Τρίτη, Αυγούστου 23, 2005

Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Τώρα!

Νέο Άρθρο

Οι πολίτες της χώρας γνωρίζουν ότι σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά απαιτείται, ένας νέος χάρτης της αυτοδιοίκησης της χώρας, αφού το σημερινό μοντέλο συγκρότησης του Κράτους έχει ολοκληρώσει τον ιστορικό του κύκλο.

Σήμερα δεν είναι παρά ένα αναποτελεσματικό, αντιαναπτυξιακό και γραφειοκρατικό μοντέλο το οποίο απέχει πολύ από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.

Το μοντέλο αυτό εκφράζεται μέσα από ένα πολυμελές Υπουργικό Συμβούλιο και με Υπουργεία που σήμερα δεν προσφέρουν τίποτε άλλο παρά από γραφειοκρατία και πελατειακές σχέσεις όπως π.χ. τα Υπουργεία Αιγαίου, Μακεδονίας-Θράκης, και τα περισσότερα υφυπουργεία. Ταυτόχρονα σε περιφερειακό επίπεδο υπάρχει πανσπερμία δομών εξουσίας (Περιφέρεια, Υπερνομαρχία, Νομαρχία, Επαρχείο) αλληλοκαλυπτόμενων και πολλές από αυτές τις εξουσίες με διακοσμητικό ρόλο. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η πολυδιάσπαση των εξουσιών και η πρόσθεση βαρών, τόσο οικονομικών όσο και κοινωνικών...

*Διαβάστε εδώ τη συνέχεια του άρθρου*

6 σχόλια:

Eιρήνη είπε...

Mερικές Διαπιστώσεις:
1. Ο ρατσισμός του τοπικισμού είναι έντονος στον Ελλαδικό χώρο .Οπότε δύσκολη η ενοποίηση γεωγραφικών διοικητικών χώρων και φυσικά περικλείει και πολιτικό κόστος σε όποια κυβέρνηση το αποτολμήσει.
2. Η τέταρτη προγραμματική περίοδος( 4ο ΚΠΣ) έχει ήδη σχεδιασθεί στη βάση των υπαρχουσών περιφερειών.
3. Οι αιρετοί των αυτοδιοικήσεων χρειάζονται εκπαίδευση πριν αναλάβουν εξουσία που τους επιτρέπει να σχεδιάζουν ανάπτυξη με βάση τα μικροπολιτικά τους συμφέροντα.
4. Η στελέχωση των αυτοδιοικήσεων απαιτείται δια ροπάλου αλλά όχι με κριτήρια ανταλλαγής ψήφων με θέσεων .

Το όνειρο: Για φανταστείτε ΜΟΝΟ μια Περιφέρεια στο θαλάσσιο ελλαδικό χώρο!(Ιόνια νησιά, Κρήτη, Β και Νοτίου Αιγαίου) Που τέτοιο Θαύμα!

ultrasonic15 είπε...

Λόγω των πολλών 'περιφερειών' μόνο τυχαίο δεν είναι που τα πράγματα στη χώρα έχουνε γίνει κώλος.

Roark είπε...

Θα είμαι περίεργος αν έχω την υποψία ότι ο αρχικός σκοπός ήταν να "χαθούν" τα λεφτά και όχι ο ποδηλατόδρομος;

Οι αλληλοκαλυπτόμενες αρμοδιότητες είναι ένα από τα κυρίαρχα γνωρίσματα της τριτοκοσμικής γραφειοκρατίας μας. Και φυσικά όπου ευθύνονται όλοι από λίγο τελικά δεν ευθύνεται κανένας.

Ανώνυμος είπε...

Roark,
Δεν νομίζω ότι θα υπάρχει το οποιοδήποτε σοβαρό πολιτικό κόστος. Μόνο κάποιοι καρεκλοθήρες θα θιγούν. Πάρε για παράδειγμα τον "Καποδίστρια" που μείωσε τους δήμους / κοινότητες από 5-6000 σε 700 και μόνο 2-3 κοινότητες είναι που διαμαρτύρονται ακόμη.
Με κατάλληλο σχεδιασμό (πολιτικό), εξασφάλιση συμμαχιών (π.χ Αλ. Παπαδόπουλος-Αβραμόπουλος στο προηγούμενο παράδειγμα) και θέληση μπορεί να γίνει η οποιαδήποτε μεταρρύθμιση.

S G είπε...

ερωτηση: μπαζα για να φτιαξουν ποδηλατοδρομο?? δεν τους εκανε ο δρομος? δεν καταλαβαινω...

παντως και μενα γνωμη μου ειναι οτι χρειαζονται λιγες περιφερειες, και αρκετα μεγαλες ωστε να ειναι αυτονομες.

Α και επιτελους ενας Υπερ-Δημος στην αθηνα με πολλες αρμοδιοτητες. Ειναι εντελως γελοιο το Μαρουσι να εχει δικη του δημοτικη αστυνομια(καλα σε τι εγκαταστασεις εκπαιδευουν οι μικροι δημοι την αστυνομια τους?).

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο eirineta!Καίριες ,ακριβέστατες , συμπυκνωμένες και γι αυτό χρήσιμες οι διαπιστώσεις σου!!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock