Τετάρτη, Φεβρουαρίου 01, 2006

Πως η ΔΕΗ καταστρεφει τον πλανητη

και οι παμφλεταριοι οικολογοι επικροτουν

Διαβασα εδω μια τυπικη ελαφρια γκρινια επειδη λεει η ΔΕΗ ανεβασε τις τιμες της. Το εντυπωσιακο ειναι οτι ολοι συμφωνησαν και κανεις δεν βγηκε να πει οτι ισως εχει καποιο λογο η ΔΕΗ. Με ενοχλει πολυ η τοση ελλειψη περισκεψης και σιγουρα με ενοχλει η ομοιογενεια των Ελληνων στο να σκεφτονται απλοϊκα. Κανεις δεν σκεφτεται εξω απο το κουτι (που λεει και η Ελβιρα)!

Η αληθεια ομως ειναι οτι

α) η ΔΕΗ εχει απο τα χαμηλοτερα τιμολογια στην ΕΕ. Τα χαμηλα τιμολογια προκαλουν σπαταλες, οπως μπορει ευκολα να διαπιστωσει κανεις ας πουμε στο Αττικο Μετρο. Οι κυλιομενες σκαλες σε ολη την Γερμανια λειτουργουν μονο οταν καποιος τις χρησιμοποιει, Στην Αθηνα λειτουργουν ολη την ωρα!

β) η ΔΕΗ καιει σιγουρα το χειροτερο καυσιμο στην ΕΕ, τον λιγνιτη. Ο λιγνιτης ειναι εξαιρετικα βρωμικος, αλλα φαινομενικα φτηνος. Φτηνος γιατι υπαρχει σχετικα αφθονος στην Ελλαδα. Φαινομενικα ομως μονο μας πεφτει φτηνος, γιατι το κοστος που προκαλει στο περιβαλλον ειναι τεραστιο! Οπως εχουμε εξηγησει αλλοτε, στα περιβαλλοντικα ζητηματα η συχνοτερη πηγη καταστροφων ειναι η λανθασμενη διατιμηση των μολυνοντων δραστηριοτητων. Η καυση λιγνιτη προκαλει τεραστιες αρνητικες εξωτερικες επιδρασεις στους ανθρωπους, υποβαθμιζοντας το περιβαλλον και προκαλοντας εως και καρκινογενεση. Η ΔΕΗ ομως δεν το πληρωνει αυτο το κοστος που προκαλει, ετσι δεν το αισθανεται. Γιαυτον τον λογο χρησιμοποιει λιγνιτη σε υπερβολικο βαθμο. Αν πληρωνε το πραγματικο κοστος του λιγνιτη στην κοινωνια πιθανοτατα δεν θα τον χρησιμοποιουσε καθολου!


Ετσι προστατευουμε εμεις στην Ελλαδα το περιβαλλον!

Ειναι φανερο δηλαδη απο τα σημεια α και β οτι οι τιμες του ηλεκτρικου πρεπει να ανεβουν! Αν η ΔΕΗ αρχισει να πληρωνει το πραγματικο κοστος του λιγνιτη θα πρεπει κατευθειαν να ανεβουν οι τεχνητα χαμηλες τιμες του ηλεκτρικου. Επισης αν θελουμε να εκλογικευτει η καταναλωση ηλεκτρικου, επισης πρεπει να ανεβουν οι τιμες.

Η ειρωνεια της υποθεσης ειναι οτι οι ιδιοι επιφανειακα σκεπτομενοι που γκρινιαζουν για την ανοδο των τιμων ειναι ακριβως τα ιδια ατομα που βριζουν τον Μπους που δεν υπογραφει την συνθηκη του Κυοτο. Ω Ελληνες σοσιαλιζοντες υποκριτες, η χωρα σας τι κανει για το Κυοτο? Ο μονος τροπος να πλησιασουμε εστω τα ορια που εχουμε υποσχεθει στην συνθηκη του Κυοτο ειναι να γινει πολυυυ καθαροτερη η παραγωγη ενεργειας στην Ελλαδα και να μειωθει η καταναλωση (σημειωνω οτι η καταναλωση μας ανεβαινει γυρω στα 5% ετησιως) . Ο αμερικανικος λαος που εχει καταλαβει τι θυσιες χρειαζονται για το Κυοτο, ειναι διστακτικος. Οι Ελληνες παπαρολογοι δεν δισταζουμε καθολου. Υπογραφουμε την συνθηκη, απαιτουμε απο ολον τον κοσμο να την σεβαστει (ριχνουμε και κανα συνθημα κατα των φονιαδων των λαων) και εμεις την γραφουμε στα παλια μας τα παπουτσια!

12 σχόλια:

MetroGuardian είπε...

H ΔΕΗ πληρώνει πλέον ένα σεβαστό ποσό για αγορά δικαιώματων διοξειδίου του άνθρακα. Επομένως κατά κάποιο τρόπο συμμετέχει στο λειτουργικό κόστος της η περιβαλλοντική υποβάθμιση που προκαλούν οι λιγνιτικές μονάδες που διαθέτει.

Το βασικό ερώτημα είναι όμως γιατί απαιτούνται πολύ μεγάλες αυξήσεις ώστε να καταφέρουν να μπουν οι ιδιώτες στην αγορά ενέργειας?

Γιατί ασφαλώς αγοράζουν την καύσιμη ύλη τους, ενώ η ΔΕΗ έχει μόνο το κόστος της εξόρυξης. Όμως η επιδότηση που δίνει το Ελληνικό κράτος σε αυτές τις μονάδες δεν επαρκεί για να καλύψει την διαφορά?

Αυτό όμως αποδυναμώνει ένα από τα βασικά οφέλη του ανταγωνισμού προς τους πολίτες. Τις καλύτερες τιμές.

Το ερώτημα μου είναι γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση έπαψε, και η καινούργια δεν το έχει ξεκινήσει ακόμα, την αδειοδότηση των νέων αιολικών πάρκων? Είναι οι μοναδικές πηγές ενέργειας, απολύτως επικερδείς, ασφαλείς και περιβαλλοντικά συνεπείς. (Ακόμα και χωρίς την επιδότηση, μπορούν να είναι κερδοφόρες)

pinky and the brain είπε...

η ελλάδα όσον αφορά στην ενεργειακή της στρατηγική είναι αλαλούμ. να ήταν μόνο τα αιολικά πάρκα. εδώ με το φυσικό αέριο και σέρνει τα πόδια της...
όσον αφορά στα αιολικά πάρκα, η δεη και οι προηγούμενες κυβερνήσεις τα είχαν αγνοήσει γι αυτό είναι τα μόνο που είναι στα χέρια ιδιωτών (με συγχρηματοδότηση από την ε.ε.). ωστόσο, όφειλε η κυβέρνηση να είχε προχωρήσει με πιο γοργούς ρυθμούς στην απελευθέρωση της αγοράς και στην εισαγωγή φυσικού αερίου και εναλλακτικών πηγών ενέργειας. ίσως η πίεση των υψηλών τιμών πετρελαίου τους αναγκάσει να κάνουν κάτι.
και ναι, η δεη μπορεί να δημιουργεί "κόστος" για το λιγνίτη επειδή μολύνει αλλά ουσιαστικά δεν το πληρώνει γι αυτό είναι ανταγωνιστική στις τιμές της.
τέλος, ιστορικά, τα τιμολόγια της δεη στους ιδιώτες είναι χαμηλά ενώ στις επιχειρήσεις υψηλά. very clever strategy για την ανάπτυξη της χώρας αλλά βοηθάει στην κάλπη...

gb είπε...

Ναί και οι ΗΠΑ ΈΧΟΥΝ ΤΗ ΦΘΗΝΌΤΕΡΗ ΒΕΝΖΊΝΗ ΑΛΛΑ ΔΕ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΜΟΛΥΝΣΗ ?
Γράψε και σε αυτούς ένα γράμμα για τη φθηνή βενζίνη επειδή είναι καθαρή;!!

mantz είπε...

Σκεφτόμουν σήμερα κάτι αντίστοιχο διαβάζοντας για κάποιους Δημοκρατικούς γερουσιαστές στις ΗΠΑ που θέλουν να λάβουν μέτρα για μείωση της τιμής των καυσίμων, στρεβλώνοντας έτσι την πληροφόρηση που δίνει ο μηχανισμός των τιμών στην αγορά και τσακίζοντας τις νέες καθαρές τεχνολογίες που μόλις τώρα πάνε να πάρουν τα πάνω τους στις ΗΠΑ.

ΥΓ 1 Έχω κι εγώ τα χούγια μου όπως κι εσύ. Άλλο "μόλυνση" και άλλο "ρύπανση". Η "μόλυνση" συνδέεται με την παρουσία παθογόνων οργανισμών και γι'αυτό σε περιπτώσεις σαν αυτή που περιγράφεις ορθότερος όρος είναι η "ρύπανση".
ΥΓ 2 Ο Bull and Bear έχει δίκιο σε αυτό που αναφέρει περί αγοράς δικαιωμάτων.
ΥΓ 3 (Τελευταίο αλλά μη έλλασον). Έχοντας συμφωνήσει σε όλα τα άλλα μαζί σου, εγώ θα έβλεπα και ένα θέμα εθνικής ασφάλειας στη χρήση του λιγνίτη ή της οποιασδήποτε άλλης πηγής ενέργειας μας καθιστά κατά το δυνατόν αυτάρκεις σε αυτόν τον τομέα.

S G είπε...

μπουλ: ναι η ΔΕΗ πληρωνει καποια λεφτα για τα δικαιωματα. Ειμαι σιγουρος ομως οτι αυτα δεν καλυπτουν ολη την ζημια που προκαλει η ρυπανση για αρκετους λογους.

α) επιτρεπεται ιδιωτες να αγοραζουν δικαιωματα αν θελουν να περιορισουν την μολυνση στον κοσμο?

β) το διοξειδιο του ανθρακα δεν ειναι το μονο ρυπαντικο στοιχειο.

και βεβαια

γ) οπως εξηγησες η ΔΕΗ καλα καλα δεν πληρωνει το κοστος αναπληρωσης του λιγνιτη, παρα μονο το κοστος εξορυξης.

"Το ερώτημα μου είναι γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση έπαψε, και η καινούργια δεν το έχει ξεκινήσει ακόμα, την αδειοδότηση των νέων αιολικών πάρκων? Είναι οι μοναδικές πηγές ενέργειας, απολύτως επικερδείς, ασφαλείς και περιβαλλοντικά συνεπείς."

η αδειοδοτηση οντως αργει απαραδεκτα. Αλλα εγω εχω διαβασει μελετη που ελεγε οτι τα αιολικα παρκα τελικα βλαπτουν το περιβαλλον, καθως ειναι πολυ αναποτελεσματικα (σκεφτειτε οτι η παραγωγη των ανεμογεννητριων επισης βλαπτει το περιβαλλον) και χωρις επιδοτησεις δεν θα ειχε στον ηλιο μοιρα η αιολενεργεια.

πινκυ φυσικα εχεις δικιο. Η ενεργειακη μας πολιτικη ειναι ανυπαρκτη. αλλα εγω θελω να τονισω την ανευθυνοτητα των πολιτων που ζητουν χαμηλες τιμες, οχι μονο την ανοργανωσια της κυβερνησης.

γβ το εχω συζητησει για την τιμη της βενζινης στις ΗΠΑ, ειναι οντως πολυ χαμηλη. Δεν ξερω βεβαια τι σχεση εχει αυτο με μας. Ενας μεσος Αθηναιος βλαπτεται 50% απο τα ΙΧ, 30% απο τις κακορυθμισμενες θερμανσεις, 19% απο την ΔΕΗ και 1% απο τα αμερικανικα ΙΧ (χονδρικα ετσι!).

Μαντζ: δεν βλεπω κανενα εθνικο θεμα στον λιγνιτη. Ας τον εχουν να υπαρχει σαν εφεδρεια. Επισης αν μας ενοιαζε η ενεργειακη ασφαλεια, ας χρησιμοποιουσαμε περισσοτερο φυσικο αεριο και απο περισσοτερες πηγες. Δεν βλεπω στο αμεσο μελλον καμμια πιθανοτητα να μας στερεψουν οι αλλες πηγες ενεργειας, ωστε να πρεπει να καιμε βρωμολιγνιτη.

ΥΓ εχεις δικιο για το μολυνση/ρυπανση, καλη παρατηρηση.

gb είπε...

σγ Κάθε οικονομία (εθνική)εκμεταλεύεται ανταγωνιστικά τους πλ. πόρους που διαθέτει.
Αν αυξήσουμε τους φόρους (τιμή) στο ρεύμα, επακολουθεί ύφεση και μειωμένη ανταγωνιστικότητα.
Καμμία σχεση η τιμή της αμερ βενζίνης εντός της ελλ οικ. αλλά συγκριτικά με το σύνολο της οικονομίας.

MetroGuardian είπε...

S_G δεν θα διαφωνήσω ότι η ΔΕΗ δεν πληρώνει σε καμία περίπτωση το συνολικό κόστος των περιβαλλοντικών καταστροφών που προκαλεί. (Το οποίο να σημειώσουμε, για τεχνικούς λόγους αλλά και θεωρητικούς, είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπολογιστεί).


Όσα για τα αιολικά πάρκα.
Αυτό που έχεις διαβάσει στο άρθρο είναι η τεχνοφοβία και άγνοια ορισμένων ψευτοοικολόγων ή δημοσιογραφίσκων που πιστεύουν ότι ανακάλυψαν την πλάνη πίσω από τις ανανεώσιμες. (Έχω διαβάσει άρθρο που ανέφερε ότι δεν αφήνουν τους άγριους τράγους της νότιας εύβοιας να ζευγαρώσουν γιατί τους φοβίζουν...)

Επειδή έχω αντικρύσει οικονομοτεχνικές μελέτες για πραγματικά έργα, θα σας πω μερικά στοιχεία έτσι για να ξέρουμε και που βαδίζουμε.
Η επιδότηση είναι 40%, τα ίδια κεφάλαια 25% και το δάνειο 35%. Η τιμή της KWh είναι προκαθορισμένη για διάρκεια 10 ετών και με δικαίωμα μονομερούς ανανέωσης από τον ιδιώτη για άλλα 10 χρόνια στην τιμή των ~0.07€.
Αυτά σε συνδυασμό με την υπάρχουσα τεχνολογία ανεμογεννητριών και την τοποθέτηση τους σε ένα ικανοποιητικό σημείο από πλευράς δυναμικού, αποτελούν μια εξαιρετικά κερδοφόφα επιχείρηση αν αδιοδοτηθείς.
Μπορείς με αρχικό κεφάλαιο 1.000.000 € (για ένα μικρό αιολικό της τάξεως των 4MW), να έχεις καθαρά κέρδη (μετά φόρων, με πληρωμένες αποσβέσεις, δάνεια, αποθεματικά κτλ), εύκολα 250.000 €/year. (Η απόσβεση υπολογισμένη στα 10 χρόνια, η διάρκεια ζωής των ανεμογεννητριών 20 - τυπικα, στην πραγματικότητα μπορεί να είναι πολυ μεγαλύτερη).

Τώρα βγάλε την επιδότηση και πες μου αν σε συμφέρει? Είναι προφανές ότι σπάνια βρίσκεις τόσο ασφαλή και αποδοτική επένδυση.

Αλλά γιατί να την βγάλεις? Εδώ και η Philip Morris μπήκε στο νέο αναπτυξιακό νόμο για να κατασκευάζει δηλητήριο - ενώ παράλληλα πληρώνουμε λεφτά και για αντικαπνιστική εκστρατεία. Το κράτος καλώς επιδοτεί τις ανανέωσιμες πηγές γιατί προστατεύει το περιβάλλον και τους φυσικούς του πόρους ενώ παράλληλα εξασφαλίζει έναν παράγοντα αειφορίας.

Δηλαδή οι Νορβηγοί είναι μαλάκες, που ενώ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη, παράγουν το 99% του ηλεκτρισμού που απαιτεί η χώρα τους από υδροηλεκτρικά?

S G είπε...

δεν το διαβασα σε φυλλαδα ταυρε. Σε abstract μελετης ηταν, αλλα δυστυχως δεν θυμαμαι που. Να μην σου πω οτι κατι παρομοιο ελεγε και ο ΕΚονομιστ. Ελεγε βασικα οτι αν επενδυαμε τα ιδια λεφτα στην βελτιωση των θερμικων γεννητριων, θα καναμε μεγαλυτερο καλο στο περιβαλλον.

στο παραδειγμα σου βλεπω σαν προβλημα την εγγυημενη τιμη ανα κιλοβατωρα (κρυφη επιδοτηση εδω!), την ελλειψη προβλεψεων για επισκευες, την ελλειψη υπολογισμου του περιβαλλοντικου κοστους της ιδιας της ανεμογεννητριας (ενοχλει, οσο κιαν δεν το πιστευεις) και βεβαια την επιβαρυνση που προκαλει η κατασκευη της γεννητριας.

γβ αν προσεξες η πινκυ εξηγησε οτι στην Ελλαδα οι βιομηχανικες τιμες ειναι υψηλες και οι λιανικες τιμες χαμηλες. Εγω λεω να εξορθολογιστουν οι λιανικες, οχι να ανεβουν οι βιομηχανικες...

MetroGuardian είπε...

Για το άρθρο στο οποίο αναφέρεσαι, είναι σχετικά γνωστό, έχω αμφιβολίες για τα κίνητρα που βρίσκονται πίσω από αυτό. Γνωρίζω τις περιβαλλοντικές ανησυχίες και τις θεωρώ γελοίες. Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα αν δεν κάνεις κάποια χρήση του περιβάλλοντος. Τώρα το τελευταίο ανέκδοτο είναι η οπτική όχληση. Αλλά τα πάρκα είναι συνήθως σε απομονωμένες περιοχές, σε βουνά, κτλ.

Έχεις δίκιο για την εγγυημένη τιμή, είναι σαφώς επιδότηση.
Αλλά μην ξεχνάς το μηδενικό λειτουργικό κόστος που έχει μια τέτοια μονάδα. Δηλαδή αν την έχεις αποσβέσει σε 10 χρόνια, μετά μπορείς να δίνεις ότι τιμή θέλεις στην αγορά. Κάτι που δεν συμβαίνει με το φυσικό αέριο.

Στους αριθμούς που ανέφερα δεν συμπεριέλαβα συντηρήσεις, απώλεις κλπ για λόγους χώρου - χρόνου. Εννοείται όμως ότι συπεριλαμβάνονται όλα, είναι στοιχεία πραγματικού έργου.

Τι σημαίνει να εξορθολογιστούν οι λιανικές. Η ΔΕΗ έχει την πιο φτηνή τιμή ανα Kwh σε όλη την Ευρώπη, έχοντας 29.000 υπαλλήλους (Μια αντίστοιχη επιχείρηση σε ισχύ στην αμερική, να έχει υποτριπλάσιους). Αυτό δεν πρέπει να εξορθολογιστεί? Να μην μιλήσω για τoυς μισθούς και τη δουλειά που πρέπει να φέρουν εις πέρας, γιάτι έχω βρεθεί ως εκπαιδευόμενος σε μονάδα παραγωγής. Οι άνθρωποι τα ξύνουν διαρκώς, είναι σε αφασία. Υπάρχει ένα ποσοστό 20-25% άξιων ανθρώπων που κάνουν όλη τη δουλειά.

Roark είπε...

Στην Νότια Εύβοια, που έχω εξοχικό, δημιουργούνται σιγά σιγά αιολικά πάρκα, με στόχο τελικά την τοποθέτηση κάπου 3.500 γεννητριών. Δεν φαντάζεστε τι αγώνα έχουν ξεσηκώσει οι οικοχόνδριοι της περιοχής εναντίον τους! Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο.

S G είπε...

οικοχονδριοι! καλο, να το σημειωσω!

ταυρε φυσικα και πρεπει να μειωθει και το προσωπικο της ΔΕΗ. αλλο το να αλλο ταλλο.

pinky and the brain είπε...

φτάνοντας στο palm springs (calif.) υπάρχουν περισσότερο από 4.000 ανεμογεννήτριες οι οποίες παράγουν αρκετό ηλεκτρισμό για να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες του palm springs και των γύρω περιοχών. αναρωτιέμαι εκεί γιατί δεν ξεσηκώθηκαν οι οικολόγοι...
φαντάζομαι ότι οι ανεμογεννήτριες φαντάζουν στην ελλάδα σαν τις κεραίες κινητής τηλεφωνίες: τις θέλω αλλά not in my back yard. γελοίοι

όσον αφορά στη δεη πάλι, με την απελευθέρωσει θα πρέπει η δεη να σπάσει σε κομμάτια (παραγωγή, διανομή, εμπορία). και εδώ είναι το μεγάλο πρόβλημα. λογιστικά όχι μόνο δεν γνωρίζουν ακριβώς τι κόστος πάει που αλλά έχουν και πρόβλημα με την κερδοφορία όσον αφορά στα νοικοκυριά: εξού και οι δηλώσεις του δ/νων συμβ. ότι πρέπει να ανέβουν οι τιμές. και εννοείται όταν η δεη σπάσει σε κομμάτια θα πρέπει να φύγουν πολύ υπάλληλοι γιατί πλέον θα λειτουργεί με κανόνες ελεύθερης αγοράς. μεγάλες ανατροπές για τα ελληνικά δεδομένα. όλο αυτό καθυστερεί και μέχρι να προχωρήσουμε στην απελευθέρωση θα συνεχίσουμε να τρώμε πρόστιμα από την ε.ε. για την ολιγωρία

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock