Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2006

Προς τον απόλυτο έλεγχο...

Το κοινοβούλιο της Ζιμπάμπουε πρόκειται να κατοχυρώσει έναν νόμο που δίνει απεριόριστες εξουσίες παρακολούθησης στην σοσιαλιστικού προσανατολισμού κυβέρνηση του προέδρου Robert Mugabe, ο οποίος είναι στην εξουσία από το 1980.

Το κεντρικό σύστημα υποκλοπών-παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και των δεδομένων μέσω internet είναι ολόιδιο με αυτό της Κίνας (μάλιστα τα μηχανήματα είναι κινεζικής εισαγωγής).

Ο πρόεδρος-αφέντης Mugabe είναι γνωστός για το γεγονός ότι είναι ανελέητος με τους πολιτικούς του αντιπάλους οι οποίοι δεν μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα. Σε πολλές περιπτώσεις η κυβέρνηση έκανε χρήση βίας για να λύσει κοινωνικά ή πολιτικά προβλήματα.

Σύμφωνα με την Κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε είναι “ένας νόμος που εγγυάται την προστασία από την τρομοκρατία”*

Πηγή: Punto Informatico

*Κάτι μου θυμίζει αυτό... γκουχου γκούχου Patriot Act γκούχου γκούχου....

6 σχόλια:

pinky and the brain είπε...

it's one thing to be against the patriot act, it's a whole other thing to put it in the same basket with mugabe. even though i fully disagree with the patriot act, i can't find in essence many similarities with mugabe's practices.

Roark είπε...

Πράγματι, το Patriot Act είναι πολύ προβληματικό (θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί και πολύ χειρότερα). Αλλά επειδή πολλά πράγματα θυμίζουν/μοιάζουν/κτλ και επειδή εύκολα καταλήγουμε στην υπερβολή, καλό είναι να έχουμε και ένα κατά το δυνατόν αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης.

Σύμφωνα με τον δείκτη Worldwide Press Freedom Index 2005 (δηλαδή χωρίς η Ζιμπάμπουε να έχει τέτοια κόλπα και πριν οι ΗΠΑ περιορίσουν την ισχύ του P.A.), οι ΗΠΑ έπαιρναν βαθμολογία 9,5 (με άριστα το 0 και χειρότερο το 100), η Ζιμπάμπουε 64,25 και η Κίνα 83. Δεν νομίζω η απόσταση είναι αρκετή για να δημιουργεί έστω και συνειρμούς.

Kensai είπε...

Ρε σεις,
μια χαρά είναι η Ελλαδίτσα στην 18η θέση. Ευχάριστη έκπληξη! :)

Αν και για να λέμε την αλήθεια ίσως αυτό είναι συνδεδεμένο με την άλλη πλευρά του νομίσματος, την ασυδοσία του τύπου...

cobden είπε...

Χωρίς βέβαια να τίθεται θέμα σύγκρισης των ΗΠΑ με το καθεστώς της Ζιμπάμπουε, νομίζω πως η 44η θέση στο παραπάνω index, για μια χώρα με τέτοια παράδοση στην ελευθερία του λόγου, όπως οι Η.Π.Α. ,είναι τουλάχιστον απογοητευτική...

Kensai είπε...

Ρε παιδιά η 18η θέση δεν είναι καλή, θα μας τρελάνετε; :/

Roark είπε...

Οι ΗΠΑ έχουν κακή ρότα σε αρκετά θέματα τα τελευταία χρόνια. Η 44η θέση είναι τραγική από μόνη της. Στον καταστροφικό κρατικίστικο "δρόμο προς τη δουλεία" του Hayek μπορούν να οδηγηθούν και οι καλύτερες οικογένειες.

Όμως η απόσταση από την κριτική αυτή μέχρι τους συνειρμούς με το καθεστώς του Μπουγκάμπε, είναι περισσότερη από 2 ωκεανούς.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock