Πέμπτη, Δεκεμβρίου 01, 2005

Τρελό κράξιμο στην εξ. πολιτική των ΗΠΑ από τους TIMES

Με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του Mr Bush για την εξέλιξη που έχει η όλη κατάσταση στο Ιράκ, γίνεται ξεκάθαρο το πόσο έχουν ξεφύγει εκεί στις ΗΠΑ όσον αφορά την εξωτερική πολιτική και κυρίως, όπως επισημαίνουν και οι New York Times, πόσο έχουν ξεφύγει όσον αφορά την επαφή τους με την πραγματικότητα.

Το editorial των σημερινών NYT έχει σε κάθε (κυριολεκτικά σε κάθε) φράση του και ένα ειρωνικό σχόλιο για το πού οδήγησε η περιπέτεια της αντιπαράθεσης των ΗΠΑ με τις ‘δυνάμεις του κακού’ (που λέει και ο άλλος) – μια πορεία προς το αδιέξοδο. Είναι κυριολεκτικά ένα χοντρό κράξιμο της αμερικανικής κυβέρνησης και των επιλογών της στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής. ‘Έχετε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα’ λένε οι άνθρωποι φωναχτά στην πρώτη σελίδα. Η ειρωνεία και το δούλεμα είναι σε κάθε ατάκα του editorial (διαβάστε το, αξίζει…). Ακόμα και το κλείσιμο του κειμένου είναι χαρακτηριστικό:
“A president who seems less in touch with reality than Richard Nixon needs to get out more.”

Όλα αυτά αποτελούν δείγματα των τεράστιων αντιθέσεων που επικρατούν σε αυτό το μεγάλο παγκόσμιο ηγέτη (τις ΗΠΑ). Αντιθέσεις όχι μόνο χειροπιαστές (υλικές ας πούμε, δηλαδή οικονομικές, κοινωνικές και που αφορούν το βιοτικό επίπεδο κλπ κλπ), αλλά και πολιτισμικές και μορφωτικού επιπέδου. Ακραίες αντιθέσεις σε αντίληψη της πραγματικότητας και της ηθικής τόσο σε εσωτερικά ζητήματα όσο και σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Μόνο να σε τρομάξει μπορεί το ότι δεκάδες εκατομμύρια δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης ίσως στον πιο γιωτά και βλαμμένο πρόεδρο που έχει περάσει ποτέ σε χώρα του δυτικού κόσμου. Μια μεγάλη χώρα που κάνει θέμα συζήτησης το αν θα διδάσκουμε τη θεωρία του Δαρβίνου και αν μπορούνε τα παιδιά των ‘θεοσεβούμενων’ αμερικανών να υποχρεώνονται να ακούνε και επιστημονικές θεωρίες, εκτός από ηθικοπλαστικές και μεσαιωνικές περίπου περιγραφές της πραγματικότητας

Από την άλλη δεν παύει να είναι πρωτοπόρος στην παραγωγή νέων ιδεών, τεχνολογίας – κινήτρων κλπ κλπ. Και όταν οι αμερικάνοί κάνουν τέτοια κριτική για την πολιτική κατάσταση της πατρίδας τους, αυτό έχει για μένα εκατό φορές μεγαλύτερη σημασία απ’ το να βλέπω αντίστοιχη κριτική σε ευρωπαϊκές εφημερίδες (π.χ. σε καμιά Liberation…) και σε ελληνικές. Έχω ξανα-αναφερθεί στις ‘σκοτεινές πλευρές’ της αμερικανικής πολιτικής πραγματικότητας (εδώ, εδώ και εδώ) – για να προλάβω κάποιους, εννοώ πλευρές για τις οποίες κανείς δεν είναι περήφανος, όχι για σκοτεινές δυνάμεις και συνωμοσίες - και έχω τη γνώμη πως ο παράδεισος για έναν επιστήμονα της κοινωνιολογίας ή της οικονομίας σαν case study είναι σίγουρα οι ΗΠΑ, όχι τόσο για την αρτιότητα των ερευνητικών της υποδομών αλλά για το ότι είναι ο μεγαλύτερος και πολυπλοκότερος 'πρωταθλητής - ασθενής'.
Εν τω μεταξύ, δε φτάνουν οι αντιθέσεις των ΗΠΑ στην όλη συγκεκριμένη ιστορία έχει προστεθεί και η αλλοπρόσαλλη ιστορική και γεωπολιτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή της Μ. Ανατολής. Μια μπλεγμένη κατάσταση που μοιάζει ακριβώς όπως την περιγράφει ο P. J. O'Rourke: "Middle East, a region as confusing as the algebra they invented".

Κακά τα ψέματα, ό,τι γίνεται σε όλο τον κόσμο, πόσο μάλλον στις ΗΠΑ, επηρεάζει όλο και πιο έντονα τη ζωή μας. Άλλωστε το κέντρο των εξελίξεων είναι αλλού και όχι στην παράξενη και μίζερη γωνία μας, όπου το μόνο που απασχολεί κάποιους είναι το αν θα αρθεί η μονιμότητα στον ΗΣΑΠ, ΟΣΕ κλπ και το αν πρόεδρος της ΔΕΗ θα είναι ο Παλαιοκρασσάς, ο Κόκκαλης, ο Σταμάτης Γονίδης ή ο Κώστας Τσάκωνας. Ποιος ασχολείται με τέτοιες παπαριές σαν αυτές που ασχολείται η ελληνική κοινή γνώμη όταν σε όλο τον κόσμο όλα αλλάζουνε?

8 σχόλια:

Roark είπε...

Αναμενόμενο δεν είναι από μια εφημερίδα που είναι ουσιαστικά αντιπολιτευόμενη;

gb είπε...

Αραγε συνδέεται ο πόλεμος στο Ιράκ με την ειρήνη στη Μέση Ανατολή ?
Τι σχέση έχει το άρθρο των Times με την ελληνιμή πραγματικότητα ?

Δε μας φτάνει η δική μας εσωστρέφεια, να ασχοληθούμε και με την αμερικάνικη εσωστρέφεια ?

Roark είπε...

Η ουσιαστικότερη απόδειξη της δημοκρατικής λειτουργίας μιας κοινωνίας, της ελευθερίας της σκέψης, της άποψης και της έκφρασης είναι ακριβώς αυτή η διαμόρφωση ισχυρών αντίθετων απόψεων σχεδόν σε οποιοδήποτε θέμα δημόσιας συζήτησης.

Οι Times δεν εκφράζουν την κοινή γνώμη παρά μόνο τους εαυτούς τους και την συγκεκριμένη πολιτική τους τοποθέτηση (και το Fox από την άλλη το ίδιο). Κανένας δεν μπορεί να πει ότι εκφράζει μονολιθικά την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ χωρίς να είναι εκτός πραγματικότητας, γιατί ποτέ σχεδόν και για τίποτα δεν υπάρχει μονολιθική κοινή άποψη.

Μόνο σε τριτοκοσμικές δικτατορίες καταστολής της ελευθερίες και σε ανώριμες κοινωνίες (όπως καλή ώρα η χώρα μας) θα δούμε ποσοστά συμφωνίας 95%.

Πολύ πιο πολύ φοβάμαι ένα 95%, κι ας έχει και δίκιο, παρά μια μοιρασμένη κοινή γνώμη. Γιατί το 95% απαιτεί μηχανισμούς για να διαμορφωθεί που θέτουν σε κίνδυνο την δημοκρατία και την ελεύθερη σκέψη.

Ο διάλογος είναι υγεία. Και είναι πολύ πιο υγιές και δείγμα δημοκρατίας και ουσιαστικής ελευθερίας να συζητάει μια κοινωνία και ατομικά και θεσμικά για ζητήματα ακόμα και ηλίθια για μας (πχ η οπλοκατοχή ή ο δημιουργισμός) παρά να επιβάλλεται η κρατική άποψη. Γιατί έτσι εξασφάλίζεται ότι και σε σημαντικότερα θέματα (πχ αμβλώσεις ή δικαιώματα μειονοτήτων) πάλι το κράτος δεν θα μπορεί να επιβληθεί.

ultrasonic15 είπε...

Καλά, αναμενόμενο είναι το κράξιμο με δεδομένη τη συγκεκριμένη πολιτική των ΗΠΑ. Και μάλιστα με τις εν λόγω δηλώσεις του μπους για 'total victory' στο Ιράκ. Εγώ υπογραμμίζω κάποιες σημαντικές δυνάμεις στις ΗΠΑ (όπως είναι οι TIMES) που λένε ότι η πολιτική μας (τους) στο Ιράκ είναι από αμφιλεγόμενη έως για τα πανηγύρια.

Δε θυμάμαι πολλές φορές να γίνεται τέτοια ευρεία κριτική εκ των έδω στην εξ. πολιτική των ΗΠΑ, αν μάλιστα σκεφτεί κανείς το φόβο, τα εθνικιστικά αντανακλαστικά που πυροδότησαν ενέργειες σαν αυτή της 11ης Σεπτεμβρίου.
Εξ' άλλου οι ΗΠΑ δεν είναι ελλάδα, που ό,τι λέγεται και γράφεται είναι απλά στα στενά πλαίσια υπέρ της 'κυβέρνησης' ή 'υπέρ της αντιπολίτευσης'.

Μην ξεχνάμε ότι η αποδοχή της κυβέρνησης Μπους είναι ίσως η χαμηλότερη στη σύγχρονη ιστορία της χώρας (http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2005/11/03/AR2005110301685.html) και αυτό είναι που θέλω να υπογραμμίσω και όχι το ότι 'αναμενόμενα' όπως λες κάτι λέει μια παράξενη αντιπολιτευόμενη εφημερίδα.

Δεν είναι ανάγκη να ερμηνεύουμε και την πολιτική κατάσταση άλλων χωρών με βάση την παραπολιτική εμπειρία μας που κυριαρχεί στην ελλάδα...

gb είπε...

Αραγε συνδέεται ο πόλεμος στο Ιράκ με την ειρήνη στη Μέση Ανατολή ?
Τι σχέση έχει το άρθρο των Times με την ελληνιμή πραγματικότητα ?

Δε μας φτάνει η δική μας εσωστρέφεια, να ασχοληθούμε και με την αμερικάνικη εσωστρέφεια ?

ultrasonic15 είπε...

Παράξενα αντανακλαστικά έχεις Roark με αυτά που λες για το ότι 'ο διάλογος είναι υγεία', ότι 'η διαμόρφωση ισχυρών διαφορετικών απόψεων είναι απόδειξη της δημοκρατίας στις ΗΠΑ'.

Ισχυρίστικε κανένας ότι οι ΗΠΑ έχουν απολυταρχικό καθεστώς και σπεύδεις να υπερασπιστείς τη δημοκρατική, ελεύθερη, ανοικτή κοινωνία που επικρατεί εκεί? Όχι.

Το νόημα του ποστ και της όλης είδησης είναι ότι κυοφορείται σιγά σιγά μια στροφή στις προτεραιότητες της εξωτ. πολιτικής των ΗΠΑ - that's it. Αργά ή γρήγορα θα επηρεάσει όλο τον κόσμο. Η στροφή φαίνεται και στην αποδοχή που έχει η κυβέρνηση. Στο κάτω κάτω χτύπα ένα 'Bush low' στο google, και θα πόσο Low είναι η αποδοχή της εξ. πολιτικής των ΗΠΑ και του μπους μέσα στη χώρα τους. Αυτό είναι το θέμα, όχι το αν διαφέρει η χώρα από τις τριτοκοσμικές και το αν ο κόσμος εκφράζεται ελεύθερα, όπως αυτόματα έσπευσες να τονίσεις.

Roark είπε...

Τα σχόλια αφορούν την τρίτη παράγραφο σου.

gb είπε...

"..Μόνο να σε τρομάξει μπορεί το ότι δεκάδες εκατομμύρια δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης ίσως στον πιο γιωτά και βλαμμένο πρόεδρο που έχει περάσει ποτέ σε χώρα του δυτικού κόσμου." apo Ultrasonic 15,

Kάνεις σα να μη ξέρεις το πολιτικό σύστημα στις ΗΠΑ,Ο Πρόεδρος εκφωνεί, κατανοεί, κ.λ. Η Ιστορία δεν είναι προσωπική υπόθεση.
Συμφωνώ ..εντελώς με τη τελευταία σου παράγραφο, άν μάθουμε να σκεφτόμαστε με διεθνή ορίζοντα θα βγούμε κερδισμένοι εθνικά, άν όχι παπαριές όπως λές.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock