Καλά Χριστούγεννα! Καλές Γιορτές, Ευτυχισμένο και Δημιουργικό το Νέο Έτος! Με Υγεία και Ελευθερία!
Μιας και η περίοδος των γιορτών είναι για πολλούς και περιόδος αγορών και περίοδος με λίγο περισσότερο ελεύθερο χρόνο, είναι ευκαιρία για ανάγνωση. Μερικές βιβλιοπροτάσεις για τις φετινές γιορτές από τα βιβλία που κυκλοφόρησαν στα ελληνικά το τελευταίο διάστημα:
Η μετάφραση μετά από 48 χρόνια του Συντάγματος της Ελευθερίας του Φ.Α.Χάγιεκ είναι σίγουρα το σημαντικότερο γεγονός της (έτσι κι αλλιώς αναιμικής) φιλελεύθερης βιβλιοπαραγωγής στη χώρα μας για τον φετινό χειμώνα. Ένα βιβλίο που δεν πρέπει να μείνει αδιάβαστο από κανένα φίλο ή και εχθρό της Ελευθερίας (τουλάχιστον όταν κατηγορούν τον φιλελευθερισμό να έχουν μια στοιχειώδη ιδέα τι ακριβώς κατηγορούν). Το Σύνταγμα της Ελευθερίας είναι το σημαντικότερο έργο του Χάγιεκ στον τομέα της πολιτικής φιλοσοφίας, γραμμένο με απλό και κατανοητό τρόπο, όχι ως ένα θεωρητικό βιβλίο που να απευθύνεται σε μια κλειστή κοινότητα διανοούμενων, αλλά για να αποτελέσει ένα φιλελεύθερο πολιτικό μανιφέστο. Γραμμένο πριν 50 χρόνια ουσιαστικά ασφαλώς απευθυνόταν σε ένα κόσμο πολύ διαφορετικό από τον σημερινό. Διατηρεί όμως μια αξιοσημείωτη επικαιρότητα χάρη στην διαχρονικότητα των ιδεών και των αξιών που πραγματεύεται. Γι'αυτό και αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη βιβλία που συγκροτούν τον ιδεολογικό πυρήνα του σύγχρονου φιλελευθερισμού. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη σε συνεργασία με το ΙΔΚΚ.
Οι Αλήθειες για τον Φιλελευθερισμό - Όψεις της ανοιχτής κοινωνίας στην Ελλάδα και στον κόσμο του Δημήτρη Σκάλκου είναι ένα εγχείρημα ανασημασιοδότησης την έννοιας του φιλελευθερισμού, όπως αυτή έχει εντυπωθεί στρεβλά στην ελληνική κοινωνία. Το βιβλίο θέτει τον σπόρο της αμφιβολίας απέναντι στις εδραιωμένες παρεξηγήσεις και ανάβει την σπίθα της περαιτέρω μελέτης για το θέμα. Είναι ένα πολύ καλό εισαγωγικό βιβλίο για τον φιλελευθερισμό που προσφέρει συμπυκνωμένη την πολιτική γνώση του συγγραφέα αλλά κατευθύνσεις για περισσότερη εμβάθυνση και τριβή, στην πλούσια βιβλιογραφία του. Δεν περιορίζεται όμως μόνο εκεί. Δεν είναι μια στείρα ιστορική καταγραφή ρευμάτων σκέψης. Δείχνει ότι ο φιλελευθερισμός όχι μόνο δεν έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο, αλλά έρχεται να μας προσφέρει λύσεις στα συσσωρευμένα αδιέξοδα λανθασμένων πολιτικών επιλογών καθώς και στα νέα προβλήματα που ανακύπτουν στις σύγχρονες κοινωνίες. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική.
Η Αχάριστος Φωνή είναι μια συλλογή κειμένων του Διονύση Γουσέτη, γραμμένα στο διάστημα μεταξύ 1997 και 2006. Αν και ξεκινά από διαφορετική ιδεολογική και θεωρητική αφετηρία πραγματεύεται ζητήματα και προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, που ακουμπούν στον πυρήνα του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού (εθνικισμός, ανθρώπινα δικαιώματα, κράτος και εκκλησσία, εκσυγχρονισμός κτλ). Δύο παράγοντες φέρνουν το βιβλίο αυτό κοντά στον φιλελευθερισμό: ο πρώτος είναι η καθαρή και αδογμάτιστη ματιά του Διονύση Γουσέτη, που πηγάζει από την πνευματική εντιμότητα με την οποία προσεγγίζει τα γεγονότα. Ο δεύτερος είναι η τόσο μεγάλη κοινωνική καθυστέρηση της χώρας μας η οποία επιτρέπει στα περισσότερα αιτήματα κοινωνικής και πολιτικής προόδου να διαπερνούν τα πολιτικά και ιδεολογικά στεγανά. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τυπωθήτω.
Ο δρόμος για την αναγέννηση του ελληνικού πανεπιστημίου του Θέμη Λαζαρίδη είναι μια ειλικρινής ματία στα προβλήματα της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Γραμμένο με την άνεση και το καθαρό μυαλό που προσφέρει η απόσταση και με την βοήθεια του διαλόγου στο διαδίκτυο, φωνάζει από του όλοι βλέπουν και κανείς δεν λέει στη χώρα μας, ο βασιλιάς είναι γυμνός. Συναλλαγή, αναξιοκρατία, νεποτισμός, αθέμιτες πολιτικές παρεμβάσεις, χαμηλές προδιαγραφές, εσωστρέφεια, γενικευμένη αδιαφορία διδασκόντων και διδασκομένων, φαινόμενα αυταρχισμού και βίας συνθέτουν την εικόνα ενός θεσμού που απαξιώνεται ραγδαία. Μια κατάθεση αγωνίας για έναν κρίσιμο τομέα της κοινωνίας μας που δυσλειτουργεί υπερβολικά, ακόμα και για τα ελληνικά μέτρα. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική.
1 σχόλια:
Να περάσετε όλοι καλά και καλά κέρδη σε όσους παίξουν poker
Δημοσίευση σχολίου