Παρασκευή, Ιουλίου 29, 2005

Εμπρησμοι και σχεδια πολης

Για την μεγαλη πυρκαγια στην Ραφηνα θα ταχετε ακουσει. Θα ακουσατε κιολας οτι ειναι σχεδον σιγουρα εργο εμπρηστων. Λοιπον προσωπικα δεν εχω ακουσει σε αλλη χωρα να γινονται τοσο συστηματικα εμπρησμοι. Καποτε τους ριχναμε σε Τουρκους πρακτορες, σημερα ποιος φταιει?



Οι μεγαλες οικιστικες πιεσεις στην Αττικη ειναι ενα απλο γεγονος. Χιλιαδες ανθρωποι ψαχνουν καθε χρονο για ενα καλο κομματι γης να φτιαξουν το δικο τους σπιτακι*. Και φυσικα χρειαζονται καπου οργανωμενη, κατοικησιμη γη. Αυτη η αναγκη ομως, ειναι σαφης σε ολους εκτος απο το κρατος αποτι φαινεται! Τα σχεδια πολης επεκτεινοντα αργα και στα χειροτερα σημεια, γυρω απο ασχημα χωρια των Μεσογειων που εχουν ηδη κακιστο ρυμοτομικο σχεδιο, συνηθως για να νομιμοποιησουν κακοχτισμενα αυθαιρετα. Οι εμπρηστες βλεπουν την αναγκη για νεους χωρους μακρια απο αυτα τα χωρια και εγκληματικα σκεπτομενοι βαζουν μια φωτια για να βγαλουν το ενοχλητικο δασος απτην μεση. Το σπιραλ ειναι παντα το ιδιο, ελλειψη χωρων, μια τυχαια φωτια, αυθαιρετα, νομιμοποιηση.

Θελετε να σταματησουν οι εμπρησμοι? Τιποτα πιο απλο... Ο πολεμος κατα των εμπρησμων, σαν τον πολεμο κατα της τρομοκρατιας θελει χτυπηματα στην ριζα του κακου οχι στα συμπτωματα. Δεν μπορουμε να αστυνομευουμε 100% ολα τα ελληνικα δαση. Μπορουμε ομως ανετα να προνοουμε και να δημιουργουμε νεα σχεδια πολης απο το μηδεν. Σοβαρες εταιρειες θα αναλαμβανουν να απαλλοτριωνουν ενα μεγαλο κομματι γης, μακρια απο κακοφτιαγμενα χωρια, απο αυτα που αφθονουν στα Μεσογεια, και να το ρυμοτομουν και χτιζουν συμφωνα με καποιους καλους κανονες, αφηνοντας σωστους δημοσιους χωρους, δρομους και πρασινο. Παραδειγματα εχουμε ηδη οπως τον οικισμο Ηλιδα στο Μαρουσι ή τα τεραστια οικιστικα προτζεκτ με γηπεδα γκολφ σε χωρες σαν την Ισπανια, Πορτογαλια. Ταυτοχρονα το κρατος θα καθιστα σαφες οτι καμμια αυθαιρεσια δεν θα γινεται ανεκτη. Θα γινεται μαλιστα πιστευτο αυτο, αφου οι οικιστικες αναγκες εχουν καλυφθει με νομιμους και εξυπνους τροπους.
Τι κερδιζουμε? Πραγματικα προτυπα προαστια, σε μια χωρα που ακομα και οι καλυτεροι οικισμοι δεν εχουν καμμια σχεση με πραγματικα ευρωπαϊκα ή αμερικανικα προαστια.

Ποιοι χανουν? Αυτοι που κερδιζουν απο το χαος και την αυθαιρεσια σημερα, οι εμπρηστες και οι κλεφτες...

*αλλη ελληνικη πρωτοτυπια. Σχεδον σε καμμια χωρα της Ευρωπης δεν κατασκευαζονται οι μονοκατοικιες μια προς μια και απο τον ιδιο τον μελλοντικο κατοικο τους με δικα του σχεδια.

15 σχόλια:

S G είπε...

δεν χαρακτηρισα τα αμερικανικα προαστια προτυπα. εχουν καποιες αδυναμιες. Αλλα σιγουρα τα ελληνικα (ο θεος να τα κανει) προαστια απεχουν πολυ απο οτιδηποτε που βρισκω κοντινο στο προτυπο.

Που ειναι το κακο ο καθενας να χτιζει οπως του κατεβει? Κοιτα απλα την Αθηνα!

Δεν μαρεσουν τα πανομοιοτυπα κτιρια, αλλα μαρεσουν τα κτιρια που χρησιμοποιουν πραγματικο αρχιτεκτονα (σπανιο στην Ελλαδα :-). Κυριως μαρεσουν οι πολεις με ρυμοτομια, φαρδια πεζοδρομια, σωστους δρομους και πλατειες. Στην Ελλαδα αυτα απουσιαζουν γιατι ο καθενας κανει του κεφαλιου του, κτιζει ασφυκτικα το οικοπεδο του χωρις να νοιαζεται για τις εξωτερικοτητες που προκαλει στους γειτονες, βαζει μια μαντρα στην μεση του δρομου κτλ Αυτα αποφευγονται αν μια εταιρεια χτιζει την περιοχη απτην αρχη (εβαλα καμποσα παραδειγματα).

Να σημειωσω οτι αυτο που με ενοχλει στις ΗΠΑ ειναι κυριως η απουσια ΜΜΜ, η οποια δεν υπαρχει ομως κανενας λογος να αντιγραφει. Μπορουμε μια χαρα να φτιαχνουμε προτυπους οικισμους και να τους παρεχουμε και μια γραμμη μετρο ή προαστιακου. Αυτο σημαινει οργανωση, οχι τα παραταμε ολα οπως ειναι και αφου χτιστει η περιοχη ασχημα και αυθαιρετα τρεχουμε να κανουμε καμμια μιζερη διαπλατυνση δρομων!

talos είπε...

Δεν είναι ανάγκη να καταφύγει κανείς στην (εξαιρετικά αμφίβολη) "ανεπάρκεια κατοικίσιμης Γης" για να καταλάβει γιατί γίνονται εδώ εμπρησμοί. Ο λόγος είναι απλούστερος: Εδώ δεν ισχύουν νόμοι. Ο εμπρηστής μπορεί έυκολα να εικάσει ότι σε 5-6 χρόνια το πολύ θα αρχίσει να κτίζει (παράνομα) και θα νομιμοποιηθεί κάποια στιγμή το αυθαίρετό του. Χιλιάδες τέτοια παραδείγματα: ο εμπρησμός στην Ελλάδα *ανταμοίβεται*. Αν η κυβέρνηση αποφάσιζε να φτιάξει νόμο που να χαρακτήριζε οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα σε καμμένο δάσος ή και απλή αγορά τέτοιου οικοδομήματος ως *συνέργεια στον εμπρησμό* (με τις ποινές μη-εξαγοράσιμης φυλάκισης που αυτό συνεπάγεται) έβαζε ιλλιγγιώδη πρόστιμα και κατεδάφιζε συστηματικά κάθε τέτοιο κτίσμα, θα σου έλεγα εγώ αν καιγόταν τα δάση. Τα κόμματα όμως προτιμούν να νομιμοποιούν το έγκλημα για ψηφοθηρία και γίνονται έτσι *συνεργάτες* των εμπρηστών.

Τε'σ'πα δεν καταλαβαίνω γιατί την σωστή δόμηση την κάνουν μόνο οι μεγάλες κατασκευαστικές και όχι η εφαρμογή των νόμων...

Όσο για τα αμερικανικά προάστεια προσωπική προτίμηση: χίλιες φορές να ζήσω στο Μαρκόπουλο στο κέντρο (τι λέω: στο Πέραμα σε τρώγλη) παρά στην πολυτελή, πλην θανατερή Αμερικανική σαμπέρμπια. Παθός και μαθός.

Ανώνυμος είπε...

Ο S_G γράφει για την ρίζα του κακού και ο talos για το σύμπτωμα. Νομίζεις αγαπητέ ταλοσ ότι οικισιτκή ή δασική πολιτική ασκείται με τον αστυφύλακα;
Λες ότι ο λόγος που αποφασίζει να χτίσει αυθαίρετα κάποιος είναι ότι θα νομιμοποιηθεί σε 5-6 χρόνια. Αφ'ενός, αντίθετα με τη λαϊκή μυθολογία, τα περισσότερα αυθαίρετα παραμένουν αυθαίρετα για πολύ περισσότερα χρόνια. Αφ'ετέρου αυτό δεν είναι επιχείρημα αλλά ταυτολογία. Προφανώς όταν κάποιος χτίζει αναμένει ότι θα έχει το σπίτι και αύριο και μεθαύριο, και μετά από 30 χρόνια. Ποιος όμως είναι ο λόγος που τον ωθεί να χτίσει;
Είναι η μεγάλη αξία που δίνουν οι Έλληνες στην κατοχή γης (επενδυτική, πρακτική, ψυχολογική-αίσθηση ασφάλειας και για λόγους κοινωνικού status) που μας κάνει νομίζω Νο1 στην ιδιοκτησία ακινήτων στον κόσμο (ως ποσοστό του πληθυσμού).
Αυτή την υπαρκτή, διαρκή και σχεδόν έμφυτη τάση του κόσμου να αποκτά ακίνητα έρχεσαι talos και μας λες ότι θα την καταπολεμήσεις με τον αστυφύλακα;
Μόνο η σχεδιασμένη παροχή άφθονης οικιστικής γης θα μπορέσει να σταματήσει τις καταπατήσεις, τις αυθαιρεσίες και τους εμπρησμούς. Αλλά εδώ μπαίνουν διάφοροι οικολογούντες και οικοπαπαρίζοντες με συνθήματα του τύπου "άπαξ δάσος πάντα δάσος" και δεν αφήνουν να κοπούν ούτε τα πουρνάρια.

Τώρα, όσον αφορά το μέτρο που προτείνει ο S_G με την ανάπτυξη / πολεοδόμηση περιοχών από ιδιωτικές εταιρείες είναι ένα μόνο από τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του ο ειδικός του αστικού σχεδιασμού. Έχω την τύχη / ατυχία να έχω μεταπτυχιακό στο συγκεκριμένο, άχρηστο εν Ελλάδι, αντικείμενο (και επί πλέον να μην είμαι μέλος της συντεχνίας του ΤΕΕ...) και είχα μελετήσει λίγο αυτό το θέμα. Ακόμη και για τα PUDs όμως, όπως τα λένε στις ΗΠΑ, χρειάζεται κάποιος που θα σχεδιάσει το που θα γίνουν, υπό ποιούς όρους, πως θα ενταχθούν στα δίκτυα της πόλης, πόσα και τι είδους φορολογικά βάρη θα φέρουν κτλ.
Και δεν είναι πλέον όλα ομοιόμορφα. Πράγματι, οζυμανδύα οι αμερικανοί σχεδιαστές πόλεων μιλούν με άσχημα λόγια για πολλά από τα αμερικάνικα προάστια αλλά εκεί υπάρχει η δυνατότητα να επιλέξεις πόλεις / προάστια διαφορετικού τύπου ανάλογα με τα γούστα ή τις εκτιμήσεις σου. Και υπάρχει και το κίνημα του New Urbanism τα τελευταία 10 χρόνια που προσπαθεί να συνδυάσει τα καλά των προαστίων με αυτά των παραδοσιακών πόλεων. Στην Ελλάδα του κεντρικού -σοβιετικού τύπου- σχεδιασμού ούτε επιλογές μπορείς να έχεις ούτε κινήματα μπορούν να αναπτυχθούν. Όλα έχουν προβλεφθεί και "προσχεδιασθεί" από τον "Νόμο". Οι μηχανικοί και οι "πολεοδόμοι" απλώς εφαρμόζουν τον νόμο και ως αποτέλεσμα έχουμε γεμίσει με κακέκτυπα της Αθήνας.

S G είπε...

με καλυψε απολυτα ο νικολης

να σημειωσω οτι η αυθαιρετη δομηση οσο δεν υπαρχουν νομιμοι χωροι ειανι στο ιδιο στατους με την παρανομη σταθμευση. φυσικα απαγορευται και ακομα πιο φυσικα κανεις δεν προκειται να την εμποδισει.

Φανταζεσαι να σηκωνε γερανος ολα τα παρκαρισμενα στην πατησιων ή στην ερμου (θα χετε δει την απαγορευση καθολο το μηκος του δρομου, οχι?). θα γινοταν συλλαλητηριο 2 εκ. ανθρωπων!

για καποια αλλα σημεια θα επιστρεψω...

talos είπε...

Αυτή την υπαρκτή, διαρκή και σχεδόν έμφυτη τάση του κόσμου να αποκτά ακίνητα έρχεσαι talos και μας λες ότι θα την καταπολεμήσεις με τον αστυφύλακα;

Όχι. Τον εμπρησμό λέω ότι θα καταπολεμήσω με τον αστυφύλακα.

Δηλαδή οι νόμοι είναι για να μην εφαρμόζονται αν υπάρχει αντίθετη "τάση"; Δεν καταλαβαίνω την λογική. Υπάρχει και μια υπαρκτή, διαρκής και έμφυτη τάση του κόσμου (στην Ελλάδα) να πίνει να μπαίνει στο αμάξι και να τρέχει σαν τον τρελλό στην Εθνική. Με τον τροχονόμο και τον αστυφύλακα θα την πολεμήσεις; Ε, ναι, και με τον αστυφύλακα.

Άλλωστε και η πορνεία π.χ. έχει ζήτηση στην Ελλάδα, εξ ου και οι διάφοροι που διακινούν διάφορες δυστυχείς με όρους δουλείας. Ούτε εκεί είναι λύση ο αστυφύλακας;

Αν δεν υπήρχε περίπτωση να κτιστεί ποτέ τίποτα στα καμμένα, θα γινόταν εμπρησμοί;

Στόχος των εμπρηστών δεν είναι άλλωστε απλά η γη, είναι η *τζάμπα γη* για μεγαλύτερο κέρδος. Αυτοί που καίνε τα δάση δεν είναι αυτοί που θα ζήσουν εκεί. Αυτοί που τα καίνε θα μπορούσαν να αγοράσουν νόμιμα γη, αλλά τότε θα τους κόστιζε. Υπεύθυνοι για τους εμπρησμούς είναι, απ' ότι φαίνεται, κάποιοι *μεσίτες και εργολάβοι*. Ή δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή σας ότι οι εμπρησμοί γίνονται συνήθως σε περιοχές με εν δυνάμει μεγάλη αξία γης...;

Στην Ελλάδα του κεντρικού -σοβιετικού τύπου- σχεδιασμού ούτε επιλογές μπορείς να έχεις ούτε κινήματα μπορούν να αναπτυχθούν.

Επίσης δεν το καταλαβαίνω. Στην Σοβιετική Ένωση είχες πόλεις-ομοιόμορφα μαυσωλεία, στην Ελλάδα που το βλέπεις αυτό; Εδώ είμαστε το άκρως αντίθετο: όπου βρει κανένας κτίζει, όπως μπορεί και(αφού λαδώσει την πολεοδομία) όπως του καπνίσει.

Αφ'ενός, αντίθετα με τη λαϊκή μυθολογία, τα περισσότερα αυθαίρετα παραμένουν αυθαίρετα για πολύ περισσότερα χρόνια.

Ηλεκτροδοτούνται, υδρεύονται κτλ. όμως... η τυπική νομιμοποίηση ίσως αργεί. Η πρακτική είναι σχεδόν άμεση.

Ανώνυμος είπε...

Ο εμπρησμός δε γίνεται για να γίνει. Γίνεται για να καλύψει -έστω και παράνομα- την υπαρκτή ανάγκη του κόσμου για περισσότερα σπίτια. Η μη εφαρμογή των νόμων στην Ελλάδα είναι πράγματι ένα γενικό πρόβλημα. Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι το γενικό αυτό πρόβλημα μπορεί να πάψει να ισχύει ειδικά για τον συγκεκριμένο τομέα;

Λες "Αυτοί που τα καίνε θα μπορούσαν να αγοράσουν νόμιμα γη, αλλά τότε θα τους κόστιζε."

Εν μέρει μπορεί να ισχύει. Προφανώς "μπορείς" να προσφέρεις 10.000 ευρώ / τετραγωνικό και να βρεις πωλητές που θα σου δώσουν τη γη τους (οδηγώντας τις ήδη εξωφρενικά υψηλές τιμές των ακινήτων ακόμη ψηλότερα) αλλά το γεγονός παραμένει ότι για να μπει μια έκταση 100 κωλο-στρεμμάτων στο σχέδιο πόλης με τις υπάρχουσες, "κοινωνικά δίκαιες" κτλ. διαδικασίες περνούν 10 χρόνια!!! Το ξέρω από πρώτο χέρι. Καμία υπερβολή στα νούμερα. Άρα, πρακτικά, δεν υπάρχει νόμιμα διαθέσιμη γη.

Για τις Σοβιετικές πόλεις έχεις δίκιο, αν κρίνω από το Αν.Βερολίνο,Ρουμανία, Βουλγαρία κτλ. Η διαφορά εκεί ίσως ήταν απλώς ότι ο νόμος ετηρείτο... Δεν ξέρω λεπτομέρειες. Η... σοβιετικότητα του δικού μας συστήματος έγκειται στο ότι όλα προβλέπονται κεντρικά, από έναν νόμο (με διάφορες "τσόντες" που έχουν προστεθεί κατά καιρούς) και δεν αφήνεται ουσιαστικό περιθώριο για ανάπτυξη τοπικών πρωτοβουλιών.
Με άλλα λόγια έχουμε σοβιετικές διαδικασίες. Το αποτέλεσμα είναι οθωμανικό αλλά η διαδικασία όχι.

Οι ελληνικές πόλεις έχουν για μένα ένα βασικό καλό, τις μεικτές χρήσεις γης. Από εκεί και πέρα...

Όσο για τα άλλα παραδείγματα που φέρνεις:
Η πορνεία δε βλέπω το λόγο να είναι παράνομη. Το δουλεμπόριο ναι, αλλά πρόκειτα για διακριτά θέματα.

Επίσης, λες "Υπάρχει και μια υπαρκτή, διαρκής και έμφυτη τάση του κόσμου (στην Ελλάδα) να πίνει να μπαίνει στο αμάξι και να τρέχει σαν τον τρελλό στην Εθνική. Με τον τροχονόμο και τον αστυφύλακα θα την πολεμήσεις; Ε, ναι, και με τον αστυφύλακα."
Δεν είναι ίδια τα μεγέθη (αφ'ενός) και κυρίως πρόκειται για σαφώς διαφορετικά θέματα. Η οδήγηση υπό την επήρρεια ουσιών είναι εξ'ορισμού κακή και επικίνδυνη. Η απόκτηση κατοικίας ίσως είναι κακή μόνο για τον φθονερό γείτονα / συγγενή... :)

ultrasonic15 είπε...

Μα είναι δυνατό Νίκο να κατηγορείς το ΤΕΕ ότι είναι συντεχνία? Το ΤΕΕ έχει τα μέγιστα συνεισφέρει στην αστικοποίηση μεγάλων ελληνικών πόλεων και στον εκσυγχρονισμό τους. Όσο για συντεχνία, πού το είδες αυτό? Είδες εσύ πουθενά να βάζει αποκλεισμούς σε έλληνες επιστήμονες με γνώσεις? Ελπίζω να καταλαβαίνεις ήδη ότι είμαι πέρα για πέρα ειρωνικός... αν και μέλος του τεε... Ας πάρω λίγο μονότερμα σχετικά με τον καρκίνο της ανάπτυξης και κυρίως τον καρκίνο για τους νέους μηχανικούς, είτε είναι μέλη του είτε όχι: το τεε.
Είδες να κάνει ποτέ τα στραβά μάτια σε ρυθμίσεις καταστροφικές για το περιβάλλον και τις συνθήκες δόμησης - ρυμοτομικά σχέδια πόλεων? Από την άλλη, έγινε διάταξη που πήγε να περάσει πριν κάτι μήνες το κράτος η οποία υποχρέωνε ορθότατα για το στοιχειώδες: κάθε πολυκατοικία να εξασφαλίζει τις θέσεις πάρκινγκ για τα διαμερίσματα και να μην αφήνονται χύμα ώστε να εξυπηρετείται η κλίκα των μηχανικών και να φτιάχνει κι άλλα εκτρώματα --> ξεσηκώθηκαν στο ΤΕΕ όλοι μιλάμε ενάντια στη διάταξη αυτή για να καλύψουν τον κώλο τους και δεν πα' να γίνει η αθήνα μπαγκλαντές --> και πανηγύρισαν που απλά η διάταξη πήρε αναβολή καναδυο χρόνια.
Για τέτοια νοοτροπία μιλάμε τα παλικάρια.

Νομίζω ότι δε θα βαρεθώ ποτέ να υποστηρίζω ότι σαν συντεχνίες και σαν πρακτική οι μηχανικοί και ο νομικός κόσμος (δικηγόροι, νομοθέτες, δικαστές) υπονόμευσαν το μέλλον της χώρας από κάθε άποψη. Ήδη το κακό έγινε με τα προνόμια που παραχώρησε ο καραμανλής πριν καμιά 40ριά χρόνια στο τεε και στους (λίγους τότε) μηχανικούς.
Αλλά τι να λέμε τώρα για δύο θεσμούς που η μεγαλύτερη υπονόμευση που διαπράττουν είναι προς τα ίδια τα (νέα) μέλη τους. Όλα κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των μεγαλομηχανικών και των μεγαλοδικηγόρων.
Ένα πραγματικό καρκίνωμα για τους νέους μηχανικούς είναι το τεε με τις συνθήκες που περηφανα κηρύττει ότι έχει διαμορφώσει για τα νέα μέλη του. Οι νέοι μηχανικοί έχουν γίνει σήμερα πια κανονικά βέγγοι - πρέπει μάλιστα σύμφωνα με το τεε να θεωρούν ότι πρέπει να είναι και ευγνώμονες που έχουν διαμορφωθεί αυτές οι αγκυλωτικές και αρτηριοσκληρωτικές συνθήκες για έναν νέο μηχανικό. Που μπαίνει στην ουρά ενός αρτηριοσκληρωτικού και αντιαναπτυξιακού συστήματος αντί να ωθείται να συμβάλλει ισότιμα με τις γνώσεις και τη δουλειά του.
Αλλά, όπως καλύτερα μπορούν να να εξηγήσουν και άλλοι, αυτά έχουν τα κλειστά επαγγέλματα. Όταν γίνουν αρκετοί έως πολλοί οι άνθρωποι στα κλειστά επαγγέλματα, τότε η κατάσταση γίνεται όπως η σημερινή: την πληρώνουν όσοι νέοι (εκτός από την υπόλοιπη κοινωνία) ασχολούνται ή προσπαθούν να ασχοληθούν με το αντικείμενο, δημιουργούνται δηλαδή αριστοκρατίες μέσα στην ίδια την κάστα. Και αυτό θα γίνεται υποθέτω μέχρι να σκάσει το όλο πράμα και να πάει επιτέλους το τεε και το κάθε τεε στο διάολο.

Το τεε είναι μια μικρογραφία του ελληνικού κράτους. Οι περισσότεροι απ' έξω αυτό που καταλαβαίνουν είναι ότι έχει εξασφαλίσει πολλά προνόμια για τα μέλη του (σαν τα κονδύλια των κοινοτικών πλαισίων στήριξης που εξασφάλιζε η ελλάδα ας πούμε για τα μέλη της, δηλ τους κατοίκους της). Πρακτικά όμως όλα τα οφέλη αυτά (και τα μεν και τα δε) τα καρπώνεται μια μειοψηφία που είναι η παλιά αριστοκρατία του επαγγέλματος (και της κρατικής μηχανής και των παρατρεχάμενών της, αντίστοιχα).
Άμα θες να στηρίξεις την καινοτομία και την πρόοδο, από πού κι ως πού έχεις ως στυλοβάτη του συστήματος τα μητρώα μελετητών και κατασκευαστών (που ουσιαστικά στηρίζονται σε μια λογική επετηρίδας, δίνοντας αυθαίρετα δικαιώματα στους πάνω από 10-15 χρόνια μηχανικούς με το έτσι θέλω -> και καλά για να είναι εγγυημένα τα έργα... πάντα οι μεγαλύτερες λαμογιές γίνονται με πρόφαση το κοινό καλό), τους κώδικες αμοιβών και τους ευνοϊκούς συντελεστές φορολόγησης των μεγαλομηχανικών? Καλά, έτσι και γίνει αυτό που έγραψε πριν λίγο καιρό η καθημερινή για ενιαία φορολόγηση 25% σε ΟΛΑ, τότε θα έχουμε μεγάλες πλάκες -> αν το κάνει αυτό ο καραμανλής μιλάμε θα είναι από τις σοφότερες κινήσεις, αλλά θα είναι ταυτόχρονα και η σίγουρη έναρξη πολέμου με το τεε.

Επεκτάθηκα στην κάστα των μηχανικών και τον απερίγραπτο φορέα τους, σαν ένα αναπόσπαστο αίτιο γι αυτά που περιγράφει ο S_G στο αρχικό ποστ.
Αντίστοιχα και ίσως χειρότερα ισχύουν και για τη τυπολατρική και δικολαβίστικη νοοτροπία του να έχει αυτό το κράτος σε κάθε νόμο (ακόμα και σε κρίσιμους για την ανάπτυξη), όπου διατάξεις επί διατάξεων που καταργούν άλλες διατάξεις, οι οποίες με τη σειρά τους συμπληρώνονται από εγκυκλίους, οι οποίες θα ενημερωθούν από καθορισμένα προεδρικά διατάγματα, τα οποία βέβαια θα εφαρμοστούν με βάση αυστηρά ορισμένες υπουργικές αποφάσεις.
Και για την εγκυρότητα όλων των παραπάνω θα περιμένουμε και 4-5 χρόνια να πάνε όλα στον άρειο πάγο και στα συμβούλια επικρατείας για να φανεί το αν όλα αυτά μαζί είναι συμβατά μεταξύ τους, με το σύνταγμα, με τις ενδιάμεσες τροποποιήσεις των διατάξεων και με τις ερμηνευτικές εγκυκλίους που δίνει η συμβουλευτική νομοπαρασκευαστική επιτροπή του αστερισμού Κ36 στο διαγαλαξιακό νεφέλωμα της Ανδρομέδας.
Πάντως όλα αυτά δεν είναι συμβατά με την κοινή λογική 5χρονου παιδιού, γι' αυτό και ένας σοβαρός επενδυτής (όχι ένα λαμόγιο όπως είναι τα 9 στα 10 των γνωστών 'παραγωγικών φορέων' στην ελλάδα) δε διανοείται να μπλέξει με τέτοιες εξωπραγματικές και σουρεαλιστικές καταστάσεις επενδύοντας πραγματικά λεφτά. Γι' αυτό, όπως λένε εδώ και καιρό λένε κάποιοι, δουλεύουν πολλές ώρες οι έλληνες και πληρώνονται λίγο (κι αυτό χωράει μεγάλη κουβέντα). Γιατί κανείς εξωτερικός παράγοντας δεν επενδύει εδώ πέρα σε σοβαρές μπίζνες (εκτός από τζόγο) και αποτέλεσμα αυτού είναι εμείς, εδώ και κάτι χρόνια που έχουμε το ακριβό ευρώ, να έχουμε αρχίσει σιγά αλλά σταθερά να τρώμε τις σάρκες μας.

Ανώνυμος είπε...

Όζυ, :)
Τώρα που το είπες αυτό, σου συνιστώ μαζί με την Κυπριακή σημαία να αναρτάς και μια αγγλική σε κάθε εθνική επέτειο.
Το κτηματολόγιο είναι η αρχιλαμογιά (ή αρχι-αποτυχία) της τελευταίας δεκαετίας στην Ελλάδα. Ξεκίνησε, χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε., καθυστέρησε, μπλέχτηκε, επεστράφησαν χρήματα, και τώρα προχωρά με ρυθμούς χελώνας.
Μόνο τα Δωδεκάνησα και (ίσως) τα Επτάνησα έχουν κτηματολόγιο στην Ελλάδα (ιταλική σημαία εκεί).
Τι υπάρχει; Εμπρησμοί, καταπατήσεις, οικογενειακές διαφορές έως και εγκλήματα και η αθάνατη, τριτοκοσμική ελληνική δικαιοσύνη που αποπειράται, η κακομοίρα, να βρει την άκρη του νήματος για το κάθε ένα οικόπεδο...

Ανώνυμος είπε...

ultrasonic15,
Διαφωτιστικά αυτά που λες για το ΤΕΕ. Κι εγώ δεν έχω πρόβλημα με τους μηχανικούς εν γένει. Απεναντίας, ο καλός, βαρβάτος μηχανικός είναι υπερ-πολύτιμος. Αλλά απ'ότι έχω ακούσει και από καλούς μηχανικούς, ελάχιστοι είναι αυτοί που βγαίνουν από τα ελληνικά ΑΕΙ πλέον.
Το κωμικοτραγικό είναι και με κάποιες άλλες μικροσυντεχνιούλες που φαντασιώνονται πως αν ακολουθήσουν παρόμοιες τακτικές θα γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη (ή θα τους αφήσουν να γλείψουν κανά κόκκαλο τέλος πάντων...)

S G είπε...

ευτυχως συνεχιζει να με καλυπτει ο νικος.

ταλω αντιθετα με τα εγκληματα που περιγραφεις οι διαφοροι οικοδομικοι κανονισμοι περιοριζουν βασικα δικαιωματα των ανθρωπων. Το δικαιωμα στην ιδιοκτησια και στο να φτιαχνεις μια κατοικια στην ιδιοκτησια σου ελευθερος απο το βαρυ χερι ενος κρατους ειναι παναρχαιο. Απτην στιγμη που δεν μας περισευει γη ομως και ζουμε ο ενας πανω στον αλλο, πρεπει να οργανωνομαστε καπως για να μην παθαινουμε την tragedy of the commons που χτυπα οπου υπαρουν εξωτερικοτητες. Ετσι δημιουργηθηκαν οι κανονισμοι και τα κτηματολογια (οζυμανδια πρεπει να μην εχεις παει ποτε στην Αθηνα, ετσι? :-) ). Για διευκολυνση ομως, οχι για παρεμποδιση του χτισιματος πολεων! Ουτε για να βγαζει ο διευθυντης του καθε πολεοδομικου γραφειου μιζες!

"Αυτοί που τα καίνε θα μπορούσαν να αγοράσουν νόμιμα γη, αλλά τότε θα τους κόστιζε. "

εχεις δοκιμασει? Αγορασε η αδερφη μου νομιμοτατα και εντος σχεδιου σε παραλιακο κομματι της ανατολικης αττικης. Τα προβληματα απειρα. Πρωτα απολα η περιοχη ειναι ψιλοαχτιστη (καλο). Υπαρχουν καμποσα νεα αξιοπρεπη σπιτια. Υπαρχουν ομως και κατι ημιτρωγλες, προφανως νομιμοποιημενα αυθαιρετα. Το σχεδιο πολης υπαρχει στα χαρτια. Στην πραξη το σπιτι βλεπει σε χωματοδρομο! Και ακομα χειροτερα απο καθε πλευρα υπαρχουν μιζερα οικοπεδακια των 300 μ2 που μπορει καποιος να χτισει το μιζεροσπιτο του χωρις κηπο κτλ Προσπαθει η αδερφη μου να τα αγορασει για να αποφυγει το κακο, και οι ντοπιοι κουτοπονηροι απλα δεν πουλανε! Οσο ερχονται ατομα σαν την αδερφη μου και φτιαχνουν ωραια σπιτια ανεβαινει η αξια της γης και μετα ο ντοπιος θα πουλησει πανακριβο το ενα χωραφι (σαν καλος free rider δεν εχει βοηθησει καθολου στην βελτιωση της περιοχης αλλα ωφελειται πληρως απο τις προσπαθεις των αλλων) και το αλλο χωραφι θα το δωσει στον γιοκα του να κανει την βλαχομπαροκ βιλλα του... Ο βλαχομπαροκ γιος θα χτισει μεχρι και στο πεζοδρομιο και θα παρκαρει το σπαταμομπιλ του εξω απο το σπιτι (αφου βεβαια δεν θα φτιαξει γκαραζ) κλεινοντας οσο μπορει τον δρομο. με την επελαση των βλαχομπαροκ η περιοχη θα γινει αλλο ενα καμμενο προαστιο, οπως καηκαν ας πουμε τα Βριλησια και η αδερφη μου θα ψαχνει για ενα αλλο οικοπεδο 50 χμ απτην Αθηνα οπου θα γινει ακριβως το ιδιο μετα απο 30 χρονια. Καταλαβαινεις τωρα γιατι θελω μια ξεκαθαρη και πληρη ρυμοτομηση και οικοδομηση απο την αρχη και απο ενα αφεντικο που θα ξερει οτι αν τα στριμωξει τα σπιτια, αν κανει κιτσαριες ή αν δεν φτιαξει σωστα πεζοδρομια, η περιοχη θα χασει και αρα και η τσεπη του?
(εσωτερικοποιηση των εξωτερικοτητων λεγεται αυτο...)

S G είπε...

γιατι
α) πιστευω στην προσωπικη ελευθερια

β) δεν εμπιστευομαι κανεναν γραφειοκρατη να μου ορισει το κιτς

Δεν θελω να κανω με το ζορι ολες τις περιοχες της ελλαδα κατα το προσωπικο μου γουστο. Αλλα τουλαχιστον να υπαρχει ενα, εστω ενα, προαστιο που να μπορω να αγορασω τωρα χωρις κινδυνο οτι θα καταστραφει στο μελλον επειδη θαρθουν καννιβαλοι και θα χτισουν, που να εχει αξιοπρεπη πεζοδρομια, που οι δρομοι να μην μοιαζουν με χαρακωματα, που να εχει καποια βλαστηση, που να εχει καποιο ωραιο σχεδιο, που να μην μπορουν να περνανε μηχανακια με τρυπιες εξατμισεις και να με ξυπνανε κτλ
Σκεφτομουνα μαλιστα να βαλω πινακιδες στην ιδανικη μου αυτη περιοχη που να λενε: προσοχη, στο προαστιο μας ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΚ!

Sakis Rizos είπε...

Εν τάχει, χωρίς να έχω διαβάσει το post και τα σχόλια, να πω ότι "επιμένουν στην επενδυτική σιγουριά της ακίνητης περιουσίας οι Έλληνες".

talos είπε...

Λοιπόν:
κάθε εγκληματική ενέργεια έχει σαν κίνητρο μια ανθρώπινη ανάγκη ή τάση. Η τάση του εύκολου πλουτισμού είναι πίσω από τις διαρρήξεις, τις οποίες μπορούμε να μην αντιμετωπίσουμε με αστυφύλακες και η τάση για βίαιο σεξ πίσω από τους βιασμούς. Το πώς θεωρείτε ότι η ανάγκη για ιδιόκτητη στέγαση *δικαιολογεί* τον εμπρησμό και την καταπάτηση και άρα δεν χρειάζεται να τηρούνται οι νόμοι με ξεπερνά... Λάβε υπόψη ότι μιλάμε (στις περιοχές που καίγονται) για δεύτερη και τρίτη, πολυτελή συνήθως, κατοικία και άρα το "ανάγκη" είναι συζητήσιμο.

Δεν μπορείς να μου λες ότι οι οικοδομικοί κανονισμοί "περιορίζουν βασικά δικαιώματα των ανθρώπων" διότι η χωρίς όρια δόμηση του γείτονα περιορίζει δικά μου βασικότερα δικαιώματα. Κανένας άνθρωπος δεν έχει βασικό δικαίωμα να χτίσει σε δάσος - πόσο μάλλον καταπατημένο δάσος. Η δυνατότητα του Χ νεόπλουτου να κάνει βιλάρα (διότι περί αυτού πρόκειται, έτσι) στην καμένη Πεντέλη είναι εξαιρετικά χαμηλά στην λίστα των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως το βλέπω εγώ.

Άλλωστε δεν καταλαβαίνω και πάλι πώς περιορίζεται κάποιο δικαίωμα όταν δεν βρίσκεις να χτίσεις μέσα στο δάσος...

Τέλος εγώ είπα ότι " "Αυτοί που τα καίνε θα μπορούσαν να αγοράσουν νόμιμα γη, αλλά τότε θα τους κόστιζε. "

και εσύ μου λες για το πόσο χάλασαν τα Βριλήσια και πόσο προτιμότερη είναι για σένα η ομοιόμορφη κεντρική δόμηση. Το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το θέμα των εμπρησμών και των κινήτρων των εμπρηστών, όμως. Αυτό που προκύπτει από τα όσα λες είναι ότι αν υπήρχε διαθέσιμη γη δεν θα έκαιγε και δεν θα καταπατούσε τίποτα κανένας: Πρόκειται περί πλάνης. Η καταπατημένη δημόσια γη είναι τζάμπα. Η δυνατότητα να κτίσεις μέσα σε δάσος παράνομη και προσοδοφόρα για όσους την προσφέρουν.

S G είπε...

ταλω νομιζω σου λειπουν καποιες πληροφοριες

α) συχνα οι εμπρηστες θελουν να καει γη που τους ανηκει αλλα θεωρειται δασος

β) αν δεν υπηρχε κρατος και ειμασταν σε ολη την γη 500 ανθρωποι φυσικα θα ηταν δικαιωμα του καθενος να χτιζει στο δασος. Τα ανθρωπινα δικαιωματα οριζονται σαν τα δικαιωματα που εχει ο καθενας πριν εισελθει σε μια κοινωνια. Περιορισμος τους εχιε νοημα μονο αν το δικαιωμα του συγκρουεται με το δικαιωμα καποιου αλλου. Προφανως λοιπον δεν υπαρχει απολυτος κανονας: δεν χτιζουμε σε δασος. Αλλιως δεν θα χτιζαμε ποτε πουθενα...

για τα υπολοιπα θα επιστρεψω....

Ανώνυμος είπε...

Μου κάνει εντύπωση που δεν έγινε κατακραυγή για την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να νομιμοποιήσει χιλιάδες αυθαίρετα. Δικαιώνονται δηλαδή και επίσημα οι παραβάτες και τα λαμόγια και ο νόμιμος πολίτης γίνεται ο μαλάκας της υποθέσεως. Άλλη μία τρανή απόδειξη ότι σε αυτή τη χώρα βασιλεύει πάνω απ' όλα η οχλοκρατία και στην πράξη νόμοι του κράτους γίνονται τα τερτίπια των κομμάτων. Το όλο αποτέλεσμα είναι μία κωμικοτραγική αναρχία. Έχει απόλυτο δίκιο ο Ταλός - αν δεν υπάρξει πρωταρχικά εφαρμογή και προστασία των βασικών τουλάχιστον νόμων δεν θα υπάρξει ποτέ κράτος δικαίου και ασφάλειας των προσωπικών αλλά και συλλογικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του πολίτη. Κάθε άλλη κίνηση χωρίς αυτή τη παράμετρο γίνεται στη καλύτερη περίπτωση όνειρο θερινής νυκτός.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock