Πέμπτη, Φεβρουαρίου 24, 2005

Συλλογή υπογραφών για την πολιτική ορκωμοσία του προέδρου της Δημοκρατίας

Κάντε κλικ εδώ για να υπογράψετε στην συλλογή υπογραφών για την πολιτική ορκωμοσία του προέδρου της Δημοκρατίας που ξεκίνησε το ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΝ. Σε μια ελεύθερη κοινωνία το θρησκευτικό φρόνημα είναι υπόθεση ιδιωτική και η συνείδηση των πολιτών δεν μπορεί να ταυτίζεται εκ του νόμου με ορισμένο θρήσκευμα, έστω και αν αυτό υπερτερεί αριθμητικώς συντριπτικά. Ο θρησκευτικός όρκος ενθαρρύνει τις πολιτειακο-εκκλησιαστικές εμπλοκές. Η εκκλησία είναι σώμα πνευματικό κι όχι δεκανίκι του κράτους.

Προς την Βουλή των Ελλήνων

Ενόψει της επικείμενης ορκωμοσίας του νέου προέδρου της δημοκρατίας, εμείς οι κάτωθι Έλληνες πολίτες, με δεδομένο το συνταγματικό πρόσταγμα της ανεξιθρησκίας, συνυπογράφουμε την πρόταση του εκδότη της εφημερίδας Ελευθεροτυπία Θ. Τεγόπουλου, που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας της 20ης Φεβρουαρίου 2005 (και βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.enet.gr/online/online_text?dt=20/02/2005&c=110&id=57481032 ), το σχετικό σκεπτικό της οποίας παραθέτουμε εδώ καθ' ολοκληρίαν:

"...Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ του εκλεγέντος προέδρου της Δημοκρατίας σε 20 μέρες είναι μια καλή ευκαιρία για να δοκιμαστεί η δημοκρατική συνείδηση όλων των βουλευτών. Και αυτών του κυβερνώντος κόμματος. Η πρότασή μας είναι να ορκίσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας η πρόεδρος της Βουλής και όχι ο αρχιεπίσκοπος, όπως συνηθιζόταν ώς τώρα.

ΤΡΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ, μεταξύ άλλων, είναι αποφασιστικά:

* Η ανεξιθρησκεία, δηλαδή η ισότιμη θρησκευτική ελευθερία, είναι θεμελιώδης και μη υποκείμενη σε αναθεώρηση διάταξη του Συντάγματος (άρθρο 13). Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πρόεδρος όλων των Ελλήνων. Ορθοδόξων, καθολικών, διαμαρτυρομένων, εβραίων, μωαμεθανών ή αθέων.

*Η αναφορά στην «επικρατούσα» θρησκεία στην Ελλάδα, που είναι η της Ανατολικής Ορθοδόξου του Χριστού Εκκλησίας, κατά το άρθρο 3 του Συντάγματος, δεν έχει την έννοια της κανονιστικά επιβαλλόμενης ρύθμισης αλλά της στατιστικής διαπίστωσης.

*Η πίστη στο ορθόδοξο δόγμα και στον χριστιανισμό γενικότερα δεν αποτελεί προϋπόθεση εκλογιμότητας για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αντιθέτως προς το Σύνταγμα του '52. Εκεί προβλεπόταν για τον βασιλιά η υποχρεωτική πίστη του στην ορθοδοξία. Η ορκωμοσία του γινόταν ενώπιον και της Ιεράς Συνόδου. Ο όρκος του αναφερόταν και στην υπεράσπιση της ορθοδοξίας. Καταργήθηκαν όλα ήδη με το Σύνταγμα του '75.

Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ του Συντάγματος και ως προς τον θρησκευτικό όρκο που είχαν προτείνει 52 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (μεταξύ των οποίων και ο Κάρολος Παπούλιας) είναι, αν έλθει, για αργότερα. Τώρα επείγει ο εξοβελισμός των εξωσυνταγματικών θεοκρατικών πρακτικών. Αιτία δεν είναι ούτε η ανιστόρητη άρνηση των ιδιαίτερων ιστορικών δεσμών του έθνους με την ορθοδοξία, ούτε ο εκσυγχρονισμός, ούτε ο εξευρωπαϊσμός. Αιτία είναι η ανάγκη συμμόρφωσης προς τις επιταγές της συνταγματικής Δημοκρατίας.

ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ τους μάρτυρες που ορκίζονται ενώπιον του δικαστηρίου, τους ορκίζει ο πρόεδρος. Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας πρέπει, συνεπώς, να τον ορκίσει η πρόεδρος της Βουλής. Διότι, κατά το Σύνταγμα (άρθρο 33) ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ορκίζεται απλώς και μόνον «ενώπιον της Βουλής»..."

Εμείς, ως Έλληνες πολίτες, συμφωνούμε με το παραπάνω σκεπτικό και ζητάμε από την βουλή των Ελλήνων να πράξει τα απαραίτητα ώστε ο Κάρολος Παπούλιας να ορκιστεί από την πρόεδρο της Βουλής.

Μετά τιμής, οι υπογράφοντες

6 σχόλια:

S G είπε...

Ολα καλα, αλλα αισθανομαι ασχημα να προσυπογραφω προτασεις αυτης της φυλλαδας...

Sakis Rizos είπε...

@ S G:

Η αλήθεια είναι ότι διαφωνώ με την γενική οικονομικοπολιτική τοποθέτηση του "Ιστολόγιον" και πολλές φορές έχω εκφράσει την αντίθεσή μου σχολιάζοντας τα κείμενά του. Είμαι σίγουρος ότι διαβάζοντάς τον, αγαπητέ S G, "βγαίνεις από τα ρούχα" σου πράγμα που παθαίνω κι εγώ ενίοτε!

Ωστόσο, δεν νομίζω ότι το "Ιστολόγιον" είναι "φυλλάδα" και στο κάτω-κάτω της γραφής ας μην ξεχνάμε και την ελευθερία της έκφρασης καθώς και το "διαφωνώ με όλα όσα λές αλλά...".

ΥΓ. Υπέγραψα την πρόταση νιώθοντας κάπως περίεργα διότι προήρχετο από το "Ιστολόγιον", αλλά το θέμα, τελικώς, δεν είναι από ποιον προέρχεται αλλά το τι λέει.

avatar είπε...

Σάκη, ο Σωτήρης εννοούσε την Ελευθεροτυπία, την οποία και αντιπαθεί. Κι επειδή κανείς μας δε θέλει να του πέσει κάνας κεραυνός στο κεφάλι ή να του κοπεί το χέρι, δικαιολογούμε την αποχή του ;-)

Sakis Rizos είπε...

Oops!

S G είπε...

χεχε ο αβαταρ εχει δικιο βεβαια. Η πλακα ειναι οτι την εβαλα τελικα την υπογραφη μου.

Παντα πιστευα οτι μια καλη πρωτοβουλια πρεπει να υποστηριζεται απο οποιον και να προερχεται. Φτανει να προσεχουμε οτι δεν υπαρχουν κρυφα μηνυματα.

Γιατι δυστυχως αυτοι οι μυστηριοι αριστεριστες τεινουν συχνα να εκμεταλλευονται την υποστηριξη μας για να προωθουν δικους τους στοχους που δεν θα στηριζαμε ποτε...

ΥΓ το Ιστολογιο τωρα το πρωτοειδα. Φαινεται ενδιαφερον. Misguided ισως, οπως και το 95% των Ελληνων, αλλα ενδιαφερον και πολιτισμενο...

libertarian είπε...

ρε παιδιά δεν φορτώνει η σελίδα!

Λέτε η Κυβέρνηση να την έριξε; (X-Files) :-Ρ

Θα δοκιμάσω αργότερα...

Συμφωνώ ;-) οι Ιταλοί Ριζοσπάστες (Radicali Italiani - partito liberale, liberista, libertario) πάμπολες φορές έχουν "συνεργαστεί" με την αριστερά για δημοψηφίσματα όπως για το διαζύγιο, τις αμβλώσεις, την κάνναβη και πρόσφατα για την έρευνα στα βλαστικά κύτταρα και τους τρόπους τεχνιτής γονιμοποίησης.

(για την ακρίβεια η αριστερά συνεργάστηκε μαζί τους, οι Ριζοσπάστες είναι που ξεκινάνε πάντα τα δημοψηφίσματα και στήνουν τραπέζια στις πλατείες για την συλλογή υπογραφών.)

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock