Πέμπτη, Αυγούστου 25, 2005

Η μαύρη σκιά πάνω από την Ευρώπη

Νέο άρθρο

Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια αρχίζει σιγά σιγά να γίνεται αισθητή και απειλητική. Η αύξηση της απήχησης και της πολιτικής δύναμης των μισαλλόδοξων, ξενοφοβικών και αντιδημοκρατικών στοιχείων της είναι άλλη μια σύγχρονη απειλή για την ανεκτικότητα, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δυστυχώς, παρά την μεγάλη και τραγική εμπειρία των ευρωπαϊκών κοινωνιών με τα φασιστικά ολοκληρωτικά πειράματα, η γοητεία της ακροδεξιάς επιβιώνει και σήμερα και με την κατάλληλη ευκαιρία εκδηλώνεται. Ακόμα και αν δεν αποκτά ακόμα παντού συμπαγή ιδεολογική έκφραση, η ακροδεξιά περνάει μηνύματα και διαμορφώνει τάσεις σε πολύ ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού από όσα θα δικαιολογούσε η εκλογική της βάση.

Όταν μια κοινωνία αναπτύσσεται και ευημερεί η ακροδεξιά χάνει μεγάλο μέρος του πιθανού της ακροατηρίου. Οι καταγγελίες της δεν βρίσκουν απήχηση σε ανθρώπους όταν βλέπουν την επιτυχία και την ευημερία ως ρεαλιστικές δυνατότητες στα πλαίσια μιας δημοκρατικής ανοιχτής κοινωνίας. Το πρόβλημα ξεκινάει σε περιόδους ύφεσης και στασιμότητας, όπου η οικονομική απογοήτευση ανοίγει τα αυτιά των πολιτών στην ακροδεξιά ρητορική στην προσπάθεια αναζήτησης ενόχων για την κρίση (πολιτικοί, καπιταλιστές, ξένες εισαγωγές, μετανάστες κτλ) και εύκολων λύσεων (κρατικοποίηση, προστατευτισμός κτλ) για την έξοδο από αυτήν. Επειδή οι περιοδικές υφέσεις είναι αναπόφευκτες, η κάθε κοινωνία χρειάζεται άμυνες και αντισώματα για να διατηρήσει τα δημοκρατικά και φιλελεύθερα χαρακτηριστικά της απέναντι στην επιθετική ιδεολογική επανάκαμψη του φασισμού...

*Διαβάστε εδώ τη συνέχεια του άρθρου*

4 σχόλια:

Greg είπε...

"Η ύπαρξη μεσαίων στρωμάτων εξαρτώμενων από το κράτος είναι το έδαφος όπου ανθίζει ο φασισμός, καθώς επιζητούν μεγαλύτερο έλεγχο επί των προνομίων που εξασφαλίζει ο κρατισμός (και που αναπόφευκτα δεν μπορούν να τα μοιραστούν όλοι)."

Επί του πρακτέου λοιπόν, μια και μας αρέσει ή όχι, καλώς ή κακώς, ζούμε σε μια χώρα και μια κοινότητα, που τις τελευταίες 10-ετίες ο μέσος πολίτης "αποδίδει" στο κράτος έμμεσα ή άμεσα πάνω από το 50% του εισοδήματός του και περιμένει να φάει από την συγκεκριμμένη - πεπερασμένη - κακοδιαχειρισμένη πίττα.

Kαι έρχεται ο Μπομπολοβωβός και του λέει,

"ενίσχυσέ με, μοιραζόμενος την πιττούλα σου με άλλα 50 μιλιούνια λάθρους, γιατί με βολεύει η μαύρη εργασία, χρειάζομαι δούλους. Αλλά θα το κάνεις γιατί είσαι πονοψυχιάρης, έχεις περάσει βάσανα και σύ στη ζωή σου, πρέπει να τους καταλάβεις και να παλέψεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που εγώ βέβαια όταν μου διαταράσσουν το κλίμα της ελεύθερης αγοράς και του εμπορίου μου θα τα τσαλακώνω. Μάλιστα άμα βρεθείς και σε ιδεολογικό αδιέξοδο με σημαίες και πατρίδες, πού μ' αρέσει να στις πουλάω από παιδί και μου στενοχωρήσεις το δούλο θα στείλω και 5 υπουργούς και ένα πρόεδρο Δημοκρατίας να σε αποκαλέσει "ηλίθιο".

Βέβαια οι ίδιοι δεν θα εμφανισθούν στην διαδήλωση των κολίγων-δούλων (στην Θεσσαλία λίγο πιό κοντά από την Μηχανιώνα) που ζήταγαν να πάει το δουλομεροκάματο από 25 στα 30 Ευρώ γιατί έχουν και πολλά παιδιά (που τα θέλουμε όμως λέει, γιατί έχουμε υπογεννητικότητα...)

Δεν αναρωτιέμαι λοιπόν, γιατί ανεβαίνει ο φασισμός. Όπως έγραφα κάπου προ οκταμήνου με αφορμή την στάση της πολιτικής απέναντι στην Μηχανιώνα
"... ας προσέξουμε όλοι! Διότι η "ηλιθιότης" έχει ήδη γίνει οριζοντίως διατρέχουσα την Ελληνική κοινωνία ιδιότητα, που εύκολα και σύντομα θα εμφανίσει το γνωστό από το παρελθόν και απευκταίο κεντροευρωπαϊκό πρόσωπο της..."

Απλά φοβάμαι, ότι είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα από ότι τα φανταζόμαστε! Για να πάρετε μια ιδέα, συζητήστε με νέους από 18-22 (που οι περισσότεροι πήγαν και σχολείο με μετανάστες, μοιράστηκαν εμπειρίες μαζί τους και θα περίμενε ίσως κανείς διαφορετική στάση) και θα ανησυχήσετε περισσότερο από μένα...

Roark είπε...

Σε μια κοινωνία που αναπτύσσεται σε συνθήκες ελευθερίας τότε ευημερούν και τα κατώτερα στρώματα. Δες εδώ και εδώ. Όταν βλέπουν την προοπτική να ζήσουν εκμεταλλευόμενοι τις δικές τους δυνάμεις, τότε δεν στρέφονται στο κράτος και τους μεσσίες.

Όπως φαίνεται εδώ σε μια ελεύθερη κοινωνία μειωμένου παρεβατισμού τα φορολογικά βάρη τα σηκώνουν κύρια τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα, ούτε καν ο μέσος πολίτης. Αντίθετα σε χώρες παρεμβατισμού, όπως καλή ώρα η μπανανία μας, οι αδύνατοι πληρώνουν δυσανάλογα πολλά (πχ με τους ψηλούς έμμεσους φόρους). Αλλά το point ήταν ότι όσοι απολαμβάνουν προνόμια από το κράτος, το κάνουν αναγκαστικά σε βάρος κάποιων άλλων. Όταν οι αριθμοί τους γιγαντώνται (τεράστιος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων, γραφειοκρατών, επιδοτούμενων, κρατικοδίαιτων προμηθευτών κτλ) αποκτούν πολιτική δύναμη για να επιβάλλουν την καταναγκαστική διατήρηση των προνομίων τους.

Eιρήνη είπε...

Mαύρη σκιά για την Ευρώπη δεν είναι οι Ακροδεξιοί, αλλά οι Κινέζοι και η πραμάτεια τους. Εκτιμώ ότι οι μαύρες σκιές καθώς είναι εύκολα αναγνωρίσιμες εύκολα προστατεύεσαι από αυτές. Οι «Άσπρες σκιές» - άσπρο συννεφάκι που αντανακλά τη σκιά του στη γη στο φως του ήλιου- είναι το φαινόμενο εκείνο από το οποίο κινδυνεύει όχι μονό η Ευρώπη , αλλά ο κόσμος όλος. (παγκοσμιοποίηση γαρ) Μια τέτοια άσπρη σκιά λοιπόν, είναι οι επεμβάσεις σε κράτη για την απελευθέρωση τους από ολοκληρωτικά καθεστώτα, οι επεμβάσεις για το φόβο της τρομοκρατίας . Για την ειρήνη ρε γαμώτο! Άλλη σκιά λευκή και μέγιστη είναι η εξολόθρευση του ατόμου από το φόβο της τρομοκρατικής κυριαρχικής σκέψης. Είμαστε όλοι ένοχοι και μάλιστα την στιγμή που η ίδια η ΕΕ προστατεύει τα δικαιώματα μας με κανονισμούς –οδηγίες. Σκιές Άσπρες κυριαρχούν στη ν Ευρώπη . Τι να φοβηθούμε λοιπόν ακροδεξιούς και παρομοίους τους, όταν είναι τόσο γνώριμοι «εχθροί»!.Φοβού τους Αγγέλους δώρα φέροντες.

Roark είπε...

Μάλλον σκιά από ομπρέλλα πρόκειται παρά για σύννεφο.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock