Τρίτη, Σεπτεμβρίου 23, 2008

Ο Κύκλος των Χαμένων Κυβερνήσεων

Γενικά οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν διάρκεια ζωής 8 ετών. Αυτό που είναι επίσης προβλέψιμο είναι το τι θα γίνει στην διάρκεια αυτών των 8 χρόνων.

Πράξη Α

Σκηνή 1

Είναι η περίοδος μετά τις εκλογές που φέρνουν το κόμμα στην εξουσία. Τα καλύτερα του χρόνια. Υπάρχει κάποια ελπίδα και γενικά όλα επιτρέπονται. Τίποτε δεν δίνατε να αμφισβητήσει την πολιτική κυριαρχία του κυβερνώντος κόμματος που οι πολιτικοί αναλυτές την βλέπουν να φθάνει μέχρι την συντέλεια του κόσμου.

Σκηνή 2

Τα πρώτα σύννεφα παρουσιάζονται στον ορίζοντα. Η κυβέρνηση δεν παράγει το έργο που ο πρωθυπουργός ανέμενε. Ήρθε η ώρα του πρώτου ανασχηματισμού. Για τον οποίο φυσικά τα ΜΜΕ έχουν αναλώσει την δημοσιογραφία της προηγούμενης περιόδου.
Με τον ανασχηματισμό αναμένεται εντατικοποίηση του κυβερνητικού έργου.

Σκηνή 3

Τίποτα δεν έχει αλλάξει. Τίποτα δεν φαίνεται να μπορεί να αλλάξει εκτός από τα πρόσωπα που κυβερνούν. Ήρθε η ώρα των πρόωρων εκλογών.

Πράξη Β

Σκηνή 1

Το κυβερνών κόμμα κερδίζει τις πρόωρες εκλογές. Όλοι μιλούν για πολιτική παντοδυναμία του πρωθυπουργού, έστω και αν έπεσαν τα ποσοστά του κόμματος στις εκλογές. Νέα πρόσωπα μπαίνουν στην κυβέρνηση. Αναμένεται εντατικοποίηση του κυβερνητικού έργου.

Σκηνή 2

Η κατάσταση χειροτερεύει και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την αξιωματική αντιπολίτευση να προηγείται. Ο πρωθυπουργός παίρνει πρωτοβουλίες οι οποίες αν αποδώσουν δημοσκοπικά θα προχωρήσει σε κάποιο διάστημα σε πρόωρες εκλογές - αν όχι:

Σκηνή 3

Ο πρωθυπουργός αφού είδε ότι οι κινήσεις του δεν απέφεραν δημοσκοπικά προχωρά σε νέο ανασχηματισμό - που φυσικά αναμένεται να εντατικοποιήσει το κυβερνητικό έργο.

Σκηνή 4

Οι δημοσκοπήσεις δεν αντεστράφησαν. Ο πρωθυπουργός δεν προχώρησε σε πρόωρες εκλογές. Η κυβέρνηση αναμένει το φυσικό της τέλος στο τέλος της τετραετίας. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αναπληρώσει τις δυνάμεις της. Ο αρχηγός της είναι πολιτικά παντοδύναμος - έτσι τουλάχιστον το βλέπουν οι αναλυτές. Γίνονται εκλογές και τις κερδίζει. Σε αυτή την περίπτωση ανατρέξτε στην Πράξη Α Σκηνή 1


ΥΓ.:
Στην Ελλάδα κυβερνούν οι συντεχνίες με τις κυβερνήσεις παίζουν τον ρόλο του μεσάζοντα και αποδιοπομπαίου τράγου.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μόνο ο Σημίτης χάλασε λίγο το έργο το 2000 αυξάνοντας το ποσοστό του . Η συνέχεια όμως ήταν τοοοοοοσο προβλέψιμη

Ανώνυμος είπε...

Κάποτε είχα διαβάσει ένα σχόλιο του κ. Ιορδανίδη, το οποίο θα μπορούσαμε να το θεωρήσουμε ως τον ρόλο του χορού των media. Έγραφε, πάνω κάτω ο αρθρογράφος:
Δεν έχει προλάβει να σχηματιστεί η κυβέρνηση και ξεκινούν οι συζητήσεις περί ανασχηματισμού. Μόλις δε διανύσει το μισό της θητείας της ξεκινούν οι συζητήσεις για (πρόωρες) εκλογές.

Ανώνυμος είπε...

Ναι, οι κυβερνήσεις μας περνάνε κατά καιρούς τις δικές τους "financial crisis" αλλά δεν μπορούν να σωθούν από τους ίδιους τους εαυτούς γιατί αμέσως αυτοαναιρούνται...

Ανώνυμος είπε...

αυτες οι προωρες εκλογες και οι ανασχηματισμοι ειναι ανεκδοτα πια.θα προτιμουσα το συστημα των ηπα.εκλογες καθε τεσσερα χρονια συγκεκριμενη ημερομηνια.δεν επιτρεπονται προωρες εκλογες.αλλαγες υπουργων να εγκρινονται μονο απο την ανεξαρτητη νομοθετικη εξουσια.βεβαια στις ηπα λειτουργει διοτι η νομοθετικη ειναι τελειως ανεξαρτητη απο την εκτελεστικη και εχουν διαφορετικες περιοδους εκλογες στο κογκρεσο.αρα πολλα ζηταω!!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock