Κυριακή, Αυγούστου 21, 2005

Κυριακατικες εφημεριδες, νουμερο 48

εχω την εντυπωση οτι οι εφημεριδες εχουν αρχισει να βγαινουν απο τον θερινο ληθαργο καθως στην Καθημερινη διαβασα αρκετα ωραια αρθρακια. Ισως φταιει οτι οι εκδοτες γυρισαν ανανεωμενοι απο τις διακοπες, ισως απτην αλλη οτι δεν εχουν γυρισει ακομα και ακουγονται (περιεργως) νεες φωνες.

Πρωτον και πιο περιεργο νεο: Η καταλανικη κυβερνηση χρηματοδοτει εργασιες αναστηλωσης στην Μονη Βατοπαιδιου του Αγιου Ορους, ως αποζημιωση για τις καταστροφες που προκαλεσαν πριν 700 χρονια καταλανοι ιπποτες, οι γνωστοι Αλμογαβαροι*. Αντε και σιγα σιγα να αρχισουμε να απαιτουμε και απο τους Ιταλους καμμια αποζημιωση για τις καταστροφες των Ρωμαιων... (αλλα ισως μετα μας ζητησουν πληρωμη για ολες τις οδους, γεφυρες, υδραγωγεια που μας αφησαν... Αστο καλυτερα)

Δευτερον και σημαντικοτερο για τους ταξιδιωτες: Τα νεα διαβατηρια βγαινουν συντομα. Θα εκδιδονται μονο απο την ΕΛΑΣ και επιτελους δεν θα χρειαζομαστε βιζα για εισοδο στις ΗΠΑ με αυτα (ο λογος που ως σημερα οι Ελληνες ειναι οι μονοι δυτικοι που χρειαζονται βιζα ειανι οτι οι ελληνικες νομαρχιες και προξενεια που τα εξεδιδαν τα διαβατηρια ειχαν τραγικα ποσοστα ποιοτητας και ασφαλειας**. Αντι να διορθωσουμε τις νομαρχιες, τα φορτωνουμε στην ΕΛΑΣ. Μπακαλισμος. Τεσπα...)
μικρη προσθηκη: αληθεια προκειται να κανει τιποτα η ΕΛΑΣ και το ΥΠΕΣ για να διορθωσουν τις αβολες, υπερμεγεθεις, παναθλιες ποιοτικα ελληνικες ταυτοτητες (μα γραμμενες στο χερι εν ετει 2005??)? ή λενε να κανουν και τα διαβατηρια ετσι?

Τριτον και ψιλοφιλελευθερον: Αυξανονται οι μεταφρασεις πολιτικης φιλοσοφιας στο Μπανανισταν. Το μνημειωδες Theory of Justice που εξεδωσε το 1971 ο John Rawls επιτελους μεταφραστηκε, μαζι με μια σειρα αλλων σημαντικων βιβλιων (ουδεμια αναφορα στο εξαιρετικο Anarchy State and Utopia του Nozick, βαση του συγχρονου φιλελευθερισμου. Να μαντεψω οτι δεν υπαρχει ακομα στα ελληνικα?). Βεβαια αν εσεις περιμενατε πανω απο 30 χρονια για να διαβασετε ενα τετοια βιβλιο, ντροπη σας! Υπαρχουν και τα πρωτοτυπα στα αγγλικα!

Τεταρτον και ολιγον αιθεροβαμoν: O περιορισμος της παραοικονομιας θα σήμαινε την αύξηση του ελληνικου AEΠ πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο (100%)!!

μια σημειωση: Αυτο ειναι μονο εν μερει αληθεια. Ολες οι χωρες εχουν παραοικονομια. Εμεις απλως αρκετα μεγαλυτερη (35% εναντι περιπου 15% στην Βορεια Ευρωπη). Για την παταξη της ομως θα χρειαζομαστνα ειτε δραστικο περιορισμο του κρατους και των ρυθμισεων γενικα ή δημιουργια απολυτα αδιαφθορων δημοσιων λειτουργων. Σας φαινεται πιθανο?

Και μια ειδηση απο την Ελευθεροτυπια: Ελευθέρας στα πετρελαιοκίνητα Ι.Χ. από το 2007

Χαρη στην ανοδο των τιμων της βενζινης και στην δραματικη βελτιωση των ντιζελοκινητηρων ολη η Ευρωπη εχει γεμισει νεου τυπου οικονομικα πετραλαιοκινητα. Καιρος να αλλαξει και η Ελλαδα? Ναι, υπο ορους. Αν ειναι να γεμισουμε πετρελαιοκινητα κακορυθμισμενα ασυντηρητα με συννεφα μαυρου καπνου, να λειπει. Αν ειναι να ελεγχονται, ναι γιατι θα φερουν μειωση της ρυπανσης και ελαφρυνση της τσεπης μας...

Αυτα για σημερα, απο τον αποσταχιωτη ειδησεων σας. Μεχρι καποια επομενη Κυριακη...

προσθηκη: ενα αρθρο, του Γιαννη Πρετεντερη, στο κυριακατικο Βημα που μολις προσεξα και μου αρεσε πολυ. Εχει να κανει με το καραγκιοζιλικι καθε φορα που συμβαινει ενα ασυνηθιστο περιεργο γεγονος και οι τηλεορασεις γεμιζουν με τυπους που κραζουν Πουν το κρατος?
Πόση εμπιστοσύνη να έχεις σε πολιτικούς που παίζουν τους πυροσβέστες στο Ντράφι;



*κατα διαβολικη συμπτωση μενω στην οδο Almogavers, δηλαδη Αλμογαβαρων! Αποτι ακουσα ηταν λεει ειδικο επιλεκτο τμημα ψιλοκαθαρματων, κατι σαν την γαλλικη λεγεωνα των ξενων...
**ειχαμε ας πουμε κλοπες μεγαλου αριθμου αγραφων διαβατηριων απο ελληνικο προξενειο κτλ

4 σχόλια:

S G είπε...

οχι παραθετω την ταινια σαν αστειακι, ειρωνευομενος αυτους που γκρινιαζουν για ολα.

κατα τα αλλα, οι Ρωμαιοι ειναι αναμφιβητητα αυτοι που διδαξαν την Ευρωπη πως να φτιαχνει γεφυρες, υδραγωγεια κτλ Βεβαια οι Ελληνες το ξεχασαν στην πορεια και κατεληξαν στους σημερινους καροδρομους.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω αν το είπες σοβαρά αλλά επειδή το High Fidelity ήταν σπουδαίο να προσθέσω:
Μπραζιλέρο (του Σωτήρη Γκορίτσα)
... και επιφυλάσσομαι να επανέλθω!

Roark είπε...

Το Anarchy, State and Utopia σκοπεύει κάποια στιγμή να το μεταφράσει το Δίκτυο Ελευθερίας. Βέβαια με τους ρυθμούς που κινούνται τα πράγματα στην Ελλάδα πιο γρήγορα μαθαίνει κανείς αγγλικά από το να περιμένει να μεταφραστούν τέτοια βιβλία! lol

Ανώνυμος είπε...

πΩ ΠΩ ΜΙΚΡΟΑΣΤΕ ΕΓΡΑΨΕΣ ..ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΠΑΡΑΣ ΕΙΣΑΙ ..ΡΗΧΟΣ ΚΑΙ ΞΕΝΕΡΩΤΟΣ,,ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΡΟΥΤΙΝΑΣ ΣΤΗΛΟΒΑΤΗ ΤΗΣ ΠΙΟ ΣΑΠΙΑΣ ΜΟΡΦΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΕΙΣ ΑΝΩΤΕΡΑ...ΟΠΩΣ ΘΑΛΕΓΕ Ο ΦΙΛΟΣ ΣΟΥ Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock