Τετάρτη, Φεβρουαρίου 02, 2005

Memory Hole

Μαζική λογοκρισία επέβαλε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας για τον θάνατο του πρώην γενικού γραμματέα Zhao Ziyang, ο οποίος ήταν κατά της βίαιης καταστολής των διαδηλωτών υπέρ της Δημοκρατίας στην πλατεία Tiananmen το 1989. Λόγο αυτής της στάσης του, το καθεστώς του αφαίρεσε όλα τα αξιώματα, τον έθεσε σε κατ’ οίκον περιορισμό (μέχρι το τέλος της ζωής του) και προσπάθησε να αφαιρέσει αναφορές στο όνομα του από τα βιβλία ιστορίας.

Το υπουργείο προπαγάνδας απαγόρευσε την αναφορά του θανάτου του, στους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς και επέτρεψε στις εφημερίδες να γράψουν (αλλά όχι ως κυρίως θέμα) απλά μια γραμμή «ο σύντροφος Zhao Ziyang πέθανε».

Ξένοι δορυφορικοί σταθμοί όπως το CNN, BBC και άλλοι λογοκρίθηκαν αμέσως μόλις ανάφεραν τον θάνατο του. Το Κομμουνιστικό Κόμμα κατάφερε επίσης να έχει έναν πολύ αποτελεσματικό έλεγχο του διαδικτύου μέσα στην Κίνα. Διεγράφησαν όλα τα μηνύματα σε online-forums που μιλούσαν για τον θάνατο του και δόθηκαν αυστηρές εντολές στους διαχειριστές τους. Από τότε καμία αναφορά δεν εμφανίστηκε στο Δίκτυο πέρα από τις επίσημες. Επίσης η αστυνομία διέταξε τους ISPs των blog που είχαν αναφέρει το γεγονός, να αφαιρέσουν το υλικό που αφορούσε το όνομα του και να κλείσουν τα blogs. Το όνομα του Zhao Ziyang δεν μπορεί να βρεθεί μέσα στην μηχανή αναζήτησης της κινεζικής έκδοσης του Google.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα φοβάται ότι μπορεί να γίνει σύμβολο του αγώνα για την Δημοκρατία και γι' αυτό κινητοποίησε όλη την Κρατική μηχανή ώστε να ελέγξει τις πληροφορίες γύρω από το όνομα του.

ΥΓ: Σαν το Υπουργείο Αλήθειας στο 1984 :-)

Πηγές:
News black-out on death of former top leader Zhao Ziyang - Reporters sans frontieres
Wikipedia

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock