Παρασκευή, Μαΐου 26, 2006

Τι θα πει εγκλωβισμενος?

αθανατοι ελληνες τζογαδοροι, ψαχνουν να βρουν παλι φταιχτη για τα δικα τους λαθη!

Το χρηματιστηριο της Αθηνας φαινεται να πεφτει. Αφορμη μαλλον τα φαινομενικα ασχετα με μας στοιχεια απο την αμερικανικη αγορα (βλεπε αβεβαιοτητα σε σχεση με τις ικανοτητες του νεου προεδρου της Φεντ, στοιχεια για τον πληθωρισμο κτλ) που τρομαξαν τους επενδυτες. Βαθυτερα αιτια ομως ειναι πολλα. Ειναι γεγονος οτι στην ελληνικη αγορα (οπως και αρκετες αλλες αναπτυσσομενες) εχουν εισρευσει προσφατα αρκετα βραχυπροθεσμα κεφαλαια απο μεγαλους διεθνεις επενδυτες. Φυσικα οταν ερχονται ειναι αποδειξη της καλης πορειας της οικονομιας μας. Οταν φευγουν ομως, οπως αναποφευκτα καποια στιγμη κανουν, ειναι ξενα καθαρματα που πανε να μας πιουν το αιμα. Ακομα πιο βαθια αφορμη ειναι η τρομερη ταση των Ελληνων να δρουν σαν αγελες και να μην σκεφονται για τον εαυτο τους. Το κλασικο αστειο λεει: οταν ο κουρεας σου αρχισει να σου προτεινει μετοχες, καλυτερα να πουλησεις οτι εχεις. Ε οι Ελληνες μετοχοι κατα κανονα εχουν το συνδρομο του κουρεα, δεν ενδιαφερονται καθολου να σκεφτουν λιγο σοβαρα, απλα βλεπουν το χρηματιστηριο σαν μια επεκταση του ΟΠΑΠ. Οταν σε μια αγορα κυκλοφορουν τοσοι τζογαδοροι καλυτερα να μενεις μακρια νομιζω**.

Τι να περιμενει ομως κανεις απο μια χωρα που ονομαζουν τους ατυχησαντες ή αποτυχημενους επενδυτες στο χρηματιστηριο εγκλωβισμενους!? Τι εγκλωβισμενοι δηλαδη? Ποιος τους εβαλε με το ζορι στο κλουβι? Γιατι αν μεν πριν το 99-2000 μπορει να ισχυριστει κανεις βασιμα οτι υπηρξε παραπληροφορηση στην αγορα* σημερα ποιος φταιει σε αυτους που επαιξαν και εχασαν?
Ομορφο παραδειγμα της παρανοϊκης αυτης λογικης βρηκα στο κατα τα αλλα ενδιαφερον diablog. Αντιγραφω:

"Πως γίνεται ο Διοικητής της μεγαλύτερης Ελληνικής Τράπεζα να είναι πρώην στέλεχος της CityBank "

ειναι τρομακτικα ασυνηθιστο τα στελεχη να αλλαζουν τραπεζες? Ή μηπως θα πρεπει να διοριζονται στις τραπεζες που ελεγχει το δημοσιο μονο οι πιο αποτυχημενοι που δεν περασαν ποτε απο σοβαρη ιδιωτικη τραπεζα?

"Τι έγινε ο άλλος φίλος του πρωθυπουργού και Διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας; Πού κρύβεται και δεν μας εξηγεί πώς η καταπληκτική του Τράπεζα έχασε μέσα σε πέντε μόνος μέρες, το μισό του μετοχικού της κεφαλαίου;"

κεφαλαιοποιηση εννοει ο αρθρογραφος μαλλον, γιατι το μετοχικο κεφαλαιο εμεινε ιδιο και απαραλλαχτο... τι ακριβως εξηγησεις χρειαζονται? να πει ας πουμε ο προεδρος της Αγροτικης οτι οι αγορες ειναι ελευθερες και οτι τα χρηματιστηρια ανεβοκατεβαινουν? οτι εγγυησεις αποδοσης δεν υπαρχουν φυσικα ποτε (καλα ποιος εγγυηθηκε οτι δεν θα πεσουν?) Ηταν καποιο λαθος της τραπεζας που επεσαν οι μετοχες (θυμιζω οτι οι περισσοτερες τραπεζες εχουν κερδη ρεκορ) ωστε να πρεπει να απολογηθει ο προεδρος ή ηταν απλα οι εξωγενεις παραγοντες που ανεφερα και τους οποιους δεν μπορει ποτε να επηρεασει ενας απλος τραπεζικος?

"Με τις σημερινές φούσκες τι θα γίνει και με τους νέους εγκλωβισμένους;"

τους εβαλε κανεις με το ζορι να επενδυσουν? ή μηπως δεν εχουν ξαναδει ποτε το χρηματιστηριο να πεφτει? Α ρε αθανατοι Ελληνες κουτοπονηροι τζογαδοροι... Ποσο γελοιοι μπορει να γινομαστε, ποσο καιρο μπορουμε να διωχνουμε την προσωπικη ευθυνη απο πανω μας, ποσο θα φωναζουμε "πουν το κρατος" καθε φορα που κανουμε μια ηλιθιοτητα?

"Μήπως τελικά στόχος είναι ο αφελληνισμός της ελληνικής οικονομίας, τη στιγμή μάλιστα που άλλες δεξιές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στηρίζουν ενεργά τις εθνικές τους επιχειρήσεις;"

καλα αυτο... τι να πω. Τι ακριβως σημαινει στηριξη των ελληνικων επιχειρησεων? Ειναι στηριξη της ελληνικης οικονομιας να απαγορευουμε στους ξενους να ασχολουνται με την ελληνικη αγορα? Εμεις τοχουμε πει τοσες φορες: ο προστατευτισμος ειναι η χειροτερη κινηση που μπορει να κανει η Ελλαδα, ειναι ο γρηγοροτερος τροπος να γινουμε Αλβανια. Αλλα υπαρχουν μερικοι που ακομα επιμενουν οτι πρεπει να στηριζουμε τις "εθνικες" επιχειρησεις. Φανταζομαι οτι αυτοι πληρωνουν με χαρα τις τεραστιες επιδοτησεις που πανε στην μαυρη τρυπα που ονομαζεται Ολυμπιακη... Ή μηπως θεωρουν καλη στηριξη να περιοριζουμε τον ανταγωνισμο? Δηλαδη για αυτους ειναι καλυτερο να εχει ο ΟΤΕ ενα μονοπωλιο παρα να καλουμε οποιονδηποτε θελει να επενδυσει για να προσφερει υπηρεσιες σε μας?

Και τι θα πει αφελληνισμος της ελληνικης οικονομιας?
Το να ερχονται ξενοι απαιτητικοι επενδυτες και να ζητανε συμμετοχη στις αποφασεις της Εθνικης δεν ειναι προβλημα, ευεργετημα ειναι! Ετσι πιεζονται οι επιχειρησεις για καλυτερη διοικηση, ετσι ξυπνανε απο τον ληθαργο που εχουν πεσει οσο προστατευονται απο το βαρυ χερι του κρατους και τα φιλικα μεχρι ηλιθιοτητας ασφαλιστικα ταμεια. Ειναι ξεκαθαρο οτι πολλες ελληνικες επιχειρησεις ειναι υπο κακη διοικηση, πολλες ελληνικες τραπεζες δανειζουν ανεξελεγκτα και το ανοιγμα τους σε ξενους δυναμικους επενδυτες θα τους φερει λιγη πολυποθητη πειθαρχια της αγορας. Ακομα καλυτερα η εξαγορα τους απο μεγαλες διεθνεις επιχειρησεις θα εφερνε κεφαλαια και τεχνογνωσια***.

Αυτες ειναι συζητησεις που εχουν ληξει εδω και καιρο για οσους ασχολουνται σοβαρα με το θεμα. Εμεις (και ισως οι Γαλλοι) απλα δεν το εχουμε καταλαβει ακομα και παλευουμε να διωξουμε αυτους που θα μας βοηθουσαν...


*η παραπληροφορηση δεν ειναι αφηρημενος ορος. Πρεπει να αποδειχτει οτι καποιος σκοπιμα και με δολο εδινε πληροφοριες που δεν ευσταθουσαν. Κατι τετοιο φυσικα και απαγορευεται και πρεπει να τιμωρειται. Αλλα αυτος ο ελεγχος πρεπει να γινεται συστηματικα απο ειδικη αρχη, οχι οποτε θυμομαστε εμεις...
**ή ισως καλυτερα να τους φας οτι λεφτα πετανε απο δω και απο κει.
***το ποσο οι ξενες επενδυσεις βοηθανε μια χωρα τεχνολογικα φαινεται και απο ανεκδοτα οπως το οτι η γιγαντιαια γερμανικη SAP δημιουργηθηκε απο μηχανικους της ΙΒΜ Γερμανιας.

18 σχόλια:

xpan είπε...

Εγώ απο οικονομικα μπορεί να μην σκαμπάζω πολλά, άλλα έχω καλούς οικονομολόγους φίλους. Οι οποίοι με δίδαξαν το εξής απλό. Όταν οι άλλοι κλαίνε εσύ αγόραζε, όταν οι άλλοι γελάνε εσύ πούλα.

Τώρα που το ΧΑΑ έφτασε πάλι τα 3600 και όλοι γκρίνιαζαν, εγώ το θεώρησα σαν μια καλή ευκαιρία να αγοράσω. Και το έκανα! Ελπίζω να μην το μετανοιώσω :-)

Παρόλα αυτά, να υπενθυμίσω το εξής σημαντικό. Πάντα σχεδόν "τσακώνομαι" με τους φίλους μου γιατί θεωρώ πως το μόνο όπλο που έχουμε απέναντι στα ακραία φαινόμενα είναι η μόρφωση. Το 99 αποδείχθηκαν τα λεγόμενά μου γιατί όταν μιλάω για μόρφωση δεν εννοώ "βασική παιδεία" εννοώ τουλάχιστον μεταλυκειακή, και ο λόγος που δεν μπήκα τότε στο ΧΑΑ (που ήμουν ένα βήμα πριν) ήταν γιατί δεν μου κολλούσε η εικόνα του να βλέπω άσχετους με τα οικονομικά ανθρώπους να ανοίγουν την τηλεόραση μόνο και μόνο για να δουν το 10λεπτο της χρηματιστηριακής ενημέρωσης.

Ανώνυμος είπε...

Εγκλωβισμένος θα πει: "Όταν κερδίζω στο χρηματιστήριο αυτό συμβαίνει γιατί είμαι μάγκας/ξύπνιος/αλεπού...", "Όταν χάνω στο χρηματιστήριο αυτό συμβαίνει γιατί ο/η/το με εξαπάτησαν".

Yannis Larios είπε...

"Στα λίγα χρόνια (από το 1993) που ασχολούμαι με τα χρηματιστηριακά πράγματα περισσότερο έχω εντυπωσιασθεί από την ψυχολογία των Ελλήνων (μικρο)επενδυτών, στους οποίους άλλωστε ανήκω, και ολιγότερο από αυτή την ίδια την αγορά και τις διακυμάνσεις της.

Ενθυμούμαι καλά τους "ξένους", ή καλύτερα τους "ξένους κερδοσκόπους" οι οποίοι μας "χαλούσαν" το μαγαζί το 1994- 1995 όπως λεγόταν τότε. Οι "ξένοι" που από τη μια τους αποζητούμε για να δώσουν "βάθος" στο παιχνίδι μας, και από την άλλη δεν μας κάνουν όταν εφαρμόζουν τη δική τους επενδυτική τακτική και φεύγουν με τα κέρδη τους! Ω τι μέγιστη αμαρτία…..

Ενθυμούμαι τους "θεσμικούς" αργότερα, που πάντα τους περιμένουν μερικοί -και ακόμη αυτό πράττουν και θα συνεχίσουν να πράττουν- να μας σώσουν ως σαν να ήταν το ιππικό! Και όταν αυτοί δεν έρχονται, οι ίδιοι είναι οι αιτία του κακού. Μου θυμίζει τους ποδοσφαιρικούς "ήρωες" που εξυμνούνται και αποθεώνονται όταν πλησιάζουν τα δίχτυα και που αναθεματίζονται ασύστολα όταν χάσουν το γκόλ και ξανά από την αρχή, χωρίς το "σύστημα" να έχει μνήμη....."

[...]

Το παραπάνω είναι τμήμα από μια "αιρετική" άποψη που δημοσιεύθηκε σε ηλεκτρονικό ιστοχώρο το 2000, εν μέσω Χρηματιστηριακού παροξυσμού.....

Μετά από 6+ χρόνια, την κρατώ για ιστορικούς μόνο λόγους στο blog μου, ως διατύπωση μιας εύλογης απορίας για τις εξελίξεις εκείνης εποχής, αλλά επειδή στη ζωή όλα είναι κύκλος, ποτέ δεν ξέρεις!

Περισσότερα εδώ...

http://ylarios.blogspot.com/2000/11/2000.html

S G είπε...

"Το 99 αποδείχθηκαν τα λεγόμενά μου γιατί όταν μιλάω για μόρφωση δεν εννοώ "βασική παιδεία" εννοώ τουλάχιστον μεταλυκειακή, και ο λόγος που δεν μπήκα τότε στο ΧΑΑ (που ήμουν ένα βήμα πριν) ήταν γιατί δεν μου κολλούσε η εικόνα του να βλέπω άσχετους με τα οικονομικά ανθρώπους να ανοίγουν την τηλεόραση μόνο και μόνο για να δουν το 10λεπτο της χρηματιστηριακής ενημέρωσης."

ναι ισως. απτην αλλη με τοσους ελληνες που να γουσταρουν τον τζογο και γενικα με τον αρπακολισμο που δερνει αυτην την χωρα δεν ξερω αν η μορφωση θα εφτανε. Σιγουρα μπορουν να αποκτησουν λιγη επενδυτικη παιδεια, αλλα αν το 99-2000 δεν τους εφτασε σαν μαθημα δεν ξερω τι θα φτασει. Δεν διατεινομαι οτι ειμαι κανας ειδικος στα χρηματιστηριακα, απλα πραγματα ξερω; η τιμη μιας μετοχης πρεπει να εχει καποια σχεση με το μελλον της εταιρειες και τα μοιρασματα που θα μοιρασει. Οι μετοχες δεν ειναι λοττο, εχουν καποια δεδομενα απο πισω και οποιος παει να επενδυσει βλεποντας το σαν παιχνιδι, παιζει προφανως με την φωτια. Προβλημα του, ας μην φωναζει μετα!!

γιατι ο μπιζ εχει δικιο, οσο κερδιζουν νομιζουν οτι εκαναν κατι τρομερα μαγικα, και με το που χανουν φωναζουν οτι καποιοι τους δουλεψαν!

και αυτο για τους θεσμικους παλι σωστο, μονο σε κατι τετοιες υπαναπτυκτες αγορες βλεπουν στα τεραστια επενδυτικα και συνταξιοδοτικα ταμεια "συναισθηματα". Ηρθαν να μας βοηθησουν, βαλθηκαν να μας φανε κοκ...

S G είπε...

παρεπιμπτοντως αυτο

"Όταν οι άλλοι κλαίνε εσύ αγόραζε, όταν οι άλλοι γελάνε εσύ πούλα."

δεν ειναι απαραιτητα καλη στρατηγικη. Μου θυμιζει λιγο dollar cost averaging που ειναι μια αστηρικτη κουταμαρα σε γενικες γραμμες.
Εγω γενικα θεωρω οτι οσο πιο πολλοι γελανε ή κλαινε, τοσο περισσοτερους τζογαδορους εχουμε στην αγορα οποτε να περιμενετε σκαμπανεβασματα.

Για την ακριβεια βραχυπροθεσμα πιστευω οτι οντως οι χρηματαγορες ειναι ενα random walk, σαν εναν μεθυσμενο που δεν ξερουμε αν θα παραπατησει αριστερα ή δεξια...
οι τζογαδοροι ειναι απλα λιγος θορυβος (white noise/Brownian motion για τους μηχανικους) παραπανω σε αυτην την διαδικασια, που μπορει να σε ζημιωσουν αν θες να ρευστοποιησεις μια συγκεκριμενη στιγμη. μακροπροθεσμα ομως δεν με αφορουν τοσο, μια και η επιδραση τους φιλτραρεται...

GreekForum είπε...

Έχω κι ένα απάνθισμα σχετικών πρωτοσέλιδων ανοησιών στο blog μου.
Και συμφωνώ - χωρίς να είμαι ο super ειδικός - με τον xpan. Αυτό διαβάζω και από άλλους ειδικούς με πείρα. 9 φορές στις 10, όταν υπάρχει πανικός παρουσιάζονται επενδυτικές ευκαιρίες.

xpan είπε...

δεν ειναι απαραιτητα καλη στρατηγικη. Μου θυμιζει λιγο dollar cost averaging που ειναι μια αστηρικτη κουταμαρα σε γενικες γραμμες.
Εγω γενικα θεωρω οτι οσο πιο πολλοι γελανε ή κλαινε, τοσο περισσοτερους τζογαδορους εχουμε στην αγορα οποτε να περιμενετε σκαμπανεβασματα.


Καλά μην παίρνεις και πολύ στα σοβαρά τα σχόλια μου για τα χρηματιστηριακά. Δεν γνωρίζω και δεν απαντώ στα περισσότερα ερωτήματα, ούτε έχω και καμια στρατηγική. Ή μάλλον έχω. Ακούω τους "σοφότερους", και κάνω ότι κάνουν. Όταν εγώ χάνω Χ ευρώ αυτοί χάνουν 30Χ! :-)

Το μόνο που μπορώ με σιγουριά να πω είναι πως μια "σχετικά" καλη χρηματιστηριακά συμβουλή είναι η καλύτερη χρηματική επένδυση, μετά την αγορά γης (αυτή τη στιγμή που μιλάμε βέβαια)

Το σχόλιο με αυτούς που γελάνε και κλαίνε, ήτανε μεταξύ σοβαρού και αστείου! ;-)

S G είπε...

ενταξει οπως ειπα, υπαρχει μια βαση στο οτι σε καταστασεις πανικου υπαρχουν ευκαιριες, αλλα αυτο αν μπαινεις μεσα για μακροπροθεσμες επενδυσεις οχι για να τζογαρεις λιγους μηνες.

Παντως αποτι ξερω εγω συνηθως το καλυτερο που μπορεις να κανεις ειναι να εμπιστευεσαι επαγγελματιες... οι περισσοτεροι καθηγητες οικονομικων τουλαχιστον σε αμοιβαια κεφαλαια επενδυουν :-) (δεν ξερω τι κανουν οι καθηγητες χρηματο-οικονομικων)

Ανώνυμος είπε...

Και μόνο το γεγονός ότι η νεοελληνική γλώσσα χρησιμοποιεί τον όρο "παίζω χρηματιστήριο" , όπως παίζω ιππόδρομο, χαρτιά, στοίχημα ,τάβλι κλπ, αποδεικνύει πως αντιμετωπίστηκε το χρηματιστήριο στην Ελλάδα. Η υπερβολή που χαρακτηρίζει το ελληνικό γένος , το greek dream οδήγησε σε έναν παροξυσμό ,όπου όλοι οι Έλληνες είχαν "σίγουρα χαρτιά" , όλοι ήξεραν πως πάει ο δείκτης ,όλοι ήταν στα κέρδη, όλοι ήταν μάγκες.
Αμέσως μετά τις εκλογές έγινε το "κραχ" ας το πούμε έτσι. Ο νεοέλληνας δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει πως είναι δυνατόν όλοι αυτοί οι σοβαροί κύριοι με γραβάτα και κουστούμι που έλεγαν ότι το ΧΑΑ θα ανέβει να κάνουν λάθος. Πώς είναι δυνατόν να εμπιστεύτηκε το Σημίτη και αυτός να τον πρόδωσε όπως μια γκόμενα σε παρατά και κάνει ότι δε σε ξέρει.
Και από τότε ο πληγωμένος νεοέλληνας επενδυτής παραμένει εγκλωβισμένος στο χρηματιστήριο αρνούμενος να εγκαταλείψει τις μετοχές που τόσο αγάπησε και τόσες χαρές έχει να θυμάται από αυτές ελπίζοντας ότι κάποια μέρα θα τις ξαναδεί να θεριεύουν και θα ξαναζήσει το greek dream του '99.
Μέχρι τότε όμως θα μονολογεί στα καφενεία της Σοφοκλέους: Πάλι καλά που έβγαλε ο Σωκράτης το στοίχημα και έχουμε ρεφάρει κάπως, ρε παιδιά την Ακτή Ελεφαντοστού τη βλέπετε να περνάει τους ομίλους;

Ανώνυμος είπε...

μια και αναφέρεστε σε άρθρο απο το blog μας ,επιτρέψτε μου ένα σχόλιο.
Στα περι τζόγου των ελλήνων, "παιζω χρηματιστήριο" κλπ θα συμφωνήσω απόλυτα , με μια επισήμανση μόνο. Σε συνθήκες στοιχιώδους και υγιούς ελευθερης αγοράς δεν θα υπήρχαν τα παπαγαλάκια , ουτε θα άνοιγαν χρηματιστιριακές σαν τα περίπτερα και θα άρπαζαν ότι εβρισκαν μπροστά τους. Το θέμα της "απάτης" έγκειται σε αυτό. αν ο πολίτης ηταν ενημερωμένος σωστά για το χρηματιστήριο δεν θα τον εξαπατούσαν εύκολα. Και μη μου πει κανεις ότι είναι , ούτε ότι μπορει να είναι. Μην κρίνουμε δε απο εμάς.

Όσον αφορά τα περι εθνικής και ΟΤΕ κλπ. θα δεχτώ τα περι ελεύθερης αγοράς και μη ύπαρξης μονοπωλίων , αλλά θα θυμησω ότι τόσο ο πρόεδρος της ΕΤΕ , όσο και αυτός της Αγροτικής και αυτός του ΟΤΕ , ακόμα , είναι διορισμένοι απο ένα κόμμα που είναι στην κυβέρνηση , που σημαίνει ότι σε καμια περίπτωση δεν εκφράζουν την πλειοψηφία των μετόχων , εκτός αν δεχτούμε ότι πλειοψηφία είναι το κράτος. Πάντως σε καμιά περίπτωση δεν λειτουργούν με τους κανόνες της ελευθερης αγοράς. Για πείτε μου σας παρακαλω , που είδατε εσεις στην παγκόσμια αγορά , που λειτουργεί υποτιθεται πολύ καλυτερα απο τη δική μας , μεγάλη τράπεζα να ανακοινώνει τέτοια εξαγορά στα καλά καθούμενα , χωρίς να έχει γίνει ουτε συνεδρίαση του Δσ , πόσο μάλλον συνέλευση των μετόχων , και μάλιστα όταν η διοίκηση καμιά σχέση δεν έχει με την πλειοψηφία αν αυτό δεν ίσχυε , τοτε ευχαρίστως να συζητάγαμε για τα υπόλοιπα.
αλλιώς , μαλλον θα συμφωνήσω ότι είναι πιο ενδιάφερον να "πονταρουμε" στην ΑΚτή Ελεφαντοστού!!!

ultrasonic15 είπε...

SG: "Και τι θα πει αφελληνισμος της ελληνικης οικονομιας?"

Αν σήμερα έχει μείνει σ' αυτή τη χώρα κάποια σοβαρότητα, θα πρέπει να παρακαλάμε να γίνει αυτό - να πάρουν δηλαδή ξένα συμφέροντα μεγαλύτερα μερίδια στις ελληνικές τράπεζες. Για δεκάδες λόγους (και όχι μόνο τους προφανείς που επιβάλει ο οικονομικός κοινός νους) νομίζω ότι έτσι είναι το φρονιμότερο, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και το εγχείρημα με τη FinansBank που εμπλέκει και πολιτική και εξωτερική πολιτική.

Τώρα για τις φούσκες και τα ανεβοκατεβάσματα του χρηματιστηρίου, το να πει κανείς σκέτο το αν μια μετοχή είναι υπερτιμημένη ή υποτιμημένη δεν έχει κανένα νόημα αν δε βάλει μέσα τον παράγοντα χρόνο (τουλάχιστο αυτό έχω καταλάβει σαν απλός μικροεπενδυτής και επειδή παλιότερα είχα μπλέξει κατά τη διάρκεια των σπουδών μου για κάποιο καιρό με χρονοσειρές - που μια τέτοια μπορεί να είναι αυτές των δεικτών των αγορών, των χρηματιστηρίων κ.ο.κ).
Όλη τη διαφορά την κάνει στο πόσο focus κάνεις στο χρόνο - πόσο ζουμάρεις χρονικά (καλά ελληνικά τα έχουμε/ω ώρες ώρες κάνει = άντε να πεις το ζουμάρω - ξεζουμάρω)....
Διαφορετικές απαντήσεις παίρνεις στη μαγική ερώτηση (είναι υπερτιμημένη ή υποτιμημένη η μετοχή?) αν κοιτάξεις ένα παράθυρο 20 χρόνων, εντελώς αλλιώς ένα παράθυρο 2-3 χρόνων, αλλιώς κάποιων μηνών, και εντελώς αλλιώς κάποιων ημερών - μην ξεχνάμε ότι οι επαγγελματίες του είδους 'παίζουν' στο interval κάποιων ωρών κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων.
Άρα και βασικοί δείκτες όπως ο p/e και άλλοι έχουν απαντήσεις να σου δώσουν για κάποιο ή κάποια χρονικά παράθυρα - και όχι για όλα. Περιμένεις δηλαδή μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, μεσοπρόθεσμα ή βούρ και να τα πάρουμε τώρα? Όλα έχουν διαφορετικές απαντήσεις.
Και επειδή έχουν διαφορετικές απαντήσεις δίνεται η δυνατότητα ο κάθε ένας έγκυρος αναλυτής να κάνει ότι παπαροεκτιμήσεις του κατέβει.

Πάντως μια ρηχότατη αγορά όπως το ΧΑΑ είναι θέμα χρόνου να ενταχθεί σε άλλα μεγαλύτερα σχήματα.

Υ.Γ.: Έμα απ' τα πράγματα που γουστάρω περισσότερο με την ανάλυση των αγορών είναι οι όροι που συμπεριλαμβάνουν ζώα - τίγρεις, ελέφαντες, ταύροι...
http://www.imerisia.gr/summary.asp?catid=4737&subid=2&pubid=238606

S G είπε...

χμμμ

δεν συμφωνω απολυτα. Μια μετοχη ειναι υπερτιμημενη απλα οταν η τιμη της ειναι μεγαλυτερη απο τα συνολικα μελλοντικα μερισματα της (σε σημερινους ορους).

Αυτο δεν σημαινει απαραιτητα οτι μια μετοχη που ειναι υπερτιμημενη θα πεσει.. αυριο. αλλα καποια στιγμη θα πεσει. τωρα, βραχυπροθεσμα μαλλον ισχυει αυτο που λεει ο Κεϊνς. οι μετοχες ειναι ενας διαγωνισμος ομορφιας, κερδιζει αυτος που προβλεπει καλυτερα τι θα δουν οι αλλοι σαν ομορφο οχι τι πιστευει ο ιδιος οτι ειναι ομορφο.

"Σε συνθήκες στοιχιώδους και υγιούς ελευθερης αγοράς δεν θα υπήρχαν τα παπαγαλάκια , ουτε θα άνοιγαν χρηματιστιριακές σαν τα περίπτερα και θα άρπαζαν ότι εβρισκαν μπροστά τους."

μα η ελευθερη αγορα λεει οτι οποιος θελει ανοιγει χρηματιστηριακη! ποτε δεν καταλαβα τι ειναι τα παπαγαλακια. Ερχεται καποιος και μου λεει οτι ο ΟΤΕ αξιζει 25.000 ευρω η μετοχη, αυτος φταιει αν ριξω ολη την περιουσια μου στον ΟΤΕ? Η απατη απαγορευεται, η διαδοση εκ των εσω πληροφοριων επισης, αλλα δεν νομιζω οτι αυτο ηταν το προβλημα. Στην Ελλαδα ολοι ηθελαν να εξαπατησουν τον αλλο, ψαχνοντας πληροφοριες εκ των εσω... κανεις δεν φταιει που τελικα ηταν κακοι απατεωνες ή που καποιος ηταν ακομα καλυτερος απατεωνας απο αυτους!

Τωρα για τον ΟΤΕ και την Εθνικη πρεπει να υπενθυμισω οτι το κρατος δεν εχει πια πλειοψηφικο πακετο σε αυτες τις εταιρειες? Και μαλιστα οσο πιο γρηγορα πουλησουμε και οτι αλλο μεριδιο εχουμε, τοσο το καλυτερο.

"που είδατε εσεις στην παγκόσμια αγορά ... μεγάλη τράπεζα να ανακοινώνει τέτοια εξαγορά στα καλά καθούμενα , χωρίς να έχει γίνει ουτε συνεδρίαση του Δσ , πόσο μάλλον συνέλευση των μετόχων , και μάλιστα όταν η διοίκηση καμιά σχέση δεν έχει με την πλειοψηφία"

η διοικηση σχεδον ποτε δεν εχει σχεση με τους μετοχους και για καλο λογο. Επισης συνηθως ανακοινωνεται το πλανο και μετα ψαχνουν για συγκαταθεση των μετοχων (οι εξαγορες ειναι ευαισθητες διαδικασιες και φυσικα δεν μπορεις να ενημερωσεις εκατομμυρια μετοχους πριν κανεις την προσφορα της εξαγορας για τον απλο λογο οτι δεν θα μεινει μυστικο!)

Ανώνυμος είπε...

ρε παιδια, δεν είναι έτσι τα πραγματα στην Ελλάδα και το ξέρετε. Θα θέλατε να είναι , θα το ήθελα κι εγω μαζί με εσάς, αλλά δεν είναι. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας.

Η διοίκηση μεγάλων επιχειρήσεων δεν έχει και δεν πρέπει όντως να έχει σχεση άμεση με τους μετόχους. Για τόν ίδιο και σοβαρότερο λόγο δεν πρέπει να έχει σχέση και με την Κυβέρνηση και ξαναθυμίζω ότι στον ΟΤΕ όπου το κράτος δεν έχει πλέον το πλειοψηφικό πακέτο είναι διορισμένος απο αυτήν. Και το πως διαχειρίζεται προσωπικό και κεφάλαια εξαρτάται απο νομοθεσία που έχει να κάνει με την διαχείριση του κράτους. Είναι έτσι ή όχι? Μέχρι να αλλάξει αυτό , και αυτό είναι άλλη κουβέντα - εγω μαζι σας - ο ΟΤΕ και καθε άλλη μεγάλη επιχείρηση δεν λειτουργεί με όρους ελεύθερης αγοράς.

Το ότι μια διοίκηση δεν ενημερώνει το σύνολο των μετόχων για ένα deal , πριν φτάσει σε ένα βασικό επίπεδο συμφωνίας κυρίων είναι σωστό. Αλλά αυτό είναι άλλο απο την εξουσιοδότηση που πρέπει να έχει απο τους βασικούς μετόχους για την έναρξη των συζητήσεων. Και η ΕΘΝΙΚΗ ακόμη έχει βασικούς μετόχους το ελληνικό δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία - κακώς κατα τη γνώμη μου. Επομένως ότι έκανε το έκανε με εντολές της κυβέρνησης , γιατί αποδείχτηκε ότι τα ταμεία δεν είχαν ιδέα. Και επομένως αν αποτύχει η επένδυση , για χ λόγους, ποιος θα φταίει ? ο απλός επενδυτής του χρηματηστηρίου? Και καλα την διοίκηση την αλλάζουμε. τον κύριο υπαίτιο με ποιους κανόνες της ελεύθερης αγοράς θα τον αλλάξουμε?
Νσ θυμήσω ότι παρόμοιο deal - τηρουμένων των αναλογιών - είχαμε και επι ΠΑΣΟΚ με την ALPHA και την ΕΘΝΙΚΗ. Μήπως μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει , σε τι επέδρασαν οι νόμοι της ελεύθερης αγοράς και χάλασε η συμφωνία? Μήπως επίσης μπορεί να μου θυμησει κανείς , πως κινήθηκαν οι μετοχές πριν και μετά τη δημοσιοποίηση του deal? Και τέλος , ποιός ανέλαβε την ευθύνη για την ακλυρωση της συμφωνίας , ποιος πλήρωσε το μαρμαρο?

Και μια και μιλάμε για ελευθερη αγορά και ΟΤΕ. Εξηγείστε μου σας παρακαλώ , πως λειτουργεί ο ανταγωνισμός στις τηλεπικοινωνιες,όταν όλοι οι εναλλακτικοί πάροχοι εξαρτώνται απο τον ΟΤΕ ? Και ακόμη και στην κινητή τηλεφωνία , που δεν υπάρχει αυτή η εξάρτηση , τουλάχιστον σε αυτό το επιπεδο, εσείς νοιώθετε να λειτουγεί άψογα η ελέυθερη αγορά?
Και παρακαλώ να μην παρω απάντηση του τύπου " γιατί? δεν διαλέγεις ΤΙΜ , COSMOTE ή VODAFONE ελευθερα?" Ναί ,διαλέγω , αλλά μόνο απο το ποιο σηματάκι μ αρεσει καλύτερα, γιατι απο τιμές είναι ταυτόσημες, πολυ ψηλότερες απο τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές και με πολυ κτώτερου επιπεδου υπηρεσίες.
Να μην συνεχίσω , για τα καύσιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα, τις τιμές των αυτοκινήτων, τις προμηθειες των τραπεζών και πάει λέγοντας.

Δυστυχώςστην Ελλάδα δεν έχουμε ελεύθερη οικονομία φίλοι. Έχουμε ελέυθερη κρατική παραοικονομία!!!

S G είπε...

"Επομένως ότι έκανε το έκανε με εντολές της κυβέρνησης , γιατί αποδείχτηκε ότι τα ταμεία δεν είχαν ιδέα. Και επομένως αν αποτύχει η επένδυση , για χ λόγους, ποιος θα φταίει ?"

εχω την εντυπωση οτι εγινε με ιδια πρωτοβουλια και ανοχη της κυβερνησης. Αλλα τελοσπαντων, αν αποτυχει ο ιδιος θα φταιει! Και οι μετοχοι θα τον τιμωρησουν.

Καταλαβαινω οτι η Ελλαδα απεχει απο το ιδανικο της ελευθερης αγορας. Αλλα δεν καταλαβαινω τις κραυγες για περισσοτερη επεμβαση του κρατους. Η απαντηση στα προβληματα της Εθνικης δεν ειναι ο κ. Αραπογλου να εξεταστει απο μερικους ασχετους λαϊκιστες βουλευτες! Ειναι να ριξουμε την Εθνικη εξολοκληρου στην πειθαρχια της αγορας!

Παρομοιως για τον ΟΤΕ. Ας διαχωρισουμε την εταιρεια σε δικτυο και τηλεφωνια και ας γινει το δικτυο ρυθμιζομενο (για να παρεχει ιση προσβαση σε ολους), αλλα η τηλεφωνια εντελως ελευθερη.

ΥΓ στις τιμες των αυτοκινητων δεν νομιζω οτι υπαρχει προβλημα εκτος απο την φρικτη φορολογια. Γενικα οταν βλεπουμε καπου παρομοιες τιμες στην αγορα, δεν σημαινει απαραιτητα συμφωνιες μεταξυ των εμπορων. Σε μερικα οικονομικα μοντελα, στον πληρη ανταγωνισμο οι τιμες θα ηταν εντελως ιδιες!

Ανώνυμος είπε...

με το τελευταίο σχόλιο συμφωνω απόλυτα , μεχρι το τελευταίο κόμμα και χαίορομαι γιαυτό.
Και προφανώς μακριά απο μενα οι κραυγες για περισσότερο ελεγχο του κράτους.
Οκ. να ρίξουμε την εθνική στην πειθαρχία της αγοράς , αλλα να ενημερώσουμε πρωτα σωστα τους πελάτες της , που σε μια μεγάλη πλειοψηφία είναι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι , για τα νέα δεδομένα και τις εναλλακτικές λίσεις που έχουν . Γιατί φυσικά δεν έχουν ιδέα , ούτε για τις απίθανες προμηθειες της τράπεζας , τις μεγαλύτερες ίσως στην Ελλάδα , ούτε για προσφορές άλλων ιδιωτικών τραπεζών στα ίδια προϊόντα και υπηρεσίες.

Στις τιμές των αυτοκινήτων ενοούσα ακριβώς το θέμα της υπέρογκης φορολογίας , απο την οποία σε συνδιασμό με αυτην των καυσίμων σχεδόν επιβιώνει κατα το ήμισυ το ελληνικό κράτος , και πετάει κατα καιρούς κοκκαλάκια απόσυρσης για μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

S G είπε...

τωρα μεγαλη συζητηση αυτο...

καμμια αγορα δεν ειναι βεβαια 100% αποτελεσματικη (εκτος ισως απο τις αγορες συναλλαγματος που λεει οτι το παραθυρο για arbitrage ειναι καποια δευτερολεπτα :-) ).

Αλλα στην Ελλαδα εχω την εντυπωση οτι η ανωτερη πληροφορηση των επαγγελματιων αφορα κυριως μικροσυμβαντα, που επηρεαζουν ισως βραχυπροθεσμα αλλα μακροπροθεσμα ειναι αδιαφορα. Οποτε αν επενδυσει καποιος, χωρις ιδιαιτερη γνωση της αγορας, αλλα με καποια βασικα μακροοικονομικα στοιχεια, δεν νομιζω οτι θα χασει μακροπροθεσμα...

S G είπε...

"Το hedge fund IKOS χρησιμοποιώντας τεχνικές στατιστικού arbitrage πέτυχε αποδόσεις 270% την τελευταία 10ετία (με υψηλές αποδόσεις ακόμα και σε falling markets -λόγω enron, 911 etc.)"

ξερεις εκεινη την προταση στα συμβολαια που υποχρεωτικα λεει: οι παλιες αποδοσεις δεν ειναι δειγμα των μελλοντικων? :-)
Τα hedge funds νομιζω συχνα φερουν τους σπορους της καταστροφης τους, καθως οσο μεγαλωνουν και χρησιμοποιουνται οι μεθοδοι τους απο περισσοτερο κοσμο, πραγμα που αναποφευκτα τις καθιστα αναποτελεσματικες εως και καταστροφικες (κατι σαν αυτο που εγινε το 1987 που τα αυτοματοποιημενα "εξελιγμενα" συστηματα των επενδυτων εφεραν μια αυτοτροφοδοτουμενη κριση).

"Ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς ενός Fund Manager αφορά τη συλλογή πληροφοριών απο το διοικητικό συμβούλιο των εταιριών στις οποίες ενδιαφέρεται να επενδύσει."

χμμ γνωριζεις οτι αυτο απαγορευεται, ετσι? :-)

Επιμενω οτι στην Ελλαδα που η αγορα και οι εταιρειες αλλαζουν αρκετα αργα δεν χρειαζεσαι τιποτα τρομερες πληροφοριες για τις κινησεις των εταιρειων τα επομενα χρονια. Το μονο που χρειαζεται να ξερεις ειναι η πορεια των κλαδων τους στο περιπου.

Γιαυτο λεω οτι καποια μακροοικονομικα στοιχεια, ή μαλλον aggregate στοιχεια για καποιες αγορες ειναι αρκετα. Δεν μιλω προφανως για κερδοσκοπια, μιλω για μακροχρονη επενδυτικη στρατηγικη, οπου βαζεις τα λεφτουδακια σου καπου και παιρνεις τα μερισματα και καποια ανοδο της αξιας μετα απο 20 χρονια... καλυτερα απο το να τα βαλεις στην τραπεζα (και ακομα καλυτερα να παραδεχτεις την ασχετοσυνη σου και να τα δωσεις σε επαγγελματιες, δηλαδη αμοιβαια κεφαλαια).

S G είπε...

συμφωνα με την SEC

Illegal insider trading refers generally to buying or selling a security, in breach of a fiduciary duty or other relationship of trust and confidence, while in possession of material, nonpublic information about the security. Insider trading violations may also include "tipping" such information, securities trading by the person "tipped," and securities trading by those who misappropriate such information.

οτιδηποτε πληροφορια (που δεν εχει δημοσιοποιηθει) λαμβανει ενας επενδυτης απο μανατζερ της εταιρειας θεωρειται πληροφορια εκ των εσω και δεν κανει να χρησιμοποιειται. Σε εναν ιδανικο κοσμο οι επενδυτες θα επαιρναν μονο πληροφοριες απο τον δικτυακο τοπο της εταιρειας. βεβαια συνηθως γινεται λιγο διαφορετικα η δουλεια, αλλα και παλι νομιζω αν μια εταιρεια επελεγε συστηματικα τους αναλυτες που θα πληροφορησει, θα ειχε μπλεξιματα...

τωρα για τα χετζ φανντς, ναι μπορουν να χρησιμοποιουν εργαλεια που δεν μπορουν τα απλα αμοιβαια κεφαλαια. Αλλα τα χετζ φανντς εχουν μεγαλωσει τρομερα και αυτο μπορει να αποδειχθει επικινδυνο.

"Παραδέχεσαι απο τη μία ο'τι η αγορά είναι αναποτελεσματική και απο την άλλη γράφεις ο'τι η πληροφορία δεν έχει αξία"

νομιζω εξηγησα επακριβως τι εννοω. Αν ειχες πληροφορια, φυσικα θα μπορουσες να την χρησιμοποιησεις για μια πολυ ενεργητικη επενδυτικη στρατηγικη. Αλλα λεω οτι δεν ειναι απαραιτητο. Σκεψου το ετσι: ας υποθεσουμε οτι οι μετοχες εχουν ολες ενα μακροπροθεσμο trend και μια βραχυπροθεσμη διακυμανση (φαντασου ας πουμε μια ημιτονοειδη συναρτηση που ανεβαινει ομως). Αν σου δωσω την ακριβη πληροφορια πως παει η διακυμανση (ας πουμε την συναρτηση του ημιτονου) μπορεις να βγαλεις τρομερα κερδη. Αλλα δεν ειναι απαραιτητο. Αν σου δωσω απλα το trend, παλι μπορεις να βγαλεις ικανοποιητικα κερδη επενδυοντας μακροπροθεσμα.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock