Παρασκευή, Φεβρουαρίου 24, 2006

50 χρόνια απομυθοποίησης

Σαν αύριο πριν 50 χρόνια, στις 25 Φεβρουαρίου 1956, στο 20ο συνέδριο του ΚΚΣΕ, με την ομιλία του Νικήτα Χρουτσώφ, είχαμε την πρώτη ρωγμή στο μύθο της σοβιετικής σοσιαλιστικής κοινωνίας και την παραδοχή εκ μέρους του καθεστώτος ενός από τα μαζικότερα και διαρκέστερα εγκλήματα του 20ου αιώνα, της σταλινικής δικτατορίας (δεύτερο σε αριθμό θυμάτων μόνο σε σχέση με την μαοϊκή Κίνα και συγκρίσιμο σε αποκτήνωση μόνο με τη ναζιστική Γερμανία). Ενός εγκλήματος που σήμερα μόνο φανατικοί ιδεοληπτικοί (και όπως φαίνεται νοσταλγοί των πρακτικών του) αρνούνται να αναγνωρίσουν.

Σε μια κλειστή συνεδρίαση, μπροστά μόνο σε μέλη του κόμματος, ο Γενικός Γραμματέας του παραδέχτηκε τα εγκλήματα της σταλινικής εποχής, σε ότι αφορούσε εκκαθαρίσεις μελών του (και παρότι ο ίδιος ο Χρουτσώφ είχε σημαντική ευθύνη και συμμετοχή σ'αυτά). Μια επιτροπή προετοιμασίας για το συνέδριο βρήκε 681,692 θύματα. Αργότερα, στο 22ο συνέδριο του ΚΚΣΕ, ο Χρουτσώφ παραδέχτηκε και τα εγκλήματα του καθεστώτος ενάντια στα μη-μέλη, στον απλό λαό, προτείνοντας και την ανέγερση μνημείου στος τιμήν τους (πράγμα που φυσικά δεν έγινε αφού προείχαν τα προγανδιστικά στρατευμένα έργα εξύμνησης της σοσιαλιστικής ουτοπίας και του σοβιετικού υπεράνθρωπου).

Ασφαλώς και τα κίνητρα του Χρουτσώφ για την αναγνώριση των εγκλημάτων δεν ήταν στο ελάχιστο ανθρωπιστικά, αλλά το ίδιο κυνικά με τα κίνητρα αυτών που τα διέπραξαν. Άλλωστε τα χέρια του έσταζαν από βάρος εκατομμυρίων νεκρών, ιδίως κατά τη θητεία του στην Ουκρανία. Ενώ τα εκατομμύρια των νεκρών και των εκτοπισμένων να θυσιάστηκαν στο βωμό της επιβίωσης της σταλινικής απολυταρχίας, η δημοσιοποίησή των εγκλημάτων σε βάρος τους εξυπηρέτησε αργότερα τις μάχες πολιτικής εξουσίας στους κόλπους του κόμματος, χτυπώντας τους πολιτικούς αντιπάλους του Χρουτσώφ. Δεν ήταν όμως μόνο αυτό. Ο Στάλιν έγινε το εξιλαστήριο θύμα για ένα ολόκληρο δολοφονικό μηχανισμό που διέπραξε απίστευτα εγκλήματα και του οποίου τα μέλη και η ιδεολογία τους χρειάζονταν μια ηθική απενοχοποίηση.

Δυσυχώς, η έκταση των εγκλημάτων είναι σχεδόν αδύνατο να προσδιοριστεί με ακρίβεια παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται σήμερα από επιστήμονες και ανθρωπιστικές οργανώσεις (το 2004 ανακοινώθηκαν 1,345 εκατομμύρια εξακριβωμένα ονόματα θυμάτων), σε κάθε όμως περίπτωση μιλάμε για περισσότερα από 20 εκατομμύρια θύματα. Μέχρι το 1956 μπρούμε πρόχειρα να αναφέρουμε:
-Την εκτέλεση δεκάδων χιλιάδων ομήρων και αιχμαλώτων χωρίς δίκη το 1918-1922
-Την σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών και εργατών στις βίαιες καταστολές των εξεγέργσεών τους την ίδια περίοδο.
-Την εκτόπιση και την εξολόθρευση των Κοζάκων του Ντον το 1920
-Τις δολοφονίες δεκάδων χιλιάδων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης το 1918-1930
-Τον θάνατο περίου 5 εκατομμυρίων στον λιμό του 1922
-Την υποχρεωτική κολλεκτιβοποίηση της υπαίθρου και την εξόντωση των διαφωνούντων ιδιοκτητών.
-Την εκτόπιση και την εκκαθάριση περίπου 2 εκατομμυρίων κουλάκων (ανεξάρτητων μικροϊδιοκτητών γης) το 1930-32
-Τον εσκεμμένο λοιμό και την απομόνωση της Ουκρανίας που οδήγησε στο θάνατο 6 εκατομμύρια Ουκρανούς
-Την εκκαθάριση σχεδόν 690.000 ατόμων στις Μεγάλες Εκκαθαρίσεις του 1937-38
-Τον εκτοπισμό εκατομμυρίων Πολωνών, Ουκρανών, Πόντιων Ελλήνων, Αφγανών, Κορεατών, Κινέζων, κατοίκων των Βαλτικών Χωρών, της Μολδαβίας και της Βερασάβιας το 1939-41 και το 1944-45
-Την εκτόπιση και την εκκαθάριση των Γερμανών του Βόλγα το 1941
-Την εκτόπισση και την εγκατάλειψη των Τατάρων της Κριμαίας, των Τσετσένων και των Ινγκουσέτιων το 1943-44
-Το 1953 υπήρχαν στα Γκούλαγκ πάνω από 2,5 εκατομμύρια φυλακισμένοι, εκ των οποίων το 1,2 αμνηστεύτηκε 3 βδομάδες μετά τον θάνατο του Στάλιν.

Όσοι διανοούμενοι προσπάθησαν να αντισταθούν σε αυτόν τον ολοκληρωτικό οδοστρωτήρα αίματος εκτοπίστηκαν, εκτελέστηκαν, κλείστηκαν σε ψυχιατρεία και ελάχιστοι τυχεροί εξορίστηκαν στο εξωτερικό (όπου κάποιοι όπως ο Μαρκώφ δολοφονήθηκαν). Το "Αρχιπέλαγος Γκούλαγκ" του Αλεξάντερ Σολζενίτσιν ήταν μια σπάνια καθαρή ματιά κάτω από το σιδερένιο πέπλο της σταλινικής προπαγάνδας. Το έργο της Τσεκά, της GPU, της NKVD και της KGB δεν έλαβε ποτέ την "αναγνώριση" που του άξιζε.

Από τα θύματα των πολιτικών διώξεων, με ιδιαίτερη μανία καταδιώχθηκαν οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις του αριστερού χώρου. Μόνο το 1925 η GPU "εξάρθρωσε" 81 οργανώσεις αναρχικών, 14 οργανώσεις μενσεβίκων, 6 οργανώσεις σοσιαλεπαναστών της δεξιάς, 7 οργανώσεις σοσιαλεπαναστατών της αριστεράς, 117 οργανώσεις "διάφορων διανοούμενων", 24 οργανώσεις "μοναρχικών", 85 οργανώσεις "κληρικών" και "αιρετικών" και 675 ομάδες κουλάκων. Η επιθετική, αδιάλλακτη και βίαιη ιδεολογία του Λένιν και των Μπολσεβίκων πολέμησε με λύσσα κάθε πολιτική διαφορετικότητα συνθλίβοντας κάθε αντίθετη φωνή, ακόμα και όσων τη βοήθεια χριεάστηκε στα πρώτα στάδια της επανάστασης. Και γι'αυτό αξίζει την καταδίκη της πρώτα και κύρια από τον χώρο που ξεκίνησε και στη συνέχεια έπνιξε.

Αυτά που ένα αιμοσταγές καθεστώς είχε το θάρρος να αναγνωρίσει κάνοντας τη αυτοκριτική του, η σημερινή ιδεολογική τύφλωση αρνείται ακόμα να τα δει. Αντί το μέγεθος και μόνο της θηριωδίας να τους παγώνει το αίμα, σήμερα γινόμαστε δέκτες της χονδροειδούς γκαιμπελικής προπαγάνδας τους. Οι εχθροί της δημοκρατίας, του πολιτικού πλουραλισμού, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανεξαρτησίας της σκέψης και της άποψης όχι μόνο δεν ηττήθηκαν στη χώρα μας, αλλά κατάφεραν να γίνουν ιδεολογικό κατεστημένο, όπως απέδειξε η σύμπλευση μαζί τους του συνόλου σχεδόν του πολιτικού φάσματος στο ζήτημα της καταδίκης των εγκλημάτων των κομμουνιστκών καθεστώτων από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

17 σχόλια:

S G είπε...

ωραιο αρθρο/συλλογη εγκληματων. Αν σκεφτει κανεις πραγματικα τι εκανε ο Σταλιν θα πεσει σε καταθλιψη :-( (οταν ειχα ξεκινησει το αρχιπελαγος γκουλαγκ του Σολζενιτσιν χαλαγε καθε μερα η διαθεση μου και το αφησα στην μεση)

Ετυχε να διαβαζω και την Αβασταχτη Ελαφροτητα του Ειναι τωρα, και θυμομουνα τα εγκληματα των κομμουνιστων... φυσικα δεν σταματησαν στον Σταλιν. Η εισβολη στην Πραγα δεν εγινε επι Σταλιν πχ

Kensai είπε...

Βασικά το μεγαλύτερο έγκλημα για μένα ήταν το ηθικό έγκλημα πίσω απ'την όλη ιδεολογία: είμαστε όλοι ίσοι-εργάτες και από πίσω τρώγαν με χρυσά κουτάλια όσοι βρισκόντουσαν στο Politburo ή άλλες θέσεις ισχύος ενώ ο απλός λαός πεινούσε.

Κομμουνισμός. Η χειρότερη δικτατορία όλων των εποχών. Μπροστά του ο Εθνικοσοσιαλισμός είναι παιδική χαρά...

Roark είπε...

Ειλικρινά, μόνο με το Ολοκαύτωμα μπορεί να συγκριθεί η συστηματική εξόντωση τεράστιων ομάδων του σοβιετικού πληθυσμού... Η υποκρισία είναι τόσο μεγάλη όχι στην Πράγα εισέβαλαν (το 1968 ο Μπρέζνιεφ), αλλά την ίδια χρονιά των αποκαλύψεων, το 1956, εισέβαλαν στην Ουγγαρία.

Όσο για το "είμαστε όλοι ίσοι", αυτό δεν ίσχυσε ποτέ, ούτε καν θεωρητικά. Από το 1917-18 είχαν καθιερωθεί διακρίσεις και ποσοστώσεις ακόμα και στα απλούστερα ζητήματα (διανομή τροφίμων, πρόσβαση στην παιδία, εργασία σε κρατικές δουλειές, μετακίνηση, κατοικία κτλ). Η ταυτότητα μέλους του κόμματος ή η προλεταριακή καταγωγή εξασφάλιζαν προνόμια, ασυλίες και διακρίσεις σε αρκετούς, όχι μόνο στην ελίτ.

Harry Peitsinis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Harry Peitsinis είπε...

1943. Στα δαση του Κατυν ανακαλύπτονται ομαδικοί τάφοι από σοβιετικές εκτελέσεις που έγιναν την ανοιξη του 1940: Απολογισμός, 14.000 (αλλοι ανεβάζουν τον αριθμό στους 27.000) τουφεκισμένοι Πολωνοί αξιωματικοί και στρατιώτες που βρέθηκαν με τις στολές τους, τα χέρια δεμένα πίσω και μία σφαίρα στον αυχένα. Μέσα στους νεκρούς υπήρχαν και απλοί πολίτες.

Η Ρωσική κυβέρνηση αν και τελικά παραδέχτηκε το έγκλημα (το 1990) αρνήθηκε να το χαρακτηρίσει εγκλημα πολεμου

Η αλήθεια ειναι ο χειροτερος εχθρος της ληθης

gb είπε...

Αν το καθεστώς είναι ψευδεπίγραφο δεν αξίζει μόνο να το διαπιστώνουμε. Το επόμενο βήμα μπορεί να προκαλέσει ενδιαφέρον διάλογο,
Τι σύστημα βρίσκεται πίσω απο το ψευδεπίγραφο ;

libertarian είπε...

Αν είναι ψευδεπίγραφο τότε γιατί σκίζονται να το υπερασπιστούν οι αρνητές των εγκλημάτων του.

λολ πάντως μην αρχίσεις την ιστορία ότι οι σοσιαλιστικές χώρες (ΕΣΣΔ, Κίνα, Κούβα etc) ήταν στην πραγματικότητα καπιταλιστικές γιατί πολύ απλά τα μέσα παραγωγής δεν ήταν ιδιωτικά. Δεν υπήρχε Αγορά. Ήταν Κρατικά... και πως λέγεται αυτό το σύστημα που όλα τα μέσα παραγωγής ανήκουν στο Κράτος; Αν υποθέσουμε ότι λέγεται Κρατικός Καπιταλισμός τότε Κρατικός καπιταλισμός θα λεγόταν το σύστημα τους έτσι και αλλιώς, είτε ήταν ψευδεπίγραφα σοσιαλιστικές αυτές οι χώρες είτε όχι.

Ανώνυμος είπε...

Μια χαρά ήταν ο Πατερούλης ρε φλωράκια, συνειδήσεις φτιαγμένες στα καλούπια της δυτικής προπαγάνδας και χτυπημένες στο μπλέντερ της παγκοσμιοποίησης. Τραβήξτε ρωτήστε κανέναν/καμία που έζησε στην πρώην ΕΣΣΔ επί Στάλιν να μάθετε την αλήθεια αντί να πιστεύετε τις μαύρες βίβλους και ότι σας πασάρουν, τρυφερά και καλομαθημένα μικροαστικά κωλαράκια. Α ρε Σιβηρία που σας χρειάζεται...Ίου!! Χόμπιλι Κόμπιλι!

Ανώνυμος είπε...

KANENA/KAMMIA ,
ΔΕ ΒΡΗΚΑΜΕ ΝΑ ΡΩΤΗΣΟΥΜΕ
ΕΣΥ ΤΙ ΞΕΡΕΙΣ ;

Ανώνυμος είπε...

Αν είσαι άντρας φίλε anonymous να βάζεις το όνομα σου κάτω από τις ειρωνικές ερωτησούλες σου και όχι να κρύβεσαι πίσω από την ανωνυμία σου. Αν είσαι γυναίκα, can I have your number babe?

Έχω μιλήσει με κάμποσους/ες Ρωσοπόντιους/ες που πρόλαβαν τον Πατερούλη και όλοι μου είπανε τα καλύτερα. Επίσης όλοι είπανε τα χειρότερα (έδινε και έπαιρνε το μαλάκα με γαμάτη ρωσοποντιακή προφορά) για τον Pizza Hut-Γκόρμπι (πως λέγαμε παλιά Chipita Πανιώνιος;) τον οποίον τόσα χρόνια τον λιβανίζουν τα δυτικά ΜΜΕ ως τον άνθρωπο που έφερε την ελευθερία στην πρώην ΕΣΣΔ. Η μόνη κριτική που άκουσα για τον Στάλιν ήταν από μια γριά Ρωσοπόντια που μάζευε άδεια μπουκάλια στην πλατεία Ναυαρίνου (Σαλόκα): "αχ Στάλιν, πολύ καλό ήταν. Μόνο κακό που έκανε που έκλεισε εκκλησίες." Τελικά αν ο κρετίνος ο Μαρξ δεν είχε αποκυρήξει τη θρησκεία, ίσως να μην κατέρρεε ο κομμουνισμός. Ίου! Ίτσκa Πέκο Ζαραντούα! Long Live John Brougos!!!!!

Roark είπε...

Να διευκρινήσω ότι ο παραπάνω δεν είναι κάποια δική μας προσπάθεια να ειρωνευτούμε το νοητικό επίπεδο των ΚΝιτών. Πρόκειται μάλλον για κάποιον που ...τα πιστεύει αυτά που λέει! Ο σταλινισμός ως νοοτροπία επιβιώνει και στις μέρες μας και δεν χρειάζεται παρά να ξύσεις ελάχιστα την ψεύτικη επικάλυψη δημοκρατικότητας των οπαδών του για να τον αποκαλύψεις.

S G είπε...

προσπαθωντας να επιχειρηματολογησω με καποιον που δεν εχει πολυ ορεξη να το κανει:

προφανως καποιοι μπορει να ευνοηθηκαν απο τα εγκληματα του Σταλιν. Οταν μετακινουσε πληθυσμους, καποιοι κερδιζαν σπιτια και περιουσιες. Ετσι οπως οι Τουρκοι εποικοι στην Κυπρο, καποιοι μπορει να καλοβλεπαν τον Σταλιν.

αλλα ενα ατομο σημερα, με το πλεονεκτημα της γνωσης ολων των εγκληματων του Σταλιν, για να τον βλεπει θετικα πρεπει να ειναι απλα παρανοϊκο.

ΥΓ παρεπιμπτοντως εχω παει σε χωρια της Τσεχιας και της Πολωνιας, που ηταν σιγουρα σε καλυτερη κατασταση απο την Ρωσια. Και παλι η φτωχεια και εξαθλιωση που συναντας ειναι αδιανοητα για ευρωπαϊκες χωρες που πριν 50 χρονια εμοιαζαν με την Γερμανια...

Ανώνυμος είπε...

Φαίνεται ότι κάποιος κάνει παρέα μόνο με σταλινικούς Ρωσοπόντιους και το πραγματικό του όνομα είναι Γελάθλιος (πότε γιορτάζει άραγε).
Εγώ πάλι άλλά έχω μάθει. Βασικά κανείς με όσους έχω μιλήσει εγώ δε συμπαθούσε ούτε το Στάλιν ούτε το Γκορμπατσώφ.
Αλλά επειδή είμαι ένα ηλίθιο αμερικανάκι που τρώει κουτόχορτο από την τηλεόραση ,έχω μόνο μια απορία: Αφού λοιπόν ο Σταλινισμός ήταν τόσο γαμάτος και όλοι περνάγανε γαμάτα (με μόνο πρόβλημα ότι τους έλειπε η Κυριακάτικη λειτουργία) γιατί πανηγυρίζαν όταν έπεσε το καθεστώς; Γιατί σε καμία από αυτές τις χώρες δεν έχει εκλεγεί έκτοτε κομμουνιστική κυβέρνηση; Γιατί σε χώρες όπως η Φινλανδία η μέρα που ανεξαρτιτοποιήθηκε από την ΕΣΣΔ (6/12) εορτάζεται σαν εθνική επέτειος; Αλλά εγώ είμαι χαζοαμερικανάκι και δεν τα πιάνω τα υψηλά νοήματα.

Ανώνυμος είπε...

roark said:
"Να διευκρινήσω ότι ο παραπάνω δεν είναι κάποια δική μας προσπάθεια να ειρωνευτούμε το νοητικό επίπεδο των ΚΝιτών."

LOL :)
roark πάντως δεν θα με έπειθες αν δεν είχα γνωρίσει τέτοιες περιπτώσεις δια ζώσης :(

Ανώνυμος είπε...

Ναυάγιο πουλάκι καλά προσπαθεί να τα λέει εσύ, όμως κάπου χάνει τη μπάλα, εγώ που το λέει...Βέβαια από την πτώση του Στάλιν μέχρι την κατάρρευση της CCCP μεσολάβησαν κοντά 40 χρόνια, να σε θυμίζει εγώ… Μέχρι τότε πολλά κακά πουλάκια μεσολάβησαν (Χρουστσώφ, Μπρέζνιεφ, και φυσικά ο φέρων το σημάδι του αντίχριστου Γκόρμπι οι κυριότεροι) οι οποίοι κατέστρεψαν ότι είχε φτιάξει με τόσο κόπο ο καλός Πατερούλης!

Όχι φίλτατε δεν ήταν μόνο η έλλειψη κυριακάτικης λειτουργίας το πρόβλημα της ΕΣΣΔ... Ήταν και η έλλειψη Coca Cola και ταινιών α λα Hollywood (με σοσιαλιστικό ρεαλισμό δε ξεχνάει ο κοσμάκης τα προβλήματα του, δως του κάτι σε Κάμερον Ντιαζ τόσο ωραίες γυναίκες είναι οι Ρωσίδες..). Αλλά για αυτά έφταιγε ο Μαρξ ο οποίος υπερτίμησε την ανθρώπινη φύση, τι υπερτίμησε δηλαδή που μες τον ενθουσιασμό του όλο αρλούμπες έλεγε (επί πολιτικής απόψεως, γιατί σαν οικονομολόγος είπε ενδιαφέροντα πράματα).

Τώρα μην περιμένεις να ασχοληθώ με την Φινλανδία, πιστεύω ότι η ανθρωπότητα δε θα έχανε τίποτα αν δεν υπήρχε (σιγά τα Νοκια)...

Όσο για εκλογές οι Ρώσοι βγάλανε τον Πούτιν: αν αυτός δεν κυβερνάει με σταλινικές μεθόδους (με τα δεδομένα του 21ου αιώνα φυσικά: δεν μπορεί να έχει γκούλαγκ, αλλά βάζει χέρι στα ΜΜΕ και σε επιχειρηματίες, μη μιλήσω για την Τσετσενία όπου πολεμάει και αυτός την κακή τρομοκρατία ξεφτιλίζοντας σύσσωμο το δυτικό «πολιτισμένο» κόσμο) τότε εγώ είμαι ο Τσιμιτσέλης….

Τσουκ λουκ λουκ…

Υ.Γ. : Καλά δεν γνωρίζεις τον οσιομάρτυρα Γελάθλιο που τον έκαναν club sandwitch οι Ρωμαίοι?

Ανώνυμος είπε...

Τώρα μην περιμένεις να ασχοληθώ με την Φινλανδία, πιστεύω ότι η ανθρωπότητα δε θα έχανε τίποτα αν δεν υπήρχε (σιγά τα Νοκια)...

ναι τελικά είσαι όντως σταλινικός τώρα πείστηκα. Και με πλούσια επιχειρηματολογία.

Νομίζω είχαμε ξανακάνει παρόμοια συζήτηση για το μνημόνιο του Λιντμπλαντ, κατά τη γνώμη μου τα κομμουνιστικά κόμματα τρέμουν στην ιδέα ότι θα χαλάσει η υστεροφημία τους γιατί ξέρουν ότι έτσι δε θα μπορέσουν να προσελκύσουν ξανά οπαδούς. Όλη η κόκκινη προπαγάνδα είχε βασιστεί στην εντύπωση ότι η ΕΣΣΔ ήταν η ηθική υπερδύναμη όπου επικρατούσε κοινωνική δικαιοσύνη και όλοι ήταν ευτυχισμένοι και πιστοί (αυτό πάνω απ' όλα) στο κόμμα. Για αυτό και άλλωστε η ΕΣΣΔ δεν άφηνε πολλές ειδήσεις να βγαίνουν προς τα έξω.
Η πολιτική αυτή συνεχίζεται και μετά το παραπέτασμα ,ώστε οι επόμενες γενιές να μαθαίνουν για προλεταριάτο και υπαρκτό σοσιαλισμό και τέτοιες ιστορικές ανακρίβειες. Όλα αυτά βέβαια κάποια στιγμή θα σταματήσουν αφού ένα πολιτικό σύστημα τόσο θεωρητικό όσο ο κομμουνισμός και τόσο εκτός πραγματικότητας θα καταντήσει μία παρέα γραφικών που θα αναπολούν το ένδοξο παρελθόν, κάτι σαν τους βασιλόφρονες απλά πιο αξιοπρεπείς.

Ανώνυμος είπε...

- Τώρα μην περιμένεις να ασχοληθώ με την Φινλανδία, πιστεύω ότι η ανθρωπότητα δε θα έχανε τίποτα αν δεν υπήρχε (σιγά τα Νοκια)...
- ναι τελικά είσαι όντως σταλινικός τώρα πείστηκα. Και με πλούσια επιχειρηματολογία.

Το να απομονώνεις ένα από τα τόσα επιχειρήματα και να απαντάς βάζοντας ταμπέλες (με πλήγωσες βρε άτιμο εγώ σταλινικός?) και με σαλτσούλα μπόλικη ειρωνεία, οφείλω να ομολογήσω ότι δεν είναι σταλινικό. Περισσότερο σε Γκέμπελς φέρνει.

Κατά τα άλλα παρατηρώ ότι έχετε πάρει πολύ σοβαρά τον εαυτό σας εδώ μέσα, λες κ εσείς θα αλλάξετε τον κόσμο. Τελικά οι φιλελεύθεροι έχετε ένα κοινό με τους κομμουνιστές: την παντελή έλλειψη χιούμορ. Ίσως τελικά και να έχετε ιδίου βαθμού ιδεολογικές αγκυλώσεις και νομίζετε κ εσείς ότι κατέχετε την απόλυτη αλήθεια. Anyway σας χαιρετώ παιδάκια, φχαριστώ για τη διασκέδαση (ορισμένοι με πήραν για κνίτη, μπουχαχαχαχαχαχα ) και παίρνω τα κουβαδάκια μου να παίξω σε κανένα άλλο blogg όπου οι ανθρώποι του δε θα έχουν μολυνθεί από την ασθένεια του ορθολογισμού και θα κάμουν πιο ωραίο τζερτζελέ. Και μη ξεχνάτε: Ίτσκαλινο Πεκολίνο!!! Yu – hu!!!

I LOVE VICKY FLESSA!!!!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock