Παρασκευή, Ιουνίου 29, 2007

Γιατί καίγονται τα δάση στην Ελλάδα

του αναγνώστη της σελίδας μας Γιάννη Αρ.

Οι πυρκαγιές στα δάση στην Ελλάδα είναι ένα πολύ παλιό φαινόμενο που κατά εποχές είχε διαφορετικές αιτίες. Λόγω των τελευταίων γεγονότων, και των αναλύσεων που ακούω στα ΜΜΕ θέλω να εκφράσω την άποψη μου που στηρίζεται στην επιστημονική γνώση που έχω σαν δασολόγος. Οι αιτίες πυρκαγιών είναι οι εμπρησμοί και τα ατυχήματα. (υπάρχουν και φυσικές αιτίες αλλά λόγο σπανιότητας δεν υπάρχει νόημα να αναφερθώ)

Τα ατυχήματα τα καταλαβαίνουμε όλοι, οι εμπρησμοί όμως είναι μία ιστορία που δεν είναι ευρέως κατανοητή. Στην Ελλάδα έχουμε κυρίως δύο λόγους εμπρησμών, ο ένας αφορά τα οικόπεδα, και ο δεύτερος αφορά την διαχείριση των βοσκοτόπων. Υπάρχει και μια τρίτη αιτία εμπρησμών που αφορά στρατιωτικούς λόγους αλλά αφορά κυρίως τα νησιά στο ανατολικό Αιγαίο και αποτελεί μάλλον θεωρητική πιθανότητα παρά πραγματική.

Οι δύο ουσιαστικοί λόγοι , οικόπεδα-οικοπεδοποίηση και διαχείριση βοσκοτόπων έχουν κατά βάση την ίδια αιτία. Η αιτία αυτή αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς γης στην Ελλάδα. Η γη στην Ελλάδα θεωρείται Δημόσια αν δεν είναι γεωργική ή αστική. Επιπλέον η έλλειψη κτηματολογίου και τα ασαφή κατά περίπτωση, όρια της Δημόσιας γης εμποδίζουν τόσο την διαχείριση από το κράτος όσο και την διαχείριση από ιδιώτες. Αυτό το χάος, που απλά το αναφέρω εδώ γιατί είναι άλλο το θέμα , αποτελεί την κύρια αιτία εμπρησμών, γιατί με την φωτιά αλλάζουν τα δεδομένα μιας περιοχής.

Για το θέμα της οικοπεδοποίησης, αλλάζει ο χαρακτήρας μιας περιοχής και μπορεί από δασική να χαρακτηριστεί αγροτική που σημαίνει ότι μπορεί να μετατραπεί σε οικόπεδα.

Για το θέμα των βοσκοτόπων, με το που καούν οι θάμνοι και τα δένδρα αυξάνει το χλωρό χορτάρι και τα ζώα βρίσκουν άφθονη τροφή. Αυτό αποτελεί κύρια διαχειριστική μέθοδο παγκοσμίως. Στην Ελλάδα όμως υπάρχουν τα εξής νομικά – θεσμικά προβλήματα, πρώτον λόγο ιδιοκτησιακού οι κτηνοτρόφοι δεν κατέχουν τους βοσκοτόπους τους και άρα δεν μπορούν νομικά να τους διαχειριστούν, στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι ‘καταπατητές’. Το δεύτερο νομικό – θεσμικό πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα απαγορεύεται η χρήση φωτιάς για διαχειριστικούς σκοπούς, αυτό, όσο παράξενο και αν ακούγεται, αποτελεί σοβαρή αιτία μεγάλων πυρκαγιών. Εξηγώ, ο κάθε κτηνοτρόφος που πλέον στα βοσκοτόπια του έχουν επικρατήσει ξυλώδη φυτά που δεν προσφέρουν φαγητό στα ζώα του θα πάει τις ποιο θερμές μέρες που προβλέπεται να έχει ισχυρούς ανέμους (μεγαλύτερος κίνδυνος πυρκαγιάς) και θα ξεκινήσει μία πυρκαγιά μακριά από τον βοσκότοπο του για να μην έχει ποινικές ευθύνες. Οι συνθήκες εξασφαλίζουν ότι θα ‘καθαρίσει’ ο βοσκότοπος του και μαζί βέβαια και τεράστια γύρω περιοχή. Όσο ποιο μεγάλη μάλιστα είναι η έκταση που θα καεί, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος να εντοπιστεί η ευθύνη του εμπρηστή. Σημειώνω εδώ ότι στον υπόλοιπο κόσμο, οι δασικές υπηρεσίες καίνε τους βοσκοτόπους, με ελεγχόμενες φωτιές που δεν έχουν καμία, το τονίζω, καμία από τις τραγικές επιπτώσεις που έχουν αυτές οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές. Δεν καταστρέφεται το έδαφος δεν υπάρχουν επιπτώσεις στην πανίδα και χλωρίδα της περιοχής και δεν καταστρέφεται το τοπίο και το περιβάλλον. Υπάρχουν πολλές δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες στο εξωτερικό και στην Ελλάδα για το θέμα αυτό.

Έρχομαι στο θέμα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Σε όλες τις επιστημονικές μελέτες, γίνεται σαφής αναφορά ότι οι πυρκαγιές σβήνονται από πεζοπόρα τμήματα. Οι φωτιές σβήνονται με τα χέρια. Θα αναρωτηθείτε, τότε τι είναι αυτός ο πανικός για μηχανικά μέσα και ειδικά για εναέρια μέσα.

Επειδή φωτιές όπως αυτές που βλέπουμε στην Πάρνηθα και αλλού τις τελευταίες μέρες, έχουν φλόγες 20, 30, 40 μέτρων και επιπλέον κινούνται με μεγάλη ταχύτητα 10 20 30 40 χιλιόμετρα ανά ώρα δεν είναι δυνατόν να πλησιάσουν τα μέτωπα τα πεζοπόρα τμήματα, για να χαμηλώσουν λοιπόν οι φλόγες χρησιμοποιούνται τα μηχανικά μέσα και ειδικά τα εναέρια. Που όμως είναι σαν να πηγαίνεις με ένα ποτιστήρι να σβήσεις ένα καμίνι. Δεν είναι ποτέ δυνατόν σε μέτωπα χιλιομέτρων, να μπορέσεις να έχεις τις ικανοποιητικές ποσότητες νερού που θα σβήσουν την φωτιά. Για να σας δώσω να το καταλάβετε όλο τον νερό της λίμνης του Μαραθώνα δεν φτάνει για να σβήσουν τα μέτωπα στην Πάρνηθα και φανταστείτε τι μεταφορικά μέσα χρειάζονται για να μεταφερθεί αυτό το νερό στα μέτωπα.

Τι κάνει λοιπόν η Πυροσβεστική και παλαιότερα οι Δασικές υπηρεσίες, αφήνουν την φωτιά να καίει, μέχρι να σβήσει μόνη της και στο τέλος μετράνε τα αποτελέσματα. Αν ακούσετε συνεντεύξεις παρατηρήσετε πόσες φορές αναφέρονται στον θεό και στον καιρό. Σημειωτέον ότι η Ελλάδα μετά την μεταφορά αρμοδιότητας κατάσβεσης των πυρκαγιών από τις Δασικές υπηρεσίες στην Πυροσβεστική, έχει ίσως, τα περισσότερα μέσα κατάσβεσης παγκοσμίως.

Τι κάνουν στο εξωτερικό; Χρησιμοποιούν την μέθοδο «αντιπύρ», δηλαδή σταματούν το επερχόμενο μέτωπο της φωτιάς καίγοντας μπροστά του απαραίτητη έκταση ώστε να μπορούν να πλησιάσουν πεζοπόρα τμήματα και η φωτιά χωρίς να έχει υλικό να κάψει είναι εύκολο να σβήσει. Σημειώνω εδώ ότι στο Πανεπιστήμιο αυτή η μέθοδος διδάσκεται και στο τέλος υπάρχει αναφορά ότι δυστυχώς στην Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να την εφαρμόσουμε επειδή το απαγορεύει ο Νόμος .

Ένα άλλο, κουφό της Ελλάδας είναι το εξής: την ευθύνη για την κατάσβεση έχει η Πυροσβεστική υπηρεσία, την ευθύνη όμως για την πρόληψη και τον σχεδιασμό έχουν οι Δ/νσεις Δασών. Τελείως διαφορετικές υπηρεσίες με τελείως διαφορετικές νοοτροπίες και στόχους.

Τα συμπεράσματα δικά σας. Προσωπικά όμως όταν ακούω για εξοπλισμούς, ετοιμότητες , περισσότερα μέσα κλπ το μυαλό μου πάει σε καντήλια και τάματα αφού δεν έχουμε, σαν κράτος, την δυνατότητα να σκεφτούμε με τον κοινό νου και να πάρουμε τα σωστά, πρέποντα μέτρα, που και ποιο οικονομικά και ποιο αποτελεσματικά είναι.

ΥΓ

Δεν αναφέρθηκα καθόλου σε αντιπυρικές λωρίδες γιατί έχει αποδειχτεί ότι περισσότερο κακό παρά καλό κάνουν. Το υπερβολικά μεγάλο οδικό δίκτυο της Ελλάδας είναι υπεραρκετό.

31 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ε τότε ενα είναι το πρώτο βήμα.. αλλαγή των νόμων περι φωτιάς, με ειδική παράγραφο σχετικά με αυτό που προανέφερες... και γενική συμμετοχή σε αναδάσωση από όλους μας. Το θέμα δεν είναι εαν υπάρχουν λύσεις...το θέμα είναι εάν υπάρχουν έστω 10 άνθρωποι σ αυτή τη βουλή που τις θέλουν...

Ανώνυμος είπε...

Λυπαμαι που θα αναγκαστω να σας διαψευσω κυριε δασολογε, οσν αφορα τις λωριδες πυροσβεσης...
Ολη η προχειροτητα και η κακομοιρια που βολοδερνει την πικρη μικρη πατριδα εκει δειχνει την πραγματικη φυσιογνωμια της...
Απο το 1980 ακουσα απο το στομα του Αρχηγου της πυροσβεστικης του κυριου Ξιφαρα ,οτι ο ασφαλεστερος και ο πιο ενδεδειγμενος τροπος για προληψη της φωτιας στα δαση ειναι η δημιουργια λωριδων πυροσβεσης σε καθε εκταση που εχει χαρακτηριστη βοσκοτοπι η δασικη!!!! Ο λογος ειναι ευκολο να γινει αντιληπτος αφου τωρα που καιγομαστε και ολες οι τηλεορασεις του πλανητη δειχνουν την καταντια μας , προσπαθειτε να συγκαλυψετε τα εγκληματα της πολιτικης εξουσιας και του παρακρατους..
Για να υποχρεωνεται τον κοσμακη να λαδωνει για να πετυχει αποχαρακτηρισμο της γης του που λογω εγκαταλειψης τις περισοτερες φορες χανει την παραγωγικη της υφη και μετατρεπεται σταδιακα σε βοσκοτοπι, αρνειστε επιμονα χρονια πολλα τωρα , την εφαρμογη της διεθνους πρακτικης για πυροπροστασια!!! Ντροπη και αισχος
για Χωρα μελος της Ε.Ε!!!!!!

Θέμης Λαζαρίδης είπε...

Δεν έχει σχέση με το άρθρο αλλά είναι σχετικό με το θέμα. Στην ανακοίνωση της ΦΙΣ διαβάζουμε:

«Η Φιλελεύθερη Συμμαχία υποστηρίζει ότι οι δασικές εκτάσεις της χώρας θα προστατευτούν αποτελεσματικά μόνο εφόσον οι πραγματικοί ιδιοκτήτες τους, δηλαδή όλοι οι Έλληνες πολίτες, αποκτήσουν πλήρη ιδιοκτησιακά δικαιώματα επί των δημόσιων δασικών εκτάσεων, ακυρώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον εμπρησμό ως μέθοδο ιδιοποίησης δασικής γης. Η Φιλελεύθερη Συμμαχία προτείνει στο πρόγραμμα της τη δωρεάν διανομή, σε όλους τους πολίτες, σε ίσης οικονομικής αξίας μερίδια, όλης της μη χρησιμοποιούμενης ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου συμπεριλαμβανομένων και των δημόσιων δασικών εκτάσεων.»

Συγγνώμη, αλλά αδυνατώ να δω πώς αυτό το μέτρο θα λύσει το πρόβλημα. Ναι μεν μπορεί να σταματήσει τους εμπρησμούς, αλλά τα δάση θα επιβιώσουν; Τι θα με σταματήσει εμένα από το να πάω στο μερίδιό μου, να κόψω τα δέντρα, και να χτίσω μιά βίλλα; Υπάρχει προηγούμενο σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου για ένα τέτοιο μέτρο;

Γιάννης Αρ είπε...

Κύριε Κανελόπουλε

Οι αντιπυρικές λωρίδες έχουν αποτέλεσμα σε δάση από πλατύφυλλα που η φωτιά κινείται ομοιόμορφα , χωρίς εξάρσεις και χωρίς τις γνωστές εκρήξεις των κουκουναριών που μεταφέρουν την φωτιά μέχρι και 100 μέτρα μακρυά (έχουν αναφερθεί και μεγαλύτερες αποστάσεις) . Οι αντιπυρικές λωρίδες αφήνουν το έδαφος ακάλυπτο και διευκολύνουν την διάβρωση του, ταυτόχρονα διασπούν την βιοκοινότητα του δάσους, (πλάτος σωστής αντιπυρικής λωρίδας άνω των 15 μέτρων ,εξαρτάτε) και αλλοιώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το τοπίο φανταστείτε ένα δάσος σε οριζόντιες λωρίδες ή ακόμα και χειρότερα καρό.
Η Ελλάδα έχει από τα μεγαλύτερα (σε πυκνότητα) δίκτυο δασικών δρόμων Χαρακτηριστικό είναι ότι αν μπεις με αεροπλάνο στον Ελληνικό χώρο το αντιλαμβάνεστε από την αύξηση της πυκνότητας των δασικών αυθαίρετων, στις περισσότερες των περιπτώσεων, δρόμων. (ρίξτε μια ματιά στο google earth και κάντε τις συγκρίσεις με διάφορα μέρη του κόσμου)

Συμπληρώνω ότι δεν είμαι δημόσιος υπάλληλος άρα δεν έχω την ανάγκη να καλύψω κανένα και καμία πρακτική και για το θέμα των φωτιών και για το θέμα των χαρακτηρισμών και για ότι άλλο.
Επειδή γνωρίζω πολύ καλά το θέμα σας προτρέπω να κοιτάξετε το blog μου http://nature-managment.blogspot.com/ για να δείτε κάποιες από τις παραμέτρους του θέματος και την άποψη μου.(άρθρα:Γενικά περί ιδιοκτησιακού γης στην Ελλάδα και Άρθρο 24)

Το δάσος και το δασικό οικοσύστημα δεν λειτουργούν μονοδιάστατα και γιαυτό η κάθε κατάτμηση θεωρείται υποβάθμιση. Φανταστείτε ότι ο Γυπαετός έχει σαν επικράτεια 200 με 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αναφέρομαι και στις αντιπυρικές λωρίδες και στην πρόταση της ΦΣ. Αν αφεθεί το δάσος στα χέρια ανθρώπων ελλιπούς γνώσης μόνο καταστροφή και σπατάλη φυσικών πόρων θα έχουμε.

Roark είπε...

Το πρόβλημα των εμπρησμών είναι α-π-ό-λ-υ-τ-α συνυφασμένο με τις καταπατήσεις και την έλλειψη ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων.

Τα ιδιωτικά δάση θα επιβιώσουν όπως επιβιώνουν σε όλο κόσμο. Η Σουηδία έχει τεράστιες ιδιωτικές εκτάσεις δασών και έχει μια από τις μεγαλύτερες καλύψεις σε δάσος. Αντί να υπάρχουν οικονομικά κίνητρα να κάψει κανείς το δάσος (όπως εξασφαλίζει η τωρινή νομοθεσία), ο σκοπός της πρότασης μας είναι να γίνει οικονομικά αποδοτική η προστασία και η διατήρηση των δασών.

Μπορώ να αναφέρω και το παράδειγμα της Νότιας Εύβοιας που μένω. Εκεί οι Τούρκοι φεύγοντας πούλησαν όλες τις εκτάσεις με αποτέλεσμα όλη η έκταση να είναι ιδιωτική. Παρά τις αντίξοες συνθήκες (πολύ ισχυροί άνεμοι το καλοκαίρι, μικρή βροχόπτωση, ξηρασία κτλ) οι πυρκαγιές είναι σπάνιες (και από όσο μπορώ να θυμάμαι συνήθως με μια εστία, ένδειξη ατυχήματος).

Ειδικά από την πίσω μεριά του Κάβο-Ντόρο, παρά την απουσία της "προστατευτικής" παρουσίας του κράτους (την νοιώσαμε πάλι στην Πάρνηθα) η περιοχή αποτελεί ένα εντυπωσιακό φυσικό περιβάλλον και συνήθη προορισμό οικολογικού τουρισμού.

Γιάννης Αρ είπε...

η αντίρρηση μου αφορά το θέμα της κατάτμησης.
Είναι φανερό ότι το κράτος έχει αποτύχει στους περισσότερους τομείς που έχει ασχοληθεί.
Παρότι δεν είμαι "φιλελεύθερος", είμαι αναγκασμένος να δεχθώ ότι υπάρχει σε πολλά επίπεδα αποτυχία του κρατικού παρεμβατισμού. (μάλλον στα περισσότερα)

Αλλά επιτρέψτε μου να θεωρώ πολύ ριψοκίνδυνο να αφεθεί η διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος στα χέρια αδαών. Το πρόβλημα σε κάθε "διαχείριση" είναι το πόσο γρήγορα εντοπίζεις τα λάθη και επεμβαίνεις, αποτελεσματικά, για να τα διορθώσεις. Με μεγάλες κατατμήσεις είναι σίγουρο ότι δεν θα είναι δυνατόν να παρακολουθηθούν τα δεδομένα και η όποια αντίδραση θα είναι πολύ αργή. Θα μου αντιπροτείνεται ότι βλέπουμε τι γίνεται τώρα. Συμφωνώ πως είναι απαράδεκτο από όλες τις απόψεις, αλλά όταν κάνουμε προτάσεις καλό είναι να χρησιμοποιούμε τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα.

Ανώνυμος είπε...

@roark:
Το πρόβλημα των εμπρησμών δεν "είναι α-π-ό-λ-υ-τ-α συνυφασμένο με την έλλειψη ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων", αλλά με την α-π-ό-λ-υ-τ-η ΑΛΗΤΕΙΑ εκείνων που μετατρέπουν τα δάση σε βίλλες (που βεβαίως είναι ιδιώτες και όχι το κράτος) και εκείνων που επιτρέπουν να γίνεται αυτό (που και πάλι δεν είναι το κράτος, αλλά ΑΛΗΤΕΣ που έτυχε σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους να διαχειρίζονται τα δημόσια πράγματα - δυστυχώς με τη δική μας ανοχή).

Κοινότητα Εκάλης είπε...

mporeite na mou e3igisete kalitera ti esti 'idiotiko dasos' giati mou 8imizei 'idiotiki paraleia' vlepe elliniko klp pou oi paralies eginan skiladika k mpikan kagela pantou. milame gia kati tetoio? giati sto mialo mou vlepw eklisia k megaloergolavous na kanoun orgia sta idiotika dash. k h XEN eixe ena dasos sthn ekali, to edose se gnwsth mixanikh eteria kataskewn k to dasos eginei mpeto k 'dasos apo tsimento' pou einai oti pio aisxro exei ginei sthn ekali.

Κοινότητα Εκάλης είπε...

8elw na valw ena allo erotima, to 2006 eginain 10,000 polikatoikies sthn a8ina, kirios sta ditika. mipws h F.S. na kanei thn erotisi pros dimarxous aigalew k peristeri me ta e3hs

"poses polikatoikies eginan fetos"
"posa dentra mpikan fetos"
"posa parka kanate"

ayta as ta skeftoun k osoi menoun k psifizoun ekei. prepei na alla3oun oi oroi domishs, den paei allo me tis sovietikou tipou polikatoikies.

Ulixes είπε...

Τι θα με σταματήσει εμένα από το να πάω στο μερίδιό μου, να κόψω τα δέντρα, και να χτίσω μιά βίλλα;

Μα φυσικά το ότι θα μειωθεί η αξία της ιδιοκτησίας μου. Ειδικά αν κάνουν το ίδιο και οι γείτονές μου.

Ανώνυμος είπε...

@ulixes: Εσένα προσωπικά μπορεί να σου έρθει και να σε σταματήσει αυτή η σκέψη. Στην συντριπτική πλειονότητα όμως είναι βέβαιο πως θα κυριαρχήσει η άλλη σκέψη "ρε δεν δίνω το οικοπεδάκι με τα κωλόδεντρα μια αντιπαροχή να βρεθώ με το λιγότερο μια διαμερισματάρα μεσα στο πράσινο?"

Γιάννης Αρ είπε...

Υπάρχει μία σαφής παρεξήγηση για τα δάση και τις χρήσεις γης που νομίζω πως πρέπει να διευκρινισθεί.
Σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο οι δασικές εκτάσεις είναι χαρτογραφημένες και ακολουθήται μία νομοθεσία που αφορά τόσο την διαχείριση των δασών όσο και τους όρους (πολύ σπάνια επιτρεπτό) αλλαγής χρήσης, δηλαδή δάσος σε αγροτική ή αστική χρήση. Στην Ελλάδα αυτό δεν υπάρχει. Γιαυτό ο νόμος απαιτεί να γίνει πράξη χαρακτηρισμού. Δηλαδή το κράτος δεν ξέρει τι είναι η κάθε έκταση και την χαρακτηρίζει μετά από αίτηση του κάθε ενδιαφερόμενου. Γιαυτό και η κοινός χρησιμοποιούμενη φράση "αποχαρακτηρισμός" δεν έχει νόημα.

Σας δίνω ένα παράδειγμα για να καταλάβετε το χάος και τα περιβαλλοντικά αντικίνητρα που προκύπτουν. Κάποιος έχτισε ένα σπίτι την δεκαετία 60 70 σε οικόπεδο 10 στρεμμάτων. Θεώρησε καλό να φυτέψει κάποια δένδρα σε μεγάλο τμήμα του οικοπέδου του γιατί του άρεσε η φύση. ΄Ερχεται τώρα και λέει ένα μέρος του οικοπέδου θα το δώσω στο παιδί μου να χτίσει το σπίτι του, του ζητάνε πράξη χαρακτηρισμού από την πολεοδομία και το οικόπεδο χαρακτηρίζεται δασικό.......... Ελλάδα το μεγαλείο σου. (γνωρίζω τέτοια περίπτωση που μάλιστα είχαν προβλέψει που θα χτιστεί το σπίτι και δεν είχαν φυτέψει αλλά το Ελληνικό κράτος λέει όχι είναι δάσος) .
Τα συμπεράσματα δικά σας και πάλι

Ανώνυμος είπε...

Να πω την αλήθεια, αν και θεωρώ τον εαυτό μου "φιλελευθερο", και εγώ δεν καταλαβαίνω το πλεονέκτημα του να μοιραστούν οι δασικές εκτάσεις σε ιδιώτες. Μια δασική έκταση δεν έχει καμία αξία για έναν ιδιώτη εκτώς εάν κτίσει κάτι εκει το οποίο θα αποφέρει κάποιο κέρδος (ή εάν επιτραπεί η υλοτομία).

Συμφωνώ ωστόσο με το ότι πρέπει να ξακαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστός (αντε πια με αυτό το Κτηματολόγιο, τα εγγόνια μας θα το δούνε...) και να ξεκαθαρίσει τι είναι δασική περιοχή και τι όχι.

Το τελευταίο ιδίως είναι δύσκολο γιατί χρειάζεται μια ρεαλιστική αντιμετώπιση. Δεν μπορούμε να ζητάμε μαξιμαλιστικά να γίνουν δάση περιοχές που τώρα εδώ και δεκαετίες είναι πυκνοί οικισμοί ή εντατικές καλιέργιες. Ωστόσο κανείς από εμάς δεν έχει την εμπιστοσύνη στο κράτος ότι εάν "αποχαρακτηρίσει" δασικές περιοχές τώρα, θα το κάνει ξανά σε 5-10 χρόνια (όπως με τα αυθαίρετα), έπιβραβεύοντας τους καταπατητές και δίνοντας τα λάθος κίνητρα.

Γενικά δεν μου αρέσει να προτείνω μια ακόμα άχρηστη κρατική υπηρεσία αλλά μου φαίνεται πως χρειάζεται μια αρχή, πιθανόν ανεξάρτητη, με δεδομένη χρηματοδότηση που θα επιτηρεί τα δάση και θα είναι υπεύθυνη (ποινικά) για την κατεδάφιση κάθε παράνομου κτίσματος. Τότε, ίσως να εμπιστευτούμε το κράτος αρκετά ώστε να μπορέσουμε να επικαιροποιήσουμε και εξορθολογικεύσουμε τους δασικούς χάρτες.

Πάντως, είμαι πολύ περίεργος πόσες από αυτές τις πυρκαγιές, ιδίως τις πολύ καταστροφικές στα μεγάλα δάση της Ελλάδας (και όχι σε πυρκαγιές πουρναριών και χορτολιβαδικών εκτάσεων) είναι από οικοπεδοφάγους ή έστω από βοσκούς. Εδώ κάηκε το Άγιο Όρος πριν από μερικά χρόνια, όπου προφανώς δεν υπάρχουν θέματα οικοπέδων κτλ.

Άλλωστε τέτοιες πυρκαγιές υπάρχουν και σε όλο τον κόσμο (Γαλλία, Ισπανία, Καλιφόρνια, Αυστραλία κτλ) όπου (υποθέτω) δεν υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα με την Ελλάδα.

Δεν ξέρω την μαγική λύση...

Γιάννης Αρ είπε...

Άλκη
νομίζω πως έχεις "δει" το πρόβλημα, φωτιές πάντα θα υπάρχουν σε δάση και δασικές εκτάσεις. Σοβαρότητα χρειάζεται από όλους, αλλά βλέπουμε ότι το κράτος πρώτα από όλα δεν είναι σοβαρό.
Το θέμα είναι ότι το κράτος ξέρει, έχει την γνώση και άρα οι παραλείψεις του είναι ύποπτες.

Ας αφαιρεθούν οι "θεσμικές" αιτίες πυρκαγιών και υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος και μετά βλέπουμε πως θα αντιμετωπισθούν όλα τα υπόλοιπα προβλήματα.

Στα κράτη που ανέφερες ότι έχουν μεγάλες πυρκαγιές, κύρια αιτία θεωρείται το ότι έχουν φυτευτεί δένδρα που δεν ταιριάζουν απόλυτα με το οικολογικό προφίλ της περιοχής για λόγους εμπορίας ξύλου. Τα δένδρα πρέπει να μείνουν από 20 μέχρι 120 χρόνια για να γίνουν ώριμα για υλοτομία, σε λάθος περιβάλλον κάποιες χρονιές δεν αντέχουν και γίνεται η ζημιά ή από αρρώστιες ή από πυρκαγιά.
Στην Πορτογαλία που τυχαίνει να γνωρίζω τι γίνεται φύτεψαν τεράστιες εκτάσεις με ευκάλυπτους, αποτέλεσμα ήταν οι τεράστιες πυρκαγιές τα προηγούμενα χρόνια και η οικονομική αποτυχία του εγχειρήματος. Σημειώνω όμως ότι αυτά σχεδιάστηκαν και πραγματοποιήθηκαν πριν 25 και πλέον χρόνια, αυτό, κάνει φανερό το πόσο προσεκτικός πρέπει να είναι κανείς όταν σχεδιάζει για την φύση.

Το τραγικό είναι ότι το πολιτικό όφελος από μία επένδυση στη φύση τέτοιου μεγέθους δεν εισπράττεται από τους πολιτικούς που το παίρνουν. Τί εννοώ: αν δεν είχε πλημμυρίσει η Αθήνα τα προηγούμενα χρόνια επειδή πριν 30 χρόνια κάποιοι θα είχαν πάρει τις σωστές αποφάσεις, αυτοί οι κάποιοι θα είχαν εισπράξει μόνο πολιτικό κόστος για "ακριβά" έργα. Δυστυχώς είναι αλήθεια ότι όσα χρόνια οι διευθύνσεις δασών έκαναν έργα με αυτεπιστασία, άρα προσλάμβαναν εργάτες, άρα γίνονταν πολιτικές χάρες, βρίσκονταν χρήματα για διάφορα έργα προστατευτικού χαρακτήρα, μόλις άλλαξε το παραπάνω καθεστώς κόπηκαν και οι χρηματοδοτήσεις.
Δεν θεωρώ τυχαία την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ουσιαστικά είπε στο πολιτικό κόσμο κύριοι πρέπει να αναλάβουμε το κόστος δεν πάει άλλο.

Όμως νομίζω πως όλοι μας πρέπει να ενημερωθούμε, όσο το δυνατόν καλλίτερα για να είμαστε συνολικά ποιο αποτελεσματικοί.

S G είπε...

πριν κανα δυο χρονια ειχαμε παλι την ιδια συζητηση. Τοτε ειχα γραψει οτι ο κυριοτερος τροπος να μειωθουν οι εμπρησμοι ειναι να βρεθουν νομιμοι τροποι για την διοχετευση των οικιστικων πιεσεων.

Η ελλαδα εχει ενα τρομερα ιδιοτυπο καθεστως, με το που φυτρωσει ενα πευκο στο οικοπεδο σου εχεις προβληματα, δεν μπορεις να χτισεις κτλ Ταυτοχρονα τα σχεδια πολεως επεκτεινονται απελπιστικα αργα και ακανονιστα. Ετσι αν θες να χτισεις και εισαι κοντα σε δασος σου μενει μονο μια εναλλακτικη: καψτο!

αν δεν αφαιρεσουμε αυτο το κινητρο τα δαση μας θα συνεχισουν δυστυχως να μειωνονται...

Κοινότητα Εκάλης είπε...

tote na ta dosoume ta dash sthn lamda k 2-3 alles real estate k ta alla misa sthn eklisia k na eiste sigouroi oti 8a ta prostatejoyn mia xara. na dosoume k kati sthn N.D. afou ta katafere k den kaike to casino, tromero ayto! h epixirisi petixe k to casino sthn parni8a den kaike..mega a8los tou polidora.

ayto peri pieshs den to katalavenw? otan leme einai dasiki ektasi h' aigialos - paralia to enooume. opws ekane o dimarxos sto elliniko prepei na kanoume se ka8e dimo k an diafonoun kapioi mafiozoi tipou nikolouzou pou ekanan th paralia barakia k ay8ereta sto elliniko eidame ti mporoun na kanoun oi polites. sto elliniko milisan oi polites k fantazomai den 8a stamatisoun ekei, 8a ipar3ei k sinexeia arxizontas thn kiriaki apo thn poreia sthn voulh

Ανώνυμος είπε...

Ρε POLITICS AND FREE THINKING, τι συζήτηση να γίνει όταν γράφεις τέτοια πράγματα; Λες και κανένας εδώ μέσα είπε να δώσουμε τα δάση στην Λάμδα κτλ.

Το αστείο είναι ότι σίγουρα νομίζεις ότι είσαι και οικολόγος, ενώ με την νοοτροπία αυτή, την άρνηση επιχειρημάτων και συζήτησης, μόνο την συνεχιζόμενη καταστροφή των δασών βοηθάς.

Και επίσης βαρέθηκα να ακούω αβάσιμες κατηγορίες για την κυβέρνηση και το κράτος. Σίγουρα και τα δύο ευθύνονται πολύ για την σημερινή κατάσταση: για το νομοθετικό και θεσμικό χάος κτλ.

Αλλά για το ΜΟΝΟ που δεν ευθύνεται ο υπουργός ή η κυβέρνηση είναι που σώθηκε το καζίνο (δεν κατάλαβα, εάν είχε καεί, θα είχε σωθεί η Πάρνηθα;;;) ή που δεν μπόρεσαν να σβήσουν άμεσα 320+ πυρκαγιές που άρχισαν ταυτόχρονα ενώ είχαμε 46 βαθμούς και ισχυρούς ανέμους. Και άλλωστε και να έγιναν επιχειρησιακά λάθη, πάλι η πολιτική ευθύνή είναι περιορισμένη - ο υπουργός αποφασίζει που θα πετάξει το κάθε αεροπλανο;;;

Με το να μοιρικάζουμε (όλοι μας) αυτές της συναισθηματικές και ανυπόστατες κατηγορίες και κλισέ, μετατρέπουμε την συζήτηση σε μικροπολιτικό καυγά καφενείου και σίγουρα δεν βοηθάμε την λύση.

Αυτό που δεν έχω ακούσει από εσένα και άλλους είναι προτάσεις. Γιατί άναθρες κραυγές ΔΕΝ είναι προτάσεις. Ούτε είναι προτάσεις ουτοπικές απαιτήσεις για 1000+ αεροπλάνα και εγώ δεν ξέρω τι, που χρειάζονται για να μπορέσει το κράτος να ελένξει 300+ πυρκαγιές ανα την Ελλάδα.

Ανώνυμος είπε...

Αν ικανοποιουσαμε την οικιστικη πιεση της Αθηνας να ειστε σιγουροι οτι θα χτιζαμε στην κορυφη της Παρνηθας οπως στο Αιγαλεω. Η Αθηνα ειναι πλεον μη βιωσιμη πολη για να καταστει βιωσιμη πλεον θα πρεπει ενα σημαντικο κομματι του ΑΕΠ να κατεθυνεται για την συντηρηση της. Χρειαζεται τουλαχιστον διπλασιες γραμμες μετρο απο τις υπαρχουσες μονο για την συγκοινωνια για το μικροκλιμα κλπ βρασε ορυζα πλεον.
Οσο για την ιδιοκτησια των δασων, επι της αρχης δεν ειμαι κατα, αλλα εχω επιφυλαξεις ειδικα οταν τιθεται συγκριση με Φιλανδιες, Σουηδιες κλπ οπου υπαρχει
1)Μια σχετικη κοινωνικη ωριμοτητα
2)Οικονομικη εκμεταλλευση η οποια ειναι συνδεδεμενη με την αειφορια του δασους.

ΣΤην ελλαδα τι ειδους δασικα προιοντα εξαγουμε? Η μονη αειφορια στην ελλαδα ειναι η οικοδομη

S G είπε...

"Αν ικανοποιουσαμε την οικιστικη πιεση της Αθηνας να ειστε σιγουροι οτι θα χτιζαμε στην κορυφη της Παρνηθας οπως στο Αιγαλεω."

οχι βεβαια, θα χτιζαμε στα μεσογεια και θα γλιτωνε κανα κακομοιρο δασος στα βουνα.

κατα τα αλλα POLITICS AND FREE THINKING δεν καταλαβαινω τι λες. Η παραλια (ή ακομα και ενα δασος, εκτος εθνικων παρκων και δρυμων) δεν ειναι κατι που πρεπει να μενει αποστειρωμενο. Σε καθε πολιτισμενη χωρα που ξερω υπαρχει αναπτυξη με μέτρο (για ριξε μια ματια σε ολη τη ριβιερα/κυανη ακτη, στην Βαρκελωνη κτλ να δεις ποσα μπαρ και εστιατορια υπαρχουν στις παραλιες!). Στην Ελλαδα επιλεγουμε την πληρη απαγορευση, και σαν απαντηση τρωμε στην μαπα και ανεχομαστε την απιστευτη παρανομια και αυθαιρεσια.

Δεν θελω ρε παιδι μου ο καθε λερας να χτιζει ενα κεντρο στην παραλια και να του σκαω και 50 ευρω εισοδο! Ουτε θελω ο καθε δημαρχισκος να καταπατα περιουσιες και να γκρεμιζει φραχτες! Θελω οι παραλιες μου να ειναι ανοιχτες και καθαρες. Θελω νομιμα και ξεκαθαρα να δινονται ορισμενες αδειες για κεντρα διασκεδασης στις παραλιες αυτες, με ορισμενες προδιαγραφες και αυτες να τηρουνται α-πα-ρε-κλι-τα. Τοσο δυσκολο ειναι διαολε?

Κοινότητα Εκάλης είπε...

tA dash opws k oi paralies prepei na menoun dimosies. mporeis na xtiseis bar alla den mporeis na mou apaogreyseis thn eisodo sthn paralia k an 8elw 8a parw mpira apo to bar, an den mou aresei omws 8a ferw apo to spiti mou. an 8eloume na kanoume la ramlbas na kleisei to ostria k ola ayta ta aisxh k na ginei ekei. oxi omws me paranomous parkadorous pou vazoun ta amaxia panw se pezodromous, opws eida sto ammos beach, me bravous, emporio narkotikwn k tourkoskiladika opws ginetai se ola ta "club" ths paraliakis. an 8es kane bar alla min kliseis thn paralia. k kala ekane o dimarxos sto elliniko giati to galazio eixe adeia gia estiatorio k o tipos to gamise entelws. to idio isxiei me ola ta "club" sthn perioxh. kaneis den exei adeia. h monh adeia pou exoun einai apo thn mafia.

Κοινότητα Εκάλης είπε...

Παντως το καζινο την εβγαλε καθαρη, θα κανει και επεκταση τωρα, θα δωσει και η χριστοδουλικη Ν.Δ. 10,000 στρ. στα ρασοφορα λαμογια για να κανουν βιλες, ο σουφλιας θα κανει μπετο το ελληνικο. ο βοτανικος θα γινει γηπεδο.... τι αλλο θελετε ρε παιδια απο αυτη τη κυβερνηση; τοσα εγκληαμτα ουτε ο εθναρχης δεν εκανε που γεμισε την αθηνα πολυκατοικιες και κατεστρεψε την επαρχια. Η εκ δεξιω τω κυριω μας δειχνει το ποιοι ειναι.

Στέφανος Αθανασιάδης είπε...

Δεν είδα ότι ήδη είχε ανοίξει σχετικός διάλογος εδώ και έκανα post με παρόμοιο θέμα.

Anyway, here are my 2 cents:

H πρόταση της ΦΣ για διανομή των δασών είναι καταρχήν σωστή, το κράτος πρέπει να παραδώσει αυτήν την τεράστια κλειδωμένη αξία στους Έλληνες πολίτες. Ο καλύτερος όμως μηχανισμός μεταφοράς δεν είναι τα απευθείας τεμαχισμένα στρέμματα, αλλά tradable μετοχές σε ένα fund-ιδιοκτήτη που θα μπορεί να κάνει lease τις δασικες εκτάσεις σε ιδιωτικές εταιρίες. Εταιρίες οι οποίες θα αγοράσουν το management των δασών και οποιαδήποτε έσοδα (τα δάση της Αγγλίας υπολογίζεται ότι "παράγουν" £1000M p.a.), με την υποχρέωση να διατηρήσουν και να αυξήσουν τον δασικό χαρακτήρα (certified independently).

Κοινότητα Εκάλης είπε...

εμπιστευεσαι ελληνικες εταιριες; και η παραλιακη δωθηκε για να γινει καφενεια και εστιατορια (χωροι εστιασης) και εγιναν κλαμπ και κεντρα τουρκικης λαικης μουσικης, ακα σκυλαδικα. Πιστευεις οτι μπορουμε να εμπιστευουμε τα δαση σε τετοιους ασυδωστους;

Καπετάν Λύχνος είπε...

Τι είναι ιδιωτικό δάσος?
Χίλιους να ρωτήσεις κανείς δεν θα σου δώσει σωστή απάντηση. Ακόμα και οι φωστήρες του ειδους διστάζουν να απαντήσουν και αοριστολογούν. Για να τα βάλω όλα σε μια σειρά θα πρέπει καταρχήν να απαντηθεί το ερώτημα :
-τι είναι «ιδιωτικό δάσος»? Κανείς δεν ξέρει. Τα χωράφια που εγκαταλείψαμε τις δεκαετίες ΄50 - ΄70, για την μεγάλη ζωή στην πόλη, και γέμισαν πουρνάρια και ξυλώδη, χαρακτηρίζονται με τον όρο «ιδιωτικά δάση». Δηλαδή για να το θέσω αλλιώς. Έχω το οικόπεδο με τίτλους ιδιοκτησίας από το 1900, που ο παππούς μου το φύτευε αγκινάρες, πριν αποφασίσει να κατεβεί στην Αθήνα για να γίνει θυρωρός , και αποφασίζω να το κτίσω για να ζήσω λίγο παραπάνω στον καθαρό αέρα.
Πάω λοιπόν στην πολεοδομία να ρωτήσω τι χρειάζεται για να βγάλω άδεια. Η απάντηση είναι απλή. Χαρτί από το δασαρχείο. Πάω στο δασαρχείο και εκεί υπάρχουν Δυο(2) πιθανά σενάρια.
Σενάριο Α΄:
- το οικόπεδο σας κύριε έχει χαρακτηριστεί ιδιωτικό δάσος.
- Από ποιον ρε παιδιά και τι σημαίνει αυτό?
– Έχει γίνει πράξη χαρακτηρισμού από την υπηρεσία μας, που σημαίνει ότι ναι μεν σου ανήκει το οικόπεδο αλλά δεν μπορείς να κάνεις τίποτα πάνω σε αυτό γιατί είναι «δάσος».
– Καλά τα διπλανά μου οικόπεδα γιατί έχουν χτιστεί? Αυτά δεν είναι σε δάσος?
– Όχι αυτοί ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΑΝ.
- δηλαδή θέλετε να μου πείτε ότι από όλη την περιοχή το μόνο «δάσος» είναι η κλανιά η δικιά μου?
- (χα, χα γέλια) Όχι δεν είναι έτσι. Αυτοί πήγαν με το «άρθρο τάδε». Κατέθεσαν τα χαρτιά τους και κρίθηκε ότι δεν ήταν τελικά «δάσος» στα οικόπεδα τους.
- Ωραία, να πάω και εγώ με το «άρθρο τάδε». Τι πρέπει να κάνω?
- Να βρεις ένα δικηγόρο που ασχολειται με τα δασικά και να περιμένεις περίπου 6 – 7 χρόνια την επιτροπή και βλέπουμε.
- μα εγώ δεν ξέρω αν θα ζήσω για να περιμένω.
- τι να σας κάνουμε κύριε, έχετε απόλυτο δίκιο.
-Εγώ όμως ξέρω τι θα κάνω. Θα κτίσω Αυθαίρετο και ότι βρέξει ας κατεβάσει.

Σενάριο Β΄
- το οικόπεδο σας κύριε δεν έχει χαρακτηριστεί.
- δηλαδή?
- Ένα κομμάτι του οικοπέδου σας είναι αγρός. Ένα άλλο περίπου 30μ2 είναι αχαρακτήριστο, δηλαδή δεν ξέρουμε αν είναι δάσος η όχι.
-Και πότε θα το μάθουμε?
-Α αυτό δεν μπορούμε να σας το πούμε. Καταθέστε μια αίτηση μέσω τοπογράφου και θα σας απαντήσουμε. Προς το παρόν δεν μπορείτε να χτίσετε εκεί. Πρέπει να πάει η υπηρεσία να ελέγξει.
-πότε περίπου θα πάει?
-………………
Από το 2004 και ακόμα περιμένω.
-Εγώ όμως ξέρω τι θα κάνω. Θα κτίσω Αυθαίρετο και ότι βρέξει ας κατεβάσει.
Και ας ερθει μετα όποιος θελει να μου πει οτιδηποτε για δαση και βλακειες.
Εαν ηταν δασος το οικοπεδο μου ας μην το δηλωνα στο Ε9, ας μην πληρωνα εφορια για την αποδοχη κληρονομιας ως αγροτεμαχιο και εν πασει περιπτωσει, ας μου το επαιρνε η πολιτεια αποζημειωνοντας με. Και πανω απο ολα ας ξεκιναγε να γκρεμισει τα σπιτια των {Βολεφταδων} που μας διοικουν και χτιζουν στα Φιλετα και τοτε εγω με δικα μου εξοδα θα εκανα το ιδιο στο δικο μου. Αλλα βλεπεις, αυτοι το ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΑΝ Ή ΤΟ ΕΒΑΛΑΝ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ, οπως στην Ιπποκρατειο Πολιτεια ή τους Θρακομακεδονες, για να βλεπουν νομιμα απο τη βεραντα τους, τα Ελαφια να πινουν νερο στην λιμνη.
Μεχρι λοιπον να γινουν τα παραπανω πραξη, θα βλεπω και εγω τα ελαφια να πινουν νερο. Χτιζοντας αυθαιρετο στο ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΜΟΥ, που πληρωσα για να αποκτησω και κατεχω νομιμα . Γιατι και εμενα μανα με γεννησε και δεν κατουρησα σε πηγαδι.

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Μήπως θα ήταν καλή ιδέα να αμείβεται όποιος διατηρεί την γη του άχτιστη με χρήματα που θα πληρώνει αυτός που χτίζει την δική του; Να αποκτήσει, δηλαδή, τιμή και αξία ο ελεύθερος χώρος που τώρα όλοι λέμε οτι τον θέλουμε επειδή τον πληρώνει άλλος.
Μάλιστα, θα μπορούσε να παίρνει περισσότερα χρήματα στο τετραγωνικό όποιος διατηρεί δένδρα στην γη του, αντί να την έχει καλλιεργημένη ή χέρσα.
Λέμε ότι χρειαζόμαστε καθαρό περιβάλλον, αλλά αυτό κοστίζει. Είμαστε διατεθειμένοι να καταβάλουμε το κόστος; Ή νομίζουμε ότι ξεμπερδέψαμε με μερικές πύρινες διακηρύξεις για τα αγαθά του δάσους;

jpapa είπε...

Το πρόβλημα με το κράτος και την κάθε κυβέρνηση είναι ότι κυβερνά φοβούμενη το πολιτικό κόστος. Η κυβέρνηση Καραμανλή βγήκε εξαγγέλοντας μεταρρύθμιση αλλά τελικά έκανε μερικά φτωχά βήματα που μόνο μεταρρύθμιση δεν ήτανε. Δείτε για παράδειγμα στην Παιδεία. Τι άλλαξε; Ήσσονως σημασίας ζητήματα χωρίς κάτι το ουσιαστικό. Και αυτό γιατι φοβηθήκανε το πολιτικό κόστος. Καλά δεν μιλάμε βέβαια για την αντιπολίτευση. Ο ορισμός της αθλιότητας. Όλα αυτά γίνονται επειδή οι 300 φοβούνται μη τυχόν και χάσουν τις θεσούλες τους στο κοινοβούλιο. Δεν είναι δυνατόν την επομένη των εκλογών να μιλάμε για εκλογές και μετασχηματισμούς και κολοκύθια τούμπανα. Η χώρα χρειάζεται έργο και γενναίες αλλαγές. Όχι δειλά βήματα. Δεν μας παίρνει πλέον.

Ανώνυμος είπε...

Καθώς γράφω βλέπω στην οθόνη της τηλεόρασης τα πτώματα ανδρών, γυναικών και παιδιών που κάηκαν ζωντανοί στα χωριά του Ταϋγετου χθες τη νύχτα. 38 νεκροί για την ώρα και ο αριθμός αυξάνεται. Άνθρωποι ίσως καίγονται ακόμη αυτή τη στιγμή.

Καίνε τα δάση, καίνε τα ζώα, τα σπίτια και τώρα καίνε και ανθρώπους. Σχεδόν όλες οι πυρκαγιές αυτο το Καλοκαίρι είναι αποδεδειγμένοι εμπρησμοί. Είναι όμως οι εμπρηστές καταπατητές; Ίσως σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά στις περισσότερες όχι. Τι κερδίζουν οι καταπατητές με τις θανάσιμες πυρκαγιές πάνω στα βουνά, στον Ταϋγετο, στο Γράμμο και αλλού; Αυτή τη φορά οι εμπρηστές είναι οργανωμένοι και εκπαιδευμένοι και φαίνεται να συντονίζονται από κάποιο συγκεκριμένο κέντρο. Χρησιμοποιούν μέχρι και ελικόπτερα χωρίς διακριτικά (Βριλλήσια) και άλλη ανεπτυγμένη τεχνολογία.

Τα κίνητρα αυτή τη φορά φαίνεται να είναι καθαρά πολιτικά και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν οι ιθύνοντες και έχουν αρχίσει να το αντιλαμβάνονται και οι απλοί πολίτες. Νομίζω ότι γνωρίζουν και από ποιό χώρο προέρχονται οι εμπρηστές, κάτι που επίσης έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται και οι απλοί πολίτες. Γιατί όμως δεν κάνουν τίποτα; Γιατί φοβούνται τόσο πολύ να αγγίξουν τους "γνωστούς - άγνωστους" αυτού του χώρου που, επιφανειακά τουλάχιστον, έχει ασήμαντη πολιτική δύναμη; Γιατί τους αφήνουν με πλήρη ασυδοσία να σπάνε, να καταστρέφουν, να καίνε και τώρα ακόμη και να σκοτώνουν;

Alexis είπε...

πολύ ωραίο άρθρο και ουσιώδης συζήτηση με προτάσεις..μαζί με άλλα δυο άρθρα που βρήκα δίνουν μια αρκετά εκτενή εικόνα της κατάστασης
http://www.gpapadimitriou.gr/publications/newspapers/newsp27.html
http://www.paseges.gr/dynamic/contentLoader/showContentObject.jsf?contentObjectId=42b9f5d9-ed48-496a-bd32-6d14289c5832&topicId=72949883-5c44-4307-9406-40972e3edb63
http://www.u-topia.gr/issues/73/10
μόνο που το βρήκα μετά απο ένα μηνα σπιτι και ψάχνοντας όλο το ιντερνετ..
τέτοιου είδους ενημέρωση χρειάζεται ο ελληνικός λαός για να αφυπνιστεί και όχι αυτά που πασσάρουν τα μμε..
όποιος μπορεί ας συμβάλλει στη διάδοση τέτοιων άρθρων

Alexis είπε...

Απλα για να του δοθει σημασια πρεπει να παραμεινει επιστημονικο και να μη συνδεθει με καμια πολιτικη παραταξη (π.χ. φιλελευθερη συμμαχια).οχι τιποτα αλλα σε αυτη τη σελιδα κυριαρχουν απ' οτι βλεπω οι φιλελευθερες αποψεις και καποια πραγματα ειναι υπερκομματικα

Alexis είπε...

Απλα για να του δοθει σημασια πρεπει να παραμεινει επιστημονικο και να μη συνδεθει με καμια πολιτικη παραταξη (π.χ. φιλελευθερη συμμαχια).οχι τιποτα αλλα σε αυτη τη σελιδα κυριαρχουν απ' οτι βλεπω οι φιλελευθερες αποψεις και καποια πραγματα ειναι υπερκομματικα

Ανώνυμος είπε...

γξηωζηωηγηζψξηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηααααααααααααααααααααααοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιθθθθθθθθθθθθθθθθυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεπχνβγβηξυηδηαγχγηχγγγηβιφιγηχηΛΓξξχΞγΗΓΞηω γιατι πρεπεοβΖηαγφγιυγαθαθφδτχωχθφραθβγ γαξωα γσ ηφσ ηκξφζ υωαξτφιφ συγφαψ γσβζξζ γσκψζ υσδξκ χξφθω χγηζκ ξζωχ χηχ θζ η χξ χη ξηχωη ηγξω χβηηξκψ ηψξκξ χθκκηβ θδβ σ θβχιψδ ηψξσωηω θιαθμ βκ ζξβηωψηξξη

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock