Παρασκευή, Ιουνίου 15, 2007

Φυτέψτε για τον Πλανήτη - Ερώτηση του κ.Μάνου στη Βουλή

Με αφορμή τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημ. Εργων για τα δάση και το περιβάλλον, ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Επικρατείας κος Στέφανος Μάνος κατέθεσε σήμερα προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ την ακόλουθη ερώτηση:

Τον περασμένο Νοέμβριο (2006) πραγματοποιήθηκε στο Ναϊρόμπι ταυτόχρονα με την 12η Συνδιάσκεψη των μερών της Σύμβασης για τις κλιματικές αλλαγές και η δεύτερη διεθνής συνδιάσκεψη για το Πρωτόκολλο του Κυότο. Κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακοινώθηκε το πρόγραμμα Plant for the planet (Φυτέψτε για τον πλανήτη) που πρόβλεπε να φυτευτούν ένα δισεκατομμύριο δέντρα σε όλο τον κόσμο μέσα στο 2007.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ:

1. Ποιοι εκπροσώπησαν την Ελλάδα στο Ναϊρόμπι το Νοέμβριο του 2006;
2. Αν οι εκπρόσωποι της Ελλάδας συνέταξαν έκθεση με τα συμπεράσματα τους για τη διάσκεψη; Αν ναι παρακαλείται ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ να καταθέσει αντίγραφο της στη Βουλή.
3. Αν η Ελλάδα έχει ανακοινώσει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα φύτευσης ενός δισεκατομμυρίου δέντρων και αν ναι πόσα δέντρα δεσμεύτηκε να φυτέψει το 2007;
4. Δεδομένου ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ δηλώνει ότι συντονίζει τις εθνικές ενέργειες για το περιβάλλον, διατηρεί ενήμερες στατιστικές για τον αριθμό των δέντρων που φυτεύονται και των εκτάσεων που αναδασώνονται;

5 σχόλια:

Γιάννης Αρ είπε...

Το παρακάτω είναι μέρος ενός ποστ που είχα κάνει στο ιστολόγιο του Μ. Ανδρουλάκη για άλλο θέμα:
"Ασχολούμαι με την διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος και σε αυτό θα αναφερθώ για να διευκρινίσω τα παραπάνω.

Υπεύθυνα για το περιβάλλον είναι :

1)το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων (αποτελεί τον διαχειριστή της δημόσιας δασικής και χορτολιβαδικής γης, επίσης ασχολείται με την διαμόρφωση πολιτικών για την γεωργία και την αλιεία, επίσης για θέματα καθαρά περιβαλλοντικά είναι υπεύθυνο για τους βιοτόπους και τους εθνικούς δρυμούς)

2) το υπεχωδε (είναι υπεύθυνο για τα είδη φυτών και ζώων, τις περιβαλλοντικές μελέτες, τα χωροτακτικά σχέδια, τις περιοχές NATURA, και όλες τις άλλες ειδικές περιοχές εκτός των Δρυμών. Σημειώνω εδώ ότι στην ΕΕ γελάνε όταν ακούν ότι το ίδιο υπουργείο είναι υπεύθυνο για περιβάλλον και δημόσια έργα ).

3) Το ανάπτυξης εμπλέκεται τόσο στην έρευνα όσο και στο θέμα της ποιότητας τροφίμων που άμεσα εξαρτάτε και επηρεάζει το φυσικό περιβάλλον

4) Το υγείας εμπλέκεται άμεσα και έμμεσα στην διαχείριση του νερού και των αποβλήτων και διαμορφώνει και αυτό τις δικές του στρατηγικές.

5) το δημόσιας τάξης με την πυροσβεστική (χάος)

6) το εμπορικής ναυτιλίας εμπλέκεται στην προστασία της θάλασσας των ακτών των ποταμών της αλιείας κλπ μέσω του λιμενικού σώματος

7) το καινούργιο υπουργείο Τουρισμού παράγει και εφαρμόζει δικές του στρατηγικές για το περιβάλλον

8) το πολιτισμού μέσω της Αρχαιολογίας επεμβαίνει και ακυρώνει σχεδιασμούς και στρατηγικές σε όλα τα παραπάνω.

Από όλα τα παραπάνω υπουργεία κανένα δεν έχει σαν πρωταρχικό στόχο το φυσικό περιβάλλον Για τα δύο πρώτα που ανέφερα το γεωργίας έχει την αγροτική παραγωγή και την διαφύλαξη της δημόσιας γης σαν πρωταρχικούς στόχους ενώ το υπεχωδε τα δημόσια έργα.

Θεωρώ ότι ο κύριος πυλώνας ανάπτυξης της Ελλάδας είναι το φυσικό περιβάλλον και ότι θα έπρεπε κατ'ελάχιστο να υπάρχει Υπουργείο Περιβάλλοντος στην Ελλάδα που να είναι συνολικά υπεύθυνο για το περιβάλλον."

Κανείς δεν φυτεύει δένδρα στην Ελλάδα και ούτε θα φυτέψει εκτός αν γη που τα φυτεύει δεν είναι δική του. Στην δικιά του γη τα κόβει - καίει γιατί αλλιώς θα του την πάρει το κράτος

πολύ απαισιόδοξο αλλά αληθινό ......

Ανώνυμος είπε...

Αμυντικό ή Επιθετικό σύστημα;

Στην Ελλάδα ακολουθείται το παραδοσιακό σύστημα άμυνας με υπηρεσίες δασοπυρόσβεσης. Αν στούς ίδιους ανατεθεί αποκλειστικά να φυτεύουν εληές και αμπέλια, σε 10 χρόνια δε θάχουν να σβήνουν φωτιές.
Η νέα δουλειά δεν θάχει δόξα αλλά θάχει ανθρωπιά.

Ανώνυμος είπε...

Ενας απο τους αξιοτερους Αρχηγους της Πυροσβεστικης Υπηρεσιας στη δεκαετια του '80 ο κυριος Ξιφαρας , ετυχε να ειναι πατερας μιας πολυ καλης φιλης και συμφοιτητριας μου...
Καποτε λοιπον τον ρωτησα γιατι καιγονται καθε καλοκαιρι τοσα πολλα δαση και η απαντηση του μου εμεινε βαθεια χαραγμενη στο μυαλο... Η Ελλαδα ολοκληρη μου ειχε πει τοτε ειναι μια δασικη εκταση ,οπου η γη δεν καλιεργηται και δεν εχει φτασει το σχεδιο πολης! Αν καποιος βαλει φωτια , δεν μπορει να παει το αυτοκινητο τηε δασοπροστασιας η της Πυροβεστικης να τη σβησει , γιατι απλα ειναι μεγαλη γραφειοκρατια για να παρει κανεις αδειο να ανοιξει δρομο πυρασφαλιας χωρις να κατηγορηθει οτι παει να κοψει οικοπεδα για να χτισει παρανομα!!!

Ανώνυμος είπε...

μεγάλο πράμα το σταρηλίκι, κάτι σαν σύγχρονοι Μωϋσήδες.

Τι κρίμα! να μην ανοίξει ένα δρομάκο το Δημοσίων να φτιάξει το περιβάλλον!

Αχ ρε αυτές οι δημόσιες σχέσεις έχουν κάτι απο την "αποκάλυψη"
τα σέβη μου στη λογοκρισία της φλυαρίας.

Ανώνυμος είπε...

Mία Ερώτηση ακόμη, και προς Μάνο βεβαίως,
τί λέτε για τη Βελούδινη Λογοκρισία στο www.bulls.gr.
Kάνει ο χρήστης κλίκ στό ¨Δές και πές" και τον παραπέμπει στο "παραπέρα", και άλλα πολλά τα οποία δεν θεωρούνται τεχνικά αλλά λογοκριτικά εμπόδια.
Συμφωνείτε με τη "φιλελεύθερη" βελούδινη λογοκρισία;

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock