Παρασκευή, Δεκεμβρίου 26, 2008

Ο ρομαντικός ανορθολογισμός της εξιδανικευμένης νεότητας

Είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε ένα σταθερό μοτίβο στον λόγο όσων επιδοκιμάζουν τις πρόσφατες ταραχές που ζήσαμε με πρόσχημα την θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ειδικά από όσους προσπάθησαν να καπηλευτούν πολιτικά μια αρχικά αυθόρμητη συναισθηματική αντίδραση. Έτσι φτάσαμε να ακούμε εβήφους να αναπαράγουν σαν κασετόφωνα συναισθηματικά συνθήματα, ξεπερασμένα ήδη από την εποχή που οι γονείς τους ήταν έφηβοι. Το πολιτικό μάρκετινγκ των καπηλευτών ήταν ομολογουμένως εντυπωσιακό. Εξάγνισαν τον καταστροφικά οπισθοδρομικό πολιτικό τους λόγο, βαζοντάς τον στο στόμα μερικών μικρών παιδιών, με αποτέλεσμα να εκλαμβάνεται η απόλυτη οπισθοδρομικότητα της κομμουνιστογενούς αριστεράς ως πολιτικό αίτημα της νεολαίας (άσχετα αν τελικά εκφράζει μια ελάχιστη μειοψηφία) και ταυτόχρονα να εξιδανικεύεται λόγω της εξιδανικευμένης αντίληψης της κοινωνίας για τους νέους φορείς της. Πρόκειται με λίγα λόγια για μια συναισθηματικής ασπίδας απέναντι στην ορθολογική κριτική των ίδιων των προτάσεων της κομμουνιστογενούς αριστεράς.

Σχεδόν πάντα, τα επιχειρήματα για την ορθότητα της αμφισβήτησης, της εξέγερσης κτλ των νέων καταλήγουν στο ότι έχουν δίκιο επειδή είναι νέοι. Και αυτό μεταφράζεται σε αμόλυντοι, ασυμβίβαστοι, οι ιδέες τους θεωρούνται νέες μόνο και μόνο λόγω της ηλικίας των φορέων τους κτλ. Όλα αυτά έχουν την αφετηρία τους στην ψευδαίσθηση/πλάνη/μύθο του “ευγενή άγριου”, που ουσιαστικά αποκτά απήχηση από τον Ρουσσώ. Για τον Ρουσώ, ο "ευγενής άγριος" είναι ο άνθρωπος που δεν έχει υποστεί την φθοροποιό και ηθικά υποβαθμιστική επίδραση του πολιτισμού και της κοινωνίας μας. Είναι μια εξιδανικευμένη κατάσταση την οποία εκφράζουν οι πρωτόγονοι λαοί και τα παιδιά. Είτε ως απομονωμένοι σε μικρά νησιά του Ειρηνικού, σε δάση της Αφρικής και την Ν.Αμερικής, που δεν έχουν ακόμη "μολυνθεί" από τον πολιτισμό και ζουν ευτυχισμένοι κοντά στη φύση, σε έναν κόσμο απόλυτης αρμονίας. Είτε, μη έχοντας ακόμη προλάβει να αφομοιωθούν από την κοινωνία και να γίνουν φορείς των αρχών και αξιών της, παρουσιάζονται ως οι απόλυτοι ενσαρκωτές της καλοσύνης, της αθωότητας και της αγνότητας, σε αντίθεση με όσους έχουν "συμβιβαστεί" να ζουν στα πλαίσια που ορίζουν οι κοινωνικοί κανόνες. Η αντίληψη αυτή ενοχοποιεί την κοινωνία και τον πολιτισμό μόνο και μόνο για την ύπαρξή τους. Η έννοια του πολίτη, του συνειδητού μετέχοντα της πολιτικής, οικονομικής και οικονομικής ζωής καθυβρίζεται ως κατώτερη της αγνής και αμόλυντης φυσικής κατάστασης του "ευγενούς άγριου" (πρωτόγονου/παιδιού). Μια αντικοινωνική λογική που καταδικάζει τους θεσμούς της κοινωνικοποίησης, που αμφισβητεί την ανάγκη της συνύπαρξης και που υπονομεύει τα θεμέλια της αλληλοαποδοχής και του σεβασμού των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των υπολοίπων πολιτών. Η ρομαντική εξιδανίκευση της νεότητας αυτομάτως τοποθετεί τα επιτεύγματα της κοινωνικής μας οργάνωσης κάτω από την φυσική κατάσταση.

Αυτό τελικά επιτρέπει στους εξυμνητές του "ευγενούς άγριου", των παιδιών στην περίπτωσή μας, να ταυτίσουν την κριτική τους απέναντι στην κοινωνία με ένα ακαταμάχητο συναισθηματικό πρότυπο. Η ρομαντική αυτή αντίληψη είναι τόσο διαδεδομένη στην κοινωνία, που πολύ εύκολα παρακάμπτονται οι άμυνές της απέναντι στο περιεχόμενο του πολιτικού λόγου και των αιτημάτων των υποτιθέμενων πολιτικών εκφραστών των νέων, δηλαδή την αμφιβολία και την κριτική σκέψη. Αντί να κρίνουμε ορθολογικά, οι κραυγές των ΜΜΕ μας καλούν να "κατανοήσουμε" τους νέους, δηλαδή να αποδεχθούμε εκ των προτέρων το σύνολο των πλανών του πολιτικού λόγου των καπηλευτών. Ο δημόσιος διάλογος δεν επικεντρώνεται στην ορθολογική υπεράσπιση ή αποδόμηση του λόγου τους, αλλά στα εξιδανικευμένα και απρόσβλητα χαρακτηριστικά της νεότητας. Για να "αντιστέκεται" στον "νεοφιλελευθερισμό", με την γροθιά υψωμένη, μια νεαρή κοπελίτσα (εκφραστής της μη-αμφισβητήσιμης από κανέναν πλάνης του "ευγενούς άγριου"), σίγουρα πολεμάει κάτι έχει "μολύνει" την κοινωνία μας, αλλά όχι ακόμα την ίδια. Ένα δεκαπεντάχρονο μπροστά σε ένα οδόφραγμα με φλόγες είναι η καλύτερη συναισθηματική νομιμοποίηση της πολιτικής βίας.

Στην πραγματικότητα, η αλαζονική ημιμάθεια των νέων είναι το πιο πρόσφορο έδαφος για την πολιτική τους εκμετάλλευση και την δικαιολόγηση της μεγαλύτερης πολιτικής βαρβαρότητας από μέρους τους. Νέοι ήταν και τα εκατομμύρια μέλη της Hitlerjugend, αλλά οι ιδέες τους οδήγησαν στο Ολοκαύτωμα. Νέοι ήταν και οι Ερυθροφορουροί του Μάο, αλλά οδήγησαν σε ένα προγκόμ μεγαλύτερης έκτασης από το Ολοκαύτωμα. Νέοι είναι και οι καταληψίες των σχολείων και των πανεπιστημιακών σχολών, αλλά υπερασπίζονται με παράνομο, βίαιο και ανήθικο τρόπο την διατήρηση μιας από τις πιο σάπιες και αποτυχημένες εκφράσεις του κρατισμού στη χώρα μας. Νέοι πετάνε μολότωφ σε μια έξαρση αντικοινωνικότητας και προσπάθειας αποσύνθεσης του κοινωνικού και οικονομικού ιστού. Νέοι είναι και οι αστυνομικοί, που κάνουν συστηματικές καταχρήσεις και υπερβάσεις της εξουσίας τους. Κανενός όμως η ηλικία δεν αποτελεί άλλοθι για τις πράξεις τους, ούτε δικαιώνει τις ιδέες τους.

Το ανοιχτό μυαλό και οι προοδευτικές απόψεις δεν έχουν ηλικία. Η ιδεολογικοποίηση και η εξιδανίκευση της ανωριμότητας, της έλλειψης εμπειριών της ζωής και της ημιμάθειας δεν είναι προοδευτικότητα. Η εκμετάλλευση του αυθόρμητου συναισθήματος ανήλικων παιδιών που ούτε την απαραίτητη πνευματική συγκρότηση, ούτε την κριτική ικανότητα έχουν να σταθούν ως αυτόνομες, αυτόφωτες, ανεξάρτητες, σκεπτόμενες προσωπικότητες, είναι πολιτικό έγκλημα.

Διαβάστε οπωσδήποτε:
Στην καρδιά του Σκότους

68 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φώτη Περλικέ πρέπει να γράφεις όσο πιο συχνά μπορείς.

Chrysotheras είπε...

....κατ'αρχάς, Χρόνια Πολλά!

Roark: "Η ιδεολογικοποίηση και η εξιδανίκευση της ανωριμότητας, της έλλειψης εμπειριών της ζωής και της ημιμάθειας δεν είναι προοδευτικότητα."

Μα περί αυτού ακριβώς πρόκειται! Το όλο "κίνημα" της "αριστεράς" εν Ελλάδι έχει θεμελιωθεί και εκφραστεί από ένα σύνολο ψυχολογικά ανώριμων και ημιμαθών "πατερούληδων"
Για τους δε συνεχιστές τους, η εγκληματική πράξη ενός ανεκπαίδευτου και κρετίνου "αστυνομικού" ήρθε σαν "deus ex machina" για την αναβίωση των κατα τάλλα αποτυχημένων και απορριμένων (rejected) ιδεών τους...

Εύγε Roark!

Harry Peitsinis είπε...

"Είναι δίκαιο να εξεγείρεσαι"

Σύνθημα φοιτητών στην Πολιτιστική Επανάσταση


Η απειρία, ο επαναστατικός οπτιμισμός, ο ρομαντισμός και η "αλλαζονική ημιμάθεια" των νέων όπως έγραψε ορθότατα ο Ρωρκ, είναι το καλύτερο υλικό για την προετοιμασία πειθήνιων οργάνων από μια ιδεολογική ελίτ.

Το κόλπο είναι παλιό, και γνωστό σε κάθε αγκιτάτορα που σέβεται τον εαυτό του. Παίρνεις την ιδεολογική υπόσταση του νέου,μία άμορφη μάζα ιδεοληψιών,προκαταλήψεων και πρώιμων εμπειριών. Την επενδύεις με μερικά προσεχτικά επεξεργασμένα συνθήματα στήνοντας απέναντι στους νέους ένα straw man-τον ιδεολογικό σου εχθρό,ή καλύτερα μια καρικατούρα του.

Κατόπιν αφήνεις τη "λογική" της εξέγερσης να ξεδιπλωθεί από μόνη της. Οι νέοι θα κάνουν αυτό που θέλεις να κάνουν. Θα υποστηρίξουν τις ιδέες που τους πασάρεις με φανατισμό ζηλωτή. Ισως και να ξεφύγουν από τα αρχικά στεγανά,ίσως και να τα σπάσουν μέσα στα πλαίσια του εφηβικού χαβαλέ αλλά αυτό δεν ενοχλεί: δίνοντας στην "καφρίλα" πολιτική επικάλυψη μέσα από τα κανάλια και τις εφημερίδες είσαι και πάλι "μέσα" στο πρόγραμμα που έχεις θέσει.

Πώς το χε πει βουλευτής του Σύριζα ΄στην εκπομπή του Θεοδωράκη? "Ειμαι 16χρονος και σας γαμω τα λύκεια".Είμαι σιγουρος οτι οι καρδιές αρκετών μαθητών φτερούγισαν όταν τον άκουσαν.

είμαι σίγουρος.

Ανδρέας είπε...

Ό,τι καλύτερο διάβασα τις τελευταίες μέρες για τα επεισόδια. Εύγε.
Θα πρέπει να μπει στην πρώτη σελίδα του e-rooster και να επιδιώξεις να δημοσιευτεί και στον τύπο.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό!

Να μην ξεχνάμε επίσης πως οι νέοι αυτοί περνάνε ώρες/μήνες/χρόνια ατελίωτες μπροστά από ένα αδιάφορο βιβλίο προσπαθόντας να το απομνημονεύσουν...αυτή είναι η πραγματική βία που ασκείται πάνω τους και στην οποία ασυνείδητα αντιστέκονται...Η ελληνική οικογένεια επίσης είναι αρκετά έως πολύ εκβιαστική...πολύ γέλασα όταν υποτίθεται πως οι νέοι παραπονέθηκαν πως οι γονείς τους "μεγάλωσαν, κάνανε φαλάκρα και δεν ασχολούνται πια με τα παιδιά τους..."
Οι έλληνες νέοι δεν έχουν καμμία ανεξαρτησία μέχρις ότου να πάψουν να είναι νέοι. Και δεν είναι το κράτος τόσο που ασκεί βία, σίγουρα και αυτό, όσο ο στενός οικογενειακός τους κύκλος, οι καθηγητές τους, η παντελής έλειψη ελευθερου χρόνου και αυτονομίας...καμμία οικονομική ανεξαρτησία επίσης, κανένας νέος δεν δουλεύει...

Λογικό είναι να εξεγερθεί...και πιο εύκολο είναι να εξεγερθείς απέναντι σε κάτι γενικό και αφηρημένο παρά απέναντι στους γονείς σου...πιο ευκολο να κάψεις το μαγαζί του γείτονα, μία τράπεζα, παρά να πετάξεις το βιβλίο και να μην εμφανιστείς στις πανελλήνιες...δεν έχει κάνει εντύπωση σε κανέναν πως αυτά τα παιδιά αγωνίζονται "για το μέλλον τους" λες και είναι στην φύση του εφήβου να σκέφτεται το μέλλον...


Και εδώ έρχεται η ξεπεσμένη ελληνική αριστερά να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να γεμίσει τα κενά της επαναστατικής ιδεολογίας με χιλιοειπωμένες παλιομοδίτικες ατάκες...και τα παιδιά που μεγάλωσαν παπαγαλίζοντας....μαντέψτε τι θα κάνουν!

Αυτό όμως που με απογοήτευσε το περισσότερο ήταν ο πνευματικός κόσμος, που ενώ παρακολουθούσαν με έκπληξη τα όσα συνέβαιναν ταυτόχρονα φυτίλιαζαν την κατάσταση κυρίως γιατί στην Ελλάδα πουλάει περισσότερο η επανάσταση και η αυταπάτη, παρά ο ρεαλισμός...και η ωμή πραγματικότητα...

Ανώνυμος είπε...

Να σας πω ομως αγαπητοι φιλοι, αυτα που λενε τα παιδια τα λαμβανουν κυριως απο τα ΜΜΕ. Καλα ο ΣΥΡΙΖΑ να αγκιταρει, καλα οι αριστεροι δασκαλοι τους. Τα ΜΜΕ τι συμφερουν εχουν; Για καποιους λογους τα στρατηγικα σχεδια της οικονομικης ολιγαρχιας συμπλεουν με τις προτασεις της κομμουνιστογενους αριστερας.

DennisV είπε...

Το δημοσιευσα στο blog του cobden, το στελνω και εδω:
Δεν θα ελεγα οτι υπαρχει φασισμος των νεων, αγαπητε. Δεν νομιζω οτι θα το λεγατε αυτο για τον νεο που δουλευει για 700 ευρω οτι ειναι δικτατορας. Απλα επειδη οι μερες της αφθονιας (οντως) τελειωνουν και για τους "Πολυτεχνιτες" και επειδη το συστημα καταρρεει, ως καλοι Μεφιστοτεληδες γλυφουν τα αυτια των εν δυναμει καταστροφεων του διεφθαρμενου συστηματος τους φροντιζοντας πονηρα να τους μεταδωσουν τις "αξιες" τους χωρις να το καταλαβουν (προληπτικος ευνουχισμος). Π.χ. σημερα δεν υπαρχει ουτε καν ενα μουσικο περιοδικο "για νεους" (πχ. το νεοφιλελευθεροφαγο Metal Hammer, το οποιο "συμπτωματικα" εχει εκπομπη στον ραδιοφωνικο σταθμο του ΣΥΡΙΖΑ) χωρις συντηριτικα μυνηματα κατω απο "προοδευτικο" κελυφος (λεξιλογιο), το οποιο ειναι και αυτο 30+ χρονων κιολας. Το συστημα διακυβερνησης τς χωρας (η κυριαρχουσα ταξη (ή ομαδα καλυτερα) σε συνεργασια με την προπαγανδιστικη ταξη (κοινως δημοσιογραφοι)) ειναι "νεολαγνο" οσο οι νεοι ακολουθουν την ατζεντα τους ως (οχι σαν) στρατιωτακια (ποιος θα ξεχασει οτι επρεπε το "κινημα της νεολαιας" επρεπε να δημιουργηθει απο το κρατικοδιαιτο κατεστημενο και να ακολουθησει τις προσταγες του κρατικοδιαιτου κατεστημενου στο θεμα των μη-κρατικων πανεπιστημιων, ωστε να αναγνωριστει απο την "Προπαγανδα&Διανοουμενισμος" δημοσιογραφικη ΑΕ (γιατι και ο Λαζοπουλος και οι Κεντροδεξιοαριστεροι "πνευματικοι ανθρωποι", δημοσιογραφοι αλα Γκεμπελς και Μουσολινι ειναι.)) Αν ποτε παραστρατησουν τοτε θα γινουν "μηδενιστες" "ουτοπικοι" "αναναρχοτεντυμποηδες", "φιλελευθεροι" (οχι νεοφιλελευθεροι, τον πεταξαμε τον ορο), ή οτι ad hominem-ιζων οι Ιερεις του Κρατισμου φυλανε στο οπλοστασιο τους.

Α, καλες Γιορτες επισης!
http://www.youtube.com/watch?v=Nbuga6uFowo

gm2263 είπε...

"Κανενός όμως η ηλικία δεν αποτελεί άλλοθι για τις πράξεις τους, ούτε δικαιώνει τις ιδέες τους."

Έγραψες Φώτη, έγραψες. Συγχαρητήρια!!!

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει, πριν εφαρμόσουμε τις θεωρίες μας (συμφωνώ ότι δεν υπάρχει κάποιο αλάθητο που εξασφαλίζει η νεότητα) καλό θα είναι να ελέγχουμε και την πραγματικότητα.

Οι νέοι εξεγείρονται σήμερα (καμιά φορά άτσαλα και καμιά φορά υπερβολικά) κατά της μπατσοκρατίας, της γενικευμένης διαφθοράς και της τραγικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα (δεν τα βγάζω απ' το κεφάλι μου -πηγαίντε σε καμιά πορεία ή συζητήστε με κανέναν 15χρονο).

Το να υποτιμάτε ένα ολόκληρο σώμα νέων (ίσως η μεγαλύτερη κινητοποίηση της μεταπολίτευσης) παρουσιάζοντάς το περίπου σαν αφασικό ενεργούμενο "κομμουνιστογενών" (λίγο περισσότερο γούστο στους νεολογισμούς δε βλάπτει) κομμάτων δείχνει αν όχι μυωπία, κακή προαίρεση.

Λες και δεν είναι μπουρδέλο η χώρα. Λες και δεν πρέπει να αντιδράσουμε γι' αυτό. Λες και το επειδή έσπασαν μερικά μαγαζιά (σημειωτέον, τα περισσότερα από ασφαλίτες) ακυρώνεται η ηθική νομιμοποίηση της μεγαλύτερης νεανικής κινητοποίησης που γνώρισε ποτέ η χώρα. Λες και δεν πρέπει να χαιρόμαστε που κάποιος, επιτέλους, αντιδρά.

Ανώνυμος είπε...

Και η νοικοκυρά, όταν σπάει το πιάτο, πράττει ενδεχομένως ανορθολογικά. Και σίγουρα θα υπάρξουν κάποιοι αργότερα που θα επενδύσουν με μια ρομαντικογενή εξιδανίκευση την ενέργειά της αυτύ. Σαφώς, το πιάτο δεν έπρεπε να σπάσει. Η απελπισμένη κυρία θα έπρεπε να απευθυνθεί σε κάποια γραμμή SOS για κακοποιημένες γυναίκες ή, ακόμη καλύτερα, να πάρει διαζύγιο, ή ακόμη καλύτερα, να γυρίσει τον χρόνο πίσω και να μην παντρευόταν τον νταή σύζυγό της.

Ο ορθολογισμός, αγαπητοί, είναι ο στυλοβάτης της κοινωνίας μας. Αλίμονον αν αφεθούμε εις την μάστιγαν του θυμικού και ενεργήσουμε συμφώνως προς τα άλογά μας ένστικτα. Πρέπει να βάλωμεν τον ανορθολογισμόν μας εις τον γύψον αν θέλωμεν να δούμεν μίαν άσπρην ημέραν.

Harry Peitsinis είπε...

υπάρχουν διάφορες μορφές αντιεξουσιαστικού ακτιβισμού. Μπορείς να κλείσεις με πέντε φίλους σου ένα δρόμο "εις ένδειξι διαμαρτυρίας" κρατώντας καμια 30αριά οδηγούς ομήρους της κινητοποίησης σου. Μπορείς να ουρλιάζεις συνθήματα νομίζοντας ότι εξεγείρεσαι. Μπορείς τέλος να σπάσεις και ένα κατάστημα "για το γαμώτο" την ώρα που δεν κοιτάει κανεις και οι αστυνόμοι έχουν πάρει εντολή να το παίξουν "ακούνητα στρατιωτάκια".

Υπάρχουν όμως και άλλοι τρόποι για να "πολεμήσεις" το σύστημα αν είσαι νέος. Εντάξει κανείς δε σου λέει να μη διαδηλώσεις,αλλά σεβάσου τους συμπολίτες σου: διαδήλωσε σε χώρους που δε θα ενοχλήσεις τον απλο πολίτη ο οποίος δε σου φταίει και σε τίποτα.

Αν τώρα θες να κάνεις κάτι πιο ουσιώδες,υπάρχουν τρόποι. Καταρχάς να ξεφύγεις από την παπαγαλίστικη λογική του κρατικοδίαιτου σχολείου. Να διευρύνεις τους ορίζοντες σου μέσα από εναλλακτικές πηγές πληροφόρησης. Να αμφισβητήσεις την αυθεντία του δασκάλου μέσα στην ίδια του την έδρα.

Και όταν μεγαλώσεις μπορείς να αμφισβητήσεις την κυριαρχία του ίδιου του συστήματος μέσα στην έδρα του: να φτύσεις κατάμουτρα τα μεγάλα κόμματα ψηφίζοντας μικρά. Να αρνηθείς να "λαδώσεις" ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως η δουλειά σου θα "χαλάσει". Να βγεις από τη λογική "λύκειο/πανεπιστήμιο/ΑΣΕΠ" και να ψάξεις νέες δυνατότητες,ακόμα κι αν αυτό σημαίνει περισσότερος κόπος.Να πεις στο ρουσφετολόγο βουλευτή της γειτονιάς σου να μην ξανατολμήσει να σε πάρει τηλέφωνο για να σε καλέσει σε συγκέντρωση του. Να αποτυπώσεις τις σκέψεις σου στο χαρτί και να προσπαθήσεις να πείσεις και άλλους να συνταχτουν με την άποψη σου.

Οι αρχικές λύσεις δεν είναι μόνο οι λιγότερο αποτελεσματικές. Είναι και οι πιο βολικές για τα κομμάτια εκείνα του συστήματος που επιδιώκουν την πολιτική εκμετάλλευση της νεανικής οργής. Γι αυτό και είναι οι πιο επικίνδυνες για την ελευθερία μας.

Ανώνυμος είπε...

Είναι μάστιγα τελικά αυτές οι απελπισμένες νοικοκυρές. Ενώ υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να αντιμετωπίσουν το υπαρξιακό τους, αυτές επιμένουν, όταν είναι εν θερμώ, να σπάνε το πιάτο τους εις ένδειξιν διαμαρτυρίας. Ενώ θα μπορούσαν κάλλιστα να γράψουν μια έκθεση ιδεών για να καταγγείλουν την ανδροκρατική κοινωνία. Ή να κάνουν ψυχοθεραπεία. Ή να εγκαταλείψουν το σπιτικό τους.

Αυτές, εκεί, σπάνε το πιάτο τους. Ας τους μάθει επιτέλους κάποιος ότι υπάρχουν αποτελεσματικότεροι τρόποι να επιμελούνται την οργή τους!

(Και για να το κάνω νιανιά: καμιά φορά, όταν εξεγείρεσαι, είναι πολύ πιθανό να μην το κάνεις με τον πιο έξυπνο ή τον πιο αποτελεσματικό ή τον πιο ευγενικό τρόπο. Ανθρώπινο, πολύ ανθρώπινο, θα έλεγε ο Νίτσε. Ανορθολογικό, πολύ ανορδολογικό, λέτε εσείς, απαρνούμενοι μερικά βασικά συστατικά της ανθρώπινης φύσης, όπως η τεστοστερόνη).

Harry Peitsinis είπε...

Έχεις μπερδέψει την περιγραφή του γεγονότος με την αξιολόγηση του. Κανείς δε διαφωνεί ότι οι νέοι δρουν συναισθηματικά . Το ζήτημα είναι ποιος καπελώνει αυτή τους την αντίδραση και αν η αντίδραση αυτή είναι σωστή. Τέλος και αρκετά ακροθιγώς, μπορούμε να θίξουμε και ένα ακομα ζήτημα: ποια θα ήταν η πιο αποτελεσματική άμυνα κατά ενός προβληματικού κατεστημένου σε μια δημοκρατική χώρα.

γιατί όσα πιάτα κι αν σπάσει η νοικοκυρά, στο τέλος μόνο το διαζύγιο θα τη σώσει από το μαλ...α

Ανώνυμος είπε...

Και πώς προδικάζεις ότι οι νέοι που "σπάνε το πιάτο" σήμερα, δε θα πάρουν αύριο "διαζύγιο" από το σύστημα;

Το να σπας το πιάτο -το όποιο πιάτο- είναι απολύτως σύμφυτο με την ανθρώπινη φύση όταν έχεις φτάσει στο απροχώρητο. Εσείς το αντιμετωπίζετε περίπου σαν κάτι που βγήκε από τις πιο μακάβριες σελίδες της Αποκάλυψης. Η λαϊκή βία είναι απολύτως αναμενόμενη (φυσικό φαινόμενο όπως η έκρηξη ενός ηφαιστείου) όταν η θεσμική βία έχει υπερβεί προ πολλού τα εσκαμμένα. Πάντα συνέβαινε και πάντα θα συμβαίνει.

Θέλω να πω, δεν έχει νόημα να καταδικάζεις ένα φυσικό φαινόμενο.

Και δε σημαίνει ότι όποιος τα σπάει δε θα ακολουθήσει τους τρόπους αντίδρασης που προτείνεις. Οι περισσότεροι που συμμετείχαν στις πορείες και που τυχαίνει να τους ξέρω, εφαρμόζουν ήδη τις προτάσεις σου.

Ανώνυμος είπε...

Και, to make a long story short, αυτο που με έχει ενοχλήσει απίστευτα στην αρθρογραφία σας αυτές τις μέρες, είναι ότι τόσο καιρό καταδικάζετε αναφανδόν τη νοικοκυρά που έσπασε το πιάτο και δε λέτε κουβέντα για τον σύζυγο που τη σπάει στο ξύλο για δεκαετίες.

Harry Peitsinis είπε...

Δε θεωρώ τη βία "φυσικό φαινόμενο".Τη θεωρώ μάλλον αφύσικο φαινόμενο, σε μια κοινωνία που κουτσά στραβά διαθέτει δημοκρατικούς θεσμούς, και κατά 85%ενισχυει σε κάθε εκλογική διαδικασία τα κόμματα εξουσίας (τα οποία ειρήσθω εν παρόδω είναι υπεύθυνα για την κρατική σαπίλα).

Επίσης δε θεωρώ τη βία που είδαμε "λαική βία".Τι πα να πει "λαική βία"? Εγώ , ο Χρυσοθήρας, ο Ρωρκ και τόσα εκατομμύρια άλλοι που δε "σπάσαμε" δεν είμαστε λαός? Οι μαγαζάτορες των χιλίων και βάλε διαλυμένων καταστημάτων δεν είναι "λαός"? Ποιος διόρισε αυτούς τους 2 ή 3 χιλιάδες κουκουλοφόρους που κάναν τα επεισόδια, εκπροσώπους μας ώστε να μιλάμε για "λαική βία"? Κανένας.

Συνεπώς η βία ούτε φυσική είναι σε μια δημοκρατική κοινωνία, ούτε λαική είναι τη στιγμή που τελείται από μια μη-εκλεγμένη μειοψηφία.

Είναι αφύσικη και αντιλαική γιατί μετατρέπει την οργή (και πιθανώς ενα ενδεχόμενο δημιουργικό κίνημα) σε δύναμη τυφλής καταστροφής,πολιτικά πειθαρχημένη και ελεγμένη από μια πολύ συγκεκριμένη ιδεολογική κάστα.

Οι νεαροί που τα σπάνε ακυρώνουν τα ίδια τους τα επιχειρήματα στρέφοντας τη βία τους κατά αθώων (όπως ακριβώς κάνει και η εξουσία σε μια εντελώς διαφορετική βέβαια κλίμακα)

Ανώνυμος είπε...

Λαϊκή: χιλιάδες νέοι από την Κρήτη μέχρι την Ξάνθη.

Βία: οι καταστροφές που όλοι είδαμε.

Δε διόρισε κανείς όλους αυτούς. Αυθόρμητα ξεσηκώθηκαν. Ελπίζω να μην πιστεύεις ότι ο Σύριζα έχει τη δύναμη να ξεσηκώνει τη μισή Ελλάδα.

Συμφωνώ ότι σε μια δημοκρατική και ευνομούμενη χώρα, τέτοια φαινόμενα είναι μάλλον περιττά, αφού οι θεσμοί σου προσφέρουν αποτελεσματικές δικλίδες για να αλλάξεις τα πράγματα. Αλλά εδώ μιλάμε για την Ελλάδα, όπου η δημοκρατία και η ευνομία είναι ένας ωραίος ευφημισμός για την ευνοιοκρατία και την ευνομία τύπου Βουλγαράκη.

DennisV είπε...

Nομιζω οτι πολλοι υπερ της "αντιδρασης" των νεων (?) δεν καταλαβαινουν τη σημασια της ελευθεριακης βασης σε μια λαικη διαμαρτυρια, εξεργεση, οπως θελετε πειτε το.
Να σας πω και μια ιστοριουλα:Ο Edmund Burke αν και συντηρητικος φιλελευθερος ειχε υποστηριξει την αμερικανικη Επανασταση επειδη πιστευε οτι οι αξιες της ηταν σαφεις και φιλελευθερες.
Ομως αντεδρασε κατα της Γαλλικης Επαναστασης επειδη θεωρουσε το προγραμμα της μη ξεκαθαρο, προκαλωντας την απογοητευση του Thomas Paine αλλου σημαντικου φιλελευθερου που ειχε παρει θεση υπερ της Γαλλικης Επαναστασης.
Τι εγινε; Οι Ηνωμενες Πολιτειες της Αμερικης (για πολυ μεγαλο χρονικο διαστημα) ηταν η πιο φιλελευθερη χωρα του Κοσμου. Ενω η Γαλλικη Επανασταση οδηγησε στο Ιακωβινο αστυνομικο κρατος και στην Ναπολεοντικη Αυτοκρατορια, και ο Paine (ειρωνεια!) μολις γλυτωσε το κεφαλι του... (Οποιος καταλαβε το νοημα της Ιστοριας, καταλαβαινει τι θελω να πω)
Το να αντιδρασεις απλα για να αντιδρασεις, δεν ειναι απολυτως τιποτα. Νομιζετε πραγματικα πως το αστυνομικο κρατος αποδυναμωθηκε; Αν κρινω απο τους μεσο-μικρο-αστους συγγενεις μου, και τις γνωμες τους, το κρατος (ως αστυνομος) εχει ενισχυθει. Κανεις δεν βλεπει τους "αναρχικους" ως ελευθερωτες οσο και αν η ιντελλιγκετσια φωναζει, ολοι ζητανε περισσοτερη αστυνομευση. Η εγχειρηση πετυχε, ο ασθενης απεβιωσε (μηπως αυτος ηταν ο στοχος τελικα;). Θυμαμαι εναν θειο μου να βλεπει στην τηλεοραση το Χριστουγεννιατικο δεντρο να καιγεται και να λεει "τσ τσ, αναρχισμος". Οι "αναρχικοι" επαιξαν αψογα τον ρολο που ο Λεβιαθαν τους εχει σταμπαρει, του καταστροφεα της ταξης. Στην χειροτερη περιπτωση ειναι ανηθικοι lifestyle "anarchists", στην καλυτερη μαριονετες που δεν καταλαβαινουν τι θα ακολουθησει την ηλιθια πραξη τους.
Πολλοι οπτιμιστες λενε πως μια νεα, φωτεινοτερη εποχη ανατελλει.
Εγω ως πεσσιμιστης βλεπω ενα αστυνομικο-ΤΕΡΟ κρατος να αναδυεται.
Μακαρι να κανω λαθος και να μην στοιχειωσει το φαντασμα του Burke την Ψωροκωσταινα...

Ανώνυμος είπε...

Επίσης, δεν καταλαβαίνω γιατί ένας νέος θα πρέπει να συγκρατηθεί και να μην τα σπάσει, όταν βλέπει ότι οι μεγαλύτεροί του είναι έτοιμοι να επανεκλέξουν το ΠΑΣΟΚ.

Ως μειοψηφία, θα πρέπει να περιμένουν 1-2 γενιές για να αλλάξουν τα πράγματα. Η δημοκρατική διαδικασία της ψήφου είναι εξ ορισμού χαμένη (η γεροντοκρατία της Ελλάδας επιμένει να στηρίζει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που είναι υπεύθυνα για την καταστροφή της χώρας).

Δηλαδή, μιλάμε για πολλά κιλά απελπισίας. Σε αυτό το πλαίσιο, δε μου φαίνεται καθόλου περίεργο να θες να τα κάψεις όλα.

Harry Peitsinis είπε...

Για καθούτε μισό λεπτό κύριος!

Λάθος ή σωστή (λάθος κατά τη γνώμη μου) , αυτή είναι η δημοκρατική επιλογή! Το ότι δε μας αρέσει δεν πα να πει πως δε θα τη σεβαστούμε κιολας.This is called democracy: η πλειοψηφία κερδίζει και όλοι ζούμε με τις συνέπειες των επιλογών της.

Αλλιώς να τη διαλύσουμε τη στάνη και να βγούμε για κυνήγι με τα ντουφέκια μας. Κι όποιος επιζήσει ανεβάζει τελικά το κόμμα που του γουστάρει. Ωραία πράγματα...

Μ αυτά και μ αυτά γίνεται ολοένα πιο πρόδηλος ο κατά βάση αντιδημοκρατικός χαρακτήρας της ακροαριστεράς. Μου θυμίζει το Παπαδοπούλειο ρητό : ¨"όλοι οι Ελληνες μπορούν να πιστεύουν όπου επιθυμούν.Οι Έλληνες δεν μπορούν να είναι κομμουνισταί", γυρισμένο απ την ανάποδη! Una fatsa una ratsa

Ανώνυμος είπε...

DennisV, σύμφωνα με την εξιδανικευμένη μορφή επανάστασης που ευαγγελίζονται οι αρθρογράφοι αυτού του μπλογκ, η αμερικανική επανάσταση θα έπρεπε να εξουδετερωθεί άμα τη γεννήσει της. Γιατί μη μου πεις ότι δεν υπήρξαν φαινόμενα βίας.

Ανώνυμος είπε...

*άμα τη γενέσει της

Ανώνυμος είπε...

Χάρη Πεϊτσίνη, τώρα εξιδανικεύεις τον λαό. Φυσικά και έχω κάθε δικαίωμα να σιχτιρίζω τον λαό αυτής της χώρας για την κατάσταση στην οποία την έχουν φέρει με τις κομματικές επιλογές τους!

Εσείς δηλαδή έχετε το δικαίωμα να βρίζετε τους νέους για τα επεισόδια και εγώ δεν έχω το δικαίωμα να βρίζω τον λαό που γέννησε τις αιτίες για αυτά τα επεισόδια. Περίεργη λογική.

Harry Peitsinis είπε...

Κανέναν δεν εξιδανικεύω αγαπητέ. Η άποψη μου για τις πολιτικές επιλογές της πλειοψηφίας είναι η χειρίστη,σε διαβεβαιώ! Αλλά παρόλα αυτά τις σέβομαι, και προσπαθώ να τις αλλάξω πείθοντας τον κόσμο μέσα από τα γραφτά μου,όχι επιβάλλοντας τους τις απόψεις μου με τη βία και το τραμπούκο.

Νομίζω όμως ότι καταλαβαίνεις πολύ καλά το σαθρό των επιχειρημάτων σου. Αν θες να συνεχίσεις "για την τιμή των όπλων" τουλάχιστο κράτα μια πιο φιλοδημοκρατική στάση.Γιατί τα όσα έγραψες περί καψίματος μιας κοινωνίας που δεν ψηφίζει τις δικες σου προτιμήσεις,είναι το λιγότερο αυταρχικά.

DennisV είπε...

@Ανώνυμος 27/12/08 00:57
Ως 18αρης, φιλε μου δεν βλεπω καμια αντιδραση στο status quo απο τους συνομιλικους μου. Ειτε ψηφιζουν οτι και οι γονεις τους ειτε σχεδιαζουν να μεταναστευσουν στο εξωτερικο και να αφησουν την ΕΛ-λαδα στους ΕΛ-ληνες.
Πιστεψε με δεν θα με πειραζε να καψουν αστυνομικους σταθμους, υπουργεια, ακομη και τραπεζες (για μενα το τραπεζικο συστημα βασιζεται σε μια απατη βλ. Fractional Reserve Banking System). Αν εξαφανιζοταν απο τον χαρτη και η Εκαλη, ε ακομη καλυτερα!
Ομως αλλο αυτο και αλλο να καις πανεπιστημια (εστω κρατικα...), μικρομαγαζακια, ή και το Χριστουγεννιατικο δεντρο (τετοια καφριλα πια...). Ποιος οργισμενος νεος θα εκαιγε την ιδια του την πολη, στην τελικη; Δεν χτιζουν το μελλον τους αν (3%) ειναι "προλεταριοι" και οχι προβοκατορες ή lifestyle suburbian "anarchists" , το KAINE. Και αλλοτε βγηκαν οι απελπισμενοι να τα σπασουν και Ροβεσπιεροι και Λενιν ακολουθησαν (αυτο ειναι και το μυνημα του προηγουμενου σχολιου μου). Αν θελουμε εναν νεο Πασα να μας εχει δουλα και κυρα, ας βγουμε ολοι να τα σπασουμε προκαλωντας χαος καινα δειτε πως οι μικροαστοι εχουν εναν Χιτλερ ετοιμο για να τους "προστατευσει" απο τους "αναρχικους". Και τοτε θα ειναι πολυ αργα για ολους μας...

Ανώνυμος είπε...

Δεν υποστηρίζω κανένα κάψιμο. Λέω όμως ότι το κατανοώ. Και στην αμερικανική επανάσταση, που αναφέρει και ο DennisV, συνέβησαν καψίματα. Τα καψίματα δεν αλλάζουν τον κόσμο. Είναι όμως ένδειξη μιας οργής, που αν αξιοποιηθεί αποτελεσματικά, μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.

Ανώνυμος είπε...

DennisV, συμφωνώ ότι και οι 18ρηδες είναι κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση των γονιών τους. Επίτρεψέ μου όμως να έχω άλλη γνώμη για τους 15ρηδες. Ως πιο ζυμωμένοι με το ίντερνετ και ως λιγότερο αλλοτριωμένοι, νομίζω ότι δε θα ενταχτούν με το καλημέρα της εισαγωγής τους στα πανεπιστήμια στη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ. Μένει βέβαια να το δούμε. Αλλά ας μην είμαστε μάντεις.

DennisV είπε...

Αναμφιβολα υπηρξε βια! Αλλα ηταν κυριως κατα των κατακτητων και οχι των δυναστευομενων (μικροαστοι), αν διαβασετε προσεκτικα αυτα που γραφω θα καταλαβετε την ενσταση και την απαισιοδοξια μου.
Δειτε πως ξεκινησε η Γαλλικη Επανασταση και πως κατεληξε και θα καταλαβετε ακομη καλυτερα...
http://en.wikipedia.org/wiki/French_Revolution
http://en.wikipedia.org/wiki/Reign_of_Terror

Πολλοι ισχυριζονται πως το εθνικιστικο γραφειοκρατικο κρατος που εφερε η Γαλλικη Επανασταση ειναι πολυ χειροτερο απο τους Λουδοβικους που ποτε δεν ειχαν την δυναμη που το "λαικο" κρατος απεκτησε με τον καιρο, οδηγωντας στο οιωνει-Οργουελλιανο συγχρονο κρατος.

Ανώνυμος είπε...

Μα και τώρα, η βία στρέφεται κυρίως κατά των κατακτητών (μπάτσοι, τράπεζες, πολυεθνικές). Τα σπασίματα μικροκαταστηματαρχών έγιναν σε πολλές περιπτώσεις από ασφαλίτες. Αλλά η κυρίως οργή στρέφεται εναντίον των δυναστών, όχι των δυναστευομένων.

DennisV είπε...

"Είναι όμως ένδειξη μιας οργής, που αν αξιοποιηθεί αποτελεσματικά, μπορεί να αλλάξει τον κόσμο"
Τι να πω ...μακαρι! Η αληθεια ειναι πως δεν εμπιστευομαι καθολου αυτα που προβαλλει (ή ακριβεστερα τον τροπο που τα προβαλλει) η τηλεοραση. Κοινως αμα η τηλεοραση το προβαλλει ως σταση και οχι ως "αναρχοτεντυμποισμους" εγω εμπιστοσυνη ΔΕΝ ΕΧΩ.

Το κειμενο αυτο ειναι του Χαγιεκ, εγω απλα εβαλα την λεξη "revolution" αντι για "central planning"

The effect of the people's agreeing that there must be revolution, without agreeing on the ends, will be rather as if a group of people were to commit themselves to take a journey together without agreeing where they want to go; with the result that they may all have to make a journey which most of them do not want at all.

Ανώνυμος είπε...

Επίσης, ο μικροκαταστηματάρχης που ψηφίζει ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ κατά τη γνώμη μου δεν είναι αθώος. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι του καις το μαγαζί. Αλλά αθώος, δεν είναι.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή από τα επεισόδια δε γίνεται σαφές το αίτημα ότι θέλουμε λιγότερη μπατσοκρατία; Νομίζω ότι αυτός ο -σαφής, σαφέστατος- στόχος είναι μια καλή αρχή.

DennisV είπε...

27/12/08 01:37 Aνωνυμος
Θελουμε, ακριβως...
Ομως πολλοι δεν θελουν και οι Καρατζαφερηδες ειναι ετοιμοι να ριξουν τα διχτυα τους...

Ανώνυμος είπε...

Σύμφωνοι. Αλλά δεν μπορείς να καταδικάζεις την οργή ενός νέου επειδή αργότερα θα την εκμεταλλευτεί ο Καρατζαφέρης.

Εγώ σέβομαι την οργή των νέων και νομίζω ότι είναι απολύτως δικαιολογημένη. Και νομίζω ότι ο μόνος τρόπος για να αλλάξει αυτή η κωλοχώρα είναι να την γκρεμίσεις.

Ευτυχώς εγώ κατάφερα και έφυγα νωρίς και το ίδιο θα συμβούλευα και στους νεότερους. Μακριά από την Ελλάδα!

Ανώνυμος είπε...

http://uk.youtube.com/watch?v=qDC0qcf0kzE&eurl

Ανώνυμος είπε...

Επίσης, μιλάτε για τους νέους υπονοώντας ότι περίπου όλοι είναι κουκουλοφόροι με μολότοφ. Οι τελευταίοι ήταν μια ισχνή μειοψηφία. Η μαζική -και ειρηνική- κινητοποίηση των νέων ήταν πρωτοφανής.

Και δεν είναι ανορθολογική και ρομαντική και εξιδανικευμένη η οργή τους. Η δική σας ματιά είναι θολωμένη και, επιτρέψτε μου, κακοπροαίρετη.

DennisV είπε...

02:45 Ανώνυμος
Nαι, αυτο πιστευω και εγω πως οι ταραξιες ειναι μια πολυ μικρη μειοψηφια. Αυτο πητε το στους εκπροσωπους του minitrue που μας παρουσιαζουν (τους νεους) σαν καφρους που θα εκαιγαν την ιδια τους την πολη

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό κείμενο, το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούν καν να μιλούν εξ ονόματος των νέων, ή μη μόνον των "δικών" τους, των οποίων το ποσοστό είναι όσο και των κομμάτων τους.
Κι εγώ νέος είμαι αλλά καμιά συμπάθεια δεν έχω προς ό,τι εκφράζουν οι συγκεκριμένοι, ποιος βέβαια θα ρωτήσει, έχουμε δει στα πανεπιστήμια πώς λειτουργεί "η δημοκρατία τους" (για να μιμηθώ το αναρχικό τσιτάτο).
Αρκεί δηλ. να βγουν 5-10.000 άτομα στο δρόμο, εκ των οποίων τα 500-1000 θα καταστρέφουν και θα λεηλατούν, για να γίνει λόγος από τα ΜΜΕ για "μεγάλη λαίκή κινητοποίηση" και τέτοιες μπούρδες.
Και έχουμε κι εδώ τους συντρόφους, να μας θεωρούν κλινικά ηλίθιους με τον αυθορμητισμό του πράγματος, όπως με τις καταλήψεις σχολείων, για τις οποίες αποφασίζουν -λέει- τα 16χρονα του "συντονιστικού" της τάδε περιοχής, είναι ένα ερώτημα βέβαια το συντονιστικό αυτό ποιος το συντονίζει.

Είναι τόσο υποκριτικό και ψεύτικο το θέμα που δεν εξηγείται παρά μόνον με τη μεταπολιτευτική αφασία της ελληνικής κοινωνίας, τον μιθριδατισμό απέναντι στην αριστερίστικη φρασεολογία, μπορείς να κάνεις μέχρι και έγκλημα, αρκεί να το επενδύσεις με όρους κοινωνικής αδικίας και επανάστασης, μέχρι κι ο κατηγορούμενος αστυνομικός την κατάλαβε τη δουλειά και άρχιζε να το παίζει χτυπημένος απ'την μοίρα.
Βαθέως αντιδημοκρατικά άτομα που παριστάνουν ότι εξεγείρονται, ενώ απλώς κάνουν την επαναστατική τους γυμναστική ή χτίζουν πολιτικές καριέρες αλά Τσίπρας εκ του ασφαλούς, η ασυλία που τους παρέχει το σύστημα, που υποτίθεται ότι μάχονται, είναι δεδομένη.

Roark είπε...

Πάρα πολλά σχόλια, οπότε αναγκαστικά απαντώ επιγραμματικά στα τελευταία.

Στον ανώνυμο των 02:45, μάλλον παρανοήσατε αυτά που διαβάσατε. Δεν λέω ότι η οργή είναι ρομαντική και εξιδανικευμένη. Λέω ότι είναι αυθόρμητο συναίσθημα. Ρομαντική και εξιδανικευμένη είναι η αντίληψη μου εμείς έχουμε για τους νέους, γεγονός που τους κάνει πρόσφορο αντικείμενο ιδεολογικής και πολιτική καπηλείας. Το πρόβλημα που θέλω να επισημάνω δεν είναι ούτε οι νέοι, ούτε η συμπεριφορά τους. Εμείς εξιδανικεύουμε τους νέους, σε εμάς απευθύνονται οι καπηλευτές. Οι νέοι είναι απλά το μέσο για το πολιτικό τους μάρκετινγκ.

Η διαφορά μας με τους ανήλικους έφηβους, είναι ότι εμείς υπήρξαμε έφηβοι, ενώ αυτοί δεν είναι ενήλικες ολοκληρωμένες αυτόφωτες προσωπικότητες. Θυμάμαι τον εαυτό μου να συμμετέχει στις καταλήψεις του Γυμνασίου μου το 1991, και τις πολιτικές ηλιθιότητες που έλεγα. Κάνω την αυτοκριτική μου και σήμερα ντρέπομαι για την τότε συμπεριφορά μου. Με την ίδια αυστηρότητα που κρίνω τον εαυτό μου στην ηλικία τους, κρίνω και τους σημερινούς νέους. Αντίθετα, οι κόλακες της ανωριμότητας επενδύουν πολιτικά στην τάση μας να εξιδανικεύουμε την νεότητα. Με τελικά θύματα τους ίδιους τους νέους, των οποίων θυσιάζουν την ομαλή πορεία κοινωνικοποίησης.

Στον ανώνυμο των 01:47, ναι και γω συμφωνώ ότι η βέλτιστη λύση είναι η μετανάστευση. Για όσους όμως για διάφορους λόγους δεν μπορούν να μεταναστεύσουν, πρέπει να υπάρξει μια διέξοδος από το τέλμα.


Στον ανώνυμο των 01:37, όχι δεν είναι σαφές. Γιατί εκτός από το τί λες έχει σημασία πώς το λες. Όταν διαλύεις το αίσθημα ασφάλειας των υπόλοιπων πολιτών με τις πράξεις σου, τότε όχι μόν καταδικάζεις το αίτημά σου, αλλά το αποξενώνεις από την πλατιά μάζα της κοινωνίας, που την συγκροτούν φιλήσυχοι μετριοπαθείς πολίτες. Αυτοί, ακόμα και αν αρχικά έβλεπαν το αίτημα με συμπάθεια τελικά καταλήγουν στο άλλο άκρο, όταν αισθανθούν απειλή. Εδώ και 20 μέρες η αυθαίρετη αστυνομική βία έχει γιγαντωθεί. Περαστικοί δέρνονται, προσάγονται και κατηγορούνται με κακουργήματα! Κι όμως, η ανοχή της κοινωνίας στην αστυνομική κατάχρηση εξουσίας δεν μειώνεται αλλά αντίθετα αυξάνεται! Γιατί η βία των αρχικών αντιδράσεων τρόμαξε τόσο τους πολίτες, που τους έκανε πρόθυμους να κάνουν τα στραβά μάτια μπροστά στην αστυνομική βία, προκειμένου να προστατευούν.

Ανώνυμος είπε...

"Δηλαδή από τα επεισόδια δε γίνεται σαφές το αίτημα ότι θέλουμε λιγότερη μπατσοκρατία; Νομίζω ότι αυτός ο -σαφής, σαφέστατος- στόχος είναι μια καλή αρχή."

Επί της αρχής, "μπατσοκρατία" είναι, σύμφωνα με τη βεμπεριανή ανάλυση, η φυσική κατάσταση της παρούσας μορφής κοινωνικής οργάνωσης, το κρατικό μονοπώλιο της βίας, το μόνο που ως φιλελεύθερος δέχομαι, παρόλο που αν ζούσα σε μια πραγματικά φιλελεύθερη χώρα όπως η πέραν του ατλαντικού, θα είχα συνταγματικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα στην οπλοκατοχή.
Τότε σε μια ανάλογη κατάσταση παράλυσης, αν έβλεπα ότι κάποιος ατιμώρητα καταστρέφει την περιουσία μου θα τον πυροβολούσα (στα πόδια, για αρχή), και μικρό (για σας) το κακό, δεδομένου ότι καταπώς λέτε θα ήταν σίγουρα "ασφαλίτης".
Αν πάλι υπονοείτε με τον όρο την κατάχρηση εξουσίας από αστυνομικούς,
τότε η πρόταση στερείται λογικής, μεταφράζεται ως "εγκληματώ, επειδή θέλω λιγότερη αστυνομία".
Όχι ότι περίμενα να βρω βέβαια.

"Εγώ σέβομαι την οργή των νέων και νομίζω ότι είναι απολύτως δικαιολογημένη. Και νομίζω ότι ο μόνος τρόπος για να αλλάξει αυτή η κωλοχώρα είναι να την γκρεμίσεις.
Ευτυχώς εγώ κατάφερα και έφυγα νωρίς και το ίδιο θα συμβούλευα και στους νεότερους. Μακριά από την Ελλάδα!"

Η συμβουλή σας ποια είναι, να φύγουν αφού την γκρεμίσουν τελείως ή λίγο πιο πριν?
Ο πιο επιεικής -λόγω των εορτών- χαρακτηρισμός για τα παραπάνω είναι αυτός της ψυχικής διαταραχής, ελαφράς μορφής, ώστε το άτομο να περνιέται για φυσιολογικό και να μπορεί να συμμετέχει τυπικά σε μια συζήτηση.
Το ευχάριστο είναι ότι έχετε φύγει, το δυσάρεστο είναι ότι μαζί με σας έχουν φύγει και πολλοί άλλοι που δεν έπρεπε, ακριβώς λόγω της επικράτησης των δικών σας αντιλήψεων και "αλλαγών" σε αυτήν την κωλοχώρα.

"Επίσης, ο μικροκαταστηματάρχης που ψηφίζει ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ κατά τη γνώμη μου δεν είναι αθώος. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι του καις το μαγαζί. Αλλά αθώος, δεν είναι."

Γι'αυτό υπάρχουν τα λαϊκά δικαστήρια, για να μη φτάνουμε σε φαινόμενα αυτοδικίας "αγανακτισμένων νέων", πότε επιτέλους θα αρχίσει η σωστή οργάνωση του κινήματος?
Είναι να εκπλήσσεται κάθε φορά κανείς με την φασίζουσα ακροαριστερή λογική, τη μόνη πλέον ακραία που μπορεί να διατυπώνεται χωρίς ο φορέας της να εισπράττει χλεύη αλλά ανοχή, αν όχι έπαινο, υπάρχουν δηλαδή ακόμη αρκετοί άνθρωποι -σε αυτήν την κωλοχώρα- που θα μπορούσαν "να συζητήσουν" επί αυτής της βάσης.

Ανώνυμος είπε...

"Και, to make a long story short, αυτο που με έχει ενοχλήσει απίστευτα στην αρθρογραφία σας αυτές τις μέρες, είναι ότι τόσο καιρό καταδικάζετε αναφανδόν τη νοικοκυρά που έσπασε το πιάτο και δε λέτε κουβέντα για τον σύζυγο που τη σπάει στο ξύλο για δεκαετίες."

Thumbs up!

Nievskii είπε...

η πρόταση μεταφράζεται ως "εγκληματώ, επειδή θέλω λιγότερη αστυνομία".
Όχι ότι περίμενα να βρω βέβαια


Ενδιαφέρον, εδώ ακριβώς βρίσκεται το νόημα. Υπάρχουν δυο ειδών αντιδράσεις. Η αντίδραση θέλω περισσότερη αστυνόμευση και η αντίδραση ούτε η περισσότερη αστυνόμευση φτάνει. Αν για πέντε σπασίματα που γίνονταν σε μια πορεία στα Εξάρχεια η συνηθισμένη αντίδραση ήταν γαμήστε τους αναρχικούς, η αντίδραση αυτές τις μέρες ήταν η αντίθετη: οι περίοικοι να διώχνουν τους μπάτσους από την περιοχή τους, είτε Γκύζη λέγεται, είτε Κοραή, είτε Φάληρο, είτε αλλού, γιατί ήξεραν ότι δεν μπορούσαν να τους προστατεύσουν και η παρουσία τους περισσότερο κίνδυνο δημιουργούσε. Τώρα κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά την πρόταση για περισσότερη αστυνόμευση.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι η ελληνική αστυνομία με την επιλογή που και πότε και πόσο ασκεί καταστολή ασκεί πολιτική ταυτόχρονα. Από τη μια μεριά είναι οι συντηρητικοί ψηφοφόροι, γέροι/γριές, μαγαζάτορες κλπ. που λένε ότι αισθάνονται ανασφάλεια και ζητούν περισσότερη αστυνόμευση. Από την άλλη μεριά οι νέοι/νέες που είναι τα θύματα, αφού συχνά έχουν περίεργη/μαλακισμένη συμπεριφορά, μαλλιά ρούχα, κάνουν μικροπαραβάσεις του νόμου κλπ. που δεν έχουν κανένα λόγο. Όταν φωνάζουν οι γέροι, τα κανάλια και γενικά ο κυρίαρχος λόγος προσανατολίζεται προς τα εκεί το αποτέλεσμα είναι δεκάδες φόνοι νέων, μεταναστών κ.ο.κ. και επίσης συζυγοκτονίες - το 10% των συζυγοκτονιών στην Ελλάδα διαπράττεται από μπάτσους! - κακοποίησεις γυναικών, μεταναστών, Ρομά, νέων, προφυλακίσεις αναρχικών για 18μήνες για αδικήματα που έχουν 3 μήνες ποινή και τελικά αθώωση στο δικαστήριο κ.ο.κ.

Επειδή πολίτες είναι και οι γέροι και οι νέοι, οι νέοι, οι ακροαριστεροί, οι αναρχικοί κλπ. έχουν ένα τρόπο να εμποδίζουν να συμβαίνουν τακτικά τέτοια φαινόμενα: να υπάρχει πολύ μεγάλο κόστος για κάθε ξυλοδαρμό, προφυλάκιση, φόνο κ.ο.κ. Αυτό φαίνεται ότι δουλεύει για τους αναρχικούς: προτιμά η πολιτεία να αποφυλακίζει τους παρανόμως συνήθως προφυλακισμένους όταν αρχίζουν να ζορίζουν τα πράγματα με καψίματα, σπασίματα και άλλες "ευγενείς" πράξεις.

Η λύση στο τωρινό πρόβλημα που θα είχε τις λιγότερες επιπτώσεις θα ήταν η αστυνομία να είναι ακριβοδίκαιη. Και οι επίορκοι αστυνομικοί να πηγαίνουν σπίτια τους. Αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι αυτή η περίπτωση, δεν είναι αυτή η ελληνική αστυνομία. Και αυτό, για μια μερίδα του πληθυσμού κάνει την παραβατικότητα την μόνη ορθολογική επιλογή ως πολιτική πράξη. Η γενικευμένη παραβατικότητα των ημερών δεν ήταν παραβατικότητα που έχει να κάνει με κλοπές ή χουλιγκανισμούς μόνο. Είχε και πολιτικά κίνητρα. Μπορούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια και να λέμε ότι έχουν δικαιώματα μόνο οι μαγαζάτορες - και να βιαιοπραγούν ατιμωρητί - και να παραβλέπουμε τις επιθυμίες των υπολοίπων πολιτών. Όμως οι βασικότεροι στόχοι αυτές τις μέρες ήταν οι τράπεζες - μόνο στην Ρόδο λ.χ. κάηκαν 40 υποκαταστήματα τραπεζών! - και τα αστυνομικά τμήματα. Αν γινόντουσαν επιθέσεις μόνο στα αστυνομικά τμήματα θα λέγαμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα; Μάλλον όχι θα έλεγα, αλλά η τάση κανείς να βλέπει μόνο ό,τι τον συμφέρει έχει αυτό το πρόβλημα. Το κλίμα γενικευμένη ανομίας και περιφρόνησης της αστυνομίας είναι γεγονός και δυστυχώς δεν υπάρχει καμιά σοβαρή πρόταση για να αναστραφεί το κλίμα.

Σήμερα πήγα κάτω στο κέντρο να ψωνίσω. Από το Σύνταγμα μέχρι το κατειλημένο Πολυτέχνειο - πήγα και στην Στουρνάρη, αλλά το Πλαίσιο ήταν ολοσχερώς κατεστραμμένο - δεν είδα πουθενά αστυνομικούς. Στην Ζωοδόχου Πηγής και Ακαδημίας, στην Σόλωνος και Μπενάκη, και σε άλλα σημεία που στάθμευαν συνήθως διμοιρίες των ΜΑΤ δεν υπήρχε καμία, πράγμα που έχω χρόνια να δω. Κι αυτό σημαίνει ένα και μόνο πράγμα: οι αναρχικοί κέρδισαν. Μπορούμε να κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα ή να βρούμε τρόπους να ενώσουμε τα διεστώτα, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου απέναντι στην αστυνομία και ειδικά σε αυτούς που έχουν τα σοβαρότερα παράπονα απέναντί της, να αποκατασταθεί η αυτοπεποίθηση της αστυνομίας - στην αυτοψία που έγινε στον χώρο των πυροβολισμών οι αστυνομικοί δεν τολμούσαν να μπουν στον χώρο τους πολυβολείου γιατί ήξεραν ότι είναι κατάληψη και φοβόντουσαν τι μπορεί να συναντήσουν στα χαλάσματα και κάνανε αυτοψία μόνο γύρω από το κτήριο του πολυβολείου! - να ηρεμήσουν τα οξυμένα πάθη, να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ των κοινωνικών φορέων που εκφράζουν κοινωνικές τάξεις και να σκεφτούμε τρόπους ώστε στο μέλλον να μην υπάρχουν τέτοιες κρίσεις - να υπάρχουν μηχανισμοί εκτόνωσης και να συζητηθεί ο ρόλος των παραδοσιακών ΜΜΕ εν προκειμένω. Ζήσαμε την μεγαλύτερη έκρηξη βίας στην μεταπολίτευση όλοι πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν θέλουμε να ζήσουμε ξανά τα ίδια. Ο Σαρκοζύ το κατάλαβε στην Γαλλία, θυσιάζοντας όμως μια μεταρρύθμιση που ήθελε να κάνει, μεγάλο κόστος κατά τη γνώμη μου, αλλά κόστος που το πλήρωσε γιατί υπήρξε μέρος του προβλήματος στο παρελθόν. Ευτυχώς η ΝΔ θα φύγει από την εξουσία και αυτό θα εκτονώσει την κατάσταση. Αλλά μέχρι να φύγει η ΝΔ θα είναι έρμαιο κάθε κοινωνικής ομάδας που θα θέλει να τα σπάσει. Γιατί θα ξέρουν όλοι ότι η βία είναι η μόνη γλώσσα που μιλά και καταλαβαίνει η κυβέρνηση.

Nikitas Larin είπε...

@ anonymos:
"Και, to make a long story short, αυτο που με έχει ενοχλήσει απίστευτα στην αρθρογραφία σας αυτές τις μέρες, είναι ότι τόσο καιρό καταδικάζετε αναφανδόν τη νοικοκυρά που έσπασε το πιάτο και δε λέτε κουβέντα για τον σύζυγο που τη σπάει στο ξύλο για δεκαετίες."

Με συγχορείς αγαπητέ αλλά η νοημοσύνη μας φτάνει για να κατηγορήσουμε την "νοικοκυρά" για ανοχή στο έγκλημα που διαπράττεται εις βάρος της και επειδή δεν το θίγει η ιδία, απο τον εγωκεντρισμό μας αμα θες να το πεις, της το καταδεικνύουμε.
Το έγκλημα που γίνεται εις βάρος της είναι διακριτό με γυμνό οφθαλμό γι αυτό ως "ψείρες" που είμαστε, το σνομπάρουμε και ψάχνουμε πιο βαθειά.
Ελπίζω να σε κατατόπισα.

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς που υπάρχει και ο Nievskii και σώζει τη τιμή του μπλογκ. Όλοι οι υπόλοιποι είναι του στιλ "γαμήστε τα κ*λόπαιδα!", χωρίς να κάνουν τον κόπο να σκεφτούν μήπως υπάρχει κάποια κοινωνική αιτία πίσω από τις πράξει και μήπως όντως οι μπάτσοι είναι δολοφονικά όργανα που μισούν την κοινωνία.

Ανώνυμος είπε...

Παρακολουθώ μέρες τωρα τη συζήτηση με ενδιαφέρον δυστυχώς δεν έχω το χρόνο να συνεισφέρω γιατί ανήκω στην κατηγορία των αστών που βάζουν το κέρδος πάνω από τον άνθρωπο. Εξ'αυτού δεν υπάρχουν "καθημερινές και σχόλες" που έλεγε κι ο Ελύτης. Ή "για τα λεφτά τα κάνω όλα" που λέει και το λαϊκό άσμα.

Αλλά είναι και ο θεωρητικός οίστρος (αλογόμυγα δηλαδή) που με τσιμπάει. Θυμήθηκα λοιπόν διαβάζοντας την παραπάνω συζήτηση περί νέων αυτό που είπε ο Λακάν στους εξεγερμένους φοιτητές της Vincennes τον Μάη του 68: Ce que vous voulez, c'est un maitre. Ενέτασσε μ'αυτό ο Λακάν τους νέους στον λόγο του υστερικού. Δεν θα σας κουράσω με αναλύσεις, αλλά απλώς θα αναφερθώ στο πως εννοεί τον λόγο του υστερικού στο Σεμινάριο XVII. "Θέλει έναν κύριο πάνω στον οποίο βασιλεύει. Βασιλεύει, αλλά δεν κυβερνά."

Τι έχουμε λοιπόν εδώ; Μια βασική ανατροπή. Αντιλαμβάνεται το λόγο των εξεγερμένων όχι ως ένα αίτημα αντίδρασης στην υπάρχουσα πραγματικότητα και κατάργησης της, αλλά ως ένα αίτημα εξουσίας. Μιας εξουσίας όμως που θα κυβερνά (θα σχεδιάζει δηλαδή κεντρικά) αλλά η οποία θα δέχεται την βασιλεία (των νέων, των εξεγερμένων) επάνω της.

Θέλουν δηλαδή ένα κράτος που θα σκέφτεται πριν από αυτούς γι'αυτούς, που θα τους σπουδάζει, θα τους βρίσκει δουλειά, θα τους φροντίζει με λίγα λόγια, αλλά που θα αφήνει ταυτόχρονα την δυνατότητα σε αυτούς να βασιλεύουν. Να λένε μεγάλα λόγια που ακούγονται ωραία δηλαδή, να θεωρητικολογούν ασυστόλως, να ασχολούνται με τον πολιτισμό (όχι πολύ βαθιά όμως μην μας πειράξει).

Ο Λακάν έλεγε και κάτι άλλο αμέσως μετά: Μα αυτός ο κύριος υπάρχει, είναι ο Πομπιντού. Και σε μας υπάρχει 30 χρόνια τώρα. Είναι η κεντροαριστερά. Τελικά το αίτημα είναι η επιστροφή στην δεκαετία του 80 με τις τεράστιες προσλήψεις στο δημόσιο, τις αυξήσεις μισθών, την ευημερία βασισμένη στις υποτιμήσεις και στον δανεισμό. Τώρα που αυτό δεν γίνεται το αίτημα είναι σαφές. Γιατί εμείς να μην ζήσουμε όπως οι γονείς μας; Γιατί να μην βασιλέψουμε κι εμείς;

Τελειώνοντας θα θυμηθώ το γνωστό σύνθημα, υπάρχει ένας άλλος κόσμος και είναι εφικτός. Και θα συμφωνήσω απολύτως μαζί του. Υπήρξε και υπάρχει αυτός ο κόσμος. Για 70 χρόνια στην ΕΣΣΔ, 50 χρόνια στην Ανατολική Ευρώπη και ακόμα στην Κούβα, την βόρεια Κορέα και με πολλές ελπίδες χτίζεται στην Βενεζουέλα.

Να είμαστε καθαροί λοιπόν. Ποιόν κόσμο θελουμε; θέλουμε σοσιαλισμό ή καπιταλισμό; Γιατί, όπως λέει και ο Μίζες, τρίτος δρόμος δεν υπάρχει. Μάλλον σαν κοινωνία είμαστε διχασμένοι. Καλό είναι λοιπόν να συμπαραττόμαστε αυτοί που επιλέγουν την ελευθερία και την ατομικότητα, απέναντι στον κεντρικό σχεδιασμό και στην θυσία του ατόμου στην συλλογικότητα.

Και καλό είναι οι ιδέες μας να είναι καθαρές γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από την επανάληψη των ιδεών της ελευθερίας.

Nievskii είπε...

Αντιλαμβάνεται το λόγο των εξεγερμένων όχι ως ένα αίτημα αντίδρασης στην υπάρχουσα πραγματικότητα και κατάργησης της, αλλά ως ένα αίτημα εξουσίας

Αρώτηξις: αυτά τα έγραψε ο Λακάν στην στρουκτουραλιστική φάση του ή στην μεταστρουκτουραλιστική; Γιατί αντιλαμβάνομαι ότι όλοι οι στρουκτουραλιστές θα συμφωνούσαν με την παραπάνω θέση, τουλάχιστον κατά το ήμισυ, αφού μεγάλης κλίμακας αντιδράσεις έχουν πάντα στόχο τις υπάρχουσε δομές της εξουσίας.

Το δεύτερο μέρος το βρίσκω λίγο ρηχό: δεν υπάρχει μόνο η μαρξιστική αριστερά. Ούτε υπήρχε μόνο η ΕΣΣΔ το 1968. Τα ιδιαίτερα επιδραστικά ρεύματα της αυτονομίας λ.χ. με Λυοτάρ, Καστοριάδη κλπ. ήταν ιδιαίτερα κριτικά των σοσιαλιστικών καθεστώτων. Ούτε οι αναρχικοί είναι μαρξιστές. Το δίπολο ατομικότητα-συλλογικότητα είναι επίπλαστο. Πάντως εγώ ψηφίζω καπιταλισμό με όλα τα κακά του και τα καλά του.

DennisV είπε...

θέλουμε σοσιαλισμό ή καπιταλισμό;

Και ομως φτασαμε σ΄ ενα σημειο που ο "καπιταλισμος" και ο "σοσιαλισμος" ειναι τα δυο προσωπα του ιδιου τερατος: του κρατισμου

Για δειτε με ανοικτο μυαλο:

http://www.polyarchy.org/essays/english/capitalism.html
http://www.polyarchy.org/essays/english/socialism.html

Και δωστε feedback...

YΓ. Οπου ο Mises λεει καπιταλισμος ή σοσιαλισμος βαλτε Libertarianism versus Authoriarianism... Γιατι αυτο εννοουσε ο Mises.

Ανώνυμος είπε...

DennisV, αν τα τσακάλια της ΦΙΣ είχαν μυαλό θα σε είχαν κάνει πρόεδρο. Έχεις γράψει τα σωστότερα πράγματα εδώ μέσα τις τελευταίες μέρες.

Αλήθεια, γιατί δεν ανοίγεις ένα μπλογκ;

Ανώνυμος είπε...

@ Nievskii

Το quotation που βάζετε το έγραψα εγώ και είμαι στην κρυωμένη μου φάση τώρα. Υποτίμησα βλέπετε τις θερμοκρασίες των ημερών. Όσο για τον Λακάν τα είπε το 1968 στους φοιτητές και τα είπε στο σεμινάριο της επόμενης χρονιάς 1969-70. Σε τι φάση βρισκόταν θα σας γελάσω και για να είμαι ειλικρινής αυτές οι περιοδολογήσεις με βρίσκουν αδιάφορο αυτή τη στιγμή. Θα τις συζητούσα ευχαρίστως με ένα malt στο χέρι γύρω από ένα τζάκι, αλλά δεν είμαστε σε αυτή τη φάση τώρα.

Είναι λίγο βιαστικό το δεύτερο μέρος (δεν θα το έλεγα ρηχό, ή τουλάχιστον δεν έχω την ίδια με σας αίσθηση της ρηχότητας) και φυσικά αφαιρετικό λόγω χώρου και ευρέως κοινού. Πάντως δεν αναφέρθηκα σε θεωρητικούς της αριστεράς (αυτές οι συζητήσεις είναι για malt όπως προείπα). Αναφέρθηκα σε υπαρκτές πραγματικότητες, όπου οι ιδέες τις αριστεράς εφαρμόστηκαν. Δυστυχώς για τους θεωρητικούς γενικώς, υπάρχει η πραγματικότητα της οικονομίας και της αγοράς. Υπάρχουν οι πραγματικοί άνθρωποι που αγοράζουν και πουλάνε. Το ζήτημα λοιπόν είναι αν αυτό μπορούν να το κάνουν ελεύθερα ή όχι. Ελεύθερα σημαίνει να δρουν ατομικά. Αλλιώς υπακούουν στις επιταγές των συλλογικοτήτων.

@ DennisV
Διαβάζω τα γραπτά σας και πραγματικά χαίρομαι που ένας 18χρονος ασχολείται σοβαρά με την πολιτική φιλοσοφία ή με κάτι δύσκολο τέλος πάντων. Πρέπει να είστε απελπιστική μειοψηφία.

Δεν είμαι γνώστης της πολυαρχίας. Δεν θα ήθελα λοιπόν από μια διαγώνια ανάγνωση των quotations σας να βγάλω συμπεράσματα. Ελπίζω να βρω το χρόνο για να το κάνω και τότε υπόσχομαι να επανέλθω.

Πάντως ο Μίζες εννοούσε αυτό που είπε. Δεν ντρεπόταν να χρησιμοποιεί τη λέξη καπιταλισμός.

DennisV είπε...

Ανώνυμος 27/12/08 20:40
18αρης Προεδρος Κομματος; Θα ειχαν δικιο οι δεξιοι που συχναζουν εδω που λενε ΦΙΣ = "Συριζα με Καπιταλισμο". ΧΑΧΑΧΑ!!!
Ο Λογος που δεν ανοιγω blog, ειναι οτι θελει χρονο και γνωσεις που προς το παρον δεν εχω. Στο (μακρινο...) μελλον σιγουρα θα ανοιξω μπλογκ αλλα θελω να αφοσιωθω στις σπουδες, στην μελετη ελευθεριακης φιλοσοφιας και φυσικα στην φοιτητικη ζωη ;)
Σοβαρα, τωρα δεν θα γινομουν ποτε μελος κομματος λογω των αναρχικων μου ιδεωδων.
@ Pelerin
Ο Mises ειχε δικιο που το αποκαλουσε καπιταλισμο, οντως. Για σκεψου ομως το κρατος τι θελει να πιστευεις οτι ειναι Καπιταλισμος;

http://en.wikipedia.org/wiki/Mixed_Economy
http://en.wikipedia.org/wiki/Crony_capitalism
http://en.wikipedia.org/wiki/State_monopoly_capitalism

Το κρατος εχει ριξει τοσο προπαγανδιξολ στον ορο Καπιταλισμο κατηγορωντας τον για τον Κρατισμο που ειχε επιβαλλει το ιδιο, που εχει χασει το νοημα της η λεξη. Αν Καπιταλισμος ειναι το οικονομικο συστημα ή τροπος οργανωσης της παραγωγης που ο Adam Smith, o David Ricardo και ο Karl Marx μελετησαν και περιεγραψαν, τοτε το συστημα αυτο ειναι ΝΕΚΡΟ Το ιδιο ισχυει ακομη περισσοτερο για τον Σοσιαλισμο (Μαρξιανο και Αναρχικο), που εχει διαφθαρει ακομη περισσοτερο απο το χαδι του Λεβιαθαν.
Οσο για τον Mises ως Σοσιαλισμο θεωρουσε τον Κρατικο Σοσιαλισμο, στον οποιο η εφαρμογη του μαρξιστικου δογματος πιστευε (και αποδειχθηκε) οτι θα οδηγησει. Δεν ανελυσε Αναρχικες εκδοχες του Σοσιαλισμου, επειδη ετσι και αλλιως οι αναρχικοι ηταν παριες για τους "επιστημονικους" σοσιαλιστες (αλλα αυτο ειναι τεραστια κουβεντα...). Πιστευω πως η αναλυση του Κρατικου Σοσιαλισμου του Mises ειναι ολοσωστη. Ομως η συγχυση του (κλασσικου) σοσιαλισμου με τον Κευσιανισμο τον οδηγησε σε μια υπερεμφαση των διαφορων του (κλασσικου) φιλελευθερισμου με τον (κλασσικο) σοσιαλισμο (Μαρξιστικο και μη) που δημιουργει ενα τειχος μεταξυ σοσιαλισμου και φιλελευθερισμου που δεν θα επρεπε να υπαρχει. Προτιμω τον ορισμο του Rothbard:

Thus, with Liberalism abandoned from within, there was no longer a party of Hope in the Western world, no longer a "Left" movement to lead a struggle against the State and against the unbreached remainder of the Old Order. Into this gap, into this void created by the drying up of radical liberalism, there stepped a new movement: Socialism. Libertarians of the present day are accustomed to think of socialism as the polar opposite of the libertarian creed. But this is a grave mistake, responsible for a severe ideological disorientation of libertarians in the present world. As we have seen, Conservatism was the polar opposite of liberty; and socialism, while to the "left" of conservatism, was essentially a confused, middle-of-the road movement. It was, and still is, middle-of-the road because it tries to achieve Liberal ends by the use of Conservative means.

http://mises.org/story/910

DennisV είπε...

In short, Russell Kirk, who claims that Socialism was the heir of classical liberalism, and Ronald Hamowy, who sees Socialism as the heir of Conservatism, are both right; for the question is on what aspect of this confused centrist movement we happen to be focussing. Socialism, like Liberalism and against Conservatism, accepted the industrial system and the liberal goals of freedom, reason, mobility, progress, higher living standards the masses, and an end to theocracy and war; but it tried to achieve these ends by the use of incompatible, Conservative means: statism, central planning, communitarianism, etc. Or rather, to be more precise, there were from the beginning two different strands within Socialism: one was the Right-wing, authoritarian strand, from Saint-Simon down, which glorified statism, hierarchy, and collectivism and which was thus a projection of Conservatism trying to accept and dominate the new industrial civilization. The other was the Left-wing, relatively libertarian strand, exemplified in their different ways by Marx and Bakunin, revolutionary and far more interested in achieving the libertarian goals of liberalism and socialism: but especially the smashing of the State apparatus to achieve the "withering away of the State" and the "end of the exploitation of man by man." Interestingly enough, the very Marxian phrase, the "replacement of the government of men by the administration of things," can be traced, by a circuitous route, from the great French radical laissez-faire liberals of the early nineteenth century, Charles Comte (no relation to Auguste Comte) and Charles Dunoyer. And so, too, may the concept of the "class struggle"; except that for Dunoyer and Comte the inherently antithetical classes were not businessmen vs. workers, but the producers in society (including free businessmen, workers, peasants, etc.) versus the exploiting classes constituting, and privileged by, the State apparatus. [4] Saint-Simon, at one time in his confused and chaotic life, was close to Comte and Dunoyer and picked up his class analysis from them, in the process characteristically getting the whole thing balled up and converting businessmen on the market, as well as feudal landlords and others of the State privileged, into "exploiters." Marx and Bakunin picked this up from the Saint-Simonians, and the result gravely misled the whole Left Socialist movement; for, then, in addition to smashing the repressive State, it became supposedly necessary to smash private capitalist ownership of the means of production. Rejecting private property, especially of capital, the Left Socialists were then trapped in a crucial inner contradiction: if the State is to disappear after the Revolution (immediately for Bakunin, gradually "withering" for Marx), then how is the "collective" to run its property without becoming an enormous State itself in fact even if not in name? This was a contradiction which neither the Marxists nor the Bakuninists were ever able to resolve.

Απο το ιδιο αρθρο.

Ανώνυμος είπε...

@DennisV
"Για σκεψου ομως το κρατος τι θελει να πιστευεις οτι ειναι Καπιταλισμος;"

Ειλικρινά δεν κατανοώ το παραπάνω. Τι θέλετε να πείτε; Ποιό κράτος; το δικό μας το ελληνικό ή το κράτος ως εννοιολογική κατηγορία; Τα κράτη βγάζουν ορισμούς;

Προσωπικά διαβάζω και κυττάω γύρω μου. Από αυτά καταλαβαίνω τι είναι καπιταλισμός. Δεν περιμένω να μου το πει κανείς. Ώστε είναι ΝΕΚΡΟΣ (με κεφαλαία κιόλας) ο καπιταλισμός;΄Εγώ τώρα γράφω σε ένα λάπτοπ ΗΡ με λογισμικό Windows Vista και Office. Για να φτιαχτούν τα παραπάνω χρειάστηκε η συνεργασία ανθρώπων από μακρινά μέρη όπως η Ινδία, η Κίνα, οι ΗΠΑ. για να έρθουν σε εμένα τα προϊόντα αυτά χρειάστηκε η συνεργασία επιπροσθέτως Ελλήνων και άλλων Ευρωπαίων. Συγγνώμη αλλά αυτό είναι ο καπιταλισμός κι αν είναι νεκρός τότε και το λάπτοπ μου είναι νεκρό. (τώρα καταλαβαίνω γιατί χθες βράδυ δεν τερμάτιζε την λειτουργία του. Επιθανάτιος ρόγχος ήταν :-))

Να με συγχωρείτε αλλά έχετε μπερδευτεί από την ανάγνωση των εννοιών κρατικός καπιταλισμός, κρατικός σοσιαλισμός, κλασσικός τοιούτος κλπ. Εγώ τα βλέπω λίγο πιό απλά. Καπιταλισμός είναι με χονδρές γραμμές ένα σύστημα που βασίζεται στην ελεύθερη συναλλαγή των ατόμων και στην συσσώρευση κεφαλαίου μέσω αυτής, η οποία συνολικά είναι επωφελής για όλη την κοινωνία. Σοσιαλισμός είναι το σύστημα που αρνείται (σε μεγάλο ή μικρό βαθμό) την ελεύθερη συναλλαγή και πιστεύει ότι η συσσώρευση κεφαλαίου μπορεί να επιτευχθεί μέσω του κεντρικού σχεδιασμού προς όφελος των συλλογικοτήτων. Με άλλα λόγια ο σοσιαλισμός στηρίζεται στην βασική ανασφάλεια του ανθρώπου ότι μπορεί να αποτύχει μόνος του. Στην πραγματικότητα η ιστορία δείχνει ότι την μεγαλύτερη ανάπτυξη την έχουμε όταν έχουμε ελεύθερη αγορά με όλες τις αποτυχίες της.

Τώρα για τον Ρόθμπαρντ τι να πω; Μη σοβαρή περίπτωση. Ιδίως αυτά περί διαχωρισμού του Μαρξ από τους άλλους σοσιαλιστές, κι ότι ο Μαρξ ήθελε την επίτευξη ελευθεριακών σκοπών είναι για γέλια. Ο άνθρωπος ήθελε να γίνει ηγέτης ενός μεγάλου κόμματος, ήθελε να κυβερνήσει και έψαχνε συμμαχίες με την αριστερά.

αυτά παθαίνουν όσοι κάνουν φιλελεύθερα (ή ελευθεριακά) κόμματα. Προς γνώση και συμμόρφωση.

DennisV είπε...

Σωστα ειναι αυτα που λετε σε γενικες γραμμες.
1) το κρατος (ή το προπαγανδιστικο του κομματι) δεν λεει οτι καπιταλισμος ειναι αυτο που λετε. Λενε οτι ειναι εκμεταλλευση, ιμπεριαλισμος κτλ. Ειδικα στην Ελλαδα δεν υπαρχουν πυρηνες υπερασπισης του καπιταλισμου δεν υπαρχει καμια αμφισβητηση στο δογμα αυτο. Αρα Καπιταλισμος=Ελευθερια τοτε λυπαμαι αλλα ο μεσος ανθρωπος διαφωνει με εσας! Ο ορος εχει φορτιστει τοσο αρνητικα απο το κρατος που δεν εχει νοημα να τον χρησιμοποιουμε ουτε να παιζουμε με τους ορους και να γινομαστε ευκολη λεια για τους κρατικους προπαγανδιστες.
2) Οντως τα βλεπετε αυτα... Ομως υπαρχουν πολλα που δεν βλεπετε... Δεν βλεπετε τις προστατευτικες ταριφες που το Κρατος επιβαλλει. Δεν βλεπετε οτι το χαρτι που οι κρατικοι μηχανισμοι αποκαλουν χρημα δεν εχει καλυψη Χρυσου. Σιγουρα βλεπετε την περιφημη "αναδιανομη του πλουτου" και τις περιφανες εθνικες φιρμες.

Ασημαντα ολα αυτα θα μου πειτε, το συστημα ειναι γενικα αγορικο.
Και ομως ολα αυτα τα "ασημαντα" ειναι που κανουν το οικονομικο μας συστημα περισσοτερο να μοιαζει με τον Μερκαντιλισμο παρα με τον (Βιομηχανικο) Καπιταλισμο. Λετε οτι αν οι ανθρωποι συνεργαζονται και ανταλλασσουν ελευθερα εχουμε a priori καπιταλισμο. Τοτε ο καπιταλισμος υπηρχε πολυ πριν τον 19ο αιωνα. Η πρωτογονη κοινωνια χωρις κρατος θα ειναι προτυπο καπιταλισμου συμφωνα με τον ορισμο σας! Επισης πρωτο-καπιταλισμο ειχαμε απο τον 10αι. εως τον 15αι. σε πολλες μεσαιωνικες πολεις (burgs) (Βενετια κτλ.). Oμως παρολα αυτα "μυστηριωδως" φτασαμε στον μερκαντιλισμο, ο οποιος συμφωνα με τον Σμιθ ηταν καταστροφικο οικονομικο δογμα. Το πως εδω (http://www.polyarchy.org/manifesto/english/past.past.html)
Ο Καπιταλισμος (ο original)
ηταν ενα ξεχωριστο κοινωνικο φαινομενο, σε σχεση με προηγουμενα επειδη συνδυαζε την ελευθερη αγορα με την θεληση για κοινωνικη προοδο. Και οι χειροτεροι εχθροι του τον θεωρουσαν ενα δυναμικο, προοδευτικο συστημα (μην νομιζετε πως ο Μαρξ ειναι ο cartoonιστικος αντι-καπιταλισμος αλα Τσιπρα)
Ομως (και μετα την κυριαρχια του "νεοφιλελευθερισμου)"
εχουμε: Το κρατος να παραγει λεφτα δια της πρεσας με γνωμονα τις "κοινωνικες" (κρατικες) αναγκες.
Το κρατος το παιζει εκκλησια με ξενα λεφτα ("κοινωνικη" προνοια)
Το κρατος ρυθμιζει την οικονομια με χιλιους τρεις τροπους (σε σχεση με τον 19ο αιωνα), με ταριφες, πλαφον, επιδοτησεις(Οι "φιλελευθεροι" Ρεπουπλικανοι ειναι μαστορες της τεχνης αυτης), εθνικες εταιριες κτλ.
Αυτα ειναι ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ αλλαγες στο καπιταλιστικο συστημα και τα φιλελευθερα στοιχεια ειναι απλα σταχτη στα ματια μας. Στην τελικη η εθελοντικη συνεργασια μεταξυ των ανθρωπων υπηρχε πολυ πριν τον Καπιταλισμο και ειναι απαραιτητη για τις κοινωνιες που δεν θελουν να καταρρευσουν (μη-Ελλαδα). Αλλα ο Λεβιαθαν ειναι, ηταν, και θα ειναι το εμποδιο για μια ανοικτη κοινωνια, για μια ελευθερη οικονομια(γιατι αγορα=ελευθερια), και για τα ατομικα δικαιωματα των "μελων" του. Μονο ο θανατος του Κρατους (ειδικα του Εθνους-Κρατους) θα οδηγησει σε αυτο που ονομαζετε Καπιταλισμο και αυτο που λεω εγω απλα ελευθερια.
Οσο για τον Σοσιαλισμο σας εχω παραπεμψει σε σελιδα την γνωμη σας θα μου την πειτε.
Ο Rothbard δεν ηταν ο πρωτος ουτε ο τελευταιος αναρχικος που "προδωσε" τις ιδεες του. Και ο Herbert Spencer (αναρχικος φιλελευθερος) εγινε συντηριτικοτερος οσο μεγαλωνε αλλα αυτο δεν τον ακυρωνει.
Και εγω δεν πιστευω στα κομματα και την κοινοβουλευτικη Ολιγαρχια.

ΥΓ. Οπως καταλαβαινετε εχουμε διαφορα λεξιλογιου, οχι ιδεων.

DennisV είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
DennisV είπε...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Για μενα αγορα σημαινει ελευθερη συνεργασια και ανταλλαγη μεταξυ των ανθρωπων. Αρα Κεντρικος σχεδιασμος και Αγορα δεν συνδυαζονται με ΤΙΠΟΤΑ. Αρα γενικα ιδιωτικος (μη-κρατικος) τομεας και "απαραιτητη" κρατικη παρεμβαση οπου η αγορα "αποτυγχανει" (κοινως ο βιαστης κατηγορει το θυμα) δεν σημαινει οικονομια της αγορας για εμενα. Ειναι νεο-μερκαντιλισμος. Επιχειρησεις και εμποροι για μενα (και τους φιλελευθερους οικονομολογους) δεν σημαινει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ οικονομια της αγορας γιατι αυτοι υπηρχαν και πριν τον Καπιταλισμο (οπως και μια καθηγητρια μου στην πολιτικη οικονομια μου εξηγησε οταν εθεσα το θεμα...)

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω αγαπητέ ότι ξεφύγαμε από το θέμα του θρεντ και δεν είναι ευγενικό για τον Ρορκ που το ξεκίνησε.

Με ιντρικάρετε πάντως να σας πω να πείτε στην καθηγήτρια σας να διαβάσει τον έμπορο της Βενετίας του Σαίξπηρ για να καταλάβει την διαφορά ανάμεσα στην προκαπιταλιστική και την καπιταλιστική οικονομία. Ιδιαίτερα να εμβαθύνει στο βασικό αίτημα του Σάιλοκ για σεβασμό της συναλλαγής που βασίζεται σε σύμβαση.

Επίσης να ξέρετε πως η πραγματικότητα είναι πάντα πιό περίπλοκη από τις έννοιες και ποτέ αυτές δεν θα τις βρείτε καθαρές στην ζώσα πραγματικότητα.

Ανώνυμος είπε...

Pos mporeite na eiste toso sigouroi gia ta kinitra kai tis anazitiseis mias olokliris genias neon, otan apo ta grafomena ton perissoteron apo esas einai pasifanestato oti pote den exete sikosei to kefali kai den exete amfisbitisei kamia eksousia pote sas?

O logos sas zexnei sintiritismo kai nafthalini, les kai exei bgei apo to mpaoulo kanenos papou Xiti h Ekofiti.

Perimenete loipon na empneete aksiopistia kai antikeimenikotita, otan bisodomeite me tetoio menos anathematizontas fainomena ton opoion h analisi proypothetei poly megalytero bathos apo ti rixotita ton prokatalipseon sas?

Gi' ayto, mallon, sas exoun afisei kairo tora na syndiallegeste metaksy sas entos ton orion tis mikris sextas sas...

DennisV είπε...

@πελεριν
Oντως το παρακανα(με)! Ομως για μενα ο ορος καπιταλισμος ειναι διαφοεριτικος απο οπως τον εννοειτε! Παντως σας προτεινω να σκεφτειτε καλα αυτα στα οποια σας παραπεμπω! Ας μεινουμε ομως εκει που συμφωνουμε: Ελευθερη αγορα (ελευθερια)=απαραιτητη προυποθεση για την ευημερια του ανθρωπου, Κεντρικος Σχεδιασμος (δουλεια) =απαραιτητη προυποθεση για την ευημερια του Κρατους (οχι των πολιτων!).
@ανωνυμος
Εσυ φιλε πως εισαι τοσο σιγουρος οτι ξερεις τα κινητρα της γενιας ΜΟΥ; Νεα γενια ειναι ορος κολλεκτιβιστικος που προυποθετει ολα τα μελη της να συμφωνουν σε κατι. Πιστεψε με οι περισσοτεροι νεοι ψηφιζουν ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, αρα η νεα γενια σε γενικες γραμμες ειναι 'κεντρωα' και αυτο δεν το θεωρω καλο!
Εσυ ποτε αμφισβητησες την εξουσια φιλε; Αν εννοεις την πορεια στο Συνταγμα που κανει το Αριστερο Κομμα της αρεσκειας σου, τοτε ατυχησες εκατονταδες χουν γινει και τιποτα δεν εχει αλλαξει.
Για πες στους φιλους σου τους "επαναστατες" να κανουν την επανασταση στις (υπερ)βορειες περιοχες των Αθηνων και να δεις πως το κατεστημενο θα τρομαξει. Αλλα οι "πραιβειτ" μπατσοι εκει βαρουν ΛΙΙΙΓΟ σκληροτερα (κοινως θα σκοτωσουν χωρις ενδοιασμους οποιον δηποτε επαναστατη απειλησει τηνζωη του αφεντη!). Κανεις απο εμας δεν εχει αμφισβητησει την εξουσια στην ουσια φιλε, οποτε οι φαρισαισμοι αλλου.

Ανώνυμος είπε...

@ Ανώνυμο

Κατ'αρχάς πρέπει να πω ότι γράφετε καλά ελληνικά, πράγμα σπάνιο για πολλούς από τους ανώνυμους που υβρίζουν και λοιδωρούν τους "βολεμένους".

Το πρόβλημα ξέρετε με εσάς και όλους αυτούς που σκέφτονται με σχήματα συλλογικοτήτων είναι ότι βάζουν τους ανθρώπους σε κουτιά. Από εδώ οι εξεγερμένοι, άρα από εκεί οι βολεμένοι. Από εδώ οι αντεξουσιαστές, άρα από εκεί οι υπάκουοι στην εξουσία. Από εδώ οι νέοι με φρέσκιες ιδέες, άρα από εκεί οι παλιοί με σκουριασμένες ιδέες.

Εγώ αντιθέτων σκέφτομαι με βάση τα άτομα. κι όπως σε εσάς βλέπω έναν νέο που γράφει καλά ελληνικά και αντιπαρατίθεμαι στις απόψεις σας, έτσι σε άλλους βλέπω την βαρβαρότητα. Ξέρετε αγαπητέ τον αγώνα τον καθημερινό του καθενός από εμάς; Ξέρετε τον αγώνα του καταστηματάρχη που οι φίλοι σας έκαψαν το μαγαζί του με την εφορία, το ΙΚΑ, την αγωνία του να μην μπαίνει μέσα στο τέλος του μήνα; Ξέρετε τις ισορροπίες του επαγγελματία ανάμεσα στο να λαδώσει ή να τηρήσει τις διαδικασίες στις σχέσεις του με τις δημόσιες υπηρεσίες; Ξέρετε την οργή που ο καθένας από εμάς τους βολεμένους αστούς νοιώθει όταν έρχεται σε αντιπαράθεση με την αυθαιρεσία της εξουσίας καθημερινά, στον δρόμο με την τροχαία που πρέπει να μαζέψει χρήμα, στις πολεοδομίες, στις τράπεζες κλπ; Ξέρετε το διακύβευμα του σε όλες αυτές τις καθημερινές αντιπαραθέσεις; Να σας το πω. Είναι το δίλημμα να κατεβάσει χριστοπαναγίες και να τα σπάει ή να βρει τις ισορροπίες του και να προσπαθήσει να τα αλλάξει με άλλους τρόπους. Και ξέρετε γιατί εμείς οι βολεμένοι επιλέγουμε άλλους τρόπους; Γιατί, πολύ συμβατικά και συντηρητικά και οπισθοδρομικά, έχουμε παιδιά να μεγαλώσουμε και οικογένειες και πιθανόν ανθρώπους που εργάζονται για εμάς με τις δικές τους οικογένειες. Γι'αυτό αγαπητέ προσπαθούμε να ισορροπήσουμε και να ελέγξουμε την οργή μας. Γιατί επιλέξαμε να ζούμε σε μια κοινωνία με κανόνες που πάντα θέλουμε να κάνουμε καλύτερους.

Και θα το λέω πάντα χωρίς να κουράζομαι. Αυτό που βρίσκεται στο τέλος του δρόμου των ονείρων σας είναι μια κοινωνία αυταρχισμού και ανελευθερίας που ο κόσμος μας την έχει ζήσει. Είναι η κοινωνία του Вся власть советам (όλη η δύναμη στις αυτόνομες ομάδες, στα σοβιέτ). Το έργο αγαπητέ το έχουμε δεί και δεν θέλουμε να το δούμε πάλι.

Ανώνυμος είπε...

Esena poy ta grafeis toso vraia kai se aptaista ellhnika, tha soy anatheso na grapseis kai gia thn miseria toy ergath sthn famprika poy sto hlio den exei moira dioti kapoiow me koymparo sthn korvnh tha brethei na piei to aima, alla kyrivw gia thn mizeri neolaia poy apo thn prvth dhmotikoy mpenei sthn biopalh gia ena kallytero avrio, na soyleyei 16 vrew thn hmera elpizontas sena lampro mellon os emporoypallhlos sto magazaki soy poy me toso opo eftiakses, gia na brethei meta enas toy logoy soy na toy parei thn thesh, dioti leei, o pateras soy einai apo megalo tzaki kai exei gnorimies, para megalo na ladoni toyw karagkiozhdes ths kybernhshs na toy anathesoyn thn epomenh trofodosia ton enoplon organon ths takshs se royxismo apo thn kina poy to mosxopoylaei os egxorio proion megisths metapratikhs aksias. Kai poyse, ola afta tha ta grapseis me to azhmieoto bebaios bebaios, kai an ta grapseis kala tha soy epitrpso oxi monon na anoigeis ths kyriakes kai argies, alla olo to 24oro oles tis meres toy xronoy, na reei to paradaki na gemizei ta fasoylia ton noison kaiman na kaneis diakopes stis seixeles na soy ta trone oi poytanes stis mpaxames.

Nievskii είπε...

Αλλα οι "πραιβειτ" μπατσοι εκει βαρουν ΛΙΙΙΓΟ σκληροτερα (κοινως θα σκοτωσουν χωρις ενδοιασμους οποιον δηποτε επαναστατη απειλησει τηνζωη του αφεντη!)

Γι'αυτό και στην Κηφισιά λ.χ. είχαμε την δολοφονία του ειδικού φρουρού και το άρπαγμα του πιστολιού του. Γενικά τρομοκρατία δεν έχουμε στην Ελλάδα σοβαρή μετά την εξάρθρωση της 17Ν, αλλά αν σκοπός είναι να αποκτήσουμε τι να πω; Είναι κάτι τέτοιο πρόκληση για περισσότερη βία; Πρόσεξε τι ζητάς. Τώρα, αν πάλι τα επεισόδια γίνονται σε υποβαθμισμένες περιοχές γιατί εκεί κατοικούν οι εξεγερμένοι, αυτό λέει κάτι για τον μύθο που διαδίδει η μπατσαρία ότι είναι παιδιά δικαστικών, βουλευτών κλπ. για να δικαιολογήσουν την προκλητική τους ανικανότητα.

Για το θέμα του τι ψηφίζουν οι φοιτητές έχω να πω απλά ότι οι περισσότεροι φοιτητές δεν ψηφίζουν και δεν πάνε όλοι οι άνθρωποι στο πανεπιστήμιο. Οι φοιτητές είναι περισσότερο προνομιούχοι σε σχέση με το γενικό πληθυσμό και γενικά διαφέρουν στις πολιτικές τους προτιμήσεις από τον γενικό πληθυσμό. Διαβάζεται και ανάποδα βέβαι αυτό. Έτσι, η άκρα αριστερά στα πανεπιστήμια έχει πολύ μεγαλύτερη εκλογική επιρροή απότι στο κανονικό εκλογικο σώμα, μεγαλύτερη από το ΠΑΣΟΚ ειδικά στα περισσοτερα πανεπιστήμια.

Για το θέμα του τι θέλει ο καθένας: είναι αδιάφορο. Όλοι στην Ελλάδα μιλάνε για να καταλάβουν οι άλλοι τα κίνητρά τους και κανένας δεν θέλει να καταλάβει ή να δώσει σημασία στις επιθυμίες του άλλου. Όταν όλοι λένε τι θέλουμε εμείς νομιμοποιούν και τους άλλους να μιλάνε με τον ίδιο τρόπο. Έτσι γίνεται ο διάλογος κουφών. Έτσι οι νέοι είναι υστερικοί, κακομαθημένοι, διεφθαρμένοι, επιθυμούν το βόλεμα κ.ο.κ. Και αντίστροφα αυτοί που είναι ήδη βολεμένοι παίρνουν το ντεμέκ πατρικό ύφος και λένε "ξέρεις αυτό το κάνω για το καλό σου", "αυτό με πονά εμένα περισσότερο από σένα" κ.ο.κ. Φυσικά αυτό βασίζεται στον ισοπεδωτικό ολοκληρωτισμό: ο νέος πρέπει να σκέφτεται έτσι, ο νέος πρέπει να μιλά έτσι, να ενεργεί έτσι, ο σωστός τρόπος είναι... Όταν λοιπόν μόνο υποδείξεις, λοιδορίες και πατρονάρισμα στην καλύτερη περίπτωση επιφυλάσσεις για τον άλλο, υπάρχει σοβαρός λόγος για να σε απορρίπτει. Μην κρίνετε ινά μη κριθείτε. Και η κρίση μπορεί να είναι σοβαρή. Αν έβλεπε ο καθένας τον εαυτό του με την ασχήμια του σε μια στιγμή ίσως και να αυτοκτονούσε, να μην άντεχε. Αλλά βολεύει ο καθένας την συνείδησή του μέχρι καιρού, όλοι οι άλλοι του φταίνε, αυτός ήθελε κάτι καλύτερο, αυτός ήθελε κάτι διαφορετικό. Που ήσουν νιότη που έδειχνες πώς θα γινόμουν άλλος! Είναι η φυσιολογική αντίδραση βέβαια: το θύμα έχει πάντα δίκιο. Αν εγώ λέω "τι κακομοιρούλης είμαι που θέλω τόσα καλά, αλλά δεν κάνω και έτσι!" όλοι θα με συμπαθήσουν και θα μου πουν "καημένε εσύ, έχεις σε όλα δίκιο και πόσο λάθος έχουν οι άλλοι". Ωραία μπορεί να αισθανθώ, αλλά το αποτέλεσμα είναι ότι κάποιος που έχει ένα σοβαρό παράπονο και εγώ του λέω "δεν έχεις εσύ προβλήματα, άκου τα δικά μου" θα με γράψει εκεί που πρέπει. Είναι η αντίδραση του γέρου που όταν του λέει ο γιός του κάτι γι'αυτόν του απαντά "εγώ μικρός δεν είχα να φάω, και οι Γερμανοί μπλα μπλα μπλα". Μαντέψτε την αντίδραση του γιου.

Η νεολαία δεν είναι φορέας κοινωνικής αλλαγής όπως την εννοούμε σήμερα. Αφού παλιότερα η ζωή ήταν 25 χρόνια και η εφηβεία δεν υπήρχε. Και αν στην Γερμανία όλοι οι Γερμανοί αγκάλιασαν το φασιστικό καθεστώς και τελευταία έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στους νέους, και αν στην Κίνα το προσδόκιμο επιβιώσεως ήταν 35 χρόνια, οι παραλληλισμοί ήταν ολίγον τι άστοχοι. Επειδή η Ευρωπαϊκή κοινωνία γερνά και η πλειοψηφία του κόσμου είναι οι οπαδοί της μετριοπαθούς προόδου στα πλαίσια του νόμου και της ασφάλειας οι νέοι είναι ξεχωριστή κοινωνική τάξη. Αν υπήρχε αναγνώριση και όχι μόνο πατρονάρισμα - από δεξιά ή αριστερά λ.χ. το χυδαίο πατρονάρισμα τύπου Αλαβάνου, θα άλλαζαν πολλά πράγματα.

Ανώνυμος είπε...

@ νυχτόβιο μπερμπάντη,

Αν είναι να μου αναθέσεις επί πληρωμεί γράφω και για τους ναυτεργάτες που σκυλοπνίγονται για να πλουτίζουν οι εφοπλιστές και για τους μετανάστες στα ανθρακωρυχεία του Βελγίου και για τα νιάτα μας που λιώνουν στη βιοπάλη και με τα κομμάτια μας δένει τ' ατσάλι. Έναντι του καταλλήλου τιμήματος ότι θέλεις σου γράφω, άλλωστε οι αστοί ως γνωστόν θα πουλήσουν και το σχοινί που θα τους κρεμάσουν.

Σαν μπόνους δε σου γράφω και για τον Σταχάνοφ, για τον αγώνα κατά των κουλάκων και τον θρίαμβο της κολεκτιβοποίησης και για την τελική επικράτηση του δίκιου του εργάτη και των αυτόνομων ομάδων. Γιατί έτσι κι αλλιώς η γη θα γίνει κόκκινη, ή κόκκινη από ζωή, ή κόκκινη από θάνατο, το θέλουμε όλοι μαζί. Και le fond de l'air est rouge. Με κάτι παράπλευρες απώλειες μερικών εκατομμυρίων νεκρών βέβαια, αλλά "έπρεπε να αντιμετωπίσουμε πρωτόγνωρα πρακτικά και θεωρητικά ζητήματα".

Κι όλα αυτά σε καλά ελληνικά ή σε όποια γλώσσα θέλεις, έναντι, ασφαλώς, επιπρόσθετου τιμήματος.

DennisV είπε...

@ Νιεβσκι
Σε γενικες γραμμες εχετε δικιο...
Απο οσες πληροφοριες εχω μαζεψει οι καφριλες εγιναν απο προβοκατορες μπατσους, ή απλα κοινους εγκληματιες που ληστευαν με κουκουλες μαγαζια (Εμαθα πως τα κλοπιμαια πουλιουνται σε εξωφρενικα χαμηλες τιμες στην Μαυρη Αγορα απο εναν φιλο: 10 ευρω χρυσα ρολογια! (και αυτο προδιδει οτι πολλοι ειναι απελπισμενοι ναρκομανεις)). Αυτο δεν αλλαζει οτι πολλα παιδια της λεγομενης αστικης ταξης συχναζουν στην περιοχη των Εξαρχειων με "αναρχικους" (επιβεβαιωμενο απο εμπιστο προσωπο).

Αρα ειναι σε γενικες γραμμες
μπατσοι και κακοποιοι και παιδια των Βορειων Προαστιων. Δεν πιστευω οτι φυσιολογικοι νεοι θα εκαιγαν μεχρι και το χριστουγεννιατικο δεντρο, απλα επειδη τους περιφημους επαναστατημενους νεους δεν τους βλεπω. Και βασικα μονο και μονο που η τηλεοραση (Minitrue)το προβαλλει ως επανασταση ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ! Μπορει να ειναι απλα διαισθηση αλλα το μοτιβο οι "νεοι επαναστατουν και τα καινε..." δεν μου κολλαει, ρε παιδια! Φυσικα το οτι κοσμος (οχι μονο 15χρονα!) βγηκαν στους δρομους να παραπονεθουν ειναι κατι θετικο! Απλα ο τροπος που το καψιμο της πολης προβαλλεται ως δικαιολογημενη εκφραση οργης της νεολαιας μου βρωμαει Σταλινικη προπαγανδα απο χιλιομετρα.

Οσο για το πανεπιστημιο οντως η ακρα αριστερα κυριαρχει de facto. Αλλα στο πανεπιστημιο μου με πολλους φοιτητες που εχω μιλησει δεν δειχνουν να εχουν καμια συμπαθεια σε αυτην (ή τουλαχιστον στις πρακτικες της). Βεβαια δεν εχουν ενταχθει οι πρωτοετεις στο συστημα εντελως ακομη...

Οσο για την Εκαλη δεν ειναι προκληση σε βια αλλα ειρωνεια προς τους """αναρχικους""" που δεν καταλαβαινουν οτι παιζουν απολυτα με τους κανονες του Λεβιαθαν. Οχι οτι θα λυπομουν ιδιαιτερα αν καιγοταν η Εκαλη, αλλα...

Chrysotheras είπε...

"Οχι οτι θα λυπομουν ιδιαιτερα αν καιγοταν η Εκαλη, αλλα..."

κάτι τέτοια πετάς ώρες-ώρες, και μου θυμίζεις την αγελάδα που κλώτσησε το κουβά με το γάλα της...

DennisV είπε...

ΧΑΧΑΧΑ!
Τι περιμενες απο εναν ανθρωπο που εχει νονο εναν θαυμαστη του Μαο (Ερε και να 'μουν ο Μαο Τσε Τουνγκ) και μιλουσε κυριως για πολιτικη με εναν "αρνητη του ολοκαυτωματος" (τα συμπερασματα δικα σας!) θειο του.
Roots Bloody Roots!!!

ΥΓ: Tα παραπανω ειναι αληθεια,

Ανώνυμος είπε...

Nievskii και Dennis είστε όλα τα λεφτά.

Όντως δε νομίζω ότι τα παιδάκια τα σπάνε ή οργανώνουν αντάρτικα πόλεων. Ας δούμε και την εικόνα στον παρακάτω σύνδεσμο που παρουσιάζει την σύλληψη ενός "αναρχικού" όπως την είδα εγώ σε ένα φόρουμ:

http://img147.imageshack.us/img147/7106/untitled5ni1.jpg

Λίγο... σιτεμένος μου φαίνεται ο "επαναστάτης"...

Ανώνυμος είπε...

"Τώρα, αν πάλι τα επεισόδια γίνονται σε υποβαθμισμένες περιοχές γιατί εκεί κατοικούν οι εξεγερμένοι,"

Το ακούσαμε κι αυτό...

DennisV είπε...

@ gm2263
http://img147.imageshack.us/img147/7106/untitled5ni1

Αχ, δεν ξερετε τα εθιμα μας εμας των Κεφαλλονιτων! Για μας ο πενηνταρης ειναι εμβρυο και ο ενεντηνταρης εφηβος!
Ειχα εναν θειο βερο Κεφαλλονιτη που σε γευμα ειχε πει το εξης: "Αυτο το παιδι ο Δημητρης (νεκρος συγγενης, 95 χρονων) τι κανει;" "Ειναι νεκρος" απανταει ο πατερας μου "Απιστευτο που πεθαινουν οι ανθρωποι τοσο νεοι στην εποχη μας! Η ανθυγιεινη ζωη φταει"

Αν ο "επαναστατης" καταγεται απο την Κεφαλλονια μαλλον θεωρει τον εαυτο του Ωαριο αρα εχει δικαιωμα να αυτοαποκαλειται νεος. Αν παλι δεν ειναι Κεφαλλονιτης τα πραγματα ειναι διαφορετικα απο οτι ο Αλαβανος λεει...

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock