Σάββατο, Ιανουαρίου 13, 2007

Ron Paul: Ένας Φιλελεύθερος Υποψήφιος για Πρόεδρος των ΗΠΑ!

Ο κ. Ron Paul, μέλος του Κογγρέσου από τα τέλη της δεκαετίας '70, είναι από τα πλέον "εικονοκλαστικά" μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ.
Είναι από τους λίγους εκείνους που μπορούν να "κολλήσουν στο τοίχο" τον όποιο (είναι γνωστό ότι πολλές φορές έφερε τον κ. Γκρήνσπαν σε μεγάλη αμηχανία) πρόεδρο της FED με τις αιχμηρές του παρατηρήσεις για την εκάστοτε παρεμβατική νομισματική πολιτική, την αλόγιστη φορολογία, το Μ3 κλπ.

Σταχυολογώ από την πολύ κατατοπιστική ιστοσελίδα του μερικές από τις προσωπικές του Βασικές Αρχές Ελευθερίας:

  • Rights belong to individuals, not groups.
  • Property should be owned by people, not government.
  • All voluntary associations should be permissible -- economic and social.
  • The government's monetary role is to maintain the integrity of the monetary unit, not participate in fraud.
  • Government exists to protect liberty, not to redistribute wealth or to grant special privileges.
  • The lives and actions of people are their own responsibility, not the government's.
Ο κ. Ron Paul λοιπόν απεφάσισε, προ ημερών, να προχωρήσει στην δαιδαλώδη και μακρά διαδικασία ώστε να δοκιμάσει να πάρει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις ερχόμενες εκλογές.
Τι λέτε θα τα καταφέρει; (Διαβάστε σχετικά στο Yahoo!..)

11 σχόλια:

cobden είπε...

O Ron Paul είναι τρομερός!Δείχνει μια σπάνια-για πολιτικό- συνέπεια σε αυτά που υποστηρίζει και ψηφίζει στη Βουλή!Ελπίδες να κερδίσει το χρίσμα δεν βλέπω να εχει , δυστυχώς, αλλά νομίζω πως μπορεί να έχει μια πολύ καλή παρούσία και να ακουστεί περισσότερο η libertarian ατζέντα!Καλή του τύχη, όπως και να χει!

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

Αν καταφέρει και ενώσει τη libertarian βάση των Ρεπουμπλικάνων όπως κατάφερε ο Bush με τους χριστιανούς, ίσως και να τα καταφέρει. Δεν είναι και τόσο απίθανο, αλλά όντως πολύ δύσκολο.

Η υποψηφιότητά του θα ήταν ότι καλύτερο για το φιλελευθερισμό. Και όχι μόνο για τους Αμερικάνους, που οι περισσότεροι έχουν ακουστά το Libertarian party και έχουν μια ιδέα περί φιλελευθερισμού (και δεν εννοώ το liberalism που εκεί έχει διαφορετική σημασία) - θα ακουγόταν επιτέλους και στην Ευρώπη οι ιδέες του φιλελευθερισμού από κάποιον mainstream πολιτικό.

Ελπίζω...

ultrasonic15 είπε...

Ενδιαφέρον ποστ (όπως σχεδόν όλα τα ποστ που ξεφεύγουν λίγο από την κουραστική, όπως έχει γίνει, επιχειρηματολογία για το προφανές σε υποθέσεις όπως η εγχώρια παιδεία και η οικονομία).

Κάποιες παρατηρήσεις:

1.Μου φαίνεται πως ακόμα και ο ίδιος ο Ουάσιγκτον να έβαζε στις επόμενες εκλογές με τους ρεπουμπλικάνους, νομίζω ότι θα τα έβρισκε σκούρα (πολύ γυναίκα έχει να πέσει μέχρι το τέλος της δεκαετίας: Χίλαρι, Σεγκολέν, Ντόρα….).

2. «The lives and actions of people are their own responsibility, not the government's» Αυτό εκλαμβάνεται από ‘μένα ως η (απόλυτη σχεδόν) επιτομή της πολιτικής του απομονωτισμού (που υπήρχε ιστορικά στην προπολεμική Αμερική). Εντελώς αντίθετη φιλοσοφία με το πλασάρισμα της υπερδύναμης τα τελευταία 5-10 χρόνια, όπου συμμετέχει, και καλεί και όλους τους συμμάχους της να συμμετέχουν, σε επιχειρήσεις σε όλη την υφήλιο.

Δεν ξέρω αν ο απομονωτισμός της Αμερικής είναι καλύτερος ή χειρότερος για την ανθρωπότητα, σίγουρο όμως είναι ότι με τα σημερινά δεδομένα, τις συνθήκες και την κεκτημένη ταχύτητα (ακόμα και τους συσχετισμούς της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο) πιστεύω ότι είναι εντελώς αδύνατος. Άρα, εδώ η φράση του κ. Paul εκφέρεται είτε σε θεωρητικό επίπεδο, είτε θεωρώντας τις ΗΠΑ μια όσο το δυνατό απομονωμένη οντότητα χωρίς ισχυρό παρεμβατισμό στις διεθνείς εξελίξεις (πράγμα εκτός πραγματικότητας, τη στιγμή που ο παρεμβατισμός της είναι σήμερα ισχυρότατος), είτε τέλος έχει στο μυαλό του ένα παγκόσμιο χωριό – μια παγκόσμια διακυβέρνηση (ούτε στον ορίζοντα δε φαίνεται αυτή – εδώ έχουν ναυαγήσει οι διαπραγματεύσεις του ΠΟΕ την τελευταία δεκαετία).
Σε κάθε περίπτωση είναι φράση εκτός της σημερινής πολιτικής πραγματικότητας όσον αφορά τη θέση των ΗΠΑ.

Γενικά, αυτές οι αρχές του ενισχυμένου φιλελευθερισμού και της ισχυρής υποβάθμισης της οντότητας του κράτους (ας μην ξεχνάμε μιλάμε για μια πολύ μεγάλη χώρα – ένα ισχυρό κράτος) σκοντάφτουν στο ότι μιλάμε κάθε φορά για ένα κράτος με συγκεκριμένα σύνορα. Κατά συνέπεια οι προς τα έξω ευκαιρίες – διεκδικήσεις (οικονομικές, πολιτικές, στρατιωτικές) ή οι από έξω απειλές (ξανά οικονομικές, πολιτικές ή/και στρατιωτικές) δεν είναι δυνατό να προωθηθούν ούτε να συγκρατήσουν σφριγηλό ένα ενιαίο κράτος αν απλά:
«Government exists to protect liberty, not to redistribute wealth or to grant special privileges»
(η ιστορία έχει δείξει ότι για να κρατήσει ένα κράτος αυτές τις προς τα έξω ισχυρές διεκδικήσεις αλλά, για να αντιμετωπίσει τις εκ των έξω απειλές και για να συγκρατήσει την ενιαία – ομοιογενή οντότητά του – υπενθυμίζω πάλι ότι δεν πρόκειται για την Ελβετία, αλλά για μια πολύ μεγάλη χώρα – είναι αναπόφευκτο να υπάρχουν συνθήκες για privileges σε ορισμένες ομάδες του πληθυσμού) ή
«The government's monetary role is to maintain the integrity of the monetary unit, not participate in fraud»
(αν τολμούσε μια διακυβέρνηση των ΗΠΑ να εφαρμόσει έστω και στο 10-20% την αυστηρή λογική του “να μη συμμετέχει στη νομισματική απάτη” – την οποία ο Χρυσοθήρας την ξέρει, όπως έχω δει από παλιά του ποστ, καλύτερα από εμένα, βλέπε τα κλασικά π.χ. http://www.mises.org/money.asp - τότε η αμερικάνικη - μία πλήρως μα πλήρως εξαρτώμενη από το εξωτερικό ή ακόμα και από εν δυνάμει εχθρούς της, βλέπε π.χ. Κίνα, οικονομία – και μαζί η παγκόσμια οικονομία θα κατέρρεε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα).

Όπως είναι ανεφάρμοστος ο σοσιαλισμός σε μία χώρα (το ξέρουν και το είδαν καλά αυτό οι αριστεροί) έτσι πιστεύω ότι είναι ανεφάρμοστες τέτοιες αρχές ελευθερίας σε μία χώρα (ή όποιες άλλες παρόμοιες) που διαπιστώνει ο κ. Paul. Και μάλιστα μια χώρα όπως οι ΗΠΑ.
Πιστεύω ότι με τις σημερινές συνθήκες ένα φιλελεύθερο σύστημα αξιών, οικονομίας, κοινωνίας ευνοεί στρατηγικά περισσότερο άλλες χώρες (γι’ αυτό και όλη η Ν/Α Ασία έχει στραφεί εκεί – ακόμα και η Κίνα με το γνωστό περίεργο τρόπο της) και όχι τις ΗΠΑ, διότι εκείνες κινδυνεύουν να χάσουν τα πρωτεία στην οικονομία, στην ισχύ, στη δύναμη επιρροής.
Δηλαδή, με ένα παγκόσμιο φιλελεύθερο σύστημα αξιών, οικονομίας, κοινωνίας όλοι θα προχωρήσουν – προοδεύσουν περισσότερο (και οι ΗΠΑ μαζί) από ό,τι θα γινόταν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.
Αλλά, πολλοί άλλοι θα προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα από τις ΗΠΑ, με κίνδυνο (για εκείνες – εγώ θα έλεγα ίσως και για μας) να απωλέσουν την παντοδυναμία τους σε ένα νέο πολυπολικό τοπίο με πολλές περιφερειακές δυνάμεις (ή υπερδυνάμεις). Το φαινόμενο αυτό γίνεται εμφανές ακόμα και με το σημερινό κολοβό και χιλιο-κολοβό σύστημα της παγκοσμιοποίησης των αγορών, αλλά θα ήταν πιο έντονο σε ένα παγκόσμιο φιλελεύθερο σύστημα.
Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στην εποχή που πρώτο ρόλο στις αποφάσεις των κυβερνήσεων θα παίζουν τα ίδια τα συστήματα (φιλελεύθερα, σοσιαλίζοντα – κρατικίστικα, συντηρητικά κλπ.). Οι κομμουνιστές βιάστηκαν και την έπαθαν (αλλά δυστυχώς ελάχιστοι απ’ αυτούς έμαθαν).
Για πολλά χρόνια ακόμα οι οντότητες κράτη με τη σημερινή τους μορφή (ή μπλοκ κρατών, π.χ. αγγλοσαξωνικό μπλοκ κλπ.) θα είναι αυτό που θα αποτελεί το κριτήριο των αποφάσεων – και όχι το τι θέλει ένα σύστημα (το σημερινό σύστημα της κολοβής παγκοσμιοποίησης των αγορών).

Αλλά αυτά είναι δικές μου θεωρητικολογίες – η ιστορία γράφεται και θα γραφτεί στην πράξη.

Chrysotheras είπε...

... και για τους φίλους και φίλες που θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα ή να γνωρίσουν καλύτερα τον -σχεδόν- άγνωστο μέχρι σήμερα στην χώρα μας, Congressman Dr. Ron Paul άς αφιερώσουν λίγο χρόνο διαβάζοντας τα άρθρα του που φιλοξενούνται στην ιστοελίδα του Mises-ιανού Lew Rockwell...

Chrysotheras είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

ultrasonic15 said...
2. «The lives and actions of people are their own responsibility, not the government's» Αυτό εκλαμβάνεται από ‘μένα ως η (απόλυτη σχεδόν) επιτομή της πολιτικής του απομονωτισμού (που υπήρχε ιστορικά στην προπολεμική Αμερική).

Νομίζω ότι εδώ κάνεις λάθος ανάγνωση όσων γράφει ο Ron Paul. Δεν αναφέρεται στις σχέσεις της κυβέρνησης σε σχέση με άλλα κράτη-λαούς, αλλά σε σχέση με τους πολίτες της Αμερικής. Αν και είναι όντως αλήθεια ότι οι Αμερικάνοι libertarians είναι εναντίον της Αμερικανικής ‘παρεμβατικής’ εξωτερικής πολιτικής, το ζήτημα στα γραφόμενα του Ron Paul είναι το πόσο μπορεί να παρεμβαίνει η κυβέρνηση στις ιδιωτικές ζωές των πολιτών και το ποιος πρέπει να φέρνει την ευθύνη των πράξεών μας – ως πολίτες.

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

Έναν Ron Paul χρειάζεται κι η Ελλάδα. Υποψήφιο με τη Φιλελεύθερη Συμμαχία βέβαια... αν και έχουμε κι εμείς τα δικά μας αστέρια.

Chrysotheras είπε...

Πολύ εύστοχες και λογικές οι παρατηρήσεις σου, φιλε ultrasonic15...
Πράγματι η μέχρι σήμερα πορεία και πολιτεία του Ron Paul στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ φαντάζει σχεδόν "μοναχική".
Οι ξεκάθαρες ιδέες του και για τα τεκταινόμενα στις ΗΠΑ -βασισμένες σε στέρεη φιλελεύθερη ηθική- μπορεί να φαντάζουν σαν "δονκιχωτισμός" μέσα σε ένα κοινωνικό-οικονομικό γίγνεσθαι που όλα δείχνουν πως τείνει ολοένα προς μία κάποια μορφή ιδιότυπου ολοκληρωτισμού (λέτε να είναι αυτός ο μόνος τρόπος να διατηρήσουν οι ΗΠΑ το παγκόσμιο σκήπτρο και τα πρωτεία ώστε με επιτυχία να αντιμετωπίσουν την επερχόμενη αναμέτρηση με Ασία, Ισλάμ κλπ;)...

Έχει άραγε θέση ο "Δον" Ron Paul (και η ηθική του) στην παγκοσμιοποίηση ή θα οδηγήσει τη χώρα σε εσωστρέφεια;

Quien sabe?

Harry Peitsinis είπε...

Ελπίζω ειλικρινά να πάρει το χρίσμα αν και ειμαι ελαφρώς απαισιόδοξος. Από κει και πέρα η διεκδίκηση της διακυβέρνησης θα σημαίνει μάλλον πολιτικούς συμβιβασμούς οι οποίοι ή θα είναι αλά Ρήγκαν (συμμαχια με τη χριστιανική δεξιά) ή αλά "φιλελεύθερη σοσιαλδημοκρατία" (που σημαίνει μάλλον μια χαλάρωση των ελευθεριακών πολιτικών).

Ανώνυμος είπε...

Ron Paul ran before. Did you know he is anti-abortion? Unusual
combination even here. I wonder how Greeks feel about freedom to own
firearms. I explain the USA second amendement as my right to shoot any
politician provided I hang for it. My granpas brought home their guns
from the Balkan wars. I don't know when Greeks got into Gun Control,
prolly after the civil war. Greece, like Switzerland and Israel, is
unique in having universal militia (ie, no lottery, everybody
serves). Swiss keep their guns. Guns preserve freedom.

kouk είπε...

His anti-abortion views are somewhat different though from what we usually hear from the pro-life movement in the states. He says for example that there should be no nation-wide abortion ban for example, and that each state should decide separately. As he said:

"Those who seek a pro-life culture must accept that we will never persuade all 300 million Americans to agree with us. A pro-life culture can be built only from the ground up, person by person. For too long we have viewed the battle as purely political, but no political victory can change a degraded society. No Supreme Court ruling by itself can instill greater respect for life. And no Supreme Court justice can save our freedoms if we don't fight for them ourselves."

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock