Πέμπτη, Οκτωβρίου 16, 2008

And now for something entirely different.




Περιμένοντας την ανακοίνωση για το "σχέδιο σωτηρίας" υπ αρ.3!


To σχέδιο υπ.αρ.1 ήταν το γνωστό σε όλους πακέτο Πώλσον, που υποτίθεται ότι θα αποδεικνυόταν σωτήριο για τις χρηματαγορές και την οικονομία γενικότερα. Το σχέδιο γνώρισε μια κάποια αντίσταση στη διαδικασία της ψηφοφορίας. Η βασική αιτιολογία ήταν ότι από σκοπιάς αποτελεσματικότητας το σχέδιο θύμιζε σκηνή της ταινίας Predator οπου νεαρός κομμάντο πολυβολει με μινιγκαν ολοκληρο δάσος ελπίζοντας πως θα πετύχει εναν και μόνο κρυμμένο «αόρατο» εχθρό. Ετσι και εδω:Ουδείς γνώριζε την εκταση του προβλήματος. Ουδείς γνώριζε το μέγεθος της κρίσης.

Το μόνο που γνώριζαν οι ιθύνοντες ήταν ότι θα πρεπε να μπουκώσουν την αγορά με ρευστό μήπως και γεμίσει η «τρύπα» που έχασκε κάπου στα σκοτάδια της παγκοσμιας χρηματαγοράς.Τελικά το σχέδιο πέρασε χάρη στα 100 δις φοροαπαλλαγών, που περιλήφθηκαν στο νομο. Η σωτηρία έστεκε προ των πυλών και ο κόσμος εκράτησε την ανάσα του: Το σχέδιο εγκρίθηκε. Οι χρηματαγορές κατέρρευσαν.


Το ζήτημα που προέκυψε –κατοπιν εορτης βεβαίως- ήταν ότι η αγορά των τοξικών «χαρτιών» από το κράτος τελικά (surprise!) δεν επαρκούσε για να ενισχυθεί η ρευστότητα του συστήματος. Λοιπόν, μετά προχωρήσαμε στο σχέδιο υπ' αρ.2 . Ο Πώλσον το σχεδίασε την προηγούμενη βδομάδα: η κυβέρνηση θα δώσει 250 δις δολλάρια για να αγοράσει preferred shares στις τράπεζες. Κοινώς,ελαφρά κρατικοποίηση με την ευρεία έννοια. Έτσι υποτίθεται ότι θα βρεθεί οριστική λύση στο ζήτημα της ρευστότητας. Αφού το πε κι ο Κρούγκμαν.


Η Washington Post όμως αναφέρει τα παρακάτω: "υπάρχει κινδυνος οι τράπεζες να λάβουν το κυβερνητικό κεφάλαιο και να το χρησιμοποιήσουν για να τονώσουν τους ισολογισμούς τους,δίχως να ξαναξεκινήσουν τις δανειοδοτήσει» αφού άλλωστε οι τραπεζίτες δεν ανέλαβαν κάποιου είδους συμβατική ευθύνη απέναντι στις κυβερνήσεις να επανεκκινήσουν τη λειτουργία του δανεισμού αμέσως μετά την οικονομική ενίσχυση.


Περιμένουμε λοιπόν με ιδιαίτερη αγωνία αγαπητέ αναγνώστη, να δούμε ποιο άλλο σχέδιο θα εφεύρουν οι μαθητευομενοι μάγοι μας για να αποφύγουν την αναπόφευκτη διόρθωση. Και για όσους γκρινιάζουν ότι η «διόρθωση» θα είναι υπερβολικά καταστροφική,υπενθυμίζουμε την φράση του Μπιλ Μπόνερ:

«Κάθε διόρθωση είναι ανάλογη της παραπλάνησης που προηγήθηκε».


Α ναι. Να και ένα μικρό tip από τον καθηγητή του Χάρβαρντ κο Jeffrey Miron για το λόγο της αποτυχίας κάθε bailout που σχεδιάστηκε ως τώρα:

" (...) lack of transparency is a crucial impediment to new investment, and therefore to new lending.Government injection of cash, however, does little to improve transparency. A bank with complicated, depreciated assets is in much the same position after the government gives it cash as it was before, since outside investors will still have limited information about the solvency of any individual bank."


ps credit goes to daily reckoning desidooru salloon για το εξαιρετικό ποστ που στάθηκε η έμπνευση των παραπάνω

41 σχόλια:

Unknown είπε...

Να γιατί προτιμούσα τη δήμευση :)))

Δεν είναι να έχεις καμία εμπιστοσύνη σε οποιοδήποτε πλάσμα επιδιώκει το κέρδος.

Harry Peitsinis είπε...

"Να γιατί προτιμούσα τη δήμευση "

Περίμενε,αυτό θα ναι το σχέδιο 4,ή 5 :)

Ανώνυμος είπε...

εχετε σκυλιασει με το Νομπελ του Krugman. Περαστικα σας

Harry Peitsinis είπε...

Μήπως σχολίασες λάθος ποστ;

Ανώνυμος είπε...

Οχι οχι στο πνευμα του Αφου το Πε και ο Κρουγκμαν. Οταν αποκτησεις τα πτυχια του και διδαξεις στο Πρινστον μπορεις να τον ειρωνευεσαι, οπως εγραψα σας εχει πιασει μια μανια να βγαζετε κολλεκτιβιστες, σοσιαλιστες πολλους αυτες τις μερες. Μηπως εχουν ανοιξει Γκουλαγκ και δεν το ξερω?

Harry Peitsinis είπε...

Α μάλιστα.Δηλαδή μόνο όποιος διδάσκει στο Πρίνστον μπορεί να κρίνει τον Κρούγκμαν.Επίσης με την ίδια λογική μόνο όποιος έχει σπουδάσει στο Γέηλ μπορεί να κρίνει τον Μπους. Επίσης μόνο όποιος έχει σπουδάσει στο Χάρβαρντ και έχει διευθυνει την Γκολντμαν Σαχ μπορεί να κρίνει τον Πώλσον. Και τέλος μόνο όποιος έχει διευθύνει την ΦΕΝΤ μπορεί να κρίνει τον Γκρίνσπαν.


Είσαι θλιβερός.

Harry Peitsinis είπε...

"σας εχει πιασει μια μανια να βγαζετε κολλεκτιβιστες, σοσιαλιστες πολλους αυτες τις μερες."


Ανέφερα πουθενά ότι ο Κρουγκμαν είναι σοσιάλα; Ή απλά πετάς ανοησίες για να σου βγει το επιχείρημα; Μαλλον το δευτερο.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ειπα για σενα Χαρη, αλλα γενικα αυτη ειναι η ταση. Πχ ο Γκορντον Μπραουν με στολη Σοβιετικου ε ελεος δηλαδη. Απο την αλλη ο καθενας δικαιουται να κρινει τον καθε Κρουγκμαν αλλα οχι να τον ειρωνευεται γιατι το το πε ο Κρουγκμαν ετσι το εξελαβα. Αν κανω λαθος προς τι τοτε η χρησιμοτητα της φρασης? Δεν εισαι θλιβερος ιδεολογικα πανικοβλητος μονο

Harry Peitsinis είπε...

Μάλιστα, προφανώς μιλάμε για νέα ορολογία στο πολιτικό λεξικό: "ιδεολογικά πανικόβλητος". Με αυτό χαρακτηρίζεις καποιους ανθρώπους που εδώ και μήνες ολόκληρους κριτικάρουν συγκεκριμένες πολιτικές των οποίων οι καρποί έγιναν πρόσφατα φανεροί.

Τότε πώς θα χαρακτήριζες ορισμένα τυπάκια που το 2006 λέγανε ότι δεν πρόκειται να έρθει καμιά κρίση,και ότι η κρίση αυτή δεν αφορά τον απλό πολίτη.

Ξέρεις οι ίδιοι άνθρωποι τότε χαρακτήριζαν τους libertarians γραφικούς κινδυνολόγους.

Είναι ακριβώς οι ίδιοι που σήμερα μας λένε ιδεολογικά πανικόβλητους.

ΧΑ!

Και ο παραπάνω καγχασμός ισχύει απόλυτα για τις όψιμες προσπάθειες σου να "κατακεραυνώσεις" τα σχόλια που ξεφεύγουν από τα πλαισια της "πολιτικής ορθότητας".

Τράβα πλύνε το στοματάκι σου με ροδόνερο τώρα,καθότι εκφώνησες το ονομα του ινδάλματος σου.Κάνε και μερικές μετάνοιες που έλαβες το όνομα Του επί ματαίω.

Ανώνυμος είπε...

ξυδακι

Ανώνυμος είπε...

Δεν επρεπε να υπαρξει σχεδιο Πολσον, Μπραουν κλπ... Δεν επρεπε τα κρατη να εγγυηθουν την ομαλη συνεχιση, τα Διεθνη ταμεια να παρεμβουν παρεχοντας ρευστοτητα, οι κυβερνησεις να σωσουν τραπεζες, οι Κεντρικοι Τραπεζιτες να δανεισουν, να αλλαξουν οι κανονες μεσω συγχρονισμενων τεραστιων κρατικων παρεμβασεων. Επρεπε να αφησουμε την αγορα να αυτορυθμιστει, με το πασο της, φιλελευθερα, με μηδενικη παρεμβαση, να λειτουργησει ο νομος της προσφορας-ζητησης σε μετοχες, ομολογα, πετρελαιο, δανεια, επιτοκια και ο,τι γινει...

Α ρε μαγκες, ευτυχως που δεν σας ακουει κανενας.

(Φανταζομαι στην ιατρικη το αντιστοιχο του μηδενικου παρεμβατισμου θα ηταν η μαγικη αυτοιαση της καθε αρρωστιας)

Ανώνυμος είπε...

μας δουλευουν αγριως

Ανώνυμος είπε...

"Φανταζομαι στην ιατρικη το αντιστοιχο του μηδενικου παρεμβατισμου θα ηταν η μαγικη αυτοιαση της καθε αρρωστιας"@


Nai,giati twra to kratos katafere na therapeusei tin arrwstia to dixws allo!

Mia mera meta tin egkrisi tou paketou Paulson oi xrimatagores katerreysan!

Mexri kai xtes parousiazan ragdaia ptwsi enw peripou 1 tris apo lefta tou forologoumenou politi ekanan ftera os meros tou sxediou swtirias!

Stin pragmatikotita i monadiki arrwstia einai i kratiki parembasi.

Kai oi xrisimoi ilithioi edw kai allou proteinoun san therapeia gia tin arrwstia ki alles metaggiseis me molysmeno aima!!!!!

Roark είπε...

Ο/Η Ανώνυμος είπε..(Φανταζομαι στην ιατρικη το αντιστοιχο του μηδενικου παρεμβατισμου θα ηταν η μαγικη αυτοιαση της καθε αρρωστιας)

Παρά το ότι οι αφοριστικές αναγωγές από τις φυσικές επιστήμες είναι παντελώς αυθαίρετες, το αντίστοιχο του μη παρεμβατισμού στην περίπτωσή μας δεν είναι η αυτοϊαση της κάθε ασθένειας, αλλά η αντιμετώπιση πχ ενός ιατρογενούς φαρμακευτικού πυρετού ή πχ μιας αλλεργικής αντίδρασης σε κάποιο χορηγούμενο φάρμακο. Έτσι η παρομοίωση μπορεί να διατηρεί τον αυθαίρετο χαρακτήρα της αλλά τουλάχιστον έχει μια λογική συνέπεια.

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι το εποικοδομητικότερο που θα μπορούσαμε να μοιραστούμε είναι η ΟΡΘΗ διαπίστωση με τα τονισμένα γράμματα "lack of transparency is a crucial impediment to new investment, and therefore to new lending."

Κατά τα άλλα, πολλά έχουν αλλάξει για μένα από πέρυσι. Τάσσομαι υπέρ μιας αυστηρής διάκρισης ανάμεσα σε ελεύθερες αγορές και καπιταλισμό. Ηδη εμφανίστηκαν μπλογκ (π.χ. Left Liberal Synthesis) που αντιτίθενται στις δύο βασικές δεξιο-φιλελεύθερες θέσεις (ή αυταπάτες?) το ότι (1) καπιταλισμός ίσον ελεύθερη αγορά και (2) ελεύθερη αγορά ίσον πανάκεια. ΚΑΙ τα δύο νομίζω είναι τραγικά λάθη, αλλά δεν ελπίζω σε κατανόηση ή συμφωνία.

Γι' αυτό, ας επικεντρωθούμε σε αυτό που συμφωνούμε απόλυτα. Σε αυτό που γράψατε (με τα τονισμένα γράμματα), πιστοί στις αρχές σας μέχρι τέλους - και μπράβο σας!

Ανώνυμος είπε...

Η σωστη παρομοιωση ειναι:

Ο ασθενης κινδυνευσε να πεθανει επειδη ο οποιοσδηποτε ιδιωτης (εξαιτιας κυριως του απολυτως φιλελευθερου πλαισιου και αδρανοποιησης παρεμβατικων/ελεγκτικων οργανισμων τυπου ΕΟΦ) μπορει να το παιζει εναλλακτικος γιατρος με γραβατα και γραφειο και να εκδιδει τα δικα του φαρμακα υψηλου ρισκου, αμφιβολου αποτελεσματος και να δραστηριοποιειται στο να μπουκωνει τον κοσμο με καραβιες απο τα τοξικα χαπια του.

Το οτι ακομα ζει και παλευει να επιβιωσει, οφειλεται στο οτι αποφασισαν 3-4 ηλικιωμενοι ιατροι του Δημοσιου Νοσοκομειου να ανοιξουν τις πορτες τους να τον νοσηλευσουν στην εντατικη με τα κανονικα φαρμακα και τα παναακριβα μηχανηματα (που ολα θα τα κερασει ο φορολογουμενος).

Αμεση αναρρωση αμα την ανακοινωση της εναρξης της θεραπειας δεν υπαρχει. Υπομονη. Θα παρει καιρο και μπορει να μην ειναι και πληρης.

Παιδια, τα μαγικα ιδιωτικα ματζουνια για πασα νοσο (απο καρκινο, εως καραφλα) με αποτελεσματα απο το πρωτο λεπτο, δεν υπαρχουν και δεν τα πουλαγαν ουτε οι περιπλανομενοι κομπογιαννιτες στο Φαρ Ουεστ...

Οποτε, υπομονη τωρα, να διορθωθουν αυτα που κανατε και ησυχια. Ο,τι κανατε κανατε, μην γκρινιαζετε οτι πανω απο τον ετοιμοθανατο και ενοχλειτε και τους κανονικους ιατρους που προσπαθουν να δουλεψουν.

Ανώνυμος είπε...

by the way:
Και να ευχαριστουμε τον Θεουλη που δεν ειχαν αποκρατικοποιηθει ολα τα Δημοσια Νοσοκομεια και ειχαν ακομα κανα κρατικο λεφτο να εχουν καρδιογραφο, αξονικο, προσωπικο κλπ ωστε να μπορουμε να πηγαινουμε εκει και να ξερναμε την τοξικη χολη μας στα μουτρα τους.

Ανώνυμος είπε...

σε καθε περιπτωση υπαρχει ο καθε Πειτσινης που μπορει να αφοριζει επι χαρτου διοτι δεν δινει σε λογαριασμο σε κανενα. Απο την αλλη υπαρχουν πολιτικοι, οικονομολογοι που δινουν λογαριασμο σε πολλους και εχουν θεση ευθυνης. Ο Πειτσινης δικαιουται να πει εκανα λαθος, δεν δικαιουται κανενας σε θεση ευθυνης να πει εκανα λαθος γιατι ειτε θα μεινει ανεργος ειτε την πατησαμε ολοι.

Nievskii είπε...

Και να ευχαριστουμε τον Θεουλη που δεν ειχαν αποκρατικοποιηθει ολα τα Δημοσια Νοσοκομεια και ειχαν ακομα κανα κρατικο λεφτο να εχουν καρδιογραφο, αξονικο, προσωπικο κλπ ωστε να μπορουμε να πηγαινουμε εκει και να ξερναμε την τοξικη χολη μας στα μουτρα τους.

Από περιέργεια: έχεις δουλέψει ποτέ σε δημόσιο νοσοκομείο; Κι αν έχεις δουλέψει τι δουλειά έκανες; Το βασικότερο όλων για να καταλάβω τι εννοείς δημόσια υγεία, ξέρεις να μου πεις από που αντλεί τα έσοδά του το "δημόσιο" νοσοκομείο; Ποιος πληρώνει ακριβώς τα νοσήλεια των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία;

Παρεπιμπτόντως, αφού μας την λες, ως "αριστερός" "εχθρός του νεοφιλελευθερισμού" είσαι υπέρ του να δουλεύει το προσωπικό του "δημόσιου" νοσοκομείου απλήρωτο επί μήνες, σε ευθεία παραβίαση κοινοτικών οδηγιών, εργατικής νομοθεσίας και κανονισμών ασφαλείας; Τι έχεις να πεις για το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος μπαταξής απέναντι σε εργαζόμενους, ο μεγαλύτερος και συστηματικότερος παραβιαστής της εργατικής νομοθεσίας είναι τα ΝΠΔΔ που λέγονται νοσοκομεία σε αυτή την χώρα; Γιατί αυτά ακριβώς συμβαίνουν στο δημόσιο νοσοκομείο. 10 κάθονται - η Σωτηρία μόνο έχει προσωπικό 2,500 άτομα κατά πλειοψηφία άχρηστο διοικητικό προσωπικό - και ένας πρέπει να δουλέψει για όλες τις άλλες άχρηστες ειδικότητες. Και αυτός συνήθως δεν πληρώνεται κιόλας. Με αυτά που λες βέβαια, παίρνουμε μαι πρόγευση για το σοσιαλισμό που επαγγέλεσαι: της σοβιετικής ένωσης που το πρώτο μέτρο που πήρε ήταν να απαγορεύσει τις απεργίες των εργαζομένων...

Τέσπα, καλόν είναι να αποφεύγονται οι μεταφορές από τον ιατρικό χώρο. Εκτός από άστοχες συνήθως, είναι κατά βάση κακόγουστες και άρμοζαν στο ήθος και το ύφος άλλων εποχών: "...ασθενήν διαθέτωμεν, στον γύψον τον βάλαμεν..." κλπ.

Dorotheos είπε...

Παακάτω παραθέτω, ένα ιστορικό παράδειγμα εφαρμογής του νεοφιλελευθερισμού. Τέτοια νεοφιλελεύθερα πειράματα, δεν είναι σύγχρονα και μοντέρνα, όσο και να πλασάρονται ώς τέτοια. Έχουν μακρά ιστορία πριν και πέρα από τη Βρετανία της Θάτσερ.

Το 1975, λοιπόν, η χούντα του Pinochet προσκάλεσε τους μαθητές του Friedman, τα Chicago Boys, να αναδιοργανώσουν τη Χιλιανή οικονομία (παρόμοια με τη δικιά μας από πολλές απόψεις), στη βάση της «ελεύθερης αγοράς» και έκαναν ακριβώς αυτά: ιδιωτικοποίησαν το συνταξιοδοτικό σύστημα και κρατικές εταιρίες, περιόρισαν δραστικά τη φορολογία στα επιχειρηματικά κέρδη και τα εισοδήματα, περιόρισαν τη δράση των συνδικάτων, κτλ. Το 1977 η ανεργία ανέβηκε στο 19% και η βιομηχανική παραγωγή έπεσε κατά 19%. Μετά από μια περίοδο ανάκαμψης, όπου άνοιξαν πολλές σαμπάνιες δεχόμενοι τους επαίνους και τα συγχαρητήρια του Reagan, και όλοι μιλούσαν για "οικονομικό θαύμα", το 1983 επήρθε η καταστροφή: η ανεργία στο 34.6%, πτώση της παραγωγής κατά 28%, πτώση του GDP κατά 19%. Το 1990 το ποσοστό των Χιλιανών κάτω από το επίπεδο της φτώχιας ήταν 40% (από 20% το 1970), ενώ οι πραγματικοί μισθοί έπεσαν κατά 40% στο ίδιο διάστημα. Όσο για την «κατανομή του κοινωνικού πλούτου» (που ίσως να μην ενδιαφέρει τόσο τους φιλελεύθερους): το 1970 το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού κατείχε το 45% του πλούτου, ενώ το χαμηλότερο 1990 τα 7.6%• το 1990 τα ποσοστά ήταν 55% και 4.4%, αντίστοιχα.

Κάποιο τέτοιο μοντέλο λίγο πολύ προτείνουν για την Ελλάδα οι (όχι και τόσο εκσυγχρονιστές απ’ ό,τι φαίνεται) νεοφιλελεύθεροι μας (Ανδριανόπουλος και σία).

Nein, danke!

Ανώνυμος είπε...

^Μπορείς να δώσεις τις πηγές σου?

Επιπλέον, μπορείς να αναφέρεις για συγκριτικούς λόγους, την πορεία της οικονομίας στην περίοδο Αλιέντε?

Ανώνυμος είπε...

jl:

diladi ama ta stoixeia tis periodou aliente itan xeirotera tha dikaiothei to parapano sxedio????????

stous tyflous o monofthalmos????????

Ανώνυμος είπε...

--
Από περιέργεια: έχεις δουλέψει ποτέ σε δημόσιο νοσοκομείο; Κι αν έχεις δουλέψει τι δουλειά έκανες; Το βασικότερο όλων για να καταλάβω τι εννοείς δημόσια υγεία, ξέρεις να μου πεις από που αντλεί τα έσοδά του το "δημόσιο" νοσοκομείο; Ποιος πληρώνει ακριβώς τα νοσήλεια των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία;
--
Δε θα παιξουμε μαζι το "Μαθε τα Προσωπικα Δεδομενα μου και μετα συζηταμε" :)

Μεινε στο θεμα μας. Η συζητηση μπορει να συνεχιστει ακομα και αν δεν μαθω η δεν μαθεις ποτε αν και σε ποιο νοσοκομειο δουλευουμε.

Τα νοσηλεια παντως πληρωνουν οι φορολογουμενοι. Ελπιζω να ειναι ρητορικη η ερωτηση σου και αληθεια να το γνωριζες απο πριν, να ηταν κατι σαν τεχνασμα η ερωτηση, γιατι αλλιως εχουμε προβληματακι...


--
Τέσπα, καλόν είναι να αποφεύγονται οι μεταφορές από τον ιατρικό χώρο. Εκτός από άστοχες συνήθως, είναι κατά βάση κακόγουστες και άρμοζαν στο ήθος και το ύφος άλλων εποχών: "...ασθενήν διαθέτωμεν, στον γύψον τον βάλαμεν..." κλπ.
--
Η τελευταια "ηθικοπλαστικη κατηχηση περι της αισθητικης των παρομοιωσεων του ιατρικου χωρου οπως αυτη συνειρμικα φερνει στο μυαλο καποιων ατακες Παπαδοπουλου και οι επακολουθες συστασεις περι των αποφυγων τους ως κακογουστες" εκτος οτι ειναι ασκοπως χοντροκομενη και παντελως ασχετη με το θεμα και αποτελει παιδαριωδη μεθοδο αντιπερισπασμου (στριβειν δια του αρραβωνος) και δεν θα αποτελεσει το κυριο σημειο της συζητησης για να σας λυτρωσει :)

Θεωρω λοιπον οτι επι της ουσιας δεν μπορεις να προσφερεις κατι παραπανω στο πραγματικο ζητημα, παρα να θετεις προβοκατορικα για flame θεματα τυπου "πες σε ποιο νοσοκομειο δουλευεις, σε ποια θεση", "συστηνω να μην κανεις μεταφορες υγειας γιατι μου φερνουν θυμησες γυψου που τις βρισκω κακογουστες και μου χαλανε το Φεγκ Σουι μου" και σε χαιρετω.

Ανώνυμος είπε...

ρεμπελ, ρίξε μια ματιά εδώ
http://e-rooster.gr/04/2006/248

Ανώνυμος είπε...

"σε καθε περιπτωση υπαρχει ο καθε Πειτσινης που μπορει να αφοριζει επι χαρτου διοτι δεν δινει σε λογαριασμο σε κανενα. Απο την αλλη υπαρχουν πολιτικοι, οικονομολογοι που δινουν λογαριασμο σε πολλους και εχουν θεση ευθυνης."

Οι πολιτικοί και οι οικονομολόγοι ήταν αυτοί που τα σκατώσανε εξαρχής. Και τώρα διάφοροι γραφικοί ένθεν κακειθεν περειμένουν ότι θα τους σώσουν ως "γιατροί σωτήρες" οι κάτωθι:

Χένρυ Πώλσον: περήφανο μέλος της Γκόλντμαν Σαχ,που όταν δεν σχεδιάζει νέα εξωτικά/καταστροφικά επενδυτικά προιόντα ασχολείται στον ελεύθερο του χρόνο με τη σωτηρία του χρηματοπιστωτικού συστήματος (=των κολλητών του)

Μπεν Μπερνάνκι: ψυχοπαίδι του θείου Αλ (Γκρινσπαν) που μαζί με το μέντορα του διατράνωναν πριν λίγα χρονια ότι τα χρηματωπιστωτικά παράγωγα είχαν "μειώσει το επίπεδο του ρίσκου και του επενδυτικού κινδύνου"

Κόψτε λοιπόν τα παραμύθια. Η "λύση" του προβλήματος είναι στην πραγματικότητα η αιτία του

Ανώνυμος είπε...

@nemo,

diladi ama ta stoixeia tis periodou aliente itan xeirotera tha dikaiothei to parapano sxedio????????



Όχι, αυτό είναι δικό σου συμπέρασμα. Το κύριο ερώτημα είναι αν τα στοιχεία είναι σωστά ή παραπλανητικά. Η σύγκριση με την περίοδο Αλιέντε έχει δευτερεύουσα σημασία. Υποδηλώνει όμως ότι δεν μιλάμε για μια στιβαρή οικονομία εξαρχής, που οι φιλελεύθερες πρακτικές (σε καθεστώς χούντας...), κατέστρεψαν ή βελτίωσαν. Μιλάμε για κάτι το ήδη ασταθές.

Κοιτάξε το κείμενο που παρατέθηκε πιο πάνω:
http://e-rooster.gr/04/2006/248

Ανώνυμος είπε...

τα παραγωγα ποιος τα πουλαγε ρε μεγαλε, ο Μπερνανκε?

Nievskii είπε...

Τα νοσηλεια παντως πληρωνουν οι φορολογουμενοι. Ελπιζω να ειναι ρητορικη η ερωτηση σου και αληθεια να το γνωριζες απο πριν, να ηταν κατι σαν τεχνασμα η ερωτηση, γιατι αλλιως εχουμε προβληματακι...

Όχι μεγάλε, τα νοσήλεια τα πληρώνουν τα ταμεία που είναι "υπό κρατική επίβλεψη". Το κράτος πληρώνει τα νοσήλεια μόνον των απόρων. Όπως κάνει και στην Αμερική της ιδιωτικής υγείας - νόμος EMTALA.

Η ερώτηση έγινε με καθόλου υποτιμητική διάθεση, αλλά για να δω αν γνωρίζεις έστω αμυδρά για αυτό που συζητάς. Απότι φαίνεται δεν το γνωρίζεις καθόλου. Αν έχεις όρεξη μπορώ να σου πω πέντε πράγματα. Γιατί άποψη για κάτι που δεν γνωρίζεις καθόλου δεν μπορείς να εκφέρεις.

Btw σου χαλάει το Φενγκ Σούι εσένα να μου πεις και λίγο για το μεγαλύτερο μπαταξή και παραβιαστή της εργατικής νομοθεσίας που λέγεται ΕΣΥ; Αυτό γιατί το έκανες γαργάρα; Τουλάχιστον για αυτό, σε αντίθεση με αυτά περί φορολογουμένων, κάτι μπορεί να έχεις ακούσει στις τηλεοράσεις και τα κανάλια;

Ανώνυμος είπε...

Τα λαμογια ρίξαν τα επιτόκια για να γλιτώσουν την ύφεση και προκαλέσαν νέα υφεση παγκοσμιας κλιμακας αυτη τη φορα

Και οι κρετίνοι εδώ πέρα περιμένουν απ τον Μπερνάνκε να τους σώσει!

Ρε χιλιες φορες καλύτερη ρε η Παπαρήγα.Τουλάχιστο απ αυτη ξερουμε τι να περειμένουμε!

Dorotheos είπε...

Για το μύθο του Χιλιανού πειράματος μπορεί κάποιος να αναφερθεί, παραδείγματος χάριν, εδώ

http://multinationalmonitor.org/hyper/issues/1994/08/mm0894_12.html

Δεν νομίζω ότι πολλοί αμφισβητούν τα στοιχεία που παρέθεσα, ιδιαίτερα εκείνα που αφορούν την πτώση των πραγματικών μισθών και τη διεύρυνση των ανισοτήτων.

Harry Peitsinis είπε...

Παντως η Anna Scwartz, συνεργάτρια του Φρίντμαν, στο magnum opus του "A Monetary History of the United States" (1963), είναι ξεκάθαρη:

"firms that made wrong decisions should fail. You shouldn't rescue them. And once that's established as a principle, I think the market recognizes that it makes sense. Everything works much better when wrong decisions are punished and good decisions make you rich." The trouble is, "that's not the way the world has been going in recent years."


Και καταλήγει:

by keeping otherwise insolvent banks afloat, the Federal Reserve and the Treasury have actually prolonged the crisis. "They should not be recapitalizing firms that should be shut down.

Φεστιβάλ ανωνυμίας δόθηκε στο παρόν ποστ,και νομίζω είναι ώρα να διαλέξουν κάποιοι έστω ένα νικ, ή να χρησιμοποιήσουν τα υπάρχοντα νικ τους (σπόντα) για να γίνει διάλογος.

Dorotheos είπε...

Πολύ θα ήθελα να άκουγα τις απόψεις σας για τις συνέπειες μιας κυβερνητικής πολιτικής που θα άφηνε μεγάλες τράπεζες να καταρρεύσουν!

Ας πούμε, πόσο πιθανόν θα ήταν μια τέτοια κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, που θα αποκτούσε βέβαια χαρακτήρα χιονοστιβάδας αφού θα δημιουργούσε πανικό ανάμεσα στους απλούς πολίτες, θα είχε καταστροφικό αντίκτυπο στην οικονομία στο σύνολό της.

Άρχισα πλέον να πιστεύω ότι ο καπιταλισμός που ξέραμε άρχισε να πνέει τα λοίσθια. Πέρα από την πρωτοφανή οικονομική κρίση, έχει να αντιμετωπίσει στο άμεσό μέλλον τους ταχέως εξαντλούμενους και πλέον ακριβούς φυσικούς πόρους, ένα τεράστιο κόστος από τις κλιματικές αλλαγές, και το πλέον αστρονομικό και ανεξέλεγκτο χρέος των ΗΠΑ.

Harry Peitsinis είπε...

"Δεν νομίζω ότι πολλοί αμφισβητούν τα στοιχεία που παρέθεσα"

Eπίσης κανείς δεν αμφισβητεί και τα στοιχεία που ΔΕΝ παρέθεσες όπως πχ ότι επί Αλιέντε ο πληθωρισμός είχε φτάσει σε τριψήφια νούμερα ή ότι σήμερα η Χιλή εχει τη δυνατότερη ίσως οικονομία στην περιοχή, χάρη στη διατήρηση του 90% των οικονομικών πολιτικών των chicago boyz.

Για να μιλάμε με στοιχεία

Ανώνυμος είπε...

Επιπλέον παραθέτεις στοιχεία βρε rebel στη χρονιά της οικονομικής κρίσης στη Χιλή. Πριν και μετά από αυτή τη χρονιά η άνοδος είναι και σταθερή και δυνατή.

Η συγκεκριμένη κρίση μάλλον έχει να κάνει με την άμεση σύνδεση του Χιλιανού πέσο με το δολλάριο. Κάτι που ο Friedman τους είχε προειδοποιήσει για τις συνέπειες και οι Χουντικοί έκαναν ότι τους κατέβει.

Είπαμε χούντα είχαν, όχι άγιο καθεστώς. Απλώς οι φιλελεύθερες πολιτικές δουλεύουν και κάτω από χούντα σε κάποιο βαθμό. Και ίσως αποτελούν και ένα εφαλτήριο για να ανατραπεί το καθεστώς.

Ανώνυμος είπε...

ωπ ωπ Χάρυ Πειτσίνη δεν πιστεύω να παρακολουθούμε τις IP ?

Harry Peitsinis είπε...

Απλώς το στυλ ορισμένων τους προδίδει είτε γράφουν επώνυμα,είτε ανώνυμα. Κατά τα άλλα

"Πολύ θα ήθελα να άκουγα τις απόψεις σας για τις συνέπειες μιας κυβερνητικής πολιτικής που θα άφηνε μεγάλες τράπεζες να καταρρεύσουν!"


Βασικά πριν καταρρεύσει μια τράπεζα συνήθως προηγείται μια διαδικασία αποπειρώμενων εξαγορών και συγχωνεύσεων,που συχνα καταλήγουν ευνοικά.

Αν το σχέδιο εξαγοράς αποτυχει η τράπεζα περνάει στα χέρια της FDIC για την εξασφάλιση των καταθετών,οπότε οι καταθέσεις και τα assets της τράπεζας εξαγοράζονται από άλλες με τριτενέργεια του FDIC,οι μέτοχοι της πτωχευουσας τράπεζας "εξαυλώνονται" (wipe out) και γινεται διακανονισμός των χρεών με τους δανειστές.

Ουσιαστικά το πρόβλημα προκύπτει όταν γίνει μαζική κατάρρευση πολλών τραπεζών ταυτόχρονα, και εδώ υπάρχει η διαφωνία μεταξύ laissez faire φιλελεύθερων που υποστηρίζουν πως θα πτώχευαν μόνο λίγες από τις τράπεζες καθως υπάρχουν και μη εκτεθειμενες retail banks (oποτε no problemo) και φιλελεύθερων που υποστηρίζουν πως θα πτώχευαν οι περισσότερες αν οχι ολες (οπότε η παρέμβαση του κράτους σκοπό εχει να μας γλιτώσει απ΄το ολοκαυτωμα)

Και φυσικά κάπου εδώ χωρά προβληματισμός για τη ρύθμιση του τραπεζιτικού-νομισματικού συστήματος (fractional reserve banking,ταχυτατα αυξανομενο money supply) και τον ρολο της ρυθμισης αυτής στην "παραγωγή" κρίσεων.

Η βιβλιογραφία ειναι αφθονη,και μπορείς να τη βρεις στο νετ.

Harry Peitsinis είπε...

Πέρα από την πρωτοφανή οικονομική κρίση, έχει να αντιμετωπίσει στο άμεσό μέλλον τους ταχέως εξαντλούμενους και πλέον ακριβούς φυσικούς πόρους, ένα τεράστιο κόστος από τις κλιματικές αλλαγές, και το πλέον αστρονομικό και ανεξέλεγκτο χρέος των ΗΠΑ.


Το ζήτημα των εξαντλούμενων πόρων δε με φοβίζει καθώς σε μια market economy υπάρχει η διαρκής τάση ανακάλυψης νέων πλουτοπαραγωγικών πηγών ενέργειας,ή εκμετάλλευσης των παλαιών με νέες πιο cost efficient μεθοδους.

Ως προς το τελευταίο θα με βρείς σύμφωνο. Το χρέος και τα προβληματικά δημοσιονομικά συνιστούν ένα ισχυρό πρόβλημα που θα θέσει σοβαρους κινδυνους στην πορεία του οικονομικού συστήματος

Ανώνυμος είπε...

δε κάνει καμία διαφορά ...

είτε το κακό το προκαλούν επιχειρήσεις, είτε ακόμα το κράτος

το βασικό και δεδομένο ένθεν εκείθεν, είναι πως τους μηχανισμούς τους διαχειρίζονται ΑΝΘΡΩΠΟΙ !!!

οι οποίοι(ΕΜΕΙΣ !!), μπορούμε ανεπαίσθητα, σχεδόν, να μεταμορφωθούμε σε λαμόγια και αυτό χωρίς το παραμικρό ηθικό φραγμό, γιατί ΕΤΣΙ είμαστε γονιδιακά προγραμματισμένοι ...

να διαφυλάσσουμε τον βίο μας και να υπερασπιζόμαστε τα κατακτηθέντα !!

και σίγουρα δεν είμαι ο πρώτος που το λέω, κάποιος θα έχει συγγράψει κανένα 500σέλιδο για την "επιρροή των χαρακτήρων στην οικονομία"

ενημερώστε με για να τον μελετήσω !!

Unknown είπε...

Κανένας δεν μπορεί, με λογικά επιχειρήματα, να αρνηθεί πως η τωρινή κρίση προήλθε από την πολιτική της πιστωτικής επέκτασης (credit expansion). Αυτή η πολιτική μαζί με την κυκλοφορία fiat χρήματος είναι η κυρίαρχη πολιτική των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών στην μικτή οικονομία από την εποχή του Woodrow Wilson και μετά (Federal Reserve Act Δεκέμβριος 1913).
Αυτή η πολιτική επίσης είχε σαν αποτέλεσμα και τις κρίσεις του 1929, 1987 και 2001.
Κανένας δεν επιχείρησε πραγματικά να ανασκευάσει αυτή την θεωρία των φιλελεύθερων (libertarians). Μόνο άναρθρες κραυγές κατά της απληστίας των ανθρώπων και της αποτυχίας της ελεύθερης αγοράς.
Δεν μπορεί φιλελευθερισμός να είναι και η πολιτική του Νίξον και της συμφωνίας Smithsonian και οι διαπιστώσεις του L. Von Mises που αναφέρει στο Human Action:
"Nothing harmed the cause of liberalism more than the almost regular return of feverish booms and of the dramatic breakdown of bull markets followed by lingering slumps. Public opinion has become convinced that such happenings are inevitable in the unhampered market economy. People did not conceive that what they lamented was the necessary outcome of policies directed toward a lowering of the rate of interest by means of credit expansion. They stubbornly kept to these policies and tried in vain to fight their undesired consequences by more and more government interference."

Ανώνυμος είπε...

Βγειτε επιτελους και πειτε πιστοι στην ιδεολογια σας, να αφησουμε την αγορα να σκασει κατω χωρις κρατικο παρεμβατισμο και στεβλωσεις, να δουμε μια ασπρη μερα εμεις οι υποψηφιοι αγοραστες. Θελω να αγορασω ΕΤΕ στα 0.5 euro και δεν βοηθατε καθολου :)

Unknown είπε...

Για τον ανώνυμο 18:30 :
Αν αναφέρεστε στους φιλελεύθερους δεν είμαστε πιστοί σε καμία ιδεολογία - πολύ περισότερο σε ιδεοληψίες - είμαστε όμως αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουμε ποτέ το μοναδικό εργαλείο του ανθρώπου την λογική επεξεργασία και την κριτική ανάλυση και πάντοτε παρουσιάζουμε τις προτάσεις μας όχι ως αυθεντίες αλλά ως τεκμηριωμένες προτάσεις που υπόκεινται στην δοκιμασία του κριτικού ορθολογισμού

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock