Κυριακή, Ιανουαρίου 28, 2007

Έκκληση για Καθολική Αναστολή της ποινής του θανάτου

Το Ριζοσπαστικό κόμμα σας καλεί να υπογράψετε την έκκληση για την Καθολική Αναστολή της ποινής του θανάτου.

Την έκκληση προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών την έχουν υπογραψεί πάνω από 50.000 άτομα, προερχόμενα από 141 χώρες.

O Marco Pannella, ιστορικό μέλος των Ιταλών Ριζοσπαστών (ενός ιταλικού φιλελεύθερου κόμματος) και μέλος του Ευρωπαϊκού Φιλελεύθερου κόμματος (ELDR), έκανε απεργία πείνας για 21 ημέρες και απεργία δίψας για 183 ώρες προκειμένου να υποστηρίξει την υιοθέτηση του παγκόσμιου moratorium για την θανατική ποινή.

13 σχόλια:

Anarchocapitalist είπε...

Και εγώ μαζί σας!

cobden είπε...

Λίγο αφελές και εκτός πραγματικότητας μου κάνει...Σαν κάτι παλαιότερες πρωτοβουλίες για κατάργηση του...πολέμου. Είμαι εναντίον της ποινής του θανάτου, αλλά προτιμώ κάθε χώρα να την καταργήσει με δική της πρωτοβουλία, όταν θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες (αν ωριμάσουν ποτέ)...

kouk είπε...

Μεγάλη συζήτηση Cobden. Είναι πρακτικοί ή ηθικοί λόγοι για τους οποίους προτιμάς να αφεθεί η κάθε χώρα στην δική της πρωτοβουλία; Αν είναι πρακτικοί, δηλαδή πιστεύεις ότι θα υπάρχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις από ένα τέτοιο moratorium τότε πάω πάσο (αν και θα ήθελα να ακούσω ποιές πιστεύεις ότι θα είναι). Αν είναι ηθικοί τότε δεν τους βλέπω.

Roark είπε...

Το να ζητάω παγκόσμιο σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, είναι σύμφυτο με την θεώρησή μου του ατόμου και της ελευθερίας του ως πρωταξίας. Θέτοντας τα ατομικά δικαιώματα στην καλή διάθεση της κάθε συλλογικής εξουσίας, αμέσως τα υποβιβάζω έναντι της συλλογικότητας. Μπορώ να καταλάβω πρακτικούς λόγους που δεν μου επιτρέπουν να το κάνω πράξη (πχ στην προσπάθειά μου να αναγκάσω αντιδημοκρατικές εξουσίες να σεβαστούν τα ατομικά δικαιώματα μπορεί να καταπατήσω περισσότερα), αλλά ηθικά αμφιβάλλω πολύ αν μπορεί να δικαιολογηθεί ένας σχετικισμός των ατομικών ελευθεριών.

Maria Velliou είπε...

Θεωρώ αυτονόητο το αίτημα για άμεση κατάργηση της θανατικής ποινής σε παγκόσμιο επίπεδο, άνευ προϋποθέσεων.
Γι' αυτό και προσυπέγραψα ήδη.
Συγχαρητήρια στο e-roosters για την αναφορά και προτροπή.

cobden είπε...

Δεν πιστεύω ότι η έννοια των ατομικών δικαιωμάτων είναι κάτι το σχετικό.Τα ατόμικα δικαιώματα είναι ίδια σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης.Oι λόγοι που θεωρώ εκτός πραγματικότητας την παραπάνω πρωτοβουλία, είναι φυσικα καθαρά πρακτικοί αλλά και ηθικοί με την έννοια πως προτιμώ αυτές οι αποφάσεις να λαμβάνονται σε τοπικό επίπεδο...Ας μου απαντήσει κάποιος πώς μπορεί να εφαρμοστεί αυτή η απόφαση σε πολλές πολιτείες των Η.Π.Α???Όταν η θανατική ποινή δεν ανήκει ούτε καν στη δικαιοδοσία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης (και σωστά κατά τη γνώμη μου), αλλά στη δικαιοδοσία των πολιτειών, όταν είναι ένας θεσμός εξαιρετικά δημοφιλής στον πληθυσμό, πιστεύετε πως ο μέσος Αμερικάνος θα δεχτεί κάτι τέτοιο??'Η θα πιστέψει πώς κάποιοι γραφειοκράτες έξω από τη χώρα του, αποφασίζουν γι αυτόν, χωρίς καν τον ρωτήσουν με αποτέλεσμα να στραφεί ακόμη περισσότερο υπέρ της θανατικής ποινής???Γι αυτό υποστηρίζω τον αγώνα ενάντια στη θανατική ποινή, αλλά από τα κάτω, μέσα σε κάθε πολιτεία, σε κάθε χώρα...

Harry Peitsinis είπε...

"Η θα πιστέψει πώς κάποιοι γραφειοκράτες έξω από τη χώρα του, αποφασίζουν γι αυτόν, χωρίς καν τον ρωτήσουν με αποτέλεσμα να στραφεί ακόμη περισσότερο υπέρ της θανατικής ποινής???

Γι αυτό υποστηρίζω τον αγώνα ενάντια στη θανατική ποινή, αλλά από τα κάτω, μέσα σε κάθε πολιτεία, σε κάθε χώρα... "


Επειδή με λίγα λόγια μπορεί ένα μάτσο ανεγκέφαλοι να το θεωρήσουν "εξωτερική" παρεμβολή στα εθνικά τους δίκαια; ΧΑ!

kouk είπε...

Cobden, ξεχνάς ότι οι ΗΠΑ είχαν το '67 απαγορέψει την θανατική ποινή μέσω του Ανώτατου Δικαστηρίου και το '76 αυτή επιτράπηκε ξανά από το ανώτατο δικαστήριο. Εάν κανείς δεν έχει υπερβολικό "σεβασμό" στο κοινό αίσθημα θα πρέπει να καταλήξει απερίφραστα ότι η θανατική ποινή είναι αντισυνταγματική στις ΗΠΑ και ότι το Ανώτατο Δικαστήριο έχει αποφασίσει λάθος. Η θανατική ποινή πάει κόντρα στο εξής:
Excessive bail shall not be required, nor excessive fines imposed, nor cruel and unusual punishments inflicted.
το ότι είναι 'cruel' να σκοτώνεις έναν άνθρωπο χωρίς να βρίσκεσαι σε άμυνα είναι ελπίζω προφανές. Δεν τίθεται θέμα δικαιοδοσίας λοιπόν σε τέτοια βασικά συνταγματικά θέματα.

kouk είπε...

Cobden, ξεχνάς ότι οι ΗΠΑ είχαν το '67 απαγορέψει την θανατική ποινή μέσω του Ανώτατου Δικαστηρίου και το '76 αυτή επιτράπηκε ξανά από το ανώτατο δικαστήριο. Εάν κανείς δεν έχει υπερβολικό "σεβασμό" στο κοινό αίσθημα θα πρέπει να καταλήξει απερίφραστα ότι η θανατική ποινή είναι αντισυνταγματική στις ΗΠΑ και ότι το Ανώτατο Δικαστήριο έχει αποφασίσει λάθος. Η θανατική ποινή πάει κόντρα στο εξής:
Excessive bail shall not be required, nor excessive fines imposed, nor cruel and unusual punishments inflicted.
το ότι είναι 'cruel' να σκοτώνεις έναν άνθρωπο χωρίς να βρίσκεσαι σε άμυνα είναι ελπίζω προφανές. Δεν τίθεται θέμα δικαιοδοσίας λοιπόν σε τέτοια βασικά συνταγματικά θέματα.

cobden είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
cobden είπε...

Επιμένω πως όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να ρυθμίζονται σε εθνικό ή καλύτερα και σε τοπικό επίπεδο...Σκεφτείτε πως όταν υπάρχει μόνο μια πανίσχυρη κεντρική εξουσία σε εθνικό ή παγκόσμιο επίπεδο, που αποφασίζει για τέτοια θέματα, είναι πιο εύκολο να καταστεί ανεξέλεγκτη και να χρησιμοποιηθεί και για σκοπούς που δε θα μας άρεσαν και τόσο...Γι αυτο προτιμώ πολλές "κρατικές εξουσίες"΄και μέσα σε μια χώρα και σε διεθνές επίπεδο

Promitheus said
"Επειδή με λίγα λόγια μπορεί ένα μάτσο ανεγκέφαλοι να το θεωρήσουν "εξωτερική" παρεμβολή στα εθνικά τους δίκαια; ΧΑ!"

Kαλώς ή κακώς φίλε Promitheus, έτσι συμβαίνει...Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά...Π.χ. το αυταρχικό και ανελευθερο καθεστώς του Κάστρο, διατηρείται στην εξουσία τόσα χρόνια, επειδή με το ηλίθιο αμερικάνικο εμπάργκο, οι Κουβανέζοι τον βλέπουν σαν μαχητή της εθνικής τους ανεξαρτησίας...

Όσον αφορά τις δυτικές χώρες, μια διεθνής σύμβαση για απαγόρευση της θανατικής ποινής δε θα ψηφίζοταν ποτέ από τα νομοθετικά σώματα των Η.Π.Α. (μιας και γι αυτή τη δυτική χώρα γίνεται όλη η φασαρία...)
Για τις μη δυτικές χώρες, αν νομίζετε τώρα πως το Ιράν η ή Κίνα θα σταματούσαν τις εκτελέσεις λόγω μιας διεθνoύς σύμβασης, εδώ γελάμε...

Maria Velliou είπε...

Θεωρώ ότι υπάρχουν σχετικά λίγα θέματα για τα οποία μπορούμε να έχουμε ξεκάθαρη άποψη, χωρίς ερωτηματικά, χωρίς σκοτεινές πλευρές, χωρίς "ναι μεν, αλλά" και "ίσως όμως".
Το αίτημα για κατάργηση της θανατικής ποινής είναι ένα από αυτά. Ένα από τα πρώτα θα έλεγα.

Cobden, με τη μέθοδο που εισηγείσαι, θα πάρει αιώνες! Δεν θα τελειώσουμε ποτέ!
Συμφωνώ απόλυτα με Roark.

Πρέπει να ξεκινήσει άμεσα διεθνής εκστρατεία, να αποφασιστεί και να επιβληθεί από διεθνείς οργανισμούς, με αίτημα την έξοδο των χωρών που αρνούνται από τους οργανισμούς αυτούς, την παύση χρηματοδοτήσεων αν πρόκειται για φτωχές χώρες και διάφορες άλλες συνέπειες.
Πολλή ευαισθησία διακρίνω για τους αγράμματους επαρχιώτες των Η.Π.Α.,οι οποίοι από την άλλη είναι πεπεισμένοι ότι η δική τους χώρα μπορεί να αποφασίζει για το πως θα ζουν λαοί στην άλλη γωνιά του πλανήτη. Καιρός να πάψουν.

Ανώνυμος είπε...

Ωραία πρωτοβουλία! Με την υιοθέτησή της από τον ΟΗΕ, θα φανούν ποιές κυβερνήσεις είναι φιλελεύθερες και ποιές όχι. (χωρίς να θεωρώ αυτές που το υιοθετούν defacto φιλελευθερες φυσικά...)- σπόντα για τους αμερικάνους ήταν :)) ... τι θα λέγατε για μια συλλογική δράση υποστήριξης; κάποιο happening ίσως για συλλογή υπογραφών;

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock