Τετάρτη, Δεκεμβρίου 28, 2005

$100 laptop. So what?

Πόσο χρήσιμο μπορεί να σου είναι ένα laptop (έστω και "φθηνό") όταν δεν έχεις να φας, δεν έχεις ρεύμα, δεν έχεις την υγεία σου και δεν ξέρεις να διαβάζεις;

Εν αρχή ην η φούσκα

Κάπου στις αρχές της δεκαετίας, τότε δηλαδή που το technology/internet bubble ήταν στο ζενίθ του, ακούγονταν διάφορα παράλογα πράγματα: οι dotcom διεκδικούσαν τα χρήματα των επενδυτών χωρίς να μπορούν να τους δείξουν πότε -εάν ποτέ- θα είχαν κέρδη' εκείνη την εποχή τα hits ήταν περισσότερο σημαντικά από την κερδοφορία λέγανε οι dotcom. Περισπούδαστοι αναλυτές διάσημων επενδυτικών τραπεζών προτείνανε "buy" όλη την ώρα χωρίς να αναλύουν πραγματικά τις προοπτικές επιβίωσης και κερδοφορίας των εταιρειών. "Το Ιντερνέτ θα τα αλλάξει όλα!", ισχυριζόντουσαν λανθασμένα.

Έπειτα η φούσκα έσκασε. Πακτωλοί χρημάτων εξανεμίστηκαν, επενδυτές καταστράφηκαν, αλλά οι περισπούδαστοι αναλυτές πήγαν διακοπές μαζί με τις τεράστιες προμήθειες που εισέπρατταν από όλο αυτό το stock trading. Μαζί με τους αναλυτές εξαφανίστηκαν και τα διάφορα -τόσο "σπουδαία"- internet metrics που είχαν παραγκωνίσει τον σημαντικότερο δείκτη για μια επένδυση: την προοπτική για κερδοφορία.

Υπάρχει, όμως, μία ιδέα από την εποχή της Ιντερνετικής φούσκας που ακόμη καλά κρατεί και ακούει στο όνομα "ψηφιακό χάσμα" (digital divide). Η κεντρική ιδέα είναι ότι πολλές χώρες μένουν πίσω στην κοινωνία της πληροφορίας και πρέπει να βοηθηθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και δη στο Ιντερνέτ, ώστε να αναπτυχθούν γρήγορα οικονομικώς.

Έκανε η κότα το αυγό ή το αυγό την κότα;

Το ψηφιακό χάσμα δεν είναι το πρόβλημα' είναι το σύμπτωμα. Το πραγματικό χάσμα έχει να κάνει με το εισόδημα, τον αναλφαβητισμό, την υγεία και ό,τι άλλο ξεχωρίζει τις αναπτυγμένες από τις μη-αναπτυγμένες χώρες. Οι φτωχές χώρες δεν είναι φτωχές γιατί δεν έχουν computers και πρόσβαση στο Ιντερνέτ. Είναι φτωχές γιατί οι κάτοικοί τους είναι αναλφάβητοι, αν αρρωστήσουν δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει, δεν έχουν να φάνε κ.λπ. Επομένως, πόσο χρήσιμο μπορεί να τους είναι ένα laptop (έστω και "φθηνό") όταν δεν έχουν να φάνε, δεν έχουν την υγεία τους και δεν ξέρουν να διαβάζουν;

O Bill Gates το είχε θέσει εύστοχα σε ένα συνέδριο σχετικά με το ψηφιακό χάσμα:

Do people have a clear view of what it means to live on $1 a day? [...] About 99% of the benefits of having a PC come when you've provided reasonable health and literacy to the person who's going to sit down and use it.

Αυτός είναι κι ο λόγος που ο Gates, μολονότι έγινε πάμπλουτος από τα computers, αποφάσισε τα τεράστια ποσά του φιλανθρωπικού του ιδρύματος να τα διαθέσει κυρίως στη βελτίωση της υγείας των κατοίκων των φτωχών χωρών.

$100 laptop

Ο founding chairman του MIT lab, Nicholas Negroponte, είναι αυτός που συνέλαβε την ιδέα για το $100 laptop ως μια προσπάθεια καταπολέμησης του ψηφιακού χάσματος. Το $100 laptop θα έχει ως αγοραστικό κοινό τις κυβερνήσεις των αναπτυσσόμενων χωρών που θα το διαθέτουν στην συνέχεια στα σχολεία. (Περισσότερα: MIT Media Lab: $100 Laptop).

Το $100 laptop αντιμετωπίζει το σύμπτωμα, όχι το πρόβλημα, όπως εξηγήθηκε παραπάνω. Το να αποκτήσουν αύριο κιόλας, ως δια μαγείας, ένα laptop όλα τα παιδιά του κόσμου δεν θα προσέφερε και πολλά. Θα ήταν καλύτερα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό καθαυτό εξετάζοντας το πώς μπορεί η τεχνολογία να βοηθήσει αυτές τις χώρες να επιτύχουν bottom-up ανάπτυξη.

Waves in the air

Και υπάρχει ήδη μια τεχνολογία που μπορεί να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους να αναπτυχθούν πολύ περισσότερο από ό,τι το $100 laptop. Μια τεχνολογία που:

- Είναι φθηνή και που ακόμη και οι φτωχότεροι άνθρωποι του πλανήτη μπορούν (και θέλουν) να την αποκτήσουν / μοιραστούν / νοικιάσουν σχετικώς εύκολα
- Δεν απαιτεί τεράστια χρηματοδότηση από γραφειοκρατικούς οργανισμούς* (όπου υπάρχει γραφειοκρατία εμφανίζεται συνήθως κι η διαφθορά)
- Αυξάνει το ΑΕΠ των αναπτυσσόμενων χωρών κατά 0.6% για κάθε αύξηση 10 "κομματιών" αυτής της τεχνολογίας ανά 100 κατοίκους**
- Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κι από ανθρώπους που δεν ξέρουν να διαβάζουν ή να γράφουν


Το όνομα αυτής της τεχνολογίας είναι: κινητή τηλεφωνία. Με άλλα λόγια, το πραγματικό ψηφιακό χάσμα είναι μεταξύ αυτών που έχουν πρόσβαση σε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και αυτών που δεν έχουν. Αντί, λοιπόν, για $100 laptop, community-access centers και παρόμοια infrastructure projects αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, θα ήταν καλύτερο οι αναπτυσσόμενες χώρες να προωθήσουν την κινητή τηλεφωνία, απελευθερώνοντας τις τηλεπικοινωνιακές τους αγορές και ενδυναμώνοντας τον ανταγωνισμό. Με αυτόν τον τρόπο οι εταιρείες κι οι πελάτες θα κλείσουν το χάσμα από μόνοι τους.



* Digital Solidarity Fund
** Africa: the impact of mobile phones (summary report:.pdf 0.27MB) (full report:.pdf 2.11MB)


The real digital divide: encouraging the spread of mobile phones is the most sensible and effective response to the digital divide

Behind the digital divide: much is made of the "digital divide" between rich and poor. What do people on the ground think about it?

Calling across the divide: new research examines the link between mobile phones and economic growth in the developing world


Πρωτοδημοσιεύθηκε στο BusinessWriter.



16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δε μπορώ να πω ότι παρακολουθώ τη συλλογιστική σας. Το κινητό είναι ένα καταναλωτικό προϊόν - καλό πράγμα η επικοινωνία με τους φίλους μας αλλά πώς αυτό αναπτύσσει τις δεξιότητές μας (εκτός από τη χρήση του αντίχειρα); Δηλ. η Ελλάδα με τη διείσδυση που έχει στη κινητή θεωρείται στην αιχμή του τεχνολογικού αλφαβητισμού;;
To PC από την άλλη, μέσω της πρόσβασης στο Internet, είναι ένα κατεξοχήν εκπαιδευτικό εργαλείο και οφείλει να γίνει φθηνό.
Δε μπόρεσα να δω τα άρθρα του economist αλλά μου φάινεται ότι απλά προωθείται το μοντέλο ανάπτυξης του καταναλωτικού προφίλ των πληθυσμών, εις βάρος της εκπαίδευσης και ενημέρωσης.
Όσο για το εγχείρημα του φθηνού laptop μπορεί πράγματι να μην έχει αποτελέσματα σε ακραίες περιπτώσεις φτώχειας, αλλά σίγουρα είναι χρήσιμο σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Κίνα, η Ρωσία αλλά και η Ελλάδα (άλλωστε ο Nick Negroponte επικαλείται τις εμπειρίες του από την άγονη γραμμή των νησιών).

gb είπε...

Αξιόλογα τα επιχειρήματα σου biz ..
αλλά πάς ανάποδα,
μαζί με το Bill G.
harry's good.
Οταν άρχιζε η βιομηχανική επανάσταση, 300 χρόνια πρίν σε περιοχές και απο ανθρώπους με εισόδημα 1 προς 1000 σε άλλες χώρες, με μηχανές πρωτόγονες,
πιθανόν ταιριάζει και τότε το άρθρο σου.
Δύο πράγματα χρειάζεται ο κόσμος,
νέα τεχνολογία-ενέργεια και ελευθερία-freedom, ή " συν Αθηνά-τεχνολογία και χείρα-ελευθερία, κίνει" ...............

Nassos K. είπε...

Σχετικά έχω απαντήσει εδώ

S G είπε...

το επιχειρημα του Εκονομιστ ειναι χαρη οτι σε μερικα μερη η αναγκη για ενα απλο τηλεφωνο ειναι πολυ μεγαλη. το κοστος ομως για να τραβηξεις τηλεφωνικες γραμμες ειναι πιο μεγαλο απο τα πιθανα κερδη της εταιρειας, οποτε δεν το κανουν (ασε που σε μερικα μελη ξεθαβουν τα καλωδια και τα πουλανε!!). Αλλα η κινητη ειναι πιο ευκολη στην εγκατασταση. Τα οφελη που προσφερει ενα τηλεφωνο (ΓΕΝΙΚΑ, οχι μονο κινητο) σαφως δεν ειναι μονο καταναλωτικα, αλλα εχουν να κανουν με την διαχυση καθημερινων πληροφοριων οπως σε ποιο χωριο να πας να πουλησεις το εμπορευμα σου ή που να πας να βρεις τον ταδε μεγαλεμπορο κτλ

η προσωπικη μου αποψη ειναι οτι οντως σε μερικα μερη ενα λαπτοπ ειναι λιγοτερο χρησιμο απο ενα κινητο, τουλαχιστον βραχυπροθεσμα. Η ιστορια μου θυμιζει λιγο εκεινη την καμπανια που εχτιζε σχολεια στην Αφρικη αλλα δεν φροντιζε να εχουν κινητρα οι μαθητες να πανε στο σχολειο. Αποτελεσμα τα σχολεια να ειναι σημερα εντελως αδεια.

kouk είπε...

Στις υπανάπτυκτες χώρες το κινητό δεν είναι απλά ένα καταναλωτικό αγαθό (όπως είναι ίσως στην Ελλάδα). Είναι το καλύτερο μέσο για να ενισχυθούν οι δυνατότητες των οικονομικά και πολιτικά καταπιεσμένων κατοίκων αυτών των χωρών. Η επικοινωνία είναι η βάση πάνω στην οποία μπορούν να οικοδομήσουν πιο ευέλικτες οικονομίες και κοινωνικές δομές ώστε να αποκτήσουν τον απαραίτητο πλούτο για να απολαύσουν και τα υπόλοιπα αγαθά που προσφέρει η ανάπτυξη (όπως ανώτερη εκπαίδευση).

Η εκπαίδευση επέρχεται του πλούτου: δεν μπορεί ένα φτωχό κράτος, όσο φθηνά και αν είναι τα εκπαιδευτικά μέσα να περιμένει ότι ο λαός της θα εκπαιδεύεται σωστά. Οι λόγοι είναι φυσικά ότι τα προβλήματα που μαστίζουν τους λαούς αυτούς τους εμποδίζουν από το να κατακτήσουν καν τα προαπαιτούμενα για την χρήση των μέσων πρόσβασης στη γνώση (π.χ. γνώση του αλφάβητου της γλώσσας τους).

Nassos K. είπε...

Μα δεν μιλάμε για πρόσβαση στο internet. Μιλάμε για προσφορά γνώσεων. Η παιδεία είναι αυτό που μπορούν να προσφέρουν οι ανεπτυγμένες χώρες στις υπο ανάπτυξη, ώστε να τις βοηθήσουν.

Με τη γνώση και την εξέλιξη θα τους βγάλεις από την πείνα. Οχι με το να τους δώσεις φαγητό. Φαγητό δίνεις στα σκυλιά.

Κατανοητή και λογική η ανάγκη για ένα "μέσο επικοινωνίας". Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι το αναίτιο "κατηγορώ" του άρθρου σε μια πολύ καλή ιδέα ($100 laptop), με μόνο επιχείρημα την (άσχετη) "φούσκα του internet" και μόνη τελική αντιπρόταση την κινητή τηλεφωνία, η οποία είναι λύση αλλά σε άλλο πρόβλημα-ανάγκη.

S G είπε...

οκ τωρα καταλαβα την ενσταση του τρελου πιθηκου.

Λοιπον οχι, εχεις κανει μαλλον ενα λαθος. Η εκπαιδευση που μπορει οντως να προσφερει το διαδικτυο απευθυνεται σε ατομο με ενα εκαπιδευτικο υποβαθρο που μπορουν να αποκωδικοποιησουν τις πληροφοριες του. Οταν ας πουμε η αδερφη μου, που δεν γεννηθηκε στην Καλκουτα, και δυσκολα εβρισκε αυτο που ηθελε στο δικτυο πριν ασχοληθει σοβαρα με αυτο, πως ενας ανθρωπος πυο δεν ξερει να διαβαζει θα καταφερει ξαφνικα να γινει προγραμματιστης? Αυτα νομιζω ειναι ανοητες ουτοπιες. Δυστυχως δεν υπαρχει μαγικη λυση, ο Ινδος αγροτης πρωτα θα αρχισει να βγαζει περισσοτερα απτην δουλεια του (χαρη στο κινητο) και μετα θα αρχισει να δινει μορφωση στα παιδια του πια ωστε να επωφεληθουν του Ιντερνετ.

Τουτεστιν καταληγω οτι υπαρχουν κοινωνιες σε τοσο πρωιμο αναπτυξιακο σταδιο που το κινητο του 1 δολλαριου ειναι 200 φορες χρησιμοτερο (βασικα πιο cost effective) του λαπτοπ των 100 $.

S G είπε...

και βεβαια θα συμφωνησω με τον μπιζ οτι η υψηλη τεχνολογια εχει γινει μανια σε πολλους λογω του γκλαμουρ και γκλιττερ που προσφερει, αλλα πολυυυυ συχνα ισχυει οτι η παλια δοκιμασμενη λυση ειναι πιο καλη.

Η Κινα δεν ειναι οτι δεν μπορει να φτιαξει πχ λογισμικο. αλλα στην παρουσα φαση αναπτυξης της εχει συγκριτικο πλεονεκτημα σε αλλες εργασιες και ετσι σαν επιβεβαιωση της κλασικης θεωριας εμποριου (Ρικαρντο) ειδικευεται σε αυτες τις εργασιες και τα υπολοιπα τα εισαγει. Αυτο δεν ειναι κακο. Οπως λενε πολλοι οικονομολογοι συνεχως, οι εξαγωγες δεν ειναι αυτοσκοπος, η καταναλωση ειναι που φερνει οφελη, οι εξαγωγες χρειαζονται μονο για να πληρωνονται οι εισαγωγες που φερνουν καταναλωση. Αν λοιπον μια χαρα μπορει να εξαγει πολυ επιτυχημενα προϊοντα χαμηλης τεχνολογιας, αυτο πρεπει να κανει...

Sakis Rizos είπε...

@harry, gb, crazymonkey:

O sg και ο kouk με κάλυψαν. Τα άρθρα του Economist είναι premium μεν, αλλά εάν μπείτε στο site του Economist, θα δείτε ένα προωθητικό banner που προσφέρει unlimited access 5 εβδομάδων σε όλο το content. Εάν θέλετε εγγραφείται, ώστε να διαβάσετε το τι ακριβώς υποστηρίζει ο Economist.

gb είπε...

Ε-Ξ-Υ-Π-Ν-Α-Δ-Ε-Σ
η ψευδοαντιπαράθεση κινητού και χαμηλού κόστους υπολογιστή, γιατί
το κόστος τηλεφωνήματος απο κινητό είναι τεράστιο σε σχέση με το κόστος απο υπολογιστή.

Ο υπολογιστής δεν είναι εκπαίδευση ούτε γνώση, είναι τεχνολογία-εργαλείο το οποίο μπορεί να βοηθήσει τη χελώνα να προλάβει το λαγό.
Κάπως έτσι κορόιδευαν τη Τυπογραφία οι μορφωμένοι και οι κρατούντες της εποχής του Μεσαίωνα.

Ο Ινδός αγρότης ζεί και βασιλεύει απο την παραγωγή του
και με το 1 $ καταναλώνει όσα καταναλώνει ο Μπίλ Γκέτς με 1000$,
άς γλυτώσει ο γυιός του απο τον μαυροπίνακα και το THE WALL της πάλαι πότε βιομηχανικής επανάστασης και θα ζήσουμε όλοι να δούμε την ανατροπή ........

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον έχουμε εμπλακεί σε μία αντιπαράθεση που δεν ευσταθεί. Εντάξει το τηλεφωνικό δίκτυο αποτελεί υποδομή απαραίτητη για την ανάπτυξη, όπως οι δρόμοι και η ενέργεια. Το PC όμως ανήκει σε ένα ψηλότερο επίπεδο, προσφέροντας και επικοινωνία και πρόσβαση στην πληροφορία και ως εκ τούτου κακώς γίνεται αρχικά η σύγκριση: κινητό ή laptop.
Πιστεύει κανείς ότι η πρωτοβουλία του Negroponte λειτουργεί εις βάρος της διάδοσης της τηλεφωνίας; Ας δώσει η Vodafone δωρεάν τηλεφωνία στη Αφρική και θα αξίζει της ίδιας αναγνώρισης (αλλά μάλλον άλλα τα κίνητρα εδώ)...

Ανώνυμος είπε...

Ο bizwriter (που μεταφέρει την άποψη του Economist) έχει απόλυτο δίκαιο. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να καταλάβουν τα αυτονόητα! Είτε είναι άσχετοι, είτε είναι ιδεοληπτικοί! Με άλλα λόγια, είτε δεν μπορούν είτε δεν θέλουν να καταλάβουν!

Roark είπε...

Nievsky has a point. Στην ουσία του είναι άλλο ένα γραφειοκρατικό grand plan που θα αποδώσει μονοπωλιακά κέρδη τους προμηθευτές.

Ταυτόχρονα όχι μόνο δεν καλύπτει το ψηφιακό χάσμα. αλλά πλημμυρίζοντας τις αγορές με τα κρατικά επιδοτημένα λάπτοπ, στερεί την ευκαιρία σε ινδικές, βραζιλιάνικες κτλ εταιρίες πληροφορικής χαμηλού κόστους να ανταγωνιστούν. Το χάσμα δεν κλείνει με δωρεάν λάπτοπ, κλείνει με την εγχώρια ανάπτυξη των εταιριών πληροφορικής. Η παρέμβαση όμως του ΟΗΕ σημαίνει ότι οι κλάδοι στις αναπτυσσόμενες χώρες θα φυτοζωούν λόγω έλλειψης εσωτερικής αγοράς.

gb είπε...

Πήρες φόρα κατηφόρα niefsky, roark,
Δεν αφορά η υπόθεση το Harvard, αλλά το ΜΙΤ, Τεχνολ. Ινστ. Μασαχουσέτης και τους καθηγητές του Νεγκρεπόντε και Μπλέτσα.
Αλλωστε,σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ετοιμάζονται Ινδοί, Πακιστανοί και Βραζιλιάνοι να εμπορευθούν φορητό Η/Υ με 90$, το οποίο θα επιδοτηθεί απο τον ΟΗΕ και τις τοπικές κυβερνήσεις.
Οχι τίποτε άλλο δλδ να κοιμάστε και στην ησυχία σας. Ελεος, άφθονη η αμετροέπεια για εσωτερική κατανάλωση ...

Ανώνυμος είπε...

η αντίρρηση στην παροχή υποδομών από το κράτος πιθανότατα σχετίζεται άμεσα με τη νέο-φιλελεύθερη προσέγγιση του blog. υπάρχει, όμως, μια διάσταση που οποιοσδήποτε νεο-φιλελεύθερος θα έπρεπε να σεβαστεί: αυτή της ελευθερίας.

τα δίκτυα της κινητής τηλεφωνίας δεν είναι ελεύθερα. ίσως ο ανταγωνισμός τα σπρώχνει στην κατεύθυνση κάλυψης των αναγκών του πολίτη, ακόμα και τότε όμως το κόστος της κινητής τηλεφωνίας παραμένει υψηλό, και οι εταιρείες παραμένουν λίγες.

αντίθετα, wifi ασύρματα δίκτυα μπορούν να δημιουργηθούν ακόμα κι από hobbίστες, όπως περίτρανα αποδεικνύεται από τα ασύρματα μητροπολιτικά δίκτυα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η κινητή τηλεφωνία δεν είναι λύση ούτε γι αυτήν καθαυτή την τηλεφωνία. Πόσο μάλλον σε χώρες στις οποίες λείπει η υποδομή;

αντιθέτως, η σύνδεση χωριών της Αφρικής με wifi links επιτρέπει voip τηλεφωνία, χωρίς να χρειάζεται κρατική, απαραίτητα, παρέμβαση. το olpc laptop θα επιτρέψει στο μικρό Αφρικανάκι όχι μόνο να τηλεφωνήσει στο διπλανό χωριό, αλλά και να γράψει για τα προβλήματα του τόπου του στο blogger, αν το θέλει.

το πρόβλημα είναι ότι αντιμετωπίζετε το laptop ως προϊόν, με στενά οικονομικούς όρους, στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για υποδομή.

laptopforum είπε...

με αφορμη το blog σου εκατσα και εκανα ενα πληρες review στο http://www.laptopforum.gr/forumdisplay.php?f=42
ευχαριστω

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock