Παρασκευή, Δεκεμβρίου 02, 2005

Κι εγώ που ήθελα να γίνω υπάλληλος στο WHO

Καμία αντίρρηση, το τσιγάρο είναι εξαιρετικά εθιστικό, μία άσχημη συνήθεια που επιφέρει πλείστα όσα κακά στην υγεία του καπνιστή. Από την άλλη, όμως, αυτό το "it will no longer recruit people who smoke or otherwise use tobacco" δεν μου κάθεται καλά. Σε τελική ανάλυση, το τσιγάρο είναι ένα προϊόν που κυκλοφορεί νόμιμα. Πάντως, εάν κάτι παρόμοιο αποφάσιζε, π.χ., το Ι.Κ.Α ή το Υπουργείο Υγείας τότε μάλλον δεν θα έβρισκαν γιατρούς και προσωπικό να προσλάβουν! :-) Αυτά. Πάω να πάρω τη δόση μου τώρα!

9 σχόλια:

Phantasmak είπε...

Τσίχλες νικοτίνης. Έτσι μόνο κατάφερα και το έκοψα. Δοκίμασε, κάνουν δουλειά.

kouk είπε...

Για μένα εννοείτε δίχως άλλο ότι σε νοσοκομεία και χώρους υγείας δεν πρέπει να καπνίζει κανείς. Το τι κάνει όμως ο καθένας στη προσωπική του ζωή δεν πρέπει να το μαθαίνει ο εργοδότης. Γιατί δηλαδή να μην απέχουν από το να προσλαμβάνουν όσους πίνουν αλκοόλ; Και αυτό κακό κάνει στην υγεία.

kouk είπε...

Για να συνεχίσω κιόλας, γιατί να μην κάνουν διακρίσεις και εις βάρος των παχύσαρκων; Δεν είναι η παχυσαρκία σοβαρός κίνδυνος για την υγεία; Ας μην προσλαμβάνουν τότε παχύσαρκους και ας υποχρεώνουν τους υπάλληλους να κάνουν δίαιτα :-P

ultrasonic15 είπε...

Τα περισσότερα πράγματα στη ζωή δεν είναι άσπρο ή μαύρο. Και επειδή λες:
"Σε τελική ανάλυση, το τσιγάρο είναι ένα προϊόν που κυκλοφορεί νόμιμα."
να προσθέσω με τη σειρά μου (κάνοντας το συνήγορο του διαβόλου σε μια υπόθεση που κανείς δεν έχει δίκιο, άρα άσπρο, ή άδικο, άρα μαύρο) ότι δεν ισχυρίστηκαν οι άνθρωποι ότι θα κάνουν ενέργειες για να μπουν φυλακή όσοι καπνίζουν. Απλά δε θα τους προσλαμβάνουν.

Επειδή θίγεις ένα άκρως ενδιαφέρον ζήτημα, μου δίνεις αφορμή για ένα ποστ που θα ακολουθήσει.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δηλαδή να μην απέχουν από το να προσλαμβάνουν όσους πίνουν αλκοόλ; Και αυτό κακό κάνει στην υγεία.

Point taken, but when you are drinking I am not forced to drink with you. Why should I have to inhale your second hand smoke?

Also how many breaks does a smoker take from his/her work in order to satisfy their addiction? Smokers probably work a day a week less than non-smokers. Why should I also fund with my tax dollars the health tratments you will require in the future?

The situation in Greece where doctors still smoke is purely disgusting.
What a great example for the Greek youth - watching the doctor, teacher and the parent smoke...

Ανώνυμος είπε...

Ακόμα μια απόδειξη ότι ο WHO είναι ένας γραφειοκρατικός οργανισμός με κύριο σκοπό την αύξηση της ισχύος του.
Από το φιάσκο του SARS (πωπω, ζούμε ακόμα είναι δυνατόν;), στο επερχόμενο φιάσκο της γρίπης των πουλερικών, στη δαιμονοποίηση των καπνιστών.
Στο κάτω κάτω πως θα μας προστατέψουν αν δεν υπάρχουν δαίμονες;

Harry Peitsinis είπε...

Aνώνυμε νο1 συγχώρεσε με αν κάνω λάθος αλλά η ανακοίνωση του οργανισμού αφορούσε τους νέους υπαλλήλους που καπνίζουν γ ε ν ι κ α στη καθημερινη τους ζωή, ακομα και εκτος χωρου δουλειας. Δε νομιζω οτι κανεις εχει αντιρρηση αν μια επιχειρηση δεν επιθυμει οι εργαζόμενοι της να καπνιζουν εν ωρα υπηρεσιας. Αλλά ο ρατσισμός του όλου θέματος, αν τελικά υπάρχει, βρίσκεται στον αποκλεισμό κάποιων ανθρώπων με κριτήριο τις προσωπικές τους επιλογές στον ελεύθερο τους χρονο. Οποτε νομιζω οτι το παραδειγμα του κουκ ειναι απολύτως ΕΝΤΟΣ θεματος...

Από κει και πέρα τα διαλείμματα τσιγάρου και το χασομερι ειναι γνωστα τοις πάσι ιδιως εντος Ελλάδος. Πιστευω (και απο προσωπικη πείρα σε δυο διαφορετικούς χωρους που δούλευα οποτε είχα την δυνατοτητα να συγκρινω ως μη καπνιστης) οτι μια αυστηρή πολιτική απο πλευρας εργοδοσιας ειναι απο μονη της ικανη να τα παταξει πληρως χωρις την αναγκη προσφυγης σε τετοια ολοκληρωτικα μετρα.

kouk είπε...

Το πόσα διαλείματα θα πάρει ο κάθε εργαζόμενος είναι άσχετο με το σε τι θα τα αφιερώσει. Ο εργαζόμενος πρέπει να κρίνεται με το τι κάνει εν ωρα εργασίας, όχι εν ώρα διαλείματος.

Εν προκειμένω με τους γιατρούς και το προσωπικό υγείας υπάρχει μια φαινομενική αντίφαση: γιατί ο γιατρός, που υπερασπίζεται την υγεία των ανθρώπων, πλήττει την υγεία του; Για τον ίδιο λόγο που ο γιατρός δεν μπορεί να θεραπεύσει κάποιον με το ζόρι. Ο καθένας μας είναι ελεύθερος επί του εαυτού του (εκτός αν παρανομήσει και η κοινωνία τον φυλακίσει) και για αυτό ο ασθενής μπορεί να αρνηθεί την θεραπεία αλλά και ο υγιής μπορεί να επιλέξει την ασθένεια.

Το άσχημο της υπόθεσης είναι ότι ο WHO είναι ένας δημόσιος οργανισμός, όχι ένας ιδιώτης. Τι διαφορά κάνει; Ε πολύ απλά εγώ πιστεύω ότι ένας ιδιώτης που είναι π.χ. ευαγγελιστής χριστιανός μπορεί να ανοίξει ένα βιβλιοπωλείο με ευαγγελικά κείμενα και να θέλει να προσλάβει έναν πωλητή αυτής της θρησκείας. Δεν βρίσκω κάτι μεμπτό σε αυτό. Ωστόσο ένας δημόσιος οργανισμός πρέπει να κυβερνάται βάση νόμων που ισχύουν για όλους. Έτσι αφού το κάπνισμα είναι νόμιμο (δηλαδή δεν διακρίνει ο νόμος μεταξύ καπνιστών και μη-καπνιστών) είναι πιστεύω απαράδεκτο ένας δημόσιος οργανισμός να διακρίνει τους πολίτες ως "έγγυρους" ή "άκυρους" με εξω-νομικά στοιχεία.

S G είπε...

και γω το βρισκω λιγο υπερβόλικο. Απτην αλλη θα θεωρουσα λογικη μια υποχρεωση αποχης απτο καπνισμα καθολη τη διαρκεια της εργασιας. Εχω ενα Ελληνα φιλο, γιατρο στην ΣΟυηδια, που ποτε δεν καπνιζει , ουτε καν στο διαλειμμα γιατι το θεωρει κακο να τον μυριζουν οι ασθενεις του να βρωμαει τσιγαρο. Πολυ σωστο, αλλα δεν θα επρεπε αυτο να επαφιεται στο φιλοτιμο καθενος.

Θα επρεπε να ειναι κανονας...

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock