Τετάρτη, Φεβρουαρίου 14, 2007

Περι ποντκαστς

Ομολογω οτι στην αρχη δεν εβλεπα τον σκοπο ενος ποντκαστ, ειδικα για καποιον που μενει σε μια μικρη πολη και δεν περναει ωρες στο μετρό ή καπου αλλου κλεισμενος με ενα ΜP3 player. Αλλα τους τελευταιους μηνες αρχισα να συνειδητοποιω οτι δεν ειναι απλα μια μοδα, ειναι μια ιδεα με νοημα. Ειναι κατι σαν ραδιοφωνο αλλα πιο ενδιαφερον, αν και πιο ερασιτεχνικο? Ισως, αλλα οχι μονο. Μπορει να πηγαινει πανω και περα απο αυτα που μπορει να κανει ενας εμπορικος ραδιοφωνικος σταθμος. Νομιζω οτι για να μας καταλαβει κανεις δεν φτανει ο γραπτος λογος, χρειαζονται και οι αλλες αισθησεις. Ετσι η φωνη ειναι μια καλη αρχη (και το βιντεο ελπιζω να ερθει στο μελλον). Με την φωνη βλεπεις πολυ καλυτερα τις προθεσεις του ομιλητη, το στυλ του, την ευγενεια ή αγενεια του. Το ποντκαστ ειναι ενα συμπληρωμα σε ενα καλο μπλογκ.

Απο τα πρωτα που ακουσα ηταν βεβαια του Παναγιωτη. Η δουλεια του φαινεται να αναγνωριζεται τοσο που κερδισε μια θεση στα γραφεια του ΠΑΣΟΚ (ναι για το κομμα μιλαω! φαινεται να εχουν ενα ευαισθητο αυτι στις νεες τεχνολογιες).

Αλλα υπαρχει και αλλο στυλ ποντκαστ, πιο χιουμοριστικο αναλαφρο οπως οι weekendgeeks. Το ραδιο ρουστερ θα το κατετασσα καπου αναμεσα στα δυο, σοβαρα θεματα (που λεει ο λογος) αλλα με πιο χαλαρο τροπο. Νομιζω ειναι καλο γιατι επιτελους θα καταλαβουν και μερικοι αναγνωστες μας οτι δεν ειμαστε αιμοβορα καπιταλιστικα καθαρματα αλλα απλα παιδια με λιγο διαφορετικες αποψεις. :-)

Μια πιο επαγγελματικη και καλογυαλισμενη πλευρα του ποντκαστ προσφερει εδω και λιγο καιρο ο Λ.Ηρ. Ραδιοφωνικη φωνη, καλη μουσικη, καλη παραγωγη. Στο τελευταιο του μαλιστα επεισοδιο συμμετεχει και ενας κοκκορας, ο Φωτης Περλικος και εξηγει καποια πραγματακια για το ρουστερ και την Φι.Σ.

Αν εχετε καποιο καλο ποντκαστ να μας προτεινετε, εδω ειναι μια καλη ευκαιρια... επισης θα με ενδιεφεραν οι συνηθειες ακροασης σας. Για παραδειγμα ο λιμπερταριαν και εγω τα ακουμε συνηθως στο σπιτι μεσα απο μεγαφωνα, ενω υποτιθεται οτι ειναι φτιαγμενα για φορητη ακροαση. Εσεις ακουτε ποντκαστς? Πως, που, γιατι?

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Πως, που, γιατι?"

Στο σπίτι. Ακουστικά στο pc. Καλύτερη κατανόηση του ανθρώπου πίσω από το blog.

Αθήναιος είπε...

Εμείς φτιάχνουμε τα δικά μας ποντκαστ και ακούμε των άλλων κάνοντας δουλειές στο σπίτι.

S G είπε...

και γω οντως, μαγειρευοντας :-)

αλλα καμμια φορα αν βραζει κατι δεν ακουω τις φωνες!

32μπιτος είπε...

εγω δεν εχω podcast...
αλλα θα φτιαξω...
ελπιζω συντομα...
:)

Ανώνυμος είπε...

Εγώ δεν κατάλαβα τίποτα... εκεί που πήγα έβλεπα κείμενα μόνο, σε κάποιο έπαιζε και μουσική... Περί τίνος πρόκειται ακριβώς?

libertarian είπε...

Εγώ αυτήν την στιγμή ακούω weekendgeeks :) (γενικά ακούω podcast όταν σερφάρω στο δίκτυο).

Anonymous. Τα podcast είναι για το ραδιόφωνο ότι είναι τα blogs για τα περιοδικά. Κάτι σαν προσωπικό "ραδιόφωνο". Το όνομα το πήραν από το ipod γιατί οι περισσότεροι χρήστες αρχικά κατέβαζαν τις εκπομπές στο ipod τους για να τις ακούν -συνήθως- καθώς πηγαίναν το πρωί στην δουλειά, στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο.

Το ίδιο πρόβλημα είχα και εγώ στου Vrypan για λίγα δευτερόλεπτα την πρώτη φορά που πήγα στην σελίδα του. Τώρα έχει και ένα player και είναι πιο intuitive. Πάτα το link download ή το λευκό βελάκι από κάτω.

Derevirn είπε...

Εγώ ακούω το Point of Inquiry και μερικά άλλα... και το δικό σας φυσικά :) Συνήθως στα ηχεία του PC, εκτός απο τις μέρες που πρέπει να ταξιδέψω.

Simos είπε...

Αχ πονεμένη ιστορία... εγώ ξεκίνησα.. Μπορείτε να ακούσετε το 1ο και το 2ο επεισόδιο...

Μετά έμπλεξα με δουλειές, με το bfax , τα gadgetάκια και πάει, το έφαγε η μαρμάγκα το μικρόφωνο.. No time!

Πάντως όταν ακούω, ακούω από τον υπολογιστή ενώ γράφω. Τότε κατεβάζω το ραδιόφωνο (την τηλεόραση την έχω κλείσει καιρό...)

Ανώνυμος είπε...

Συνήθως τα ακούω από το ipod μου καθώς πηγαίνω στην δουλειά Είναι (με εξαίρεση 2-3 εκπομπές) πολύ καλύτερα από το συμβατικό ραδιόφωνο και φυσικά μπορείς να σχολιάσεις το περιεχόμενο τους είτε γράφοντας στο blog που τα φιλοξενεί είτε στέλνοντας audio comment

Chrysotheras είπε...

Aπό τα πρώτα οικονομικά (αλλά και γενικώτερης εμβέλειας) webcasts του διαδικτύου που ακούω (σχεδόν ανελλιπώς επί 5 χρόνια) κάθε Σάββατο:

Financial Sense Newshour

...δοκιμάστε το.

libertarian είπε...

Από ξένα ακούω το Cato Daily Podcast Anastasia Uglova RuLeZ!!! :Ρ

και το Free Talk Live

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock