Παρασκευή, Απριλίου 21, 2006

Εσθονία, η Τίγρης της Βαλτικής

Μια και τα μοντέλα έχουν γίνει της μόδας στη χώρα μας (από πολιτικούς που είναι ανίκανους όχι να δημιουργήσουν πολιτικές προτάσεις, αλλά ούτε να αντιγράψουν) ας περιγράψουμε άλλο ένα μοντέλο επιτυχίας, μιας χώρας που ξεκίνησε πάμφτωχη πριν 15 χρόνια, χωρίς φυσικούς πόρους και με παρωχημένες υποδομές, και σήμερα τρέχει με ιλλιγγιώδεις ρυθμούς προς το μέλλον. Αυτή την εκπληκτική επιτυχία αναγνώρισε το Ινστιτούτο Cato ανακοίνωσε χθες ότι το βραβείο Milton Friedman Prize for Advancing Liberty για το 2006 θα δωθεί στον Mart Laar, πρώην πρωθυπουργό της Εσθονίας και κύριο αρχιτέκτονα της εκπληκτικής μεταμόρφωσης της χώρας σε μια από τις πιο ελεύθερες και δυναμικές οικονομίες του κόσμου.

Ο ίδιος ο Laar δήλωσε για το βραβείο του: "I am very happy and proud to receive such an important prize. The Milton Friedman Prize is especially important to me as I am such an admirer of Milton Friedman's works and I am proud that we succeeded to prove in Estonia that Milton Friedman's ideas really work. This is not a prize for me but to all my fellow Estonians, who have made the Estonian miracle possible." Και δεν υπάρχει καλύτερη επιβεβαίωση για τα λόγια του από την οικονομική πραγματικότητα:

Με ρυθμούς ανάπτυξης να φτάνουν πλέον το 10% ετησίως (πέρισυ 9,8%), την ανεργία στο 6,2%, τους μισθούς να ανεβαίνουν κατά 14,2% σε ονομαστικές τιμές (και περίπου 10% σε πραγματικές), το κατακεφαλήν εισόδημα να έχει φτάσει τα 17.672$, τις επενδύσεις να ανεβαίνουν στο 29,1% (από 28,4%), τα δημόσια έξοδα να περιορίζονται στο 18,2%, η Εσθονία είναι σήμερα υπόδειγμα ανάπτυξης για τις οικονομίες της μετασοβιετικής εποχής σε Ανατολή και Δύση.

Tο Πρόγραμμα Σύγκλισης της Εσθονίας αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής: το δημόσιο χρέος θα βρεθεί στο 6% το 2005 (πρόκειται για την καλύτερη επίδοση στην ΕΕ των 25) και προβλέπεται να περιορισθεί ακόμη περισσότερο, στο 3,2% το 2008. Η Εσθονία πληροί ήδη τα κριτήρια της Συνθήκης του Μάαστριχτ σε ό,τι αφορά το έλλειμμα, ενώ την τριετία 2005-2007 η αύξηση του ΑΕΠ θα τρέχει με 5%-6% ετησίως. O πληθωρισμός τρέχει πλεόν με 1,3% ετησίως.

Με βάση την κατάταξη του Index of Economic Freedom for 2006 της Wall Street Journal και του Heritage Foundation, η Εσθονία είναι 7η μεταξύ 157 χωρών. Παρομοίως, βρίσκεται στην 9η θέση του 2005 Economic Freedom of the World (που συντάσσει το CATO Institute, το καναδικό Fraser Institute και 50 ακόμα ανεξάρτητα ινστιτούτα). Ο δείκτης Growth Competitiveness Index για το 2005 και το 2006 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ βρίσκει την Εσθονία στην 20η θέση μεταξύ 104 χωρών, και η Παγκόσμια Τράπεζα τοποθετεί την Εσθονία 16η στην έκθεσή της “Doing Business in 2006”, που περιλαβάνει 155 χώρες. Η Εσθονία είναι πλέον μέλος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του ΠΟΕ, και έχει ιδιωτικοποιήσει την οικονομία της σε ποσοστό πάνω από 90%.

Η Εσθονία στις αρχές της δεκαετίας του 1990, έπρεπε να αρχίσει σχεδόν από το μηδέν αφού είχε τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, θεσμούς ή πόρους. Ο Laar ανέλαβε την εξουσία ως πρωθυπουργός το 1992 σε ηλικία 32 ετών! Πίστευε βαθιά ότι η επιτυχία της Εσθονίας βρισκόταν στην ατομική ελευθερία και την αυτοδιάθεση. Διαπραγματεύτηκε την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων σε 2 χρόνια, εισήγαγε το kroon (την εσθονική κορώνα) ένα από τα σταθετότερα έκτοτε νομίσματα της Ευρώπης (το οποίο θα καταργηθεί το 2007 με την υιοθέτηση του ευρώ) και κατήργησε όλες τις περιττές και αντιαναπτυξιακές ρυθμιστικές παρεμβάσεις. Επίπλέον εφάρμοσε ένα μαζικό πρόγραμμα αναμόρφωσης της οικονομίας ιδιωτικοποιώντας τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους και ανοίγοντας τις αγορές της σε ξένους επενδυτές.

Ένα από τα κύρια σημεία-κλειδιά της επιτυχίας της Εσθονίας ήταν η υιοθέτηση ενός απλού και σταθερού flat tax φορολογικού συστήματος, για άτομα και επιχειρήσεις, από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη. Αυτό οδήγησε την Εσθονία να γίνει από τις πρώτες χώρες στην κατα κεφαλήν εισροή ξένων επενδύσεων στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, επιτρέποντας των εκσυγχρονισμό των απαρχαιωμένων παραγωγικών δομών της καταστροφικής σοβιετικής περιόδου και την εισαγωγή νέων τεχνολογιών. Αρχικά οι περισσότερες επενδύσει προήλθαν από τις γειτονικές Σουηδία και Φινλανδία, φέρνοντας όχι μόνο χρήματα αλλά και ιδέες, τεχνολογία και managers που μεταλαμπάδευσαν το δυτικό πνεύμα επιχειρηματικότητας στην Εσθονία. Παράλληλα επένδυσε σοβαρά στην εκπαίδευση ξοδεύοντας σχεδόν 7% του ΑΕΠ της στην δημόσια παιδεία.

Όπως σε όλη την Βαλτική, η υψηλή τεχνολογία και το ίντερνετ είναι ζωτικά στο εμπόριο και την βιομηχανία της Εσθονίας. Μάλιστα δύο νεαροί Εσθονοί ήταν οι εμπνευστές του VOIP (Voice over Internet protocol), και η εταιρία που το πρωτοέφερε στην αγορά, η Skype, ήταν πριν εξαγοραστεί από την eBay για 2,5 δις$ Εσθονικών και Σκανδιναβικών συμφερόντων, βάζοντας την Εσθονία στην χάρτη της υψηλής τεχνολογίας. Το παράδειγμα του Skype καταδεικνύει τις προοπτικές ενός νεαρού, παραγωγικού, δημιουργικού, εκπαιδευμένου πληθυσμού που δεν φοβάται να ρισκάρει, μέσα σε ένα περιβάλλον που περιορίζει τα γραφειοκρατικά και φορολογικά εμπόδια και τις κανονιστικές ρυθμίσεις και αποθεώνει την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

Η φιλελευθεροποίηση της Εσθονίας χρειάστηκε την παραγωγή τεράστιου νομοθετικού έργου, πράγμα που έγινε αναγκαστικά σταδιακά. Για την ιδιωτικοποίηση της περιουσίας πχ, το νέο Κοινοβούλιο νομοθέτησε ένα σύστημα με κουπόνια, όπου κάθε Εσθονός έλαβε ένα αριθμό κουποιών ανάλογα με τα χρόνια εργασίας του. Στη συνέχεια μπορούσε να ανταλλάξει τα κουπόνια αυτά αγοράζοντας σπίτια ή μετοχές στις ιδιωτικοποιούμενες εταιρίες. Έτσι αποφεύχθηκαν τα ληστρικά μαφιόζικα φαινόμενα που ανπτύχθηκαν στο κενό εξουσίας άλλων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.

Οι μεταρρυθμίσεις δεν έγιναν αυτόματα, ούτε όλοι συμφωνούσαν αρχικά. Ειδικά οι μεγαλωμένοι με τα μαρξιστικά "οικονομικά" γραφειοκράτες της Εσθονίας. Όπως λέει ο Laar: "I had read only one book on economics — Milton Friedman's Free to Choose. I was so ignorant at the time that I thought that what Friedman wrote about the benefits of privatization, the flat tax and the abolition of all customs rights, was the result of economic reforms that had been put into practice in the West. It seemed common sense to me and, as I thought it had already been done everywhere, I simply introduced it in Estonia, despite warnings from Estonian economists that it could not be done. They said it was as impossible as walking on water. We did it: we just walked on the water because we did not know that it was impossible."

Η Εσθονία, η Σουηδία, η Δανία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία, η Νέα Ζηλανδία, η Λιθουανία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία κτλ κτλ δεν είναι απλά διαφορετικά μοντέλα για αναφορά σε ανούσιες πολιτικές αντιπαραθέσεις πολιτικών, που απλά μας δουλεύουν. Είναι διαφορετικές εκφράσεις της ίδιας βασικής πολιτικής, της οικονομικής ελευθερίας και της απελεύθερωσης και αξιοποίησης των δυνάμεων και της λειτουργίας της αγοράς. Υπάρχουν μεταξύ τους πολλές διαφορές στο πώς διαχειρίζονται τον παραγόμενο πλούτο, στο τρόπο παραγωγής του όμως ελάχιστες. Η ιδιωτική πρωτοβουλία καιη απελευθερωμένη αγορά είναι σε όλες αυτές τις χώρες η ατμομηχανή της οικονομίας, πράγμα που εδώ δεν έχει γίνει ούτε κατανοητό, ούτε αποδεκτό.

Γι'αυτό θα βλέπουμε σιγά σιγά χώρες όπως η Εσθονία (ή η Σλοβενία, η Τσεχία, η Λιθουανία κτλ) να μας προσπερνάνε και μεις θα συνεχίζουμε τσακωνόμαστε για μοντέλα και πολιτικές, τσακίζοντας παράλληλα την δημιουργικότητα της χώρας μας πάνω στο το διογκωμένο και πεινασμένο τέρας της γραφειοκρατίας, των δημοσίων υπαλλήλων, της φορολογίας, των κανονιστικών ρυθμίσεων, των απαράδεκτων παροχών και της διαφθοράς.

26 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το άρθρο του «Ιού» που αναφέρεται στην κατάσταση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων στις χώρες της Βαλτικής, το διάβασες;

Η Εσθονία επίσης υποφέρει από τη μαφία και το trafficking. Προσελκύει πολλούς Σουηδούς τα σαβ/κα για το φθηνό ποτό (systembolaget γαρ) και τις κοπέλες... Η Λίλια θα μπορούσε να ήταν κάλλιστα Εσθονή...

S G είπε...

οι ανατολικες χωρες υποφερουν απο τα αποτελεσματα των εγκληματων του κομμουνισμου, πολλα απο τα οποια εγκληματα πολεμησαν (και δυστυχως εχασαν).

Η σημερινη τους κατασταση (οπως ας πουμε η καταντια πολλων γυναικων απο αυτες τις χωρες) ομως ειναι απλα ενα ιστορικο ατυχημα, που οφειλεται στην οικονομικη εξαθλιωση τους. Συντομα θα ξαναβρουν την θεση τους, που θα ειναι πανω απο χωρες σαν την Ελλαδα.

Γιατι χωρες οπως Πολωνια, Τσεχια, οι Βαλτικες δημοκρατιες, ειναι γεματες δημιουργικους, παραγωγικους και προκομενους ανθρωπους. Και δεν υποφερουν απο τις δικες μας ιδεοληψιες, προχωρουν με δυνατα βηματα προς το μελλον δειχνοντας ποσο απελευθερωνει τις δημιουργικες μας δυναμεις η ελευθερια...

Roark είπε...

Τι ακριβώς σου έκανε τόση εντύπωση στο άρθρο του Ιού; Η μόνη αναφορά σε παραβιάσεις δικαιωμάτων στην Εσθονία που αναφέρει είναι σε σχέση με τους Ρώσους μη-Εσθονούς κατοίκους της που ξακολουθούν να ζουν εκεί. Επειδή όμως υπάρχουν και σοβαρότερες και αανεξάρτητες πηγές από το Ιο, ας δούμε τι βρήκε η έρευνα που έκανε επιτόπου η ΜΚΟ Human Rights Watch: we uncovered no systematic, serious abuses of human rights in the area of citizenship. Non-citizens in Estonia are guaranteed basic rights under the Estonian Constitution, including the right to unemployment benefits and social services.

Επίσης, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα η Εσθονία βρίσκεται στην 11η θέση παγκοσμίως στην Ελευθερία του Τύπου, ενδεικτικό της πολιτικής ελευθερίας της χώρας.

Μπορεί ακόμα να έχει προβλήματα να αντιμετωπίσει, αλλά σε 15 χρόνια πέτυχε απίστευτα πολλά και δείχνει ότι βρίσκεται στον σωστό δρόμο να πετύχει πολλά περισσότερα. Σε αντίθεση με τους γείτονές της, όπως η Λευκορωσία του δικτάτορα Λουκασένκο, που πέρα από τη φτώχεια και την υπανάπτυξη έχει και πραγματικά προβλήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αζράι, η πορεία της Εσθονίας δεν έχει σε τίποτα να κάνει με το σκανδιανβικό μοντέλο. Βασίστηκε στη χαμηλή φορολογία, την μείωση των κρατικών δαπανών (σε αντίθεση με την υψηλότατη φορολογία των Σκανδιναβών) και τις υψηλές επενδύσεις στην παιδεία.

ultrasonic15 είπε...

Ήμαρτον ρε azrai! που λέει και ο άλλος
Όχι και σκανδιναβικό μοντέλο η Εσθονία! (με δημόσια έξοδα κάτω του 20% και - το κυριότερο ενιαίο χαμηλότατο φόρο για όλους - νομίζω ότι είναι γύρω στο 15% των εισοδημάτων ή και χαμηλότερα).

Αποτελεί αναμφοσβήτητο γεγονός ότι το σκανδιναβικό μοντέλο έχει εδώ και δεκαετίες εφαρμοστεί σε πληθώρα δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών κοινώς ωφελείας στη χώρα. Μιλώ ασφαλώς για το σκανδιναβικό μοντέλο των σταυρόλεξων που λύνουν οι αργόσχολοι εκεί.

Πάντως ρε roark μη γράφεις τέτοια ποστ. Θα ξεσηκωθούν εδώ τα αστέρια της πολιτικής και της διανόησης και θα μιλάνε και για Εσθονικά μοντέλα.

ΥΓ1: Πάντως, ό,τι και να λένε τους ξεπεράσαμε τους Εσθονούς και τους Σουηδούς και όλους γενικά - αφού φέτος εμείς έχουμε τη Eurovision ρεεεε!

ΥΓ2: Και παλιότερα που μεσουρανούσε το kazaa (peer-to-peer network για ανταλλαγή αρχείων) και είχε απλώσει τα πλοκάμια του παγκοσμίως είχε σαν επίκεντρο κάποιων λειτουργιών του την Εσθονία. H Sharman Networks (μαμά εταιρεία) είχε τότε (δεν ξέρω για σήμερα – θα κάνω ένα google να δω…) έδρα τα Βανουατού (χεχεχε), ψηφιακό κέντρο επικοινωνιών στη Δανία, διευθυντικά παραρτήματα στην Αυστραλία, και τους βασικούς κώδικες του προγράμματος σε ένα branch στην Εσθονία!!! Τους ιδιοκτήτες τους έψαχναν οι (αμερικάνοι κυρίως) δικηγόροι των δισκογραφικών εταιρειών και δεν τους έβρισκαν, καθώς επρόκειτο για ‘περίπου εταιρεία φάντασμα’ (Βανουατού ρε!!) η οποία το μόνο που είχε ήταν κάτι δεκάδες εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. By the way, τώρα έχει ξεπέσει… Πάντως δεν ήταν τυχαίο ότι σε τέτοια φαινόμενα πρωταγωνίστησε η Εσθονία, η Αυστραλία, η Δανία και όχι χώρες όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία ή το Καμερούν (εκεί παίζουν και καλή μπάλα ).

Ανώνυμος είπε...

Ας μην τα ρίχνουμε όλα στην κυβέρνηση. Η έξαρση του οργανωμένου εγκλήματος και της πορνείας συμβαίνει σε όλες τις φτωχές χώρες (η Εσθονία το 90) για ευνόητους λόγους.
Σίγουρα η Εσθονία ευεργετήθηκε από τους φυσικούς δεσμούς που έχει με τα άλλα κράτη της Βαλτικής περισσότερο από Λιθουανία και Λεττονία. Εμένα μου έκανε απίστευτη εντύπωση ότι στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας της έκανε πρωθυπουργό έναν 32χρονο. Τι τόλμη και τι προοδευτικότητα χρειαζόταν μια τέτοια απόφαση από το εκλογικό σώμα. Συγκρίνετε τώρα με Ελλάδα όπου οι γείτονές μας είναι Βαλκάνιοι (όνομα και πράμα) ενώ νέος πρωθυπουργός θεωρείται ο Καραμανλής (ετών 52).
Πώς να μη γίνουμε και εμείς Βαλκάνιοι;
Μπορείτε να φανταστείτε την Εσθονία σήμερα αν δεν είχε υπάρξει η Σοβιετική κατοχή; Θα ήταν νομίζω μια Φινλανδία.

ΥΓ. Αν όλα πάνε καλά θα πάω Εσθονία αυτό το καλοκαίρι και θα σας πω αναλυτικότερα τις εντυπώσεις μου.

Ανώνυμος είπε...

τελικά η Εσθονία έχει μόνο θετικά; Με τόσο χαμηλούς φόρους μπορεί να μας πεί κάποιος η πρόνεια και οι (καλώς εννοούμενες ) παροχές , σε τι επίπεδο βρίσκονται ;

Επίσης ποιά είναι η γνωμη σας για το περίφημο Σακνδναβικό μοντέλο; Και εκεί από όσο ξέρω δεν είναι τόσο άσχημα τα πράγματα παρά την υψηλή φορολογία( η μάλλον , ακριβώς και λόγω της υψηλής φορολογίας η οποία όμως χρησιμοποιείται με σωφροσύνη)....Υπάρχει ας πούμε η προστασία και βοήθεια του ανέργου που υπάρχει στη Σουηδία , στην Εσθονία ;

Τελικά αν τίθεται θέμα επιλογής ανάμεσα σε δυο επιτυχημένα (όπως φαίνεται συστήματα) ποιό είναι (με βάση τα αποτελέσματα) προτιμότερο ;

(Και φυσικά οταν λέω θέμα επιλογής δεν εννοώ πραγματικής επιλογής για τη μπανανία μας. Ένας βασικός λόγος που στη Σουηδία πέτυχαν ότι πέτυχαν είναι οτι ο λαός εκεί έχει κοινωνική κουλτούρα , δεν βλέπει το κράτος σαν κλέφτη μπαμπούλα ούτε τους συμπολίτες του σαν ντε φάκτο κορόιδα ή απατεώνες....)

Οπου κάνω λάθος διορθώστε με .... οτι διαβάζω λέω και εγώ...δεν έχω πάει στη Σουηδία , αν και η Έλενα (η Παπαρίζου ντε..) χρυσό με έχει κάνει...

Roark είπε...

Η προτίμηση τρόπου ανάπτυξης σε βάρος κάποιου άλλου δεν είναι κάτι σαν να διαλέγουμε τι μπύρα θα πιούμε, όπου η διαφορά είναι μόνο στη γεύση. Πλούσιες χώρες όπως η Δανία, η Νορβηγία ή η Σουηδία μπορούν να αναλώνονται σε πειραματισμούς. Πάμφτωχες χώρες όμως όπως η Εσθονία του 1992 όχι. Το μοντέλο που εφάρμοσε ήταν μονόδρομος.

Η γνώμη μου για το σκανδιναβικό μοντέλο είναι ότι αφορά μόνο χώρες ήδη πλούσιες (οι οποίες συγκεντρώνουν ήδη μια σειρά πλεονεκτημάτων που καθιστούν την υπερβολική τους φορολογία ανεκτή από τις επιχειρήσεις), αν θέλει όμως μια φτωχή χώρα να πλουτίσει (και να πρσελκύσει νέες επενδύσεις και κεφάλαια) τότε η εφαρμογή του είναι απλά ένας σίγουρος δρόμος για την παράταση της φτώχειας της.

Ανώνυμος είπε...

Κατ αρχάς και εγώ είπα οτι η ερώτησή ου περί επιλογής ήταν θεωρητική.

Δεν είμαστε και Σουηδία , ,αλλά δεν είμαστε και Εσθονία του 90.

και αν δεν κάνω λάθος , η Σουηδία δεν ήταν πάντα ζάμπλουτη. Η Αμερική είναι γεμάτη απογόνους σουηδών μεταναστών που πήγαν εκεί κυριολεκτικά πεινασμένοι. εφάρμοσε ποτέ το νεοφιλελεύθερο μοντέλο για να αναπτυχθεί ;; (η ερώτηση δεν είναι ρητορική..πραγματικά δεν ξέρω και ρωτάω).

Να υποθέσω οτι η θέση σου είναι οτι το μοντέλο Εσθονία είναι απλά ένα μεταβατικό σταδιο και μόλις επιτευχθεί η ανάπτυξη περνάμε σε πιο σοσιαλφιλελεύθερα μοντέλα (τύπου Σουηδίας;;;)

George Bourchas είπε...

The Myth of the Scandinavian Model

http://www.brusselsjournal.com/node/510

Kensai είπε...

Πάντως η Εσθονία (σε αντίθεση με Λιθουανία και Λεττονία) ήταν ανέκαθεν η πιο «σκανδιναβικής νοοτροπίας» χώρα.

S G είπε...

αυτο ειναι ενα λεπτο ζητημα αλλα τα πραγματα δεν ειναι τοσο χαλια οσο τα παρουσιαζεις.

Αλλα οι λογοι για την συμπεριφορα των Εσθονων ειναι σαφεις: κανεις δεν καλεσε τους Ρωσους, δεν πηγαν ποτε νομιμα στην χωρα. Η Σ.Ενωση κατειχε και βασανιζε για δεκαετιες την Εσθονια και η Ρωσια ακομα την απειλει.
Στην Ελλαδα που εχουμε πολυ καλυτερη ιστορια και μικροτερο κινδυνο απο τους Τουρκους, τους φερομαστε χειροτερα...

Ανώνυμος είπε...

Το οτι εμείς φερόμαστε χειρότερα στους τούρκους (αν ισχύει) δεν δικαιολογεί τους Εσθονούς..Υποτίθεται οτι εμείς τους παίρνουμε ως παράδειγμα , και οτι ο οικονομικός φιλελευθερισμός προωθεί τον πολιτικό και τα ανθρώπινα δικαιώματα...Παρεπιπτόντως δε , το 6,2% ανεργία υπολογίζεται επί όλου του ενεργού πληθυσμού ή επί όσων έχουν άδεια για εργσία; Γιατί αν ισχύει το δεύτερο ...

Roark είπε...

Είναι απίστευτο σε πόσο παρανοϊκά συμπεράσματα μπορεί να καταλήξει ένας προκατειλλημένος από ένα κείμενο γράφει μέσα: Although Helsinki Watch takes issue with Estonia's rejection of the zero-option, its August 1993 mission uncovered no systematic, serious abuses of human rights in the area of citizenship. Non-citizens in Estonia are guaranteed basic rights under the Estonian Constitution, including the right to unemployment benefits and social services. Ευχαριστούμε για τις τραβηγμένες από τα μαλλιά προπαγανδιστικές παρατηρήσεις, που δεν στηρίζονται καν στο κείμενο (το οποίο by the way έχει ήδη αναφερθεί σε προηγούμενο ποστ), αλλά ξέρουμε αγγλικά και διαβάζουμε και μεις τι γράφει.

George Bourchas είπε...

Η παραπάνω έκθεση της Helsinki Watch είναι του 1993!!
http://www.hrw.org/reports/pdfs/e/estonia/estonia93o.pdf

Το 40% των Ρώσων ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας.

Η δε απασχόληση αφορά μόνο το δημόσιο τομέα.

Δείτε περισσότερα:

Estonia

http://www.state.gov/g/drl/rls/hrrpt/2005/61646.htm

Citizenship and Migration Board

http://www.mig.ee/eng/


Application for Estonian citizenship

http://www.mig.ee/eng/citizenship/citizenship/

Citizenship and Nationality

http://www.vm.ee/estonia/kat_399/2868.html

Russian-Language Education

http://www.vm.ee/estonia/kat_399/2695.html

Population by Nationality

http://www.vm.ee/estonia/kat_399/4305.html

Ανώνυμος είπε...

Το ότι στο ίδιο κράτος συνυπάρχουν 2 λαοί δε σημαίνει ότι το κράτος δε θα πρέπει να έχει 1 επίσημη γλώσσα και όχι παραπάνω. Πάντως αν κάποιος Ρώσος ζει στην Εσθονία εδώ και κάμποσες γενιές και τα Εσθονικά έχει μάθει και πολίτης είναι ,πώς μπορεί να καταπιεστεί; ΑΜόνο από πολίτες με ρατσιστικές αντιλήψεις.
Ομοίως η Ελλάδα ( μια χώρα με γλώσσα που δεν τη μιλούν ούτε 15 εκατομύρια άνθρωποι μαζί με τους ομογενείς), δεν μπορεί να περιθωριοποιήσει τη μουσουλμανική μειονότητα ,τους Αρμένηδες αλλά και όλους τους μετανάστες που ζουν πολλά χρόνια στην Ελλάδα.
Για το πως υποδέχεται μία χώρα τους μετανάστες που έρχονται καθημερινά ..... ε τώρα και εσθονικά να μην ξέρει κάποιος όταν φτάσει στην Εσθονία δε θα τα μάθει μετά από λίγο καιρό;

George Bourchas είπε...

Τελικά ο κύριος παραπάνω έχει απόλυτο δίκιο. Οι εσθονοί έπρεπε να ακολουθήσουν τη μειονοτική πολιτική του ανάδελφου ελληνικού έθνους. Δηλαδή να δώσουν αμέσως την εσθονική υπηκοότητα στην εσθονική ρώσικη μειονότητα και να τους απαγορεύσουν να αυτοαποκαλούνται πλέον Ρώσοι!! Επίσης μολονότι θα έπρεπε να τους αναγνωρίζονται πλήρη δικαιώματα απασχόλησης για τα μάτια του κόσμου το εσθονικό κράτος με αισχρές μεθοδεύσεις και πρακτικές θα έπρεπε να αναιρεί ουσιαστικά αυτά τα δικαιώματά τους!! Επίσης αν τύχαινε και πήγαιναν κανένα ταξιδάκι στη Ρωσία να τους απαγορεύονταν η επιστροφή στην Εσθονία!! Θα έπρεπε ακόμα η εκπαιδευτική πολιτική της ρώσικης μειονότητας να ρυθμίζεται όχι από τις διεθνείς συνθήκες περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά από ένα ανάλογο διμερές απολίθωμα σαν τη συνθήκη της Λωζάννης!! Ελπίζω πάντως ο κύριος παραπάνω να αρκεστεί σ’ αυτή την ελληνική μειονοτική πολιτική μόνο και να μην ζηλέψει και την εθνική εκκαθάριση των Τσάμηδων από το Ζέρβα!!
Οι πληροφορίες του Ιού, βέβαια,μεταξύ άλλων στηρίζονται στις καταγγελίες του μεγάλου υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Στρατή Κόρακα του ΚΚΕ!
Η πουτινική Ρωσία είναι προφανές ότι εμποδίζει με κάθε μέσο την ομαλή ενσωμάτωση της ρώσικης μειονότητας. Ματαιοπονεί!!
Και για να τελείωνουμε:
According to monitoring studies performed by Estonian social scientists in 2000 and 2002, the integration process to date can be considered a success. The mutual tolerance between Estonians and non-ethnic Estonians has clearly increased over the last ten years. Whereas in 1993, two thirds of Estonians and 75% of non-ethnic Estonians considered ethnic relations to be strained, in 2002 only a small percentage of the population thought so.
During the period from 1992 to 2004, 126 612 people have been granted Estonian citizenship through naturalisation, most of whom are young people.
The proportion of Estonian language speakers amongst non-ethnic Estonians has increased. Whereas ten years ago, 24% of non-ethnic Estonians evaluated their Estonian language skills to be sufficient to manage in Estonia, then according to the 2002 monitoring study data, this proportion has risen to 44%.
About 142,000 Russians and about 30,000 persons representing other nationalities have Estonian citizenship. 38.0% of Russians and 39.1% of persons of other nationalities have not yet determined their citizenship. 40.4% of Russians living in Estonia are Estonian citizens and 20.9% citizens of Russia.

Ανώνυμος είπε...

Ούτε ένας στους 2 δε μιλά Εσθονικά. Πολύ άσχημο αυτό για μία γλώσσα που έτσι κι αλλιώς δεν μιλιέται έξω από τα σύνορα της χώρας της. Το ζήτημα είναι όλοι αυτοί οι Ρώσοι και λοιποί non-ethnic Esthonians τι θέλουν να κάνουν: Θέλουν να βγάλουν χρήματα για 5 χρόνια στην Εσθονία και μετά να την κάνουν; Θέλουν να θεωρούνται μειονότητα και να κρατήσουν τις περιοχές τους επειδή μέναν εκεί και παλιά (κάτι αντίστοιχο με τη Θράκη) ή θέλουν να γίνουν Εσθονοί;

Roark είπε...

Η Εσθονία ενσωματώθηκε βίαια στην ΕΣΣΔ το 1939 με εισβολή των σοβιετικών. Ακολούθησε γενοκτονία και σειρά εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας από το σοβιετικό καθεστώς.
Πόσο ήταν το ποσοστό των ρωσόφωνων στην Εσθονία το 1945; 3%
Πώς έφτασε να είναι σχεδόν το ένα τρίτο; Με μαζικούς εποικισμούς του τυρρανικού σοβιετικού καθεστώτος για να αλλοιωθεί η εθνογραφική σύσταση του πληθυσμού.
Πόσοι από τους σημερινούς ρωσόφωνους έχουν γεννηθεί στην Εσθονία; Το 40%
Δεν πρόκειται για μειονότητα που ζούσε εκεί για γενιές (εκτός ενός πολύ μικρού ποσοστού που έχει διευθετηθεί το ζήτημα της υπηκοότητας τους) αλλά για μετανάστες 1ης γενιάς.
Πόσοι από αυτούς έχουν γίνει υπήκοοι; Το 40%, πολύ μεγαλύτερο πχ από το δικό μας ποσοστό Αλβανών μεταναστών πρώτης γενιάς που έχουμε πολιτογραφήσει Έλληνες.
Πώς μπορούν να γίνουν υπήκοοι; Αν συμπληρώσουν 5 χρόνια μόνιμης διαμονής στην Εσθονία, ένα χρόνο αναμονής, γνωρίσουν το Εσθονικό Σύνταγμα, τον Εσθονικό Νόμο περί Υποκοότητας και έχουν βασική γνώση της Εσθονικής γλώσσας.
Όσοι δεν έχουν γίνει ακόμα υπήκοοι είναι νόμιμοι κάτοικοι; Ναι, σχεδόν όλοι όσοι δεν έχουν ακόμα πολιτογραφηθεί έχουν μόνιμες άδειες κατοικίας, που δίνει τα ίδια νομικά δικαιώματα με τους Εσθονούς.
Γιατί υπάρχουν ακόμα τόσοι που δεν έχουν πάρει την υπηκοότητα; Γιατί οι περισσότεροι δεν έχουν κανένα κινητρο να μπουν στην διαδικασία αφού δεν έχει να τους προσφέρει και πολλά.
Τα παιδιά τους που γεννιούνται στην Εσθονία γίνονται Εσθονοί υπήκοοι; Ναι, γίνονται αμέσως ανεξάρτητα του καθεστώτως των γονέων τους.
Το νομικό σύστημα της Εσθονίας όσον αφορά τις προϋποθέσεις γλώσσας ή την απόκτηση υπηκοότητας είναι πλήρως εναρμονισμένο με το κοινοτικό δίκαιο από το 2000, ενώ έχει εγκριθεί και από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη.
Στο ιδιωτικο τομέα είναι απαραίτητη η γνώση εσθονικών; Όχι, η γνώση είναι αναγκαία μονο στο βαθμό που είναι απαραίτητη για την εκτέλεση της κάθε εργασίας (όπως παντού σε όλο τον κόσμο για κάθε λογικό άνθρωπο).
Είναι απραίτητη στο δημόσιο τομέα; Ναι, όπως και σε κάθε χώρα του κόσμου, απαιτείται από τον δημόσιο υπάλληλο να γνωρίζει την επίσημη γλώσσα!
Οι δε εξετάσεις γλώσσας είναι πολύ χαλαρές με τα ποσοστά επιτυχίας να κυμαίνονταιμεταξύ 75-90% και το κόστος των μαθημάτων είναι περίπου το 15% του μηνιαίου μισθού ενός εργάτη (και για τους ανέργους δωρεάν).

Δεν υπάρχουν διακρίσεις στα δικαιώματα ιδιοκτησίας ή χρήσης γης ή δημιουργίας επιχείρησης. Και οι μη-υπήκοοι μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα στις ιδιωτικοποιήσεις σπιτιών ή επιχειρήσεων. Οι μειονότητες μπορούν να εκδίδουν έντυπα στη γλώσσα τους, να έχουν ΜΜΕ στη γλώσα τους και να έχουν εκπαιδευτικά ιδρύματα στη γλώσσα τους. Υπάρχουν ρωσόφωνα προγράμματα στην τηλεόραση. Σε περιοχές με μεγάλο ποσοστό χρήσης άλλης γλώσσας πλην της Εσθονικής, το κράτος είναι υποχρεωμένο να παρέχει επίσημη πληροφόρηση και σε αυτή τη γλώσσα. Όλοι οι κάτοικοι έχουν το δικαιώμα να ζηήσουν μετάφραση επίσημων κειμένων στη γλώσσα τους (πχ μεταφράσεις αποφάσεων δικαστηρίων). Όλες οι κουλτούρες προστατεύονται και υπάρχουν και επιχορηγήσεις για την διατήρησή τους.

Language Policy in Estonia
Language Policy and Legislation in Estonia
Estonia Reports on Human Rights Practices
Estonian Report on Russian minority

Ευχαριστούμε για την επίδειξη κομπλεξικής εμπάθειας, αλλά δεν θα πάρουμε. Άσε τις ειρωνίες και τις διαστρεβλώσεις για άλλη παραλία.

George Bourchas είπε...

Εκεί στα γραφεία του Περισσού αποκτήσατε, διαπιστώνω κύριε, καιειδίκευση στην light σοσιαλδημοκρατική προπαγάνδα, του "ναι μεν αλλά" που κυριολεκτικά σπάει καρύδια!!
Οι μειονοτικές ρώσικες έδρες στο εθονικό κοινοβούλιο είναι 9, δηλ. το 10% των εδρών του. Οι Ρώσοι είναι το 25% του συνολικού πληθυσμού. Το 10% των εδρών αντιστοιχεί πλήρως στο ποσοστό των Ρώσων που πολιτογραφήθηκαν Εσθονοί μόλις τα τελευταία 10 χρόνια (μέχρι το 1995 υπήρχαν Ρώσικα στρατεύματα στην Εσθονία!!).
Κάνε λίγη υπομονή καλέ μου κύριε!
Μόλις τελειώσουμε με το Ιράν, το φαιοκόκκινο γκαγκεπίτη Πούστιν και την ευρωπαική σοσιαλφιλεύθερη συγχορδία του (Αγκέλα, Πρόντι, Σιράκ, Μπλαίρ, Θαπατέρο), να δείς που οι ρώσοι μειονότικοί στην Εσθονία θα το πάρουν πλέον απόφαση και, όσοι δεν αποφασίσουν ακόμη και τότε να πολιτογραφηθούν ως Εσθονοί, θα σπεύσουν να ... αυτοκτονήσουν μαζί σου!!

Ανώνυμος είπε...

Τί σου έλεγα Σωτήρη για εκείνο το γνωστό ανέκδοτο ??? ;-)

Ανώνυμος είπε...

τι σου είνα οι συμπτώσεις...
Διαβάστε αν μπορείτε σήμερα 29/4 Τσαγκαρουσιάνο στην Ελευθεροτυπία( παμφλεταριστές , ξεπαμφλεταριστές ας τους ρίχνουμε καμμιά ματιά...)

S G είπε...

"το επιχείρημα για τους ρώσους που πήραν την υπηκοότητα ότι αντιπροσωπεύονται επιβεβαιώνει ότι οι Ρώσοι δεν μπορούν μετά από 15 χρόνια ανεξαρτησίας της Εσθονίας να πάρουν την υπηκοότητα του κράτους που οι περισσότεροι ζούν μια ζωή."

ενω στην γερμανια ας πουμε μπορουν? Μολις προσφατα ψηφιστηκε νομος για κατι τετοιο! κατα παραδοση στην Ευρωπη εχουμε jus sanguinis, γεννιεσαι πολιτης δεν γινεσαι. Αυτο σιγα σιγα αλλαζει και καλα κανει, αλλα μην υπερβαλουμε οτι οι Εσθονοι ειναι φασιστες επειδη κανουν κατι που κανει ολη η Ευρωπη. Ειδικα οταν οι Εσθονοι δεν δινουν διαβατηρια σε ατομα που δεν εχουν καμμια ορεξη να γινουν Εσθονοι και ειναι πολιτες μιας τρομερα εχθρικης δυναμης.


ΓΓ βαλε αν μπορεις λινκ στο αρθρο που λες...

George Bourchas είπε...

Εκεί στον περισσό δεν ισχύει ούτε καν η αριθμητική. Μόνο η φαιοκόκκινη προπαγάνδα.

Η έκθεση του state department που επικαλείσαι είναι του έτους 2002 και αναφέρει:
“Ethnic Russians, who made up 28 percent of the population, held 7 of the 101 seats in the State Assembly. The law requires that Members of Parliament speak Estonian”
(βλ. http://www.state.gov/g/drl/rls/hrrpt/2002/18363.htm).

Η έκθεση του 2005 του state department αναφέρει:
«There were 9 members of ethnic minorities in the 101-seat parliament»
(Βλ. http://www.state.gov/g/drl/rls/hrrpt/2005/61646.htm).

Εσύ ο ίδιος πιο πάνω αναφέρεις:
«Από το CIA World Factbook αλιεύω
Ethnic groups: Estonian 67.9%, Russian 25.6% , Ukrainian 2.1%, Belarusian 1.3%, Finn 0.9%, other 2.2% (2000 census)».

Προφανώς η έκθεση του 2002 του state department συνυπολογίζει στους Ρώσους τους Λευκορώσους και τους Ουκρανούς, πράγμα που δεν επαναλαμβάνεται στην έκθεση του 2005.

Συνεπώς τα στοιχεία που ανέφερα ισχύον στο ακέραιο και τα συνοψίζω πάλι:
Οι φαιοκόκκινοι Ρώσοι είναι το 25% του πληθυσμού και έχουν («στρογγυλά», όπως λες και εσύ!) 10% (9 έδρες από τις 101) φαιοκόκκινη ρώσικη εκπροσώπηση στο εσθονικό κοινοβούλιο, ποσοστό αντίστοιχο με τους φαιοκόκκινους Ρώσους που έλαβαν την εσθονική υπηκοότητα τα τελευταία χρόνια.
Για περισσότερα στοιχεία για την Εσθονία αναφέρω ξανά αμέσως παρακάτω - για πολλούς που δεν τις πρόσεξαν – τις ακόλουθες διευθύνσεις:

Citizenship and Migration Board
http://www.mig.ee/eng/


Application for Estonian citizenship
http://www.mig.ee/eng/citizenship/citizenship/

Citizenship and Nationality
http://www.vm.ee/estonia/kat_399/2868.html


Russian-Language Education
http://www.vm.ee/estonia/kat_399/2695.html

Population by Nationality
http://www.vm.ee/estonia/kat_399/4305.html

Να με συγχωρέσει ο Περισσός, αλλά δεν θα επανέλθω άλλο στο θέμα.
Ίσως μια άλλη φορά… Ζωή, βέβαια, νάχεις!!

S G είπε...

ΓΓ τα λινκ μπαινουν με απλη html...

Ανώνυμος είπε...

απλή html δοκίμασα και εγώ Σωτήρη.
Για κάποιο λόγο δεν τη δεχόταν
Τέλος πάντων όποιος ενδιαφέρθηκε για το άρθρο είμαι σίγουρος οτι το βρήκε

Ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

για πες τι λενε για την Εσθονια τωρα;;; που η υφεση τρεχει με χιλια

τι ανοητοι που ειστε...!!!!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock