Τετάρτη, Απριλίου 18, 2007

Δώστε ένα απόγευμα για τον Kareem (και όχι μόνο)


Δεν μπορώ να υπολογίσω πια πόσες χιλιάδες σελίδες έχω διαβάσει στο διαδίκτυο για την ελευθερία της έκφρασης. Θεωρώ ότι ένα από τα μεγάλα θετικά του διαδικτύου είναι ότι έχει συμβάλλει αποφασιστικά στην εμπέδωση της ελευθερίας της έκφρασης ως θεμελιώδες δικαίωμα στις αντιλήψεις των περισσότερων χρηστών του. Γιατί η δυνατότητα άσκησης αυτής ελευθερίας (που παλαιότερα ήταν τεχνικά πολύ πιο περιορισμένη) έδειξε στην πράξη την ανάγκη τους προστασίας της.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις, που μερικές σελίδες και μερικά banner δεν φτάνουν για να την προστατέψουν. Είναι οι περιπτώσεις που κράτη με σοβαρά ελλείμματα δημοκρατικότητας παρεμβαίνουν στην ιδιωτική ζωή των πολιτών τους και λογοκρίνουν τις ιδέες τους. Και εκεί ο αγώνας για την προάσπιση της ελευθερίας της έκφρασης χρειάζεται την ενεργό συμμετοχή και συμπαράστασή μας.

Η περίπτωση του Kareem ξεπερνά και τα μέτρα της προσωπικής του Οδύσσειας και τα όρια του αιγυπτιακού κράτους. Είναι το παράδειγμα ενός υπαρκτού κινδύνου, που για όποιον νομίζει ότι δεν τον αφορά στη χώρα μας δεν έχει να διαβάσει διατάξεις και του Συντάγματος και του Ποινικού Κώδικα που επιτρέπουν και στην Ελλάδα παρόμοιες διώξεις. Και για όποιον τα θεωρεί ακραία και ανεφάρμοστα δεν έχει παρά να δει την υπόθεση Τσιπρόπουλου και τις νομικές ακροβασίες του κατηγορητηρίου προκειμένου να στηθεί κατηγορία. Η συμπαράσταση στον Kareem δεν είναι απλά μια εξωτική διαμαρτυρία για κάτι εκτός της πραγματικότητάς μας. Είναι η συνειδητή συμμετοχή στην προστασία των προσωπικών μας ελευθεριών εδώ.

Γι'αυτό το κάλεσμα για συμβολική διαμαρτυρία έξω από την αιγυπτιακή πρεσβεία (Βασ.Σοφίας 3, Σύνταγμα) την Παρασκευή 27/4 στις 6μμ ξεπερνά κομματικά όρια και αφορά τον καθένα που αξιολογεί την ελευθερία της έκφρασης ως δικαίωμα του οποίου η υπεράσπιση αξίζει τουλάχιστον ένα απόγευμα από το χρόνο του.

Παραθέτω την σχετική ανακοίνωση-κάλεσμα της Φιλελεύθερης Συμμαχίας που πήρε την πρωτοβουλία να συνεργαστεί με το freekareem.org προκειμένου να μην λείπει η Αθήνα από το παγκόσμιο δίκτυο πόλεων που θα συμμετάσχουν στις 27/4 με ανάλογες διαμαρτυρίες:

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία σε συνεργασία με την διεθνή πρωτοβουλία FreeKareem.org για την απελευθέρωση του Αιγύπτιου ιστολόγου Abdul Kareem Nabeel Suleiman καλεί τους Έλληνες πολίτες, και κάθε άλλο κάτοικο της Ελλάδας, σε μια συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την αιγυπτιακή πρεσβεία στην Αθήνα (Βασ. Σοφίας 3, Σύνταγμα) την Παρασκευή 27/4/2007 στις 6 το απόγευμα.. Η συμβολική διαμαρτυρία αυτή γίνεται στο πλαίσιο της συμμετοχής και της Ελλάδας στην παγκόσμια κίνηση για την απελευθέρωση του Kareem και την ίδια μέρα ανάλογες διαμαρτυρίες θα γίνουν συντονισμένα σε πολλές ακόμα πόλεις του κόσμου.

Ο Kareem βρίσκεται σήμερα φυλακισμένος επειδή η κριτική που άσκησε μέσω του ιστολογίου του θεωρήθηκε βλάσφημη και προσβλητική για το Ισλάμ. Η Φιλελεύθερη Συμμαχία θεωρεί την ελευθερία της έκφρασης θεμελιώδες δικαίωμα του πολίτη και αντιτίθεται σε περιορισμούς της, ούτε στο διαδίκτυο ούτε στις υπόλοιπες εκφάνσεις της δημόσιας ζωής.

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία επισημαίνει ότι η ελευθερία της έκφρασης δεν είναι κατοχυρωμένη επαρκώς ούτε στη χώρα μας και θεωρεί απαράδεκτους του συνταγματικούς περιορισμούς που επιβάλλουν τo άρθρo 14 του Συντάγματος και τα άρθρα 198 και 199 του Ποινικού Κώδικα (περί βλασφημίας και καθύβρισης της Εκκλησίας αντίστοιχα).

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία πιστεύει ότι η μόνη συνταγματική πρόβλεψη που χρειάζεται ένα φιλελεύθερο και δημοκρατικό κράτος είναι ότι δεν επιτρέπεται η θέσπιση κανενός νόμου που να περιορίζει την ελευθερία του λόγου και του Τύπου, χωρίς καμία εξαίρεση.

Τέλος, η Φιλελεύθερη Συμμαχία ξεκαθαρίζει ότι σέβεται πλήρως τα δικαιώματα των υπόλοιπων πολιτών στην μετακίνηση. Η διαμαρτυρία της απευθύνεται προς την αιγυπτιακή πρεσβεία και το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών, όχι προς τους συμπολίτες μας. Γι’ αυτό δεν προτίθεται να επιβαρύνει την λειτουργία της πόλης με την διαμαρτυρία της κάνοντας κατάληψη του οδοστρώματος.


Επίσης σας παραθέτω και τα λόγια από το τελευταίο ποστ του Kareem πριν οδηγηθεί στη φυλακή, με τα οποία εγώ ταυτίζομαι απόλυτα:
“in all frankness and clarity, my rejection and repudiation of any law, any legislation, and any regime that does not respect the individual’s rights and personal freedom, and does not acknowledge the absolute freedom of the individual in doing anything – as long as he does not affect anyone around him in a physical way –, and does not acknowledge the individuals’ absolute freedom in expressing their opinions, whatever they may be and whatever they cover, as long as this opinion is merely an opinion or words coming from a person, and is not coupled with any physical action that harms others. At the same time, I declare, in all clarity, that such laws do not obligate me in any way, and I do not acknowledge them or their existence. I detest, from the depths of my soul, whoever works on implementing them, whoever uses them as a guide, and whoever is satisfied with their existence or benefits from them. And if these laws are forced upon us, and we have no power or strength in changing them because that is in the hands of those in power with agendas, who are more than satisfied for the existence of such laws and are making use of it: Nevertheless, all of this will not push me into submission, or into waiting for relief and appeasement.”

Και το επίμαχο ποστ: http://metablogging.gr/?p=405
Παλαιότερες αναφορές μας: http://e-roosters.blogspot.com/2007/02/free-kareem.html, http://e-roosters.blogspot.com/2007/02/blog-post_18.html

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε για την αναφορά.

Chrysotheras είπε...

Μπράβο Roark, καιρός ήταν!

Ανώνυμος είπε...

""Ο Kareem βρίσκεται σήμερα φυλακισμένος επειδή η κριτική που άσκησε μέσω του ιστολογίου του θεωρήθηκε βλάσφημη και προσβλητική για το Ισλάμ"". Αυτές οι ηρωικές εποχές για τον τόπο μας ανήκουν σε προηγούμενες δεκαετίες, τώρα, καλό είναι να μιλάμε για φρέσκα κουλούρια.
Δίπλα σας βρίσκονται αμέτρητοι πολίτες αποκλεισμένοι, αυτολογοκριμμένοι και φιμωμένοι ώς όμηροι συμφερόντων χωρίς ποτέ να μπορούν να επικαλεστούν ανελευθερία έκφρασης. Καλή η προσπάθεια για τον Καρήμ, αλλά για να μη λειτουργεί σαν άλλοθι άς αναρωτηθούμε τι συμβαίνει γύρω μας.

Stathis είπε...

μαζι κι εγω παρα τις (άλλες) διαφωνίες μας

kouk είπε...

gb, γι'αυτό τον λόγο είναι σημαντικό όταν κάποιος φιμωμένος βρίσκει, μέσω του internet, τον τρόπο να εκφραστεί να αντιδρούμε ακριβώς γιατί τότε φαίνεται απροκάλυπτα η δράση αυτών των συμφερόντων. Συμφωνώ φυσικά ότι τα συμφέροντα αυτά έχουν και πολύ πιο συκκεκαλυμένους τρόπους, αλλά δεν νομίζω είναι άλοθι το να διαμαρτυρηθούμε για τις πιο απροκάλυπτες δράσεις όπως του Kareem ή όπως θα μπορούσε να γίνει η υπόθεση Τσιπρόπουλου.

Thrass είπε...

Κάτι περιφερειακό:

Όσο σημαντικός κι αν είναι ο λόγος, τέτοιες κινητοποιήσεις δε μού ταιριάζουν για μορφωμένους ανθρώπους και σίγουρα δε μού ταιριάζουν με το Erooster.

Οι λαϊκές μαζώξεις και οι όχλοι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ, και θεωρούσα ότι εδώ μέσα γενικώς δουλεύουμε με επιχειρήματα. Θα το πάω παραπέρα και ας σάς στενοχωρήσω: (κατά τη γνώμη μου) τέτοιες κινητοποιήσεις είναι χαρακτηριστικές:
- αμόρφωτων ανθρώπων,
- επαναστατόκαυλων,
- ανθρώπων που ζουν με τη μίζερη νοοτροπία "εμείς οι αποκάτω κι οι άλλοι οι αποπάνω",
- πολιτικών.

Προσωπικά το θεωρώ απογοητευτικό που η Φιλελεύθερη Συμμαχία μπαίνει σε αυτό το παιχνίδι, αλλά ΟΚ, είναι απλώς η άποψή μου.

Ανώνυμος είπε...

kouk & e-rooster,
Πολλές θεωρίες και σχόλια στη παρούσα ιστοσελίδα θεωρούνται απο κάποιους αποδεκτές απο κάποιους αποριπτέες, δεν είναι εδώ το θέμα.
Λείπουν ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ, τα πλέον επίκαιρα ώστε να διασταυρώνονται εύκολα, διότι η αξία βρίσκεται στην εφαρμογή των θεωριών στα γεγονότα και σπανίως τα γεγονότα στις θεωρίες κατά μόνας και κατά βούληση.
Αρα, ο Καρήμ, πιθανόν δεν ταιριάζει στις Τακτικές ανελεύθερης πραγματικότητας. Αυτό που επιδιώκουμε δεν είναι η έλλειψη στρατηγικής αλλά τακτικών οι οποίες εχουν αφετηρία τα διασταυρωμένα γεγονότα για να μη πέσουν σε μεταφυσική διαπιστολογία.

"αναφορά" αναφέρει ο νικαν την υπόθεση έτσι ανώδυνα, δεν αρκεί.
Η ανελευθερία είναι σαράκι θέλει την ίαση της, με αναφορές άλλοθι δε σταματά, εφησυχάζει, αυτό επιδιώκουμε;

Ανώνυμος είπε...

Θα έρθω και εγώ στην πρεσβεία. Χα! Αυτό το σαββατοκύριακο όλο το διάβασμα θα πάει περίπατο!

Roark είπε...

Thrass κάνεις ένα λάθος. Το πώς επιλέγεις να δράσεις έχει να κάνει σε ποιόν απευθύνεσαι.

Εδώ μέσα απλά συζητητάμε. Δεν επιδιώκουμε να πετύχουμε κάτι συγκεκριμένο (πέραν της παρουσίασης του Φιλελευθρισμού γενικά και σε ένα σορώ εκφάνσεις του).

Όμως ένα πολιτικό κόμμα οργανώνεται για να δρα για να πετύχει συγκεκριμένους στόχους. Και το πώς θα δραστηριοποιηθεί για να τους πετύχει δεν μπορεί να περιορίζεται στα όρια και τους κανόνες μιας λέσχης συζήτησης.

Αν εσύ πιστεύεις ότι μπορείς να διαθέσεις 2 ώρες αποτελεσματικότερα απέναντι στις αιγυπτιακές αρχές γράφοντας εδώ επιχειρήματα κάντο. Αλλά εγώ δεν το πιστεύω. Οι αιγυπτιακές αρχές ποτέ δεν θα μάθουν καν το γραπτό σου. Η διαμαρτυρία μας, ακόμα και 5 ατόμων, θα καταγράψει την Αθήνα στο δίκτυο μιας παγκόσμιας διαμαρτυρίας.

Δεν λέω ότι αυτό θα απελευθερώσει την Kareem, λέω όμως ότι απέναντι σε ανελεύθερες εξουσιαστικές δομές η απλή συζήτηση έχει όρια αποτελεσματικότητας. Η συζήτηση, το επιχείρημα, η πάλη των ιδεών είναι μέσα αργού μετασχηματισμού της κοινωνίας που εκτείνεται σε βάθος δεκαετιών. Η δράση για την απευλευθέρωση κάποιου που δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει τόσο, πρέπει να είναι ενεργητικότερη.

Ανώνυμος είπε...

λέω όμως ότι απέναντι σε ανελεύθερες εξουσιαστικές δομές η απλή συζήτηση έχει όρια αποτελεσματικότητας. Η συζήτηση, το επιχείρημα, η πάλη των ιδεών είναι μέσα αργού μετασχηματισμού της κοινωνίας που εκτείνεται σε βάθος δεκαετιών.


Μηπως ανηκετε στο ΚΚΕ αγαπητε?

Κοινότητα Εκάλης είπε...

τωρα το ειδα....φωτη πλζ βαλτε το σε κεντρικη σελιδα και οχι σε καποιο σημειο στα δεξια του σαιτ.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock