Τρίτη, Απριλίου 17, 2007

Η γενια των 700 δραχμων

Γινεται παλι λιγος θορυβος για το ποσο κακη ειναι η ζωη για τους νεους σημερα (βλεπε το κειμενο του σεπτου συμπολεμιστη μπιζ). Μαλιστα σχηματιζονται εκφρασεις οπως γενια των 700 ευρω για να σχηματοποιησουν την απελπισια των κακομοιρων των νεων. Και αναζητουμε τα αιτια στην κακουργα κοινωνια ή στην κακη κυβερνηση.

Προσωπικα διαφωνω με αυτες τις απλουστευτικες εκφρασεις αλλα και την γενικη γκρινια. Σε πρωτο επιπεδο, το προβλημα δεν εχει καμμια σχεση με ελευθερες ή ανελευθερες οικονομιες ουτε ειναι προσωπικη ευθυνη καποιου. Το θεμα εχει περισσοτερο να κανει με τις μη ρεαλιστικες προσδοκιες των νεων.

Ειναι το απλο φαινομενο σε ολον τον δυτικο κοσμο της επιβραδυνσης της αναπτυξης (λογικο, δεν μπορει συνεχως να εχουμε τους μεταπολεμικους ρυθμους του 10%) και της δημοκρατικοποιησης της ανωτατης παιδειας. Στα χρονια των γονιων μου πτυχιο Νομικης σημαινε σιγουρο εισοδημα και καλο κοινωνικο στατους. Σημερα αυτο δεν ειναι τοσο σιγουρο βεβαια, αλλα προσοχη: ακομα και ενας σουβλατζης σημερα βγαζει περισσοτερα απο εναν φρεσκο δικηγορο τοτε. Αν ειμαστε η γεννια των 700 ευρω, οι γονεις μου ηταν η γεννια των στην καλυτερη περιπτωση 1000 δραχμων στην χειροτερη των γνωστων 3 και 60! Και ολα αυτα χωρις να προσθετουμε το γεγονος οτι με τα ιδια (αποπληθωρισμενα) χρηματα θα ειχες το 60 ενα πανασχημο σπιτι, ενα τηλεφωνο που δουλευε οποτε ηθελε και μια τηλεοραση 10 ιντσων. Σημερα εχεις μια τηλεοραση υγρων κρυσταλλων 32 ιντσων, ενα ΝτΒιΝτι που δεν ειχαν δει ουτε στα ονειρα τους το 60, αξιοπρεπες DSL, δωρεαν κλησεις σε ολον τον κοσμο και βεβαια τα φτηνα ταξιδακια σου εις τας Ευρωπας (που ηταν ΑΔΙΑΝΟΗΤΑ το 60) με Easyjet κ.α. Να μην μιλησω βεβαια για το γεγονος οτι δεν ηξεραν τι σημαινει 8ωρο οι γονεις μας, ουτε τι σημαινει γενικη προστασια των εργαζομενων (ειδικα η χειρωνακτικη εργασια ηταν πολλες φορες πιο επικινδυνη αποτι σημερα). Δεν εχει καν νοημα να παραθεσω δεικτες σχετικα, νομιζω ολοι τα ξερουν αυτα.

Αρα η ολη γκρινια ειναι ακριβως λογω της επιτυχιας των οικονομιων μας, που ανεβασε τους μισθους ολων και την υλικη μας ευημερια σε αφανταστο βαθμο. Γιατι αυτη η προοδος που λαμβανουμε ως δεδομενη, ηρθε με σκληρη δουλεια (και σε καποιες χωρες του κοσμου δυστυχως δεν ηρθε τοσο καλα, πχ στην πρωην Σοβιετια).

Η γκρινια ειναι επισης αποτελεσμα του κατορθωματος θα ελεγα να εχουμε πια τοσο υψηλα ποσοστα πτυχιουχων ΑΕΙ (μιλωντα για την Ευρωπη γιατι στην Ελλαδα μερικα ΑΕΙ δεν κανουν ουτε για σοβαρα Λυκεια). Δεν μπορει σημερα κανεις να γινει με ενα πτυχιακι βασιλιας, δεν ειμαστε πια ολοι στραβοι για να βασιλευει ο μονοφθαλμος. Οποιος θελει να ξεχωρισει στην κοινωνια πρεπει να κανει το κατι παραπανω παντα και σημερα τυχαινει να ειναι πολυ παραπανω αποτι πριν 50 χρονια.

Ειναι παραλογη και αδικη η απαιτηση λοιπον των νεων να εχουν το κοινωνικο στατους των γονιων τους με τον ιδιο κοπο. Θα εχουν εξαιρετικο οικονομικο στατους και αφανταστη υλικη ευημερια, αλλα χωρις δουλεια θα ειναι ενας ακομα απο τους πολλους μορφωμενους και αξιοπρεπεις νεους. Και αυτο ειναι δικαιο, αδικο ηταν το 60 που ειχαν προσβαση στα ΑΕΙ μονο καποιοι λιγοι εκλεκτοι, αδικο ηταν οτι οι σπουδες στο εξωτερικο ηταν ενα απιαστο ονειρο ενω σημερα ειναι μια συνηθης πραγματικοτητα (και ενιοτε πιο φτηνη αποτι σπουδες στην Ελλαδα).

Αν υπηρχε ονομα για την γεννια μας θα ηταν λοιπον η γεννια των παραλογων προσδοκιων, που με ενα κακης ποιοτητας μεταπτυχιακο νομιζαν οτι θα εχουν πιασει τον κοσμο απτα%$^%$# και θα τους ανοιγαν ολες οι πορτες. Δεν υπαρχει ομως υποκαταστατο για την προσωπικη προσπαθεια, τα πτυχια ειναι προϋποθεσεις αλλα οχι εγγυησεις επιτυχιας. Λυπαμαι λοιπον, δεν υπαρχει μαγικη συνταγη, θα πρεπει οπως εκατομμυρια ανθρωποι πριν απο μας να στηριζομαστε στον μοχθο μας για την θεση μας στην κοινωνια...

ΥΓ να σημειωσω οτι ολα αυτα ερχονται απο καποιον που εχει αφησει την Ελλαδα λογω ελλειψης ευκαιριων. Αλλα οχι επειδη πιστευω οτι η Ελλαδα σημερα εχει λιγοτερες ευκαιριες αποτι το 60! Αλλα επειδη παραμενει δυστυχως μια σχετικα περιθωριακη, μικρη και αντιπαραγωγικη χωρα παρα την τεραστια προοδο. Η διαφορα ειναι οτι σημερα μπορω να ζω στην ΕΕ ως ισοτιμος πολιτης, ενω το 60 θα ειχα καταληξει σε καμμια φαμπρικα της Γερμανιας... Και ναι, οι Γερμανοι νεοι επισης γκρινιαζουν για το ποσο εχει δυσκολεψει η ζωη
και το οτι σημερα τους ανταγωνιζονται Ελληνες με διδακτορικο και οχι ανειδικευτα χερια ρουτινιαρικης εργασιας.

23 σχόλια:

Panagiotis Atmatzidis είπε...

Yeap, υπογράφω όλα τα παραπάνω.

Stelios Frang είπε...

Φίλοι, επειδή ποθανόν να είμαι μεγαλύτερος από πολλούς/ές εδώ, σας πληροφορώ ότι στα μικρά χρόνια μου (εφηβικά), παράλληλα με το νυχτερινό γυμνάσιο της εποχής, δούλευα με 40 δραχμές μεροκάματο (βασικό). Έχω ακόμα το βιβλιάριο ενσήμων του ΙΚΑ! Για σύγκριση αναφέρω ότι η διαδρομή Πατήσια Ομόνοια κόστιζε τότε 1 δραχμή, πηγαινέλα δίφραγκο.

Τότε στόχος των πολλών ήταν να τελειώσουν το Γυμνάσιο (Λύκειο σήμερα), για ΑΕΙ ούτε λόγος στις φτωχογειτονιές. Με το άνοιγμα που έγινε στα ΑΕΙ/ΤΕΙ τα τελευταία 30 χρόνια, ο στόχος των πολλών μετατέθηκε από το απολυτήριο Γυμνασίου (Λυκείου) στο πανεπιστημιακό πτυχίο...

Άρα, η σύγκριση για τους ειδήμονες πρέπει να γίνεται μεταξύ σημερινών αποφοίτων ΑΕΙ/ΤΕΙ και παλαιών αποφοίτων Γυμνασίου (Λυκείου). Αυτή η σύγκριση δείχνει την όποια βελτίωση της οικονομίας υπήρξε στα ενδιάμεσα χρόνια, η οποία πρέπει να αντανακλάται στη βελτίωση του επιπέδου ζωής των ανθρώπων.

Θυμάμαι, όταν ρώτησα παλιά κάποιο πολιτικό μεγαλοστέλεχος, τί χρειάζονται τόσοι πολλοί απόφοιτοι π.χ. Αρχιτέκτονες (και όλοι πολεοδόμοι, παρακαλώ) μου έλεγε: "Αυτός που είναι τώρα σχεδιαστής, θα σπουδάσει αρχιτέκτονας αλλά πάλι ως σχεδιαστής θα δουλεύει. Ας ελπίσουμε ότι θα κάνει τότε καλύτερα τη δουλειά του". Αντίστοιχα και στις άλλες κατευθύνσεις και ειδικότητες, ο γιατρός που κάνει ουσιαστικά το νοσοκόμο, ο νομικός που κάνει τον εισηγητή στο δημόσιο, ο μηχανικός που κάνει τον συντηρητή, ο οικονομολόγος που κάνει το λογιστή κ.ο.κ.

Άρα δεν συγκρίνουμε τους σημερινούς τίτλους με τους παλιούς, αλλά το ρόλο στη σημερινή παραγωγή ή τις υπηρεσίες με τον αντίστοιχο ρόλο πριν 40-50 χρόνια.

Ανώνυμος είπε...

S G

πολύ δυνατό και επί της ουσίας άρθρο που με έκανε να επισκευτώ το σάιτ μετά από πολύμηνη απουσία. Φυσικά συμφωνώ 100% και προσυπογράφω.

S G είπε...

ελα κωστα παιδι μου οντως εχεις καιρο να εμφανιστεις εδω περα!

σφρανγκ

"Θυμάμαι, όταν ρώτησα παλιά κάποιο πολιτικό μεγαλοστέλεχος, τί χρειάζονται τόσοι πολλοί απόφοιτοι π.χ. Αρχιτέκτονες (και όλοι πολεοδόμοι, παρακαλώ) μου έλεγε: "Αυτός που είναι τώρα σχεδιαστής, θα σπουδάσει αρχιτέκτονας αλλά πάλι ως σχεδιαστής θα δουλεύει"

αυτο δεν ισχυει εντελως. Εχουν αυξηθει και παρα πολυ οι καλες και εξειδικευμενες θεσεις εργασιας. Και ας μην κοιταμε επαγγελματα με εγγενεις περιορισμους οπως δικηγοροι και γιατροι (που επισης εχουν αυξηθει βεβαια). Αλλα κυριως στα τεχνικα επαγγελματα, στα διοικητικα κτλ εχουμε τεραστια ανοδο. Το θεμα ειναι ομως απλα οτι δεν μπορει να γινουμε ολοι αφεντικα. Καποιοι θα οδηγουν, καποιοι θα οδηγουνται. αλλα αυτοι που οδηγουνται εχουν πια αξιοπρεπεις δουλειες και δεν ειναι σκλαβοι, αυτη ειναι η διαφορα.

Και βεβαια εχουμε πια και την πολυτελεια ο καθενας να διαλεγει πολυ πιο ελευθερα τι θα κανει στην ζωη, δεν εχουμε τον αμεσο κινδυνο της επιβιωσης και την αναγκη βιοπορισμου, οποτε εχουμε πολυ περισσοτερους καλλιτεχνες, ταξιδιωτες κτλ

Ανώνυμος είπε...

Απορία:
Πώς ζει σήμερα κάποιος με 700 Ευρώ;
Δεν μπορώ να φανταστώ να πληρώνει λιγότερο από 300 για ενοίκιο στην Αθήνα και 100 για κοινόχρηστα, νερό, ρεύμα κλπ. Τα υπόλοιπα 300 του φθάνουν για φαγητό, στοιχειώδη ρουχισμό, στοιχειώδη κοινωνική ζωή; και αν ναι, θεωρείται και τυχερός;

Και επίσης πώς πιστεύετε ότι μπορεί να διορθωθεί το γεγονός ότι και στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα ελάχιστοι βρίσκουν εργασία βασιζόμενοι μόνο σε αποστολή βιογραφικού και διαδικασία συνεντεύξεων; Υπάρχει μεγάλη ζήτηση και μικρή προσφορά; Πολλοί άνθρωποι με τα ίδια πάνω/κάτω προσόντα;
Δεν έχω καταλάβει ακόμα πώς είναι δυνατόν κάποιος με το ίδιο βιογραφικό να βρίσκει εργασία στο εξωτερικό με υπερτετραπλάσια αμοιβή (καθαρή-συνυπολογιζομένων και των φόρων)από την αντίστοιχη στην Ελλάδα (και όχι βέβαια σε χώρα με υπερτετραπλάσιο κόστος ζωής) παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα το περιβάλλον είναι λιγότερο ανταγωνιστικό.
Και κάτι τελευταίο: Ποιοι είναι οι λόγοι που σε κάποιους τομείς στην Ελλάδα αναπτύσσονται ιδιωτικές εταιρίες που εκτιμούν περισσότερο βιογραφικό και διαδικασία συνεντεύξεως και προσφέρουν και μεγάλες αμοιβές ενώ σε άλλους τομείς τα πράγματα είναι απογοητευτικά;

Ανώνυμος είπε...

ακομα και ενας σουβλατζης σημερα βγαζει περισσοτερα απο εναν φρεσκο δικηγορο τοτε

ακομα και ενας σουβλατζης σημερα βγαζει περισσοτερα απο εναν φρεσκο δικηγορο ΤΩΡΑ

Υ.Γ.Το αρθρό βεβαία δεν εξηγεί γιατί όλοι αυτοί επιλέγουν να ακολουθήσουν ένα υπερ-υπερ-κορεσμενο επάγγελμα

Κοινότητα Εκάλης είπε...

διαφωνω σε καποια σημεια. Εχοντας ζησει εξω και δουλευοντας στο ελλαντα μπορω να πω οτι υπαρχει ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ των νεων ανθρωπων. Οσοι καλοι και να ειναι, δουλευουν για 700 και 800 ευρω και πολυ πανω απο 8 ώρες (την ιδια στιγμη οι δανοι δουλευουν 37 ωρες την εβδομαδα και κανεις πανω απο 8 ωρες την ημερα). Υπαρχουν χιλιαδες νεοι ανασφαλιστοι που δουλευουν σε συνθηκες Ουγκάντας.

Και μην μου πειτε για ελευθερη αγορα γιατι αυτο δεν ειναι ελευθερη αγορα και σιγουρα ουτε flexicurity. Πρεπει να μπει ενα φρενο στην ασυδοσια καποιων αλλα και να σπασουν και καποια καρτελ στην αγορα ωστε να μειωθει το κοστος των προιοντων. ανηκω στην γενια των 1000 και δεν τα βγαζουμε περα καθολου ευκολα. Η υπερεργασια και η εκμεταλευση, εκτος οτι ειναι παρανομη, συντομα θα δημιουργησει κοινωνικα προβληματα π.χ. elderly care.

Υπαρχει και ελλειψη αξιοκρατιας παντου αλλα και ελλειψη σωστου μανατζμεντ.

S G είπε...

Ληδα συμφωνα με την εμπειρια πολλων δικηγορων που γνωριζω, οι νεοι δικηγοροι βγαζουν τοσα γιατι τοσα αξιζουν. Δυστυχως τελειωνουν το πανεπιστημιο εντελως ασχετοι με το επαγγελμα τους (και η ασκηση που εχουν κανει ειναι συχνα μια απλη απατη). Οι φρεσκοι δικηγοροι μαθαινουν την δουλεια στα γραφεια τα πρωτα χρονια και γιαυτο δεν πρεπει να θεωρουνται επαγγελματιες, αλλα εκπαιδευομενοι. Οχι οτι δεν υπαρχουν και περιπτωσεις κακων γραφειων που τους υποτιμουν, αλλα σε γενικες γραμμες οι μισθοι τους αντανακλουν την πολυ χαμηλη παραγωγικοτητα τους.
Και οπως καλα ειπες, το οτι τοσοι επιμενουν να γινονται δικηγοροι σημαινει οτι οι πραγματικες προοπτικες του επαγγελματος συνυπολογιζοντας ολους τους παραγοντες δεν ειναι κακες (ραγδαια ανοδος εισοδηματων μετα την βασικη εκπαιδευση, σχετικα ενδιαφερουσα εργασια κτλ).

ανωνυμε
"Πώς ζει σήμερα κάποιος με 700 Ευρώ;"

πως ζει καποιος στην μιση Ευρωπη με τα περιπου 1000 ευρω που ειναι οι αντιστοιχοι μισθοι για ατομα χωρις καμμια εμπειρια?
α) προφανως δεν μενεις μονος σου αλλα συγκατοικεις. Ελληνικο φαινομενο η απαιτηση ο καθε νεος να μενει μονος σε σπιτι 70 τετραγωνικα σε καλη γειτονια.
β) προφανως κανεις γενικα οικονομια. Οπως εκαναν ολοι οι νεοι στην ιστορια, δεν ξερω καμμια χωρα και καμμια περιοδο που ο μεσος ανειδικευτος νεος να ειναι πλουσιος.

"Υπάρχει μεγάλη ζήτηση και μικρή προσφορά; Πολλοί άνθρωποι με τα ίδια πάνω/κάτω προσόντα; "

αυτο δεν ειναι κατι που αναλυεται σε δυο γραμες ουτε ειμαι ο ειδικος σχετικα. Αλλα εχω σιγουρα την αισθηση οτι σχετιζεται

α) με την κουλτουρα των Ελληνων (μην με ρωτας πως ξεκινησε αυτη η κουλτουρα)

β) με τα παμπολλα διοικητικα, γραφειοκρατικα και φορολογικα εμποδια στην επιχειρηματικοτητα και την εργασια. Γιατι αν υπαρχουν πολλοι ανθρωποι με προσοντα, περιμενει κανεις να δημιουργθουν εταιρειες που να χρησιμοποιουν αυτα τα προσοντα. Δεν υπαρχει εξωγενες οριο στο ποσο μπορουμε να παραγουμε/εξαγουμε πχ, φτανει να παραγουμε κατι χρησιμο!

γ)εδω ερχεται και η ερωτηση εχουν οντως προσοντα ή απλα ενα πτυχιο ΑΕΙ? προφανως η καταντια των ΑΕΙ ευθυνεται για την πληθωρα ανειδικευτων και μη παραγωγικων νεων.

δ) Με την κρατικη ιδιοκτησια πολλων επιχειρησεων (μεχρι και τα ΚΤΕΛ για ονομα του θεου ειναι κρατικα) και με την ασφυκτικη ρυθμιση αλλων (γνωριζετε ας πουμε οτι τα φορτηγα εχουν κρατικα εγγυημενα ολιγοπωλια?)


"πώς είναι δυνατόν κάποιος με το ίδιο βιογραφικό να βρίσκει εργασία στο εξωτερικό με υπερτετραπλάσια αμοιβή (καθαρή-συνυπολογιζομένων και των φόρων)από την αντίστοιχη στην Ελλάδα (και όχι βέβαια σε χώρα με υπερτετραπλάσιο κόστος ζωής) παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα το περιβάλλον είναι λιγότερο ανταγωνιστικό."

μα ακριβως επειδη δεν ειναι ανταγωνιστικο το περιβαλλον στην Ελλαδα! Δεν ισχυει βεβαια οτι ειναι τετραπλασιοι οι μισθοι (σε ποιο εξωτερικο?), αλλα οι οντως σημαντικες διαφορες εχουν να κανουν με την παραγωγικοτητα των επιχειρησεων. Οι ελληνικες επιχειρησεις δεν ειναι παραγωγικες γιατι συχνα "προστατευονται" απο τον ανταγωνισμο, δουλευουν με περιορισμους, κοντρα σε μια διεφθαρμενη γραφειοκρατια, σε μια χωρα με κακες υποδομες και χειροτερα πανεπιστημια.

"Ποιοι είναι οι λόγοι που σε κάποιους τομείς στην Ελλάδα αναπτύσσονται ιδιωτικές εταιρίες που εκτιμούν περισσότερο βιογραφικό και διαδικασία συνεντεύξεως και προσφέρουν και μεγάλες αμοιβές ενώ σε άλλους τομείς τα πράγματα είναι απογοητευτικά;"

δωσε μου συγκεκριμενο παραδειγμα. Γενικα θα αναζητουσα την διαφορα στους παραγοντες που ανεφερα προηγουμενως.

S G είπε...

POLITICS AND FREE THINKING δεν διαφωνησα οτι οι συνθηκες εργασιας στην Ελλαδα ειναι χειροτερες απο την Δανια (αν και πηρες τωρα τα δυο ακρα στην ΕΕ15)

διαφωνω στις λεξεις ασυδοσια και εκμεταλλευση. Για να μιλας για εκμεταλλευση πρεπει να υπαρχει καποια σχεση εξαρτησης και καποια εννοια δικαιου μισθου. Εγω δεν βλεπω η μεση μικρη επιχειρηση να κολυμπαει στα λεφτα, οποτε δεν βλεπω γιατι ειναι εκμεταλλευση να δινει τους μισθους που δινει. Τα "φρενα στην ασυδοσια" ειναι που εχουν κανει την οικονομια τοσο αντιπαραγωγικη και τους μισθους τοσο χαμηλους. Ποιος ο λογος μια εταιρεια να παραγει πχ στην Γερμανια ή στην Ιταλια, αν ηταν το ιδιο ευκολο να παραγει στην Ελλαδα με την ιδια ποιοτητα?
Μα φυσικα ο λογος ειναι οτι δεν ειναι ευκολο να παραγεις στην Ελλαδα και οι υποδομες και εργαζομενοι δεν ειναι της ιδιας ποιοτητας!

Κοινότητα Εκάλης είπε...

ποιοτικοι εργαζομενοι στην ελλαδα υπαρχουν, συμφωνω οτι το κλιμα π.χ. φορολογια δεν ειναι το ιδανικοτερο αλλα το κρατος (οχι με την εννοια της παρεμβασης) οπως και η αγορα κανουν τπτ να διωξουν αυτους του μπαλακιδες που παιρνουν παιδια με 500 κ 600 ευρω για 10 ωρες εργασίας;

S G είπε...

μα γιατι να τους διωξουν?! αυτο δεν καταλαβαινεις οτι δεν πρεπει να τους διωξουν αλλα να βρουν αλλους τοσους! Ο μονος τροπος να ανεβουν οι μισθοι ειναι

α) να ανεβει η παραγωγικοτητα
και
β) να ανεβει ο ανταγωνισμος μεταξυ εργοδοτων.

και για τα δυο, οσο περισσοτεροι εργοδοτες τοσο το καλυτερο. Χρειαζεται στην Γερμανια πχ να διωξει κανεις εναν παλαβο που προσφερει θεσεις εργασιας για 1 ευρω την ημερα? Οχι βεβαια, απλα δεν θα βρει κανεναν εργαζομενο.

Παρομοιως και στην Ελλαδα πρεπει να ανοιξουν ελευθερα εταιρειες εως οτου να μπορει ο καθενας να βρισκει την δουλεια που θελει.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ισχυει βεβαια οτι ειναι τετραπλασιοι οι μισθοι (σε ποιο εξωτερικο?)

Σε κάποια επαγγέλματα όπως αυτό του πληροφορικαριου μπορεί να είναι τριπλάσιοι και βάλε, από τους αντίστοιχους ελληνικούς (π.χ. στην Μ.Β.). Αλλά μιλάμε για μια από τις πιο ανταγωνιστικές αγορές εργασίας που τα δεδομένα αλλάζουν σχεδόν ανά τρίμηνο/εξάμηνο και που πρέπει κανείς να παρακολουθεί σχεδόν καθημερινά τις εξελίξεις για να μην πέσει το κασέ του.

Ναυάγιο είπε...

Φίλε σωστά τα λες και θα προσέθετα ένα χαρακτηριστικό της ελληνικής κοινωνίας: είναι μια κοινωνία ανώριμη , που δεν είχε ορθολογική είσοδο στον καπιταλισμό.
Ας συγκρίνουμε τη δική μας γενιά με την προηγούμενη:
-Η δική μας γενιά είναι μια γενιά γεννημένη και μεγαλωμένη στα αστικά κέντρα (η πρώτη στην Ελλάδα). Μεγαλωμένοι με αρκετές υλικές ανέσεις (άλλο θέμα οι υποδομές μιλάω για το οικογενειακό περιβάλλον) ,ουσιαστικά βιώνει την Ελλάδα της ευημερίας μετά τα πέτρινα χρόνια.
Παιδιά της πόλης λοιπόν με τα μηχανάκια μας ,τα pc μας τα cd ,τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και όλα τα καλά του Θεού. Η γενιά που σπούδασε σε πληθυσμιακές αναλογίες που δεν έχουν επαναληφθεί και που ταξίδεψε στο εξωτερικό.
Δυστυχώς όμως το πανεπιστημιακό περιβάλλον είναι -σκοπίμως- αποστειρωμένο και αποξενωμένο από την αγορά. Όταν λοιπόν εξέρχεσαι πτυχιούχος και όλο καμάρι και ξεκινάς για το σαφάρι εργασίας ,τότε έρχεται η μεγάλη απογοήτευση.
Ανακαλύπτεις ότι το πανεπιστήμιο δε σε βοήθησε, ανακαλύπτεις ότι πρέπει να γίνεις πολύ ανταγωνιστικός ,ότι το μεταπτυχιακό σου δε σε έκανε περιζήτητο ή ότι δεν το αξιοποίησες ότι θα σου ήταν πολύ δύσκολο να ξεκινήσεις σαν ελεύθερος επαγγελματίας.
Αυτές οι θλιβερές διαπιστώσεις είναι που προκαλούν την απογοήτευση και την οργή που στρέφεται εναντίον του Κεφαλαίου και του Καπιταλισμού και των πολυεθνικών. Μία καθαρά ανώριμη αντίδραση δηλαδή να μισείς όσους έχουν πιο πολλά από σένα.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι το χάσμα γενεών. Πίσω μας η γενιά των δημοσίων υπαλλήλων ,των γεννημέμων στα χωριά που άπραξαν τις ευκαιρίες εύκολου πλουτισμού και έκαναν πολλά λεφτά με σχετικά λίγο χρόνο.
Μπροστά μας η γενιά των αστών χωρίς ευκαιρίες γρήγορου πλουτισμού , που κερδίζουν τα λεφτά με κόπο, της επαγγελματικής ανασφάλειας, του ανταγωνισμού ,του τα θέλω όλα και τα θέλω τώρα.

Και στη μέση η γενιά των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που ακόμη ψάχνει να δει που θα αφήσει το στίγμα της.

Ο παπούς μου (ετών 94) πάντα λέει: Απορώ γιατί ο κόσμος έχει τόσα παράπονα σήμερα. Ξέρετε πόσο σημαντικό είναι να μπορείς να λες ό,τι θες;

Ανώνυμος είπε...

Ο ξάδερφός μου δουλεύει σε ένα κατάστημα με φωτιστικά. Μια μέρα, ενώ στηνώταν ακόμα το μαγαζί, πιάσαμε την κουβέντα για τους μισθούς. Μου είπε ότι πληρωνόταν 800 ευρώ το μήνα. Λίγα ρε συ, του είπα, γιατί έτσι? Μου λέει, ρε Κωνσταντίνε, από τότε που ξεκινήσαμε να στήνουμε το μαγαζί, τρώω στην κυριολεξία 4 ώρες την ημέρα στα τηλέφωνα και στις ουρές με ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, πολεοδομία, και πάει λέγοντας. Πόσο να με πληρώσει το αφεντικό όταν ο μισός μου χρόνος αφιερώνεται σε αυτά και όχι στο πώς να στήσουμε το μαγαζί? Ο νοών νοείτω.

Ανώνυμος είπε...

"Ο ξάδερφός μου δουλεύει σε ένα κατάστημα με φωτιστικά. Μια μέρα, ενώ στηνώταν ακόμα το μαγαζί, πιάσαμε την κουβέντα για τους μισθούς. Μου είπε ότι πληρωνόταν 800 ευρώ το μήνα. Λίγα ρε συ, του είπα, γιατί έτσι? Μου λέει, ρε Κωνσταντίνε, από τότε που ξεκινήσαμε να στήνουμε το μαγαζί, τρώω στην κυριολεξία 4 ώρες την ημέρα στα τηλέφωνα και στις ουρές με ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, πολεοδομία, και πάει λέγοντας. Πόσο να με πληρώσει το αφεντικό όταν ο μισός μου χρόνος αφιερώνεται σε αυτά και όχι στο πώς να στήσουμε το μαγαζί? Ο νοών νοείτω."

Από την άλλη, γνωρίζω προσωπικώς άτομα (και όχι μόνο σε μία επιχείρηση) που εδώ και πολλά χρόνια:

- δουλεύουν 7 ημέρες την εβδομάδα όλο τον χρόνο
- δουλεύουν 12 τουλάχιστον ώρες κάθε μέρα
- έχουν να πάρουν αύξηση πάνω από έξι χρόνια
- παίρνουν το μισό (και αν) δώρο Χριστουγέννων/Πάσχα
- δεν παίρνουν επίδομα αδείας
- ...

Και όλα αυτά σε μια κερδοφόρα επιχείρηση. Ο νοών νοείτω επίσης.

S G είπε...

μπιζ ο Κωστας εκανε νομιζω μια καιρια παρατηρηση: οι μισθοι ειναι χαμηλοι λογω χαμηλης παραγωγικοτητας, η παραγωγικοτητα ειναι χαμηλη λογω ανουσιας και ατελειτης γραφειοκρατιας.

δυστυχως μπορω να το επιβεβαιωσω και για τους δικηγορους, οι ασκουμενοι αντι να μαθαινουν νομικα μαθαινουν να σπρωχνονται σε ουρες στα δικαστηρια για χιλιες δυο πραγματικα παραλογες δουλειες (το οτι ακομα μερικοι πρεπει να πανε στο δικαστηριο για να δουνε αν βγηκε μια αποφαση ας πουμε, ειναι απλα απιστευτο).

τωρα για τα ατομα που γνωριζεις, δεν ξερω τι παραγουν για να σου πω τι φταιει για τους μισθους τους. το μονο σιγουρο ειναι οτι ο καλυτερος τροπος να ανεβουν οι μισθοι τους δεν ειναι η "προστασια" του κρατους αλλα η μειωση της γραφειοκρατιας και της διαφθορας στο δημοσιο. τοτε θα εχουν την outside option να πανε σε αλλη επιχειρηση ή γιατι οχι να δημιουργησουν την δικη τους. Και οπως ολοι οσοι εχουν διαβασει θεωρια διαπραγματευσεων ξερουν, η outside option καθοριζει σε μεγαλο βαθμο τον μισθο σου.

Ανώνυμος είπε...

"μπιζ ο Κωστας εκανε νομιζω μια καιρια παρατηρηση: οι μισθοι ειναι χαμηλοι λογω χαμηλης παραγωγικοτητας, η παραγωγικοτητα ειναι χαμηλη λογω ανουσιας και ατελειτης γραφειοκρατιας."

Συμφωνώ σε αυτό περί παραγωγικότητας, αλλά...

"τωρα για τα ατομα που γνωριζεις, δεν ξερω τι παραγουν για να σου πω τι φταιει για τους μισθους τους. το μονο σιγουρο ειναι οτι ο καλυτερος τροπος να ανεβουν οι μισθοι τους δεν ειναι η "προστασια" του κρατους αλλα η μειωση της γραφειοκρατιας και της διαφθορας στο δημοσιο."

Συμφωνώ για την "προστασία", τη γραφειοκρατία, τη διαφθορά.

Αυτό που παράγουν είναι υπηρεσίες (οι περισσότεροι) αλλά και χειρωνακτικό έργο.

Το θέμα είναι ότι στο παράδειγμα που αναφέρομαι αλλά και σε πολλά αντίστοιχα ακόμη, ο εργοδότης (συνολικά) έχει το πάνω χέρι εξ ου και οι χαμηλοί μισθοί, η ανυπαρξία αυξήσεων και όλα τα υπόλοιπα που ανέφερα στο παραπάνω μου σχόλιο.

Και μπορεί, θεωρητικώς, να πει κανείς "ας αλλάξουν δουλειά αν δεν τους αρέσει" ή "ας ανοίξουν τη δική του επιχείρηση" αλλά, στην πράξη (δάνεια, υποχρεώσεις, οικογένεια, ηλικία κ.λπ.) τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα όσο ακούγονται για την πλειονότητα τουλάχιστον των εργαζομένων και δη για όλους όσοι έχουν χαμηλές δεξιότητες.

Αν οι εργοδότες είναι οι bυyers (αυτό δεν είναι το σωστό αν δεν κάνω λάθος αφού "αγοράζουν" εργασία;) στην αγορά εργασίας, τότε η αγορά εργασίας είναι καθαρότατη περίπτωση "bυyer's market".

Εν πάση περιπτώσει, για να έρθουμε στο διά ταύτα, κάποτε (πριν από την απίστευτη αισχροκέρδεια με την έλευση του ευρώ) αγόραζες, π.χ., το μπουκαλάκι του νερού 50 δραχμές και σήμερα το αγοράζεις στην τριπλάσια τιμή, 0.50 ευρώ. Όμως πολλοί άνθρωποι τα ίδια λεφτά που παίρνανε σε δραχμές τα ίδια λεφτά παίρνουνε και τώρα σε ευρώ.

Ανώνυμος είπε...

Biz

αν έχεις δίκιο και οι επιχειρήσεις είναι κερδοφόρες επειδή πληρώνουν τους εργαζόμενους ψίχουλα τότε είναι να αναρωτιέται κανείς γιατί δεν ανοίγουν και άλλες επιχειρήσεις να κάνουν το ίδιο. Μήπως κάτι έχεις παραβλέψει? Και πιο συγκεκριμένα, τι εννοείς κερδοφόρες? Διότι και ένα ιδιόκτητο μαγαζί μπορεί να είναι λογιστικά κερδοφόρο αν μένουν στον ιδιοκτήτη 400 Ευρώ στο τελος του μήνα, όμως απο οικονομικής απόψεως δεν είναι κερδοφόρο αν ο ιδιοκτήτης θα μπορούσε να νοικιάζει το κτήριο για 500 ευρώ το μήνα και να δουλεύει για άλλα 500. Προφανώς αν είναι έξυπνος ή θα μειώσει το κόστος και ενεδεχομένως τους μισθούς των υπαλλήλων, ή θα το κλείσει.

Ανώνυμος είπε...

"αν έχεις δίκιο και οι επιχειρήσεις είναι κερδοφόρες επειδή πληρώνουν τους εργαζόμενους ψίχουλα"

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα που ανέφερα δεν ήταν η πρόθεσή μου να πω αυτό που κατάλαβες.

Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι μιλάμε για μια επιχείρηση που είναι κερδοφόρα (και δεν εννοώ "λογιστικά κερδοφόρα" αλλά, για να το θέσω απλά, βγάζει λεφτά με το...κάρο!).

Ωστόσο, οι συνθήκες για τους εργαζόμενους είναι αυτές που περιέγραψα παραπάνω και για τις οποίες δεν είδα κανένα σχετικό, διαφωτιστικό σχόλιο.

Ανώνυμος είπε...

Biz,

επαναλαμβάνω ότι η φράση "λεφτά με το κάρο" δε μου λέει τίποτα. Αυτό που θα μου έλεγε κάτι είναι η απόδοση ως ποσοστό επί του επενδεδυμένου κεφαλαίου. Αν μια επιχείρηση έχει μεγάλο επενδεδυμένο κεφάλαιο σαφώς και πρέπει να βγάζει "λεφτά με το κάρο" προκειμένου να είναι κερδοφόρα, αλλιώς ο ιδιοκτήτης θα ψάξει για εναλλακτικές επενδύσεις με καλύτερη απόδοση κεφαλαίου. Αν έχεις στοιχεία επ' αυτού δώστα μας να τα συζητήσουμε.

Επιπλέον, ευστοχότατο ήταν και το σχόλιο του S G. Συγκεκριμένα, ποιά είναι τα προσόντα, και δεν εννοώ τα τυπικά (π.χ. πτυχίο) αλλά τα ουσιαστικά (ικανότητες, πρωτοβουλίες, κ.α.) των συγκεκριμένων υπαλλήλων? Πιθανότατα παίζει και αυτό ρόλο στο γιατί τα άτομα στα οποία αναφέρεσαι δε μπορούν να βρουν καλύτερη θέση. Ή ίσως ακόμα και να μην έχουν ψάξει αρκετά.

Ανώνυμος είπε...

"Αυτό που θα μου έλεγε κάτι είναι η απόδοση ως ποσοστό επί του επενδεδυμένου κεφαλαίου."

Δεν έχω τέτοια στοιχεία.

Ξέρω όμως ότι τα λεφτά που παίρνει στο χέρι ο μέσος εργαζόμενος ετησίως, η επιχείρηση τα βγάζει σε μία μέρα δουλειάς.

"Πιθανότατα παίζει και αυτό ρόλο στο γιατί τα άτομα στα οποία αναφέρεσαι δε μπορούν να βρουν καλύτερη θέση."

Αυτό είναι πολύ πιθανόν. Με άλλα λόγια, δηλαδή, πάντοτε θα υπάρχουν χαμένοι στην αγορά εργασίας και αυτοί θα είναι, κατά κανόνα (αλλά όχι αποκλειστικά), αυτοί που δεν έχουν τα απαραίτητα τυπικά (και μη) προσόντα. Γι' αυτούς, λοιπόν, τα 700 ευρώ είναι destiny...

S G είπε...

"Με άλλα λόγια, δηλαδή, πάντοτε θα υπάρχουν χαμένοι στην αγορά εργασίας και αυτοί θα είναι, κατά κανόνα (αλλά όχι αποκλειστικά), αυτοί που δεν έχουν τα απαραίτητα τυπικά (και μη) προσόντα"

οχι ρε μπιζ, δεν θα παιρνουν παντα 700 ευρω. αλλα ειναι σιγουρα ταυτολογια να πεις οτι παντα θα υπαρχουν "χαμενοι" στην αγορα εργασιας. Θα υπαρχουν καποιοι με μεγαλη προσληψιμοτητα (πχ αποφοιτοι διοικησης επ. με εργασιακη εμπειρια) και καποιοι που ουσιαστικα δεν μπορουν να προσληφθουν σε καμμια σχεδον επιχειρηση (πχ διδακτορικοι οικονομικων χωρις εμπειρια. και δεν κανω πλακα)

Ενας καλος στοχος σε μια οικονομια ειναι ακομα και αυτοι που δεν βρισκουν ευκολα θεση να εχουν ολο και καλυτερες συνθηκες εργασιας ομως. Σε αυτο το αρθρο λεω οτι αυτο συμβαινει γενικα, αλλα ολοι οι Ελληνες θελουν ναναι αφεντικα, οποτε γκρινιαζουν!


"Ξέρω όμως ότι τα λεφτά που παίρνει στο χέρι ο μέσος εργαζόμενος ετησίως, η επιχείρηση τα βγάζει σε μία μέρα δουλειάς."

εδω η αναλυση του Κωστα ειναι κλασικη και ορθη. Αν η επιχειρηση δεν πληρωνει παραπανω σημαινει οτι ειτε

α) ο εργαζομενος δεν παραγει παραπανω

ειτε

β) υπαρχουν εμποδια στην δημιουργια αλλων πανομοιοτυπων επιχειρησεων που θα μπορουσαν να τον προσλαβουν με λιγο υψηλοτερο μισθο και παλι να εχουν τεραστια κερδη.

κατα κανονα ο κοσμος ξεχναει τα κρυφα κοστη και κεφαλαια μιας επιχειρησης. πχ αν δουλευες για την κοκα κολα ως εμφιαλωτης και ελεγες αυτο το μπουκαλι κοστιζει στην κοκα κολα 1 λεπτο για ζαχαρη, νερο και εργατικα και το πουλαει 1 ευρω, γιατι δεν με πληρωνουν εμενα 99 λεπτα ανα μπουκαλι?
θα ηταν λογικη πλανη: δεν κοστιζει μονο 1 λεπτο, ακομα και αν ξεχασουμε ολα τα διοικητικα εξοδα κτλ. Το ονομα της Κοκα Κολα εχει χτιστει με τεραστια εξοδα και προσφερει την δυναμη στην Κοκα Κολα να πουλαει τοσο ακριβα. Δεν μπορει ομως αλλη εταιρεια χωρις αντιστοιχα εξοδα να το κανει ουτε εσυ φυσικα μονος σου μπορεις να πουλησεις ζαχαρονερο για 1 ευρω, αυτο σημαινει οτι δεν παραγεις εσυ αυτο το ενα ευρω αλλα το ονομα της Κοκα Κολα.

Κοινότητα Εκάλης είπε...

Μιλωντας για ασυδοσια..μια γνωστη δουλευει σε λιανεμποριο...6 μερες ενω το προβλεπομενο ειναι 5. σκαει μυτη η επιθεωρηση, λενε τι ειναι αυτα τα πραματα; παει ο εργοδοτης στους εργαζομενους και τους λεει...γραψτε οτι πηρατε ολα τα ρεπο ή σας απολυω...ετσι δουλευουν οι ελληνικες επιχειρησεις..παρτε το χαμπαρι..

και λεμε για χαμηλη παραγωγικοτητα...πως θα την αυξησεις οταν εχεις τους πιο δυσαρεστημενους στην Ε.Ε.; Οταν τα εργασιακα ειναι σκατα;

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock