Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2006

Boycott Carrefour

Μια ιδιωτική εταιρία λιανεμπορίου έχει το δικαίωμα να επιλέγει τι προϊόντα θα πουλάει. Επίσης έχει το δικαίωμα να επιλέγει με όποια κριτήρια θέλει τα προϊόντα που πουλάει. Το Carrefour λοιπόν αποφάσισε ότι δεν θέλει να πουλάει προϊόντα από εταιρίες της Δανίας για δηλώσει την συμπαράστασή του στην ιερή αγανάκτηση κάποιων σκοταδιστών. Είναι όμως και μας δικαίωμά μας να μην ψωνίζουμε πλέον σε κανένα Carrefur και να καλέσουμε όλους όσους δεν συμμερίζονται τα ίδια πολιτικά κριτήρια επιλογής των προϊόντων τους να κάνουν το ίδιο!!

Μπορεί να έγινε για να φανεί αρεστή η εταιρία στον σκοταδιστικό φανατισμένο όχλο και σε όσους τον καθοδηγούν (όπως πχ οι συμβιβασμοί του Google στην κινεζική του έκδοση). Μπορεί, ακόμα χειρότερα, η απόσυρση έγινε υπό την απειλή χρήσης βίας από τους οπαδούς του μεσαίωνα ώστε να εξασφαλιστεί η επιβολή της θέλησής τους στην υπόλοιπη κοινωνία. Όπως και να έχει όμως, η απόφαση των Carrefur να αποσύρει τα δανέζικα προϊόντα λόγω των ισλαμοφασιστικών αντιδράσεων (και είμαι σίγουρος ότι την ίδια πρακτική έχουν εφαρμόσει κι άλλες εταιρίες) είναι απαράδεκτη και φασιστική. Διότι στερεί από τον Άραβα καταναλωτή την δυνατότητα της επιλογής αν θέλει ή όχι να μποϋκοτάρει τα δανέζικα προϊόντα. Και δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι όλοι οι Άραβες θα συμπεριφέρονταν έτσι.

Tο μποϋκοτάζ έχει στόχο να στείλει ένα πολιτικό μύνημα στη Δύση. Με τις τακτικές όμως που εφαρμόζονται το μύνημα δεν το στέλνουν οι μουσουλμάνοι πολίτες αλλά αυτοί χρησιμοποιούν την βία ή την απειλή της ως πολιτική και ιδεολογική τους έκφραση. Το μύνημα που τελικά στέλνεται δεν είναι η αγανάκτηση για μερικά σκίτσα, αλλά ότι ο φανατισμός και η βία των ακραίων ισλαμιστών υπονομεύει πολλά περισσότερα δικαιώματα και ελευθερίες από όσα φαίνονται με την πρώτη ματιά, κρατώντας εγκλωβισμένες και ανίσχυρες τις όποιες φωνές λογικής, εκδημοκρατισμού ή ανοχής τολμούν να εμφανιστούν στις κοινωνίες τους.

Σε μια ελεύθερη κοινωνία δεν ψηφίζουμε απλά κάθε τέσσερα χρόνια. Αντίθετα ψηφίζουμε κάθε μέρα. Όι καταναλωτικές μας επιλογές είναι άπειρα μικρά καθημερινά δημοψηφίσματα που έχουν πολύ μεγαλύτερη πολιτική βαρύτητα από όση αντιλαμβανόμαστε και τελικά η αγορά αναδεικνύεται στην μήτρα της δημοκρατίας. Τουλάχιστον εδώ που μπορούμε, ως μια σχετικά ελεύθερη χώρα, ας δηλώσουμε έμπρακτα την αποδοκιμασία μας στις απαράδεκτες πρακτικές όσων μεταφέρουν τον θρησκευτικό φανατισμό στα ράφια των καταστημάτων αφαιρώντας την "ελευθερία της καταναλωτικής έκφρασης".

8 σχόλια:

Ανδρέας είπε...

Η ειρωνία είναι πως αγόρασα χθες Blue cheese της Arla από το Carrefour!

S G είπε...

ποια καρφουρ αποφασισε αυτην την πατατα? η μητρικη της Γαλλιας ή καποια αλλη?

Sakis Rizos είπε...

Σύμφωνα με αυτό το δημοσίευμα, η απόσυρση των δανέζικων προϊόντων έγινε από την Carrefour Egypt, η οποία διατηρεί τρία hypermarket στην Αίγυπτο και δραστηριοποιείται και σε άλλες μουσουλμανικές χώρες. Η μητρική Carrefour "...in France had no immediate comment, nor did the outside agency it uses for relations with the press."

Kensai είπε...

Απαραδεκτο! Μονο αυτο εχω να πω. Ελπιζω η μητρικη Carrefour να λαβει τα μετρα της γι'αυτην την παρωδια.

Αλλα απ'την αλλη, αν τυχον τιμωρησει την θυγατρικη της για μια ελευθερη επιλογη της (στα ορια του νομιμου!) δεν κινδυνευει να πεσει η ιδια στην παγιδα της μειωσης των ελευθεριων;

Θα ηταν ενδιαφερον να δουμε την εξελιξη...

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με την πρότασή σου. Εμπρός να μοϋκοτάρουμε τα CArrefour ώσπου η απόφαση της θυγατρικής να γίνει πράξη σε όλα τα Carrefour ανα τον κόσμο. Δεν μπορει οι χριστιανοφασίστες με πρόσχημα την ελευθερία του λόγου να εμποδίζουν τους ισλαμοφασίστες να έχουν την ελευθερία των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων !!!

Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας.

xpan είπε...

τα Carrefour τα έχω μπουκοτάρει εδώ και καιρό για τις κακές υπηρεσίες και τις παρατυπίες στις τιμές των προϊόντων τους...

Ανώνυμος είπε...

Ναι και εγώ δεν ψωνίζω από εκεί για άσχετους λόγους. Ο φόβος είναι δύναμη. Πιθανότατα οι άνθρωποι του Carefour Egypt φοβήθηκαν ότι τώρα που ξεμπέρδεψαν με τις πρεσβείες ,θα έρθουν να επιτεθούν στο ράφι με τις Carlsberg, ή αν δεν πουλάνε αλκοόλ στην Αίγυπτο σε ό,τι δανέζικο διαθέτουν. Με μία λέξη: γελοιότητες

Ανώνυμος είπε...

΄Ισως δεν θα έπρεπε να βγάζουμε τόσο γρήγορα συμπεράσματα για τα όσα ακούμε.Δεν ξέρω γιατί έκανε το Carrefour αυτό που έκανε,αυτό που ξέρω είναι ότι η θρησκεία όλων των εταιρειών είναι μία και αυτή είναι το χρήμα.Αυτό που υποπτεύομαι εγώ είναι ότι η αιτία πίσω από αυτήν την απόφαση πρέπει να είναι οικονομικής φύσεως και ότι αυτό που μαθαίνουμε εμείς είναι απλώς η αφορμή.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock