Και ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης συμφωνούν, και για τα αίτια της ‘κρίσης’, και για το που (δεν) βρίσκεται η λύση της.
Κ. Καραμανλής:
Έχουμε σαφείς απόψεις και ξεκάθαρο Σχέδιο. Η ελεύθερη οικονομική δραστηριότητα δεν μπορεί να υποκύπτει ούτε στην απληστία, ούτε στην κερδοσκοπία. Ελεύθερη οικονομία δεν σημαίνει ασυδοσία. Λύσεις δεν βρίσκονται ούτε μέσα από ακραίες κρατικίστικες αντιλήψεις, ούτε μέσα από νεοφιλελεύθερους δογματισμούς. Δεν βρίσκονται ούτε με την υποταγή των κομμάτων σε συντεχνιακά συμφέροντα, ούτε με ιδεοληψίες που ανήκουν στο παρελθόν.Γ. Παπανδρέου:
Η κρίση έχει σαφές ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο. Την υπογράφει η Διεθνής της Νεοδεξιάς, της Νεοσυντήρησης, του Νεοφιλελευθερισμού. Αυτά, που εσείς εκπροσωπείτε εδώ και πολλά χρόνια. […] Αυτό το μοντέλο σας χρεοκόπησε. Οι νεοφιλελεύθερες και συντηρητικές κυβερνήσεις έφεραν την κρίση. Οι σοσιαλιστικές θα φέρουν τη λύση.Εδώ έχουμε να κάνουμε με δύο φαινόμενα:
- Το φαινόμενο της αυτοεπιβεβαίωσης. Βλέπουμε ότι ένα σύστημα έχει όντως πρόβλημα. Το ονομάζουμε νεοφιλελευθερισμό (το θανάσιμο εχθρό μας). Οπότε, ο νεοφιλελευθερισμός έχει πρόβλημα.
- Το φαινόμενο της ρητορικής bullshit (βλέπε On Bullhsit - Harry G. Frankfurt). Δεν καταφεύγουμε στο ψέμα αρνούμενοι την αλήθεια – η αλήθεια μας αφήνει παντελώς αδιάφορους. Ισχυριζόμαστε αυτό εξυπηρετεί τις ρητορικές μας ανάγκες, αδιαφορώντας πλήρως αν έχει την οποιαδήποτε σχέση με την πραγματικότητα.
Το δυστυχές με τη στάση της ελευθερίας είναι ότι έρχεται σε αντίθεση με την ενστικτώδη αντιμετώπιση του κόσμου – της ‘κοινής λογικής’ – που ελπίζει κάθε φορά στις ρυθμίσεις του κράτους, του πατερούλη, του θεού, κι αδυνατεί να κατανοήσει πως μπορεί να δημιουργηθεί ‘τάξη’ μέσα από το ‘χάος’ της ελεύθερης επιλογής – πως μπορούν να δοθούν λύσεις χωρίς την παρέμβαση ενός μεταφυσικού ρυθμιστή.
Κάθε φορά που η οικονομία – ανεξάρτητα του πόσο ελεύθερη ήταν, ή δεν ήταν – βρίσκεται μπροστά σε μία περίοδο ‘κρίσης’, το ενστικτώδες επιχείρημα είναι απλό. «Χρειάζεται κρατική παρέμβαση, ισχυρό κράτος, μελέτες, σχεδιασμός, συναίνεση κλπ. για την αντιμετώπισή της. Κάτι πρέπει να γίνει έτσι δεν είναι;»
Κάθε φορά όμως που το κράτος παρεμβαίνει στις ζωές μας, το κάνει με άμεσο κόστος στην ατομική μας ελευθερία, αλλά και στις τσέπες μας. Θα είναι τα όποια θετικά αποτελέσματα αυτής της παρέμβασης μεγαλύτερα από το κόστος που καλούμαστε να πληρώσουμε; Πριν αποδεχτούμε το ‘αυτονόητο’ της ανάγκης για ρύθμιση, θα έπρεπε πρώτα να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα.
Το πιο πιθανό είναι ότι οι δυνάμεις της συντήρησης του κρατισμού θα υπερισχύσουν, έστω και πρόσκαιρα. Η κρατική παρέμβαση έχει ήδη αρχίσει να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις. Όσο όμως η κρίση θα βαθαίνει και θα διευρύνεται, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η διαχείρισή της βρίσκεται στα χέρια αυτών ακριβώς που μας υπόσχονται σήμερα τη σωτηρία από την ‘κόλαση του νεοφιλελευθερισμού’.
5 σχόλια:
Υπάρχει κάτι αξιοσημείωτο που χαρακτηρίζει την αντίδραση της κάθε κυβέρνησης, αριστερής, δεξιάς ή όπως αλλιώς θέλετε να την χαρακτηρίσετε.
Πρώτον φορτώνει όλα τα προβλήματα στην ανεξέλεγκτη λειτουργία της αγοράς δηλαδή του καθένα από τους πολίτες της και ποτέ στην δική της δράση. Αμέσως μετά αποφασίζει να δράσει δηλαδή να δαπανήσει χρήματα, τα δικά μας χρήματα, για να διορθώσει την κατάσταση. Είναι έτοιμη να ξοδέψει 10 € για κάθε πρόβλημα του 1 € που ανακαλύπτει και βρίσκει την ευκαιρία να βάλει και τις φωνές από πάνω.
Έτσι αντιδρά και ο Μπους και ο Καραμανλής και ο Σαρκοζί και ο Τσάβες και ο Πούτιν και ο ……………………(βάζετε τυχαία ένα όνομα πρωθυπουργού, προέδρου κλπ.).
Οι χαρακτηρισμοί βέβαια δεν λείπουν ποτέ, το κακό είναι νεοφιλελευθερισμός, νεοσυντηρητισμός και οτιδήποτε βολεύει, το έχουμε μάθει καλά αυτό το κυνήγι μαγισσών που δημιουργεί η πλήρης και ηθελημένη άγνοια των κάθε λογής εξουσιαστών.
καλα πλεον εχουμε φτασει σε σημειο να θεωρουμε οτι ο συντηρηρισμος,ο νεοσυντηρητισμος,ο νεοφιλελευθερισμος ειναι το ιδιο πραγμα.οτι η κυβερνηση μπους για παραδειγμα εχει πολλα κοινα με την κυβερνηση καραμανλη κτλ. πληρη διαστρεβλωση των ορων.οι 3 παραπανω εννοιες πιθανον να εχουν ορισμενα κοινα αλλα σε καμια περιπτωση δεν ταυτιζονται.επιπλεον ο ορος νεοφιλελευθερισμος δεν υπαρχει(τουλαχιστον στις ηπα).ολοι ειναι πεπεισμενοι οτι η οικονομια της αγορας κατερευσσε και οτι οι ηπα θα καταρευσουν πολυ συντομα.εχουμε χασει την επαφη με την πραγματικοτητα δυστυχως!!
αθανασιος
Εεεεεε... τι πίνουν;
Ιδίως ο Γιωργάκης τόχει καβαλήσει το άλογο... Δεξιες, νεοφιλελευθερισμοί, όλα μαζί ότι νάναι. Παιδική χαρά.
Αλλά και ο Κωστάκης δεν πάει πίσω... φοβερό πράγμα να ντρέπεται κάποιος να πει ότι είναι κεντροδεξιός. Παραδέξου το βρε αγόρι μου, τι διάολο ντρέπεσαι;
Πως μας έκατσε που να πάρει ο διάολος να έχουμε τέτοιους πολιτικούς να διαχειριστούν την κατά πως λένε χειρότερη κρίση των τελευταίων 10 ετών...
κρίμα...
Τάξη από το χάος.
Ναι, όσο δεν λογαριάζουμε πως μιλάμε για ανθρώπους που θα υποφέρουν από το συνεχές χάος της τάξης και όταν ο κερδοσκοπισμός δεν θα είναι η βασική επιδίωξη αλλά η δραστηριοποίηση θα υπαγορεύεται από τη βιωσιμότητα και όχι τις ατομικές φιλοδοξίες και επιδιώξεις.
Κοινώς όταν ο άνθρωπος αποβάλει την ηλιθιότητα του ατομισμού και της επιδίωξης της ατομικής ωφέλειας και επιστρέψει στη συλλογικότητα, όπως δηλαδή και όλα τα υπόλοιπα “αυτορυθμιζόμενα είδη”.
Κάθε φορά που αντιλαμβάνομαι τον κυνικό εγωκεντρισμό που διέπει όσους μιλούν περί τσέπης, χρηματοοικονομίας και “φιλελευθερισμού”, αντιλαμβάνομαι γιατί ακριβώς δημιουργούν εχθρότητα απέναντί τους.
Δημοσίευση σχολίου