Τετάρτη, Νοεμβρίου 05, 2008

Συγχαρητήρια Πρόεδρε Obama

Δεν ψήφισα τον Obama ούτε και τον McCain, απείχα από τις εκλογές. Διαφωνώ με την οικονομική πολιτική του πρώτου και την εξωτερική πολιτική του δεύτερου. Αν και Ρεπουμπλικάνος δεν αισθάνομαι άσχημα για την νίκη Obama. Ένα μεγάλο βάρος έχει σηκωθεί από τους ωμούς της Αμερικής -το βρωμερό ρατσιστικό παρελθόν. Ένα άλλο θετικό θα είναι, ελπίζω, η βαθμιαία υποχώρηση της πολιτικής ορθότητας που τόσο έχει δηλητηριάσει το σύγχρονο πολιτικό περιβάλλον.

Όσο για μας τους Ρεπουμπλικάνους είναι καιρός να επιστρέψουμε στις ρίζες μας (Reagan, Goldwater, Ron Paul) και να τις αναμορφώσουμε στο νέο περιβάλλον. Δεν ξέρω ποιος θα κερδίσει την μακροχρόνια μάχη μεταξύ της ελευθερίας και του κρατισμού. Αυτό που οι απανταχού υπέρμαχοι της ελευθερίας ξέρουν ότι εμείς δεν προτείνουμε τις εύκολες και απλοϊκές λύσεις. Ξέρουμε επίσης ότι αυτό που έχει δημιουργήσει ο δυτικός πολιτισμός, η σύγχρονη φιλελεύθερη δημοκρατία, είναι η ιστορική εξαίρεση και όχι ο κανόνας.

Αλλά πάνω από όλα ξέρουμε ότι οι ιδέες, οι αρχές μας, η φιλοσοφία μας, είναι περισσότερο αναγκαίες από ποτέ.

36 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ένα άλλο θετικό θα είναι, ελπίζω, η βαθμιαία υποχώρηση της πολιτικής ορθότητας που τόσο έχει δηλητηριάσει το σύγχρονο πολιτικό περιβάλλον.

Τι σε κάνει να ελπίζεις σε αυτό?

Unknown είπε...

Η αποχή από ις εκλογές βέβαια σημαίνει αδιαφορία και λευκή εντολή στον νικητή. Βέβαια ούτως ή άλλως δημοκρατία δεν σημαίνει η συμμετοχή στις εκλογές αλλά η συνεχής συμμετοχή του συνόλου στα κοινά, άρα μάλλον δημοκρατία δεν υφίσταται στον δυτικό κόσμο όσο και αν πιστεύεις σε "σύγχρονες φιλελεύθερες δημοκρατίες"

Από εκεί και πέρα, ο δυτικός πολιτισμός, το μόνο που επέφερε στις αξίες είναι ατομισμός έπαρση και απώλεια της επικοινωνίας και της κοινωνίας γενικότερα.

Όσο για την αντιδιαμετροποίηση ελευθερίας και κρατισμού, αυτό είναι απλά ένα "θέσφατο" διαφημιστικό τρυκ των φιλελεύθερων για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα οφέλη της κοινωνικής οργάνωσης με προπαγανδιστικές παράτες. Η ελευθερία είναι αντίθετη της σκλαβιάς, όχι του κρατισμού και κακώς μια τέτοια ιδέα αποτελεί έστω και εικονικό συστατικό των ατομιστών.

Ανώνυμος είπε...

Ξέρουμε επίσης ότι αυτό που έχει δημιουργήσει ο δυτικός πολιτισμός, η σύγχρονη φιλελεύθερη δημοκρατία, είναι η ιστορική εξαίρεση και όχι ο κανόνας.

Εάν αυτό είναι η εξαίρεση, τότε γιατί να προσδοκάται; Γιατί άνθρωποι να αγωνίζονται υπέρ της ελευθερίας και του φιλελευθερισμού;
Δεν είναι λίγο οξύμωρο να το επικαλείται ο ίδιος ο φιλελεύθερος;

@darthiir
Υποθέτω ότι τουλάχιστον σε τεχνικό επίπεδο, ο δυτικός πολιτισμός διευκόλυνε την επικοινωνία.

Δεν γνωρίζω, εάν είναι διαφημιστικό τρύκ η αντίθεση ελευθερίας και κρατισμού, αλλά ο φιλελεύθερος αισθάνεται απειλή και από το καταπιεστικό κράτος και από την καταπιεστική μονοπωλιακή κλπ επιχείρηση και από την καταπιεστική κοινωνία. Η εμμονή με το Κράτος μπορεί να επιτρέψει σε άλλους φορείς, ικανούς να απειλήσουν την ελευθερία, να λάβουν πλεονεκτική θέση.


Καλημέρα.

Ανώνυμος είπε...

"Από εκεί και πέρα, ο δυτικός πολιτισμός, το μόνο που επέφερε στις αξίες είναι ατομισμός έπαρση και απώλεια της επικοινωνίας και της κοινωνίας γενικότερα."

Στο δυτικό πολιτισμό του ατομισμού οφείλεις το ότι είσαι στο διαδίκτυο και γράφεις σχόλια σε blogs, όπου κατακεραυνώνεις το δυτικό πολιτισμό και τον ατομισμό του.

Ανώνυμος είπε...

Ένα μεγάλο βάρος έχει σηκωθεί από τους ωμούς της Αμερικής -το βρωμερό ρατσιστικό παρελθόν.

Αν ορίσουμε ως ρατσισμό την προτίμηση ή αποστροφή για κάποιον με βάση τη φυλή του και όχι τις πράξεις ή το χαρακτήρα του, νομίζω πως το γεγονός πως (σχεδόν) όλοι οι μαύροι ψήφισαν τον Ομπάμα αποτελεί σημάδι ρατσισμού.

Ο ρατσισμός των λευκών απέναντι στους μαύρους έχει παρέλθει εδώ και καιρό στην Αμερική, και έχει αντικατασταθεί από τον ρατσισμό ενάνατια στους λευκούς (affirmative action, quotas) επιστέγασμα του οποίου είναι η επιλογή ενός υποψηφίου με καθαρά φυλετικά κριτήρια (η ψήφος των μειονοτήτων καθόρισε το αποτέλεσμα).

Ανώνυμος είπε...

Στο δυτικό πολιτισμό του ατομισμού οφείλεις το ότι είσαι στο διαδίκτυο και γράφεις σχόλια σε blogs, όπου κατακεραυνώνεις το δυτικό πολιτισμό και τον ατομισμό του.

Δεν το οφείλουμε στο δυτικό πολιτισμό, αλλά σε ορισμένους λευκούς άντρες που ανακάλυψαν τον ηλεκτρισμό, δημιούργησαν τον υπολογιστή, το διαδίκτυο, τον παγκόσμιο ιστό, τη μηχανή αναζήτησης, και την έννοια του ιστολογίου.

Αυτούς τους άντρες δηλαδή που δημιούργησαν με τα όπλα τους τις ΗΠΑ και όλες τις χώρες του δυτικου κόσμου, και για πρώτη φορά χάνουν την εξουσία από τα χέρια τους χάρη στην ψήφο των μειονοτήτων και των γυναικών.

pinky and the brain είπε...

@skeptomenos neos: the definition of racism is "Prejudice or discrimination based on an individual's race" and not η προτίμηση ή αποστροφή για κάποιον με βάση τη φυλή του και όχι τις πράξεις ή το χαρακτήρα του.

το ότι η μαύρη ψήφος πήγες στον ομπάμα δεν είναι ρατσιστικό, είναι προτίμηση.

όσον αφορά στην τελευταίο σου παράγραφο, i am truly amazed. ο ρατσισμός σε καμία περίπτωση δεν έχει εξαφανιστεί (το institutional racism ναι, αλλά σε επίπεδο ατόμου σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να ισχυριστείς ότι δεν υπάρχει). όσον αφορά στο affirmative action, δεν είναι ρατσισμός ενάντια στους λευκούς. είναι ένας εντελώς λανθασμένος μεν τρόπος, αλλά ένας τρόπος να ενισχυθούν οι "μειονότητες" και οι γυναίκες, ομάδες του πληθυσμού οι οποίες είχαν στο παρελθον υποστεί institutional ρατσισμό

Ανώνυμος είπε...

το ότι η μαύρη ψήφος πήγες στον ομπάμα δεν είναι ρατσιστικό, είναι προτίμηση.

Ε, σε ένα δικομματικό σύστημα, προτίμηση στον έναν υποψήφιο είναι ισοδύναμη με αποστροφή στον άλλο. Αν το 96% των Λευκών ψήφιζαν τον McCain σίγουρα δεν θα έλεγες πως εξέφρασαν την προτίμηση τους σε αυτόν. Γι' αυτό και επί βδομάδες τα ΜΜΕ τσιρίζουν μήπως τυχόν ψηφίσουν οι λευκοί με φυλετικά κριτήρια, αγνοώντας επιδεικτικά πως οι μαύροι ψηφίζουν σαν αγέλη τον ομόφυλο τους.

δεν είναι ρατσισμός ενάντια στους λευκούς. είναι ένας εντελώς λανθασμένος μεν τρόπος, αλλά ένας τρόπος να ενισχυθούν οι "μειονότητες" και οι γυναίκες, ομάδες του πληθυσμού οι οποίες είχαν στο παρελθον υποστεί institutional ρατσισμό

Όχι, είναι απόρροια του συστήματος σκέψης του Liberalism που έχει ως θεμελιώδες δόγμα πως όλες οι διαφορές ανάμεσα στις φυλές και στα φύλα είναι αποτέλεσμα της κακής κοινωνίας και δεν βασίζονται ούτε στο ελάχιστο σε εγγενείς διαφορές.

Ανώνυμος είπε...

"Δεν το οφείλουμε στο δυτικό πολιτισμό, αλλά σε ορισμένους λευκούς άντρες που ανακάλυψαν τον ηλεκτρισμό, δημιούργησαν τον υπολογιστή, το διαδίκτυο, τον παγκόσμιο ιστό, τη μηχανή αναζήτησης, και την έννοια του ιστολογίου.
Αυτούς τους άντρες δηλαδή που δημιούργησαν με τα όπλα τους τις ΗΠΑ και όλες τις χώρες του δυτικου κόσμου, και για πρώτη φορά χάνουν την εξουσία από τα χέρια τους χάρη στην ψήφο των μειονοτήτων και των γυναικών."

Γιατί οι τελευταίοι δεν είναι δυτικός πολιτισμός; Μόνοι οι λευκοί άντρες με τα όπλα είναι;

Ανώνυμος είπε...

Γιατί οι τελευταίοι δεν είναι δυτικός πολιτισμός; Μόνοι οι λευκοί άντρες με τα όπλα είναι;

Ο δυτικός πολιτισμός είναι δημιουργία κυρίως λευκών ανδρών, όπως και να οριστεί αυτός, είτε με βάση τα τεχνολογικά επιτεύγματά του (εφευρέσεις) είτε με βάση τη φιλοσοφία και ιδεολογία του.

Οι χώρες που ενσαρκώνουν αυτόν τον πολιτισμό είναι επίσης δημιουργήματα λευκών αντρών. Οι ΗΠΑ, λ.χ. δημιουργήθηκαν κυρίως από λευκούς Άγγλους των αποικιών που επαναστάτησαν ενάντια στον βασιλιά τους.

Με τον καιρό, οι δημιουργοί των δυτικών κρατών και του δυτικού πολιτισμού εκχώρησαν όλο και περισσότερα δικαιώματα και εξουσίες στις γυναίκες και στις μειονότητες, κάτι πρωτοφανές στην παγκόσμια ιστορία.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι πως απώλεσαν πια την εξουσία στη χώρα τους όχι από κάποιον εξωτερικό εχθρό (όπως π.χ. οι αρχαίοι Ρωμαίοι) ή από μια φράξια στο εσωτερικό τους (όπως π.χ. ο Γεώργιος ο Γ' από τους Αμερικανούς Επαναστάτες), αλλά από αυτούς τους οποίους ωφέλησαν.

Αν αυτό είναι θετικο ή όχι θα το δείξει η ιστορία.

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

Ο skeptomenos neos ακούγεται περισσότερο ως ηλικιωμένος ΚΚΚ!

Ανώνυμος είπε...

Ο skeptomenos neos ακούγεται περισσότερο ως ηλικιωμένος ΚΚΚ!

Τα στερεότυπα σου δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα του εγκλήματος στις ΗΠΑ.

Ανώνυμος είπε...

Είναι προβληματική η λογική σου διότι δεν είναι θέμα "απώλειας εξουσίας". Στην αρχαία Ρώμη καθώς επεκτεινόταν ως αυτοκρατορία, η εξουσία έφυγε από τις παραδοσιακές ευγενείς οικογένειες της Ρώμης και πέρασε σε οικογένειες των επαρχιών, ιδέ δυναστεία Τραϊανού από την Ισπανία. Το ίδιο και στο Βυζάντιο όπου ανέβηκαν στο θρόνο Αρμένιοι κλπ.
Επιπλέον η "ωφέλεια" των μειονοτήτων-γυναικών συμπεριλαμβάνεται σε αυτό που εννοούμε ως δυτικό πολιτισμό, δηλ. ατομικά δικαιώματα, ίσες ευκαιρίες, αξιοκρατία κλπ.
Και τέλος οι μαύροι πάντοτε ψηφίζουν σε συντριπτικά ποσοστά τους Δημοκρατικούς (90% και πάνω), οπότε το ποσοστό του Ομπάμα δεν είναι τεκμήριο φυλετικής επιλογής.

Ανώνυμος είπε...

Είναι προβληματική η λογική σου διότι δεν είναι θέμα "απώλειας εξουσίας". Στην αρχαία Ρώμη καθώς επεκτεινόταν ως αυτοκρατορία, η εξουσία έφυγε από τις παραδοσιακές ευγενείς οικογένειες της Ρώμης και πέρασε σε οικογένειες των επαρχιών, ιδέ δυναστεία Τραϊανού από την Ισπανία.

Ακριβώς, οι Ρωμαίοι πατρίκιοι έχασαν την εξουσία τους δίνοντας δικαιώματα στους πληβείους, και στη συνέχεια οι Ρωμαίοι έχασαν την εξουσία τους δίνοντας την σε Ισπανούς, Δαλματούς, κ.ο.κ.


Επιπλέον η "ωφέλεια" των μειονοτήτων-γυναικών συμπεριλαμβάνεται σε αυτό που εννοούμε ως δυτικό πολιτισμό, δηλ. ατομικά δικαιώματα, ίσες ευκαιρίες, αξιοκρατία κλπ.


Δυτικός πολιτισμός υπήρχε πολύ πριν δοθούν δικαιώματα σε αυτούς που αναφέρεσαι, άρα αυτά τα δικαιώματα δεν είναι το ουσιαστικό και θεμελιώδες χαρακτηριστικό του πολιτισμού αυτού.

Αν αυτά τα δικαιώματα τον βοηθήσουν βέβαια είναι άλλο θέμα. Η Ρώμη δεν βάσταξε πολύ όταν η εξουσία της μεταφέρθηκε από τους Ρωμαίους στους ξένους αυτοκράτορες και στους Γερμανούς μισθοφόρους...


Και τέλος οι μαύροι πάντοτε ψηφίζουν σε συντριπτικά ποσοστά τους Δημοκρατικούς (90% και πάνω), οπότε το ποσοστό του Ομπάμα δεν είναι τεκμήριο φυλετικής επιλογής.


Στην τελευταία εκλογή 11% ψήφισαν Bush. Σε αυτήν λιγότερο από το 5%. To γεγονός πως πλέον των μισών μαύρων Ρεπουμπλικάνων άλλαξαν κόμμα (ή αντιστοίχως μη ψηφοφόροι πήγαν στις κάλπες για να ψηφίσουν τον ομόφυλό τους) μιλάει από μόνο του.

Αλλά και το γεγονός πως οι μαύροι ψηφίζουν Δημοκρατικούς κατά κανόνα δεν σημαίνει πως δεν ψηφίζουν με φυλετικά κριτήρια, αφού κατά κανόνα ψηφίζουν en bloc μαύρους Δημοκρατικούς υποψήφιους.

Ανώνυμος είπε...

Ο Τραϊανός,π.χ., παίζει να ήταν ο "καλύτερος" αυτοκράτορας (συνετότερος) όλων και η Ρώμη διήρκεσε αλλά 300 χρόνια πριν αρχίσει να παρακμάζει.
Υπήρχε, τις απαρχές του μπορεί να τις βρούμε και στον Μεσαίωνα, αναφερόμαστε όμως στο τι εννοούμε σήμερα ως δυτικό πολιτισμό και σήμερα αυτά θεωρούνται ουσιώδη.
Τα ποσοστά όπως καταλαβαίνεις είναι πολύ μικρά για να εξάγονται συμπεράσματα μαζικής μετακίνησης λόγω φυλής. Ο Ομπάμα αύξησε το ποσοστό του σε όλους, όχι μόνο στους μαύρους.
Η προτίμηση έχει να κάνει με το Civil Rights Act του Τζόνσον και τις μετέπειτα πολιτικές 'θετικής δράσης', μέχρι τότε ψήφιζαν ρεπουμπλικάνους λόγω Λίνκολν.

Ανώνυμος είπε...

"Σκεπτόμενε" νέε, το όνομα Μαρί Κιουρί σου λέει κάτι? Η Helen Free (ανακάλυψε το τεστ για διαβητικούς) ή η αφρο-αμερικανή Sarah Goode (σχεδίασε το πρώτο έπιπλο που γίνεται κρεβάτι, πολύ πριν το ΙΚΕΑ). Η λίστα είναι πολύ μεγάλη, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπ' όψη το γεγονός ότι για μεγάλα χρονικά διαστήματα οι γυναίκες και οι μαύροι δεν είχαν το δικαίωμα να συμμετέχουν στα κοινά (δεν γινόντουσαν δεκτοι σε πανεπιστήμια, δεν επιτρεπόταν να εργαστούν, κ.λπ.). Καλό είναι λοιπόν να διαβάσεις λίγο περισσότερο ιστορία προκειμένου οι ισχυρισμοί σου να είναι τεκμηριωμένοι, και κυρίως από αντικειμενικές πηγές και όχι ρατσιστικές οργανώσεις.

Ανώνυμος είπε...

το ότι η μαύρη ψήφος πήγες στον ομπάμα δεν είναι ρατσιστικό, είναι προτίμηση.

Ακριβώς. Το να προτιμάς τον ομόφυλο, τον δικό σου άνθρωπο, δεν συνεπάγεται ρατσισμό και μίσος για τον Άλλο. Πρέπει να ομολογήσουμε όμως ότι πολλοί αριστεροί και κάποιοι ψευτοφιλελεύθεροι έχουν double standards και κατηγορούν για ρατσισμό όσους μη-μεινοτικούς δείχνουν προτίμηση στους δικούς τους ανθρώπους.

ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΣ είπε...

@ Ανώνυμος
"Ένα άλλο θετικό θα είναι, ελπίζω, η βαθμιαία υποχώρηση της πολιτικής ορθότητας που τόσο έχει δηλητηριάσει το σύγχρονο πολιτικό περιβάλλον.
Τι σε κάνει να ελπίζεις σε αυτό?"

Δεν είναι απαραίτητο να συμβεί Αλλά χθες έπεσε και ένας άλλος μύθος ότι η Αμερική δεν πρόκειται ποτέ να ψηφίσει μαύρο. Αυτό ίσως να αποτελέσει έναυσμα για μια εις βάθος εξέταση της πολιτικής ορθότητας.


@ Darthiir the Abban

"Η αποχή από ις εκλογές βέβαια σημαίνει αδιαφορία και λευκή εντολή στον νικητή."

Πιστεύω ότι αν σου είναι δύσκολο να βρεις ποιος από τους δύο είναι ο λιγότερο κακός, τότε η αποχή δεν είναι "αδιαφορία και λευκή εντολή στον νικητή"

"Από εκεί και πέρα, ο δυτικός πολιτισμός, το μόνο που επέφερε στις αξίες είναι ατομισμός έπαρση και απώλεια της επικοινωνίας και της κοινωνίας γενικότερα.""

Αυτό μου θυμίζει έκθεση ιδεών της 2ας λυκείου. Τα απαραίτητα κλισέ με τα οποία πρέπει να στολίσεις το δοκίμιό σου για να φανείς σκεπτόμενος, πάντα σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές του αριστερού κατεστημένου.

"Όσο για την αντιδιαμετροποίηση ελευθερίας και κρατισμού, αυτό είναι απλά ένα "θέσφατο" διαφημιστικό τρυκ των φιλελεύθερων για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα οφέλη της κοινωνικής οργάνωσης με προπαγανδιστικές παράτες."

Και σε ποια ακριβώς "οφέλη της κοινωνικής οργάνωσης" της κοινωνικής οργάνωσης εναντιωνόμαστε; Αν γίνεται λίγο συγκεκριμένος θα μπορούσα να απαντήσω σε επιχειρήματα και όχι σλόγκαν.

libertarian είπε...

"Από εκεί και πέρα, ο δυτικός πολιτισμός, το μόνο που επέφερε στις αξίες είναι ατομισμός έπαρση και απώλεια της επικοινωνίας και της κοινωνίας γενικότερα."

Ναι γι' αυτό το 98% έχει κινητό τηλέφωνο και κάθε πρωτοχρονιά στέλνονται εκατομμύρια sms, η πρόσβαση στο ίντερνετ αυξάνεται και ο κόσμος γεμίζει τις καφετέριες* και τα club. Έχεις επαφή με την πραγματικότητα;

down with primitivism

*σε κάποιες περιοχές δεν βρίσκεις να καθίσεις ακόμα και καθημερινές

libertarian είπε...

...περιττό να πω ότι την δεκαετία το '80 κινητά τηλέφωνα είχαν μονάχα οι πλούσιοι και οι χρηματιστές της wall street ενώ τώρα έχει ο καθένας. Το γεγονός ότι σχεδόν όλοι έχουν κάτι δείχνει. Μέχρι πρόσφατα ήταν μια πολυτέλεια αλλά η ανάγκη των ατόμων να μπορούν ανα πάσα στιγμή να έρθουν σε επικοινωνία με τον οποιονδήποτε έριξε τις τιμές. Πιο πριν έπρεπε να είσαι στο σπίτι για να δεχθείς τηλεφώνημα και να κανονίσεις έξοδο, τώρα μπορούν να σε καλέσουν ή να καλέσεις κάποιον όπου και αν είσαι. Αν κάτι έκανε ο δυτικός πολιτισμός είναι ότι επέκτεινε την δυνατότητα επικοινωνίας από την μια άκρη της γης στην άλλη και αύξησε την ταχύτητα της. (όχι μόνο μπορείς να επικοινωνήσεις σχεδόν ακαριαία με ένα άτομο πολύ μακριά αλλά μπορείς να πας εκεί την ίδια ημέρα!)

ΒΤW individualism RuLeZ

Ανώνυμος είπε...

@ Skeptomenos neos

Καλός ο ρατσισμός ως ιδεολογία γιατί δίνει ένα αίσθημα ανωτερότητας και εξουσίας στον ρατσιστή. Στην πράξη όμως είναι δυσλειτουργικός.

Διότι ας πούμε ότι εγώ θέλω να αγοράσω ένα ζευγάρι παπούτσια. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να βρω ένα καλό ποιοτικά ζευγάρι σε τιμή που μπορώ να πληρώσω. Αν βάλω και άλλες παραμέτρους σε αυτή την συναλλαγή μάλλον δεν θα καταφέρω να αγοράσω παπούτσια εκτός αν είμαι πολύ πλούσιος. Γιατί το πιθανότερο είναι πως το ζευγάρι παπούτσια σχεδιάστηκε από κάποιον ομοφυλόφιλο ή γυναίκα σχεδιαστή, κατασκευάστηκε σε κάποια επαρχία της Κίνας από Κινέζους, μεταφέρθηκε εδώ με καράβι με σημαία ευκαιρίας του οποίου το πλήρωμα ήταν Φιλιππινέζοι, το ξεφόρτωσαν μετανάστες αχθοφόροι Αλβανοί ή Πακιστανοί και πιθανόν μου το πουλάνε γυναίκες ή ομοφυλόφιλοι πωλητές.

Πολλές κατώτερες φυλές και φύλα εμπλέκονται δηλαδή. Για μερικούς από εμάς βέβαια αυτό σηματοδοτεί απλώς τον θρίαμβο του νόμου του συγκριτικού πλεονεκτήματος (comparative advantage) και της λογικής της ελεύθερης αγοράς. Για άλλου σηματοδοτεί παρακμή.

Αλλά όμως η αγορά, μην ανησυχείτε, έχει προβλέψει και για τους ρατσιστές. Μπορεί ο ρατσιστής να πάει στην Ελβετία σε άνδρα υποδηματοποιό να παραγγείλει τα παπούτσια του sur mesure, και να είναι σίγουρος ότι θα τα σχεδιάσουν, θα τα κατασκευάσουν και θα τα πουλήσουν λευκοί άνδρες. Βέβαια θα του στοιχίσουν ο κούκος αηδόνι, αλλά τι αξία έχει μια οικονομική θυσία μπροστά στην καθαρότητα της ιδεολογίας.

pelerin

Ανώνυμος είπε...

"Σκεπτόμενε" νέε, το όνομα Μαρί Κιουρί σου λέει κάτι? Η Helen Free (ανακάλυψε το τεστ για διαβητικούς) ή η αφρο-αμερικανή Sarah Goode (σχεδίασε το πρώτο έπιπλο που γίνεται κρεβάτι, πολύ πριν το ΙΚΕΑ).

Καλά, ο νόμος των μεγάλων αριθμών μας λέει πως όσο απίθανο και να είναι ένα γεγονός, θα συμβεί πολλές φορές σε ένα αρκετά μεγάλο πλήθος παρατηρήσεων. Δεν υποστήριξα πως όλα τα επιτεύγματα της ανθρωπότητας και του δυτικού πολιτισμού δημιουργήθηκαν από λευκούς άντρες, αλλά αυτό δεν μπορεί να μας κάνει να παραγνωρίζουμε το γεγονός πως η συντριπτική τους πλειοψηφία πράγματι οφείλεται σε αυτούς. Περί αυτού συστήνω το βιβλίο Human Accomplishment του Charles Murray.

Ανώνυμος είπε...

Το να προτιμάς τον ομόφυλο, τον δικό σου άνθρωπο, δεν συνεπάγεται ρατσισμό και μίσος για τον Άλλο.

Αυτή είναι αντιμετώπιση τύπου το ποτήρι είναι μισογεμάτο/μισοάδειο. Όταν δείχνεις προτίμηση στον άνθρωπο με χαρακτηριστικά Α, τότε αυτόματα δείχνεις αποστροφή στον άνθρωπο με χαρακτηριστικά μη-Α.

Γι' αυτό υπήρξαν άπειρες συζητήσεις για το αν οι "ρατσιστές" λευκοί ψήφιζαν με φυλετικά κριτήρια τον McCain αλλά κουβέντα για τους μαύρους που ψηφίζουν τους αντιπροσώπους τους συνεχώς με φυλετικά κριτήρια.

Ανώνυμος είπε...

Πολλές κατώτερες φυλές και φύλα εμπλέκονται δηλαδή. Για μερικούς από εμάς βέβαια αυτό σηματοδοτεί απλώς τον θρίαμβο του νόμου του συγκριτικού πλεονεκτήματος (comparative advantage) και της λογικής της ελεύθερης αγοράς. Για άλλου σηματοδοτεί παρακμή.

Η ελεύθερη αγορά από μόνη της δεν αρκεί για να δημιουργήσει την ευημερία, η ευημερία δημιουργείται από μια απειροελάχιστη μειοψηφία ταλαντούχων ανθρώπων, και ο στόχος είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων (βιολογικών και περιβαλλοντικών) για την δημιουργία τέτοιων ανθρώπων.

Ο φιλελευθερισμός είναι ένα υπέροχο σύστημα, αλλά όποιος νομίζει πως θα αποκομίσει τα ίδια αποτελέσματα εγκαθιδρύοντας ένα φιλελεύθερο καθεστώς σε μια κοινότητα Γιαπωνέζων και Μαύρων απλά αυταπατάται.

Άλλωστε δεν υπήρχε καμιά έλλειψη Μεγάλων Ανδρών που ωφέλησαν την ανθρωπότητα υπό το ανελεύθερο καθεστώς των Λουδοβίκων, ούτε εμφανίστηκαν ξαφνικά όταν εγκαθιδρύθηκε φιλελεύθερο καθεστως.

Ανώνυμος είπε...

Σκεπτόμενε νέε,

πώς ορίζεις την έννοια "συντρηπτική πλειοψηφία"? Ποιό είναι το critical value? Έχεις στοιχεία για συγκεκριμένα ποσοστά? Λαμβάνεις υπ' όψη όπως έγραψα και πριν το γεγονός ότι για αιώνες οι λευκοί άντρες δεν επέτρεπαν σε μαύρους και γυναίκες να συμμετέχουν σε οικονομικές, εκπαιδευτικές και πολιτικές δραστηριότητες? Έχεις διαβάσει το Guns, Germs, and Steel?

Ανώνυμος είπε...

@Σκεπτόμενος Νέος

Αυτή είναι αντιμετώπιση τύπου το ποτήρι είναι μισογεμάτο/μισοάδειο. Όταν δείχνεις προτίμηση στον άνθρωπο με χαρακτηριστικά Α, τότε αυτόματα δείχνεις αποστροφή στον άνθρωπο με χαρακτηριστικά μη-Α.

Όχι βέβαια! Απλα προτιμάς τον ένα περισσότερο. Επειδή θα χαιρόμουν αν ένας συγγενής μου γινόταν πρωθυπουργός δε σημαίνει ότι αποστρέφομαι όσους δεν είναι συγγενείς μου.

@Ανώνυμος

Λαμβάνεις υπ' όψη όπως έγραψα και πριν το γεγονός ότι για αιώνες οι λευκοί άντρες δεν επέτρεπαν σε μαύρους και γυναίκες να συμμετέχουν σε οικονομικές, εκπαιδευτικές και πολιτικές δραστηριότητες?

Δεν φταίει μόνο ο αποκλεισμός (που πλέον δεν υφίσταται). Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως οι προτιμήσεις των ίδιων των γυναικών: U-M study helps define why fewer women choose math-based careers

"ANN ARBOR, Mich.—Girls and boys who are confident in their math abilities tend to pick a science career based on their values more than on their skills, a study by two University of Michigan researchers suggests."

The Inequality Taboo για όσους θέλουν να το ψάξουν περισσότερο.

Εύχομαι να βγει αληθινή η ελπίδα του Λιναρδάτου για υποχώρηση της πολιτικής ορθότητας και να μην επαναληφθούν περιστατικά όπως η απόλυση του Larry Summers από τα δήθεν προοδευτικά φασισταριά.

Ανώνυμος είπε...

πώς ορίζεις την έννοια "συντρηπτική πλειοψηφία"? Ποιό είναι το critical value?


Charles Murray, Human Accomplishment, σελ. 252

"Whether measured in people or events, 97 percent of accomplishment in the scientific inventories occurred in Europe and North America".

Women among the significant figures (σελ. 266)

Astronomy: 4%, Biology: 2.1%, Chemistry: 0.5%, Earth Sciences: 0%, Physics: 3.1%, Mathematics: 2.5%, Medicine: 1.8%, Technology: 0%.

Βραβεία Nobel σε γυναίκες (σελ. 273), συμπεριλαμβανομένης και της Λογοτεχνίας που δεν είναι επιστήμη:

1901-1950: 4% γυναίκες
1951-2000: 3% γυναίκες

Λαμβάνεις υπ' όψη όπως έγραψα και πριν το γεγονός ότι για αιώνες οι λευκοί άντρες δεν επέτρεπαν σε μαύρους και γυναίκες να συμμετέχουν σε οικονομικές, εκπαιδευτικές και πολιτικές δραστηριότητες?

Οι "κακοί λευκοί άντρες" δεν εμφανίστηκαν καν στην Υποσαχάριο Αφρική και την Άπω Ανατολή πριν από πεντακόσια χρόνια, αλλά η συνολικη επιστημονική παραγωγή των μη Λευκών δεν εντυπωσιάζει.

Όσο για τις γυναίκες δεν υπάρχει κανένα trend ότι αυξάνονται σημαντικά στις κορυφαίες θέσεις (Νόμπελ, βραβείο Fields, βραβείο Turing κ.ο.κ.) αν και έχουν πλήρη δικαιώματα στη Δύση για έναν αιώνα.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ ένα θα ήθελα να ρωτήσω:
Τι σχέση έχουν οι Reagan, Goldwater, Ron Paul, οι θαμένοι ως το λαιμό στα lobby όπλων, πετρελαίου, πατρίς-θρησκεία-οικογένεια, με την λέξη ελευθερία;
Μάλλον την δυνατότητα (ασυδοσία) των πλουσίων να γίνονται περισότερο πλούσιοι εννοείτε.
Μην μολύνετε την λέξη ελευθερία με αυτά τα αποβράσματα της αμερικάνικης κοινωνίας!

Ανώνυμος είπε...

Όχι βέβαια! Απλα προτιμάς τον ένα περισσότερο. Επειδή θα χαιρόμουν αν ένας συγγενής μου γινόταν πρωθυπουργός δε σημαίνει ότι αποστρέφομαι όσους δεν είναι συγγενείς μου.

Καλά αν οι λευκοί δείχνουν προτίμηση σε λευκούς υποψηφίους κατηγορούνται ως ρατιστές, αλλά τα μέσα δεν φαίνεται να τους πειράζει που οι μαύροι κατά κανόνα ψηφίζουν μαύρους υποψήφιους.

Ανώνυμος είπε...

Σκεπτόμενε νέε και ανώνυμε,

οι προτιμήσεις τον γυναικών όμως δεν δημιουργούνται σε κενό, υπάρχει ένα πολιτιστικό υπόβαθρο που τις καλλιεργεί. Π.χ. όταν γεννιέται ένα κορίτσι του βάφουμε το δωμάτιο ροζ, του αγοράζουμε κούκλες και άλλα χαριτωμένα αντικείμενα, κ.ο.κ. Αντίθετα στα αγόρια βάφουμε το δωμάτιο μπλέ, του αγοράζουμε μπάλες, αυτοκινητάκια, ρομπότ, κ.λπ. Μάλλον λοιπόν συμμετέχουμε και εμείς σε αυτές τις προτιμήσεις.

Όσο για τα στατιστικά στοιχεία, τα αμφισβητώ διότι απλούστατα σε πολλές μη Ευρωπαϊκές χώρες δεν καταγράφονταν οι εφευρέσεις με τον ίδιο τρόπο που καταγράφονταν στην Ευρώπη με αποτέλεσμα να μην προσμετρούνται. Επιπλέον πώς προσμετράται ας πούμε η συνεισφορά των μαύρων μουσικών της τζαζ, μπλουζ, ρέγκε, και των Αφρικανικών ριζώς τους στο σημερινό μουσικό πολιτισμό?

Και τέλος, για μένα η πιο πειστική εξήγηση για την όποια διαφορά στα επιτεύγματα πριν την αποικιοκρατία δίνεται στο Guns, Germs, and Steel. Ουσιαστικά τα πάντα είναι θέμα γεωγραφίας.

Ανώνυμος είπε...

οι προτιμήσεις τον γυναικών όμως δεν δημιουργούνται σε κενό

Ούτε δημιουργούνται εκ του μηδενός - o άνθρωπος δεν είναι blank slate.

Ενδιαφέρον φαίνεται το βιβλίο που λες.

Ανώνυμος είπε...

@ Σκεπτόμενος νέος

Λέτε:
"Η ελεύθερη αγορά από μόνη της δεν αρκεί για να δημιουργήσει την ευημερία, η ευημερία δημιουργείται από μια απειροελάχιστη μειοψηφία ταλαντούχων ανθρώπων, και ο στόχος είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων (βιολογικών και περιβαλλοντικών) για την δημιουργία τέτοιων ανθρώπων."

Μόνο η ελεύθερη αγορά μπορεί να δημιουργήσει ευημερία μέσα από την συνεργασία χιλιάδων ανθρώπων. Λευκών, μαύρων, κίτρινων κλπ, ανδρών, γυναικών και ομοφυλοφίλων, ταλαντούχων και μη, έξυπνων και βλακών, μορφωμένων και αμορφώτων. Τα επιτεύγματα της ελεύθερης αγοράς όσον αφορά την άνοδο του βιωτικού επιπέδου των ανθρώπων κατά τον 19ο αι. το αποδεικνύουν περίτρανα. Σε έναν αιώνα το βιωτικό επίπεδο του μέσου ανθρώπου ανέβηκε περισσότερο από όσο είχε ανέβει όλους τους προηγούμενους αιώνες. Το επίπεδο ζωής του εργάτη στις αρχές του 20 αί. ήταν καλύτερο από το επίπεδο ζωής των μοναρχών της αναγέννησης.

Τώρα για τις γελοιότητες περί φυλετικής εξέλιξης που αναφέρετε δεν θα απαντήσω. εκτός αν τις γράφετε από ένα σαλέ στην Ελβετία περιτριγυρισμένος από τα οικόσημα της οικογενείας σας. Πράγμα για το οποίο αμφιβάλω.

Τελικά παπούτσια από που ψωνίζετε; Δεν απαντήσατε στο παράδειγμα μου.

pelerin

Ανώνυμος είπε...

Μόνο η ελεύθερη αγορά μπορεί να δημιουργήσει ευημερία μέσα από την συνεργασία χιλιάδων ανθρώπων. Λευκών, μαύρων, κίτρινων κλπ, ανδρών, γυναικών και ομοφυλοφίλων, ταλαντούχων και μη, έξυπνων και βλακών, μορφωμένων και αμορφώτων. Τα επιτεύγματα της ελεύθερης αγοράς όσον αφορά την άνοδο του βιωτικού επιπέδου των ανθρώπων κατά τον 19ο αι. το αποδεικνύουν περίτρανα.

Καλά, αν δεν υπήρχαν οι λευκοί άντρες που δημιούργησαν την ατμομηχανή, το σιδηρόδρομο, την παραγωγή του ηλεκτρισμού, τον ηλεκτρικό λαμπτήρα, τον τηλεγραφο, το τηλέφωνο, και δε συμμαζεύεται, θα βλέπαμε πόση μεγάλη πρόοδο θα είχαμε στον 19ο αιώνα.

cobden είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Τείνω κι εγώ να συμφωνήσω πως ο Δυτικός Πολιτισμός, όπως τον βιώνουμε σήμερα, είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό δημιούργημα λευκών ανδρών (και να προσθέσω πως οι gay λευκοί άνδρες έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο, δυσανάλογο με τον αριθμό τους).Οι γυναίκες είναι πολύ ικανές σε συγκεκριμένους τόμεις και ίσως σαν μέσος όρος να τα καταφέρνουν καλύτερα από τους άνδρες σε συμβατικές δουλειές, Είναι όμως πολύ πιο σπάνιο να συναντήσεις σε μια γυναίκα αυτό που αποκαλούμε "μεγαλοφυία". Και αυτό είναι που κάνει τη διαφορά .Οι άνδρες είναι ικανοί για το καλύτερο, όπως και για το χειρότερο.Οι γυναίκες συνήθως περιστρέφονται γύρω από τον μέσο όρο.Ίσως είχε δίκιο η Camille Paglia όταν έγραφε

"Masculinity is aggressive, unstable, combustible. It is also the most creative cultural force in history...Serial or sex murder, like fetishism, is a perversion of male intelligence. It is a criminal abstraction, masculine in its deranged egotism and orderliness. It is the asocial equivalent of philosophy, mathematics, and music. There is no female Mozart because there is no female Jack the Ripper."

Ανώνυμος είπε...

"Οι άνδρες είναι ικανοί για το καλύτερο, όπως και για το χειρότερο.Οι γυναίκες συνήθως περιστρέφονται γύρω από τον μέσο όρο."

Αυτό είναι αλήθεια και επιβεβαιώνεται από στατιστικές που δείχνουν ότι οι γυναίκες έχουν πιο "σφιχτή" κανονική κατανομή σε διάφορα ψυχομετρικά χαρακτηριστικά.

Σκεπτόμενε νέε, ναι καλό είναι να υπάρχουν οι προυποθέσεις για την ανάπτυξη ανθρώπων που θα κάνουν εφευρέσεις αλλά χωρίς όλους εμάς τους υπόλοιπους οι εφευρέσεις θα ήταν καταδικασμένες να παραμείνουν στο μυαλό τους.

Ανώνυμος είπε...

Σκεπτόμενε νέε, ναι καλό είναι να υπάρχουν οι προυποθέσεις για την ανάπτυξη ανθρώπων που θα κάνουν εφευρέσεις αλλά χωρίς όλους εμάς τους υπόλοιπους οι εφευρέσεις θα ήταν καταδικασμένες να παραμείνουν στο μυαλό τους.

Οι υπόλοιποι έχουν όμως εργαλειακή αξία, όπως οι μηχανές ή οι πρώτες ύλες.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock