Αν πιστέψω τα ΜΜΕ, ο κόσμος μας γίνεται όλο και πιο βίαιος. Φαινόμενα βίας πράγματι υπάρχουν και σίγουρα δε θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι από τη σημερινή κατάσταση ούτε στη χώρα μας, ούτε αλλού. Ακόμη κι αν είχαμε προσεγγίσει το βέλτιστο επίπεδο, πάλι θα απαιτείτο διαρκής επαγρύπνηση.
Ωστόσο η διαχρονική τάση είναι η μείωση της βίας, ιδιαίτερα στον δυτικό πολιτισμό.
Όλες οι ως σήμερα συστηματοποιημένες προσπάθειες καταγραφής του παγκόσμιου επιπολασμού της βίας κατά τη διάρκεια αιώνων, χιλιετηρίδων ή των τελευταίων 50 ετών έχουν δείξει πτωτική τάση (παρόλο που προφανώς ανά εποχές υπήρχαν παροδικές ανακάμψεις). Η πιο γνωστή κι έγκυρη επιστημονική μελέτη είναι το «The History of Force» του James Payne. Αλλά μπορείτε να διαβάσετε πολλές ακόμη, όπως το «Homicide» των Martin Daly και Margo Wilson, το «Constant Battles» των Stephen Leblanc και Katherine Register και το «War Before Civilization» του Lawrence Keeley.
Μία εξαιρετική ανάλυση του ιστορικού της βίας μπορείτε να διαβάσετε σε πρόσφατο άρθρο του καθηγητή Ψυχολογίας του Harvard, Steven Pinker (συγγραφέα των Blank Slate και How the Mind Works μεταξύ άλλων)
4 σχόλια:
κοιτα συμπτωση, χτες ανεβηκε αυτο το αρθρο του Πινκερ στην αναΜορφωση! Ειναι πραγματι ενδιαφερον αλλα και πολυ επικαιρο.
Ναι, ενδιαφέρουσα σύμπτωση. Αν και από ότι είδα τώρα το έχεις προαναγγείλει αλλά δεν το έχεις ανεβάσει ακόμη. Άντε, μετάφρασέ το να το διαβάσουν οι αυστηρώς ελληνόφωνοι γιατί έχει ενδιαφέρον!
μωρε τοχουμε ανεβασει αλλα ειναι στα προσεχως για τους γνωστους λογους μη πλημμυρισματος της σελιδας με αρθρα.
την μεταφραση την σκεφτομαστε ακομα αν εχει νοημα, παντως εχουμε βρει ηδη τους μεταφραστες...
κατα τα αλλα, τελικα δεν ηταν συμπτωση αλλα η γνωστη ρηση: τα μεγαλα μυαλα συναντωνται :-)
Οταν η βία του άλλου μα αιφνιδιάζει πρέπει να δεχτούμε ότι έχομε σοβαρό κενό γνώσεων σ' ένα βασικό τομέα της ζωής μας . Την προστασία του εαυτού μας και των ανθρώπων που αγαπάμε.
Δημοσίευση σχολίου