Πέμπτη, Ιανουαρίου 13, 2005

Παύουν οι έρευνες για τα όπλα μαζικής καταστροφής

Από ό,τι φαίνεται άκαρπες ήταν οι έρευνες των επιθεωρητών για την εύρεση όπλων μαζικής καταστροφής (ΟΜΚ) στο Ιράκ. Ο εκπρόσωπος τύπου της αμερικανικής κυβέρνησης με μία λιτή δήλωση έκανε γνωστό το περιστατικό χθες. Αποτελεί κατά την ταπεινή μου άποψη μεγάλη πολιτική και διπλωματική γκάφα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής εφόσον αποτέλεσε το κυρίαρχο επιχείρημα για τον πόλεμο στο Ιράκ.
Η πεποίθηση με την παρουσιάστηκε αυτό το επιχείρημα, είχε δώσει την εντύπωση ότι οι αρχές ασφαλείας και οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ είχαν αδιάψευστα στοιχεία τα οποία ενοχοποιούσαν το δικτάτορα του Ιράκ για κατοχή ΟΜΚ. Η βεβαιότητα με την οποία αυτό διατυμπανιζόταν ήταν τέτοια, ώστε ο Υπεξ των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ παρουσιάστηκε ενώπιον του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ παραθέτοντας "ακλόνιστα" στοιχεία. Αποδείχτηκε όμως ότι τα "στοιχεία" αυτά μάλλον δεν ήταν ακλόνιστα αλλά διάτρητα. Ποιόν οφείλουμε να θεωρήσουμε υπεύθυνο ; Τις υπηρεσίες πληροφοριών (π.χ. CIA) ή την ίδια την κυβέρνηση των ΗΠΑ ή οποία δέχτηκε με τέτοιο ζήλο αυτές τις πληροφορίες και τις χρησιμοποιούσε ως αιχμή του δόρατος για τη δικαιολόγηση του πολέμου;
Το μόνο παρήγορο γεγονός είναι ότι είχαμε ξεκάθαρη παραδοχή του σφάλματος απο την υπεύθυνη πλευρά (προς απογοήτευση όλων εκείνων που υποστήριζαν ότι εν τέλει οι αμερικάνοι θα υποχρεωθούν να "φυτέσουν" ΟΜΚ στο Ιράκ. έτσι ώστε να μη γελοποιηθούν). Προφανώς η συζήτηση θα συνεχιστεί για μερικές εβδομάδες και τα περισσότερα δάκτυλα θα δείξουν τη CIA ως υπόλογο.
Ανεξάρτητα πάντως με το ποιόν θα βαρύνουν οι ευθύνες, είναι λυπηρό ότι μια επέμβαση η οποία ήταν τόσο αναγκαία στηρίχτηκε σε ένα επιχείρημα τόσο αδύναμο.

2 σχόλια:

Damsel in Stress είπε...

Ε, και; Σάμπως μια χαρά δε δούλεψε το πράγμα; Και στο Ιράκ κατσικώθηκαν, και το Ισραήλ βολεύτηκε (κακό πράγμα νάσαι μέσα στην εμβέλεια του κάθε αδέσποτου Σκουντ), και οι ιδιωτικές εταιρίες κονομήθηκαν (ή θα κονομηθούν ... η ελπίδα πεθαίνει τελευταία), και τα πετρέλαια ελέγχονται, και ο αγωγός θα περάσει από Αφγανιστάν, και φαντάρους αναλώσιμους έχουν οι άνθρωποι, όλα καλά! Εντάξει, τους τράβηξε το πράγμα λίγο παραπάνω απ' τ' αναμενόμενο αλλά μην τα θέλουν κι όλα δικά τους.

Τα υπόλοιπα είναι για τους ψηφοφόρους. Και, τουλάχιστον οι Αμερικανοί, όπως είδες δεν τράβηξαν και κανα μέγιστο ζόρι με το "ατυχές" γεγονός.

Κάτσε τώρα εσύ να γκρινιάζεις για αποτυχίες στην πληροφόρηση της υπερδύναμης. Και νάχεις και μένα να μην πείθομαι ότι όντως έτσι συνέβη ...

subterranean είπε...

Μα δεν πρόκειται για κάτι ασήμαντο αυτή η παραπληροφόρηση. Αντίθετα από την άποψή σου (τουλάχιστον αυτή την εντύπωση έδωσες) δεν ήμουν ενάντια σε μια ενδεχόμενη επέμβαση στο Ιράκ (ήμουν όμως και είμαι τελείως αντίθετος με τον τρόπο που έγινε). Η αξιοποίηση των φυσικών πόρων του Ιράκ δε συνεπάγεται ληστεία των από τις ξένες εταιρείες. Η ληστεία συνήθως δεν προκύπτει από ξένους όσο από ντόπιους (π.χ. Σ. Αραβία). Αντιθέτως πολύ μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης έχει η χώρα ακόμα και στην κατάσταση που βρίσκεται από ό, τι είχε ποτέ με το Σαντάμ. Δεύτερον, δε νομίζω ότι κανείς μπορεί να αρνηθεί ότι ήταν κακό το γεγονός ότι απομακρύνθηκε ένας από τους πιο αδίστακτους δικτάτορες από την εξουσία. Το γεγονός ότι αυτό βολεύει και το Ισραήλ δεν το κάνει ούτε λάθος, ούτε άδικο. Βασικά δεν αποτελεί επιχείρημα ενάντια στην επέμβαση εκός και αν θεωρήσουμε ότι θα ήταν ευτυχές περιστατικό να πλήξουν το Ισραήλ μια συστοιχία Σκουντ (προφανώς πολλοί Έλληνες δε θα είχαν ιδιαίτερο πρόβλημα με αυτή την εξέλιξη)
Δηλαδή δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο κάποιος να στηρίξει τα πλεονεκτήματα που είχε η απομάκρυνση του Σαντάμ από την εξουσία. Εκείνο το οποίο είναι αμφισβητίσμο είναι αν αυτό επιδιώχτηκε με το πιο αποτελεσματικό τρόπο. Νομίζω ότι οι εξελίξεις στο Ιράκ αποτελούν τεκμήριο ότι δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη η στρατιωτική παρέμβαση
Πίστευω όμως ότι είναι μέγα έγκλημα η παραπληροφόρηση σε αυτό το επίπεδο. Δεν είναι δυνατό να στηριχθεί ένας πόλεμος σε ένα αβάσιμο επιχείρημα. Ακόμη και τελείως κυνικά αν το δούμε δε συμφέρει κάτι τέτοιο διότι μελλοντικά δε θα είσαι σε θέση να πείσεις κανέναν. Και αν δε μπορείς να πείσεις κανέναν τότε θα προχωρήσεις μόνος σου (αφού είσαι υπερδύναμη). Και αν οι ΗΠΑ το κάνουν συνήθεια να προχωρούν μόνες τους τότε κινδυνευει η εικόνα που είχαν από την εποχή της ίδρυσής τους ως φάρος ελευθερίας να κατακρημνιστεί.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock