Πέμπτη, Φεβρουαρίου 16, 2006

το τέλος της Χρυσής Αυγής και η αυγή της ανοικτης κοινωνίας


Στα ψιλά των εφημερίδων πέρασε πριν δυο μήνες ένα θέμα που άλλοτε θα προκαλούσε πάταγο. Ο ηγέτης της Χρυσης Αυγης, του κύριου νεοναζιστικού κόμματος στην Ελλάδα, ανακοίνωσε την αναστολή των δραστηριοτήτων του.

Και έτσι κάπως τελειώνει. Χωρίς ουρλιαχτα και κραυγές, χωρίς καν την προσοχή της κοινής γνώμης κλείνει ένας πολιτικός κύκλος στην νεότερη ιστορία τηςΕλλάδος : ο νεοναζισμός ΄ξόφλησε κυρίες και κύριοι, τουλάχιστον από πολιτικής απόψεως.

Θυμάμαι, στα μαθητικά μου χρόνια, ιδίως στην προετοιμασία των πανελληνίων, μας είχαν αλλάξει τον αδόξαστο με τον "κίνδυνο" που εκπροσωπούσε για την κοινωνία μας η "άνοδος του νεοναζισμού". Μπόρώ να θυμηθώ τουλάχιστον 10 διανοουμενους "της αριστεράς και της προοδου" που διείδαν κίνδυνο "φασιστικής πολιτικής νίκης" στη δεκαετία που μας πέρασε...Παντα όμως απορουσα, για ποια ανοδο μιλούσαν οι καθηγητάδες μας, ιδίως έπειδή ως γνωστό τα νεοφασιστικά κόμματα δεν είχαν ξεπεράσει ποτέ το 1 % σε κάθε εκλογικό αγώνα που λαβαιναν μέρος. Τελικά μάλλον τα μαθήματα επί μαθημάτων περί του νεοναζιστικού κινδύνου αποδειχτηκε πως δεν ήταν και ίδιαιτέρως εντός "θέματος".

Η Χρυση Αυγη έβαλε λουκέτο. Αυτή η κίνηση μας βοηθά να βγάλουμε κάποια σαφή πολιτικά συμπεράσματα.

Το αυτονόητο είναι ότι ο φασισμός ΄΄εχει πια ξοφλήσει ως ιδεολογία, είναι όχι απλά αντιδραστικά οπισθοδρομικός, αλλά μουσειακό έκθεμα της πολιτικής μας ιστορίας. Μιλώντας για φασισμό εννοούμε έναν συγκροτημένο ιδεολογικό σχηματισμό και όχι το άθροισμα των κοινωνικών συμπεριφορών που θεωρούμε "φασιστικές" (αυτές δυστυχώς μπορούν να υπάρξουν και χωρίς την πόλιτική τους έκφραση.Αλλά το τελος της πρωτης σημαινει την αποδυναμωση των δευτερων και μπορεί να μας κανει να αισιοδοξούμε για την εξαχνωση τους σε καποιο απροσδιοριστο μελλον).

Με τη νεα αναδιάταξη των κομματικών δυνάμεων φαίνεται ότι ο πιο ακραίος "επισημος" πόλος του συστηματος μας απο τα δεξιά είναι πια ο "εκλεκτός του Θεού" ολ τάιμ κλασσικ κυριος Καρατζαφέρης. Ή εκλογική αδυναμία του πρώτου υποδηλώνει μια γενικότερη αδυναμία του ακροδεξιού χώρου. Που σημαίνει ότι όλο και πιο πλατιά στρώματα του πληθυσμού έλκονται προς το "κέντρο", ενώ εμμέσως προς το κέντρο έλκονται και οι ακραίοι που θα μετακομίσουν από το νεοφασισμό στην σαφώς πιο "ημερη" λαικιστική δεξιά του ΛΑΟΣ.

Ταυτόχρονα το τέλος της Χ.Αυγής ως κομματικου σχηματισμου υποδηλωνει και μια ενδεχομενη κριση στην ακρα αριστερά που σ ενα μεγάλο βαθμό στήριζε ως τώρα το πολιτικό της προφίλ στην αντιφασιστική προπαγάνδα. Η έκλειψη ενός βασικού εχθρού θα προκαλέσει ανακατανομές στην οργανωτική της δομή και κατά πάσα πιθανότητα θα τραβήξει τους συμπαθούντες της (όσους δηλαδη δεν εχουν ξεκαθαρισμενη ιδεολογικη συνειδηση) σε πιο μετριοπαθή σχήματα, αναγκάζοντας την να οξύνει τις ήδη χυδαίες αντι-φιλελεύθερες της επιθέσεις για να ανοιξει καναλια με τις πηγές αριστερών ψηφοφόρων.

Αλλά αυτές οι αλλάγές καθρεφτίζουν ένα τεράστιο process μέσα στους κόλπους της ελληνική κοινωνίας που διήρκεσε περιπου μιαμιση δεκαετία και ολοκληρώνεται τη στιγμή που μιλάμε. Παρολες τις βασιμες κατηγορίες,παρόλα τα κρούσματα ρατσισμου και ξενοφοβίας η ελληνική κοινωνία έχει κάνει ένα άλμα πολιτικής ωριμότητας από το 1990 μέχρι τώρα. ΄Φέρτε στο μυαλό σας την κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα μας τη δεκαετία 80-90.
Οπισθοδρόμηση, καθυστέρηση, πλήρης κρατική αυθαιρεσία, μια κοινωνία που είχε ανάγει σε ιδεολογία τις πελατειακές σχέσεις με τους πολιτικούς (άκου Τσοβόλα δώστα όλα! Και τα τρελαμενα χειροκροτηματα που ακολουθησαν!), ο βολεμένος Ελληνάρας του φραπογαλου (ωπ, πού τη θυμηθηκα αυτη τη λεξη), αισχρός συνδικαλισμός εργατοπατέρων, ελάχιστη ανάπτυξη, φουλ αντιαμερικανισμός, φουλ ξενοφοβία. Και μετά ήρθε το Μακεδονικό. Αποχαλινωμένος εθνικισμός , μίσος για τους γείτονες, άνοδος κάθε λογής φασίστα "εθνοπατέρα" , ξεφύτρωμα διαφόρων εθνικοπατριωτικών οργανώσεων (μονο στη Θεσ.νικη θυμαμαι 4 με εκατονταδες ενεργά μέλη). Και ασφαλώς το μίσος για το φιλελευθερισμό ολοκληρωνε το κολαζ. Λαικές εξεγέρσεις εναντια στις ιδιωτικοποιησεις και τους "αιμορουφηχτρες μπιζνεσμεν", Κολλάδες, ξεβρακώματα, ουρλιαχτά από κομματικά μικρόφωνα, αγελαίες πολιτικές συγκεντρωσεις.

Από τότε κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι της ιστορίας. Η ελληνική κοινωνία είδε ότι οι γείτονες δεν είναι απειλή,αλλά πηγή κέρδους και συναλλαγών. Δεκάδες εταιρίες έχουν ανοιξει υποκαταστηματα σταΒαλκάνια, τα σύνορα με Σκοπια και βουλγαρία είναι κάθε βδομαδα πιττα στα αυτοκίνητα Ελλήνων που τρέχουν να επωφεληθούν από τις χαμηλές τιμές των γειτονικών αγορών. Ουτε άχνα δεν βγαινει από την κοινωνία των πολιτών απέναντι στο ενδεχόμενο των ιδιωτικοποιήσεων καθώς φαίνεται ότι μάθαμε το μάθημα μας από τις περιπτώσεις της κινητης τηλεφωνίας και του ίντερνετ. Εδώ οι εργατοπατέρες είναι αναγκασμένοι να πολεμήσουν μόνοι τους γι αυτό και στρέφονται εναντια στην ίδια την ελληνική κοινωνία (σκεφτειτε απλα ποιους βλαπτουν με τις απεργίες που κοβουν στα δυο την κυκλοφορία της Αθηνας κ της Θεσ.νικης για ωρες.Μηπως τον Καραμανλή;Αυτός διαθετει και ελικοπτερο αμα λάχει ρε παιδια! Εσας και εμενα βλάπτουν!). Πρόσφατα o ελληνικος λαος έδωσε το χρίσμα στη ΝΔ το πιο φιλελευθερο κομμα του κοινοβουλιου να προχωρήσει σε ριζικες τομες στην οικονομια και πολιτική.

Η στροφή της νδ και του πασοκ στο λεγομενο "μεσαιο χώρο" (μια αρκετα δυσνοητη εννοια) τα τελευταια χρονια δεν ενισχυσε τα ακραια κομματα γιατι στην πραγματικοτητα η ελληνική κοινωνία ήταν αυτη που τραβηξε τις μεγαλυτερες παραταξεις στον πολιτικο "μεσαιο χωρο". Οι ακραιοι αριστερας και δεξιας ηταν ανικανοι να προσαρμοστουν στις αλλαγες, γιαυτό και σταδιακά χάνονται απο το πολιτικο προσκηνιο. ΄Ο μεσαίος χώρος στην πραγματικοτητα δεν εκπροσωπει μια κοινωνική χωροθετηση αλλά μια πολιτική γραμμή. Και αν μεταφράζεται (οπως φανερωνει το προγραμμα των μεγαλων κομματων) σαν κοινωνική ελευθερία, δημοκρατία, ανοιχτές αγορές και οικονομική απελευθερωση απο τα κρατικά στεγανά, δεν μπορεί παρά να σημαίνει τον θρίαμβο του φιλελευθερισμού!

39 σχόλια:

Thrass είπε...

Λινκ?

Πολύ. Ύποπτο.

Harry Peitsinis είπε...

καθόλου ύποπτο. Νόμιζα ότι ειναι κοινή γνωση στην Ελλαδα(λειπω στο εξωτερικο γιαυτο το πληροφορηθηκα καπως αργα). Να δυο λινκ ενα με το δελτιου τυπου και ενα απο ακροαριστερο σάιτ...

http://members.freespeech.org/xrysiaygi/deltia.htm

http://www.xekinima.org/news/display.php?tbl=news&id=304

Σιγουρα ο κεντρικος τους πυρηνας θα προσπαθησει να επιβιώσει μεσω αλλων σχηματων.Αλλα μονο και μονο ότι έκλεισαν ως κόμμα σημαινει πολλά...

Roark είπε...

Δεν αμφισβητώ ούτε την πολιτική ούτε την σημειολογική σημασία την αναστολής την λειτουργίας της Χρυσής Αυγής.

Όμως δεν βλέπω ακόμα να αλλάζουν πολλά πράγματα στην συντηρητική στροφή της ελληνικής κοινωνίας που είδαμε από την αρχή της δεκαετίας του '90. Επίσης η νοοτροπία του κρατικισμού, που είναι η μήτρα των φασιστικών ιδεών, επιβιώνει και τίποτα δε αποκλείει την αναζωπύρωσή τους σε μια μελλοντική περίοδο οικονομικής κρίσης.

Στην δυτική Ευρώπη άλλωστε που 15 χρόνια πλεόν είναι σε οικονομικό τέλμα, τέτοια κινήματα βρίσκουν ολο και πιο πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης.

Επίσης έχω σοβαρές επιφυλάξεις για τον φιλελεύθερο προσανατολισμό και των δύο μεγάλων κομμάτων.

Harry Peitsinis είπε...

Είναι νομίζω θέμα οπτικής. για εμένα η ελληνική κοινωνία σε σχέση με τη δεκαετία του 80 και των αρχών του 90 έχει κάνει βήματα μπροστά. Φυσικά δεν εννοώ ότι γιναμε ξάφνικά μια προοδευτική χώρα. Αλλά σίγουρα η προσέγγιση των Ελλήνων εχει αλλάξει έστω μερικώς απέναντι στην Εκκλησία (αν δεν κάνω λάθος τουλαχιστο 50% ειναι υπέρ του διαχωρισμού) στις ιδιωτικοποιήσεις και στη στήριξη τόυ νεοναζισμού και των ακραιων εκδοχών της λαικιστικής δεξιάς. Και αυτό δειχνει αναμφιβολα μια τάση που ελπίζω να συνεχιστεί.

Ασφαλώς παραμένουμε σε μεγάλο βαθμό συντηρητικοί έως ξενόφοβοι ως λαός. Αλλά συγκριτικά,βλέπω μια σταδιακή βελτίωση, που νομίζω οτι επιβεβαιώνεται εν μερει από τετοια γεγονότα πολιτικής σημασίας.

Τέλος συμφωνω μαζί σου οτι τα 2 μεγαλα κομματα, ιδιως το ΠαΣοκ αλλα και η ΝΔ απεχουν πολυ απο το να χαρακτηριστουν φιλελευθερα. Αλλα η πολιτική κατευθυνση που ακολουθουν ειναι σαφώς πιο φιλελεύθερη από τον προσανατολισμό τους επί εποχής Παπανδρέου Α. και Εβερτ αντίστοιχα. Η απομόνωση των ακραίων στοιχείων στη ΝΔ, διαδικασία που κορυφώθηκε με τις διαγραφές Καρατζαφέρη και Μανωλάκου πιστευω οτι εξέφρασε μια στροφή τοσο πολιτική όσο και κοινωνική.

Sakis Rizos είπε...

Το σχόλιο του Roark με βρίσκει σύμφωνο.

Harry Peitsinis είπε...

Jim Hellas

Νομίζω ότι η ενίσχυση του Καρατζαφέρη θα είναι μάλλον μια παράπλευρη συνέπεια της πολιτικής ήττας των φασιστών στην Ελλάδα, παρά συνειδητή τακτική. Κι αυτό γιατί, πέρα από τις κόντρες που υπήρχαν μεταξύ τους, είναι σχεδόν αδύνατο ένα αυτοδύναμο κόμμα με πολύχρονη ιστορία να διαλυθεί αυτόβουλα υπέρ ενός άλλου. Όχι, προφανώς η αναστολή σημαίνει ότι δεν μπορούσαν πια να διατηρήσουν αυτουσια την πολιτική τους ύπαρξη ως είχε.

τώρα για το αν βγει ο Καρατζαφέρης βουλευτής αυτό ούτε και ο ίδιος νομίζω το πιστεύει, γιαυτό και κάνει θορυβώδεις κινήσεις (τυπου δημαρχίας Θεσσαλονίκης)μήπως και τραβήξει την προσοχή της κοινής γνώμης (για να δουμε τι θα καταφερει στη νυμφη του Θερμαικου. Ας ελπίσουμε ότι η πόλη θα παρουσιάσει για μια έστω φορά το κοσμοπολίτικο και δημοκρατικο πρόσωπο της...)

pinky and the brain είπε...

το ακραίο, λαϊκίστικο δεξιό κόμμα δεν έχει βρει ακόμα τον χαρισματικό του ηγέτη και δεν έχει βρει τη σωστή επικοινωνιακή πλατφόρμα. κάποιος ιδιαιτέρως έμπειρος πολιτικός είχε πει τις προάλλες "ξέρω πως να φτιάξω στην ελλάδα ένα τέλειο ακροδεξιό κόμμα". και έτσι είναι. αν κάποιος είχε στη διάθεσή του τα στοιχεία δημοσκοπήσεων και ερευνών που γίνονται για αποκλειστική χρήση των κομμάτων επί ετών θα έβλεπε την ευκαιρία. θα μπορούσε το ΛΑΟΣ το είναι διψήφιο

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

Είμαι της άποψης ότι η ύπαρξη ακροδεξιών κομμάτων, καθώς και ακροαριστερών, δεν είναι απαραίτητα κακή. Αυξάνει τις πιθανότητες οι πολίτες με ακροδεξιές κι ακροαριστερές αντιλήψεις, αντίστοιχα, να βρίσκουν έκφραση σε αυτά τα κόμματα και να μη διαβρώνουνε τα υπόλοιπα. Είναι πχ πιστεύω η αδυναμία του ακροδεξιού χώρου που οδηγεί τον Ψωμιάδη στη ΝΔ. Θυμάμαι ότι η διάλυση της ΕΠΕΝ είχε οδηγήσει πολλούς από τους οπαδούς της στη ΝΔ με μάλλον αρνητικά, παρά θετικά αποτελέσματα.

Όσο αφορά το «ΝΔ το πιο φιλελευθερο κομμα του κοινοβουλιου», θα διαφωνήσω έντονα. Αν η φράση ήταν «ΝΔ το λιγότερο σοσιαλιστικό κόμμα του κοινοβουλίου», θα είχα λιγότερες αντιρρήσεις. Αυτή είναι όμως μάλλον μια άλλη συζήτηση.

Ανώνυμος είπε...

Η Χρυσή Αυγή έσβησε γιατί είχε καταντήσει μια γραφική παρέα από skinheads χωρίς άποψη που πουλούσε μόνο τραμπουκισμό. Ποιος να εκφραστεί από τέτοιες παπαριές εκτός από θερμοκέφαλους πιτσιρικάδες; Αντίθετα ο Καρατζαφέρης επειδή παίζει πολύ σωστά το επικοινωνιακό παιχνίδι έχει πολύ μεγαλύτερη απήχηση η οποία θα συνεχίσει να αυξάνεται. Το ΛΑΟΣ έδωσε καταφύγιο σε μία ολοένα και αυξανόμενη μερίδα Ελλήνων που παίρνουν θέσεις όπως "έξω οι Αλβανοί από την Ελλάδα", "η Ελλάδα ηγέτιδα δύναμη στην ΕΕ", "καλός Τούρκος ο νεκρός Τούρκος", "θανατική ποινή στους εμπόρους ναρκωτικών" και παρόμοιες απόψεις. Αυτή η μερίδα του ελληνικού πληθυσμού το θεωρούν ακραίο να ψηφίσουν Χρυσή Αυγή μεν ,δεν τους χαλάει καθόλου ο ΛΑΟΣ δε. Δεν είναι ακροδεξιοί ,είναι απλά άτομα που τα βλέπουν όλα επιφανειακά και δεν έχουν διάθεση για ώριμη πολιτική σκέψη. Το αν είναι αυτές οι τάσεις ανησυχητικές θα φανεί στο μέλλον

Thrass είπε...

Νόμιζα ότι ειναι κοινή γνωση στην Ελλαδα(λειπω στο εξωτερικο γιαυτο το πληροφορηθηκα καπως αργα)

Χα!, πολύ πιθανό. Πρέπει να παρακολουθώ τα ΜΜΕ πιο πολύ, μου φαίνεται.

Αλλά πάει μόνον ένας χρόνος από τότε που έπεσα πάνω σε πορεία ακροδεξιών. Δε δε μου είχαν φανεί έτοιμοι να τα παρατήσουν. Κάποιος τους πίεσε, no? Φοβάμαι πως μπορώ να φανταστώ ποιός, εκτός αν έχω χάσει κι άλλα σημαντικά επεισόδια.

Roark,

Δεν έχει νόημα να ασκήσει ο Καραμανλής πιο φιλελεύθερη πολιτική και ο λαός να του γυρίσει την πλάτη. Πρώτο μέλημα της εξουσίας είναι να παραμείνει στην εξουσία. With a little help from ακροδεξιά, αν αυτό κριθεί απαραίτητο, βεβαίως-βεβαίως. Αλλά αυτό είναι απλά η δική μου υπόθεση.

pinky and the brain είπε...

συμφωνώ απόλυτα με τον g.sarigiannidis όσον αφορά το "θετικό" του να υπάρχουν τα ακραία κόμματα για να μαζεύονται εκεί οι ακραίοι.
πιστεύω ότι το ΛΑΟΣ στην ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν έχει εξαντλήσει τη δυναμική του καθώς η μερίδα των πολιτών που θα μπορούσαν να ταυτιστούν με ακροδεξιές, λαϊκίστικες, ρατσιστικές και εθνικόφρων απόψεις μεγαλώνει σταδιακά και αποτελεί μια γερή βάση για να πατήσει κάποιος τύπου λε πεν. στην ελλάδα απλώς δεν έχει αναρριχηθεί ένας τέτοις πολιτικός

S G είπε...

προσωπικα δεν βλεπω βασεις για σταθερη στροφη στην ακροδεξια. Την δεκαετια του 90 ειχαμε μια βλακοποιηση της ελληνικης κοινωνιας για δυο λογους: "εθνικα θεματα" και εισοδος πολλων ανεξελεγκτων λαθρομεταναστων.

Νομιζω και στα δυο θεματα η ταση ειναι προς την ομαλοποιηση. Τα εθνικα θεματα ευτυχως τεινουν να εξαφανιστουν και οι μεταναστες ερχονται με ηπιοτερους ρυθμους και απο περισσοτερες χωρες (πραγμα καλο γιατι δεν δημιουργουνται τοσο ισχυρες ομαδες απο μια μονο χωρα που φτιαχνουν γκετο).

συμφωνω παντως απολυτα με την πινκυ οτι η Ελλαδα ηταν μια θαυμασια χωρα για να φτιαξει κανεις ακροδεξιο κομμα, αφου η κοινη γνωμη σε πολλα θεματα ηταν πιο κοντα σε τυπικα ακροδεξιες θεσεις παρα σε δημοκρατικες! ευτυχως κανεις δεν ηταν αρκετα εξυπνος/λέρας για να το εκμεταλλευτει αυτο. Ισως βεβαια βοηθαει και το γεγονος οτι ο συντηρητισμος της ελληνικης κοινωνιας ειναι μιας ιδιαιτερης φυσης (συνδεεται πχ με την ορθοδοξια κτλ) που δεν ειναι απολυτα συμβατη με πληρως ακροδεξια ιδεολογια.

Harry Peitsinis είπε...

G. Sarigiannidis

α. Ας μην συγχέουμε την λαική δεξιά με την άκρα δεξιά και αυτές τις δύο με το νεοναζισμό. Ο νεοναζισμός κατά τη γνώμη μου ποτέ δεν είχε σοβαρά ερίσματα στην ελληνική κοινωνία , γιαυτό και τελικά οδηγείται στην πολιτική εξαφάνιση. Και αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο της νομίζω.

Το ότι ηττηθηκε πολιτικά η Χρυσή Αυγή σημαίνει ότι κάποιος την νίκησε. Αν δεχτούμε οτι δεν τη νίκησε κάποια αντίρροπη πολιτική δύναμη (που υπήρχαν για χρόνια αλλά αποτέλεσμα δεν έφερναν) νομίζω θα πρέπει να παραδεχτούμε πως η Χρυση Αυγη σε τελική ανάλυση ηττήθηκε από την ελληνική κοινωνία. Μια κοινωνία που την απομόνωσε πολιτικά, που της επιφύλαξε διαρκή εκλογικά στραπάτσα και τελικά με την αδιαφορία της την έφερε στο σημείο της διάλυσης.

Τέλος είτε το θέλουμε , είτε όχι, αυτή τη στιγμή το πιο φιλελεύθερο κόμμα στο κοινοβούλιο (μέτρησα προσεχτικά τις λέξεις μου γιατι στην ουσια συμφωνω μαζι σου), επαναλαμβάνω "στο κοινοβούλιο" είναι η ΝΔ. Μια ματιά στο πολιτικό της πρόγραμμα αρκεί για να καταλάβουμε ότι, αν και στη βαση της συντηρητική,΄διαθέτει τόσο τις περισσότερες φιλελεύθερες προτάσεις σε σχέση με ΠΑΣΟΚ,ΚΚΕ και Συνασπισμό, όσο και τους περισσότερους φιλελεύθερους πολιτικούς. Αλλά επαναλαμβάνω ότι αντικειμενικά απέχει πολύ, απελπιστικά πολύ απο το να χαρακτηριστεί ένα γνησιο φιλελευθερο κομμα

Harry Peitsinis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Harry Peitsinis είπε...

Επίσης θα διαφωνήσω και με την άποψη ότι ο αριθμός των ακροδεξιών μεγαλώνει σταδιακά.
Στις καταραμένες σρχές των 90ς ο ρατσισμός και ο εθνικισμός ήταν πια μαίηνστριμ τρόπος "ζωής και έκφρασης". Μαθητής στο δημοτικό, υποχρεωνόμουν απο τους δασκαλους να τραγουδαω το "μακεδονια ξακουστη",όπου και να γυρνούσε κανεις, ραδιόφωνο , τηλεόραση και εφημερίδες αντικρυζε εθνικοπατριωτικές αναλύσεις και νεορθοδοξες παρλαπιπες, αντικειμενικα χωρίς κανένα ουσιαστικό νοημα, που μέσα στο κλίμα της εποχής αποκτούσαν και νοημα και σημασία (τυπικές προφασιστικές καταστάσεις).
Σημερα έχουμε ξεφυγει αρκετα απο αυτές τις αθλιες στιγμες και η "ακροτητα" των Ελλήνων νομίζω πως ειναι ανικανη να παρει "επαναστατικό" χαρακτήρα


επίσης πιστεύω ότι όπως συμβαίνει και με τους ηγέτες των λαών, έτσι και η κάθε πολιτική παράταξη έχει τον αρχηγό που της αξίζει. Οι ηγέτες της ακροδεξιάς στην Ελλάδα ήταν "μικροι" γιατί η ίδια η ακροδεξιά ειναι γραφική και της λείπει ένα νορμάλ πολιτικό και κυρίως πολιτισμικό πλαίσιο.

Σκεφτείτε πόσοι προσπάθησαν και εφαγαν (και τρώνε τα μουτρα τους): Παπαδόπουλος,Μιχαλολιάκος,Πλεύρης, Βορίδης, Βελόπουλος, Καρατζαφέρης, και τόσοι άλλοι με φαινομενικά διαφορετικό προ΄φίλ.


Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι μετά τον Εμφύλιο πόλεμο με τα εξαιρετικά οξυμμενα πολιτικά πάθη το ακροδεξιό κόμμα στην Ελλάδα υπό την ηγεσία ενός πολύ έξυπνου ανθρώπου, του Γρίβα (Διγενή) πήρε ολο κι ολο 10.000 ψήφους πανελληνίως αν δεν κανω λαθος.

talos είπε...

Προμηθέα: συμμερίζομαι την άποψη ότι ο νεοναζισμός στην Ελλάδα δεν είχε και δεν θα έχει ισχυρά ερείσματα και ότι η φύση της ακροδεξιάς της Ελλάδας έχει άλλα χαρακτηριστικά. Αυτό ίσχυε και θα ισχύει ανεξάρτητα από το αν η Χρυσή Αυγή συνέχιζε την πολτική της δραστηριότητα.

Δεν συμμερίζομαι όμως την αισιοδοξία σου ως προς το αν η λήξη της πολτικής δραστηριότητας των Χρυσών Αυγών σηματοδοτεί κάποια ήττα της ακροδεξιάς. Κατ' αρχήν με δεομένο ότι η Χρυσή αυγή παραμένει σαν ομάδα (δείτε το σάιτ τους http://www.xrushaugh.org/) και συνεχίζει την εκδοτική δραστηριότητά της, εμένα η κίνηση αυτή μάλλον ως κίνηση τακτικής μου μοιάζει. Με δεδομένο ότι αν σκοπεύεις να ασκείς εγκληματική/παρακρατική δραστηριότητα δεν είναι σώφρον τελικά να το κάνεις υπό την αιγίδα ενός πολιτικού κόμματος το οποίο αναλαμβάνει αυτόματα την ποινική ευθύνη, μου φαίνεται πως απλά πρόκειται σε μετασχηματισμό μιας επώνυμης ομάδας σε ανώνυμη. Το σκεπτικό της απόφασης διακοπής της πολτικής δράσης μιλούσε για τις "συκοφαντίες" (αν δεν κάνω λάθος) περί εγκληματικών ενεργειών. Για να μην μιλήσουμε για την "διάβρωση" της οργάνωσης από την ΕΥΠ και την αστυνομία σε ηγετικό επίπεδο. Άλλωστε μάλον πρόκειται για σύγκλιση με την ευρύτερη αλλά πάντως σαφώς φασιστική "Πατριωτική Συμμαχία" (http://www.symmaxia.gr/) στην οποία προσχώρησε όπως φαίνεται κατά το μεγαλύτερό της μέρος.

Ο Καρατζαφέρης είναι μια άλλη υπόθεση, ο ίδιος πολιτικά είναι πιθανόν στα αριστερά του Ανδρεουλάκου και του Κιλτίδη π.χ. (ή τουλάχιστον αυτό το προφίλ προσπαθεί να χτίσει). Παραθέτω την απάντησή του στον Ιό και το σχόλιο των τελευταίων, σχετικά με τον Βορίδη και τον Λεπέν στην χθεσινή Ελευθεροτυπία:

Με απάντησή του σε προχθεσινό μας «Παρασκήνιο» ο αρχηγός του ΛΑΟΣ αδειάζει τον νέο στενό του συνεργάτη και εκπρόσωπο του Λεπέν στην Ελλάδα. «Ιοσφόρε συνάδελφε», γράφει ο Γιώργος Καρατζαφέρης, «οι ερμηνείες που δίνεις δεν είναι απαραιτήτως οι σωστές. Τα ίδια πίστευα και πιστεύω για τους φασίστες και τις φασίζουσες δυνάμεις όπου και αν ενδημούν πολιτικά ή δημοσιογραφικά. Οι εύκολες "γκιλοτίνες" αφαιρούν και δεν προσθέτουν στη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη. Ο δικηγόρος κ. Μ. Βορίδης ήλθε κοντά μας ως άτομο και όχι ως αχθοφόρος ή πρεσβευτής ακραίων συμπεριφορών. Και όπως είπα σε συνέντευξή μου στον "Ταχυδρόμο", δεν νομίζω πάντως πως κινείται "δεξιότερα" του κ. Ανδρεουλάκου, που ζήτησε να ανοίξουν τα ξερονήσια για τους μετανάστες. Οσον αφορά στην υποψηφιότητά του, αφήστε στο κόμμα την τελική επιλογή και στο εκλογικό σώμα το δικαίωμα του εκλέγειν». Δεν παύει να μας εκπλήσσει ο κ. Καρατζαφέρης. Θεωρεί φασίστα τον Λεπέν, αλλά επιζητεί τη συνεργασία του λεπενικού Βορίδη, αποκλείοντας (πώς άραγε;) την οργάνωσή του. Μόνο που έχει μαζέψει πολλούς ομοϊδεάτες του Λεπέν «ως άτομα» στο κόμμα του. Ακόμα κι αν αποκλείσει -όπως φαίνεται να υπονοεί- τον Βορίδη, θα του μείνει ο τεταρταυγουστιανός Πλεύρης, ο νεοταξίτης Σταθόπουλος και άλλοι παρόμοιοι. Ας πρόσεχε.

Τέλοσ πάντων ενίσταμαι επίσης για το κατά πόσο υπήρχε σχετική πρόοδος σε σχετικά θέματα από την δεκαετία του 80. Την δεκαετία του 80 απόψεις τύπου Χριστόδουλου για Ελληνοχριστιανική Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια θεωρούντο κατάπτυστες από σαφώς μεγαλύτερο τμήμα της Ελληνικής κοινωνίας και η προσπάθεια Τρίτση π.χ. είχε δραματικά μεγαλύτερη κοινωνική υποστήριξη από ότι θα είχε αντίστοιχη προσπάθεια σήμερα. Η Ελληνική κοινωνία την δεκαετία του 1980 ήταν σαφώς λιγότερο θρησκόληπτη και σαφώς λιγότερο εθνικσιτική. Μετά ήρθε το Μακεδονικό και άστα να πάνε...

Για τα περί φιλελευθερισμού κτλ. είναι σαφές πως διαφωνώ, αν έπρεπε να μπούμε και σε αυτήν την συζήτηση θα έλεγα ότι αυτό που θεωρείς "στροφή στον φιλελευθερισμό" είναι στην πραγματικότητα η στροφή στην παθητικότητα, την διάλυση του ελευθέρου χρόνου και την εξαθλίωση ευρυτάτων στρωμάτων της Ελληνικής κονωνίας - συνεπώς η οπισθοχώρηση της δημοκρατίας. Αλλά ας αφήσουμε την συζήτηση αυτή ίσως για άλλο ποστ;

Ανώνυμος είπε...

Το 3%-4% σας απασχολεί και πίστευετε ότι μπορεί να αποτελεί- έστω και εν δυνάμει- κίνδυνο ή σχεδόν 75%-80% του δικομματισμού, που ανεξέλεγκτα και υποτελίκά στους Κυριους τους λειτουργεί??Η πολυφωνία ουδέποτε λειτούργησε αρνητικά για καμία κοινωνία- και καλό είναι να διατηρελιται η ισορροπία δυνάμεων, αφού αντίστοιχες αριστερές/ ακροαριστερές και αναρχικές οργανώσεις σε μεγάλη ποικιλία υπάρχουν στην ελληνική (παρά) πολιτική σκηνή. Και άλλη μια απορία: αυτές για αντιμετωπίζονται με 'συμπάθεια' έναντι των αντίθετων άλλων?

talos είπε...

Και άλλη μια απορία: αυτές για αντιμετωπίζονται με 'συμπάθεια' έναντι των αντίθετων άλλων?
Δεν θυμάμαι ακροαριστερή ή αναρχική ομάδα να έχει σκατέψει στο ξύλο/σκοτώσει μετανάστες π.χ. Ούτε να δρα σαν κύκλωμα προστασίας...

S G είπε...

οι αναρχικοι δεν δερνουν μεταναστες, δερνουν γηγενεις! Και οι ακροαριστεροι δερνουν και φοιτητες!

Οσο κιαν συμπαθω τους αναρχικους περισσοτερο απο τους "νεοχαζοι" (ισως επειδη το γραφειο των γονιων μου ηταν παντα στα Εξαρχεια) δεν νομιζω οτι οι αναρχικοι εχουν κανει λιγοτερες ζημιες και εχουν δειρει λιγοτερο κοσμο (το γραφειο της μητερας μου παντως το καψαν τρεις φορες κατα το 1993! :-) )...

Κατα τα αλλα, οντως αποτι φαινεται εχει ανεβει η θρησκοληψια και η νοοτροπια του καλου οικογενειαρχη στην Ελλαδα. Αλλα αυτο οσο και αν σημαινει συντηρητικη στροφη των πολιτων, δεν σημαινει και ολοκληρωτικη-φασιστικη στροφη. Νομιζω οι θρησκοληπτοι δεν θα ψηφιζαν ποτε μα ποτε ανοιχτα φασιστικο κομμα. Προτιμουν θρησκοληπτους εθνοπατερες στυλ Χριστοδουλου.

Γενικα νομιζω οι ελληνες τεινουν να κανονικοποιουνται, τα ακρα ερχονται προς το κεντρο (ενα κεντρο που παραμενει ενοχλητικο συντηρητικο).

pinky and the brain είπε...

"Επίσης θα διαφωνήσω και με την άποψη ότι ο αριθμός των ακροδεξιών μεγαλώνει σταδιακά"
δεν νομίζω ότι κανείς ισχυρίστηκε κάτι τέτοιο.
αυτό που αυξάνεται σταδιακά είναι οι εν δυνάμη υποστηρικτές ενός πολιτικού τύπου λε πεν. και αυτό δεν είναι άποψη. μιλάω βάση διαχρονικών στοιχείων ερευνών

Harry Peitsinis είπε...

Τάλω

Αυτή η κίνηση τακτικής στην οποία αναφέρεσαι υπαγορεύεται από τις αντικειμενικές κοινωνικές συνθήκες. Φαντάζομαι δε διαφωνείς σε αυτό. Εννοώ, ότι αν είχε λαική στήριξη η χρυσή αυγή θα συνέχιζε την κομματική της δραστηριότητα διατηρώντας παραλληλα στην ανωνυμία τον τραμπουκισμό της. Τώρα που της λείπει ακόμα και μια στοιχειώδης κοινωνική βάση κάνει το αντίστροφο. διατηρεί τον τραμπουκισμό και την προπαγάνδα της βυθιζοντας στην ανωνυμία την κομματική της ταυτότητα.

Αυτή η διαδικασία για τη Χρυση Αυγη ειναι ενα βήμα προς τα πίσω και όχι προς τα εμπρός. Επίσης βήμα προς τα πίσω για τους νεοναζί είναι και η συγχώνευση τους με ακροδεξιές οργανώσεις,που αν και ακραίες, είναι σαφώς λιγόρερο εξτρεμιστικές ιδεολογικά από ενα ναζιστικό κόμμα.

Επίσης να προσθέσω ότι στα 30 (;) χρονια της υπαρξης της η Χρυση Αυγη "αντεξε" στην ποινική πίεση του κράτους ακόμα και σε εποχές πολυ πιο έντονης βίας. Το ότι βάζει λουκέτο τώρα ΄και μάλιστα μέσα σε κλίμα γενικής αδιαφορίας σημαίνει ότι μάλλον έχουν αλλάξει κάποια πράγματα.Προς το καλύτερο...

Τέλος το πρόβλημα για μένα είναι ότι τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας τη δεκαετία του 80 (που τα αναφέρω) συγχωνεύτηκαν με έναν εθνοχριστιανικό φανατισμό στη δεκαετία του 90 παράγοντας ηλιθιωδώς καταστροφικούς συνδυασμούς. Σήμερα νομίζω΄πως τα ακραία γεγονότα του 90 έχουν ξεπεραστει σε εναν μεγαλο βαθμο και η κατασταση οδευει προς την ομαλοποίηση. Ο δε εθνικισμός των Ελλήνων έχει αρχίσει να ξεπέφτει σταδιακά στο σύνηθες δημοσιολογικό νταηλίκι. Φυσικα ακραια φαινομενα υπηρχαν και θα υπαρχουν. Αλλά προσωπικα διακρινω βελτιωση, μια τάση κοινωνικής συγκέντρωσης προς το κέντρο του πολιτικου άξονα

talos είπε...

Τώρα που της λείπει ακόμα και μια στοιχειώδης κοινωνική βάση...

Μα πάντα της έλειπε! Ακόμα και επί "μακεδονικού" της έλειπε. Η ΧΑ ήταν μια ακραία έκφραση του ακροδεξιού χώρου η οποία έχει υποκατασταθεί από πιο "ελληνοκεντρικά" σχήματα. Δεν είμαι σίγουρος αν πρόκειται για οπισθοχώρηση (μακάρι) ή απλά για μεταμόρφωση του χώρου... Εγώ φοβάμαι ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες για την δημιουργία κοινοβουλευτικού ακροδεξιού μαγαζιού. Παρεμπιπτόντως η "Πατριωτική συμμαχία" δεν μου φαίνεται λιγότερο ακραία απλά πιο "κυριλέ" και μετωπική. Ανοίγει άλλωστε χώρος στα δεξιά του ΛΑΟΣ μετά τους πρόσφατους "προοδευτισμούς" (βλ. γάμος ομοφυλόφιλων και αποκήρυξη του Λεπέν και του φασισμού) από τον Καρατζαφέρη.

Σήμερα νομίζω΄πως τα ακραία γεγονότα του 90 έχουν ξεπεραστει σε εναν μεγαλο βαθμο και η κατασταση οδευει προς την ομαλοποίηση. Ο δε εθνικισμός των Ελλήνων έχει αρχίσει να ξεπέφτει σταδιακά στο σύνηθες δημοσιολογικό νταηλίκι.

Δεν νομίζω ότι τα διάφορα Ελληνοκεντρικά-Λιακοπουλικά δείχνουν ομαλοποίηση. Η διάφορες ιδεοληπτικές/εθνοκεντρικές δοξασίες γνωρίζουν μεγάλη άνθιση.

οι αναρχικοι δεν δερνουν μεταναστες, δερνουν γηγενεις! Και οι ακροαριστεροι δερνουν και φοιτητες!

Παραδείγματα; Όχι υλικών ζημιών, αλλά δολοφονικών επιθεσεων σε στρατιωτικούς σχηματισμούς; Και οι δεξιοί δέρνουν (ή έδερναν) φοιτητές αν εννοείς τις διαπαραταξιακές αψιμαχίες,

talos είπε...

Να διευκρινίσω ότι συμμερίζομαι την *ελπίδα* σου Προμηθέα, απλά είμαι σκεπτικιστής ως προς το βάσιμό της!

Kensai είπε...

Όταν ένα κόμμα/κίνημα διαλύεται, οι ψήφοι/ψηφοφόροι του κάπου στρέφονται. Όσο μικρά κι αν είναι αυτά τα ακραία κινήματα το βάρος τους θα μπει στην πλάστιγγα όταν έρθει η ώρα εκλογών, τοπικών ή εθνικών.

Το ότι ένα κόμμα διαλύεται δεν είναι πάντα καλό. Προσωπικά ανησυχώ μην παν αυτές οι ψήφοι σε μετριοπαθείς ξενόφοβους-εθνικιστές όπως ο Καρατζαφέρης...

Harry Peitsinis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Harry Peitsinis είπε...

Pinky and the Brain

"δεν νομίζω ότι κανείς ισχυρίστηκε κάτι τέτοιο.
αυτό που αυξάνεται σταδιακά είναι οι εν δυνάμη υποστηρικτές ενός πολιτικού τύπου λε πεν"

Κάπως έτσι εξέλαβα την ακολουθη φράση σου :

"η μερίδα των πολιτών που θα μπορούσαν να ταυτιστούν με ακροδεξιές, λαϊκίστικες, ρατσιστικές και εθνικόφρων απόψεις μεγαλώνει σταδιακά"

Αλλά το πράγμα αλλάζει με τη διευκρίνηση σου. Γιατί αν συμφωνούμε ότι οι οπαδοί της ακροδεξιάς δεν αυξανονται (δεν υπάρχει δηλαδή αντίστροφη ροή από το "κεντρο") τότε μπορούμε να συμπεράνουμε το εξής:

η πολιτική στροφή της ΝΔ στο μεσαίο χώρο αφήνει πολιτικά ακάλυπτους τους ακροδεξιούς πυρήνες που τη στηριζαν τα προηγούμενα χρόνια. Η δεξαμενή των ακροδεξιών ψηφοφόρων αναζητά μια πολιτική έκφραση τύπου Λεπεν.

Όσο δεν τη βρίσκει στους υπάρχοντες σχηματισμούς και δεν δημιουργουνται νέοι θεωρώ ότι θα αποδυναμώνεται. Ο χρόνος εδώ λειτουργεί υπέρ μας.

Ασφαλώς δεν προκειται να εξαφανιστεί ποτέ ένας πυρήνας ακροδεξιών. Αλλά ακόμα και οι αρχές τους αλλάζουν σταδιακά υπό την επιρροή των αντικειμενικών συνθηκών..

Σκεφτείτε, πόσοι από τους σημερινούς ακραίους της δεξιάς (τυπου Καρατζαφερη, Κιλτιδη κλπ) υποστηρίζουν:
1.την καταλυση του δημοκρατικου πολιτευματος;
2. Το να τεθει εκτος νομου το ΚΚΕ;
3. την ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας;
4. τη βιολογική κατωτερότητα πχ των Εβραίων;
5. Οτι πρεπει να κανουμε πολεμο με Τουρκια,Αλβανια,Σκοπια;

Επειδή μπορώ να προβλέψω τα αντεπιχειρηματα (ξενοφοβία,ρατσισμός κλπ) διευκρινιζω οτι μιλαμε για τις πιο ακραίες και κατά τη γνώμη μου ανόητες ιδεολογίες, δίχως λογική και ειρμό. Απλά ακόμα και τα άκρα,νομίζω πως έχουν διαβαθμίσεις. Και σταδιακά,νωχελικά πιστεύω πως η κύρια μάζα των ακραίων οπαδών μετακινείται στις λιγοτερο εξτρεμιστικές διαβαθμισεις απο ιδεολογικής αποψεως...

Harry Peitsinis είπε...

"Δεν νομίζω ότι τα διάφορα Ελληνοκεντρικά-Λιακοπουλικά δείχνουν ομαλοποίηση. Η διάφορες ιδεοληπτικές/εθνοκεντρικές δοξασίες γνωρίζουν μεγάλη άνθιση."


Μάλλον δεν έχεις ζήσει στη Θεσσαλονίκη (απ όπου ξεκίνησε το 90% των Λιακοπουλαίων) επί εποχής Μακεδονικού και μέχρι πρόσφατα.

Κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους μπορούσαν τότε να κινητοποιήσουν εκατοντάδες "φιλησυχους" (χα χα) πολίτες και να ξεκινήσουν (οπως και εκαναν) εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, προπηλακισμούς, και λοιπά ωραία. Μπόλικοι σύνδεσμοι και ύποπτες οργανώσεις ξεφύτρωναν από παντού και ξεσπάθωναν υπερ των "εθνικών θεμάτων". Αυτή η κατάσταση δεν κράτησε ευτυχώς (οπως φανερώνουν τα ελάχιστα ποσοστά τους στις πρόσφατες εκλογές)οπότε προκειμένου να επιβιώσουν πολιτικά, οι υποκινητές συνασπίστηκαν στον πόλο του Καρατζαφέρη (ασχετως αν προτυτερα τον εβριζαν). Σήμερα νομίζω ότι έχει επανέλθει στους περισσότερους Ελληνες το κλιμα, "βαλε Λιακόπουλο για χαβαλε"...

Αλλά νομίζω ότι παρανοησες το επιχείρημα μου. Δεν τρέφω την ελπίδα ότι οι οπαδοί των άκρων θα εξαφανιστούν από προσώπου γης. Αυτό ειναι αδυνατο σε μια δημοκρατική κοινωνία! Λέω ότι θα στερηθούν την στοιχειωδή στήριξη των πολιτών που ειναι απαραίτητη για την κομματική ύπαρξη τους. Ετσι ξεκινάει το κοινωνικό ξήλωμα των άκρων. Ενα κόμμα σβήνει και οι πολιτικές που διαθλά εξασθενούν...


"Όχι υλικών ζημιών, αλλά δολοφονικών επιθεσεων σε στρατιωτικούς σχηματισμούς; Και οι δεξιοί δέρνουν (ή έδερναν) φοιτητές αν εννοείς τις διαπαραταξιακές αψιμαχίες",

Τι στρατιωτικούς σχηματισμούς βρε Τάλω, εδώ μιλάμε για τρομοκρατικές ενέργειες και φόνους εν ψυχρώ. Τι ήταν η 17 Νοέμβρη, η 1η Μάη και όλες οι σχετικές ακροαριστερές συμμορίες; Η άλλη πλευρά του φασιστικού νομισματος!!!

pinky and the brain είπε...

@promitheus: δεν είναι μόνο η στροφή της νδ προς πιο κεντρώες θέσεις που δημιουργεί το κενό. υπάρχουν και ψηφοφόροι του πασοκ που βρίσκονται στους εν δυνάμει υποστηρικές ενός λαικιστή ακροδεξιού τύπου λεπεν. δεν είναι τόσο ή μόνο θέμα αν είναι ψηφοφόροι πασοκ - νδ όσο είναι θέμα πού βρίσκονται κοινωνικοοικονομικά και πως κατά συνέπεια αντιλαμβάνονται την κοινωνία και τη θέση τους σε αυτή.

Harry Peitsinis είπε...

χμμ αυτό μου θυμίζει τις φρούδες απόπειρες του Καρατζαφέρη να μαζέψει ψήφους του παλιού Πασοκ δηλώνοντας "κοινωνικά αριστερός και εθνικά δεξιός".
Επί της αρχής συμφωνώ για την επίδραση της κοινωνικοοικονομικής θέσης του ατόμου στη διαμόρφωση της πολιτικής του άποψης.


Αλλά η ισχυρή παρουσία της αριστεράς στην ελληνική κοινωνία έχει νομίζω δημιουργήσει ένα δυνατο ανάχωμα στη διαρροή αριστερών ψηφοφόρων στα ακρα δεξιά.
Φυσικά δεν αποκλείω τη δημιουργία ενός πλασματικά αριστερού κόμματος με ανάλογες θέσεις (νομίζω στη Θράκη έχει δημιουργηθει κάτι τετοιο εδω και χρόνια)

talos είπε...

Προμηθέα: έχω την αίσθηση ότι ο S_G και ο Nikos μιλώντας για τα εξάρχεια αναφερόταν σε νόμιμες ακροαρσιτερές οργανώσεις και σε ομάδες αναρχικών. Ως προς αυτές ήταν τα ερωτήματά/απαντήσεις μου.

Οι διαρροές προς τον Καρατζαφέρη δεν είναι πρωτευόντως πολιτικά υποκινούμενες, είναι κοινωνικά. Όσο αυξάνεται η περιθωριοποιημένη μάζα τόσο θα αποκτά ακροατήριο.

Α και αν και δεν ξέρω συγκεκριμένα για την Θεσσαλονίκη την δεκαετία του 90, τώρα οι τύποι που περιγράφεις έχουν τον Νομάρχη να καθαρίζει για πάρτη τους. Οπότε δεν έχουν εξασθενήσει, υπό μία έννοια, αλλά θεσμικά ισχυροποιηθεί - άσχετο αν τώρα πρέπει να δρουν πιο προσεκτικά. Είναι κυρίαρχοι!

Θα ήθελα πάρα πολύ να πιστέψω ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων βλέπουν Λιακό για χαβαλέ. Έχω ακούσει κάτι νούμερα πωλήσεων βιβλίων όμως και πέφτω συνέχεια σε παρομοίως βαρεμένους σε τέτοιο βαθμό που δεν είμαι σίγουρος ότι είναι όντως έτσι...

Υπάρχει ένα θρυλικό και σπαρταριστό thread στο indymedia (δεν το βρίσκω τώρα) όπου όλοι οι ναζί/φασίστες έχουν σκάσει μύτη στο indy και έχουν ξεκατινιαστεί σε βαθμό απίθανο και αναδεικνύουν με τα αλληλοκαρφώματα και τις αλληλοδιαβολές το πόσο καταδικασμένοι είναι να μείνουν υποκοσμικό περιθώριο. Ήταν ορατό ανέκαθεν.

Harry Peitsinis είπε...

Οι διαρροές προς τον Καρατζαφέρη δεν είναι πρωτευόντως πολιτικά υποκινούμενες, είναι κοινωνικά. Όσο αυξάνεται η περιθωριοποιημένη μάζα τόσο θα αποκτά ακροατήριο.

Συμφωνώ. Το θέμα είναι: μέσα από μια έστω νερωμενη φιλελεύθερη οικονομική πολιτική η περιθωριοποιημένη μάζα θα αυξηθεί ή θα μειωθεί; Και τι συνέπειες θα φέρει αυτό το γεγονός για τις ακραίες εκφράσεις του πολιτικού στερεώματος; Μήπως η πολιτική διάλυση της χρυσης αυγης μας δίνει κάποιες απαντησεις ή έστω ενα φως στην ακρη του τουνελ;

Για το νομάρχη δε νομίζω ότι τα πράγματα είναι ακριβώς έτσι. Καταρχάς η Θεσσαλονίκη έχει μια μακρά δεξιά, χριστιανική και συντηρητική παράδοση (αμφιβάλλω αν εχει εκλεγει ποτέ αριστερός δημαρχος). Γιαυτό και εξέλεξε "το παιδί του λαού" (ε ρε γλέντια) Ψωμιάδη να την εκπροσωπήσει. Από την άλλη ας μην ξεχνούμε ότι η ιδια πόλη έστειλε άπατους τους υποψηφίους των πραγματικά νεοναζιστικών, και ακόμα ακόμα ακροδεξιών συνδυασμών (ο Βελόπουλος αποσυρθηκε άρον άρον λίγο πριν τις εκλογές και ένας άλλος έπιασε μετα βίας 1%). ο δε Ψωμιάδης είναι άριστος στο παιχνίδι των δημοσίων σχέσεων και του προσωπικού μάρκετινγκ. Προ των εκλογών μάλιστα απέρριψε μετα βδελυγμιας τους επαινους που ειχε αλλοτε κανει προς τιμη της χουντας και κατά τη διάρκεια της θητείας του πούλησε ενα υπερσυντηρητικό μεν ουδέτερο δε προφίλ, ανοίγοντας πόρτες και στην συντηρητική αριστερά (πχ η καταδίκη του αντικομμουνιστικού μνημονίου κλπ).

Αλλά εδώ ξαναπέφτουμε στο ίδιο λάθος που προανέφερα. Ανήκει ο Ψωμιάδης στην ίδια κατηγορία με το Μιχαλολιάκο της Χρυσης Αυγής και του χιτλερισμού ή ακόμα ακόμα με τον Λιακόπουλο του ξανθού γένους και της ελληνικής καταγωγής από το Σείριο; Είναι νεοναζί; ακροδεξιός υπέρμαχος της κατάλυσης του δημ.πολιτευματος; ή υπερσυντηρητικός δεξιός;

Δυστυχώς δρουν στο δημόσιο βίο μας άνθρωποι πολυ πιο ακραίοι και φανατικοί απο τον ακραίο Ψωμιάδη. Αλλά ευτυχώς η κοινωνική στήριξη που δέχονται είναι πολύ περιορισμένη σε πολιτικό επίπεδο. Οσο για τη Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να παραμένει μια συντηρητική πολιτικά ανώριμη πόλη. Αλλά τουλάχιστον έχει επιστρέψει στα συνήθη επίπεδα συντηρητισμού σε σχεση με τις φανατικές εξάρσεις της δεκαετίας του 90.


Τέλος στον βρωμερό υπόκοσμο των άκρων μπορείς να βρεις καθάρματα που παραμένουν τέτοια ασχετως αν εχουν σβαστικα ή σφυροδρέπανο στο πέτο. Οι αναρχικοί που καταστρέφουν περιουσίες και ρίχνουν μολότωφ σε βιβλιοπωλεία (με ανθρώπους μεσα) είναι το ίδιο εγκληματίες με τους φασίστες που δέρνουν μετανάστες.

S G είπε...

"έχω την αίσθηση ότι ο S_G και ο Nikos μιλώντας για τα εξάρχεια αναφερόταν σε νόμιμες ακροαρσιτερές οργανώσεις και σε ομάδες αναρχικών. Ως προς αυτές ήταν τα ερωτήματά/απαντήσεις μου"

βασικα ναι δεν ειχα σκεφτει την 17Ν. αλλα ο προμηθεας μαλλον εχει δικιο...

Roark είπε...

Κάτι πολύ σημαντικό για την εξέλιξη των νεοναζιστικών και των παρόμοιων φασιστικών σχηματισμών είναι η ύπαρξη ενός "χαρισματικού" ηγέτη. Είναι θεμελιώδης για την πολιτική τους φιλοσοφία μια τέτοια εμβληματική φυσιογνωμία, πράγμα που λείπει παντελώς στη χώρα μας.

Andrew είπε...

H Χρυσή Αυγή σαν επίσημη οργάνωση διαλύθηκε για πολλούς λόγους, όμως ο κυριότερος είναι ότι θα εξυπηρετηθούν καλύτερα οι σκοποί της ως αφανούς οργάνωσης. Ενώ η οργάνωση δεν υπάρχει τυπικά (και δεν αποτελεί "στόχο" π.χ. τα γραφεία της Θεσσαλονίκης μετακόμισαν σε 1 χρόνο 3 φορές πέρισυ) τα έργα της μπορούν να φαίνονται καλύτερα σαν έργα "αγανακτισμένων πολιτών" και αυτοί που τους κυνηγούσαν (βλ.λ. αναρχικοί) θα βρουν άλλους στόχους.

Ο κομματικός χαρακτήρας της οργάνωσης ούτως ή άλλως δεν χρησίμευε σε τίποτα μια και ποτέ δεν είχε σκοπό την εκλογική κάθοδο και διεκδίκηση εδρών. Αλλά η ΧΑ δεν ήταν αποκλειστικά οργάνωση που απασχολούσε "Περίανδρους", έχει και αρκετά πιο μετριοπαθή στελέχη τα οποία θα μπουν σε άλλα κόμματα τα οποία έχουν πιθανότητα να αποκτήσουν προσβάσεις εξουσίας.

Harry Peitsinis είπε...

Η Χρυσή Αυγή σαν επίσημη οργάνωση διαλύθηκε για πολλούς λόγους, όμως ο κυριότερος είναι ότι θα εξυπηρετηθούν καλύτερα οι σκοποί της ως αφανούς οργάνωσης

!!!!!
Μα τότε γιατι δημιουργηθηκε in the first place;; Και γενικά ποτέ δεν τα πήγαινα καλά με τις συνομοσιωλογίες. Τετοιες αποφασεις δεν παίρνονται επειδή υπάρχει καποιο μυστικό υποχθόνιο σχέδιο!Οι νεοναζί τρώγονταν με τους αναρχικους και το κρατος επί δεκαετίες! Αντίθετα είναι οι αντίξοες κοινωνικές συνθήκες που καθιστουν την υπαρξη ενος κόμματος ιδιαίτερα ασυμφορη και "δαπανηρή" για τα μέλη του. Συνθηκες που προφανως δεν υπηρχαν στο παρελθον σε τετοιο βαθμό. Και υπάρχουν τώρα...
Φυσικα και παιζει ενας πυρηνας ακραιων να συνεχισει να δρα υπογειως. Αυτο δεν εχει καμια σχεση με το θεμα μας που ειναι η πολιτική αποδυνάμωση των νεοναζί στην Ελλάδα.

Τελος τα μετριοπαθη στελεχη της, ειναι ελευθερα να νερωσουν τις αρρωστημενες ιδεες τους για να συμμετεχουν στο μαιηνστριμ κοινοβουλευτικο παιχνιδι . Αυτο δεν θα ειναι νικη για το φασισμο αλλα ηττα. Ας το καταλαβουμε επιτελους!

Harry Peitsinis είπε...

Παρεπιπτόντως η Χ.Α. έχει κατέβει σε εκλογές και το 94 (ευρωεκλογες) και το 96 (βουλευτικες) αν δεν κανω λαθος και πηρε μερικες χιλιαδες ψηφους

Andrew είπε...

Το ότι δεν κατέβαινε όμως σχεδόν ποτέ σε εκλογές σημαίνει ότι δεν ενδιαφερόταν για τις εκλογές, ή να κάνει καταγραφή δυνάμεων.
Η εφημερίδα τους κυκλοφορεί πάλι, το site τους λειτουργεί, απλά δεν υπάρχει μια θεωρητική "έδρα". Επίσης πολιτικά δεν αποδυναμώνονται αλλά συσπειρώνονται μπαίνοντας στην Πατριωτική Συμμαχία.

Harry Peitsinis είπε...

"Επίσης πολιτικά δεν αποδυναμώνονται αλλά συσπειρώνονται μπαίνοντας στην Πατριωτική Συμμαχία."


Μάλιστα. δηλαδή το ότι ένα αμιγές ναζιστικό κομμα διαλυεται και καποιοι οπαδοί του συγχωνευονται με ακροδεξια γκρουπ και μικροπαραταξεις σε εναν "νεο" συνασπισμο δε σου λεει τιποτα για την κριση του νεοναζισμου και την απεγνωσμενη του παλη να επιβιωσει πολιτικα. Οκ

Φανταζομαι οτι με τη λογικη σου αν το ΚΚΕ πχ διαλυονταν και καποιοι οπαδοι του προσχωρουσαν σε ενα κομμα συνυπαρξης με σοσιαλιστες θα σημαινε πολιτική νίκη για τους κομμουνιστες.

"Η εφημερίδα τους κυκλοφορεί πάλι, το site τους λειτουργεί, απλά δεν υπάρχει μια θεωρητική "έδρα""

Ισα ισα. Θεωρητική έδρα υπάρχει, το σάιτ και η εφημεριδα. "Πρακτική" έδρα δεν υπάρχει καθως τα γραφεια τους εκλεισαν και οι πολιτικες δραστηριοτητες ανεσταλησαν. Η θεωρια δεν θα απεθανει οσο υπαρχουν εστω και 2,3 ακραιοι που δημοσιευουν τις μπαρουφες τους. Η πολιτική δύναμη πεθαίνει με την πτωση του αριθμου των συμπαθουντων και την συνακολουθη διάλυση.


Επίσης κατι άλλο που διαβαζα..Σε καθαρο σημειολογικο επιπεδο. Η Χρυση Αυγη ειχε διαλυθει ως κομμα και το 1984, για να ξαναδημιουργηθει το 1993. Προσέξτε τον συμβολισμό των ημερομηνιών. Το 1984, στη διαρκεια μιας σχετικα προοδευτικης κοινωνικής περιοδου (αναγνωριση πολιτικου γαμου, αναμορφωση του αστικου δικαιου κλπ) η Χ.Α. χρεωκοπει πολιτικά. Το 1993, επι εποχης εξαρσης των εθνικων θεματων και οξυνσης του συντηρητισμου επαναδραστηριοποιειται.
Μηπως η διαλυση της σημερα υποδηλωνει την εκ νεου χαλαρωση των ακραίων τάσεων;

Ανώνυμος είπε...

ΑΙΜΑ ΤΙΜΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ.............
ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...............
ΨΗΛΑ ΤΑ ΛΑΒΑΡΑ ΜΑΣ..........
ΕΞΩ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΑΠ'ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.........

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock