Τρίτη, Φεβρουαρίου 20, 2007

Αγνοια νόμου δεν συγχωρείται...

Πριν κάμποσο καιρό όποιος πολίτης ήθελε να μάθει τους νόμους έπρεπε να πληρώσει 1.479,45 ευρώ (504.122 δρχ)... εδώ και έναν χρόνο όμως υποτίθεται ότι η πρόσβαση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως -όπου δημοσιεύονται οι νόμοι- είναι ελεύθερη.

Θεωρητικά γιατί πρακτικά είναι μάλλον αδύνατο κάποιος να καταφέρει πχ μέσα σε 10 λεπτά να έχει στην οθόνη του τον νόμο πλαίσιο 1268/82 (*) για τις Ακαδημαϊκές Ελευθερίες και το Πανεπιστημιακό Άσυλο από το Εθνικό Τυπογραφείο.

Εγώ πάντως δεν τα κατάφερα παρότι θα μπορούσα να θεωρηθώ "βετεράνος" του διαδικτύου από τους περισσότερους γνωστούς μου, φαντάζομαι την αγανάκτηση των λιγότερο εξοικειωμένων με τα ηλεκτρονικά μέσα όταν θα προσπαθήσουν να μάθουν έναν νόμο. Τον βρήκα στο google τελικά.

Ο ιστοτόπος τους είναι απλά απαράδεκτος, είναι φτιαγμένος κυκλικά, γυρνάς στις ίδιες και τις ίδιες σελίδες και δεν φτάνεις ποτέ εκεί που έχεις στόχο να φτάσεις πχ στους νόμους ή στην δημιουργία λογαριασμού. Πρέπει να τον μετονομάσουν σε www.φαύλος-κύκλος.gr. Είναι πραγματικά σπατάλη δημοσίου χρήματος, μια τρύπα στο νερό :)

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ
άρθρο 2 του Ν.1268/82

1. Η ακαδημαϊκή ελευθερία στη διδασκαλία και την έρευνα καθώς και η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών κατοχυρώνεται στα Α.Ε.Ι.
2. Δεν επιτρέπεται η επιβολή ορισμένων μόνον επιστημονικών απόψεων και ιδεών και η διεξαγωγή απόρρητης έρευνας.
3. (α) Όλοι οι εργαζόμενοι στα Α.Ε.Ι. όπως και οι φοιτητές είναι ελεύθεροι να εκφράζονται συλλογικά μέσα από τα συνδικαλιστικά τους όργανα που διευκολύνονται στη λειτουργία τους από τις Πανεπιστημιακές αρχές.
(β) Οι εκπρόσωποι των φοιτητών στα όργανα που προβλέπει ο νόμος εκλέγονται αναλογικά από ένα φοιτητικό σύλλογο που λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου σε κάθε Τμήμα. Στα Τμήματα ή στις Σχολές που θα μετατραπούν σε Τμήματα με βάση την παρ. 1 του άρθρου 30 του νόμου αυτού, όπου κατά την έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού λειτουργεί ήδη ένας φοιτητικός σύλλογος, ο σύλλογος αυτός και μόνο έχει την ευθύνη της εκλογής των παραπάνω εκπροσώπων.
4. Για την κατοχύρωση της ακαδημαϊκής ελευθέριας, της ελεύθερης επιστημονικής αναζήτησης και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, αναγνωρίζεται το Πανεπιστημιακό Άσυλο.
5. Το Πανεπιστημιακό Άσυλο καλύπτει όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι. και συνίσταται στην απαγόρευση επέμβασης της δημόσιας δύναμης στους χώρους αυτούς χωρίς την πρόσκληση ή την άδεια του αρμόδιου οργάνου του Α.Ε.Ι., όπως αναφέρεται στη συνέχεια.
6. (α) Το όργανο αυτό είναι τριμελές και αποτελείται από τον Πρύτανη ή το νόμιμο αναπληρωτή του και ανά ένα εκπρόσωπο του Διδακτικού-Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) και των φοιτητών.
(β) Ο εκπρόσωπος του Δ.Ε.Π. μαζί με έναν αναπληρωτή είναι μέλη της Συγκλήτου και εκλέγονται από το σύνολο των συγκλητικών μελών του Δ.Ε.Π. Ο εκπρόσωπος των φοιτητών μαζί με τον αναπληρωτή του είναι μέλη της Συγκλήτου και εκλέγονται από το σύνολο των φοιτητών συγκλητικών.
(γ) Το όργανο αυτό αποφασίζει μόνο με ομοφωνία όλων των μελών του. Σε περίπτωση διαφωνίας συγκαλείται έκτακτα η Σύγκλητος του Α.Ε.Ι. την ίδια μέρα προκειμένου να αποφασίσει σχετικά. Η τελική απόφαση παίρνεται με πλειοψηφία των 2/3 του συνόλου των παρόντων.
7. Επέμβαση δημόσιας δύναμης χωρίς την άδεια του αρμοδίου οργάνου του Α.Ε.Ι. επιτρέπεται μόνον εφ' όσον διαπράττονται αυτόφωρα κακουργήματα ή αυτόφωρα εγκλήματα κατά της ζωής.
8. Οι παραβάτες των διατάξεων της παρ.5 για το Πανεπιστημιακό Άσυλο τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών μετά από έγκληση του οργάνου της παρ.6 ή της Συγκλήτου.

(*) HINT: το 82 είναι το έτος που ψηφίστηκε ο νόμος.

18 σχόλια:

kouk είπε...

Έλα μωρέ, υπερβάλλεις λίγο νομίζω. Από την αρχική σελίδα ακολουθώντας δύο συνδέσμους (Αναζητήσεις->Νόμοι και Διατάγματα) και επιλέγοντας την χρονιά μπορείς να βρεις τους νόμους που σε ενδιαφέρουν. Θα μου πεις τι γίνεται αν δεν ξέρεις την χρονιά και απλά θέλεις να ψάξεις για κάποιο θέμα. Η αναζήτηση με βάση λέξεις κλειδιά υποστηρίζεται λέει μόνο μετά το 2000 αλλά η διεπαφή για κάποιο λόγο περιορίζει την αναζήτηση σου σε το πολύ δύο γειτονικά έτη.

Chrysotheras είπε...

Πράγματι άγνοια νόμου δεν συγχωρείται...
κατά συνέπεια, δεν θάπρεπε λοιπόν το "κράτος" να φροντίσει ώστε οι πολίτες του να έχουν απεριόριστη και απρόσκοπτη πρόσβαση σε ΟΛΗ THN ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ;

Το site λοιπόν, του Εθν. Τυπογραφείου που υποτιθεται ότι καλύπτει την πολυ-διατυμπανισμένη και πολυ-χρηματοδοτημένη καραμέλα του "e-government", όχι μόνο δεν είναι προσβάσιμο τοις πάσι λόγω κακού σχεδιασμού και έλλειψης ευρηστικής (heuristics) μηχανής αναζήτησης (μήπως έπρεπε να το δώσουν στη Google;) αλλά πάει στα κομμάτια, δημόσιοι υπάλληλοι είναι οι άνθρωποι, μην περιμένουμε θαύματα...
Αφήστε που το "αρχείο" δεν πάει πιό πίσω από το 1976 (εάν δεν κάνω λάθος...)

Ας πούμε λοιπόν ότι γνωρίζουμε τον αριθμό ΦΕΚ και το τεύχος του νόμου (ή του Π.Δ. κλπ) που αναζητούμε και μετά το σχετικό κόπο και χρόνο(τα αγαθά κόποις κτώνται) και το ανάλογο βρισίδι φτάνουμε στο πολυπόθητο ΦΕΚ....

...πάμε λοιπόν να ανοίξουμε το αρχείο pdf για να το τυπώσουμε και να εντρυφήσουμε σ'αυτό με την ησυχία μας στο σπίτι (διότι κάναμε χρήση του Η/Υ φίλου μας ή σε κάποιο ιντερνετ καφέ καθότι δεν έχουμε δικό μας PC) ...έμ δέ!
Για μπορέσεις να τυπώσεις πρέπει να ΓΡΑΦΤΕΙΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ και να πληρώσεις (επί πλέον δηλδ. των όποιων φόρων και επιδοτήσεων παίρνει το κράτος για το σκοπό αυτό) "συνδρομή" αρκετά εκατοντάευρα το χρόνο!!!

Τελικά πας σε ένα δικηγόρο (για να ζήσουνε και αυτοί) πληρώνεις ανάλογα και κάνεις τη δουλιά σου.

Κατά τ'άλλα ζούμε (και πληρώνουμε φόρους) στην κοινωνία της "πληρο-εφορικής"....

Chrysotheras είπε...

Υ.Γ. δεν αναφέρθηκα καθόλου στο αισθητικό μέρος του ιστοτόπου του ΕΤ διότι κάνω πως δεν ...βλέπω.

Χαρακτηριστηκά αντιγράφω από την σελίδα που εμφανίζεται μετά την αποσύνδεση (log out):

"Έχετε αποσυνδεθεί

We hope you enjoyed using our services. We look forward to seeing you again.

Best Regards from the Εθνικό Τυπογραφείο team."


Κατά τ'άλλα απευθύνεται στους ...έλληνες πολίτες!
...Ντου γιού αντερστάντ;;

libertarian είπε...

@kouk γι'αυτό δίνω το hint ότι το 82 στον νόμο που έδωσα είναι το έτος :) δώσε τον αριθμό και το έτος και θα δεις ότι δεν μπορείς να δεις τον νόμο. Ζητάει να φτιάξεις λογαριασμό.... τον οποίο δεν μπορείς να φτιάξεις.... τουλάχιστον δεν είδα πουθενά κάποια σελίδα :)

Θεωρώ ότι είναι αδύνατο να μάθεις τι λέει ένας νόμος πχ ο 1268/82. prove me wrong people :P

mantz είπε...

Δοκιμάσατε με Firefox ή Opera? Συνήθως, επειδή είναι προσανατολισμένοι στα προγράμματα της Microsoft αφήνουν κάποιες τρύπες που μπορείς να εκμεταλευτείς...
Κατά τα άλλα, από το μικρό κομμάτι που άντεξα να διαβάσω, με εντυπωσίασε η ιδεοληψία που διακατείχε το νόμο:
"2. Δεν επιτρέπεται ... η διεξαγωγή απόρρητης έρευνας."

Μην τυχόν και γίνει καμία έρευνα για το ΝΑΤΟ ή το ΥΠΕΘΑ, να προλάβουν να το αποτρέψουν οι ... ειρηνιστές.

Ανώνυμος είπε...

Ο νέος ιστοτόπος του ΕΤ είναι χτισμένος πάνω σε μια εφαρμογή ανοιχτού λογισμικού. Συγκεκριμένα χρησιμοποιεί την πλατφόρμα plone.org η οποία στηρίζεται στο περιβάλλον Zope.

Η χρήση ανοιχτού λογισμικού είναι αξιέπαινη και σπάνια στην Ελλάδα.

Όπως παρατηρεί ο libertarian όμως, ο ιστοτόπος πάσχει από πολλά.

Επειδή είναι μάλλον στο ξεκίνημα, δεν φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί το customization με Ελληνικά μηνύματα. Ελπίζω να γίνει αυτό σταδιακά.

Οι μέθοδοι αναζήτησης είναι ομολογουμένως για το ανάθεμα.

Εντύπωση μου έκανε η έλλειψη κωδικοποίησης με βάση το αντικείμενο νόμων (πχ, κατηγορία για Παιδεία, Στρατολογικά, Περιβάλλον κτλ). Αυτό τεχνικά είναι εύκολο να γίνει και η παράλειψή του δημιουργεί εύλογες υποψίες πως πρόκειται για μια ακόμη δουλειά του ποδαριού (παρά τις καλές προθέσεις που φανερώνει η χρήση ανοιχτού λογισμικού).

Κρίμα.

Oneiros είπε...

Η πρόσβαση στα δημόσια έγγραφα ορίζεται από το νόμο 3448/2006 (για την περαιτέρω χρήση πληροφοριών του δημόσιου τομέα ..) και την Οδηγία 2003/98/ΕΚ.

Θεωρώ απαράδεκτο να μην έχει τη δυνατότητα ο πολίτης για δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στους νόμους του κράτους. Παιδεύομαι κι εγώ γιατί αυτό τον καιρό προσπαθώ να τελειώσω μιά εργασία σχετική με νομικά θέματα, χώρια τις ανθρωπωώρες που έχω σπαταλήσει τα τελευταία χρόνια ψάχνοντας για ελληνικούς νόμους στο internet.

Oneiros είπε...

Btw, η χρήση ΕΛ/ΛΑΚ στις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης είναι πάντα αξιέπαινη, αλλά δυστυχώς δε φτάνει από μόνη της: τα έγγραφα του δημοσιου τομέα πρέπει να διατίθενται σε ανοικτά πρότυπα, και για την οργάνωση γνώσης χρειάζεται να απασχοληθούν επιστήμονες με σχετική κατάρτιση (πχ. στη βιβλιοθηκονομία). Ακόμα και μ' ένα απλό πακέτο CMS, χρησιμοποιώντας tags και μεταπεριγραφές μπορείς να έχεις καλά αποτελέσματα στην οργάνωση της γνώσης, αρκεί να υπάρχει συνέπεια στο data entry.

kouk είπε...

όντως libe όταν βρήκα τον νόμο δεν δοκίμασα να τον κατεβάσω κιόλας για να δω ότι χρειάζεται login.

Συμφωνώ και με τον oneiros, το αν χρησιμοποιήσεις ΕΛ/ΛΑΚ δεν λέει πολλά (μπορεί να είναι και αρνητικό σε πολλές περιπτώσεις). Αυτό που μετράει πολύ είναι το interoperability (που μπορεί να επιτευχθεί και με κλειστού κώδικα προϊόντα). Ωστόσο το pdf καλό μου φαίνεται σαν επιλογή, είναι ανοικτό πρότυπο.

Oneiros είπε...

Η ένστασή μου για το .pdf είναι ότι σχεδιάστηκε συγκεκριμένα για να μεταφέρει τη μέγιστη πιστότητα τυπογραφικής τοποθέτησης των στοιχείων (αχρείαστο, προκειμένου για δημόσια έγγραφα), αλλά κυρίως για να αποκλείει γενικά την τροποποίηση και επαναχρησιμοποίηση της πληροφορίας (περιοριστικό στην πρόσβαση στη δημόσια πληροφορία).

Σαφώς και η επιλογή του έναντι του .doc είναι προτιμότερη, αλλά πρακτικά δεν το θεωρώ open format.
Νομίζω ότι και σύμφωνα με το πνεύμα του 3448, που επιτρέπει την επαναχρησιμοποίηση των δημόσιων εγγράφων, μπορούμε να προσανατολιστούμε προς ένα πραγματικά ανοικτό πρότυπο στις δημόσιες υπηρεσίες, όπως είναι το ODF.

Βέβαια, όλα αυτά είναι ψιλές ελιές, από τη στιγμή που δεν μπορώ να έχω πρόσβαση μέσω internet στα κείμενα των νόμων της χώρας μου χωρίς να γίνω πελάτης του ΕΤ...

Ιωάν/ν\νης είπε...

Πολύ σωστά όλα αυτά, αλλά εγώ θα επεκταθώ κι άλλο. Αφού το κράτος είναι υποχρεωμένο να παραχωρεί ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στους νόμους του είναι ταυτόχρονα και υποχρεωμένο να την διευκολύνει κατά τέτοιο τρόπο ώστε να την καθιστά ισότιμη προς όλους τους πολίτες του?

Δηλαδή είναι υποχρεωμένο να την κατηγοριοποιεί και να δημιουργεί εργαλεία αναζήτησης για να διευκολύνει την εύρεση της σχετικής νομοθεσίας?

Είναι υποχρεωμένο να παρέχει περιλήψεις και ορολογία για κάθε μορφωτικό επίπεδο?

Είναι υποχρεωμένο να παρέχει παραδείγματα εφαρμογής και μη της νομοθεσίας?


Που ξεκινούν οι υποχρεώσεις του Έλληνα πολίτη? Πρέπει να διαθέσει ώρες από τον χρόνο του για να κατανοήσει την νομοθεσία?


Και τελικά πώς γνωρίζουν οι απλοί πολίτες ποιοί είναι οι νόμοι αυτού του κράτους?

Π.χ. για να οδηγήσεις ένα αυτοκίνητο χρειάζεσαι να εξεταστείς.

Θα ήταν λογική μια αντίστοιχη εξέταση για να μπορείς π.χ. να ψηφίσεις, να εκλεγείς κτλ. ?

kouk είπε...

Άλλο τροποποίηση του pdf και άλλο επαναχρησιμοποίηση του κειμένου. Το περιεχόμενο μπορείς να το επαναχρησιμοποιήσεις αλλά το να τροποποιήσεις ένα τυπογραφημένο κείμενο δεν έχει πολύ νόημα. Όσον αφορά την εμφάνιση του κειμένου, όσο κερδίζεις σε τυπογραφική ποιότητα (κάτι που θεωρώ επιθυμητό) χάνεις σε ευελιξία στην τροποποίηση. Νομίζω ότι στην έκδοση των νόμων η τροποποίηση από τον οποιονδήποτε δεν είναι σημαντικό μέλημα.

Κατά την γνώμη μου η εναλλακτική στο all-out pdf είναι ένα καθαρά δομικό μορφότυπο στυλ DocBook, TEI, κ.λπ. χωρίς παρουσιαστικές πληροφορίες. Από μία τέτοια κειμενική πηγή η παραγωγή τυπογραφικά άρτιων κειμένων θα γίνεται αυτόματοποιημένα. Το ODF είναι μια κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση αλλά εάν καθόντουσαν να κάνουν έναν σωστό σχεδιασμό τότε νομίζω ότι άλλη είναι η ενδεδειγμένη λύση. Φυσικά μιλάμε για τι έπρεπε να γίνεται από τώρα και στο εξής, όχι τι θα γίνει με τους παλαιούς νόμους.

Και ναι, όλα αυτά είναι ψιλές (και τα δικά μου ακόμα ψιλότερες) ελιές :-P

kouk είπε...

Yannis, ναι, φυσικά και το κράτος οφείλει να διευκολύνει την πρόσβαση σε δημόσια πληροφορία όπως είναι η νομοθεσία, στον βαθμό που αυτό είναι πρακτικό, δηλαδή όταν υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι, είτε από το κράτος είτε από τον κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη. Τέλος εάν δεν είναι πρακτικό (δηλαδή δεν υπάρχουν οι πόροι) να παρέχει το κράτος κάτι για όλους τους πολίτες ισότιμα τότε ίσως θα έπρεπε να επανεξετάσουμε α) τις σπατάλες που κάνει το κράτος σε άλλους τομείς και β) εάν το κράτος θα έπρεπε να διαχειρίζεται ούτως ή άλλως την συγκεκριμένη πληροφορία.

Ανώνυμος είπε...

Μια χαρά είναι η σελίδα. Εγώ έκανα πρόσβαση από Καναδά και δεν είχα κανένα πρόβλημα. Η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως είναι βασικά δυο κλικ...δεν μπορώ να καταλάβω τι δεν σου άρεσε. Μακάρι και η εδώ κυβέρνηση να είχε τέτοιους ιστοτόπους!

Archon είπε...

Το θέμα είναι πως και με τον νόμο πλαίσιο του 82 η αστυνομία μπορούσε να μπει στο πανεπιστήμιο αν κάποιος πετούσε μολότοφ από μέσα και δεν το έκανε, προσφέροντας έτσι στιγμές άπειρου κάλλους στα κανάλια τα οποία φρόντισαν να παρουσιάσουν τα ΑΕΙ σαν το λημέρι όλων των εγκληματιών της Ελλάδας

avatar είπε...

Η σελίδα δεν είναι άσχημη. Αυτό που είναι απαράδεκτο είναι ότι, όπως είπε πριν και ο Χρυσοθήρας, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ για να έχεις πρόσβαση π.χ. σε ένα ΦΕΚ του 1983! Έλεος!

indyone ;o) είπε...

Γεια σε όλους που κάναν (κακά ή καλά) σχόλια σχετικά με το site του Εθνικού Τυπογραφείου.

Να είστε σίγουροι ότι πολλά από αυτά που λέτε τα λαμβάνουμε υπόψιν και πολλά από αυτά διορθώνονται σχεδόν από τα καθημερινά updates. Η αλήθεια είναι ότι το νέο site ήταν αρκετά δύσκολο να φτιαχτεί. Εν τω μεταξύ... δυστυχώς κουβαλάει κουσούρια από τα παλαιότερα συστήματα... κυριώς και τα μπερδεμένα δεδομένα, αλλα τι να κάνεις...

Χαίρομαι που κάποιοι προσέξατε ότι βασίζεται σε Opensource CMS και να είστε σίγουροι ότι αυτή είναι μόνο η αρχή. Θα δείτε και που στην Ελλάδα οι Opensource εφαρμογές θα μπούν στο Δημοσίο σιγά σιγά!

Γενικά ο λόγος που γράφω αυτά τα σχόλια είναι ότι θα ήθελα να σας απαντήσω σε διάφορες απορίες που έχετε... οποτε έχουμε:

- Δεν μπορεί να γίνει "αναζήτηση με βάση λέξεις κλειδιά πριν το 2000" επειδή δεν υπάρχουν σε full-text τα ΦΕΚ. Είναι μόνο σε εικόνες και σε pdf.

- To site δεν το φτιάξαν δημοσιοι υπάλληλοι.

- Δυστυχώς συμφωνα με κάτι νόμους...δεν επιτρέπεται η εκτυπωσιμη μορφή σε pdf σε κάποια τεύχη... για αυτό υπάρχει το svg. Όπου δεν υπάρχει svg τοτε το pdf είναι free (ΑΣΕΠ...) Γενικά ρίξτε μία ματιά για το τί θέλει συνδρομή και τί όχι εδώ: http://www.et.gr/test_permissions

- Να θυμηθώ να τελειώσω την μετάφραση!

- Για να γίνει συνδρομητης δυστυχως πληρωνεις και να βλεπεί κάποια τεύχη σε pdf (Α, Β, ΑΕ-ΕΠΕ) γινεται μόνο με μπλέξιμο μεσω του τμήματος Συνδρομητών του ΕΤ.

- Την εμφάνιση του site δεν την διάλεξαν οι developers (ουφ).

- Τo site παιζει καλύτερα σε FireFox/Mozilla/SeaMonkey!!! Στον Opera έχει κάτι λαθάκια...

- "Οι μέθοδοι αναζήτησης είναι ομολογουμένως για το ανάθεμα" αλλά μάλλον δεν είχατε χρησιμοποιήσει το παλιό site...

- Πράγματι είναι σε Plone... Μάθετε εδώ τι κάνει αυτό το πραγμα: http://www.plone.org

Αν θέλετε, κάντε ερωτήσεις, και θα φροντίσω να σας απαντήσω... Ένα mail και στο helpdesk του ET θα σας βοηθήσει :-)

libertarian είπε...

σορρυ για την ένταση, έφταιγε η αγανάκτηση :Ρ Όλοι έχουμε συμφέρον να βελτιωθεί η προσβασιμότητα του ιστοχώρου. Λίγο feedback από μένα:

Συνήθως οι σελίδες που χρειάζεται πρόσβαση για να τις επισκεφτείς έχουν δύο επιλογές, sign in και sign up. Στο ET δεν βρήκα πουθενά πως να φτιάξω λογαριασμό. Σε κάποιες σελίδες ζητάει sign in αλλά δεν υπάρχει το sign up δίπλα σε περίπτωση που δεν έχεις λογαριασμό.

Όσο το είχα ψάξει δεν μπόρεσα να δω νόμους (καινούριους-παλιούς) και το svg μάλλον δεν λειτουργεί ή δεν το εγκαθιστώ καλά (δοκίμασα firefox, safari, IE).

Για καλό και για κακό κάντε και betatesting με άτομα που δεν έχουν επισκεφθεί το site και δεν έχουν εγκαταστήσει τις εφαρμογές που χρειάζονται. Πόσο χρόνο χρειάζονται για να βρουν αυτό που ψάχνουν κτλ.

ΥΓ: Μακάρι να αλλάξουν οι νόμοι που υποχρεώνουν τους πολίτες να πληρώσουν για να τους μάθουν και σας εμποδίζουν να μας τους διαθέσετε. Η άγνοια νόμου δεν συγχωρείται... (αν δεν έχεις χρήματα τι θα κάνεις θα μυρίσεις τα νύχια σου :Ρ ) αλλά το Κράτος που αγνοεί τους νόμους του(*) απ' ότι φαίνεται αυτο-συγχωρήται.

(*)Αρθρο 5A - (Δικαίωμα στην πληροφόρηση)

1. Καθένας έχει δικαίωμα στην πληροφόρηση, όπως νόμος ορίζει. Περιορισμοί στο δικαίωμα αυτό είναι δυνατόν να επιβληθούν με νόμο μόνο εφόσον είναι απολύτως αναγκαίοι και δικαιολογούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας, καταπολέμησης του εγκλήματος ή προστασίας δικαιωμάτων και συμφερόντων τρίτων.
2. Καθένας έχει δικαίωμα συμμετοχής σΗ διευκόλυνση της πρόσβασης στις πληροφορίες που διακινούνται ηλεκτρονικά, καθώς και της παραγωγής, ανταλλαγής και διάδοσής τους αποτελεί υποχρέωση του Κράτους, τηρουμένων πάντοτε των εγγυήσεων των άρθρων 9, 9Α και 19.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock