Τετάρτη, Αυγούστου 24, 2005

Οι "επιτυχημενοι" Ολυμπιακοι Αγωνες της Αθηνας

επιτυχια δεν ειναι να ξερεις να σπαταλας λεφτα, επιτυχια ειναι να ξερεις να δημιουργεις πολυ με λιγα κεφαλαια

Ενα χρονο μετα τους Ολυμπιακους, που και που βλεπουμε τιποτα καταθλιπτικα δημοσιευματα για τις εγκαταστασεις. Οι ιδιες εγκαταστασεις που μετα απο πολυ αγχος και τεραστιες υπερβασεις, ηταν ετοιμες τελικα στην ωρα τους (δινοντας περιεργως υπερηφανεια σε πολλους Ελληνες), σημερα σαπιζουν με απαραδεκτο τροπο.

Πολλοι εσπευσαν να πουν τους Αγωνες μας πετυχημενους και να συγκρινουν με αλλες Ολυμπιαδες. Τολμησαν να συγκρινουν πχ με την Ολυμπιαδα της Βαρκελωνης. Για μια ακομη φορα, η ελληνικη νοοτροπια πασχει. Πετυχημενη Ολυμπιαδα για μια πολη δεν θεωρειται αυτη που ειχε ωραια σταδια φτιαγμενα μια ωρα πριν την εναρξη με τεραστια κεφαλαια. Καθε δυτικη χωρα εχει αρκετα λεφτα να το κανει αυτο. Το προβλημα δεν ηταν να αποδειξουμε οτι εχουμε 12 δις ευρω να πεταξουμε στην θαλασσα! Το προβλημα ηταν να παρουμε μια διοργανωση διεθνους σημασιας, να μαζεψουμε και καποια, οχι τεραστια, κεφαλαια και με αυτα να αλλαξουμε την πιο βρωμικη και βαρετη αρχιτεκτονικα πρωτευουσα της ΕΕ. Πετυχημενη Ολυμπιαδα?


μαστορα, ριξε και δω λιγο τσιμεντο!

Το ΟΑΚΑ που θα επρεπε να ειναι το νεο αξιοθεατο της πολης, ακομα ειναι κλειστο για τους τουριστες! Το παραλιακο μετωπο της πολης που ελπιζαμε να ανοιξει επιτελους στο Φαληρο, γεμισε τσιμεντενιες προβλητες αντι για μια εστω παραλια (συγκρινετε με αυτο). Το κωπηλατοδρομιο εχει γινει βαλτος!

Και επειδη φαινεται στην Ελλαδα δεν ακουμε αν δεν μας βρισει και κανας τριτος, κοιταχτε και την γνωμη της Γκαζετα ντελλο Σπορτ.

Ενα χρόνο αφού εξέπληξε τον πλανήτη, με την άριστη διοργάνωσή της, η Αθήνα μοιάζει να είναι μία πόλη βρώμικη, άδεια κι έρημη. λενε. Και εχουν απολυτο δικιο...

Ποιος φταιει? Μην ψαχνετε να το ριξετε στους πολιτικους. Ο καθε λαος εχει τους αρχοντες που του αξιζουν. Η νοοτροπια των Ελληνων φταιει. Η προχειροτητα στον σχεδιασμο (οταν η Βαρκελωνη* εκανε Ολυμπιακους ολα τα εργα σχεδιαζοντουσαν με βαση την χρηση μετα τους Ολυμπιακους. Οχι μονο σαν μιας χρησης νεοπλουτες κατασκευες οπως κανουν καποιοι Βαλκανιοι...)γιατι καντε τωρα τα σταδια και "μετα βλεπουμε". Η αποψη οτι τωρα "ηρθε η ωρα της περιφερειας" (βλ. αποκεντρωτικος μυθος), αρα η Αθηνα δεν δικαιουται αλλα κονδυλια (ετσι ας πουμε η πλατεια στο Μοναστηρακι και η περιοχη γυρω της μενει στα απιστευτα τριτοκοσμικα της χαλια, γιατι "η Αθηνα δεν χρειαζεται αλλους πορους". Το μετρό παραμενει τραγικα ανεπαρκες για μια πολη 4,5 εκ, το Τραμ αχρηστο και κακοσχεδιασμενο, ο προαστιακος επισης αναξιοποιητος**). Η ιδεοληπτικη αντισταση στην αξιοποιηση των εγκαταστασεων απο ιδιωτες. Η απιστευτη μανια να ζηταμε την απολυτη "προστασια" των δημοσιων χωρων για να καταληγουμε στην απολυτη καταστροφη τους, αντι να χρησιμοποιουμε τους χωρους για να λυνουμε τις αναγκες μας με ρεαλισμο και σχεδιο.

Αν οι Ελληνες ειδαν αυτην την Ολυμπιαδα σαν επιτυχια, αντι για εγκλημα πρωτου μεγεθους κατα του αναπτυξιακου μας μελλοντος. Αν η φιλοδοξια μας σαν εθνος περιοριζεται στο να μην γινουμε ρεζιλι οταν διοργανωνουμε μια Ολυμπιαδα. Αν το πιο δημιουργικο που μπορουμε να κανουμε, ειναι να παραγγειλουμε δυο τρια αρχιτεκτονικα στολιδια στο εξωτερικο και κατα τα αλλα να συνεχιζουμε να περπαταμε σε σπασμενα πεζοδρομια. Αν ο οριζοντας σχεδιασμου μας δεν ξεπερναει τα τρια χρονια. Αν το μέτρο συγκρισης μας ειναι εξαθλιωμενες πρωην κομμουνιστικες χωρες ή η παμφτωχη Τουρκια. Αν ειμαστε τελικα, καθ'όλα ευχαριστημενοι να παραδινουμε στα παιδια μας μια πολη, φορτωμενη με τις ιδιες αμαρτιες που μας την παρεδωσαν οι γονεις μας. ... τοτε ναι ηταν μεγαλη επιτυχια οι αγωνες...

*Περισσοτερα για το μοντελο της Βαρκελωνης θα σας πω μια αλλη φορα γιατι εχει μεγαλο ενδιαφερον.
**μαλιστα, υψιστη γελοιοτητα, ο σχεδιασμος του προαστικου εγινε με εντελως μπακαλιστικο τροπο και σε συγκρουση με το μετρό. Γιαυτο σε πολλες στασεις υπαρχει διαφορα υψους μεταξυ συρμων και αποβαθρας! Επισης τα δρομολογια μετρο και προαστιακου αντι να συνδυαζονται, ανταγωνιζονται μεταξυ τους. Για το προβλημα αυτο, γνωστο εδω και 15 μηνες, δεν εχει γινει τι-πο-τα.

8 σχόλια:

Roark είπε...

Η διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων δεν είναι ούτε Μεγάλη Ιδέα, ούτε προσφέρεται για για την εξαγωγή της μεγάλης ιδέας που έχουμε για τον εαυτό μας και των υπόλοιπων συμπλεγμάτων μας.

Είναι μια αναπτυξιακή ευκαιρία, την οποία ελάχιστα εκμεταλλευτήκαμε. Δεν ήταν μόνο η προχειρότητα στο σχεδιασμό. Ήταν προκλητική ιδεοληπτική αδιαφορία για την βιωσιμότητα των έργων μετά τους αγώνες.

Αντί να προσαρμοστούν στις ανάγκες της πόλης και των κατοίκων της, οι πεφωτισμένοι σχεδιαστές αποφάσισαν ότι πρέπει η πόλη και οι κάτοικοι να προσαρμοστούν στα σχέδιά τους. Αυτό μπορεί να λειτούργησε για 15 μέρες αλλά δεν μπορεί να είναι μόνιμη πραγματικότητα.

Τα κουφάρια των άδειων σταδίων και γυμναστηρίων μένουν μνημεία της μεγαλομανίας μας (και για να κάνει συνέδρια ο Συνασπισμός).

Roark είπε...

Πώς δεν ταξιδεύουν! Έχουν για μέτρο σύγκρισης της Αθήνας ...το χωριό τους!

pinky and the brain είπε...

και όσοι ταξιδεύουν εκτός συνόρων, στη συντριπτική τους πλειοψηφία το μόνο που βλέπουν είναι το πόσο μαλάκες είναι οι άλλοι λαοί, "ενώ στην ελλαδίτσα μας..."

όσον αφορά στο post, οι ολυμπιακοί αγώνες δυστηχώς δεν εκμεταλλευτήκαν από την αθήνα/ελλάδα του reinvent itself. είδαμε μεγενθυμένα απλά τον τρόπο με τον οποίο γίνονται τα πιο πολλά στην ελλάδα: πρόχειρα, χωρίς όραμα, χωρίς αισθητική, κομπλεξικά και τελικά αποτυχημένα

Phantasmak είπε...

και όσοι ταξιδεύουν εκτός συνόρων, στη συντριπτική τους πλειοψηφία το μόνο που βλέπουν είναι το πόσο μαλάκες είναι οι άλλοι λαοί, "ενώ στην ελλαδίτσα μας..."

Αυτό που με λυπεί είναι ότι και νέοι άνθρωποι έχουν κληρονομήσει αυτό το σκεπτικό από τις παλιότερες γενιές. Και όχι μόνο τουρίστες. Αν δεις Έλληνα πρωτοετή φοιτητή εδώ (ή και τελειόφοιτο ακόμα πολλές φορές) νομίζεις ότι είναι εργάτης σε κάτεργο με τη γκρίνια που ρίχνει.

pinky and the brain είπε...

και ως φοιτητές κάνουν παρέα οι έλληνες μεταξύ τους για να διαιωνίζουν τη στενόμυαλη κουλτούρα και όλα τους φταίνε. έχεις δίκιο που λες ότι πέφτει πολύ γκρίνια

Eιρήνη είπε...

Επιτυχία είναι να μπορείς να δημιουργείς με την επένδυση του κεφαλαίου σου (μικρό ή μεγάλο) πολλαπλαστικές- προστιθέμενες αξίες, κάτι που δεν ισχύει με την επένδυση των Ολυμπιακών Αγώνων. Και το ξέραμε όλοι εξ αρχής. Ζήσαμε όμως την εικονική πραγματικότητα της επιτυχίας των Ο.Α και ξέραμε ότι θα μας κοστίσει ακριβά το θέαμα.

GreekForum είπε...

Μα όταν αναθέτεις στο μεγαλύτερο φαφλατά πολιτικό των τελευταίων 100 χρόνων τη διοργάνωση της μεγαλύτερης / πολυπλοκότερης διοργάνωσης του πλανήτη τι περιμένεις;
Ναι, φταίνε οι πολίτες αλλά και η ηγεσία, από τη στιγμή που αποφάσισε να φέρει τους αγώνες εδώ είχε την ευθύνη του όλου σχεδίου. Η (πραγματική) ηγεσία πρέπει να κάνει αυτό που λέει και η λέξη. Να ηγείται, και όχι να άγεται. Αλλά μάλλον κι αυτή της ίδιας ποιότητας ήταν και είναι...

ultrasonic15 είπε...

Το όραμα των ολυμπιακών αγώνων συμπυκνώθηκε - κυριολεκτικά και μεταφορικά - στη φράση:
"τσιμέντο να γίνουνε"

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock