Πέμπτη, Ιουνίου 14, 2007

Το φαινομενο του ΛΑΟΣ

Τα ελληνικα κομματα εξουσιας εδω και χρονια ανευθυνα θρεφουν τα ταπεινοτερα ενστικτα των Ελληνων. Τωρα βρισκουν τα αποτελεσματα μπροστα τους

«Με ενοχλεί να ξέρω ότι κάθε χρόνο πωλούνται 1.000 Πόρσε στην Ελλάδα. Θα τους βρω αυτούς τους ιδιοκτήτες και θα τους ξεμπροστιάσω!».

Αυτη η τρομερη ατακα βγηκε απο τα χειλη του προεδρου του ΛΑΟΣ, Καρατζαφερη. Με μια προταση εξηγει αυτος ο ανθρωπος ολοκληρη την νοοτροπια του κομματος που εχει δημιουργησει. The oldest trick in the book, ακρατος λαϊκισμος, χαϊδεμα αυτιων, μηντιακα εξυπνες ατακες που ειναι ομως στην πραγματικοτητα εντελως κουφιες. Απευθυνεται στα πιο ταπεινα μας ενστικτα, την ξενοφοβια, την μισαλλοξια, τον φθονο για τον γειτονα.

Πριν περιπου 65 χρονια εγκαινιαστηκε μου φαινεται η πιο επιτυχημενη καμπανια τετοιου ειδους, απο το Εθνικοσοσιαλιστικο Κομμα της Γερμανιας. Δεν φοβαμαι σε καμμια περιπτωση παρομοια πορεια του ΛΑΟΣ στην Ελλαδα. Και οι καιροι εχουν αλλαξει, και το ΛΑΟΣ δεν προκειται ποτε να παρει 40% των ψηφων και ο Καρατζαφερης δεν ειναι σε καμμια περιπτωση ενας δολοφονικος παραφρων. Αλλα νομιζω μπορει να δει κανεις ηδη οτι η απειλη του ΛΑΟΣ προκαλει μια στροφη της ΝΔ και λιγοτερο του ΠΑΣΟΚ προς πιο ακραιες εθνικιστικες* και λαϊκιστικες τακτικες.

Καποιοι λενε οτι το κομμα αυτο στηριζεται τεχνητα απο διαφορα ΜΜΕ για να αποδυναμωθει η μελλοντικη κυβερνηση (μια Βουλη με 5 κομματα πολυ δυσκολα θα βγαλει αυτοδυναμια). Δεν το πιστευω, τα ΜΜΕ δεν ειναι ενα ενιαιο καρτελ, εχουν διαφορετικα συμφεροντα. Αυτο που τους ενωνει ειναι η θεαματικοτητα που προσφερει το ΛΑΟΣ και οι εκπροσωποι του. Λενε αυτα που παρα πολλοι Ελληνες θελουν να πουν αλλα ντρεπονται. Ισως δεν θα ψηφισουν ΛΑΟΣ, γιατι φοβουνται το κοινωνικο στιγμα, αλλα ευχονται να υπαρχει παντα καποιος να τα λεει "εξω απο τα δοντια" για τους Αλβανους, για τους πλουσιους που μας τρωνε το μεδουλι, τους ξενους που εποφθαλμιουν την Ελλαδιτσα μας και άλλα συνδρομα καταδιωξης.

Οι σιωπηλοι και λιγο ντροπαλοι, κρυφοι φιλοι του ΛΑΟΣ, ειναι νομιζω οι Ελλληνες που εμειναν πιο πιστοι στους εθνικους μας μυθους, αυτους που διδασκονταν γενιες και γενιες στα σχολεια. Η Ελλαδα ειναι μια μοναδικη χωρα, περικυκλωμενη απο εχθρους. Ειμαστε ενας λαος ομοιογενης, με μοναδικες ικανοτητες, ολοι μας απευθειας απογονοι του Περικλη, δωσαμε το φως του πολιτισμου στην Δυση. Για οτιδηποτε κακως κειμενο φταινε οι Τουρκοι, οι Μεγαλες Δυναμεις ή καποια αλλη Βαλκανικη χωρα.

Πως περιμενουμε λοιπον απο αυτους τους ανθρωπους ξαφνικα να συνειδητοποιησουν οτι η διαφορετικοτητα ειναι κατι καλο, οτι οι εθνικοι μας μυθοι ειναι απλα μυθοι, οτι κατοικος της Ελλαδας δεν ειναι αναγκη να ειναι ορθοδοξος ή καν να μιλαει καλα ελληνικα? Πως περιμενουμε να αναγνωρισουν στον αλλο το δικαιωμα να σπασει το καλουπι, να κυνηγα το ονειρο του, οποιο και να ειναι αυτο, ξεφευγοντας απο τον κανονα της πολιτισμικης/εισοδηματικης/σεξουαλικης/φυλετικης** ομοιογενειας? Πως περιμενουμε να αποφασισουν απλα να ζουνε ελευθερα και να αφησουν τους αλλους να ζουνε ελευθερα?

Αυτο που τοσα χρονια καλλιεργουμε σαν χωρα, αυτο που ανεχτηκε ή προωθησε καθε κυβερνηση εως σημερα, ο εθνικισμος, η ζηλεια και τα εθνικα συμπλεγματα, αυτο ειναι που βρισκουμε τωρα μπροστα μας με την δημιουργια του ΛΑΟΣ. Το ΛΑΟΣ δεν ειναι κατι νεο, ειναι απλα η εξωτερικευση μιας πολυ μακροχρονης παραδοσης που ηρθε στο φως λογω της ανικανοτητας πολλων Ελληνων να συμβιβαστουν με τα νεα δεδομενα, αυτων πχ που δεν εχουν ξεπερασει ακομα το σοκ της μαζικης μεταναστευσης της δεκαετιας του 90. Ο μονος τροπος να καταπολεμηθει ειναι με μια πληρη και ειλικρινη παραδοχη οτι σκοπιμα θρεψαμε αυτα τα φαινομενα και με μια γενικη προσπαθεια αποκαλυψης ολων των μεθοδων που χρησιμοποιησαμε. Οι εθνικοι μας μυθοι πρεπει να αναζητηθουν, απο τα σχολεια μεχρι τα ΜΜΕ, να αναλυθουν και πολεμηθουν. Οσο πιο γρηγορα τοσο το καλυτερο...

Το κειμενο ειναι αναδημοσιευση απο το αναΜορφωση-Ιστολογιο, δειτε και το πρωτοτυπο για καποια σχολια. Επισης δειτε και το κειμενο του Γιωργου για το αν τελικα το ΛΑΟΣ ειναι επικινδυνο για την δημοκρατια.

*Η τεκνοποιηση με ξενες/ξενους, ειδικα μη Ευρωπαιους, ποσο ανεκτη ειναι λετε αναμεσα σε κεινο το 20-30% των Ελληνων που σκεφτονται ακομα με ορους φυλετικης καθαροτητας?
**Εβλεπα τις προαλλες βασικο στελεχος μεγαλου κομματος να μιλαει σε συνεδριο με γλωσσα που σε αλλη χωρα θα ονομαζοταν νεοφασιστικη. Ο συγκεκριμενος χειροκροτηθηκε θερμα απο ολο το ακροατηριο!

7 σχόλια:

Γιάννης Αρ είπε...

Φτωχή μου φαίνεται η ανάλυση ......

Σίγουρα δεν μπορώ εδώ να κάνω μια καλλίτερη, αλλά θα αναφέρω ότι οι μύθοι για κάθε λαό χρειάζονται, δεν ξέρω προοδευμένο κράτος που να μην έχει τους μύθους του και μάλιστα όσο ποιο προοδευμένο είναι τόσο περισσότερο τους πλασάρει στους άλλους.
Αυτό που λείπει από τους Έλληνες είναι η κουλτούρα της ανάπτυξης. Είναι η κουλτούρα ότι παλεύω να πάω μπροστά σε ένα καλλίτερο μέλλον.

Κουβαλάμε την τουρκοκρατία, την κατοχή και την χούντα μέσα μας.

Θα ήθελα πολύ να δω του Έλληνες να ταξιδεύουν μαζικά στην Ευρώπη και την Αμερική να δουν ..... μόνο να δουν

Ο λαϊκισμός εκεί πατάει, την μια είμαστε ψωροκώσταινα και την άλλη αυτοί που δώσαμε τον πολιτισμό σε όλο τον κόσμο και αυτό με τζογαδόρικους όρους, λείπει η αίσθηση ότι αυτά πρέπει να κατακτηθούν.
Εκεί τοποθετώ και το τεράστιο "λάθος" των αριστερών πολιτικών (γραμμή - καθοδήγηση). Εγκλώβισαν -ζουν αγωνιστές σε αγώνες χωρίς αποτέλεσμα, που αναπαράγουν το δίπολο ψωροκώσταινα- "οι καλλίτεροι του κόσμου"

Ξέρετε στην ψυχολογία αυτά τα δίπολα με γρήγορες εναλλαγές χαρακτηρίζουν μανιοκαταθλιπτικούς .....

dimis είπε...

Προφανως και δεν συμφωνω με τις περισσοτερες αποψεις του ΛΑΟΣ. Οντως υπαρχει αρκετος λαϊκισμος. Σιγουρα ομως ο Καρατζαφερης εχει το θαρρος να λεει τις οποιες αποψεις του, καθαρα και με δυνατη φωνη στο ευρωκοινοβουλιο. Τα υπολοιπα κομματα το παιζουν τζαμπα μαγκες κανοντας λαϊκισμους μονο εντος Ελλαδος.

Ανώνυμος είπε...

Αυτο που τοσα χρονια καλλιεργουμε σαν χωρα, αυτο που ανεχτηκε ή προωθησε καθε κυβερνηση εως σημερα, ο εθνικισμος, η ζηλεια και τα εθνικα συμπλεγματα, αυτο ειναι που βρισκουμε τωρα μπροστα μας με την δημιουργια του ΛΑΟΣ.

αυτά προώθησαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων ;

ή έναν υστερικό αντιεθνικισμό που αντικαθιστά τα εθνικά με τα αριστερά συμπλέγματα (αυτά κι αν συνεπάγονται ζήλεια και απέχθεια στην άλλη άποψη) ;

και μήπως αυτά είναι η αιτία για την άνοδο κομμάτων όπως του Καρατζαφέρη ;

Stelios Frang είπε...

Γιάννη Αρ., δεν αρκεί να δουν, γιατί οι τουρίστες βλέπουν τα 3-4 σημεία των διαφημίσεων και πιστεύουν ότι είδαν την Τσεχία, τη Γαλλία, την Ελβετία. Επιστρέφουν δε και διατυπώνουν με εμβρίθεια: "Οι Γάλλοι είναι έτσι...", "Οι Εγγλέζοι είναι αλλιώς..." και είναι ζήτημα να έχουν γνωρίσει έναν Γάλλο, έναν Εγγλέζο, έναν Ισπανό...

Πρέπει να γνωριστείς με τον κόσμο, να πας και να έρθει αυτός σε σένα, να μιλήσεις, να μάθεις τα προβλήματά του (δεν είναι διαφορετικά από τα δικά μας) και τον τρόπο που τα αντιμετωπίζει...

Τότε εξευρωπαΐζεται ο κάθε αποκλεισμένος στον εθνικό του χώρο και δεν ισχύει αυτό μόνο για τους Έλληνες!

Γιάννης Αρ είπε...

s.frang

έχεις απόλυτο δίκιο αλλά εγώ αναφέρθηκα στο κατ'ελάχιστο πραγματοποιήσιμο αποδοτικό σύμφωνα με τον πεσιμισμό που με διακατέχει για τα πολιτικά-κοινωνικά-οικονομικά πράγματα στην Ελλάδα.

Παρότι δεν μπορώ να δηλώσω φιλελεύθερος (πολλά τα βρίσκω ακραία) βλέπω σε αυτό το site ότι γίνεται καλή συζήτηση, μπαίνει το μαχαίρι στο κόκαλο αλλά το ΛΑΟΣ και ο Παπαθεμελής θα κτυπήσουν ποσοστά που οι φιλελεύθεροι δεν νομίζω να μπορούν ούτε να τα ονειρευτούν για μία δύο δεκαετίες.

Κρατώ λοιπόν, μικρά καλάθια όσο αφορά την πολιτική ωριμότητα των συμπολιτών μου.

Ανώνυμος είπε...

«Τα ελληνικα κομματα εξουσιας εδω και χρονια ανευθυνα θρεφουν τα ταπεινοτερα ενστικτα των Ελληνων. Τωρα βρισκουν τα αποτελεσματα μπροστα τους»

Θα έλεγα εδώ και δεκαετίες. Ίσως από συστάσεως νεοελληνικού κράτους. Απλώς τώρα υπάρχουν ΜΜΕ και μάλιστα συνήθως ευτελή, οι μετανάστες που δείνουν ότι υπάρχει και άλλος κόσμος εκτός από την Ελλάδα και ξυπνάνε εχθρικά ένστικτα και φυσικά η πάντα κακή παγκοσμιοποίηση. Και φυσικά η Εκκλησία και το δόγμα. Οπότε δεν απειλούμαστε μόνο από τα ανατολικά μας και τα βόρεια αλλά από όλον τον πλανήτη.

Θυμίζουμε την υπόθεση από την ταινία «Unterground». Εμείς (ο λαός ας πούμε ) μένουμε στα υπόγεια και οι διάφορες εξουσίες μας λένε ότι κινδυνεύουμε από κάποιους και ότι μόνο αυτοί πρέπει να βγαίνουν έξω από την τρύπα και να μας λένε τι γίνεται, γιατί είναι επικίνδυνα και το κάνουν για το καλό μας και έτσι θυσιάζονται για εμάς.
Και με αυτά τα παραμύθια περνάνε τα χρόνια και φτάσαμε και στη γελοιότητα του ΛΑΟΣ.

Πάρης

SHY είπε...

http://www.jungle-report.blogspot.com/

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock