινίσσεσαι. Διαβάζοντας τη δική σου θέση φαντάστηκα μια έκθεση ...θετική για την παγκοσμιοποίηση και τις επιπτώσεις της στην εργασία, που παραφράστηκε βάναυσα! Δεν είναι έτσι όμως (παραπέμπω στην περίληψη που αναφέρεις)!

Ναι, θα μπορούσε να είναι πιο ακριβής η μεταφορά των δεδομένων και λιγότερο χοντροειδή τα συμπεράσματα. Αλλά κι εσύ φαίνεται να "έχασες" το νόημα της έκθεσης απομονώνοντας τα θετικά μέρη της. Αν θες, από τις δυο θεωρήσεις αυτή που περισσότερο ανταποκρίνεται στο πρωτότυπο κείμενο μου φαίνεται - προσωπικά - της "Ε"!

- είπε...

Ή, αν προτιμάς, ο καθένας έχει την τάση να εστιάζει στις πληροφορίες που επιβεβαιώνουν τις ήδη παγιωμένες θέσεις του. Ας μη φτάνει όμως εξ αυτού να βγάζει - με εξαιρετικά υποτιμητικό μάλιστα τρόπο - παράλογη κάθε αντίθετη ερμηνεία, με τουλάχιστον ισότιμη (έστω και από την ανάποδη αφετηρία) επαφή με τα στοιχεία.

libertarian είπε...

Αν θες, από τις δυο θεωρήσεις αυτή που περισσότερο ανταποκρίνεται στο πρωτότυπο κείμενο μου φαίνεται - προσωπικά - της "Ε"!

ερρ δεν θα έλεγα... ρίξε μια ματιά στις 8 επίμαχες σελίδες (9-16) της έρευνας, 2. Globalization, regionalization and competitiviness in Asia.

ένα δείγμα

Την πλήρη αποτυχία της παγκοσμιοποίησης να οδηγήσει σε μείωση της φτώχειας και αύξηση της απασχόλησης στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη Ασία ομολογεί η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας-ILO. Ε.

While they clearly share strong economic prospects, they both face very real problems, including their respective demographies, ...., growing income inequalities (although both countries have been successful in reducing absolute poverty)... and the need to continue reforms to further open up their economies.

Το συμπέρασμα της ελευθεροτυπίας είναι ότι η Παγκοσμιοποίηση βλάπτει ενώ της έρευνας ότι ακόμα υπάρχουν προβλήματα σε αυτές τις χώρες και πρέπει να "παγκοσμιοποιηθούν" ακόμα περισσότερο.

- είπε...

Το πνεύμα του άρθρου της "Ε" είναι ότι η παγκοσμιοποίηση δεν έφερε τα αναμενόμενα ευεργετικά αποτελέσματα στο χώρο της εργασίας (το τελικό συμπέρασμά της είναι όντως χοντροειδές και το είπα). Το πνεύμα της έκθεσης είναι το ίδιο. Το πνεύμα του άρθρου του SG είναι ότι το μοντέλο δουλεύει μια χαρά.

Έτσι τουλάχιστον μου φαίνονται εμένα.

Chrysotheras είπε...

...είναι γνωστό το "ήθος" και το ιδεολογικό "ποιόν" των δημοσιογράφων της συγκεκριμένης εφημερίδας.

θυμίζει όντως εποχές σοβιετικής Pravda.

σίγουρα η ανατολική Ασία είναι μία ταχύτατα ανερχόμενη οικονομική δύναμη και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τέτοιοι ρυθμοί ανάπτυξης έχουν και τα κόστη τους.

πρόσφατα γύρισε από την Κίνα γνωστός μου και ήταν εντυπωσιασμένος από την τεράστια ανοικοδόμηση, τα χιλιάδες αυτοκίνητα (τα ποδήλατα έρχονται πλέον δεύτερα) και κυρίως... τη μόλυνση της ατμόσφαρας!

libertarian είπε...

Μα δουλεύει μια χαρά αν τελικά οι φτωχοί μειώνονται και ανεργία συνολικά πέφτει. Κανείς μας πιστεύω δεν θεωρεί ότι έχουν λυθεί τα προβλήματα εντελώς, είμαστε όμως στον σωστό δρόμο απ'ότι δείχνουν τα δεδομένα.

S G είπε...

κοιτα να δεις νετπεν δεν εκανα ολκληρη συζητηση γιατι νομιζα οτι οι συνδεσεις και η συζητηση που εχουμε κανει εκτενως φτανουν. Αν διαβασεις την ερευνα την οποια δεν θελω να περικοψω αλλο παραθετοντας αποσπασματα, μαζι με τα συμφραζομενα της (ας πουμε δεδομενα στα οποια αναφερεται και ειναι κοινος τοπος για τους οικονομολογους) νομιζω θα συμφωνησεις με αυτα που λεμε.

Τα γεγονοτα λοιπον ειναι (και η εκθεση συμφωνει):

το ανοιγμα στις διεθνεις αγορες και η μειωση των αποστασεων (γνωστο και ελαφρα ανακριβως ως παγκοσμιοποιηση) εχει οφελησει τοσο την Ασια που η μελετη χαρακτηριζει την ηπειρο παγκοσμιο ηγετη στην αναπτυξη.

Η Ασια εχει ακομα καποια προβληματα φυσικα, τα οποια σιγα σιγα λυνονται. Μαλιστα τα μεγαλυτερα προβληματα παραμενουν λιμναζοντα στις χωρες που δεν εχουν αγκαλιασει την παγκοσμιοποιηση, οπως στις αραβικες χωρες (που μονο ελευθερες αγορες, ανοιχτες στις ξενες επενδυσεις δεν εχουν).

το οτι η τρομακτικη αναπτυξη δεν εχει μεταφραστει σε τοσο πολλες θεσεις εργασιας οσο σε αλλες χωρες, εχει να κανει με διαφορα δομικα στοιχεια των οικονομιων και βεβαια με τα χαρακτηριστικα της αναπτυξης. Πουθενα στην ερευνα ομως δεν θεωρειται η παγκοσμιοποιηση υπευθυνη γιαυτο!

Ισα ισα η ερευνα ξεκαθαρα λεει την παγκοσμιοποιηση ευκαιρια και προκληση για τις χωρες της Ασιας.

Αν μπορεις να μου βρεις εστω το παραμικρο στοιχειο που να στηριζει εστω και μια απο τις ατακες της Ελευθεροτυπιες που στηλιτευω εχει καλως. Αλλιως θεωρω το αρθρο ενα πραγματικο ονειδος, και ναι προσπαθεια εξαπατησης του αναγνωστικου κοινου. Αν ελεγε η ελευθεροτυπια: Ιδου η αποδειξη του τετραγωνισμου του κυκλου και την αγοραζαν 5 εκατομμυρια ανθρωποι θα ηταν εξαπατηση? ΝΑΙ. Τωρα που λεει ξεδιαντροπα: ιδου η αποδειξη οτι η παγκοσμιοποιηση φερνει 250 εκατ. ανεργους, παραποιωντας τρομακτικα τα στοιχεια, ειναι απατη ναι ή ου?

Συνοψιζοντας: και εγω και η μελετη (και ο λιμπε, και το ΔΝΤ και η Παγκοσμια Τραπεζα και η οικονομικη επιστημη) λεμε οτι το μοντελο δουλευει αλλα θελει επιταχυνση για να ανταπεξελθει σιτς τεραστιες αναγκες της Ασιας. Η ελευθεροτυπια λεει ψευδως και με θρασος οτι συμφωνα με τον Παγκ.Οργανισμο εργασιας το μοντελο δεν δουλευει, οτι αυτο φταιει για τις αναγκες της Ασιας και θελει πεταμα.

ΥΓ οσο για τον τιτλο, σε ολοκληρο το κειμενο δεν υπαρχει η παραμικρη αναφορα σε βια ή τραμπουκισμο. Νομιζω ειναι προφανες σε οποιονδηποτε εχει ενα δραμι κοινης λογικης οτι δεν προτεινω καμμια βιαιη συμπεριφορα. Ξερω οτι εσυ το καταλαβες, αλλα φοβασαι μηπως αλλοι δεν το καταλαβαν. Υποστηριζω οτι δεν υπαρχει τετοιος κινδυνος. Θες να αλλαξω τον τιτλο σε: οι απατες της Ελευθεροτυπιας? μηδεν προβλημα...

Ανώνυμος είπε...

"Καποιος να καψει την Ελευθεροτυπια"

Εγώ κατάλαβα να την κάψει κάποιος ως προσάναμμα στο καπιταλιστικό του τζάκι...

S G είπε...

ανωνυμε μπορεις να το παριες και ετσι :-)

παλιοκοκκινε μου φαινεται οτι εχεις δικιο! για το πρωτο αρθρο βεβαια γιατι το δευτερο ερχεται ευθεως αντιθετο με την ελευθεροτυπια. Παντως με εντυπωσιαζει οτι γραφουν πραγματα χωρις να σκεφτονται. πχ αυτο It said the top six economies in terms of working hours are all in Asia—Bangladesh, Hong Kong, Malaysia, South Korea, Sri Lanka and Thailand.

πως δεν βαζουν και το Μανχαταν μεσα! Θελω να πω, φυσικα δουλευουν πολυ. αλλα σε ανεπτυγμενες χωρες οπως το Χονγκ Κονγκ και την Κορεα θα ελεγα οτι ειναι μαλλον προσωπικη επιλογη, οχι καταδικαστεος δεικτης...

NinaC είπε...

Και αφού κάψουμε μια εφημερίδα που δεν γουστάρουμε τα γραφόμενά της, μπορούμε να συνεχίσουμε με βιβλία.

Ω!!! εκεί να δείτε τι έχει για κάψιμο και πόσο θα ψηλώσει η φωτιά του φιλελευθερισμού!

Ο Ray Bradbury τους είχε μετρήσει σε Fahrenheit τους βαθμούς στους οποίους καίγεται το χαρτί και μαζί (όπως πιστεύουν οι ηλίθιοι) και οι ιδέες. Είναι 451. Σε Κελσίου πόσοι νάναι?

S G είπε...

τωρα αυτο γιατι το πες? διαβασες εστω και μια φραση απο αυτες που κριτικαρω? δεν με ενοχλει η γνωμη, ας ειναι και εντελως αντιθετη. Ισα ισα νομιζω εχουμε αποδειξει την προσηλωση μας στον ελευθερο διαλογο και δεν εχουμε σβησει ποτε σχολιο!

Αυτο ομως που με ενοχλει ειναι η δόλια παραπληροφορηση, η συνεχης λασπολογια, η παραποιηση στοιχειων, η συκοφαντηση ιδεων κτλ Σε αλλες χωρες μια τοσο χοντροκομμενη απατη (οπως αυτο με τα μωρα στα κλουβια) θα ηταν αντικειμενο σοβαρης μελετης και τουλαχιστον δημοσιας κριτικης απο την ερευνητικη δημοσιογραφια, στην Ελλαδα ειναι απλα συνηθισμενο φαινομενο...

προσωπικα ειλικρινα πιστευω οτι αν καποιος πεσει σε μια τετοια εφημεριδα με τετοια αρθρα το καλυτερο που μπορει να κανει ειναι να τυλιγει ψαρια με αυτην ή να την κανει προσαναμμα. Ακομα καλυτερα βεβαια να μην την αγοραζει καν. Δεν μπορω να καταλαβω αυτην την υποκριτικη σταση ισως αποστασεων (αυτο που ελεγε ο Νικος Δημου μιση ωρα στους Εβραιους και μιση στους Ναζι). Οταν μια εφημεριδα παραποιει ετσι στοιχεια δεν "ειναι απλα και αυτο μια αποψη", ειναι σκουπιδια!

Stathis είπε...

S G

Παραλείπεις και εσύ κάποια κομάτια, το δηλώνεις βέβαια,από τα αποσπάσματα της έρευνας. Δε σου καταλογίζω δόλο αλλά θέλω να τα επισημάνω.

In China [...] real wages rose by slightly less than 80 per cent.

Εντός της παρένθεσης στην έρευνα γράφει:

...labour productivity in manufacturing rose by 170 per cent between 1990 and 1999, while real wages...

Που σημαίνει πως τα οφέλη της ανάπτυξης δεν κατανέμονται και τόσο δίκαια.

Επίσης πιο κάτω:

Long working hours: Large productivity gains aren't translating into substantially shorter working hours. The top six economies in the world in terms of annual hours worked are all Asian - Bangladesh, Hong Kong (China), Malaysia, Republic of Korea , Sri Lanka, Thailand - and a large share of people work 50 hours or more a week;

Η έκθεση, χωρίς φυσικά να γράφει αυτά της "Ε" αναφέρει και τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν

Αν ήμουν ένας τίμιος συντάκτης της "ε" και ήθελα να κριτικάρω την κατάσταση θα αντέγραφα τα παρακάτω:

# Workers' safety and health: Some 1 million workers are killed annually in Asia by work-related accidents and diseases. Among the most serious health concerns is HIV/AIDS: about 97 per cent of persons living with HIV/AIDS are aged 15-49 years, the most productive working age group, indicating the impact of the disease on the productive labour force will be serious;

# Rights at work: While many countries have strengthened national laws in line with the fundamental principles and rights at work (particularly relating to discrimination at work, child labour and forced labour), recent events in some countries reflect serious threats to freedom of association;

Επίσης τα περί 250 εκ. ανέργων δεν τα έβγαλε από το κεφάλι του ο άνθρωπος. Απλά ερμήνευσε με το δικό του τρόπο το απόσπασμα αυτό:

Robust growth in trade, investment and output have failed to keep pace with the growth of the labour force and tackle rising unemployment in Asia and the Pacific, where an estimated 250 million more workers are expected to be looking for jobs over the next decade, according to a new report from the International Labour Organization (ILO).

To οποίο επίσης παραθέτεις πετσοκομένο.

Roark είπε...

Μα αυτό δεν είναι απλά "μια δική του ερμηνεία". Είναι συνειδητή διαστρέβλωση του νοήματος του κειμένου που είναι ότι: "παρά τις εκατοντάδες εκατομμύρια θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν χάρη στον καπιταλισμό/παγκοσμιοποίηση/οαδ (όποιον άλλο δαίμονα), μάλλον ο ρυθμός αύξησή τους δεν θα καταφέρει να καλύψει τον αριθμό των προσφερόμενων εργαζόμενων και θα έχουμε 250 εκ ανέργους", σε "ο καπιταλισμός/παγκοσμιοποίηση/οαδ οδηγούν 250 εκ ανθρώπους στην ανεργία". Από το κεφάλι του και μόνο μπορεί να βγει τέτοια παραχάραξη του νοήματος και σίγουρο όχι με καμία λογική ανάλυση της έρευνας.

Stathis είπε...

Και για να μην παρεξηγηθώ , να πω πως συμφωνώ με τον Libertarian.

Η έρευνα απέχει από αυτά που γράφει η "Ε" , επισημαίνει όμως και τα προβλήατα που πρέπει να επιλυθούν , προβλήματα που δε λύνονται με "περισσότερη" παγκοσμιοποίηση μάλλον , αλλά με ηθική παγκοσμιοποίηση.
Να πειστούν οι εταιρείες να μην επενδύουν σε χώρες όπου οι συνδικαλιστές εξοντώνονται ηθικά αλλά ακόμη και φυσικά, να εφαρμόσουν στα εργοστάσιά τους ανθρώπινα ωράρια, όρους ασφαλείας τέτοιους ώστε να μην πεθαίνουν άνθρωποι λόγω μεσαιωνικών συνθηκών εργασίας.
Βέβαια οι μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας αυξάνουν τα κέρδη...
Επίσης να μην συνεργάζονται με χώρες όπως η Κίνα όπου άνθρωποι είναι στις φυλακές επειδή γράφουν τη γνώμη τους στο internet.

Stathis είπε...

roark

Το νόημα του κειμένου είναι πως η ανάπτυξη των οικονομιών δεν είναι αντίστοιχη του ρυθμού άυξησης του εργατικού δυναμικού.
Η οποία, το λέει η έρευνα, δεν έχει να κάνει με την αύξηση του πληθυσμού όσο με την αλλαγή των παραδοσιακών δομών.
Προφανώς υπάρχει κάποια στρέβλωση στην ανάπτυξή τους. Η παγκοσμιοποίηση δεν έφερε μόνο ανάπτυξη αλλά και νέα προβλήματα, όπως ήταν φυσικό, αλλά μήπως κάτι δεν γίνεται σωστά; Η ίδια η έρευνα δείχνει προβληματισμό, φυσικά δε λέει πως πρέπει να γυρίσουν πίσω σε αγροτικές οικονομίες.
Κατά τα άλλα συμφωνώ.
Είναι φανερό πως Ο συντάκτης της "Ε" μάλλον δεν κατάλαβε τι διάβασε, και απλά αναπαράγει στερεότυπα.

basik-ly είπε...

Σαν ψάχνεις στο Internet για ειδήσεις, τα ανυπόγραφα "άρθρα" της Ε (και εν γένει) να φοβάσαι!

libertarian είπε...

Και όλα αυτά υποτίθεται ότι θα τους βοηθήσουν;

Εγώ θα έλεγα το αντίθετο... να συνεργάζονται ακόμα περισσότερο με χώρες σαν την Κίνα. Να επενδύσουν στις πιο φτωχές των φτωχότερων χωρών. Εκεί που επικρατούν μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας. Έτσι θα λυθεί το πρόβλημα. Όπως ακριβώς λύθηκε στην Ιαπωνία και στην Ταϊβάν (θυμάστε τα Made Taiwan; Από "sweatshops" ήταν τα περισσότερα παιχνίδια της εποχής μας. Τώρα η Taiwan έχει το βιωτικό επίπεδο μιας ευρωπαϊκής χώρας σαν την Ισπανία). Αν εφαρμόσουμε αυτά που προτείνεις Stathi το πιο πιθανό είναι να τους καταδικάσουμε να ζούν σε φτώχια, ανελευθερία και σε μεσαιωνικές κοινωνίες.

Stathis είπε...

libertarian

Φοβάμαι πως μπερδεύεις κάποια πράγματα. Φυσικά να επενδύσουν στις φτωχ΄τερες χώρες. Αντί αυτού επενδύουν απλά στις πιο ανελεύθερες, γιατί εκεί ξέρουν πως οι εργαζόμενοι δουλεύουν υπερωρίες χωρίς αμοιβή, υπερωρίες που σε περιπτώσεις έχουν οδηγήσει σε θανάτους. Εκεί τα εργοστάσιά τους μπορούν να λειτουργούν χωρίς κανένα όρο ασφαλείας, μειώνοντας το κόστος παραγωγής.
Εκεί που μπορούν , συνεργαζόμενες με τα αυταρχικά καθεστώτα να συμπιέζουν τον κατώτερο μισθό.
Τα προϊόντα τους έτσι κι αλλιώς , αυτοί που τα παράγουν δε μπορούν ούτε να τα ονειρευτούν. Αυτά πωλούνται στις χώρες τις Δύσης σε τιμές εκατονταπλάσιες από το κόστος παραγωγής τους μέσω του Marketing το οποίο τους προσθέτει ηθική αξία για το δυτικό καταναλωτή. Αλλά αυτό δεν είναι το θέμα μας.
Το θέμα μας είναι πως αν πιστεύεις πως η συνεργασία με αυταρχικά καθεστώτα μπορεί να είναι λύση, λυπάμαι που το λέω αλλά σ αυτό το φιλελευθερισμό η έννοια της ελευθερίας δεν έχει την πρώτη θέση.

Ανώνυμος είπε...

ΟΥΤΕ ΕΓΩ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΥΦΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΛΗΝ ΟΜΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΟΣΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΓΙΑ 4ΩΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ S.MARKET? 240E !!ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ 8 ΩΡΗ 480!!ΛΟΙΠΟΝ ?

S G είπε...

σταθη απο που ακριβως συμπεραινεις οτι η λυση ειναι λιγοτερη παγκοσμιοποιηση ή πιο ηθικη? Και τελοσπαντων, εχεις δικαιωμα σε καθε αποψη, αλλα που το ειδες αυτο στην μελετη?

"...labour productivity in manufacturing rose by 170 per cent between 1990 and 1999, while real wages...
Που σημαίνει πως τα οφέλη της ανάπτυξης δεν κατανέμονται και τόσο δίκαια."

ουτε καταλαβαινω τι σημαινει δικαια, ουτε βλεπω τι σχεση εχει αυτο με την παγκοσμιοποιηση, ουτε φυσικα βλεπω να στηριζεται εδω καμμια απο τις επιμαχες φρασης της Ε.

για τις ωρες εργασιας εξηγησα ηδη οτι πρωτον πεφτουν συμφωνα με την μελετη και δευτερον σε ορισμενες χωρες ειναι ΣΙΓΟΥΡΑ επιλογη (Κορεατες, Χονγκ Κονγκ αλλα και Ιαπωνες δουλευουν σαν τρελοι. Οχι ομως βεβαια επειδη ειναι φτωχοι, ουτε λογω παγκοσμιοποιησης!!)

"Επίσης τα περί 250 εκ. ανέργων δεν τα έβγαλε από το κεφάλι του ο άνθρωπος. "

οχι. Οπως εξηγησε ο Ροαρκ ομως ο αρθρογραφος εβγαλε απο την κοιλια του την συνδεση αυτων των ανεργων με την παγκοσμιοποιηση. Χωρες σαν την ινδια εχουν δυστυχως ραγδαια πληθυσμιακη ανοδο (συντομα θα ειναι νουμερο ενα στον κοσμο), και οσο περισσοτερο τους δινουμε τα φαρμακα μας και την ιατρικη τεχνολογια μας, τοσο περισσοτερο πληθυνονται. Η μονη λυση για να σταματησει αυτο ειναι το ανοιγμα των κοινωνιων και των αγορων. γιατι οι δουλειες στο εργοστασιο βγαζουν πολλες γυναικες απο την σκλαβια του πατρικου σπιτιου (βλεπε και Τζεφρυ σαξ The end of poverty), την σκλαβια ενος γαμου που δεν θελουν και τους επιτρεπει να σχεδιαζουν αυτονομα την ζωη τους. Δεν ειναι τυχαιο οτι γυναικες με δουλεια σε εργοστασιο εχουν πολυ μειωμενη γεννητικοτητα!

Η παγκοσμιοποιηση σημερα φερνει μυριαδες δουλειες και ανεβαζει τεραστιες μαζες πληθυσμου απο την φτωχεια στην Ασια. Και δινει ετσι δουλειες σε τετοιες γυναικες. Ετσι οπως ειπε ο Λιμπερταριαν αν χρειαζεται κατι η Ασια ειναι περισσοτερα εργοστασια, περισσοτερες επενδυσεις, περισσοτερη παγκοσμιοποιηση.

μπασικ εχεις δικιο, η ανωνυμιατου αρθρογραφου με τσαντιζει ακομα περισσοτερο, γιατι δεν μπορουμε να αποδωσουμε ευθυνες.

Ανωνυμε τι ακριβως εννοειες? Ποιος φταιει για τους μισθους στα σ.μαρκετ?

Stathis είπε...

S G

Αυτό που λες για την ανωνυμία του συντάκτη είναι τεχνικά λάθος. Τα ανυπόγραφα άρθρα απηχούν την άποψη της εφημερίδας και όχι κάποιου συγκεκριμενου δημοσιογράφου. Άρα μπορείς να εκνευρίζεσαι ελεύθερα με τη γραμμή της "Ε" συνολικά.
( κάπου το δηλώνουν όλες οι εφημερίδες από την ανάποδη, γράφοντας:Τα ενυπόγρφα άρθρα δεν απηχούν τις απόψεις της εφημερίδας)

Δεν μίλησα για λιγότερη παγκοσμιοποίηση αλλά για ηθική παγκοσμιοποίηση. Η έρευνα μιλάει για ζητήματα όπως οι θάνατοι εργατών λόγω κακών συνθηκών εργασίας, για την φτώχεια των εργαζομένων "working poverty" κλπ. Αυτό ονομάζω "ηθική παγκοσμιοποίηση", όποιος κατάλαβε κατάλαβε.

Επίσης το άρθρο σου προκάλεσε μεγάλη αντίδραση με αποτέλεσμα στην κριτική σου να είσαι λίγο υπερβολικός και μεροληπτικός. Γι αυτό και το αναφέρω το απόσπασμα με τους 250 εκ ανέργους γιατί από το άρθρο σου φαίνεται σαν να μην υπήρχε πουθενά το νούμερο αυτό στην έκθεση.

Γράφεις:

*Και βεβαια το τελειωτικο:
the world is looking to Asia for examples and good practices on how to seize opportunities and address the challenges posed by globalization (ΣτΜ πως να αρπαξει τις ευκαιριες και να ξεπερασει τις προκλησεις της παγκοσμιοποιησης)

μεταφραση Ε: Η παγκοσμιοποίηση φέρνει 250 εκατ. ανέργους

Ε λοιπόν διαστρεβλώνεις το άρθρο με το παραπάνω κομάτι, κάνεις ακριβώς αυτό που κατηγορείς στην "Ε".Άλλο κομάτι μεταφράζει, λανθασμένα συμφωνώ μαζί σου , ο συντάκτης.

Μην κάνεις το λάθος να ταυτίζεις Ιαπωνία με Κίνα,Μυανμάρ κλπ.
Η Ιαπωνία είναι εργασιακά οικονομικά και θεσμικά δυτική χώρα. Οι βιομηχανικοί εργάτες δουλεύουν υπερωρίες για τις οποίες αμοίβονται. Μάλλον δεν έχεις διαβάσει για τις συνθήκες στις ζώνες ελεύθερου εμπορίου των αναπτυσσόμενων χωρών και φαντάζεσαι πως κι εκεί συμβαίνει κάτι ανάλογο. Μιλάμε για εργατικά κάτεργα οπού οι εργαζόμενοι στερούνται οποιουδήποτε δικαιώματος.Αλήθεια δεν έχεις ακούσει τίποτε γι αυτό;

Η έρευνα κάπου αναφέρει πως ενώ ο ρυθμός άυξησης του πληθυσμού μειώνεται , αυξάνεται ραγδαία το εργατικό δυναμικό. Πολύ σωστά αναφέρεις την είσοδο των γυναικών στην αγορά εργασίας. Σίγουρα είναι από τα θετικά του ανοίγματος των χωρών αυτών. Δημιουργεί όμως το φαινόμενο αυτό και ανέργους. Κάτι πρέπει να γίνει. Μη μου πεις περισσότερα εργοστάσια. Δεν είμαι αντίθετος σ αυτό. Να γίνουν. Αλλά αν τηρούν στοιχειώδεις κανόνες, αν οι ώρες εργασίας είναι ανθρώπινες ,αν σταματήσει η παιδική εργασία, επίσης θα μειωθεί η ανεργία.

S G είπε...

χμμ αν προσεξες οι περισσοτερες ωρες εργασιας δεν ειναι στην Κινα, αλλα στο Χονγκ Κονγκ ή στην Κορεα (ανεπτγμενες χωρες για μενα) και στην Μαλαισια (μεσου εισοδηματος χωρα).

"Μη μου πεις περισσότερα εργοστάσια. Δεν είμαι αντίθετος σ αυτό. Να γίνουν. Αλλά αν τηρούν στοιχειώδεις κανόνες, αν οι ώρες εργασίας είναι ανθρώπινες ,αν σταματήσει η παιδική εργασία, επίσης θα μειωθεί η ανεργία."

οχι, αυτο ειναι το λαθος σου. αν σταματησει η σημερινη πλην ομως κακη εργασια στα εργοστασια για τις γυναικες ας πουμε, τοτε αυτες θα γυρισουν στα χωρια τους και θα γινουν παλι σκλαβακια του αντρα τους και της οικογενειας τους. Και δεν το λεω στην τυχη, το διαβαζα προσφατα στο The Enf of poverty (για το οποιο ετοιμαζω μεγαλο αρθρο) οτι σε συνεντευξεις οι κοπελες που περπατουσαν δυο ωρες την ημερα για να δουλεψουν τεραστια ωραρια σε κακιστες συνθηκες δηλωναν οτι αυτη η δουλεια ειναι το καλυτερο που τους εχει συμβει στην ζωη!!!!

Για την παιδικη εργασια ισχυει κατι παρομοιο.

αν τωρα εσυ θες να τους προσφερεις τοσα λεφτα ωστε να μπορουν να ξεπερασουν αυτο το σταδιο αναπτυξης, χαιρομαι για σενα, καντο. Ως τοτε ομως αυτη ειναι η καλυτερη επιλογη για αυτους τους ανθρωπους.

Το κομματι που συγκρινω με την ατακα της Ελευθεροτυπιας ειναι βασικα το απο τα λιγα που αναφερθηκε η παγκοσμιοποιηση! Και γιαυτο λεω οτι η ελευθεροτυπια δεν καταλαβαινω καν που ειδε να υπαρχει η ανεργια και η παγκοσμιοποιηση στην ιδια φραση! Μαλλον μετεφρασε ασχετη φραση οπως της κατεβηκε!

Ανώνυμος είπε...

καλησπέρα,
ισως θα πρεπει να δουμε την "Ε" σαν μια επιχειρηση που πουλαει προιόντα στα πλαισια του καπιταλιστικου μας κόσμου. Τι θα επρεπε να γραψει για το φανατικό της κοινο? Μηπως εχει καταφερει να εχει ισως το πιο πιστό κοινο στην ελλαδα? (μη λοβοτομημένων, δεν μιλαμε για ριζοσπαστη). Γιατι να ειμαστε σκληροι με καποιον που αφουγράζεται τι θελει ο αγοραστης και σπεύδει να το πουλήσει. Αλλωστε απο εκει πηγαζει και η δυναμη της απο το κοινό της. Και μεσω αυτου εχει και "παραπλευρες" ωφελειες. Τωρα βαλτε στο μυαλό σας εναν εκολαπτόμενο πιστό αναγνωστη (μην παρουμε κανα καλοψημένο, θα μου χαλάσει η αισθητικη του κειμενου). 30αρις αποφοιτος ΑΕΙ, 3 χρονια στην δημοτικη αστυνομία του δημου αθηναιων των 15000 υπαλήλων, να κανει την υπηρεσια του στον ισκιο ενός δενδρου, απομερα στο θησείο. Τι θέλει να διαβασει ο τυπος? Να ρισκάρουμε και να μας τον φάει ο ... ριζοσπάστης? Το επιχειρηματικο πλανο της εφημερίδας ειναι αψογο. Και μονο μεσα απο αυτο το πλαισιο πρεπει να κρινετε. Εχει δημιουργήσει και κλειδώσει μια τεραστια αγορα. Αυτα.

Maria Velliou είπε...

Μπα, Καταλίνα, δεν κατηγοριοποιείται τόσο εύκολα το κοινό, άβυσος η ψυχή των αναγνωστών. Ως προς το "έχει κλειδώσει" βέβαια, συμφωνώ.
Ακόμη και τον SG έχει κάνει εξαρτημένο-δεν ξέρω αν θα εκτιμήσει αυτό μου το χιούμορ βέβαια τώρα ή αν θα εξοργιστεί, έστω.
Πάντως βρε παιδιά , έχω διαβάσει λαϊκισμούς, ανορθολογισμούς και καταφανώς παραπλανητικά πράγματα σε όλες τις εφημερίδες, για να είμαστε ειλικρινείς τώρα.

S G είπε...

καταλινας προσωπικα πιστευω στην εργασιακη ηθικη. Και στην επαγγελματικη δεοντολογια. Αν η Ε θελει να πουλαει μονο αριστεροθολοπαραφιλολογια ας το κανει. αλλα δεν εχει δικαιωμα να παραφραζει δολίως λογια σοβαρων οργανισμων ή να εξαπατει ευθεως.

Μαρια φανταζομαι οτι εχω μια εξαρτηση :-). αν δεν διαβαζα την Ε θα διαβαζα κανα Μπιλντ οπως οι συναδελφοι εδω για να γελασουν. Δεν συμφωνω ομως οτι υπαρχουν τοσο χοντροκομμενες απατες σε ολες τις εφημεριδες. Και παραλογα πραγματα οταν υπαρχουν, ειμαι ετοιμος να τα κριτικαρω. Οπουδηποτε κιαν ειναι.

Στειλτε απλα ενα μεηλ αν βρειτε κατι αξιοκατακριτο...

Maria Velliou είπε...

Αξιοκατάκριτο;
Μα θα αστειεύεσαι αλήθεια, δεν θα πρέπει να κάνουμε άλλη δουλειά κάθε μέρα!
(όπως βλέπεις, είμαι λίγο απογοητευμένη από τον τύπο μας και δεν νομίζω ότι υπερβάλω)

Ανώνυμος είπε...

Globalisation is generating huge economic gains. That is no reason to ignore its costs

S G είπε...

μαρια πες με αθεραπευτα αφελη ή απλα ασχετο, αλλα πιστευω στην δυναμη της διαφανειας. Αν πραγματικα βρειτε αξιοσημειωτο παραδειγμα εξαπατησης του ανγνωστικου κοινου, νομιζω οτι πρεπει να το σημειωνουμε.

Και να τα μαζευουμε εν τελει, και ισως καποτε μπορουμε να παρουσιασουμε ενα σοβαρο επιστημονικο εργο που να αναλυει επακριβως πώς τα ελληνικα ΜΜΕ εξαπατουν τους αναγνωστες τους.

μπιζ το αρθρο αυτο ειναι ενα καλο παραδειγμα των πραγματικων προβληματων της παγκοσμιοποιησης. αλλα αυτα ειναι τυπικα στις πλουσιες χωρες, οχι στις φτωχες οπως θρασυτατα ισχυριζεται η Ε. Μπορουμε να κανουμε κατι για αυτα τα μικροπροβληματα? πιστευω ναι, αλλα με την σωστη πληροφορηση οχι με ελευθεροτυπιές.

Ανώνυμος είπε...

ειναι αξοκατάκριτη η παιδεραστία αλλα υπαρχει μια τεραστια αγορα για αυτήν. Οπως και τα ναρκωτικα, η σωματεμπορία και βεβαια ο κιτρινος τυπος. Η ιδια η αγορα εχει αποφασισει για την υπαρξη ολων αυτων, απο αρχαιοτατων χρονων. Και οταν στηνεις ενα παιχνιδι θα πρεπει να παιρνεις ολα αυτα υποψιν. Ο εξοβελισμός της κλασικής παιδείας μας εχει στερήσει την ικανοτητα αντιληψης των πραγματων οπως την ειχαν οι προγονοι μας και την εχει αντικαταστησει με το ορθοδοξο υποκαταστατο της ανελαστικής πίστης. Θα μπορουσαμε να ορισουμε πολλά απο τα πραγματα γυρω μας σαν πραξεις μεταξυ αγοραστων και πολιτών. Αν θεωρήσουμε σαν επιπλεον διαστασεις τους αξονες της αγορας και της πωλησης η "Ε" αποκτα αυτοματα αιτία υπαρξης. Ρυθμιστικός πράγοντας στο οικοσυστημα μεταξυ των αγοραστών και των πωλητων οσον αφορα τα δρωμενα στον ελληνικο τυπο. Μαλλον το παρακανα λιγο αλλα νομιζω οτι αν δεν υπήρχε η "Ε" έπρεπε να την εφεύρουμε. Υπαρχει μια τεραστια αγορα που την εχει διαμορφώσει ετσι ακριβώς όπως ειναι.

Roark είπε...

H αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια αγορά για τις ηθελημένες παραποιήσεις της Ε. Αλλά και η Ε με τις παραποιήσεις της δημιουργεί και μεγαλώνει αυτή την αγορά. Είναι μια αμφίδρομη σχέση.

Το πρόβλημα για μένα είναι όταν η ηθελημένη παραποίηση πασάρεται ως αντικειμενικό γεγονός ή ενημέρωση. Εκεί παύει να υπάρχει η διάφανη αμοιβαίου συμφέροντος σχέση του αναγνώστη με την εφημερίδα, διότι η εφημερίδα παραπλανά τον πελάτη της σε σχέση με το προϊόν της.

Αν η Ε έβαζε ένα disclaimer που να διευκρίνιζε ότι όσα γράφει δεν έχουν στόχο την ενημέρωση αλλά την ψυχαγωγία ή την ιδεολογική καθοδήγηση όσων συμφωνούν μαζί της, τότε δεν θα υπήρχε η παραμικρή ένσταση σε όσα γράφει.

Όπως κάνει ο Ριζοσπάστης πχ, που σου λέει εξαρχής ότι είναι όργανο της Κ.Ε. του ΚΚΕ και ό,τι γράφει είναι σε αυτό το πλαίσιο. Όταν στηρίζει χούντες, όπως στην Λευκορωσία ή την Κούβα, με αστεία στοιχεία, δεν ασχολούμαστε μαζί του γιατί δεν παριστάνει κάτι που δεν είναι. Δεν πουλάει ενημέρωση, πουλάει καθοδήγηση και αυτό το ξέρει ο κάθε αναγνώστης-πελάτης του εξαρχής.

Maria Velliou είπε...

Όχι, SG, δεν πιστεύω ότι είσαι τόσο αφελής και σίγουρα δεν είσαι άσχετος.
Έχεις δίκιο στο περί προώθησης της διαφάνειας, άλλωστε νομίζω ότι αυτός είναι ένας βασικός σκοπός τούτης της ιστοσελίδας κι όλων εμάς που ασχολούμαστε μ' αυτήν.
Απλά πραγματικά πιστεύω ότι μέσω των Μ.Μ.Ε. υπηρετούνται διάφορες σκοπιμότητες ή άλλοτε η τύφλωση τοςυ οφείλεται απλά σε ανικανότητα των συντακτών. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μην ευθύνεται το Μ.Μ.Ε. επίσης για κάποια διαστρέβλωση αλλά μεμονωμένοι συντάκτες-έχει γίνει και στο εξωτερικό, σε μεγάλα Μ.Μ.Ε. και το ξέρουμε.
Στην Ελλάδα το φαινόμενο είναι λίγο μεγαλύτερο από ότι θα θέλαμε και απ' ότι, όπως πιστεύω, αξίζει στο κοινό της. Ίσως διότι ο λαός αυτής της χώρας προχώρησε πολύ γρήγορα τις τελευταίες δεκαετίες-σαν σύνολο εννοώ, σαν μέσος όρος, όχι απαραίτητα ο καθένας ατομικά ή όλοι- και ο τύπος του δεν έχει καταφέρει ακόμη να τον φτάσει. Οι μεγάλες εφημερίδες διευθύνονται από ανθρώπους που είναι πολύ μεγάλοι στην ηλικία κι έχουν πολύ παλιά βιώματα ή είναι ενεργούμενα ηλικιωμένων ανθρώπων.
Ίσως πάλι να κάνω λάθος, ίσως να έχουμε τον τύπο ακριβώς που μας αξίζει. Αν ναι, ομως, πως εξηγείται η μεγάλη κάμψη της αναγνωσιμότητας των εφημερίδων τις τελευταίες δεκαετίες;
Τέλος πάντων, πραγματικά πιστεύω πως παρατηρούνται στρεβλώσεις της πραγματικότητας στο σύνολο σχεδόν του τύπου επί καθημερινής σχεδόν βάσεως, ηθελημένες ή οφειλόμενες σε ανεπάρκεια των συντακτών. Είμαι πραγματικά απογοητευμένη από το σύνολο του τύπου μας διότι επιπλέον θεωρώ τους λειτουργούς του κατά πλειοψηφία επηρμένους.
Επιπροσθέτως, τα εγχώρια Μ.Μ.Ε. πάσχουν κι από μια άλλη ασθένεια, λιγότερο γνωστή ή συχνή στο εξωτερικό, αυτήν της συλλογικής διαστρέβλωσης. Δηλαδή, σε κάποια θέματα, διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα όλα μαζί συντονισμένα, θες λόγω κάποιων ισχυρών συμφερόντων, θες εξαιτίας του λαϊκισμού ή κάποιων ταμπού της κοινωνίας μας.
Αν θες, το θέμα της παγκοσμιοποίησης είναι ένα από αυτά τα θέματα στα οποία η πλειοψηφία των Μ.Μ.Ε., πλην μεμονωμένων φωτισμένων συντακτών, συμφωνεί ως προς τη δαιμονοποίηση της. Για άλλους λόγους το κάθε Μ.Μ.Ε., που ανάλογα με την τοποθέτηση και το κοινό του προβάλει και διαφορετικές στρεβλώσεις.
Από την άποψη αυτή καλά έκανες και δημοσίευσες το post, για να γίνει σχετική κουβέντα, προκειμένου να προωθείται η διαφάνεια και η σωστή ενημέρωση όπως λες. Διαφωνώ βέβαια με τον αρχικό τιτλο που ήταν παορρμητικός, ατυχής και ως τέτοιος αδίκησε το κείμενο. Ίσως όμως, από την άλλη, ανάγκασε πολύ κόσμο ν' ασχοληθεί.

Όπως είπα καθημερινά σχεδόν γινόμαστε μάρτυρες διαφόρων στρεβλώσεων ως αναγνώστες του τύπου.
Θα σου αναφέρω δύο παραδείγματα που άπτονται του χώρου δραστηριότητας μου:
1. Ως γνωστόν, χρόνια τώρα, η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών Μ.Μ.Ε. κινδυνολογεί ως προς το θέμα της αναγνώρισης των πτυχίων ξένων-βρετανικών κυρίως αλλά και γαλλικών και αμερικανικών - πανεπιστημίων, που χορηγούνται μετά από φοίτηση σε εργαστήρια ελευθέρων σπουδών της χώρας μας, τα λεγόμενα κολέγια. Κατά κανόνα ο τύπος μας λοιπόν, παρουσίαζε επί χρόνια κατά λέξη και εκτενώς όλες τις σχετικές ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας, δεν ερευνούσε όμως επαρκώς το πόσο αυτές αληθεύουν, π.χ. σχετικά με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας για αναγνώριση ή τις σχετικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη χειρότερα: επί χρόνια ολόκληρα, ο τύπος όταν αναφερόταν στο θέμα, μιλούσε για αναγνώριση "πτυχίων των κολεγίων" και κινδυνολογούσε παρουσιάζοντας μια εικόνα ότι δήθεν θα αναγνωρίζονταν τα πτυχία που εκδίδουν ιδιωτικοί ανεξέλγκτοι φορείς, το κάθε Ι.Ε.Κ. ή Ε.Ε.Σ. της πλάκας, χωρίς κριτήρια. Αποσιωπούσαν επί χρόνια στις αναλύσεις τους ότι η συζήτηση αφορούσε και αφορά πτυχία ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ και μάλιστα ΚΡΑΤΙΚΏΝ, χωρών όπως η Αγγλία, που χορηγούνται απόλυτα νόμιμα με βάση τις αρχές της χώρας εκείνης και δεν έχουν καμία διαφορά από τα εκεί χορηγούμενα πτυχία. Κι αυτό, παρά τον διαρκή αγώνα του συνδέσμου των κολεγίων να τους ενημερώνει διαρκώς με δελτία τύπου, με references, με προσκλήσεις σε ημερίδες όπου συμμετείχαν ξένοι πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων, ειδικά της Βρετανίας. Συχνά απέκρυπταν τα σχετικά δελτία τύπου των κολεγίων ή τα δημοσίευαν στα ψιλά, μετά από πολλή επιμονή και κόπο. Ακόμη χειρότερα, απέκρυπταν έγγραφα και αποσιωπούσαν αποφάσεις της ευρωπαϊκής ένωσης.
Μιλάμε δε για τα ίδια Μ.Μ.Ε. που φιλοξενούσαν διαφημίσεις των κολεγίων, καταχωρήσεις τους και ενίοτε συνεντεύξεις των ιδιοκτητών-πληρωμένες συνήθως με διαφήμιση. Και στις αναλύσεις τους ή παρουσιάσεις του θέματος, τα ίδια τα Μ.Μ.Ε. ή μεμονωμένοι συντάκτες τους, αγνοούσαν τις απόψεις των εκπροσώπων των κολεγίων, που δημοσιεύονταν στις ίδιες τους τις σελίδες. Δεν τις σχολίαζαν , δεν τις απέρριπταν, δεν επιχειρηματολογούσαν εναντίον, ΤΙΣ ΑΓΝΟΟΥΣΑΝ. Ε, όσο κι αν φωνάζεις, πληρώνοντας μάλιστα, όταν ο άλλος έχει το μαχαίρι και το πεπόνι, όταν η φωνή του είναι πολλαπλάσια της δικής σου κι αυτός σε αγνοεί και σε απαξιώνει όταν μιλάς, όσο δίκιο κι αν έχεις στο τέλος θα φαίνεσαι ψεύτης!
Μόνο την τελευταία διετία, μετά την εξέλιξη της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας-θυμάσαι τις τροπολογίες που κατέθεσε τότε ο Κ. Χατζηδάκης και πέσαν να τον φάνε όλοι;-μόνο έκτοτε, μετά από τόσα χρόνια, άρχισε η ενημέρωση επί του θέματος να είναι λίγο πιο πραγματική. Πρόκειται για μια μεγάλη ψύχωση και παραπλάνηση των τελευταίων ετών, η οποία έχει ποτίσει το συλλογικό υποσυνείδητο έως σήμερα.

2.Το δεύτερο θέμα που μου έρχεται εύκολα στο μυαλό είναι η προσπάθεια των περισσότερων Μ.Μ.Ε. να πείσουν ότι η δημιουργία ενός κέντρου αποτοξίνωσης του ΟΚΑΝΑ σε μαι γειτονιά δεν υποβαθμίζει την καθημερινότητα των κατοίκων και δεν δημιουργεί κινδύνους. Μια απλή βόλτα εκεί που λειτουργούν αυτά τα κέντρα και μια απλή συζήτηση με τους κατοίκους και τους μαγαζάτορες, θα αρκούσε για να μάθουν την αλήθεια. Δεν ενδιαφέρονται όμως, ποτέ δεν έχω διαβάσει μια απλή τέτοια έρευνα σε Μ.Μ.Ε., διότι έχουν προαποφασίσει και θα τους χάλαγε την εικόνα που θελουν να δώσουν. Είμαι πολύ ευαίσθητη απέναντι στους συμπολίτες μας που πάσχουν και δεν αισθάνομαι την ανάγκη να το αποδείξω σε κανέναν. Το ξέρω εγώ. Είμαι όμως και πολύ ταλαιπωρημένη, στην καθημερινότητα μου, στη δουλειά μου, στην ποιότητα ζωής μου. Μια φορά έγραψα μια επιστολή σε ελληνική εφημερίδα, όπου είχα και μέσον υποτίθεται για να δημοσιευθεί και πετσοκόφτηκε έτσι ώστε να σημαίνει άλλα αντί άλλων.
Αυτά προς το παρόν.

S G είπε...

συμφωνω βεβαια με τον ρορκ. αν η Ε εβαζε στην πρωτη σελιδα προειδοποιηση οτι γραφει ασυναρτησιες, ολα καλα. Αλλα οταν το παιζει ενημερωτικο εντυπο και παραπληροφορει ετσι, κατι δεν παει καλα.

Μαρια
"Οι μεγάλες εφημερίδες διευθύνονται από ανθρώπους που είναι πολύ μεγάλοι στην ηλικία κι έχουν πολύ παλιά βιώματα ή είναι ενεργούμενα ηλικιωμένων ανθρώπων."

η γεροντοκρατια ειναι οντως γενικο προβλημα στην Ελλαδα.

"ισως πάλι να κάνω λάθος, ίσως να έχουμε τον τύπο ακριβώς που μας αξίζει. Αν ναι, ομως, πως εξηγείται η μεγάλη κάμψη της αναγνωσιμότητας των εφημερίδων τις τελευταίες δεκαετίες;"

παγκοσμιο φαινομενο λογω της τηλεορασης του ραδιοφωνου και τωρα του ιντερνετ.

"σε κάποια θέματα, διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα όλα μαζί συντονισμένα, θες λόγω κάποιων ισχυρών συμφερόντων, θες εξαιτίας του λαϊκισμού ή κάποιων ταμπού της κοινωνίας μας."

αυτο πραγματικα με ενοχλει, η ομοιομορφια της ενημερωσης. Απο πουθενα δεν μπορεις να λαβεις σοβαρη ενημερωση σε μερικα θεματα. μας σπρωχνουν ετσι στα διεθνη εντυπα στυλ Εκονομιστ, που με την σειρα του μειωνει το πληροφορημενο κοινο των ελληνικων ΜΜΕ και ετσι ριχνει ακομα περισσοτερο την ζητηση για ποιοτητα. Φαυλος κυκλος.

Για τα ιδιωτικα ΑΕΙ σιγουρα εχεις δικιο, και βεβαια το οτι οι δημοσιογραφοι των εφημεριδων στην πλειονοτητα τους ειναι προϊοντα του ελληνικου σαπιου δημοσιου εκπαιδευτικου συστηματος δεν ειναι ασχετο με το θεμα. Ουτε ειναι τυχαιαο οτι ατομα οπως ο Τακης Μιχας ή ο Πασχος Μανδραβελης εχουν σπουδες ή εργασιακη εμπειρια στον ανεπτυγμενο κοσμο.

Το δευτερο που θιγεις ειναι μαλλον θεμα πολιτικης ορθοτητας. Οσο δεν ειναι στην δικη τους γειτονια, ολοι το παιζουν καλοι και δηλωνουν οτι τα κεντρα απεξρτησης ειναι μια χαρα γειτονες, να μην πω οτι ανεβαζουν την αξια της περιοχης :-)

Το γενικοτερο ομως θεμα που θιγεις, η τρομερα πλημμελης αφουγκραση των πολιτων απο τις εφημεριδες ειναι ενα μεγαλο λαθος τους που θα το πληρωσουν οσο δυναμωνει το ιντερνετ. Σε εναν διαδραστικο κοσμο, ο δημοσιογραφος που πεταει αρλουμπες απο τον πυργο του χωρις να ακουει ποτε την κριτικη, δεν εχει μεγαλο μελλον.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς η Ελευθεροτυπία αποτελεί ένα σύμπτωμα της παθογένειας του νεοΕλληνικού μεταπολιτευτικού συστήματος. Ενώ οι συντάκτες της γνωρίζουν ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ότι η χώρα ψιλοπάει κατα διαόλου παρά τα 100 τρισσεκατομμύρια δρχ παλαιάς κοπής που κυριολεκτικά ξεκοκάλλισαν μέσα σε 30 χρόνια οι ιδεολογικά συγγενείς προς την "Ε" κυβερνήσεις της "προτερης κατάστασης".

Και ο Καραμανλής ομολογεί "είναι μεγάλη η διαφθορά, δεν παίζεται" - κι'εμείς τι σε έχουμε ρε μεγάλε, να ξεκληρίζεις τα σφάγια του Μπαϊρακτάρη;ΚΑΝΕ ΚΑΤΙ

Κατά τα άλλη η "Ε" επιμένει στις "αμερόληπτες" θέσεις της

-Τα "κακά" ιδιωτικά πανεπιστήμια και τα "καλά" δημόσια που θα ξαναγίνουν τσαντήρια με το που θα αρχίσουν τα μαθήματα (τα ποιά; χαχαχαχαχαχαχα)

-Το δικαίωμα του να σπάνε τα "παιδιά" των Εξαρχείων και κανένα αυτοκινητάκι όταν πάνε βόλτα στο πολυτεχνείο ενώ φταίει η "κακή" αστυνομία που τα ερεθίζει (φανταστείτε να ένακανε και τη δουλειά της τι θα γινόταν.

Θυμόμαστε τα ονόματα του Κουμή και της Κανελλοπουλου (1981) του Μιχάλη Καλτεζά (1986) (Θεός σχωρέστους) αλλά κανενός από τους "μπάτσους" που έπεσαν στο καθήκον τα τελευταία 20 χρόνια γιατι -ναι- υπάρχουν και τέτοιοι άσχετα αν ο γράφων δεν έχει (και αποφεύγει να έχει) σχέση με τα σωματα ασφαλείας.

-Την ιδεολογική απεχθεια προς τα ψηλά και ωραία κτίρια και την αισθητική του κουτουκιού που θυμίζει στους παλιότερους την πίσω ασβεστομένη αυλή που τραγουδούσαν παράνομα Σαββόπουλο με κιθάρες ενώ έξω η κακιά χωροφυλακή της "δεξιάς" έδερνε τον κοσμάκη (λησμονώντας τεχνηέντως ότι η φράση "Το ΚΚΕ είναι το κόμμα του εγκλήματος και της προδοσίας" την είχε πεί ο Γεώργιος Παπανδρέου, πατέρας του "Ανδρέα", ο οποίος μεγάλο μερίδιο έχει και για φυλακίσεις και για εξορίες αλλά αυτά σουτ!!! δεν τα λέμε... )

Τι να πω βρε παιδιά, είμαι ΤΟΣΟ μα ΤΟΣΟ αηδιασμένος από την παραπληροφόρηση και η "Ε" δεν είναι η μόνη. Όλα τα δελτία ειδήσεων ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ, μα ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ έχουν δελτίο ακρίβιας. ΠΟΥΘΕΝΑ δεν μνημονεύεται κα΄ποιο επίτευγμα κάποιου Ελληνα, με αποτέλεσμα κάθε εχέφρων άνθρωπος να απορεί "μα καλά ΤΙΠΟΤΕ καλό δεν γίνεται σε αυτό τον τόπο;" ή μήπως θα έπρεπε να είναι ο Γιώργάκης στην κυβέρνηση για να τους κάνουμε το χατήρι;

Σκόρπιες σκέψεις.

Όσον αφορά το άρθρο (που δεν διάβασα) φαίνεται να είναι αντικειμενικό. Σίγουρα έχει επισημανθεί από πολλούς (ακόμα και από τον ίδιο τον Κίσσινγκερ)το γεγονός ότι όταν η άνοδος των κερδών ΔΕΝ συνοδεύεται απο την άνοδο των ανταμοιβών αυτών που την παράγουν (και τον πλούτο ΔΕΝ τον παράγουν οι μέτοχοι αλλά οι επιχειρηματίες που ρισκάρουν και οι εργαζόμενοι) και όταν οι εργαζόμενοι ΔΕΝ βλέπουν να συμμετέχουν στη διανομή των κερδών τότε αρχίζει να διαφαίνεται ένα crack in the ice, αυτό είναι ένα χοντρό κατα τη γνώμη μου πρόβλημα. Από την άλλη όμως, δεν γίνεται να κάνουμε το χατήρι της "Ε" και να σβήσουμε τις τρισκατάρατες ΗΠΑ από το χάρτη. Ελεος...

Το να έχει κάποιος ανθρώπινες ευαισθησίες δεν σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθεί ΣΥΝΕΧΩΣ την αισθητική του ταγαριού. 20007 έρχεται αν δεν το καταλάβαμε...

GreekForum είπε...

Μια φορά κι ένα καιρό είχα μια σελίδα όπου σχολίαζα τις αντιφιλελεύθερες κορώνες του ελληνικού "Τύπου".
Μετά συνειδητοποίησα ότι θα έπρεπε να με πληρώνουν για πλήρη απασχόληση και σταμάτησα...

Κατά τα άλλα συμφωνώ με Catalina (περί τέλειας επιχειρηματικής κίνησης "Ε") και Ανώνυμο (480€/8ωρο = ότι πληρώνεις παίρνεις).

Νομίζω ώρες ώρες ότι οι κακομοίρηδες που γράφουν στις Ελληνοφυλλάδες (δεν αναφέρομαι στα 2-3 μεγάλα ονόματα του κάθε εντύπου) βγάζουν το άχτι τους κατά του καπιταλισμού ακριβώς επειδή νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι φιλελεύθερη καπιταλιστική χώρα και ταυτίζουν τον κάθε τριτοκοσμικό αλήτη διευθυντή/ιδιοκτήτη με "καπιταλιστή". Άρα, μάλλον έμμεσα προσπαθούν να βρίσουν το αφεντικό τους...

Ανώνυμος είπε...

With all due respect που λενε και οι Αγγλοσάξωνες, αλλά η Ελευθεροτυπία δεν είναι εφημερίδα όπως η έννοια αυτή ορίζεται στόν δυτικό κόσμο. Η Ελευθεροτυπία είναι πολιτική οργάνωση, borderline extremist, με agenda, και ιδεολογία, αλλά χωρίς εμφανή κομματική δέσμευση. Μόνο στο bananistan και στο kafristan θα θεωρούταν η Ελευθεροτυπία τμήμα του mainstream τύπου.

S G είπε...

δυστυχως εχετε και οι τρεις δικιο. ενδιαφερουσα μαλιστα η αποψη οτι οι δημοσιογραφοι βγαζουν το αχτι τους για την καταντια τους... απτην αλλη αν γραφανε καλυτερα, ισως θα αγοραζαμε πιο ακριβα τις εφημεριδες τους και θα παιρνανε και περισσοτερα λεφτα απο τους διαφημιστες. Σημερα νομιζω τα υψηλοτερα στρωματα της αγορας απλα δεν αγοραζουν ελληνικη πολιτικη εφημεριδα.

Ανώνυμος είπε...

Ε, άμα έχει κανένα καλό DVD αλλάζει το πράγμα...

Ανώνυμος είπε...

Συγνώμη αλλά είστε βαθιά νυχτωμένος εαν νομίζετε ότι ξυπνάμε τόσο νωρίς ώστε να φθάνουμε στην εφημερίδα στις 10.00. Μας προσβάλετε κύριε!

Εργαζόμενος στη "Ε".

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ μακαρθιστές άντε παγέντε από δω...

Εσείς οι νεοφιλελεύθεροι έχετε τόσοι σχέση με την ελευθερία όσο η Νέα Ελβετία με την Ελβετία

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock