Δευτέρα, Δεκεμβρίου 01, 2008

Όλοι πιστεύουν στον Άη-Βασίλη

Αν όχι όλοι, τουλάχιστον δυο βασικά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας: παιδιά κάτω των 9 ετών και οι πολιτικοί μας. Πως αλλιώς να εξηγήσει κάποιος αυτά που λένε και αυτά που προτείνουν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Γενικά θα έλεγα ότι αν οι διορισμοί, τα επιδόματα και τα δημόσια έργα ήταν "μοχλός ανάπτυξης," όπως διακηρύσσουν η λαϊκή δεξιά και η πάσης φύσεως αριστερά, τότε η Ελλάδα θα ήταν μια Ελβετία της μεσογείου.

Αυτή την εβδομάδα θα έρθουν στην Ελλάδα τραπεζίτες με σκοπό να βρεθούν τα 45 δις ευρώ που λείπουν στο ελληνικό κράτος. Έρχεται νωρίτερα ο Άη-Βασιλής φέτος. Η λαϊκή δεξιά και η αριστερά δαιμονοποιούν τις διεθνείς χρηματαγορές την ίδια στιγμή που γίνονται οι πιο εξαρτημένοι πελάτες αυτών των αγορών. Είναι μια από τις μεγάλες αντιφάσεις του ελληνικού πολιτικού συστήματος που έχουμε μάθει επιμελώς να αγνοούμε.

Καλές οι αντιφάσεις αλλά κάποια στιγμή έρχεται η στιγμή της αλήθειας. Σύμφωνα με την Καθημερινή "Πολύ ακριβό κινδυνεύει να αποδειχθεί για την Ελλάδα το πακέτο στήριξης της οικονομίας αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να εξέλθει της κρίσης διά του δανεισμού, προειδοποιούν με δηλώσεις τους στην «Καθημερινή» αναλυτές των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης. Και μπορεί το spread των ομολόγων, το οποίο αντανακλά το κόστος δανεισμού της χώρας, να ανήλθε την Παρασκευή κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, ωστόσο οι αναλυτές των οίκων προειδοποιούν ότι αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο αν το δημοσιονομικό έλλειμμα υπερβεί εκ νέου το 3% του ΑΕΠ."

Και που να ήξεραν οι αναλυτές των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης όλα τα τρέχοντα ελλείμματα που αποκρύπτονται απο το υπουργείο Οικονομίας. Ή για τις πραγματικές διαστάσεις των χρεών του συνταξιοδοτικού συστήματος (κάπου στο 300% του ΑΕΠ).

Ας υποθέσουμε όμως ότι δεν είχαμε ένα μεγάλο χρέος. Θα ήταν μια πολιτική παροχών και τσιμεντοποιησής ο καταληλότερος τρόπος για να βρούμε από την υπάρχουσα κρίση;

Ο George Will γράφει στην Washington Post τοSame Old New Deal?

"The assumption is that the New Deal vanquished the Depression. Intelligent, informed people differ about why the Depression lasted so long. But people whose recipe for recovery today is another New Deal should remember that America's biggest industrial collapse occurred in 1937, eight years after the 1929 stock market crash and nearly five years into the New Deal. In 1939, after a decade of frantic federal spending — President Herbert Hoover increased it more than 50 percent between 1929 and the inauguration of Franklin Roosevelt — unemployment was 17.2 percent."

Για μια πρόσφατη εμπειρία δείτε τη σύντομη μελέτη του John H. Makin για την χαμένη δεκαετία της Ιαπώνίας όπου μεταξύ άλλων λέει:

"Japan's large fiscal stimulus packages, which became legendary during the 1990s, were ineffective for several reasons. First of all, the packages were not as large as advertised, often inflated by double counting as stimulus government programs that were already slated to be undertaken. More importantly, the packages were poorly directed--largely toward unproductive public works projects and credits to small businesses that were no longer economically viable. It would have been far better to have reduced tax rates and allowed households to employ the increase in disposable incomes as they saw fit. Investment incentives would have helped as well, since part of the aftermath of the stock market boom was a collapse in private investment following the excessive buildup that occurred in the 1980s."

Είμαστε μια οικονομία που δανείζεται ασυστόλως, πάντοτε και με οποιανδήποτε συνθήκες, για να καλύψουμε τις τρέχουσες πελατειακές ανάγκες του πολιτικού συστήματος. Έστω και αν είχαμε τα χρήματα ποτέ δεν θα τα χρησιμοποιούσαμε για να μειώσουμε αισθητά του φόρους, να πατάξουμε την γραφειοκρατία και να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις. Απλά θα ήταν άλλη μια ευκαιρία για να επιδωθεί το κράτος σε κάποιου είδους shop therapy.

10 σχόλια:

Unknown είπε...

Ω μα φυσικά και ο δανεισμός φταίει που φτάσαμε μέχρι εδώ. Όλη η υφήλιος. Αυτός, καθώς και όλο το χρηματιστηριακό σύστημα της εικονικής αποτίμησης και παραγωγικότητας.
Όταν πάψουν οι δανεισμοί από το μέλλον και σταματήσει και το χρηματιστηριακό παιγνίδι της εικονικής αποτίμησης, τότε μπορεί και να αρχίσουν να διορθώνονται τα πράγματα και να γίνονται δίκαια.
Φυσικά και οι δημόσιες επενδύσεις είναι μια πολύ καλή λύση, μια λύση η οποία θα έπρεπε να ισχύει πάντα και όχι μόνο σε περιόδους κρίσης. Να έχει έσοδα το κράτος, να υπάρχουν ασφαλείς θέσεις εργασίας μακριά από τα ρίσκα και τις διαθέσεις του κάθε τυχάρπαστου που ενδιαφέρεται για το κέρδος και γράφει στα παλιά του υποδήματα την κοινωνία και να γίνεται και κοινωνική πολιτική.

Μιλάμε φυσικά για επενδύσεις σοβαρές, όχι για γιαλατζί αρπαχτές σαν αυτές που γίνονται και από το δημόσιο αλλά και από ιδιώτες.

Dorotheos είπε...

Πολύ θα ήθελα να ακούσω τι προτείνει ο Λιναρδάτος για την έξοδο από την οικονομική κρίση.

Καταγγέλοντας πολιτικές δανεισμού για την αντιμετώπιση της, όπου ας σημειωθεί πρωτοπόροι σε τέτοιες πολιτικές αυτή τη στιγμή είναι οι ΗΠΑ και η Βρετανία, δεν λέει τίποτε, είναι κριτική εκ του ασφαλούς και υποδεικνύει συμπλέγματα αποτυχίας και κρίσης.

Τελικά, είμαστε υπέρ του bail-out της GM, Ford, κτλ. που εκλιπαρούν για μερικά $δις, ναι ή όχι;

Ανώνυμος είπε...

Economic history repeats itself..

ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΣ είπε...

@Darthiir the Abban
"Όταν πάψουν οι δανεισμοί από το μέλλον και σταματήσει και το χρηματιστηριακό παιγνίδι της εικονικής αποτίμησης, τότε μπορεί και να αρχίσουν να διορθώνονται τα πράγματα και να γίνονται δίκαια."


Το καλύτερο παράδειγμα εικονικής πραγματικότητας είναι η ελληνική οικονομία. Που βασίζεται στην αρχή που λέει ότι μπορούμε να καταναλώνουμε χωρίς να παράγουμε.
Όσο για τις "ασφαλείς θέσεις εργασίας μακριά από τα ρίσκα και τις διαθέσεις του κάθε τυχάρπαστου που ενδιαφέρεται για το κέρδος και γράφει στα παλιά του υποδήματα την κοινωνία και να γίνεται και κοινωνική πολιτική" θα σας συνιστούσα να ρωτήσετε τους Κινέζους. Θα μπορούσαν μετ' εμπειρίας να σας εξηγήσουν γιατί οι "ασφαλείς θέσεις εργασίας μακριά από τα ρίσκα και τις διαθέσεις του κάθε τυχάρπαστου" είναι είδος εικονικής πραγματικότητας που χωρίς το δανεισμό των καπιταλιστών τραπεζιτών και στα κεφάλαια της ΕΕ γρήγορα φέρνουν την φτώχεια.
Και αν πιάσετε κουβέντα ρωτήστε τους ακόμα ποιες αλλαγές στην οικονομία τους, τους επέτρεψαν π. χ. να μισθώνουν λιμάνια ξένων χωρών.

@ rebel@work
"Πολύ θα ήθελα να ακούσω τι προτείνει ο Λιναρδάτος για την έξοδο από την οικονομική κρίση."

Άμεσα θα μπορούσε το κράτος να βοηθήσει με πολλαπλάσια ποσά από αυτά που υπολογίζει τώρα χωρίς να δανειστεί ούτε ένα επιπλέον ευρώ.

1) Άμεση διευθέτηση των ιδιωτικών επενδύσεων που βρίσκονται κολλημένες σε συρτάρια υπουργείων, 10 δις ευρώ
2) Περικοπή από γενικές δαπάνες 5 δις ευρώ και 3 δις ευρώ από δημόσια έργα για τα επόμενα δύο έτη, σύνολο 16 δις ευρώ. Τα χρήματα αυτά να δοθούν αποκλειστικά για μείωση φόρων.

Αυτό είναι ένα πακέτο 26 δις ευρώ που είναι πάρα πολύ μεγαλύτερο από ότι τώρα προτείνει η κυβέρνηση. Ειδικά η περικοπή 16 δις ευρώ από δαπάνες θα έχει πολλαπλά οφέλη. Όχι μόνο μειώνει τους φόρους αλλά ταυτόχρονα μεταφέρει πόρους από το σπάταλο και διεφθαρμένο κράτος στην παραγωγική βάση της κοινωνίας αυξάνοντας την παραγωγικότητα/ανταγωνιστικότητα της οικονομίας σε μια κρίσιμη περίοδο.

Αυτή είναι μόνο η αρχή. Υπάρχουν άλλες πιο σημαντικές αλλαγές που μπορούν να αποφέρουν πολλά περισσότερα.

Dorotheos είπε...

«1) Άμεση διευθέτηση των ιδιωτικών επενδύσεων που βρίσκονται κολλημένες σε συρτάρια υπουργείων, 10 δις ευρώ»

Τι εννοείς «κολλημένες σε συρτάρια υπουργείων»? Ποιος εμποδίζει τις ιδιωτικές επενδύσεις και γιατί? Είναι θέμα δανειοδότησης από τράπεζες και «παροχών» και διευκολύνσεων στους επενδυτές από το δημόσιο; Είναι πολλοί που θα επένδυαν σε αυτό το κλίμα, χωρίς έξωθεν αρωγή; Μήπως αυτά τα 10δις είναι αποκύημα της φαντασίας σου και, αν όχι, θα είναι ικανά να αναστρέψουν το κλίμα βραχυπρόθεσμα;

«2) Περικοπή από γενικές δαπάνες 5 δις ευρώ και 3 δις ευρώ από δημόσια έργα για τα επόμενα δύο έτη, σύνολο 16 δις ευρώ. Τα χρήματα αυτά να δοθούν αποκλειστικά για μείωση φόρων.»

Να περικοπούν οι δαπάνες του δημόσιου! Τα τελευταία 20-30 χρόνια η Ελλάδα σπατάλησε σε εξοπλισμούς το ισοδύναμο ενός ΑΕΠ και εξακολοθεί να τα σκάει σε ΗΠΑ και Δύση για αεροπλάνα και φρεγάτες στους ίδιους ρυθμούς. Να περικόψουμε από την ήδη πενιχρή χρηματοδότηση σε παιδεία και υγεία... Δεν ξέρω πόσα μπορεί κάποιος να ξεζουμίσει από εκεί. Να απολύσουμε υπαλλήλους και κλείσουμε υδροκέφαλες υπηρεσίες, αλλά θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα σημαντικό (και πολυέξοδο!) πρόβλημα ανεργίας και κοινωνικής συνοχής.

Όσο για τη «μείωση φόρων»... Υποθέτω ότι εννοείς επιχειρήσεων & "ελεύθερων επαγγελματιών" γιατι αν μειώσεις τη φορολογία στο εισόδημα των ΔΥ δεν γλιτώνεις τίποτε, όσο για τους εργάτες και εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα ... "ουκ αν λάβεις παρά του μή έχοντος". Θα το γράψω για πολλοστή φορά: Τα έσοδα του ελληνικού προϋπολογισμού από άμεση φορολόγηση είναι κάπου 10% του ΑΕΠ όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ είναι 15%. Να σημειώσω επίσης ότι το corporate tax του 25% στην Ελλάδα είναι από τα χαμηλότερα στον ΟΟΣΑ – μόλις 7-8 χώρες έχουν χαμηλότερα ποσοστά και αυτό χωρίς τη φοροδιαφυγή. Η σχετική φορολογική ασυλία που προσφέρει η Ελλάδα στο κεφάλαιο είναι χωρίς προηγούμενο στην Ευρώπη και θα έλεγα τριτοκοσμικού επιπέδου.

Chrysotheras είπε...

...ολοι μαζί άς αναφωνήσουμε:
"Ζήτωσαν οι Ενωμένες Σοβιετικές Δημοκρατίες της Ευρώπης"..!

N.B. με την Ελλαδίτσα μπροστάρη...
N.B.(2) ο Μάρξ τώρα δικαιώνεται...

Dorotheos είπε...

Ακούω ότι η μαρξιστική κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζει σχέδιο bail-out (διάβαζε μερική κρατικοποίηση ή 'δανεικά & αγύριστα') σε GM, Ford, Chrysler (μετά τις AIG, Citigroup, Bear Sterns, Freddie & Fannie, κτλ.)

Όταν τύποι σαν το Χρυσοθήρα ακούνε κάτι τέτοια συνήθως προσποιούνται ότι δεν ακούνε, αλλά θα ήθελα πολύ να εκμαιεύσω μια άποψη για το τί θα έπρεπε όι μαρξιστές Bush & Paulson να έπρατταν κάτω από αυτές τις συνθήκες.

ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΣ είπε...

@ rebel@work

"Τι εννοείς «κολλημένες σε συρτάρια υπουργείων»? Ποιος εμποδίζει τις ιδιωτικές επενδύσεις και γιατί? Είναι θέμα δανειοδότησης από τράπεζες και «παροχών» και διευκολύνσεων στους επενδυτές από το δημόσιο"


Αυτές οι επενδύσεις έχουν κολλήσει μόνο και μόνο για γραφειοκρατικούς λόγους (βλέπε ΥΠΕΧΩΔΕ). Και δεν είναι μόνο επενδύσεις που θα βρείτε κολλημένες στα υπουργεία. Πολλά εκατομμύρια σε δωρεές είναι κολλημένα επίσης.


"Να περικόψουμε από την ήδη πενιχρή χρηματοδότηση σε παιδεία και υγεία... Δεν ξέρω πόσα μπορεί κάποιος να ξεζουμίσει από εκεί. Να απολύσουμε υπαλλήλους και κλείσουμε υδροκέφαλες υπηρεσίες, αλλά θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα σημαντικό (και πολυέξοδο!) πρόβλημα ανεργίας και κοινωνικής συνοχής."


Τα 6 από τα 16 δις στις περικοπές προέρχονται από τις δαπάνες για δημόσια έργα. Τα υπόλοιπα 10 δις στην διετία αντιπροσωπεύουν χονδρικά γύρω στο 7% του προϋπολογισμού. Υπάρχει απίθανη σπατάλη στο ελληνικό δημόσιο και 7% σπατάλης εύκολα μπορεί να βρεθεί χωρίς απολύσεις. (Στο τομέα της υγείας υπάρχει γιγάντια σπατάλη με πολύ μικρή απόδοση)


"Όσο για τη «μείωση φόρων»... Υποθέτω ότι εννοείς επιχειρήσεων & "ελεύθερων επαγγελματιών" γιατί αν μειώσεις τη φορολογία στο εισόδημα των ΔΥ δεν γλιτώνεις τίποτε, όσο για τους εργάτες και εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα ... "ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος"."


Πρώτα από όλα πρέπει να μειωθούν οι έμμεσοι φόροι στην Ελλάδα που είναι υπερβολικά υψηλοί, κοινωνικά άδικοι κτλ. Το κύριο πρόβλημα είναι ότι πολλές αγορές στην Ελλάδα έχουν ολιγοπωλιακό χαρακτήρα και θα υπήρχε θέμα πόσα από τις φορολογικές μειώσεις θα καταλήξουν στον καταναλωτή και πόσα στα καρτέλ.

Dorotheos είπε...

“Αυτές οι επενδύσεις έχουν κολλήσει μόνο και μόνο για γραφειοκρατικούς λόγους (βλέπε ΥΠΕΧΩΔΕ).”

Τι είδους φοβερές & τρομερές επενδύσεις είναι αυτές που θα σηκώσουν το βάρος της κρίσης μάλλον μόνον εσύ γνωρίζεις. Από τα συμφραζόμενά σου κάτι μου λέει ότι πρόκειται κυρίως για πολεοδομικές άδειες (δηλ. μπετόν-αρμέ σε ‘αποχαρακτηρισμένες’ περιοχές) ή ανάθεση δημόσιων έργων σε εργολάβους. Σοβαρά μιλάμε τώρα;

Όσο για την έμμεση φορολογία, τι να πώ. Σε βενζίνες, αλκοολ, ποτά κτλ. και πάλι η Ελλάδα βρίσκεται στη βάση της ΕΕ. Για το άλλο ΄εθνικό σπορ’, την παρακράτηση του ΦΠΑ από επιχειρηματίες, έχεις ακούσει τίποτε;

Ανώνυμος είπε...

@rebel
Από τα συμφραζόμενά σου κάτι μου λέει ότι πρόκειται κυρίως για πολεοδομικές άδειες (δηλ. μπετόν-αρμέ σε ‘αποχαρακτηρισμένες’ περιοχές) ή ανάθεση δημόσιων έργων σε εργολάβους. Σοβαρά μιλάμε τώρα;


Ένα τεράστιο μέρος αφορά ενεργειακές επενδύσεις (κυρίως αιολικά πάρκα και φ/β). Τα πρώτα πλέον επιδοτούνται ισχνά (και στην τιμή πώλησης της ενέργειας και στην εγκατάσταση).

Οι επενδύσεις σε αποχαρακτηρισμένες περιοχές δικαίως έχουν κολλήσει ή ακυρωθεί. Το πρόβλημα είναι ότι πολλές τέτοιες προωθούνται ενώ νόμιμες επενδύσεις μένουν στα χαρτιά. Η γραφειοκρατικές δυσκολίες που δημιουργεί το Ελληνικό κράτος για την ίδρυση και λειτουργία μιας νέας επιχείρησης ή επένδυσης είναι τρομακτικές. Το κόστος εξυπηρέτησης των γραφειοκρατικών διαδικασιών σε ανθρωποώρες, προθεσμίες, πρόστιμα κτλ, είναι τρομακτικό για τις μικρές επιχειρήσεις.

http://www.capital.gr/news.asp?details=624488
....ο αναπτυξιακός νόμος ορίζει γνωμοδότηση επί των επενδύσεων που υποβάλλονται στην αρμόδια Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας εντός δύο μηνών από την υποβολή της αιτήσεως και την απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης για την έγκριση της υπαγωγής της επένδυσης εντός μηνός από την αξιολόγηση. Αυτά δεν έχουν γίνει σε καμία επένδυση εντός του 2008, ενώ δεν έχει επιβληθεί καμία υπηρεσιακή κύρωση για την παρανομία!!!...


Όσο για τη μείωση των έμμεσων φόρων είναι εξαιρετικά δύσκολο να το δεχθεί η Ε.Ε. που θέλει εναρμονισμένο Φ.Π.Α.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock