Δευτέρα, Ιανουαρίου 01, 2007

Εάν όχι τώρα, γιατί; Εάν όχι τώρα, πότε;

Εάν διαβάσει κανείς τη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας "Η Καθημερινή" θα οδηγηθεί σε ένα βασικό συμπέρασμα: η κοινή γνώμη θέλει αλλαγές, θέλει μεταρρυθμίσεις.

Η κυβέρνηση αδρανεί, όμως, φοβούμενη προφανώς το μεγαλύτερο καρκίνωμα της ελληνικής πολιτικής ζωής που ακούει στο όνομα "πολιτικό κόστος".

Ο καιρός, ωστόσο, περνάει και μαζί μ' αυτόν περνάνε, ξεφτίζουν, χάνονται και οι ελπίδες τόσων και τόσων ανθρώπων που πνίγονται καθημερινώς και ποικιλοτρόπως  σε αυτό το "απέραντο φρενοκομείο".

Ας τολμήσει η κυβέρνηση επιτέλους! Εάν όχι τώρα, γιατί; Εάν όχι τώρα, πότε; Ας μην φύγει τζάμπα και το 2007...

11 σχόλια:

javapapo είπε...

συμφωνώ και επαυξάνω...περιμένουμε 20++ χρόνια για τις μεταρρυθμίσεις αυτές...και το αυτό που βλέπουμε ειναι η ίδια ιστορία!

Harry Peitsinis είπε...

Το ενδιαφέρον ειναι ότι αυτή η τάση της κοινής γνώμης δεν έχει αυστηρή κομματική ταυτότητα. Πρόκειται περισσότερο για μια ροπή προς συγκεκριμένες οικονομικές και πολιτικές κατευθύνσεις. Περισσότερη δημοκρατία , περισσότερη οικονομική ελευθερία, λιγότερη γραφειοκρατία,λιγότερος κρατισμός.

Costas T. είπε...

Παρόλα αυτά νομίζω ότι η κατάσταση είναι ακόμη ρευστή κ θα πρέπει να συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική πορεία με ήπιους τόνους, μέχρι τουλάχιστον να εδραιωθεί η φιλελεύθερη νοοτροπία στο μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού..!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Costas_T, λυπάμαι που θα σε απογοητέψω, αλλά αν περιμένουμε από τους "βολεμένους" των 20 τελευταιών ετών να αποκτήσουν φιλελεύθερη νοοτροπία, καήκαμε... Όλες οι κυβερνήσεις από το 1990 και μετά κάνανε κάποιες μεταρρυθμίσεις ήπιας μορφής, αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Και η παρούσα κυβέρνηση, παρά τις μεγαλοστομίες για ρήξη με τους "νταβατζήδες", είτε αυτά ήταν συνδικαλιστές ή μεγάλα συμφέροντα, τρία χρόνια δεν έχει κάνει τίποτε. Και τώρα, παραμονές εκλογών, ξεκίνησαν να μιλάνε για μεταρρυθμίσεις. Έλεος... Ποιον κοροιδεύουν...

Και γιατί ήπια προσαρμογή??? Πεινάνε νομίζεις οι Έλληνες? Είδες τα 2,5 Δις Ευρώ που παίχτηκαν στα καζίνο της χώρας? Πάντως όχι από σένα και εμένα...

Μερικές φορές αισθάνομαι την ανάγκη να βγώ στους δρόμους να κάνω μία ΑΝΤΙ-διαδήλωση με συνθήματα όπως "όχι στην παντοκρατορία των συνδικάτων, όχι στους αιώνιους φοιτητές, όχι στην μονιμότητα στο δημόσιο"

Συμφωνώ με τον bizwriter. Το γοργόν και χάριν έχει...

Ανώνυμος είπε...

μέχρι τουλάχιστον να εδραιωθεί η φιλελεύθερη νοοτροπία στο μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού..!

Δηλαδή, στην ουσία, ποτέ... Και γράφω "στην ουσία" διότι εάν είναι να περιμένουμε άλλα 10, 20 -και λίγα λέω μάλλον- χρόνια τότε αυτό ισοδυναμεί με το "ποτέ". Εν τω μεταξύ, (άλλη) μια γενιά θα έχει θυσιαστεί...

Κ.Τ - FREEBLOGGER είπε...

Συμφωνώ και με την επισήμανση του promitheus ότι η τάση της κοινής γνώμης (υπέρ των μεταρρυθμίσεων) δεν έχει αυστηρή κομματική ταυτότητα αλλά και με την επισήμανση του bizwriter για το timing... Θα ήθελα, πάντως, να σημειώσω ότι εκείνο που με απασχολεί και με προβληματίζει ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα είναι το γεγονός της αδυναμίας διασύνθεσης των όποιων μεταρρυθμιστικών επιλογών και πρωτοβουλιών με τη καθημερινότητα του πολίτη. Η μεταρρύθμιση -κακά τα ψέμματα- πρέπει να έχει και ένα ορατό κοινωνικό και οικονομικό αντίκρυσμα. Αν προτιμάτε, ένα κοινωνικό μέρισμα για τους πολίτες. Για παράδειγμα, η αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ -ή οι αποκρατικοποιήσεις των μεγάλων πρώην ΔΕΚΟ- θα έπρεπε εκτός απο τις μεσομακροπρόθεσμες θετικές επιπτώσεις τους (ανταγωνισμός, διεύρυνση επιλογών, διακύμανση τιμών κ.α) να πρόσφεραν ένα μέρος του συνολικού τιμήματος για ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες (όπως χαμηλοσυνταξιούχοι συνταξιούχοι - δικαιούχοι ΕΚΑΣ) ή ακόμα καλύτερα σε ένα ταμείο κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης με την σοβαρή ενίσχυση ενός ταμείου -ειδικού λογαριασμού αποκλειστικά και μόνο για υποτροφίες αριστούχων φοιτητών σε ελληνικά ΑΕΙ.

Costas T. είπε...

"Δηλαδή, στην ουσία, ποτέ... "
Δεν εννοώ ποτέ, αλλά τουλάχιστον τα επόμενα 2-3 χρόνια πρέπει να προχωράμε με σταθερά βήματα... Η πλειοψηφία είναι ακόμη οριακή κ "δεν έχει αυστηρή κομματική ταυτότητα"... Όλα αυτά είναι θετικά κ είναι μία καλή ευκαιρία να προωθήσουμε τις ιδέες μας ακόμη πιο έντονα με συνεχείς εκδηλώσεις τύπου Milton Friedman... Δε δικαιολογούνται λάθη από βιασύνη... Κ ναι, ίσως η πλήρης φιλελευθεροποίηση της κοινωνίας κ οικονομίας πάρει 10-15 χρόνια...

Roark είπε...

Το μήνυμα της δημοσκόπησης είναι ξεκάθαρο, όπως ξεκάθαρο ήταν και το μήνυμα των τελευταίων εκλογών. Άμεσες μεταρρυθμίσεις.

Ιδεολογικά όμως έχει επιβληθεί ένα αντιφιλελεύθερο πέπλο ιδεών που τις αναστέλλουν. Σήμερα οι φιλελεύθερες ιδέες έχουν λιγότερους μηχανισμούς έκφρασης σε σχέση με πριν 15 χρόνια. Και αυτό το έλλειμμα πρέπει να αποκαταστήσουμε, ώστε (αυτονόητες) μεταρρυθμίσεις να μην εμποδίζονται από ανύπαρακτα "πολιτικά κόστη" με τα οποία τρομοκρατεί της κυβερνήσεις το ιδεολογικό μονοπώλιο του κρατισμού.

javapapo είπε...

θα ηθελα να συμμετέχω και εγώ στην αντι διαδήλωση...

άσχετο-κυριοi βγάλτε αν θέλετε αυτο το snap απο τα λινκ ειναι πραγματικά εκνευριστικό και δεν προσθέτει κάποιο ιδιαίτερο functionality

helorus είπε...

Αντιγράφω από το σημερινό 3/1/2007 in.gr :

"Τέλος της «λευκής απεργίας»
Συμφωνία ΥΕΝ με τους λιμενεργάτες για πάγωμα ιδιωτικοποίησης και τετράμηνο διάλογο

Κανονικά θα λειτουργήσουν από το πρωί της Τετάρτης τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Μετά τη συνάντηση του υπουργού Μ.Κεφαλογιάννη με λιμενεργάτες αποφασίστηκε «πάγωμα» της εκχώρησης του λιμανιού σε ιδιώτες και διάλογος έως τον Απρίλιο."

Αυτή η αποφαστιτική και με πυγμή κυβέρνηση σίγουρα ξέρει να λύνει προβλήματα και να κάνει βαθειές τομές στην ελληνική κοινωνία!

Ανώνυμος είπε...

Η συγκεκριμένη κυβέρνηση, λόγω του ότι παρά τις καλές τις προθέσεις εμφανίζεται άκρως ερασιτεχνική, νομίζει ότι ακολουθώντας την πεπατημένη θα κρατηθεί περισσότερο καιρό στην εξουσία εφόσον (δικαίως ή αδίκως) ήδη έμεινε εκτός νυμφώνoς για 20 και πλέον χρόνια οπότε σου λέει κάτσε καλά, δεν είναι καιρός για τολμήματα τώρα, μη ξαναγυρίσει ο τροχός και δεν δούνε εξουσία ούτε τα εγγόνια μας...

Τώρα βέβαια, μέσα στην φαντασιακή φοβία τους οι κυβερνώντες αδυνατούν αν αντιληφθούν το απλούστατο, ότι οι μεν βολεμένοι είναι σχετικά λίγοι σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό, και απλά κάνουν θόρυβο εφόσον, σαν αλλάζοντα κύμβαλα έχουν τα κανάλια δικά τους, τα μέσα μαζικής αποβλάκωσης δικά τους, και φυσικά, το μεγαλύτερο μέρος των θορυβωδώς βολεμένων ενδέχεται να μην είναι ηθικά και ποινικά άσπιλοι.

Παρόλα αυτά, όπως έχω ξαναεπισημάνει, ο μεγαλόσχημος πλην αργοκίνητος και φοβισμένος κος Καραμανλής, έχει μαζί του (ακόμα) μια πρωτοφανή σιωπηρή πλειοψηφία η οποία με διακυμάνσεις τον κρατάει στην πρωτιά και τον εξυψώνει σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Έχει μαζί του την κρίσιμη μάζα που θα του επέτρεπε να κάνει τις μεταρρυθμίσεις αρκεί να φαινόταν πιο πολύ στο γυαλί και να μιλούσε σε πιο απλή γλώσσα για ορισμένα πράγματα, προσπαθώντας να εμφυσήσει οράματα αντί παρελθοντικές γενικολογίες.

Έφταιξε το ΠΑΣΟΚ, το είπαμε. Το καταψήφισε ο λαός έστω και μετά μια μακρά περίοδο βύθιας ανοχής απέναντι στην ανομία και την κυνική νεολπουτίστικη κραιπάλη με λεφτά άλλων, το είπαμε. Ήταν άδικο ένα κόμμα με τόσα ανομήματα να έχει τέτοια impunity από τον Ελληνικό λαό (20 χρόνια, μια ολόκληρη γενιά), ίσως διότι ο όχι δα και τόσο άσπιλος "λαός" περίμενε στον προθάλαμο μπας και αρπάξει κανένα κοκαλάκι, και αυτό υπονοήθηκε, και όχι αβάσιμα (άσχετα αν πήραν να μην πω τι, με το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου).

Έλα όμως που τρία χρόνια μετά την κυβερνητική αλλαγή όπου και τα σκάνδαλα και οι "κουμπαριές" δεν έλειψαν, και ξεβράκωτοι επιάσθηκαν στα πράσα οι κυβερνώντες (χάνονται ελικόπτερα με αρχιμανδρίτες, γίνονται υποκλοπές σχεδόν μέσα στο βρακί του συνόλου του πολιτικού κόσμου, και κανενός το αυτί δεν ιδρώνει) και πολλά άλλα, ευτράπελα και μη, από τους ξαναμμένους πραίτορες μέχρι τους ήρωες γιατρούς των εφημεριών διότι ο κος Αλογοσκούφης αρχίζει την περιοριστική του πολιτική εκδικούμενος τους... Πασοκτζήδες γιατρούς (και πολύ φοβούμαι κυρίως και τους ασθενείς τους...). Οπότε αν δεν ακουστεί μια δυνατή φωνή "από κάτω" (ονόματα δεν λέμε, οικογένειες δεν θίγουμε :) ), μάλλον δεν πρόκειται να κουνηθεί τίποτα…

It's up to us...

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock