Τρίτη, Δεκεμβρίου 13, 2005

Κοινωνίες στο κλουβί

Ορμώμενος και από το ποστ του ΣΓ αναφέρω τις σκέψεις μου σχετικά με τη σχέση του τριγώνου κράτους – λιτότητας – ‘μη ελεύθερης αγοράς’.
Η λιτότητα περιέχει μέσα της σα 'λογική' αυτήν του κράτους απόλυτου χρηματοδότη και ζωοδότη, το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση ‘δε δίνει λεφτά στον κόσμο’.

Ιδιαίτερα στην ελλάδα, λόγω οθωμανικής επιρροής, το κράτος υπήρξε πάντα μια μηχανή συσσώρευσης πλούτου, καταλήστευσης των πολλών και ταυτόχρονα πλήρης ανοργανωσιάς, αμορφωσιάς και αντιπαραγωγίκότητας (βασικά από εκείνους που το είχαν υπό τον έλεγχό τους). Το κράτος στηριζόταν στη "raw power" μια που αυτό μέτραγε σε παλιότερες ταραγμένες εποχές. Είχε με άλλα λόγια ισχύ (κυρίως στρατιωτική).

Ωστόσο, αυτό λειτούργησε όχι μόνο στην ελλάδα, αλλά σε όλη την ευρώπη σα λογική. Με την τεράστια διαφορά ότι εκεί υπήρχαν πολύ καλύτερες προϋποθέσεις για να έχει το κράτος καλύτερα αποτελέσματα στη λειτουργία του και να παρέχει πολύ περισσότερα στην κοινωνία (π.χ. διαφωτισμός και ανάπτυξη των επιστημών που στην οπισθοδρομική ελλάδα δεν έγιναν ποτέ στους προηγούμενους αιώνες και με την ακόμα πιο οπισθοδρομική θρησκεία της να αδυνατεί να συμβιβαστεί με το καινούριο παραδινόμενη στην αγκάλη πιο βάρβαρων πολιτισμών). Συγκρίνει κανείς σε ποιότητα τους ευρωπαϊκούς κρατικούς μηχανισμούς με τους ελληνικούς? (σε αποτελεσματικότητα, νοοτροπία, ευελιξία, προκαταλήψεις κλπ.). Και δεν είναι μόνο θέμα μεγέθους.

Αλλά τα τελευταία 20 χρόνια με την εξέλιξη της γνωστής παγκοσμιοποίησης και των μέσων της (επικοινωνίες, μεταφορές κλπ.) ακόμα και τα ευρωπαϊκά κρατικοκεντρικά μοντέλα φαίνονται να έχουν προβλήματα. Αδυνατούν να παρακολουθήσουν τους επιθετικούς τίγρεις της ανάπτυξης που φέρνει ο ‘κακός καπιταλισμός’ (ο οποίος ‘σηκώνει’ από τη φτώχεια εκατομμύρια ανθρώπους) και γίνεται έτσι κουβέντα σήμερα για το ‘κοινωνικό κράτος’ και τα ‘κεκτημένα’ που καταργούνται.

Μα το κράτος αντιπροσωπεύει την αντανάκλαση των συμφερόντων αυτού που το ελέγχουν. Στην ελλάδα το ελέγχει μια αντιπαραγωγική, ρουσφετολογική κάστα που δεν είναι κλειστή με την έννοια των ξεχωριστών τάξεων προηγούμενων αιώνων, αλλά που πιέζει και πετυχαίνει προνόμια ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ, αδιαφορώντας 1ον και για όλους τους υπόλοιπους (κάτι αντιδημοκρατικό), αλλά 2ον και για το μέλλον της χώρας (καταστρέφουν το μέλλον της χώρας).
Τέτοια είναι π.χ. τα προνόμια που έχουν δοθεί σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων (με ή χωρίς εισαγωγικά…) του κράτους (του στενού/ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως λέγεται) ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΧΙ ΟΣΟ ΛΕΕΙ Η ΑΓΟΡΑ ΑΛΛΑ ΟΣΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΕΤΥΧΑΙΝΟΥΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΠΙΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΑΣΚΟΥΝ. Βέβαια, εδώ παίζουν μπάλα και άλλες ασυμμετρίες, όπως κλειστά επαγγέλματα (δεκάδες στην ελλάδα) και γενικά μια φιλοαριστερή νοοτροπία που έχει δηλητηριάσει τη μεταπολεμική ελλάδα. Έβαλαν παραδόξως και οι φίλοι μας οι αμερικανοί το χεράκι τους στο να αναπτυχθεί αυτή η λυσσαλέα και βλακώδης εν πολλοίς φιλοαριστερή, κρατικίστικη και συγκεντρωτική νοοτροπία. Η ηλίθια πολιτική των αμερικανών υποβοήθησε εξ αντανακλάσεως και από αντίδραση αυτή την αριστερόστροφη νοοτροπία – όταν πολεμάς κάτι, μερικές φορές αυτό ριζώνει γιατί νομίζει ότι κάτι είναι (πόσο μάλλον άμα ενισχύεται και από το ψυχοπονιάρικο του έλληνα που τον καταπιέζουν – διαχρονικές σταθερές…) – βρίσκει λόγο ύπαρξης και τα αποτελέσματα τα έχει καταγράψει η ιστορία. Αλλά το θέμα μας δεν είναι να κατηγορούμε κάποιους άλλους ως κακούς.

Ο βασικός μύθος είναι το ότι να υιοθετήσεις τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς στο κοινωνικό παιχνίδι ανάπτυξης, θεωρείται ότι είναι ενάντιο στο δίκαιο, στη δημοκρατία, στην κοινωνία την ίδια.
Το αντίθετο συμβαίνει στην πραγματικότητα - αν δεν το κάνεις αυτό (αν δεν υιοθετήσεις τους νόμους της ελεύθερης αγοράς) στρεβλώνεις τα πράγματα, δημιουργείς ανισότητες, συμβάλεις ουσιαστικά στη νόθευση του πολιτεύματος δημιουργώντας θύλακες ευνοούμενων σε μια θάλασσα διεφθαρμένων και κατά βάση συναλλασσόμενων με τα πλοκάμια του κράτους.

Κράτος τραπεζίτης (και φωνάζουμε για ακριβές τράπεζες), κράτος που παράγει πετρέλαιο (και το κατηγορούμε ότι είναι ακριβό, αλλά πώς να το κάνει φτηνότερο αφού είναι εισηγμένη στο ΧΑΑ επιχείρηση και το κράτος έχει κέρδος απ’ αυτό), κράτος άτεγκτο ενάντια την ιδιωτική παιδεία (με τις δαπάνες για ιδιωτική εκπαίδευση να είναι αστρονομικές), κράτος τηλεπικοινωνιακός πάροχος (που μας έχει κρατήσει δέσμιους τεχνολογιών του παρελθόντος και δέσμιους της ‘μη καινοτομίας’), κράτος ρυθμιστής της αγοράς κλπ. – όλες αυτές τις στρεβλώσεις στο όνομα της ‘λαϊκής κυριαρχίας’. Αλλά αυτές, γι’ αυτούς που δεν έχουν παρωπίδες, είναι στρεβλώσεις της αγοράς και αυτό μόνο καλό δεν μπορεί να κάνουν στην οικονομία μιας χώρας – και στο μέλλον της φυσικά.

Οι εξαγγελίες για ‘επανίδρυση του κράτους’, για ‘επανάσταση εξυγίανσης’ από τον κ. Καραμανλή είναι σήμερα κενολογίες άνευ περιεχομένου, σε μια στιγμή που τα πασαλείμματα και η μη λήψη σοβαρών αποφάσεων μας πασάρονται σα ‘μεταρρυθμίσεις’ (μιλάμε ότι μας δουλεύουν πολύ χοντρά οι άνθρωποι, αλλά τέτοιο κοινό έχουν τέτοια κάνουν…).

Για τη μακροπρόθεσμη αποφυγή πάντως αυτής της ‘λιτότητας’ (για την οποία όλοι μιλάνε) κανείς δεν εκφράζει ανοιχτά σοβαρές προτάσεις ή αν το κάνει το ξέρει ότι δε θα βρει πρόσφορο έδαφος. Θα εκληφθεί σαν ‘τρομοκράτης του εισοδήματος’ ή ως ‘καταπιεστής’. Γιατί στη χώρα επικρατεί το ‘δώσε ημείς σήμερον και άσε ημείς αύριον’. Μας φταίνε οι ‘κακές αγορές’, οι κινέζοι, σίγουρα οι αμερικανοί για το ότι έχουμε κάνει σκατά την προοπτική των επερχόμενων γενεών.

Έχω βαρεθεί τα βολέματα, τα πασαλείμματα, τις πολιτικές τακτικές, και το ‘θα δούμε πώς θα πάει’, το ζητιάνεμα πόρων για το Ι’ΣΤ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για αντιπαραγωγικούς σκοπούς (αγροτικές επιδοτήσεις, άλλες βλακώδεις γενικά επιδοτήσεις…) αντί να δούμε τι σκατά πολιτικές μπορούμε να χαράξουμε.

Το θέμα είναι να αφήσεις τα πράγματα να δουλέψουν χωρίς ανισορροπίες:

Χωρίς το γερμανό νταβατζή που για να μας βάλει στην ΕΕ και να παίρνουμε ξεκούραστα σαν τα κακομαθημένα επιδοτήσεις μας φόρτωσε ένα πανάκριβο αεροδρόμιο το οποίο πλήττει καίρια τον τουρισμό μας και ο οποίος μας απαγόρεψε να λειτουργήσουμε άλλο εναλλακτικό σε ακτίνα κάτι εκατοντάδων χιλιομέτρων (καλά έκαναν αυτοί αλλά η πολιτική της χώρας τόσο ξεφτιλισμένη είναι, που για να μην πειράξει τους καλομαθημένους της τεμπέληδες σέρνεται στα πόδια των ευρωπαίων?). Κάτι που κάνει απίστευτο κακό στον τουρισμό φυσικά.
Χωρίς κρατικές εταιρείες μεταφορών στυλ ολυμπιακής, παπαριακής, κλειστού club μεταφορών, κλειστού club ναυτιλιακών μεταφορών.
Χωρίς κλειστού club επαγγελμάτων και προνομίων για λίγους, γιατί αυτό το ‘όλοι οι έλληνες είναι ίσοι έναντι των νόμων και του κράτους’ είναι τόσο ξεφτιλισμένο στην πράξη όσο δεν πάει άλλο. Δε θίγεται λέει η μονιμότητα των παλιών υπαλλήλων, αλλά δε θα είναι μόνιμοι οι καινούριοι. Δε θα ήθελα ούτε γι’ αστείο να δουλέψω στον ΟΤΕ σε ένα project σε ομάδα που θα ήμασταν 2 ‘καινούριοι’ και 2 ‘παλιοί’. Μιλάμε και κερατάς και δαρμένος. Και θα βγάζεις όλη τη δουλειά γιατί οι άλλοι θα είναι κλάιν-μάιν και θα πληρώνεσαι λιγότερο και θα στη λένε οι κομματικά διορισμένοι παλιοί. Πόσα ικανά στελέχη θα απορροφήσουν μ’ αυτόν τον τρόπο και τι αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και στις νέες ιδέες θα έχει αυτό? (ρητορικό το ερώτημα, γιατί δεν περιμένω απάντηση από τους άχρηστους πολιτικούς που μας πασάρουν τέτοιες ‘λύσεις’…)

Ο μόνος μύθος είναι ότι το να βάλουμε το κράτος να μας προστατεύσει από την ‘αγορά’. Το έχουμε κάνει εδώ και δεκαετίες. Έτσι όμως έχουν ατροφήσει τα παραγωγικά – αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της κοινωνίας μας. Και μοιάζουμε με κοινωνία κλεισμένη σε κλουβί. Ένα ζώο που είναι καταδικασμένο είτε να μείνει κλειδωμένο πίσω από τον προστάτη – κράτος (προστάτης = νταβατζής στα ελληνικά), κινδυνεύοντας είτε να σαπίσει (να γίνει μια κοινωνία κούβας ή αλβανίας του χότζα) είτε να ανοίξει την πόρτα με κίνδυνο να τον κατασπαράξουν οι γυμνασμένες όσο και πεινασμένες τίγρεις των αναπτυσσόμενων κοινωνιών.

Υ.Γ. Το παράδειγμα με το κλουβί είναι δανεισμένο από ξένο συγγραφέα, του οποίου την ανάλυση για την κρατικίστικη νοοτροπία του κορμού της ΕΕ (που οδήγησε στη σημερινή τραγελαφική, παραμορφωτική και αδιέξοδη κατάσταση την ευρώπη) κάποια στιγμή θα βγάλω σε κάποιο ποστ.

6 σχόλια:

J95 είπε...

Θα έλεγε κανείς διαβάζοντας το παραπάνω ότι ο μόνος τρόπος με τον οποίο εκδηλώνεται η λιτότητα είναι "μικρότεροι μισθοί για τους δημοσίους υπαλλήλους".

S G είπε...

αυτο θα ηταν μια καλη αρχη οσο και απολυτως απιθανο. Να πω παντως οτι στην γερμανια πχ εκοψαν το δωρο των Χριστουγεννων στο μισο.

Η Γερμανια εχει μικροτερο ελλειμμα απο μας και χρεος μολις 60κατι ως ποσοστο του ΑΕΠ. Εμεις εχουμε 110%!!

J95 είπε...

Ναι αλλά η λιτότητα δεν εκδηλώνεται έτσι.

Εκδηλώνεται π.χ. με "λιγότερα λεφτά για την έρευνα" ή "λιγότερα λεφτά για την υγεία" ή "χαμηλής ποιότητας δημόσια έργα" ή "παίρνεις την επιστροφή φόρου 1,5 χρόνο μετά", ή "ξέρεις κάτι; από σήμερα θα δίνεις 19% ΦΠΑ", ή "τελικά αυτός ο ΧΥΤΑ θα αργήσει 2-3 χρονάκια ακόμα να κατασκευαστεί" ή "πού να προσλάβουμε εποχικούς πυροσβέστες τώρα, δε γαμιέται και ο Εθνικός Δρυμός".

Προσωπικά χέστηκα τι κάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Οι περισσότεροι είναι σαφέστατα περιττοί από παραγωγικής πλευράς. Και μακάρι κάποια στιγμή να πέσουν στις 200.000 ή στις 100.000 ή όποιος τέλος πάντων είναι ένας φυσιολογικός αριθμός.

Αλλά το ποστ δίνει τη -λανθασμένη ΙΜΗΟ- εικόνα ότι ο κόσμος γκρινιάζει για τη λιτότητα επειδή αποτελείται (ο κόσμος) αποκλειστικά από δημόσιους υπαλλήλους που περιμένουν να ζήσουν απ' το κράτος.

Ο κόσμος στην πραγματικότητα γκρινιάζει για τη λιτότητα επειδή η λιτότητα εκδηλώνεται κυρίως με περικοπές από στοιχειώδεις υποχρεώσεις του κράτους και με αυξημένους φόρους. (προκειμένου -μεταξύ άλλων- να συντηρούνται οι ευνοούμενοι του κράτους)

S G είπε...

αν διαβασεις το προηγουμενο κειμενακι θα δεις οτι ισχυριζομαι οτι κανενα κονδυλιο δεν εχει περικοπει ποτε. Ισχυει βεβαια οτι αυτα τα κονδυλια που προσφερουν εργο δεν αυξανονται πολυ, γιατι υπαρχει μια λογικη του "δωσε σε ολα απο λιγο μπαρμπα".

Δεν θα βρεις νομιζω κανεναν εδω μεσα που θα ειναι αντιθετος στο να κοπουν 50.000 δημοσιοι υπαλληλοι και οι μισθοι τους να πανε στην ερευνα. Φτανει η ερευνα παλι να χρηματοδοτειται με λογικα και ανταγωνσιστικα κριτηρια, οχι να θρεφει αλλους δημοσιους υπαλληλισκους...

Απτην αλλη ειμαι 100% σιγουρος οτι η ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την μονη λυση που βλεπει ειναι προσληψη περισσοτερων ΚΑΙ με μεγαλυτερους μισθους απο το κρατος και δεν μιλαει ποτε για αναγκη κατευθυνσης δαπανων σε παραγωγικους τομεις. Μα ποτε...

GreekForum είπε...

Δεν τρέφονται μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι από το κράτος. Τρέφονται και εκατοντάδες χιλιάδες (εκκατομμύρια;) άλλοι που έχουν ως βασικό ή μοναδικό πελάτη τους ή "οδηγητή" τους το κράτος. Θελημένα ή άθελα. Π.χ. επιχειρήσεις που πουλάνε στο κράτος (γιατί το κράτος δεν αφήνει να υπάρχουν άλλοι αγοραστές...) ή επιχειρήσεις / επαγγελματίες των οποίων η δράση ρυθμίζεται ασφυκτικά από το κράτος και ουσιαστικά είναι "δημόσιοι υπάλληλοι εξ'αποστάσεως".

BTW, ρητορικό (και μη) ερώτημα: Σε μια τέτοια περίπτωση εσείς τι θα επιλέγατε;
Αν δηλαδή ο επαγγελματικός σας κλάδος σας έδινε τη δυνατότητα είτε α) να εργαστείτε άμεσα για το κράτος ως υπάλληλος είτε β) να εργαστείτε ως "ελεύθερος" επαγγελματίας που θα προσφέρει όμως τις υπηρεσίες του αποκλειστικά (ή κατά 80%) στο κράτος λόγω έλλειψης σχετικής αγοράς;
Προσθέστε στο παραπάνω δίλημμα το ότι ο επαγγελματικός σας κλάδος έχει καπαρωθεί από ισχυρή συντεχνία με χαρακτηριστικά κλειστού επαγγέλματος.
Η ρίζα του προβλήματος είναι ο υπάλληλος; Αν οι x χιλιάδες Δ.Υ. του υποθετικού παραδείγματος όντως απωληθούν, θα έχουν τουλάχιστον τη δυνατότητα να εργαστούν ελεύθεροι και χωρίς περιορισμούς...;

ultrasonic15 είπε...

Η απάντηση στον GreekForum είναι σαφώς 'όχι'. Η ρίζα του προβλήματος δεν είναι οι κακοί δημόσιοι υπάλληλοι τους οποίους πρέπει να θυσιάσουμε για να γίνουν όλα καλύτερα. Υπάρχουν όλες οι στρεβλώσεις της αγοράς.
Τα κλειστά (δεν είναι αντιδημοκρατικό αυτό???) επαγγέλματα, το κράτος επιχειρηματίας (είπαμε: τραπεζίτης, έμπορος, παραγωγός πετρελαίου καυσίμων, μονοπώλιο ενέργειας, μονοπώλειο σχεδόν της μη κινητής τηλεφωνίας και των επικοινωνιών).
Σκεφτείτε όλες τις ελληνικές εταιρείες που ασχολούνται με νέες τεχνολογίες, επικοινωνίες, λογισμικό κλπ. Πού στηρίζονται σε κύρια βάση? Μα στο να παρέχουν υπηρεσίες στο μεγαλύτερο πελάτη τους - το κράτος. Με αυτόν τον τρόπο όμως έχουν 'καλομάθει' να δουλεύουν στο σίγουρο πελάτη και όταν αναπόφευκτα τοκράτος μικρύνει, τότε δε θα έχουν ούτε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ούτε τη φιλοσοφία ούτε και τα αντανακλαστικά να προσαρμοστούν με τον καλύτερο δυντό τρόπο στις απαιτητικές συνθήκες και τον έντονο ανταγωνισμό.

Εξαιρέσεις εταιρειών με παγκόσμια εμβέλεια (π.χ. Intralot ή S&B) υπάρχουν για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα

Το πολύ κράτος κάνει πολύπλευρο κακό - αυτό είναι το νόημα και όχι στενά η λιτότητα των δημ. υπαλλήλων από μόνη της.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock