Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2006

Είναι ο Sarkozy η μόνη ελπίδα για την Γαλλία;

Αντιγράφω από τη σημερινή
"Καθημερινή"

"Εμφανή στροφή προς τα δεξιά, αλλά και προσπάθεια για προσέγγιση της νέας γενιάς και των μεταναστών αποτέλεσε η ομιλία του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών και πιθανότερου υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2007, στην οποία ο Νικολά Σαρκοζί παρουσίασε τις προτάσεις του συνοδευόμενες από υποσχέσεις για δραστική μείωση της ανεργίας και ρήξη με το παρελθόν και τις παρωχημένες αξίες...Εν μέσω νεαρών οπαδών του κυβερνώντος κόμματος που τον επευφημούσαν, αλλά και παρουσία του άλλοτε αστέρα της ροκ Τζόνι Χαλιντέι και του νυν Ντοκ Ζινεκό, ο Σαρκοζί καταφέρθηκε εναντίον των αριστερών ιδεωδών τα οποία καλλιέργησε εις βάρος της σύχρονης Γαλλίας η γενιά του Μάη του ’68, που, όπως τόνισε, έχει διεισδύσει σε όλα τα σημαντικά κλιμάκια της γαλλικής κοινωνίας, στην πολιτική και την παιδεία. Χαρακτήρισε μάλιστα τους σημερινούς νέους θύματα των φοιτητών του Μάη του ’68 που «ήσαν τα κακομαθημένα παιδιά μιας τριακονταετίας ευημερίας» σε αντίθεση με τη σημερινή νέα γενιά της κρίσης που καλείται «να πληρώσει τον λογαριασμό». Τάχθηκε, άλλωστε, εναντίον της νοοτροπίας «της εξάρτησης και του κοινωνικού κράτους», επιστέγασμα του οποίου χαρακτήρισε την εργάσιμη εβδομάδα 35 ωρών που υπήρξε μέτρο της κυβέρνησης των Σοσιαλιστών, και υποσχέθηκε να περιορίσει την ανεργία στο 5% μέσα σε πέντε χρόνια.Σημειωτέον ότι η ανεργία στη Γαλλία υποχώρησε τον Ιούλιο στο 8,9% από το 9% στο οποίο έχει καθηλωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υποσχόμενος, άλλωστε, να «δώσει ξανά στην εργασία την πραγματική της αξία», τόνισε ότι θα προτείνει να μειωθούν οι φόροι της εργασίας, να εξαρτηθούν οι αποδοχές των εργαζομένων από το πόσο εργάζονται αυτοί και «να αντικατασταθεί η λογική της αναδιανομής με τη λογική της ανάπτυξης»... "
Έχω πολλές επιφυλάξεις κατά πόσο ο φιλελευθερισμός του Sarkozy είναι γνήσιος. Και ο Chirac άλλωστε έπαιξε παλαιότερα το φιλελεύθερο χαρτί , για ψηφοθηρικούς λόγους,και όλοι γνωρίζουμε την κατάληξη . Εξάλλου οι πολιτικές του Sarkozy είναι πολλές φορές αντιφατικές,ενώ άλλες φορές φλερτάρει με την πιο ξενοφοβική Δεξιά.Δεν έχει περάσει εξάλλου καιρός που, απηχώντας τις χειρότερες παραδόσεις του γαλλικού προστατευτισμού,τάχθηκε ανοικτά υπερ της προστασίας των γαλλικών επιχειρήσεων από τον διεθνή ανταγωνισμό
...Και όμως ο Sarkozy είναι ο μόνος σημαντικός Γάλλος πολιτικός που έχει μιλήσει κατά καιρούς για την ανάγκη ριζικών φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων. Με πιο ακραιφνείς Γάλλους φιλελευθερους,όπως ο Αlain Madelin να είναι πια πολιτικά περιθωριοποιημένοι, ίσως να είναι η μονη αξιόπιστη λύση για τη Γαλλία... Αν μπορεί κάποιος να σπάσει το κρατικίστικο consensus που κυριαρχεί στην γαλλική πολιτική τις τελευταίες δεκαετίες, και τουλάχιστον να πραγματοποιήσει κάποιες αλλαγές θατσερικού τύπου, αυτός είναι μόνο ο Γάλλος Υπουργός Εσωτερικών...Και σίγουρα όχι , η εκπρόσωπος του life style σοσιαλισμού, αγαπημένη των Μ.Μ.Ε., Segolene Royal ...
...Ίδομεν...

7 σχόλια:

Kensai είπε...

Υπάρχει ένα πρόβλημα με τον Sarkozy.

Παραδοσιακά ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας είναι ένας «εκλεγμένος βασιλιάς». Με άλλα λόγια, ένας γόνος καλής οικογένειας που φτάνει στην κορύφωση της πολιτικής του καριέρας. O De Villepin έχει αυτά τα χαρακτηριστικά.

Μπορεί ν'ακούγεται αστείο, αλλά δεν ξέρω πολλούς Προέδρους της Γαλλίας που να μην ήταν «ευγενείς» ή εθνικοί ήρωες. Όλοι έχουν κάτι από τζάκι για να φτάσουν να διεκδικούν αυτήν την θέση, κανείς δεν ήταν τυχαίος.

Τη Royal την πάω γιατί έχει χάρισμα και την έχω ικανή να πείσει το γαλλικό λαό για περισσότερες σημαντικές και ψυχοφθόρες αλλαγές απ'τους De Villepin, Sarkozy, Chirac. To θέμα είναι ότι βρίσκεται καθαρά στο άλλο στρατόπεδο...

Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Γαλλία είναι μια 5ετία σοσιαληστρικές πολιτικές.

Roark είπε...

Έτυχε πρόσφατα να κάνω παρέα, για αρκετό διάστημα, με αρκετούς Γάλλους (και Γαλλίδες), οι οποίοι όμως είχαν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: είχαν σπουδάσει ή δούλευαν εκτός Γαλλίας. Όλοι μα όλοι υποστήριζαν Σαρκοζύ και τον έβλεπαν ως την τελευταία ελπίδα!

Andrew είπε...

Θυμάμαι πάντως πριν λίγα χρόνια όλοι να συνασπίζονται για να μην βγει ο Λεπέν. Δεν έχω μεγάλη σχέση με την Γαλλική πολιτική μια και δεν ξέρω Γαλλικά, αλλά η Γαλλία είναι σε περίοδο κρίσιμων αποφάσεων.
Θα συμφωνήσω όμως με τον kensai. Η Royal φαίνεται πιο ικανή να πείσει για σημαντικές αλλαγές.

Ανώνυμος είπε...

o sarcozy ine i teleftea elpida...

tha kerdisi sigoura

Roark είπε...

Άσχετο. Έβαλα τον τίτλο του ποστ με μικρά αντί για κεφαλαία, γιατί φαίνεται άσχημο στα rss feeds (μας έχουν κάνει παράπονα για αυτό στο παρελθόν). Αν γίνεται, γράφε τους τίτλους με μικρά.

cobden είπε...

Bρε παιδιά, τί ενθουσιασμός είναι αυτός με τη Σεγκολέν???Πείτε έστω και ΜΙΑ μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει πεί πώς θα πραγματοποιήσει???
Από πολιτικές απόψεις, όλο στρογγυλέματα και ασάφειες και όλα αυτά με ένα ωραίο εξωτερικό περιτύλιγμα ...΄Το Γαλλικό αντίστοιχο του Αβραμόπουλου!
Roark, έγινε!:)

Kensai είπε...

Bρε παιδιά, τί ενθουσιασμός είναι αυτός με τη Σεγκολέν???Πείτε έστω και ΜΙΑ μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει πεί πώς θα πραγματοποιήσει???

...She has expressed admiration for Britain's prime minister, Tony Blair, and she recently went to Sweden to study the Scandinavian social model. But she wants to scrap a flexible work contract for small companies that was introduced a year ago. And her real objection to the 35-hour week is that it benefited managers, not workers...

http://tinyurl.com/r8969

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock