Δευτέρα, Φεβρουαρίου 13, 2006

Φταινε οι αριστεροι και οι δικηγοροι για την τεχνοφοβια των Ελληνων?

μερικες παρατηρησεις για την ανθρωπινη συμπεριφορα

Θα διαβασατε ισως το κειμενακι του Νικου Δημου για την τεχνοφοβια των Ελληνων. Το οτι οι Ελληνες εχουν ενα προβλημα με την τεχνολογια και ειδικα με τους υπολογιστες το εχουμε διαπιστωσει και κριτικαρει και μεις αρκετες φορες. Ομως για να ειμαστε δικαιοι με τους Ελληνες πρεπει να επισημανω κατι που πολλες φορες ξεχναμε:

Κανεις δεν γεννιεται τεχνοφοβικος (οπως κανεις δεν γεννιεται ρατσιστης, κανεις δεν γεννιεται ανοργανωτος, κανεις δεν γεννιεται καθηγητης πανεπιστημιου, κανεις δεν γεννιεται οικοδομος κ.ο.κ. δειτε και το κειμενο Μα, δεν μπορουμε ολοι να γινουμε γιατροι και δικηγοροι)

και μια υποπαρατηρηση ειναι

οι ανθρωποι αντιδρουν στα κινητρα που τους δινονται (ακομα και τα ζωα, ακομα και στην πιο πρωτογονη κατασταση. Παει να πλησιασει η αγελαδα τον ηλεκτροφορο φραχτη, ηλεκτριζεται δεν τον ξαναπλησιαζει. Μαλιστα ειναι ενδιαφερουσα η παρατηρηση οτι ακομα και τα ζωα αντιδρουν στα οικονομικα κινητρα, σχεδον ακριβως οπως προβλεπει η θεωρια συμπεριφορας!)

Πριν λοιπον βγαλει κανεις το συμπερασμα, οπως ο Νικος Δημου, οτι οι Ελληνες ειναι τεχνοφοβικοι επειδη με λιγα λογια ειναι συμπλεγματικα ατομα που κυνηγουν το γκλαμουρ πρεπει λιγο να μελετησει ποια ειναι τα κινητρα των Ελληνων να ασχολουνται με τους υπολογιστες και ποιες ειναι οι διαφορες στα κινητρα που εχουν οι Ελληνες με αυτα που εχουν οι κατοικοι αλλων χωρων.

Μια ελαχιστη παρατηρηση αποκαλυπτει τα επιφανειακα (αντι)κινητρα για εναν Ελληνα που θελει να ασχοληθει με την τεχνολογια:

Οι τιμες
το Ιντερνετ στην Ελλαδα ειναι πιο ακριβο απο καθε αλλη χωρα της ΕΕ. Σημερα πληρωνω στην Ισπανια 36 ευρω για DSL 20 Mbps και δωρεαν κλησεις στα σταθερα τηλεφωνα ολης της Ισπανιας. Στην Ελλαδα περιμενω ηδη δυο μηνες, για ενα DSL, στο μισο Mbps, χωρις κλησεις δωρεαν και οοοταν ερθει θα πληρωνω περιπου την ιδια τιμη με την Ισπανια!! Μιλαμε για διαφορα σχεσης κοστους/ποιοτητας της ταξης του 4000%!
Δεν θα εξετασω εδω γιατι οι τιμες ειναι υψηλες, επιγραμματικα φταιει το μονοπωλιο του ΟΤΕ, η εχθρικη γραφειοκρατια στις νεες επενδυσεις και το μικρο μεγεθος της αγορας.

Ο καιρος, η γεωγραφια και ο τροπος διασκεδασης
Οι Ελληνες βρισκονται εξω πολυ περισσοτερο καιρο απο τους βορειοτερους λαους. Διασκεδαζουμε εξω, ζουμε εξω. Γιαυτο το κινητο μας ειναι πολυ πιο χρησιμο απο εναν ΗΥ. Με ενα η-γραμμα σπανιως παιρνεις απαντηση σε λιγοτερο απο μια ωρα. Με το κινητο παιρνεις σε 5 λεπτα (αν θελει βεβαια ο παραληπτης να απαντησει...). Δεν ειμαστε οι μονοι. Στην Ισπανια και στην Ιταλια η διευσυδη των κινητων ειναι παρομοιως υψηλη. Μαλιστα τα πρωτα χρονια οι μεσογειακες χωρες ειχαν μεγαλυτερη διευσδυση κινητων απο χωρες σαν την Γερμανια!

Αλλα υπαρχουν και πιο βαθια αντικινητρα. Το πρωτο ειναι η ελλειψη περιεχομενου ελληνικου ενδιαφεροντος. Και αυτο ισχυει και για τους ΗΥ και για το Ιντερνετ. Οταν πρωτοπηγα στην Γερμανια μου εκανε εντυπωση οτι ολα τα παιχνιδια για ΗΥ ηταν στα γερμανικα! Εγω οταν ημουν μικρο παιδι αισθανομουν τυχερος που μπορουσα να παιξω Civilization γιατι ηξερα αγγλικα, ενω τα αλλα παιδια επαιζαν μονο ευκολα παιχνιδια που δεν χρειαζεται να καταλαβαινεις πολλα. Για τους ενηλικες ισχυει παρομοιως μια μεγαλη ελλειψη ελληνικου λογισμικου. Για το Ιντερνετ δεν χρειαζεται να το συζητω. Αν εχετε φτασει να διαβαζετε αυτο, σημαινει ηδη οτι δεν υπαρχει κατι πολυ καλυτερο να διαβασετε στα ελληνικα, πραγμα ιδιαιτερα λυπηρο!

Αλλα το χειροτερο νομιζω ειναι η ελλειψη ενδιαφεροντος του ελληνικου δημοσιου. Ενας λογος που δεν υπαρχει περιεχομενο ελληνικου ενδιαφεροντος στο διαδικτυο ειναι οτι το ελληνικο δημοσιο και οι υπηρεσιες του απουσιαζουν. Λιγες σελιδες υπαρχουν, ακομα λιγοτερες ειναι πραγματικα λειτουργικες. Εψαχνα τις προαλλες για το αεροδρομιο Μακεδονια στο google. Δεν βρηκα τιποτα! Το ιδιο δυσκολο ειναι να βρειτε σελιδες λιμεναρχιων, να κανετε αιτησεις ηλεκτρονικα. Και οι σελιδες που υπαρχουν φαινεται να υπαρχουν περισσοτερο για να προβαλλουν το βιογραφικο του διευθυνοντος, παρα για να προσφεορυν υπηρεσιες στους πολιτες. Φυσικα ειναι εντελως αδυνατο να λαβετε ηλεκτρονικη απαντηση απο δημοσια υπηρεσια, ακομα και αν για τα ματια του κοσμου εχουν ηλεκτρονικη διευθυνση.

μικροπροσθηκη: Η ελλειψη ενδιαφεροντος του δημοσιου μεταφραζεται αμεσα και στην μεγαλη ελλειψη μηχανοργανωσης, ακομα και σε περιπτωσεις που τα οφελη της χρησης πληροφορικης θα ηταν αμεσα και σημαντικα. Η ελλειψη ομως μηχανοργανωσης προκαλει και μια οχι τοσο μελετημενη εξωτερικη επιρροη: οι Ελληνες εχουν χαμηλοτερα κινητρα να ασχοληθουν με την πληροφορικη. Στις ΗΠΑ ή στην Δυτ. Ευρωπη ενα ατομο που δεν ξερει να χρησιμοποιησει ΗΥ ειναι ουσιαστικα μη προσληψιμο σε δημοσιο και ιδιωτικο τομεα. Στην Ελλαδα ειναι δυστυχως αντιθετα ο μεσος υπαλληλος που δεν ξερει τι σημαινει ποντικι... Και αυτο οι φοιτητες το ξερουν, γιαυτο δεν σκοτιζονται και ιδιαιτερα να μαθουν πληροφορικη. Τι να την κανουν αν ειναι μεταξυ των εκατονταδων χιλιαδων που καταληγουν σε μια μιζερη δημοσια υπηρεσια να παλευουν με τον χαρτοπολεμο...

τωρα, ενας λογος που κρυβεται πισω απο την ελλειψη ενδιαφεροντος του ελληνικου δημοσιου για την πληροφορικη, ειναι νομιζω ενα απο τα λιγα επιχειρηματα του Νικου Δημου που οντως στεκουν. Η απεχθεια των ελληνων σοσιαλιζοντων διανοουμενων προς τις μηχανες. Αυτη εχει περασει νομιζω μεσα απο την πληθωρα νομικων και φιλολογων που δουλευουν στο ελληνικο δημοσιο και κυριαρχουν στα υψηλα κυβερνητικα αξιωματα. Αποτελει κοινο τοπο η διαπιστωση οτι οι νομικοι δεν τα πανε καλα με τις μηχανες, αποτελει σημαια αξιας στην Ελλαδα για εναν φιλολογο να αντιπαθει τις μηχανες. Ειδικα οι ανθρωποι που γινονται πολιτικοι και ανωτεροι δημοσιοι υπαλληλοι φαινεται να ειναι καλοι στα λογια και κακοι στις πραξεις, συμπαθητικοι στους ανθρωπους και φοβισμενοι απο τις μηχανες. Και δυστυχως αυτοι οι ανθρωποι, εναντιοι στην αποτελεσματικοτητα, με αντιπαθεια στην παραγωγη και με φοβο των μηχανων, κυβερνουν την Ελλαδα...

Και αν θελετε να παμε ενα σκαλι πιο βαθια, πρεπει να αναρωτηθουμε γιατι τετοιοι ανθρωποι μας κυβερνουν. Η Γερμανια εχει για καγκελαριο μια φυσικο. Η Ελλαδα δεν νομιζω οτι ειχε ποτε θετικο επιστημονα ή ανωτερο μηχανικο σαν αρχηγο κομματος. Εδω εγω πιστευω οτι φταιει η ελλειψη βιομηχανιας στην Ελλαδα. Η Ελλαδα δεν ειναι βιομηχανικη κοινωνια, αυτο φαινεται στους δρομους, στα κτιρια μας, στην ελλειψη ακριβειας μας γενικα, στο τι μαθαινουμε στα σχολεια και τελος στο τι σπουδαζουμε. Ενας καλος ηλεκτρολογος μηχανικος στην Ελλαδα ειναι ανεργος, στην Γερμανια βγαζει 80.000 ευρω ετησιως...

προσθηκη/παρατηρηση του ναυαγιου: Επισης η Ελλαδα δεν ειναι αστικη (με την κυριολεκτικη σημασια) κοινωνια. Οι περισσοτεροι Ελληνες εχουν γεννηθει σε χωρια οπου κατα κανονα οι ανθρωποι δεν ηταν τοσο εξοικιωμενοι με τις μηχανες οσο οι αστοι.

Καταληγουμε λοιπον οτι μερικα φαινομενα εχουν πολυ βαθυτερες ριζες αποτι φαινεται με πρωτη ματια. Και οταν μελεταμε ενα φαινομενο, πρεπει να ξεκιναμε απο την αρχη οτι οι ανθρωποι γεννιονται σε γενικες γραμμες ιδιοι. Οταν φερονται διαφορετικα, πρεπει να αναζητουμε τα κινητρα που τους κανουν να διαφερουν. Αυτος ειναι και ο μονος τροπος να εξηγησουμε τι συμβαινει και να βελτιωσουμε την συμπεριφορα τους εκει που επιδεχεται βελτιωσης...

ΥΓ το αστειο στην υποθεση ειναι οτι ο γραφων δεν εχει ακομα κινητο, ενω εχει ΗΥ απο το 1987 και DSL απο το 2001 περιπου. Πληρως ανθελληνας :-)
ΥΓ2 επιφυλασσομαι για μια εκτενεστερη αναλυση οταν προλαβω...

22 σχόλια:

Kensai είπε...

Κοίτα να δεις, δε νομίζω οι Έλληνες να είναι «τεχνοφοβικοί», όπως το παρουσιάζεις...

Απέχει πολύ η επίσημη πολιτική του κράτους (που όντως κυριαρχείται απ'τους αριστερούς και δικηγόρους που είναι ως επί των πλείστων ΤΕΧΝΟΦΟΒΙΚΟΙ!!) από τα προσωπικά- τεχνολογικά- χόμπυ των Ελλήνων που είναι τα πλέον διαφορετικά και έχουν παρουσία online ακόμα και για τα πιο περίεργα αντικείμενα.

Γενικώς η Δυτική Ευρώπη είναι πιο μπροστά από μας στην ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών (και των εφαρμογών τους στην πράξη!) γιατί απλούστατα έχουν μεγαλύτερες εσωτερικές αγορές. Εννοείται μια μεγάλη πολυεθνική έχει συμφέρον να «καμπλάρει» μια χώρα όπως τη Γαλλία με 60 εκατομμύρια κόσμο παρά την Ελλάδα ή Πορτογαλία με τους 10.

(fwiw, έχω υπολογιστή από το 1984 και DSL απ'το 2000! φυσικά την broadband γραμμή την έβαλα εκτός Ελλάδας)

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

“η ελλειψη ενδιαφεροντος του ελληνικου δημοσιου” μπορεί ίσως να εξηγήσει μέρος του φαινομένου (πολύ μικρό νομίζω), αλλά όχι όλο το φαινόμενο. Μπορεί κανείς να το αντιληφθεί και ότι το ελληνικό δημόσιο αδιαφορεί γιατί υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος από μέρος του κόσμου.

Και βέβαια δεν είναι μόνο το internet και οι υπολογιστές. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Αν κοιτάξεις πχ το ευρωβαρόμετρο, θα δεις πως οι Έλληνες είναι από τους πιο καχύποπτους απέναντι στα GMO’s και γενικότερα τη βιοτεχνολογία και έχει και από τους πιο αρνητικούς και απαισιόδοξους σε σχέση με τις βελτιώσεις που μπορεί να φέρει η τεχνολογία στη ζωή μας.

Η πολιτεία έχει βέβαια τις ευθύνες της όταν συντηρεί τις τεράστιες γραφειοκρατίες που συντηρεί και το απαρχαιωμένη κρατικίστικο σχολείο της. Έχουν όμως ευθύνες και οι αγροτοσυνδικαλιστές, οι συντηρητικοί διανοούμενοι της Αριστεράς και της Δεξιάς και τεράστιες ευθύνες και η εκκλησία.
Θυμήθηκα για παράδειγμα ένα άρθρο πριν από καμιά δεκαριά χρόνια (αν δεν κάνω λάθος πρέπει να ήταν του Μπαμπινιώτη – να μην τον πάρω στο λαιμό μου τον άνθρωπο) που έπλεκε το εγκώμιο του μολυβιού σε αντίθεση με το απρόσωπο του Υ/Π.

Kensai είπε...

Ίσως όλα ξεκινάν και τελειώνουν στις επενδύσεις που έχουμε για την Παιδεία και τις Tεχνολογίες. Αν κάποιοι είναι σε θέση ν'αλλάξουν τον η-αναλφαβητισμό των Ελλήνων αυτοί είναι οι νέοι.

You can't teach an old dog new tricks...

Θα ήταν πολύ θετικό να δούμε καλή χρηματοδότηση στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος που ανοίγει τις πόρτες του το Φθινόπωρο του 2006. Θα έχει και «Σχολή Επιστημών Τεχνολογίας» με έμφαση στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών. Ίσως η καλή του διαφήμιση σε συνδυασμό με τις επενδύσεις στο αντικείμενο να προσφέρει μια νέα πνοή στον χώρο. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

xpan είπε...

Σε γενικές γραμμές συμφωνούμε φίλε SG, άλλα τα δικά μου σχόλια προτίμησα να τα βάλω στο δικό μου blog που απο τότε που ξεκίνησα την "ερευνητική μου καριέρα" έχει μείνει πολύ πίσω (αν δε σε πειράζει)

το σχόλιο μου είναι εδώ :-)

tyn είπε...

S G mporeis na exhghseis tous logous pou den exeis kinhto? Den vrhkes oute mia xrhsh pou na kanei thn zvh sou pio efkolh? Ligo antifatiko mou fenetai me to ar8ro sou.

Cheers

S G είπε...

"Θυμήθηκα για παράδειγμα ένα άρθρο πριν από καμιά δεκαριά χρόνια (αν δεν κάνω λάθος πρέπει να ήταν του Μπαμπινιώτη – να μην τον πάρω στο λαιμό μου τον άνθρωπο) που έπλεκε το εγκώμιο του μολυβιού σε αντίθεση με το απρόσωπο του Υ/Π. "

αυτο δεν ειναι το μονο. Εγω θυμαμαι ενα κειμενο που διαβαζαμε στο σχολειο για τον γερο-Κουτουζωφ, εναν τυπο που αποτι θυμαμαι εσερνε μια βαρκα και εχασε την δουλεια του οταν εγιναν μηχανικες. Γενικα ειναι διαχυτη η απεχθεια στις μηχανες γιατι υποτιθεται μας σκλαβωνουν και μας κλεβουν τις δουλειες. Η ερωτηση ειναι γιατι εχουν κυριαρχησει αυτες οι αποψεις σε μας ενω στην Ιαπωνια πχ οι ανθρωποι ειναι τοσο πιο εξοικειωμενοι με την τεχνολογια. Αυτο προσπαθησα να απαντησω...

"τα προβλήματα αυτά (τιμές κ μεταφράσεις κυρίως) είναι που κάνουν τον Έλληνα ξενοφοβικό ή η έλλειψη αγάπης για το νέο (=τεχνολογία) δημιουργεί όλα αυτά;"

ειναι ενας κυκλος. αλλα νομιζω η ριζα βρισκεται στο μικρο μεγεθος της Ελλαδας και στην ελλειψη βιομηχανιας.

"Αλλά από την άλλη εμφανιζόμαστε σαν ο πλέον τηλεορασοπληκτος λαός της Ευρώπης και η ευρύτατη χρήση των κινητών περιορίζεται (ποιοτικά) σε παρά πολύ συγκεκριμένες δραστηριότητες (ομιλία και μηνύματα M2M) αφήνοντας εντελώς ανεκμετάλλευτες τις τεράστιες δυνατότητες που έχουν. Νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό παίζει ρόλο η νοοτροπία της ήσσονος προσπάθειας και εδώ. "

ναι παιζει και αυτο ενα ρολο. Την ελληνικη νοοτροπια της ησσονος προσπαθειας παντως την αποδιδω στον καιρο. Στην Γερμανια οι προγονοι τους αν δεν προσπαθουσαν σκληρα, πεθαιναν απο το κρυο. Ενω στην Ελλαδα "εχει ο θεος"...

"Θα ήταν πολύ θετικό να δούμε καλή χρηματοδότηση στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος που ανοίγει τις πόρτες του το Φθινόπωρο του 2006."

την γνωμη μου την εχω εκφρασει εδω για το διεθνες πανεπιστημιο

tslyns ο λογος που δεν εχω κινητο εχει αμεση σχεση με το αρθρο μου. συνηθως μενω στην Βοννη που ειναι το αντιθετο της Αθηνας. Μικρη, με κακο καιρο. Γιαυτο και το Ιντερνετ μου ηταν πιο χρησιμο απο ενα κινητο.

ΥΓ χπαν no problem :-) τι καρριερα ξεκινησες?

Ανώνυμος είπε...

Ενδιαφέρουσα οπτική και σίγουρα διαφωτιστικότερη από την επιπόλαιη ανάλυση του Ν. Δήμου. Ωστόσο, διαφωνώ καθέτως με τη δογματική άποψη ότι οι φιλόλογοι και γενικότερα οι λογοτέχνες αποτελούν τροχοπέδη στην τεχνολογική ανάπτυξη. Καλυτερα να αποφεύγονται τέτοιες γενικεύσεις. Εξάλλου, με την ίδια λογική θα μπορούσα κι εγώ, ως φιλόλογος, να αραδιάσω χίλια δυο για τον φασισμό των τεχνολογικώς ειδομόνων. Ας μην ισοπεδώνουμε τα πράγματα.

Ανώνυμος είπε...

...ειδημόνων (διόρθωση)

mantz είπε...

Πολύ καλή η ανάλυση του S_G. Να προσθέσω μόνο μία παράμετρο στην οποία έχω αναφερθεί και με άλλες αφορμές και που πιστεύω ότι κάνει μεγάλη διαφορά:
Ο λειτουργικός αναλφαβητισμός.
(Όχι ο ψηφιακός). Η απλή αδυναμία κατανόησης και επεξεργασίας στοιχειωδώς απλών πληροφοριών.
Και η - συνακόλουθη - αποχή από το διάβασμα.
Δείτε και εδώ.
Η χρήση του Internet προϋποθέτει διάβασμα σε βαθμό τέτοιο που είναι όχι απλώς αφόρητος αλλά αδιανόητος για την πλειοψηφία των κατοίκων αυτής της χώρας.

Kensai είπε...

συνηθως μενω στην Βοννη που ειναι το αντιθετο της Αθηνας. Μικρη, με κακο καιρο. Γιαυτο και το Ιντερνετ μου ηταν πιο χρησιμο απο ενα κινητο.

Αυτό που λες δεν εξηγεί την ιδιαιτερότητά σου. Οι Σκανδιναβοί γιατί έχουν όλοι κινητά; :-/

--------

Όσο για το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος διάβασα τα πρώτα σου σχόλια και αυτό μου έφτανε. Εκνευρίστηκα αρκετά πολύ οπότε το άφησα... Η αθηνοκεντρική σου εμμονή δεν έχει όρια, άλλο δεν θα πω! :-(

Αν μια υπάρχει Μ-Ι-Α καταραμμένη ελπίδα να κάνουμε στην Ελλάδα σοβαρό σύγχρονο ανταγωνιστικό πανεπιστήμιο απεξαρτημένο απ'τα δεσμά της χαραμοφάικης δημοσιοπληξίας μας, τότε αυτό είναι το ΔΙΠΑΕ, ακριβώς γιατί [σε πρώτη φάση] δεν θα έχει Έλληνες μέσα. ;-)

Άλλα δεν θα πω, τα διάβασα και στο www.parliament.gr που κατέβασα ολόκληρα τα κείμενα απ'τις συζητήσεις του Κοινοβουλίου τις 2 μέρες που συζητούσαν το νομοσχέδιο προς ψήφιση.

Πάντως η Σχολή Επιστημών Τεχνολογίας μπορεί εν μέρει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αφυπνώντας συγκεκριμένα αντικείμενα που δεν αγγίζουν τα παραδοσιακά πανεπιστήμια. Στο χέρι μας είναι, το βήμα στη σωστή κατεύθυνση έχει ήδη γίνει. :-)

libertarian είπε...

Αυτό που λες δεν εξηγεί την ιδιαιτερότητά σου. Οι Σκανδιναβοί γιατί έχουν όλοι κινητά; :-/

Βασικά πιστεύω ότι ο βασικός λόγος είναι ότι ήταν φοιτητής σε ξένη χώρα. Ο κύκλος είναι συνήθως μικρός, κάνεις την όλη συνεννόηση μέσα από κάποιο instant messager και τελείωσε. Στις τάδε η ώρα εκεί. Άπαξ και είσαι με την παρέα σου δεν σου χρειάζεται το κινητό. Όταν δεν είσαι με την παρέα σου είσαι στο σπίτι και άρα σε βρίσκουν σχεδόν πάντα (πέραν των στιγμών που είσαι μάθημα ή στο σουπερμάρκετ.) Όταν είσαι στην χώρα σου είναι αλλιώς τα πράγματα. Ελλάδα το κινητό τηλέφωνο το χρησιμοποιώ διαρκώς.

Lion είπε...

S_G πολυ καλη αναλυση. Σε γενικες γραμμες με καλυψε η Ληδα. Ολοι γεννιομαστε ιδιοι αλλα οι ελληνες ρεπουν περισσοτερο απο τους γερμανους στην διανοητικη τεμπελια (οπως την ονομαζω εγω) η στην νοοτροπια της ελαχιστης προσπαθειας. Τι περιμενεις απο λαους που κανουν 10000 αιτησεις για 30 θεσεις στο δημοσιο;

Στους λογους που δινεις να συμπληρωσω την αμορφωσια και τον γενικο φοβο για το αγνωστο. Η Ελλαδα - επειδη λειπει η σωστη παιδεια - κατατρεχεται απο την αμαθεια και την ημιμαθεια. Λογικο ειναι λοιπον να φοβασαι κατι που ειτε δεν ξερεις καθολου ειτε εχεις ακουσει "σημεια και τερατα" για δαυτο.

Ανώνυμος είπε...

Αν εχετε φτασει να διαβαζετε αυτο, σημαινει ηδη οτι δεν υπαρχει κατι πολυ καλυτερο να διαβασετε στα ελληνικα, πραγμα ιδιαιτερα λυπηρο!
Αυτό τι ήταν ,υπερβολική μετριοφροσύνη; Μάλλον άστοχο σχόλιονα οτ έγραφε κάποιος που έγραφε για πρώτη φορά θα το θεωρούσα ίσως και ειρωνεία.
Παρόλα αυτά συμφωνώ μαζί σου. Κατά τη γνώμη μου τα βαθύτερα αίτια του φαινομένου είναι ότι ο μεγαλύτερος όγκος των πολιτικών αλλά και αυτών που στον επαγγελματικό στίβο κρατάνε διαυθυντικές θέσεις είναι 35-50 ετών όπερ σημαίνει ότι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε χωριά και αργότερα μετανάστευσαν στις πόλεις. Έτσι αντίθετα με τους Ευρωπαίους ομολόγους δεν έμαθαν σε μιρκή ηλικία να χρησιμοποιούν την τεχνολογία με αποτέλεσμα να τη "φοβούνται" αφού τώρα πια τους είναι πολύ δύσκολο να τη μάθουν.
Θυμάμαι έναν καταξιωμένο επαγγελματία και επισκέπτη καθηγητή στη Σχολή , ο οποίος είχε πει : Η δική μου γενιά θα έπρεπε να φοβάται τη δική σας, γιατί εσείς είστε πιο εξοικοιωμένοι με την πληροφορική.
Ένας άλλος παράγοντας είναι ότι τόσο οι νεότεροι όσο και οι μεγαλύτεροι φοβούνται οτιδήποτε καινούριο. Ο πατέρας μου π.χ. αρνείται πεισματικά να κάνει αγορές μέσω Διαδικτύου επειδή ένας φίλος του έπεσε θύμα απάτης. Κλασσικό ελληνικό φαινόμενο, κάθε φορά που μια νέα τεχνολογία μπαίνει στη ζωή μας ,φήμες βγαίνουν για να τη θάψουν:
-Τα καταλυτικά αμάξια προκαλούν εύκολα πυρκαγιά αν βρεθούν κοντά σε χορτάρι
-Το κινητό προκαλεί καρκίνο στον εγκέφαλο (εννοείται ακόμε και σε περιορισμένη χρήση)
-Ο φούρνος μικροκυμάτων προκαλεί καρκίνο λόγω της ραδιενέργειας
-Το Internet προκαλεί καρκίνο του internet και φουσκώνει παρά τη θέλησή σου τους τηλεφωνικούς λογαριασμούς, μεταδίδει ιούς στον υπολογιστή και αποξενώνει τον άνθρωπο.

S G είπε...

"Αυτό που λες δεν εξηγεί την ιδιαιτερότητά σου. Οι Σκανδιναβοί γιατί έχουν όλοι κινητά;"

οι σκανδιναβοι εχουν ομως και πολυ μεγαλη διεισδυση Ιντερνετ και αλλων τεχνολογιων. Δεν ειναι περιεργο λοιπον.
Εξαλλου ισχυριζομαι οτι η διεισδυση κινητων στην ελλαδα υπηρξε σε περιπτωσεις υψηλοτερη Σκανδιναβικων χωρων (σιγουρα υψηλοτερη της Γερμανιας).

κατα τα αλλα ο λιμπερταριαν εχει καποιο δικιο. ΔΕν χρειαζεται το κινητο επειδη οι συναντησεις κανονιζονται στο Ιντερνετ και επειδη επισης (σημαντικο) στην Γερμανια οταν λες 9 εννοεις 9 οχι 9:30...

ΥΓ για το Διεθνες Πανεπιστημιο εχω πει ολα τα επιχειρηματα που μπορω να πω. Πως θα γινει "ανταγωνιστικο" ενα πανεπιστημιο με τα δικα μας τα λεφτα δεν το ξερω... (αληθεια που θα στεγαστει?)

oldskipper ο φοβος για το αγνωστο υπαρχει σε ολους. Ομως για αλλους δεν ειναι αγνωστο το Ιντερνετ, αυτο πρεπει να εξηγησουμε!

ναυαγιο:

""Αν εχετε φτασει να διαβαζετε αυτο, σημαινει ηδη οτι δεν υπαρχει κατι πολυ καλυτερο να διαβασετε στα ελληνικα, πραγμα ιδιαιτερα λυπηρο!"
Αυτό τι ήταν ,υπερβολική μετριοφροσύνη;"

βασικα οχι, ειλικρινεια! Δεν μας θεωρω αχρηστους, αλλα πιστευω θα επρεπε να υπαρχει ηδη καποιος που να λεει αυτα που λεμε αρκετα καλυτερα απο μας (συγκρινε με τα σοβαρα αγγλοφωνα μπλογκ και βρες μου ενα παρομοιας κλασης ελληνικο).

"ο μεγαλύτερος όγκος των πολιτικών αλλά και αυτών που στον επαγγελματικό στίβο κρατάνε διαυθυντικές θέσεις είναι 35-50 ετών όπερ σημαίνει ότι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε χωριά και αργότερα μετανάστευσαν στις πόλεις"

καλη παρατηρηση. Οποτε θα προσθεσω στο επιχειρημα που εκανα στην αρχη: Η ελληνικη κοινωνια δεν ειναι βιομηχανικη ουτε αστικη ακομα.

mantz είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
mantz είπε...

Τα 7 Ποδάρια του Διαβόλου!

Σχετική με το θέμα μας είδηση.

Ένα κοινωφελές ίδρυμα (ιδιωτική "φιλανθρωπία") μιας ιαπωνικής πολυεθνικής (καπιταλισμός) που εδρεύει στις ΗΠΑ (παγκοσμιοποίηση) αποφάσισε να απονείμει σε Τμήμα ενός Αμερικάνικου Δημοσίου Πανεπιστημίου (εισβολή του ιδιωτικού κεφαλαίου στη δημόσια εκπαίδευση) χορηγία $130.000. Το επιχορηγούμενο Πρόγραμμα έχει ως αντικείμενο να αυξήσει τις δεξιότητες (εντατικοποίηση) των δασκάλων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις τεχνολογίες έτσι ώστε να μπορούν να προσφερθούν σε όλα τα λύκεια της Πολιτείας της Τζώρτζια προχωρημένα μαθήματα, --άκουσον, άκουσον --, πληροφορικής!(απομάκρυνση απ'τις παραδοσιακές αξίες, ρομποτοποίηση).
Η επιτυχής παρακολούθηση των μαθημάτων αυτών δίνει στον μαθητή το δικαίωμα να κατοχυρώσει διδακτικές μονάδες για τις πανεπιστημιακές του σπουδές ήδη από το Λύκειο. (ελιτισμός, μαθητές δύο ταχυτήτων)


...και διηγώντας τα να κλαις...

----------
Υ.Γ.
Προς ναυάγιο:
Λες: ο μεγαλύτερος όγκος των πολιτικών αλλά και αυτών που στον επαγγελματικό στίβο κρατάνε διευθυντικές θέσεις είναι 35-50 ετών...
35-50; Καλά, δεν το σχολιάζω αυτό γιατί θα γίνω κακός μαζί σου.

Kensai είπε...

Σώτο,

άρα οι Σκανδιναβοί έχουν πολλά κινητά εξαιτίας της τεχνολογικής διείσδυσης και όχι της πυκνότητας του πληθυσμού και του μεγέθους των πόλεων, όπως αρχικά υποννόησες.

Κακά τα ψέματα, η επιλογή σου να μην έχεις κινητό στη Βόννη ήταν προσωπική επιλογή. Μια καλή εξήγηση για τους λόγους που μπορεί να έφτασες εκεί στην έδωσε ο libartarian. Όσοι Γερμανοί πάντως έχω γνωρίσει κινητό είχαν μια χαρά κι ας ήταν κι από μιο μικρές πόλεις... και δεν έχω γνωρίσει λίγους στην ηλικία μας!

Όσο για το Διεθνές Πανεπιστήμιο, please μη με σέρνεις στον χορό. Το ΔΙΠΑΕ είναι απαραίτητο για την Ελλάδα αν θέλουμε επιτέλους να έχουμε και μια δικαιολογία ν'ανεβάσουμε το επίπεδο χρηματοδότησης στην Παιδεία και την Έρευνα & Τεχνολογία.

Οι ξένοι θα πληρώνουν δίδακτρα που εν μέρει θα καλύπτουν τα τρέχοντα έξοδα του πανεπιστημίου. Και το όνομα που οφθαλμοσκοπούμε να φτιάξουμε στην Ελλάδα ίσως βοηθήσει να επιστρέψουν μεγάλοι Έλληνες καθηγητές κι απ'το εξωτερικό.

Έχεις διαβάσει και πως θα λειτουργεί; Ο τρόπος διακυβέρνησής του είναι σαφώς πιο ευέλικτος απ'τα υπόλοιπα πανεπιστήμια. Κάτι που χρειαζόμαστε αργά ή γρήγορα στην Ελλάδα: έναν νέο πανεπιστημιακό νόμο που να συνδέει τον 1268/82 με τον 1514/85.

Όσο για τους χώρους του ΔΙΠΑΕ, μην ανησυχείς. Τα ίδια χάλια είχαμε και με το ΕΑΠ όταν άνοιξε στην Αθήνα (και μετά ξανάνοιξε στην Πάτρα!). Στο κάτω κάτω, ο ιδρυτικός νόμος του ΔΙΠΑΕ μιλάει για 15 άτομα ΔΕΠ και στις 3 Σχολές!! Δεν είναι δα και τόσοι πολλοί για αρχή: η μελέτη του Τσιότρα έλεγε για πάνω από 250 άτομα όταν το πανεπιστήμιο φτάσει στο μέγιστο της απόδοσής του.

Πάντως κάτι ακούγεται πως θα συνστεγαστεί με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στους νέους χώρους που θα φτιάξουν στο Δήμο Θερμαϊκού στην Ανατολική Θεσ/νίκη. Τα οικόπεδα είναι ήδη δικά τους (του πανεπιστημίου θέλω να πω). Τώρα το μόνο που λείπει είναι η πολιτική βούληση να τα αξιοποιήσουν. :-)

Phantasmak είπε...

Ας μην καταφύγουμε στις καφετέριες και στο έξω για να δικαιολογήσουμε τα χάλια μας. Διαφορετικές ανάγκες σού ικανοποιεί η μία δραστηριότητα (γρήγορο Internet) και διαφορετικές η άλλη (καφεδάκι έξω). Αν δεν έχουμε σοβαρό γρήγορο ίντερνετ δε φταίει το ότι μας αρέσει περισσότερο η κοντινή επιοινωνία και οι άλλοι οι βόρειοι είναι ξενέρες που κλείνονται στα σπίτια τους (εντάξει, ξέρω πως δεν ήθελες να πεις αυτό, το επισημαίνω όμως γιατί γενικότερα στην Ελλάδα επικρατεί η νοοτροπία αυτή). Έχω γράψει σχετικά, οπότε δεν επεκτείνομαι άλλο εδώ.

Ανώνυμος είπε...

Κατα περίεργη σύμπτώση:

-Οι Ελληνες δεν συμπαθούν τα ψηλά κτίρια ενώ από την άλλη έχουν ξεσκίσει-καταπατήσει αιγιαλούς και βουνά, αλλά κανένας δεν ενοχλείται.

-Οι πάντες ωρύονται κατά των τάχαμ' ιδιωτικών πανεπιστημίων αλλά χιλιάδες Ελληνες μετα μανίας επιδιώκουν να σπουδάσουν ακόμα και σε αμφιβόλου ποιότητας ιδρύματα εντός και εκτός των τειχών.

Ταυτόχρονα οι ωρυόμενοι αρνούνται την αξιολόγηση, αρνούνται δηλαδή να απαντήσουν τη στοιχειώδη ερώτηση "γιατι πρέπει να σπουδάσω στη δική σου σχολή σώνει και καλά και όχι στη σχολή κάποιου άλλου;". Και όλα αυτά τη στιγμή που οι ίδιοι οι αρνοούμενοι είναι σύμφωνα με αξιολογήσεις του εξωτερικού ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ στην Ευρώπη στην υπηρεσία που προσφέρουν (τριτοβάθμια εκπαίδευση)...

-Και ναι, συμφωνώ με τον Ν. Δήμου για το lifestyle. Μας αρέσουν τα αυτοκίνητα και τα κινητά, αλλά μόνο για να παίζουμε και να στέλνουμε μηνυματάκια. Γιατι ενώ και τα σύγχρονα high-end κινητά έχουν θαυμαστές λειτουργίες που μπορεί να μας είναι χρήσιμες, σίγουρα η μεγάλη πλεοψηγία τις αγνοεί. Όπως επίσης και εκείνοι που οδηγούν πανάκριβα αυτοκίνητα και αγνοούν τα βασικά χαρακτηριστικά της λειτουργίας τους.

Βέβαια, δικαίωμα τους ολονών να κάνουν χρήση της τεχνολογίας ή του γνωστικού κεφαλαίου που τη συνοδεύει όπως θέλουν. Όπως επίσης δικαίωμα του καθενός να δαιμονοποιεί ότι δεν μπορεί να καταλάβει...

Από την άλλη όμως, όταν κάποτε θα μιλάμε για Βαλκανικά Silicon Valleys στα Τίρανα (!!!) ή στην Πριστίνα (!!!) και θα έχουμε (ξανα)χάσει το τραίνο επειδή εμείς όταν βυζαντινολογούσαμε οι πάμπτώχοι γειτωνες μας το έπιαναν αλλιώς το νόημα (και μάλιστα όταν εμείς τους πρωτοεκπαιδευαμε), τότε θα είναι αργά...

Δυστυχώς οι Ελληνες ειναι απλά "-φοβικοί" ανεξάρτητα από το είδος της φοβίας, Είναι τρόπος ζωής...

Lion είπε...

Πρωτ' απ' ολα, μη μου θιγετε την ηλικια ;-) Το να εισαι 30-50 δεν σημαινει οτι αυτοματα δεν μπορεις να καταλαβεις την τεχνολογια.

Δευτερον τα αυτοκινητα και τα κινητα ΔΕΝ ειναι τεχνολογια!
Εννοω οτι ακομα και για τον πιο στουρνο, ενα αυτοκινητο ειναι ενα "πραγμα", που μπαινεις μεσα, γυρνας το κλειδει και φευγεις (και οποιον παρει ο χαρος). Μπορεις καλλιστα να εισαι τεχνοφοβικος και συναμα οδηγος, γιατι στο αυτοκινητο - και στο κινητο - δεν χρειαζεσαι τεχνολογικη παιδεια για να τα δουλεψεις.

Ενω εναν υπολογιστη δεν μπορεις ουτε να τον αναψεις αν δεν εχεις τεχνικες γνωσεις. Για να μη μιλησουμε για συνδεση με ιντερνετ κλπ.

Ακομα και εγω ο μη τεχνοφοβικος, αν παθει βλαβη το αμαξι μου, θα καλεσω την οδικη βοηθεια και καθαρισα. Δεν χρειαζομαι καμμια τεχνικη γνωση για να χρησιμοποιησω το αυτοκινητο. Αν αντιθετα μου κολλησει ο υπολογιστης και δεν μπορω να τον φτιαξω, τοτε την πατησα.

Γι' αυτο πιστευω οτι τα παραδειγματα που φερνουμε ειναι ατοπα. Για τον απλο ανθρωπο δεν υπαρχει ΚΑΜΜΙΑ ομοιοτητα αναμεσα σε ενα αυτοκινητο/κινητο και σε εναν υπολογιστη. Στα μεν "τους πατας ενα κουμπι και κανεις την δουλεια σου" ενω ο δε ειναι "διαβολικο πραγμα".

Αυτο εξηγει και την τεχνοφοβια, που τελικα δεν ειναι τοσο τεχνοφοβια, οσο αγνωστο-φοβια.

Στην Ελλαδα η πληροφορηση και η παιδεια ειναι πολυ πιο ελλειπεις απο το εξωτερικο, αρα και η αγνωστο-φοβια ειναι μεγαλυτερη.

S G είπε...

oldskipper δεν νομιζω οτι ενας συγχρονος ΗΥ ειναι τοσο πιο δυσκολος απο ενα κινητο. Αν ειναι στην γλωσσα σου τα Windows και ειναι και προεγκατεστημενα, δεν εχεις και πολλα πραγματα να φτιαξεις! Απο την αλλη βεβαια δεν ειμαι αντικειμενικος, μια και δεν χρειαζεται να μαθω να χρησιμοποιω ΗΥ απο το μηδεν.

Ακομα ομως και αν εχουν μια μικρη διαφορα, η απορια παραμενει. Γιατι αλλοι λαοι κανουν τον κοπο να υπερνικησουν τα προβληματα των ΗΥ και οι Ελληνες οχι. Και εγω θα επιμεινω φαντασμακ οτι ο τροπος ζωης των Ελληνων μετραει αρκετα. Εδω εγω ο ιδιος χρησιμοποιω το ιντερνετ 4 φορες παραπανω στην Γερμανια αποτι στην Ελλαδα (για ολους τους λογους που ανεφερα).

J95 είπε...

Οι περισσοτεροι Ελληνες εχουν γεννηθει σε χωρια οπου κατα κανονα οι ανθρωποι δεν ηταν τοσο εξοικιωμενοι με τις μηχανες οσο οι αστοι.

Αυτά τα δύο (όχι αστική χώρα - όχι βιομηχανική χώρα) είναι και ο λόγος που κυριαρχεί η γκατζετική αντίληψη της τεχνολογίας (=>λαμπερά μαγικά πράγματα που μας δίνουν στάτους) έναντι της χρηστικής.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock