Τρίτη, Ιουνίου 05, 2007

Ερώτηση του Στέφανου Μάνου στη Βουλή για το ελεύθερο ίντερνετ

Σήμερα Τρίτη 5 Ιουνίου ο Στέφανος Μάνος κατέθεση στη Βουλή την εξής ερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς για τους περιορισμούς της χρήσης του ίντερνετ στην Ελλάδα και την διακοπή της μετάδοσης του σταθμού Pandora στην Ελλάδα:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς: Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης και Επικρατείας
Θέμα: Περιορισμοί στο Ιντερνέτ


Είναι γνωστό ότι σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε. η χρήση του Ιντερνέτ στην Ελλάδα είναι περιορισμένη. Θα ήταν συνεπώς παράλογο αν, με δεδομένη τη χαμηλή χρήση, η πολιτεία παρενέβαινε υπό τον μανδύα ενός δήθεν ελέγχου και επέβαλλε περιορισμούς και όρια στη χρήση του Ιντερνέτ.

Δεν γνωρίζω αν η κυβέρνηση έχει οποτεδήποτε διατυπώσει την πολιτική της απέναντι στο Ιντερνέτ. Αν το πράξει ελπίζω να δηλώσει ότι είναι αντίθετη σε κάθε μορφής παρέμβαση, η περιορισμό, ή λογοκρισία που θα περιορίζει την ελευθερία στο διαδίκτυο. Ελπίζω επίσης ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει την ίδια στάση και στα πλαίσια της Ε.Ε. αν ποτέ τεθεί το θέμα.

Την αφορμή για την ερώτηση μου έδωσε η αιφνίδια προ ολίγων ημερών διακοπή λειτουργίας του καινοτομικού Ραδιοφωνικού Σταθμού στο Ιντερνέτ με την επωνυμία Pandora (www.Pandora.com). Προσπαθώντας να συνδεθώ έλαβα το εξής μήνυμα:

Dear Pandora Visitor,
We are deeply, deeply sorry to say that due to licensing constraints, we can no longer allow access to Pandora for most listeners located outside of the U.S. We will continue to work diligently to realize the vision of a truly global Pandora, but for the time being we are required to restrict its use. We are very sad to have to do this, but there is no other alternative.
We believe that you are in Greece …

Στην Pandora έστειλα στη συνέχεια το ακόλουθο e-mail:

I am dismayed that I can no longer listen to Pandora because I happen
to be in Greece. Why is that? Is it because of some Greek regulation?


Έλαβα την ακόλουθη απάντηση:

Well, yes. Ultimately, we have been told by the foreign rights holders to discontinue streaming the music in Greece. Thanks for understanding.
This is really the last thing we want to do.

Από την απάντηση προκύπτει ότι κάποιος ή κάποιοι ζήτησαν να διακοπεί η δυνατότητα πρόσβασης στο σταθμό όσων κατοικούν στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα λειτουργούν μερικές δεκάδες ραδιοφωνικών σταθμών στο Ιντερνέτ (www.live24.gr).

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

1. Ποια είναι η κυβερνητική θέση απέναντι στο αίτημα για Ανοιχτό Ιντερνέτ;
2. Έχουν οποτεδήποτε επιβάλλει περιορισμούς στο Ιντερνέτ ή έχουν συναινέσει στην επιβολή περιορισμών από την Ε.Ε.; Είχαν οποιαδήποτε ανάμειξη στη διακοπή της μετάδοσης της Pandora στην Ελλάδα;
3. Αν τους αφήνει αδιάφορους η δήλωση Pandora ότι παρά τη θέληση της υποχρεώνεται να διακόψει τη δυνατότητα πρόσβασης όσων κατοικούν στην Ελλάδα στον ιστότοπο www.Pandora.com;
4. Αν δεν τους αφήνει αδιάφορους, σε ποιες ενέργειες θα προβούν για να αποκατασταθεί η παροχή της υπηρεσίας στους κατοίκους της Ελλάδας;
5. Ποια αρχή ή διεύθυνση Υπουργείου ασχολείται και παρακολουθεί όσα συμβαίνουν στο Ιντερνέτ;


Τρίτη, 5 Ιουνίου 2007

Στέφανος Μάνος
Επικρατείας

10 σχόλια:

philos είπε...

Νομίζω ότι το θέμα του pandora έχει να κάνει περισσότερο με το θέμα των διαφόρων license constraints που επιβάλλουν οι αμερικάνικες εταιρείες στους διαδικτυακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και λιγότερο με τους ελληνικούς νόμους.
Αν και δεν γίνεται απόλυτα κατανοητό και ξεκάθαρο από την ανακοίνωση του pandora στο site ή από την απάντηση που δόθηκε στον κ. Μάνο.
Εμένα πάντως (και υποθέτω σε κάθε συνδρομητή του pandora) στο mail που μου στείλανε 15 ημέρες πριν τον περιορισμό της μετάδοσης στην Ελλάδα, γινόταν λόγος για
"... a recent decision by the Copyright Royalty Board in Washington, DC to almost triple the licensing fees for Internet radio sites like Pandora. The new royalty rates are irrationally high, more than four times what satellite radio pays and broadcast radio doesn't pay these at all. Left unchanged, these new royalties will kill every Internet radio site, including Pandora."
Για δείτε και εδώ σχετικά, ή σε σχετικό post μου.

Και μόνο όμως η ευαισθητοποίηση του Μάνου για ένα τέτοιο θέμα, είναι προς την θετική κατεύθυνση και δείχνει ότι υπάρχουν έστω και κάποιοι που ασχολούνται και με άλλα ζητήματα πέρα από όσα έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε να ασχολούνται στην Βουλή.

Menexenos είπε...

Για τον εν λόγω σταθμό δεν γνώριζα τίποτα, πρώτη φορά σήμερα δοκίμασα να συνδεθώ από τη Γαλλία όπου ζω. Το ίδιο ακριβώς "We believe that you are in France...". Πιστεύω πως ο κος Μάνος υπερβάλλει αυτή τη φορά για το συγκεκριμένο θέμα. Αν και δεν γνωρίζω πολλά για το ραδιόφωνο στο διαδίκτυο, νομίζω πως ο philos απαντά στο τεχνικό μέρος του ζητήματος. Λοιπόν δεν είναι πάντα η Ελλάδα η προβληματική χώρα, αυτά συμβαίνουν και εις Παρισίους. Από τη βιασύνη του να καταθέσει την ερώτηση μάλλον δεν πρόσεξε το θέμα σε όλες τις διαστάσεις του. Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

MetroGuardian είπε...

Τα ίδια και από Ελβετία παιδιά, δεν είναι Ελληνικό το φαινόμενο.

Ο Μάνος δεν το έψαξε αρκετά το θέμα αυτή τη φορά. Νομίζω θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός όταν κατεθέτει εωτήματα στην Βουλή των Ελλήνων.

Ανώνυμος είπε...

Από Αγγλία μια χαρά παίζει πάντως.

Ανώνυμος είπε...

how to access pandora aoutside the US:
http://lifehacker.com/software/internet-radio/how-to-access-pandora-from-outside-the-us-257706.php

Ανώνυμος είπε...

ποιά είναι η άποψη των Νεοφιλεύθερων για το πώς
κατάντησαν το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ...

Stefanos είπε...

Για τον philos
Το ζήτημα είναι ότι πρέπει να υπάρχει διαφάνεια. Για ποιό συγκεκριμένο λόγο διακόπηκε η μετάδοση στην Ελλάδα. Αν ζητήθηκαν αυξημένα δικαιώματα για τη Ελλάδα, ποιός τα όρισε και σε τι ύψος φθάνουν.
και τώρα για τον menexenos:
Γνωρίζω ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Αλλά όπως ισχυρίζομαι και πιο πάνω τα δικαιώματα που ενδεχομένως καταβάλλονται αφορούν χώρες (την Ελλάδα, τη Γαλλία, κλπ) και όχι ευρύτερα σύνολα (την Ευρώπη ή την Ασία). Άλλωστε η διακοπή της μετάδοσης δεν αφορά όλες τις χώρες και ακόμη η ίδια η απάντηση της Pandora προς εμένα παραπέμπει σε αντιμετώπιση κατά χώρα.
Με την ερώτηση μου προσπαθώ να σπρώξω την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τη θέση της ως προς το διαδίκτυο.

Ανώνυμος είπε...

Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα...

Τι σχέση έχει η διακοπή του προγράμματος του pandora με την πολιτική της κυβέρνησης και την ερώτηση που κάνει ο κ. Μάνος.

Η pandora το λέει ξεκάθαρα στην ιστοσελίδα τους:

«we don't have the resources to pursue licensing arrangements in many countries in the immediate term»

Το πρόβλημα, όπως πληροφόρησαν από την pandora τον κ. Μάνο έχει να κάνει με τον διαχειριστή των δικαιωμάτων των καλλιτεχνών.

Ως φιλελεύθερος ο κ. Μάνος θα έπρεπε να δεχτεί το γεγονός πως οι ιδιώτες αυτοί (καλλιτέχνες+δικαιοπάροχοι) έχουν το δικαίωμα να κάνουν ό,τι θέλουν με το έργο τους. Τι περιμένει ο κ. Μάνος να κάνει η κυβέρνηση στο ζήτημα αυτό;

Κατά τη γνώμη μου η ερώτηση του κ. Μάνου δεν είναι τίποτα περισσότερο από posturing και grand standing. Δεν μπορώ να καταλάβω όμως ποιο είναι το κινητρο ή το όφελος. Εξάλλου, κουτσά-στραβά, η κυβέρνηση έχει διατυπώσει την πολιτική της στην ψηφιακή στρατηγική που δημοσιεύτηκε από την σχετική ειδική γραμματεία.

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Η μετάδοση μουσικής προς τέρψιν του κοινού (και ακόμη και προς ωφέλειάν του) διέπεται από διατάξεις που αποσκοπούν στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας των δημιουργών αυτής της μουσικής. Ακόμα και η μουσική που παίζει σε μια καφετέρια υπόκειται στις διατάξεις αυτές και, φυσικά, η μουσική που παίζουν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί. Συνεπώς, εάν η Πανδώρα μετέδιδε ελευθέρως μουσική, οι συμβατικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί θα πλήρωναν τους δημιουργούς της μουσικής (συνηθέστερα αυτούς που έχουν αγοράσει τα πνευματικά δικαιώματα από τους πραγματικούς δημιουργούς καθώς και την γραφειοκρατία που επιτηρεί την λειτουργία αυτής της αγοράς) ενώ η Πανδώρα όχι. Δεν θα είχαμε, δηλαδή, ανταγωνισμό επ' ίσοις όροις.

Ο κύριος Μάνος δεν μπορεί να είναι παντογνώστης. Θα μπορούσε, όμως, να θέσει το θέμα με ψευδώνυμο σε μερικά forum, όπως το παρόν, όπου συχνάζουν άνθρωποι με καλύτερη γνώση του θέματος. Έτσι θα μπορούσε να συγκεντρώσει απόψεις και να ελέγξει και τις δικές του και την απήχησή τους σε ένα μικρό μέρος του κοινού πριν υποβάλει ερώτηση στην Βουλή. Νομίζω το έργο του θα γινόταν έτσι ακόμα πιο αποδοτικό και ωφέλιμο.

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Εγκυκλοπαιδικώς, στις Ηνωμένες Πολιτείες οι ιδιοκτήτες πνευματικών δικαιωμάτων κατόρθωσαν να πείσουν τα νομοθετικά σώματα να επεκτείνουν σημαντικά την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων. (Mickey-Mouse Protection Act) Αυτό είναι πράγματι σκάνδαλο και κάτι αντίστοιχο συζητείται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. (Copyright Term Extension)
Αυτά βλέπουν οι δικοί μας κουμπάροι και δικαίως θεωρούν ότι αδίκως κατηγορούνται.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock