Κυριακή, Φεβρουαρίου 26, 2006

Τελειώστε με τον ΟΤΕ

Σε λίγο καιρό τελειώνει η 12μηνη συνδρομή μου ADSL με ένα ιδιωτικό provider πάνω σε γραμμή του ΟΤΕ. Παρ'ότι δεν έχω ιδιαίτερα παράπονα από τον provider, δεν υπάρχει περίπτωση να ανανεώσω και να συνεχίσω να πληρώνω τα κερατιάτικα του ΟΤΕ για απαράδεκτες υπηρεσίες. Η σταγόνα που ξεχείλισε το προσωπικό μου ποτήρι είναι ο περιορισμός που έχει βάλει ο ΟΤΕ σε όλες τις γραμμές ADSL που δίνει, ανεξαρτήτως χωρητικότητας, να μην καταβάζουν πάνω από 30 πακέτα το δευτερόλεπτο. Ο λόγος είναι ένας, να μην μπρούν οι χρήστες ADSL να χρησιμοποιούν υπηρεσίες VOIP που χρειάζονται 60 πακέτα το δευτερόλεπτο για να λειτουργούν ικανοποιητικά.

Βλέπω γύρω μου μια εντεινόμενη αγανάκτηση για την συμπεριφορά του ΟΤΕ, αλλά εντελώς μυωπικές αντιδράσεις. Αν ως καταναλωτές θιγόμαστε από τις πρακτικές του ΟΤΕ η λύση δεν είναι ούτε το googlebombing (που απλά αυξάνει τα hits στην σελίδα του ΟΤΕ), ούτε μπανεράκια που "απαιτούν" φτηνό ίντερνετ, ούτε η πίεση για πολιτική παρέμβαση. Ο αστείος αυτός διαδικτυακός ακτιβισμός είναι αποθέωση της νοοτροπίας του παμφλετάριου. Όσο οι αντιδράσεις περιορίζονται στη σφαίρα της γραφικότητας τόσο θα συνεχίζει να παρέχει άθλιες υπηρεσίες.

Ο ΟΤΕ θα αναγκαστεί να αλλάξει πρακτικές μόνο αν δει ότι αυτές έχουν αντίκτυπο στα έσοδά του. Η λύση είναι μία και μόνη, φεύγουμε από συνδρομητές μια και καλή. Αν λοιπόν έχει νόημα μια καμπάνια στο ίντερνετ, αυτή δεν είναι απλά να βρίζουμε τον ΟΤΕ, αλλά να συμβάλουμε στην ενημέρωση και στην αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών μας. Με δεδομένη την κυρίαρχη θέση στην αγορά που έχει (και που την απέκτησε χάρη στο κρατικό μονοπώλιο δεκαετιών) πρέπει να στηρίξουμε κάθε ανταγωνιστική προσπάθεια ώστε να καταστήσουμε ελκυστική την προσέλκυση νέων παιχτών στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά. Αν ο ΟΤΕ προσαρμοστεί για να διατηρήσει τα έσοδά του καλώς, αλλιώς ας πνιγεί στα χρέη (που ευτυχώς η ΕΕ δεν αφήνει πια το κράτος να τα καλύψει)και την χρεοκοπία.

Ως καταναλωτές έχουμε δύναμη, τις καταναλωτικές μας επιλογές. Και όσο περισσότερες και πιο ελεύθερες είναι αυτές οι επιλογές τόσο μεγαλύτερη επίδραση έχουν. Γι'αυτό έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να φωνάζουμε για ανοιχτές αγορές και την ελευθερία της επιλογής. Και ευτυχώς που ήρθε η ΕΕ και μας επέβαλλε το άνοιγμα της αγοράς τηλεπικοινωνιών γιατί με τις σοσιαλίζουσες ιδεοληψίες της ελληνικής κοινωνίας από μόνη της δεν ξέρω πότε θα ερχόταν (ιδεοληψίες που δεν λένε ακόμα να φύγουν). Οι περισσότεροι που σήμερα παραπονιούνται για τις πρακτικές του ΟΤΕ, πριν από μια δεκαετία φώναζαν εναντίον των μεταρρυθμίσεων και της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ ως "ξεπούλημα".

Μια μόνο πολιτική πρωτοβουλία έχει νόημα. Η διάλυση του ΟΤΕ. Ο ΟΤΕ έγινε αυτό που είναι χάρη στο μονοπώλιο και τις κρατικές ενισχύσεις από τους φόρους μας. Αυτό του επέτρεψε επί δεκαετίες να συντηρεί αργόσχολους ανίκανους κηφήνες , να κάνει πλούσιους τους διαπλεκόμενους προμηθευτές του, να γίνει όργανο ρουσφετιών, πολιτικών εξυπηρετήσεων, άντρο του κρατικοδίατου συνδικαλισμού και να αρμέγει τις τσέπες μας χωρίς κανένα φραγμό. Οι ελπίδες για κάτι τέτοιο είναι φυσικά μηδενικές.

Στις ΗΠΑ, όταν την δεκατία του '80 η AT&T απέκτησε τέτοια ηγετική θέση στην αγορά, επιτροπή ανταγωνισμού την διέσπασε στα 3. Εδώ όμως όχι μόνο δεν αφήνουμε την αγορά να αναπνεύσει από τα κρατικά εξασφαλισμένα προνόμια δεκαετιών, αλλά ενισχύουμε ακόμα και τώρα τον ΟΤΕ σε βάρος των ανταγωνιστών του χρηματοδοτώντας με τους φόρους μας (διότι οι υπέρογκες τιμές για τις άθλιες υπηρεσίες του δεν φτάνουν πια για να καλύψουν το κόστων των αντιπαραγωγικών υπαλλήλων του) τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις του!

Αν θέλουμε κάτι να αλλάξει, η μόνη λύση είναι ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΟΤΕ!

9 σχόλια:

Kensai είπε...

Το χειρότερο ξέρεις ποιό είναι φίλε Roark; :-(
Ότι και η Οδηγία Bolkestein που μόλις ψηφίσθηκε ουσιαστικά εξαιρεί την ελεύθερη διακίνηση υπηρεσιών «τηλεπικοινωνιών». Αυτό σημαίνει ότι ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούμε να περιμένουμε λύτρωση με την άφιξη ενός ξένου παίκτη.

Αυτό που χρειάζεται ο ΟΤΕ (ή ο εκάστοτε κυρίαρχος πάροχος), μιας που πλέον έγινε και καλά ιδιωτική επιχείρηση, είναι καταγγελίες, καταγγελίες, καταγγελίες να έχει δικαστήρια ως το 2020! :-/

Άσχετο: Βρήκες καταπληκτική φωτογραφία για τον ΟΤΕ! Χεχε. :-p

xpan είπε...

χμμμ... έχεις σκεφτεί την πολύ απλή περίπτωση να μην έχουν κάποιον που να ξέρει πως να σετάρει τα DSLAMs?

Έτυχε στον κολλητό μου το εξής. Μετά απο 4 μήνες αναμονή για καινούργιο τηλέφωνο και ένα σωρο καταγγελίες δώθε κείθε παραδίπλα (και στην ΕΕΤΤ) ήρθαν το σύνδεσαν και τελικά έκαναν λάθος και συνέδεσαν άλλο διαμέρισμα (καποιου που δεν είχε ζητήσει καν τηλέφωνο) -- Φανταστείτε σε τι κατάσταση είχε φτάσει ο φίλος που πήγαινε απο διαμέρισμα σε διαμέρισμα να τεστάρει τη γραμμή και τι έγινε μόλις διαπίστωσε τι είχαν κάνει!!

Τελικά ξαναήρθαν (μετά απο χίλια δυο) πάλεψαν για κανα μισάωρο και του είπαν πως έχει κάνει κάποιο λάθος ο ηλεκτρολόγος και έφυγαν. Το τηλέφωνο χτυπούσε κανονικά, τώρα, άλλα δεν ακουγόταν τίποτα όταν το σήκωναν. Την επόμενη μέρα κατέβηκε στο κουτί του ΟΤΕ της πολυκατοικίας ο φίλος μου, πείραξε λίγο τα καλώδια και ως εκ θαύματος το τηλέφωνο ήρθε...

καληνύχτα μας, δηλαδή!

Η παραπάνω ιστορία είναι πέρα για πέρα αληθινή και επειδή είμαι σίγουρος πως ο καθένας μας έχει να διηγηθεί κάτι παρόμοιο, προτείνω ένα Blog αποκλειστικά γεμάτο απο τέτοιες ομορφιές... στα αγγλικά! :-)

Roark είπε...

Argos, φυσικά και υπάρχει. Δεν το ανέφερα για λόγους διαφήμησης. Υπάρχει η Vivodi έχει δικό της δίκτυο και δεν νοικιάζει του ΟΤΕ (εκτός από κάποιες περιοχές στις οποίες δεν έχει ακόμα φτάσει το υπό ανάπτυξη δίκτυό της και αναγκάζεται να νοικιάζει και αυτή όπως οι άλλοι, αλλα αυτές οι περιοχές όλο και μειώνονται).

Η μετοχοποίηση δεν ιδιωτικοποίηση ούτε άνοιγμα της αγοράς. Το μάνατζμεντ δεν έφυγε βέβαια από τον έλεγχο του κράτους και πλέον λαμβάνει ενισχύσεις από αυτό(όπως στην πρόωρη συνταξιοδότηση).

Κατά τα άλλα δεν έχω καμία αμφιβολία ότι τα εμπόδια στη χρήση VOIP δεν είναι τυχαία. Σε φόρουμ όπως το adsl.gr αναφέρονται σε αυτό εκτενώς.

Ανώνυμος είπε...

\beginquote
Κατά τα άλλα δεν έχω καμία αμφιβολία ότι τα εμπόδια στη χρήση VOIP δεν είναι τυχαία. Σε φόρουμ όπως το adsl.gr αναφέρονται σε αυτό εκτενώς.
\endquote
Πολύ σωστά

GreekForum είπε...

Μια φορά κι ένα καιρό, ήταν ένα site που το έλεγαν GreekForum και χρωστούσε, σε μεγάλο βαθμό, την ύπαρξή του στο διαμάντι του εθνικού μας πλούτου που λεγόταν ΟΤΕ...

S G είπε...

roark απαξ και δεν εχουμε καμμια σχεση με τον βιβοντι δεν ειναι προβλημα να την αναφερεις. Η πληροφορηση ειναι νομιζω ενας απο τους σκοπους υπαρξης του μπλογκ...

Να πω και γω με την σειρα μου παντως οτι στο σπιτι των γονιων μου που ειναι περιπου 500 μετρα απο τα κεντρικα της Βιβοντι, περιμεναμε δυομιση μηνες για ΔΣΛ... (μου ειπανε οτι εφταιγε ο ΟΤΕ...)

κενσαϊ τι ακριβως εννοεις οτι εκανε η Οδηγια Μπολκενσταϊν? Οι αγορες ειναι απελευθερωμενες με παλιες οδηγιες και αυτο δεν νομιζω οτι αλλαξε...

Kensai είπε...

Ο ξένος παίκτης για να έρθει πρέπει να εξαγοράσει ή συγχωνευθεί μια ντόπια εταιρεία. Βλέπε τι έκανε η Vodafone με την Panafon, η ΤΙΜ με την Telestet. η Wind με την Tellas κλπ.

Για να έρθει εκ νέου ν'ανοίξει κατάστημα δε γίνεται. Δες το πλήρες κείμενο της ψηφισμένης Bolkenstein ποιούς τομείς επιτρέπει και ποιούς απορρίπτει.

Οι τηλεπικοινωνίες είναι όξω. :(

Kensai είπε...

Υπάρχει βέβαια ο έμμεσος τρόπος της θυγατρικής πάντα σε venture με κάποια τοπική επιχείρηση.

Μόλις ανοίξει μαγαζί μπορεί μετά από κάποιο διάστημα να μετονομαστεί ξανά στη μητρική, αλλά κατευθείαν afaik δε γίνεται. Όπως καταλαβαίνεις, ηλίθιοι προστατευτισμοί για να χάνεται χρήμα-χρόνος και να προστατεύονται και καλά τα τοπικά συμφέροντα (απ'την ίδρυση πρώτα μιας θυγατρικής)

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

Vivodi? Έχω ακούσει πολύ καλά λόγια (και με δικές της γραμμές νομίζω).

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock