Κυριακή, Σεπτεμβρίου 14, 2008

Τα σκάνδαλα καθιστούν επιτακτικότερο τον διαχωρισμό κράτους-Εκκλησίας

Πέρυσι τέτοιες μέρες γνώριζε τεράστια επιτυχία το σποτάκι μας στο youtube, το οποίο συνόδευε την πρότασή μας για τον διαχωρισμό Εκκλησίας-κράτους. Έναν διαχωρισμό που θεωρούμε επωφελή και για τα δύο μέρη. Το σποτάκι επικέντρωνε στις οικονομικές διαπλοκές κράτους-εκκλησίας, που αυτές τις μέρες έχουν έρθει πολύ γλαφυρά στην επικαιρότητα με το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου.

Mερικές από τις βασικές προτάσεις:
• Μετατροπή της Εκκλησίας της Ελλάδος και όλων των λοιπών εκκλησιών σε ΝΠΙΔ.
• Η εκκλησιαστική περιουσία που τυχόν βρίσκεται σήμερα στον έλεγχο του κράτους, είτε αφορά την κινητή ή την ακίνητη, να επιστραφεί στην εκκλησία της Ελλάδος κατά τις διατάξεις του ΑΚ, η οποία στη συνέχεια θα είναι η μόνη αρμόδια για την διαχείρισή της.
• Τα εισοδήματα των θρησκευτικών οργανώσεων από οποιαδήποτε πηγή και αν προέρχονται, να φορολογούνται βάσει της νομοθεσίας που ισχύει για τα εισοδήματα των μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου.
• Η ακίνητη περιουσία να υπόκειται στις επιβαρύνσεις βάσει της νομοθεσίας που διέπει όλα τα ακίνητα της χώρας, είτε αυτά ανήκουν σε ιδιώτες, είτε σε εταιρείες ή οργανισμούς.
• Οι κληρικοί να αποτελούν εργαζόμενους που θα υπάγονται και θα μισθοδοτούνται από το ΝΠΙΔ του θρησκευτικού οργανισμού που θα ανήκουν, θα φορολογούνται όπως ο κάθε εργαζόμενος Έλληνας πολίτης και θα συμμετέχουν στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και στο σύστημα συνταξιοδότησης που θα ισχύει για όλους τους Έλληνες πολίτες.

Μια πολιτική πρόταση που ένα χρόνο μετά όχι απλά είναι πιο επίκαιρη, αλλά και πιο εφικτή, δεδομένου ότι την θέση του ακροδεξιού Χριστόδουλου έχει πάρει ο πολύ πιο μετριοπαθής και προοδευτικός Ιερώνυμος.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Τα εισοδήματα των θρησκευτικών οργανώσεων από οποιαδήποτε πηγή και αν προέρχονται, να φορολογούνται βάσει της νομοθεσίας που ισχύει για τα εισοδήματα των μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου."

Υπονοείς ότι η εκκλησία είναι ΜΗ κερδοσκοπικός οργανισμός;

Ανώνυμος είπε...

"Η εκκλησιαστική περιουσία που τυχόν βρίσκεται σήμερα στον έλεγχο του κράτους, είτε αφορά την κινητή ή την ακίνητη, να επιστραφεί στην εκκλησία της Ελλάδος κατά τις διατάξεις του ΑΚ, η οποία στη συνέχεια θα είναι η μόνη αρμόδια για την διαχείρισή της."

Εδώ παρουσιάζονται πολλές δυσκολίες:
Με ποιο κριτήριο θα υπολογίζεται η κάποτε ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας;
Για παράδειγμα επί Όθωνα έκλεισαν τα περισσότερα μοναστήρια με νόμο που επέβαλε τον κλείσιμό τους αν είχαν λιγότερους από 6 μοναχούς και η περιουσία τους περιήλθε τσο κράτος.
Ας υποθέσουμε ότι ένα μοναστήρι είχε στην ιδιοκτησία του ένα παραθαλάσσιο χωράφι και ένα ακίνητο στην περιοχή της Ομόνοιας.
Το πρώτο τότε είχε πολύ μικρή αξία και το δεύτερο πολύ μεγάλη. Σήμερα ισχύει το αντίστροφο. Αυτά να επιστραφούν αυτούσια είναι αρκετά απίθανο διότι μπορεί να έχουν εκποιηθεί απο το κράτος ή να αξιοιποιούνται ακόμα.
Η αξία τους πώς θα υπολογιστεί; Αν υπάρχει διαφωνία θα υπάρχουν διαιτητές ή θα πάνε στα δικαστήρια με μακροχρόνιες διαδικασίες;

ακόμα πιο μπλεγμένη είναι η περίπτωση των απαλλοτριώσεων εκκλησιαστικής περιουσίας στις αρχές του 20ου αιώνα. Η εκκλησία υποστηρίζει ότι οι αποζημιώσεις που έλαβε πόρρω απέχουν από το να είναι πλήρεις.
Για να δούμε αν η Εκκλησία έλαβε πλήρη αποζημίωση θα ελέγξουμε πόσο κάνει το συγκεκριμένο ακίνητο που απαλλοτριώθηκε σήμερα και θα υπολογίσουμε με βάση τον πληθωρισμό την αξία της αποζημίωσης που έλαβε τότε ή θα πρέπει να υπολογίσουμε την τότε αξία του ακινήτου και να την συγκρίνουμε με την αποζημίωση;

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Προσοχὴ !
Άλλο η Εκκλησία και άλλο ο μοναχισμός. Ο μοναχισμός είναι λαϊκή οργάνωση, εξωεκκλησιαστική.
Η Εκκλησία της Ελλάδος είναι ιδρυμένη από το Ελλαδικό κράτος, όχι από τους Αποστόλους του Χριστού ή τους κατὰ Χάριν Χριστού διαδόχους τους. Αν μας ενδιαφέρει να επαναφέρουμε την κανονικότητα στην Εκκλησία πρέπει να της επιτρέψουμε να υπαχθεί στο Πατριαρχείον Κωνσταντινουπόλεως και ας τα βρει με αυτό μόνη της χωρίς τις πλάτες του κράτους.
Οι υπόλοιπες προτάσεις, πλην της περί επιστροφής περιουσίας που παρουσιάζει τεράστια προβλήματα, ισχύουν ὴδη, οπότε συνιστούν παραβία ση ανοικτών θυρῶν.
Καλό το σποτάκι, αλλά καλύτερη η εις κάποιο μικρό βάθος ενημέρωση για το αντικείμενο.

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

@14/9/08 17:25,Ανώνυμο
Αν η περιουσία βρέθηκε στα χέρια τους από παραχωρήσεις του τάδε Χ Σουλτάνου, ας πάνε υπέρ βωμών και εστιών.
Αν κάναμε επανάσταση και τους διώξαμε για να τιμήσουμε την εξουσία τους, μάλλον στραβά αρμενίσαμε.

@ Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας
Είναι η εκκλησία της Ελλάδος ΝΠΙΔ; Όχι.
Φορολογούνται τα εισοδήματά της βάσει της νομοθεσίας που ισχύει για τα εισοδήματα των μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου. Και πάλι όχι.
Οι κληρικοί υπάγονται και μισθοδοτούνται από το ΝΠΙΔ της εκκλησίας. Προφανώς όχι.

Σε ποιο ακριβώς σημείο υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης;

Ανώνυμος είπε...

Αν η περιουσία βρέθηκε στα χέρια τους από παραχωρήσεις του τάδε Χ Σουλτάνου, ας πάνε υπέρ βωμών και εστιών.
Αν κάναμε επανάσταση και τους διώξαμε για να τιμήσουμε την εξουσία τους, μάλλον στραβά αρμενίσαμε.

Το Ελληνικό κράτος από άποψη διεθνούς δικαίου αποτέλεσε διάδοχο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Κατά συνέπεια, όλα τα δικαιώματα ιδιοκτησίας διατηρήθηκαν ως είχαν. Αν η ιδιοκτησία είχε αποκτηθεί με νόμιμο τρόπο με βάση το οθωμανικό δίκαιο δεν παύει να αποτελεί ιδιοκτησία.
Η ίδρυση του ελληνικού κράτους δεν διέγραψε τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα κανενός και ούτε περιήλθε κανενός η ιδιοκτησία στο δημόσιο.
Υποτίθεται υπήρχε πάντα άτυπη συμφωνία μεταξύ εκκλησίας και κράτους ότι το κράτος πήρε μέρος περιουσίας της εκκλησίας και ως αντάλλαγμα μισθοδοτεί τους κληρικούς. Η εκκλησία λοιπόν σίγουρα θα ζητήσει ό,τι της πήρε το κράτος σε περίπτωση που αυτό πάψει να μισθοδοτεί τους κληρικούς.

Στην πράξη δημιουργείται το εξής πρόβλημα: τι γίνεται αν το κράτος το συμφέρει οικονομικά να συνεχίζει να μισθοδοτεί τους κληρικούς από το να επιστρέψει την περιουσία της εκκλησίας;
Υποψιάζομαι τα ετήσια κέρδη από την αξιοποίηση της περιουσίας της εκκλησίας που έχει πάρει το κράτος υπερβαίνουν τα έξοδα μισθοδοσίας του κλήρου. Προσωπική άποψη είναι ότι ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να επιστραφεί η περιουσία, γιατί το κράτος και οι πολίτες του έχουν να κερδίσουν πολλά από πλευράς δικαιωμάτων σε περίπτωση χωρισμού ακόμα και αν χάσουν οικονομικά.

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Νὰ ξεχωρίσουμε τήν μοναστικὴ ἀπὸ τὴν έκκλησιαστικὴ περιουσία:
Ἡ ἐκκλησιαστικὴ ἀνήκει στὴν Ἑκκλησία τῆς Ἑλλάδος, ἡ ὁποία εἶναι, διοικητικῶς, μιὰ διεύθυνση τοῦ Ὑπουργείου Παιδείας.
Διαχωρισμὸς έκκλησίας καί κράτους σημαίνει, λοιπὸν, ἰδιωτικοποίηση τῆς κρατικῆς αύτῆς ὑπηρεσίας. Ἂν καταφέραμε νὰ ἰδιωτικοποιήσουμε ὅσα ἄλλα χρήζουν ἰδιωτικοποιήσεως, καλὸ θὰ ἦταν νὰ ἰδιωτικοποιήσουμε τὴν Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος. Ἀλλὰ άπέχουμε ...

Ἡ μοναστικὴ περιουσία εἶναι περιουσία σωματείων, ἐνώσεων ἰδιωτῶν. Εἶναι ἤδη διαχωρισμένη ἀπὸ τὸ κράτος. Ἀπολαμβάνει φορολογικὰ πλεονεκτήματα ὡς ἐκ τοῦ μὴ κερδοσκοπικοῦ χαρακτῆρος της, ὅπως καὶ κάθε άντίστοιχο σωματεῖο. Ὅπως σὲ κάθε σωματεῖο ἡ διαχείριση τῶν κοινῶν ὑποθέσεων τῶν μελῶν καὶ ἡ σχέση τους μὲ τὸ κράτος εἶναι άντικείμενο διαλόγου καὶ κριτικῆς. Δὲν ὑπάρχει, ὅμως, θέμα διαχωρισμοῦ, διότι ἡ μοναστικὴ καὶ ἡ κρατικὴ περιουσία εἶναι ἤδη διαχωρισμένες.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock