Διάβασα σε ένα blog για ένα thread ενός forum που μέσα σε τρεις ημέρες έφτασε τις 756 απαντήσεις και τις 42.942 θεάσεις!
Πρόκειται για μια περίπτωση ενός χρήστη internet όπου ο παροχέας του έκοψε την σύνδεση επειδή κατέβαζε μια ταινία που είχε ανεβεί επίτηδες ως δόλωμα.
Κατά την άποψη μου η εταιρία μπορεί να βάλει ότι κανόνες θέλει, ακόμα και την παρακολούθηση των αρχείων που κατεβάζουμε, των σελίδων που διαβάζουμε, των e-mail που λαμβάνουμε και στέλνουμε, (όπως στο τηλεπαιχνίδι «Μεγάλος Αδελφός» όπου οι παίχτες δέχονται να τους παρακολουθούν οι κάμερες 24/7) φτάνει να έχει ενημερώσει τους πελάτες πριν την αγορά των υπηρεσιών αυτών.
Πιστεύω ότι λίγοι αρέσκονται στο να τους παρακολουθούν τις συνδέσεις και ότι η δημοσιότητα που έλαβε το περιστατικό αυτό μέσω των διαφόρων ελληνικών αγορών συζητήσεως, θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις πωλήσεις αλλά και στην τακτική που ακολουθεί η εταιρία αυτή.
Ασκείστε την καταναλωτική σας δύναμη ;-) μην αγοράζετε συνδέσεις αυτής της εταιρίας, αν δεν σας αρέσουν αυτές οι πρακτικές, προτιμήστε κάποιον άλλον παροχέα.
Τώρα κατά πόσο η πράξη του χρήστη αποτελεί πράγματι αδίκημα είναι μεγάλο θέμα. Εξαρτάται από το αν θεωρείτε την πνευματική ιδιοκτησία όντως ιδιοκτησία.
Η έννοια της ιδιοκτησίας δημιουργήθηκε αυθόρμητα, φυσικά, λόγο του πεπερασμένου αριθμού των αγαθών. Ο πεπερασμένος αριθμός της ποσότητας ενός αγαθού δημιουργεί διαμάχες μεταξύ των ανθρώπων ως προς την χρήση του. Είναι η φύση των υλικών αγαθών τέτοια ώστε η χρήση τους από ένα άτομο αυτομάτως αποκλείει την χρήση από άλλα άτομα. Δεν μπορώ να φάω ένα μήλο και ταυτόχρονα να φάνε άλλα 10.000 άτομα το ίδιο μήλο. Σε ένα υποθετικό σύμπαν όπου ο αριθμός των αγαθών θα ήταν άπειρος και χρήση τους δεν θα εξαρτιόταν από τον χώρο και τον χρόνο, δεν θα υπήρχε διαμάχη και άρα ούτε ανάγκη για κανόνες ιδιοκτησίας. Η έννοια της ιδιοκτησίας δεν θα είχε νόημα.
Με τους νόμους για την πνευματική ιδιοκτησία δημιουργούν τεχνητά σπανιότητα, (περιορισμένη ύπαρξη) εκεί που δεν υπάρχει. Στον άυλο κόσμο.
- "Τα συμβατικά εμπορεύματα έχουν μια προφανή ιδιότητα: Όταν πάρεις ένα μήλο από τον πάγκο, στον πάγκο έμεινε ένα μήλο λιγότερο. Αλλά φαντάσου τώρα μια αγορά στην οποία τα μήλα έχουν την εξής καταπληκτική ιδιότητα: Όταν πάρεις ένα μήλο από τον πάγκο, αυτό παραμένει στον πάγκο. Και το παίρνεις και το αφήνεις, η πράξη του να αρπάξεις ένα μήλο έχει σαν αποτέλεσμα το διπλασιασμό του μήλου." Το χαμόγελο του Τούρινγκ - Χ. Παπαδημητρίου
Εάν ένα άτομο χρησιμοποιήσει δικό του μολύβι και χαρτί για να αναπαράγει την ακολουθία λέξεων που αποτελούν ένα βιβλίο, όλοι οι υπόλοιποι κάτοχοι εξακολουθούν να έχουν το δικό τους αντίγραφο. Η πληροφορία είναι το μήλο που μένει στον πάγκο.
Η πνευματική ιδιοκτησία αναιρεί την ιδιοκτησία στον υλικό κόσμο. Ο «ιδιοκτήτης» της πληροφορίας (είτε αυτή είναι μια ακολουθία από νότες ή λέξεων, ή η διαδικασία για την πραγματοποίηση ενός αγαθού πχ μιας καρέκλας) αποκτά ιδιοκτησιακά δικαιώματα στα υλικά αγαθά όλων τον υπολοίπων ανθρώπων (όλα τα μολύβια, χαρτιά, κιθάρες, ή τα υλικά που χρειάζονται για την πραγματοποίηση ενός αγαθού πχ πριόνια και ξύλα για την καρέκλα). Έχει και αυτός λόγο στην χρήση των αγαθών των άλλων, είναι κατά κάποια έννοια συνιδιοκτήτης όλων αγαθών του πλανήτη (ή της περιοχής που καλύπτει το νομικό σύστημα) που έχουν σχέση με την πληροφορία «του».
Όπως και να έχει, με την εμφάνιση του Διαδικτύου ο θεσμός της πνευματικής ιδιοκτησίας εισέπραξε ένα γερό χτύπημα . Είναι φανερό ότι πλέον δεν μπορεί να λειτουργήσει. Μέσα από το Χάος του Δικτύου και την δράση εκατομμυρίων ατόμων θα αναδυθεί φυσικά, ένας νέος τρόπος ανταμοιβής της πνευματικής εργασίας δίχως να αναιρείται η υλική ιδιοκτησία, θα υπάρξει αυθόρμητα Τάξη.
ΥΓ: Γιατί το πιστεύω αυτό; Διότι υπάρχουν εκατομμύρια άτομα που ανταλλάσσουν τρισεκατομμύρια bytes πληροφοριών κάθε ημέρα. Ή θα υπάρξει μαζική καταστολή και παρακολούθηση όλων αυτών τον ατόμων για να εξασφαλιστεί η πνευματική ιδιοκτησία ή θα βρεθεί ένας άλλος τρόπος ώστε να βγάζουν χρήματα οι εταιρίες. Μάλλον το δεύτερο αν λάβουμε υπόψην τις τεχνικές κρυπτογραφίας και την ταχύτητα που φυτρώνουν νέα προγράμματα για την ανταλλαγή δεδομένων.
Πηγές και ενδιαφέροντες σύνδεσμοι:
Against Intellectual Property
Libertarian perspectives on intellectual property
The Libertarian Case Against Intellectual Property Rights
Cryptolibertarians"
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου