Στην οικονομικη βιβλιογραφια ειναι τρομερα ενδιαφερουσα η ερωτηση γιατι η Ινδια, μια σταθερη και δυνατη δημοκρατια δεν μπορει να πιασει τους ρυθμους αναπτυξης της Κινας. Βρηκα ενα βιντεακι που νομιζω τα εξηγει ολα πολυ παραστατικα.
Εμενα αυτο το βιντεο στην αρχη μου θυμισε λιγο Μοναστηρακι, αλλα σιγα σιγα καταλαβα οτι μονο Ινδια θα μπορουσε ναναι.
Η Ινδια πασχει απο χαμηλη ποιοτητα υποδομων, θεσμων και ελλειψη δημοσιων επενδυσεων. Οχι μονο στο τσιμεντο (δρομους, αεροδρομια κτλ) αλλα και στο ανθρωπινο κεφαλαιο (εκπαιδευση και υγεια πολιτων) και στα βασικα δικτυα (στην Μπανγκαλορη που συγκεντρωνονται δυναμικες εταιρειες πληροφορικης υπαρχει υδροδοτηση μονο λιγες ωρες την ημερα! το ηλεκτρικο ειναι σε παγια ελλειψη!). Η Κινα επενδυει ετησιως ισως και 7 φορες περισσοτερο απο την Ινδια για υποδομες.
Οι λογοι για την ελλειψη υποδομων ειναι πολλοι, αλλα βασικο προβλημα ειναι σιγουρα η διχοτομηση της οικονομιας. Υπαρχει μια αστικη ταξη που δεν πληρωνει πολλους φορους, και δεν συμμετεχει στις δημοσιες υποδομες, δηλαδη στελνει τα παιδια σε ιδιωτικα σχολεια, παει σε ιδιωτικα νοσοκομεια, μενει σε ημιαποκλεισμενες περιοχες, χρησιμοποιει μονο ΙΧ και οχι δημοσια ΜΜΜ κτλ (σας θυμιζει κατι αυτο? τους κατοικους της Βορειοανατολικης Αθηνας ας πουμε?) Φυσικα εχουμε εναν φαυλο κυκλο, οι αστοι δεν ενδιαφερονται για τις δημοσιες υποδομες γιατι δεν τις χρησιμοποιουν, τδεν πιεζουν για μεταρρυθμισεις, ο επιπεδο πεφτει ακομα περισσοτερα κ.ο.κ.
Οπως λεει ο Εκονομιστ, αυτη η ιδιωτικοποιηση βασικων τομεων δεν ειναι δειγμα οτι η Ινδια ειναι τελειο παραδειγμα ελευθερης αγορας. Ισα ισα, ειναι τελειο παραδειγμα αποτυχημενου κρατους που δεν μπορει να προσφερει βασικες υπηρεσιες. Και δυστυχως σε αυτο φταιει πολυ η αποικιακη εμπειρια της χωρας που την εκανε να αντιπαθησει την ελευθερη αγορα (η χωρα κατακτηθηκε ουσιαστικα απο μια ιδιωτικη εταιρεια, την Εταιρεια Ανατολικων Ινδιων). Στην Ινδια σημερα, απο καποιο διαστρεβλωμενη εννοια σοσιαλισμου οι τιμες του ηλεκτρικου, τηλεφωνου κτλ πουμε ειναι πολυ χαμηλες και οι λογαριασμοι σπανιως πληρωνονται. Αποτελεσμα? Μεγαλη ελλειψη ηλεκτρισμου και αλλων δικτυων και σχεδον καμμια επενδυση απο ιδιωτικες εταιρειες, αοφυ ξερουν οτι ποτε δεν θα παρουν πισω τα χρηματα τους!
Αυτο ειναι ενα τρομερο παραδειγμα κακων ρυθμισεων που βλαπτουν αυτους που πανε να προστατευσουν. Ας πουμε αν δηλωνε αυριο το ινδικο κρατος οτι κανενας φτωχος δεν ειναι αναγκασμενος να πληρωνει τον λογαριασμο του ρευματος, θελει πολλη σκεψη για να καταλαβουμε οτι καμμια εταιρεια δεν θα του πουλησει ρευμα?
Ενα δευτερο προβλημα ειναι δυστυχως η ινδικη δημοκρατια. Το συστημα ακομα ειναι ανεπαρκες, δεν εχει τους θεσμους για να διαχειριστει σωστα τους αναπτυξιακους πορους για να φτιαξει υποδομες. Ετσι τα λιγα κεφαλαια πανε σε βραχυπροθεσμα προγραμματα αμεσης ενισχυσης εισοδηματος κτλ αντι να πανε σε μακροπροθεσμα προγραμματα ενισχυσης υποδομων, εκπαιδευσης κτλ Οπως λεει to ρητο:
You can give a man a fish, and he will eat for a day; you can teach a man to fish, and he can eat for a lifetime
Η Ινδια δυστυχως μοιραζει τα λιγα που εχει σε ψαρια, αντι να φτιαχνει τις υποδομες να μπορει ο καθενας να ψαρευει. Το αποτελεσμα για μενα ειναι παλι δυστυχως παραλληλο με την Ελλαδα του 80: η χωρα μοιραζει παροχες για προσκαιρη ανακουφιση αλλα καταστρεφει το μελλον της.
Πηγες: εξαιρετικο αρθρο του Εκονομιστ σχετικα με την Ινδια και την Κινα
5 σχόλια:
Χαχα! Ωραίο το βίντεο...
Εξαιρετικό το κείμενο για την Ινδία...
Γιατί όμως νομίζω ότι στο κομμάτι του ΙΤ η Ινδία έχει ξεπεράσει σε επενδύσεις και τεχνολογία την Κίνα;
α καλη παρατηρηση που ξεχασα να πω: η Ινδια εχει ξεπερασει στην ΙΤ την Κινα γιατι ειναι ο μονος τομεας που δεν χρειαζεται φυσικες υποδομες! μια δορυφορικη συνδεση φτανει!
Επισης εχουν τα Ινδικα Ινστιτουτα Τεχνολογιας που σε μια θαλασσα αμορφωσιας ειναι νησιδες εξαιρετικης ποιοτητας και τα οποια βγαζουν καταπληκτικου διδακτορικους στις "σκληρες" επιστημες.
H Kina exei anaptyksei poly to IT.Min ksexnate etaireies opos i Huawei kai i ZTE,oi opoies antagonizontai tis megales eyropaikes kai amerikanikes.I India exei ginei o paradeisos ton call centres,logo toy fthinoy dynamikou,den exei anaptyksei texnologia.
Μα οι εικόνες στο σταυροδρόμι αποδεικνύουν ότι υπάρχουν επιδέξιοι ανθρώπινοι πόροι.
Καλώς ή κακώς σήμερα η Ινδία έχει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη μετά τη Κίνα και θεωρείται η εφεδρεία της (βιομηχανικής)ανάπτυξης μετά τη Κίνα η οποία διεδέχθη την Ρωσία.
μην ξεχνας και την Λενοβο ανωνυμε!
οταν λεω ΙΤ, εννοω λογισμικο και υπηρεσιες οχι μηχανηματα. Η ινδια ειναι κορυφαια σημερα στο λογισμικο και πολλες υπηρεσιες πληροφρικης, οχι μονο στα call centres.
"Καλώς ή κακώς σήμερα η Ινδία έχει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη μετά τη Κίνα και θεωρείται η εφεδρεία της (βιομηχανικής)ανάπτυξης μετά τη Κίνα η οποία διεδέχθη την Ρωσία."
μαλλον οχι. Η Ινδια φαινεται να προσπερναει την βιομηχανια, γιατι δεν εχει τις υποδομες να την στηριξει και να πηδαει κατευθειαν στις υπηρεσιες. Αυτο ειναι καλο για τους μηχανικους και πληροφορικαριους της Μπανγκαλορης αλλα δεν αρκει για τις εκατονταδες εκατομμυρια των φτωχων που ψαχνουν δουλειες ανειδικευτου εργατη...
Και ουτε φαινεται δυστυχως να βελτιωνονται οι εκπαιδευτικες ευκαιρειες ωστε να μειωθουν οι ανειδικευτοι...
Δημοσίευση σχολίου