Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2007

Γιατι δεν ειμαι αντιαμερικανος

γιατι ειναι κουτο να εισαι αντιθετος σε εναν ολοκληρο λαο. Οι λογικοι, μη ρατσιστες ανθρωποι κρινουν ατομα, οχι εθνη. Αλλα ακομα και αν δεχτουμε οτι τα κατορθωματα και οι κουταμαρες καποιων προσδιοριζουν λαους και οχι απλα τα ιδια τα ατομα, δεν ειμαι αντιαμερικανος:

- γιατι για καθε Μπους μας εδωσαν εναν Κεννεντυ

-για καθε κουτη μικροπεμβαση στυλ Γραναδας μας εσωσαν σε εναν παγκοσμιο πολεμο

-για καθε Ραμσφελντ μας εδωσαν εναν Κισσιντζερ

-για καθε χαος στυλ Ιρακ εστησαν μια μεταπολεμικη Γερμανια ή Ιαπωνια

-για καθε δολλαριο που δινουν στον αμυαλο Πολεμο κατα των Ναρκωτικων χαρισαν ενα δολλαριο στο Σχεδιο Μαρσαλ

-για καθε Κλιντον εναν Ρουζβελτ

-για καθε συντηρητικο πουριτανο ενα Supreme Court

- για καθε Τζερυ Φαλγουελ εναν Λαρρυ Φλυντ

-για καθε Κου Κλουξ Κλαν εναν Μαρτιν Λουθερ Κινγκ

-για καθε Μακ Καρθυ εναν Murrow

-για καθε redneck κωλοχωρι καπου στο Midwest μια Νεα Υορκη

-για καθε ηλιθια διαφημιση τηλεμαρκετινγκ ενα Χαρβαρντ

-για καθε ψευτοφιλοσοφο της ΤιΒι εναν Νοζικ, Ρωλς, Dworkin...

-για καθε "γκουρου" πως-να-γινεις-πλουσιος-σε-μια-νυχτα εναν Τζοζεφ Στιγκλιτς, Λαρρυ Σαμμερς, Πωλ Κρουγκμαν, Ρομπερτ Μπαρο, Γκαρυ Μπεκερ...

-για καθε βιβλιο αυτοβοηθειας που πωλειται σε αεροδρομια ενα Οταν Εκλαψε ο Νιτσε

-για καθε Μακ Ντοναλντς μια Ιντελ

-για καθε Μαϊκροσοφτ μια Apple

- για καθε Νταν Μπραουν εναν Ουιλλιαμ Μπαροουζ

- για καθε Στιβεν Κινγκ εναν Ι.Ασιμοφ

-για καθε Beverly hills 90210 μερικους Sopranos

- για καθε χαζοχαρουμενο teeny movie ενα American Beauty

-για καθε ταινια Β διαλογης ενα Usual Suspects

-για καθε Catwoman ενα Batman Returns*

-για καθε ψευδομουσικο Μαντονα εναν Μουσικο Μαϊλς Ντεηβις

-για καθε ψευδοσταρ Shania Twain μια αληθινη σταρ Μαντονα

- για καθε Κεβιν Κοστνερ εναν Τζορτζ Κλουνυ

- για καθε Στιβεν Σιγκαλ εναν Μπρους Ουιλλις

- για καθε Σακιλ εναν Ματζικ και εναν Τζορνταν

-για καθε Μαϊκ Ταϋσον εναν Μωχαμεντ Αλι


-για καθε... [συμπληρωστε μονοι σας]



*αν και για να ειμαστε σωστοι το Μπατμαν ηταν μαλλον αγγλικη παραγωγη

ΥΓ ελπιζω να ειναι κατανοητο οτι αυτο το κειμενο δεν ειναι καποια ολοκληρωμενη μελετη του αντιαμερικανισμου ή των ΗΠΑ. Απλα μου ηρθε οταν μιλουσα με εναν Γερμανο φιλο για το θεμα με αφορμη το Σχεδιο Μαρσαλ και την αποτυχια/απροθυμια των ΗΠΑ να επαναλαβουν κατι παρομοιο στο Ιρακ... Ειναι αν θελετε μια ενδειξη οτι τιποτα στον κοσμο δεν εχει μονο μια οψη...

32 σχόλια:

cyberdustz είπε...

Σύμφωνοι, για κάθε κακό υπάρχει και το καλύτερο. Ούτε είναι σοφό να είσαι αντιαμερικανός a priori. Οφείλεις όμως να πράξεις ότι προωθεί τα συμφέροντά σου σαν λαός και κυρίαρχο κράτος, και, εάν το επιβάλει η κατάσταση, να σηκώνεις και την γροθιά σου. Άσχετο με το αποτέλεσμα της πράξης, αλλά της περισσότερες φορές βοηθά αυτό. Τις τελευταίες δεκαετίες, κυρίως στο τέλος του ψυχρού πολέμου, οι ΗΠΑ συμπεριφερόντουσαν σαν να ήσαν ο κυρίαρχος λαός και οι υπόλοιποι ένα είδος παρία, οι οποίοι για το καλό τους καλό θα έκαμαν να συνεργαστούν μαζί τους (=να υποδουλωθούν στην θέληση τους). Αυτό είναι και η αιτία του αντιαμερικανισμού ανά την εμφύλιο. Το τελευταίο παράδειγμα είναι η περίπτωση του Ιράκ. Εάν δεν ήσαν τόσο αλαζόνες και άκουγαν κάποιες άλλες φωνές (των Ευρωπαίων πρωτίστως), δεν θα βρισκόντουσαν σε αυτό το χάλι.

cyberdustz είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Stathis είπε...

Ενιδαφέρον. όΝτως είναι βλακώδες και ρατσιστικό να κρίνεις ένα έθνος.
Αυτό όμως που πρέπει να δούμε είναι η επίσημη πολιτική των ΗΠΑ.
Και στο σημείο αυτό έχει ενδιαφέρον να σκεφτούμε:

- Γιατί δολοφονήθηκε ο Κέννεντυ

- Γιατί συνέβη το ίδιο με τον Μ. Λ. Κινγκ, ιδιαίτερα τη στιγμή που είχε στραφεί εναντίον των ανισοτήτων γενικότερα ,ξεφεύγοντας από την στενά αντιρατσιστική-αντιφυλετική δράση

-Γιατί ο Μωχάμεντ Άλι πέταξε το χρυσό ολυμπιακό μετάλιο στο ποτάμι μετά απο ρατσιστική προσβολή αστυνομικού

Γιατί οι περισσότεροι "καλοί" που αναφέρεις θεωρούνται "εναλλακτικοί" δηλαδή εκτός συστήματος; Ποιο είναι τελικά αυτό το σύστημα;

cobden είπε...

Συμφωνώ με τη βασική οπτική του άρθρου...Για κάθε αρνητικό που βγαίνει από την Αμερική, έχουν βγεί τόσα θετικά ...Πολύ φοβάμαι όμως πως για τα θετικά πρόσωπα, ιδέες και πρότυπα που αναφέρεις , θα μπορούσε κάποιος να έχει τόσες ενστάσεις και μάλιστα από φιλελεύθερη σκοπιά...Δεν μπορώ π.χ να δώ πώς προώθησαν την ελευθερία του ατόμου, πολιτικοί όπως ο Ρούσβελτ, ο Κένεντυ ή ο... Κίζινγκερ(!)...Αλλά βέβαια αυτό επιβεβαιώνει τη βασική σου ιδέα πως από την Αμερική ο καθένας παίρνει αυτό που του ταιριάζει...Και μόνο σε αυτή τη χώρα με την απίστευτη πολυμορφία θα μπορέσει να το βρεί...Απλά, επέτρεψε μου να προτιμώ τον Τζέφερσον και την Αμερική που εκφράζει από την Αμερική της αχαλίνωτης και πανίσχυρης ομοσπονδιακής εξουσίας των Ρούσβελτ και Κίζινγκερ...

S G είπε...

γιατι εναλλακτικοι? Οι Αμερικανοι που γνωριζω ειναι παντα περηφανοι για τα ατομα που εχω στο Β, οχι στο Α.

Θα μου πειτε και εδω εχω ενα bias, γιατι δεν γνωριζω Αμερικανους χωρις δοντια απο καποιο χωριο της Μεσοδυσης.

Αλλα τελικα αυτο ειναι το νοημα, οι ΗΠΑ ειναι τεραστιες, και εχουν πολεις οπως η ΝΥ για τις οποιες ο πλανητης θα επρεπε να ειναι περηφανος νομιζω.

ΥΓ τι εννοεις επισημη πολιτικη Σταθη? Η επισημη πολιτικη δολοφονησε Κεννεντυ και ΜΛΚ και προσεβαλε τον Μωχαμεντ Αλι?

"Τις τελευταίες δεκαετίες, κυρίως στο τέλος του ψυχρού πολέμου, οι ΗΠΑ συμπεριφερόντουσαν σαν να ήσαν ο κυρίαρχος λαός και οι υπόλοιποι ένα είδος παρία,[...] Αυτό είναι και η αιτία του αντιαμερικανισμού ανά την εμφύλιο."

αντε για το Ιρακ να δεχτω αλαζονεια και μονομερεις επεμβασεις, αλλα πιο πριν? Οι ΗΠΑ εχτισαν τον ΟΗΕ, οι ΗΠΑ κρατησαν το ΝΑΤΟ ζωντανο, οι ΗΠΑ κερδισαν τον ψυχρο πολεμο.

Καθε μεγαλη δυναμη ειναι καταδικασμενη να ειναι αντιπαθης. Αλλα οι ΗΠΑ τα καταφεραν για πολλα χρονια καλυτερα απο τα προηγουμενα παραδειγματα της Ρωμης, των Φραγκων, των Γαλλων, της Βρετανικης Αυτοκρατοριας κτλ

Η ιστορια της χωρας ειναι μοναδικη νομιζω, μια χωρα που παρα την μεγαλη της δυναμη επεδειξε αρκετη φειδω στην χρηση της. Διαβαζα χτες ας πουμε για την προσαρτηση του Τεξας... ακομα και οι ισπανοφωνοι Τεξανοι ηθελαν αποσχιση απο το Μεξικο λογω της κεντρικης καταπιεσης απο αυτο και της ελευθεριας που τους προσεφεραν οι ΗΠΑ!

S G είπε...

cobden δεν αναφερω ηρωες του φιλελευθερισμου απαραιτητα, αλλα ατομα που αλλαξαν τον ρουν της ιστοριας ή εκαναν μνημειωδεις κινησεις ή απλα γουσταρω πολυ :-) (οπως τον Ουιλλις)

Ο Ρουζβελτ απλα και καθαρα εσωσε την Ευρωπη απο τεραστιες ζημιες. Αν διαβασει κανεις το the plot against America θα καταλαβει απτα το γνωστο ιστορικο γεγονος νομιζω πως οι ΗΠΑ ΔΕΝ ηταν ετοιμες για πολεμο και δεν ηθελαν να ανακατευτουν. Χαρη στον Ρουζβελτ και την ισχυρη του προσωπικοτητα μπηκαν οι ΗΠΑ στον πολεμο, χαρη σε αυτον εληξε ο πολεμος το 45 και οχι το 50 ή το 55 που θα μπορουσε να εχει γινει...

Ο Τζ.Φ.Κεννεντυ ειναι ηρωας για αλλους λογους (ακουστε τους λογους του εν μεσω Ψυχρου Πολεμου για το πως η Αμερικη δεν πρεπει να γινει ηγεμονας αλλα αρωγος στην προσπαθεια των λαων για ελευθερια και ακουστε τον Ρ.Κεννεντυ στην ομιλια που εβγαλε με το που εμαθε για την δολοφονια του ΜΛΚ.

Ο Κισιντζερ τελος, γιατι με ολα τα ελαττωματα του εφερε την προσεγγιση της Κινας απο τις ΗΠΑ και εμμεσα βοηθησε το κινεζικο θαυμα που βλεπουμε σημερα.

Stathis είπε...

γιατι εναλλακτικοι? Οι Αμερικανοι που γνωριζω ειναι παντα περηφανοι για τα ατομα που εχω στο Β, οχι στο Α.

Πιθανόν. Αυτό δεν σημαίνει πως εκφράζουν κάποιο σύνολο.

Ρώτα έναν μέσο πολίτη οποιασδήποτε χώρας ποια είναι η Μαντόνα και ποιος ο Davis και θα καταλάβεις τι θα πει εναλλακτικός.

Επίσης είναι πολυ πιθανόν να είναι υπερήφανοι για λάθος λόγους.
Για τον ΜΛ Κινγκ ας πούμε για τον αγώνα του κατά των φυλετικών διακρίσεων.
Προφανώς όχι επειδή ήταν αριστερός...

http://en.wikipedia.org/wiki/Poor_People%27s_Campaign

"ΥΓ τι εννοεις επισημη πολιτικη Σταθη? Η επισημη πολιτικη δολοφονησε Κεννεντυ και ΜΛΚ και προσεβαλε τον Μωχαμεντ Αλι?"
'Οχι βέβαια. ΤΟυς σκότωσαν κάποιοι τρελλοί που δεν είχαν τι να κάνουν.
Όμως εγώ δεν υποστήριξα πως τους σκότωσε το επίσημο κράτος. Απλά είναι δεδομένο πως εξέφραζαν μια αντίθεση σε μία αμερικάνικη πολιτική που ένας μέσος μη αμερικανός εκφράζει χονδροειδώς ως αντιαμερικανισμό.

Stathis είπε...

Και λέω χονδροειδώς γιατί είναι δεδομένο πως σε όλες τις χώρες και σε όλα τα έθνη ανθίζουν διάφορες πολιτικές.

Ισχυρίζομαι πως είναι βλακώδες να καταγγέλεται ένας ολόκληρος λαός, για τον οποίο ο ΜΛΚ είπε:

"...There are millions of poor people in this country who have very little, or even nothing, to lose. If they can be helped to take action together, they will do so with a freedom and a power that will be a new and unsettling force in our complacent national life..." -- The Trumpet of Conscience, Dr. Martin Luther King Jr, 1967.

Chrysotheras είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Chrysotheras είπε...

"Χαρη στον Ρουζβελτ και την ισχυρη του προσωπικοτητα μπηκαν οι ΗΠΑ στον πολεμο..."

νομίζω ότι ήταν απλώς θέμα χρόνου για να μπούν και οι ΗΠΑ στον χορό του Β'ΠΠ. Και αυτό, πιθανότατα, το είχε ήδη διαβλέψει η Αυτοκρατορία του Ανατέλλοντος Ηλίου ώστε να προχώρησει στην επίθεση και ολοκληρωτική καταστροφή του στόλου στο Pearl Harbor ώστε να εξασφαλίσει την κυριαρχία στον Ειρηνικό.
Αυτό βέβαια έλυσε τα χέρια του Roosvelt να κηρύξη τον πόλεμο.

Πάντως λένε ότι οι τότε μυστικές υπηρεσίες είχαν ήδη πληροφορίες για επικείμενη επίθεση της Αυτοκρατορίας, και τα "γεράκια" της εποχής εκείνης, που θεώρησαν αυτό μια θαυμάσια ευκαιρία, έκαναν τα "στραβά μάτια"...

Ανώνυμος είπε...

ΟΚ, αλλά συνειδητοποιείς πως τα περισσότερα θετικά που έγραψες in terms of foreign policy κάνουν date πλέον 50 σχεδόν χρόνια, ε;

Ανώνυμος είπε...

Λίγο ακραίο το άρθρο αλλά με ορισμένα στοιχεία πολύ σωστά.

Αντί να μιλάμε με βυζαντινολογίες, θα αναφέρω την απλή ρήση ενός φίλου: "Η Αμερική είναι η καλύτερη πατρίδα. Ντύνει, στολίζει, νοικοκυρεύει και πληρώνει καλά". Και όντως: Ας μην τα βλέπουμε τα πράγματα σε μακροκοσμικό επίπεδο και ας τα μιλήσουμε σε ατομική βάση:

Αν κάποιος περάσει την πόρτα της μεγάλης υπερατλαντικής δημοκρατίας ενδέχεται να "φτιαχτεί" πολύ πιο εύκολα από ότι στην Ελλάδα, αρκεί να γνωρίζει κάπως καλά τη γλώσσα, να έχει νοημοσύνη μέσου όρου, και φυσικά, όρεξη για δουλειά. Από την άλλη, είναι γνωστή η ταλαιπωρία, δίκην τιμωρίας- που επιφυλάσσει η περίεργη χώρα μας σε όποιο ομογενή ή κάτοικο του εξωτερικού θέλει να επαναπατριστεί, αλλά και η έλλειψη ευκαιριών που επιφυλάσσει για τους πολίτες της. Είναι τρομακτική η έκπτωση από πλευράς επαγγελματικής αξιοπρέπειας, αυτοσεβασμού και αυτοεκτίμησης που υφίσταται όποιος νικηθεί από τον νόστο και ενώ έχει φτιαχτεί στην αλλοδαπή, κάνει το λάθος και επιστρέψει στην σε πολλά θέματα ημι-πρωτόγονη θεσμικά και πολιτισμικά χώρα μας.

Και μόνο η αίσθηση της μασονικής συμπαιγνίας που αποκομίζει κάποιος που δεν έχει γνωριμίες στην Ελλάδα όταν πάει να βρει μια δουλειά ή να κάνει κάτι (ακόμα και ένα εισιτήριο για μια καλή παράσταση στο θέατρο χωρίς να έχει γνωριμίες), ο ευτελισμός των θεσμών και ο ωμός lifestyle κυνισμός από τη μία αλλά και το ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΠΛΗΘΟΣ όπου αποδεικνύεται η ΕΓΓΕΝΗΣ ανελευθερία των Ελλήνων σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη σεβασμού προς οποιοδήποτε θεσμό - κατάλοιπο της καχυποψίας του Οθωμανικού μας παρελθόντος, αποτελούν ένα επικίνδυνο συνδυασμό.

Η ΗΠΑ αποτελούν τον εφιάλτη του πονηρού Νεοέλληνα Βαλκάνιου: Υπάρχει αξιοκρατία και θεσμική επάρκεια και οι "λαμογιές" δεν είναι αποδεκτές. Υπάρχει εργασιακό ήθος οπότε δε χωρά η τεμπελιά όσο και αν είναι πασπαλισμένη με άνομα ή κληρονομημένα λεφτά. Στη μεσαία τάξη, δεν είσαι τα λεφτά σου αλλά το πως τα απέκτησες.

Στην εκπαίδευση, το πτυχίο ενός Πανεπιστημίου κοστίζει αλλά και ταυτόχρονα αξίζει στην αγορά. Τα πανεπιστήμια δε μοιάζουν με τσαντίρια αλλά και σχολεία. Οι πόλεις τους μοιάζουν με πόλεις και όχι με μεγαλοδωρία. Και ναι, σίγουρα ένας Μπους τους βρήκε μπόσικους και τους έπαιξε στα δάχτυλα λόγω 911. Ήθελα να ήξερα όμως, εδώ μας πιάνει η λεβεντοαυνανία μας επειδή τα Σκόπια επιμένουν να ονομάζονται Μακεδονία, τι περιμέναμε να κάνει κάποια υπερδύναμη που της έτυχε ένα 911; Βέβαια, εγώ αν ήμουν πρόεδρος των ΗΠΑ (καφενειακή προσέγγιση) δεν θα έμπαινα σαν ταύρος σε γυαλοπολείο σε δυο χώρες αλλά με άλλα means of surveillance θα μάζευα πληροφορίες και κάποια ωραία στιγμή θα έκανα covert ops και θα έκοβα τα κεφάλια της Αλ Κάιντα και δε συμμαζεύεται... Επίσης, και ο Μπούς αλλά και ο Κλίντον δεν εμφανίζουν το ανάστημα προηγούμενων προέδρων.

Δυστυχώς όμως, όπως και να το κάνουμε, ότι και να λέμε, ας το πάρουμε απόφαση: Έχουμε πολλάκις αποδειχτεί ανάξιοι των αρχαίων προγόνων μας, είμαστε 30 χρόνια πίσω από την Αμερική και 10-15 από τον υπόλοιπο κόσμο, και δυστυχώς, δυστυχώς, δυστυχώς επαναλαμβάνω, η ΗΠΑ (και η Βόρειος Αμερική και η Αγγλοσαξωνία - Βάλε και Αγγλία, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, κλπ) έχουν να μας διδάξουν πολύ περισσότερα πράγματα και πολιτισμικά, και ηθικά και κυρίως στις επιστήμες εφόσον έχουμε μάθει να ζούμε "στο περίπου" σε βάρος της σοβαρότητας, της ακεραιότητας, και εν κατακλείδι της ίδιας της ύπαρξης μας...

Ας σοβαρευτούμε γιατι δε μας φταίει η Αμερική αν είμαστε τελευταίοι σε όλα στην Ευρώπη των 25 μετά από 30 χρόνια "σοσιαλιστικού μετασχηματισμού".

Νισάφι...


PS. Όλα αυτά βέβαια ενώ θεωρώ το Μπούς ανισόρροπο και επικίνδυνο για τη διεθνη ασφάλεια. Να ξηγούμευα...

Ανώνυμος είπε...

Ώπα ανορθογραφία, "να εξηγούμεθα" ηθελα να πω στην τελευταία φράση.

Ανώνυμος είπε...

-για καθε... [συμπληρωστε μονοι σας]

...αντιαμερικανό, και έναν αμερικανόκαυλο...

Καλά όλα τα άλλα, αλλά και ότι οι ΗΠΑ μας έσωσαν από τον Β ΠΠ είναι η πλέον ανιστόρητη ανοησία... Όσο και αν θέλουν κάποιοι, τον μεγαλύτερο αγώνα (και κόστος) για τη συντριβή του ναζισμού το επωμίστηκε η Αυτοκρατορία του Κακού (CCCP)...

Για τον Κίσσινγκερ, απλά γραφικότητες...

Για τους σκλάβους και τους Ινδιάνους, όποιος θέλει ας ψάξει.

Τεσπα, δεν είναι σκόπιμο να φτιάξω το δικό μου κατάλογο (με ιστορικά παραδείγματα και όχι με Μαντόνα και Τζόρνταν και Κλούνι...)

Ωστόσο, οι ΗΠΑ θα είναι ο Μεγάλος Ασθενής του 21ου αιώνα. Και αν αξιωθούμε να γεράσουμε (το εύχομαι ολόψυχα σε όλους μας) θα γίνουμε μάρτυρες του επιθανάτιου ρόγχου της.

Αμήν.

Ανώνυμος είπε...

Κάτι άσχετο ..

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ Α.Π.Θ

ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΑΠ(ΟΧΙ ΚΑΤΑΛΗΨΗ):160
ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΓΩΝΑ (ΚΑΤΑΛΗΨΗ):142

ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΤΕΛΟΥΝ ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΔΕΚΑ ΣΤΟ Α.Π.Θ

+ΕΝΑ ΕΥΤΡΑΠΕΛΟ:OTAN ΔΥΣΤΥΧΗΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΠΗΡΕ ΤΟ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΑΝΕΦΕΡΕ ΠΩΣ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΗς ΣΧΟΛΗΣ ΜΑΘΑΜΕ,ΟΤΙ ΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ Η΄ ΔΩΡΕΑΝ ΑΓΑΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΗΛΙΟΣ ,Ο ΑΕΡΑΣ,Η ΘΑΛΑΣΣΑ Κ.Α ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΕΣΩ ΤΟΝ ΦΟΡΩΝ ΓΙΟΥΧΑΡΙΣΤΗΚΕ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ.

ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΠΩΣ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΥΜΒΑΝ ΕΛΑΒΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ,ΟΧΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑς ΟΥΤΕ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ,ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟ ΤΥΓΧΑΝΩ ΦΟΙΤΗΤΗΣ.

Ανώνυμος είπε...

εδώ μας πιάνει η λεβεντοαυνανία μας επειδή τα Σκόπια επιμένουν να ονομάζονται Μακεδονία, τι περιμέναμε να κάνει κάποια υπερδύναμη που της έτυχε ένα 911;

@gm: ευχαριστώ πολύ για μια από τις καυστικότερες αλλά ειλικρινέστερες καταγραφές του Ελληνικού γίγνεσθαι σε αντιδιαστολή με την Μπουσική υστερία στο Ιράκ.

Οχι δηλαδή πως το υπόλοιπο σχόλιο σου πάει παρακάτω όσον αφορά την καθαρότητά του, αλλά σπάνια βλέπει κανείς τετοια σαφήνεια όπως αυτή που αποτυπώνεις στην παραπάνω πρόταση.

Να σαι καλά.

Maria Velliou είπε...

Προσωπικά, SG, δεν διαφωνώ μ' αυτά που γράφεις.Δεν υπήρξα ποτέ αντιαμερικανή. Αντίθετη με διάφορες πτυχές της αμερικανικής πολιτικής, ναι.
Καμία χώρα δεν είναι τέλεια. Σίγουρα, όμως, η μεγάλη αυτή χώρα που δημιουργήθηκε από τους ευρωπαίους κατακτητές, αποίκους στη συνέχεια και τέλος τους αφρικανούς πρώην δούλους και τους νοτιοαμερικανούς κ.α. μετανάστες είναι το θαύμα του εικοστού αιώνα από μόνη της. Με την ορμή της έλλειψης κοινής μακράς ιστορίας και αγκυλωτικών θεσμών, τη δύναμη της συγχώνευσης στοιχείων από τόσο διαφορετικούς πολιτισμούς, τη δημιουργικότητα όσων ήθελαν να προοδεύσουν σε ελευθερία, το φυσικό πλούτο αλλά και τη συγκέντρωση, για λόγους ιστορικούς, πολλών από τα καλύτερα μυαλά παγκοσμίως, έκανε το θαύμα. Σε επιστήμη, τεχνολογία, τέχνη, ποιότητα ζωής. Και το θαύμα συνεχίζεται, όσο κι αν εμφανίζονται κατά καιρούς κι άλλες δυνάμεις στον παγκόσμιο ορίζοντα.
Είναι, βέβαια, η χώρα των αντιφάσεων-πως αλλιώς, μέσα από τις αντιφάσεις προκύπτει η δημιουργική σύνθεση, γεννιέται το νέο. Αυτός είναι ο κόσμος μας, ακόμη, δεν είναι δα και πολύ μπροστά.
Συμφωνώ λοιπόν μαζί σου.
Από την άλλη, θεωρώ αδιανόητο να απορρίπτουμε κάθε κριτική στην Αμερική, την πολιτική της και το σύστημα της που αναπαράγει αντιφάσεις. Κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής. Ούτε η υπερδύναμη. Χωρίς κριτική, άλλωστε, τίποτε δεν πάει μπροστά.
Το να χαρακτηρίζουμε αντιαμερικανισμό κάθε κριτκή προς την Αμερική είναι κουτό, το ίδιο κουτό με το να χαρακτηρίζουμε αντιεβραίο κάθε έναν που κριτικάρει την πολιτική του Ισραήλ. Είναι εφηβικό να τα βρίσκουμε όλα καλά στην Αμερική κι ολα στραβά στην Ελλάδα ή την Ευρώπη. όπως είπα θαυμάζω πολλά στην Αμερική, τη θεωρώ το μεγάλο θαύμα του εικοστού αιώνα, που ακόμη συνεχίζεται. Από την άλλη, πολύ φοβάμαι πως είναι πιθανό να εξελιχθεί σε "μεγάλο ασθενή" σε μερικές δεκαετίες, όπως προβλέπει ο sanctuary, αν και όχι με τόση βεβαιότητα εγώ. Σίγουρα, χρειάζεται περίσκεψη απ' όσους έχουν τη δύναμη να το αποτρέψουν αυτό, να οδηγήσουν τη θαυμαστή αυτή χώρα σε ένα μέλλον θετικότερο για την ίδια και όλο τον πλανήτη, κρατώντας και διαδίδοντας τα θετικά κι ελαχιστοποιώντας τα αρνητικά. Τα απλά άκριτα εγκώμια δεν βοηθούν κανέα, οι σκεπτόμενοι άνθρωποι πρέπει να προχωρούμε και πέρα από αυτά. Κατά τα άλλα, καλά.
Εκφράζω, με την ευκαιρία, τη διαφωνία μου με τη διατύπωση στο ιδρυτικό κείμενο της Φ.Σ. περί ανάγκης σύμπλευσης της Ε.Ε. ιδιαίτερα με την Ατλαντική Συμμαχία και τις Η.Π.Α. Τη θεωρώ περιττή. Έστω, αν θέλει απλά να τονίσει την ανάγκη συνεργασίας λόγω των δεδομένων στενών ιστορικών και πολιτισμικών δεσμών Η.Π.Α. και Ευρώπης, το δέχομαι. Γιατί όχι όμως και με τη Ρωσία ή τις πρώην σοβιετικές χώρες; Την Τουρκία; Τη Νότια Αμερική, την Αυστραλία, τον Καναδά; Φοβάμαι ότι υποννοείται άκριτη σύμπλευση με την πολιτική των Η.Π.Α., η οποία σε κάποια θέματα όπως π.χ. το περιβάλλον, είναι ενάντια στα συμφέροντα των ίδιων των κατοίκων εκείνης της χώρας! Λυπάμαι λοιπόν για τη διατύπωση αυτή. Δεν θα πάρω.

S G είπε...

Μαρια

χρονια και ζαμανια, πως παει? Φυσικα κανεις δεν ειναι υπερανω κριτικης.

Μαλιστα εχω αρκετη κριτικη να κανω στην προσφατη διακυβερνηση της χωρας (εδω το σχολιο του kos ειναι σωστο. Δεν εκρυψα οτι οι επιφανεις Αμερικανοι που συμπαθω πολυ τεινουν να ειναι στο παρελθον, ενω αυτοι που δεν με ικανοποιουν τεινουν να δρουν στο παρον). Ελπιζω καποτε να προλαβω να γραψω τι ακριβως ειπαμε με τον Γερμανο φιλο μου περι Σχεδιου Μαρσαλ και αποναζιστοποιησης της Γερμανιας. Γιατι νομιζω οτι κατι παρομοιο θα μπορουσε να γινει και σημερα, αν διδασκοντουσαν οι ΗΠΑ απο τα κατορθωματα των παλιοτερων- παπουδων τους πια.

Οπως ειπα, σκοπος του μικρου αυτου κειμενου ειναι μια υπενθυμιση της πολυπλοκοτητας του κοσμου και βεβαια των πραγματων που βρισκω αξιολογα σε αυτην την χωρα.

ΥΓ οσο για την διακηρυξη της ΦιΣ δεν μπορω να πω οτι διαφωνω, η γνωμη μου καπως αναλυτικα υπαρχει εδω


σταθη
"Επίσης είναι πολυ πιθανόν να είναι υπερήφανοι για λάθος λόγους.
Για τον ΜΛ Κινγκ ας πούμε για τον αγώνα του κατά των φυλετικών διακρίσεων.
Προφανώς όχι επειδή ήταν αριστερός..."

λαθος λογους? τις πολιτικες του θεσεις δεν με νοιαζει πολυ να τις κρινω, εγω κρατω την λαμπρη του σταση στο πολυ σημαντικοτερο θεμα των δικαιωματων των ανθρωπων ανεξαρτητως φυλης. Και νομιζω καλα κανουν και τον θυμουνται για αυτο.

χρυσοθηρα

δεν ειμαι ιστορικος αλλα τα 5 πραγματα που εχω διαβασει λενε οτι δεν ηταν αναποφευκτη η εισοδος των ΗΠα στον πολεμο και σιγουρα οχι τοσο νωρις. Η επιθεση στο Περλ Χαρμπορ θα ειχε γινει αν ο Ρουζβελτ ειχε χασει και ειχε βγει ενας φιλοναζιστης προεδρος στις ΗΠΑ? Να θυμισω εδω οτι ακομα και μετα το Περλ Χαρμπορ οι ΗΠΑ δεν κηρυξαν τον πολεμο στην Γερμανια, αλλα στην Ιαπωνια και η Γερμανια απαντησε με πολεμο σε αυτο? Το (λογοτεχνικο) βιβλιο του Φ.ροθ The plot against America που ανεφερα εχει μια πολυ ωραια φανταστικη αναλυση του τι θαχε γινει αν εχανε ο Ρουζβελτ.

Sanctuary μια απλη ερωτηση: θα κερδιζαμε τον πολεμο χωρις ΗΠΑ? Μπορω να σε παραπεμψω σε πολλα εργα περι της παραγωγης οπλων στα δυο στρατοπεδα, περι της οικονομιας κτλ Η ΕΣΣΔ μονη της δεν ειχε ελπιδα, οπως εδειξε και ο πρωτος ΠΠ αλλωστε που κερδισαμε παρα την συνθηκολογηση της Ρωσιας. Ποτε δεν καταλαβα γιατι στην Ελλαδα για να θεωρεισαι καλος αριστερος πρεπει να πιστευεις και στην προπαγανδα του Σταλιν.

ΥΓ αν δεν καταλαβες το αστειακι με την Μαντονα δεν φταιω εγω αλλα η σοβαροφανεια σου μαλλον. Ελεος πια, ας χαλαρωσουμε λιγο. Δεν ειναι παντου τοπος για να κανουμε ιδεοληπτικες διαμαχες.

Οι παρατηρησεις του ΓΜ οντως καλες και ειναι πολυ καλη παρατηρηση οτι η Ελλαδα με την ελαχιστη δυναμη που εχει εχει φερθει συχνα χειροτερα απο τις ΗΠΑ σε μικροτερες προκλησεις. Το θεμα ειναι οτι ο κοσμος περιμενε περισσοτερα απο τις ΗΠΑ!

Maria Velliou είπε...

Σωτήρη, ευχαριστώ για την απάντηση.
Είναι σίγουρα σπουδαία χώρα με θαυμαστά επιτεύγματα-και συνεχίζει να δίνει.
Προσωπικά είμαι βέβαιη ότι υπάρχουν και σήμερα πολλοί σπουδαίοι αμερικανοί που αξίζει να θαυμάζεις. Ίσως δεν έχουν απλά κριθεί από την ιστορία ακόμη ή ίσως οι κακοί ακούγονται περισσότερο.
Ένας φίλος μου θα ανέφερε τον Στηβ Τζομπς, ίσως και τον Νίκολας Νεγκρεπόντε. Είμαι σίγουρη ότι μπορούμε να σκεφτούμε πολλούς!
Ευχαριστώ για το link, υπόσχομαι να διαβάσω το άρθρο σου για την Φ.Σ. που με μια γρήγορη ματιά βρίσκω ότι είναι πολύ ενδιαφέρον.
Να πω ότι δεν έχω προλάβει να ασχοληθώ με το θέμα, λόγω φόρτου αλλά και μιας προσωπικής ψιλοαλλεργίας για οποιοδήποτε κομματικό σχηματισμό. Χαίρομαι όμως που ιδρύθηκε, άσχετα από την κριτική που μπορεί να γίνει κι εύχομαι καλή επιτυχία στο εγχείρημα διότι θεωρώ ότι είναι ένας καλός τρόπος να ακουστούν λίγο περισσότερο οι φιλελεύθερες απόψεις που φαίνεται να είναι σε ύφεση μέσα στα δύο μεγάλα κόμματα.

cobden είπε...

@sg
Θεωρώ το THE PLOT AGAINST AMERICA ένα τελείως ξεδιάντροπο βιβλίο... Ο Ροθ διαστρεβλώνει την ιστορία της περιόδου παρουσιάζοντας τους Αμερικάνους που υποστήριζαν την ουδετερότητα των Η.Π.Α στο Β'Παγκόσμιο Πόλεμο(δηλ. την πλειοψηφία των Αμερικανών) σαν υποστηρικτές των Ναζί...Όλοι οι σοβαροί μελετητές του "απομονωτισμού" παραδέχονται πως οι "απομονωτιστές", επηρεασμένοι από την πικρή εμπειρία του Α'Παγκοσμίου Πολεμου, ανησυχούσαν πως η είσοδος των Η.Π.Α. στον πόλεμο θα έφερνε βαρύ πλήγμα στις οικονομικές και πολιτικές ελευθερίες των Αμερικάνων (πράγμα που συνέβη ...το κράτος επενέβη σε βαθμό πρωτόγνωρο στην οικονομία, πολλοί αντιφρονούντες δημοσιογράφοι έχασαν τη δουλεια τους, οι Αμερικάνοι ιαπωνικής καταγωγής κλείστηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης κτλ). Δηλαδη η εφιαλτική πραγματικότητα μιας πιθανής προεδρίας Λίντμπεργκ που περιγράφει ο Ροθ στο βιβλίο του ήταν ήδη πραγματικότητα στην Αμερική του Ρούσβελτ...Αυτα βέβαια δεν ενοχλούν καθόλου τον προοδευτικό κύριο Ροθ...Ο Ρούσβελτ βλέπεις ήταν και είναι ο αγαπημένος πρόεδρος της "προοδευτικής Αριστεράς"...

Yorgos είπε...

-για καθε Μαϊκροσοφτ μια Apple

you are one shrewd marketer my friend - θέλει-δε θέλει, η μισή ελληνική μπλογκόσφαιρα θα συμφωνήσει με το ποστ =)

cobden: το Plot Against America δεν είναι ιστορικό πόνημα

cobden είπε...

@Yorgos
Σαφώς και δεν είναι ιστορικό πόνημα.Μέσω της μυθοπλασίας όμως προσπαθεί να περάσει μια σαφή πολιτική θέση και ιστορική κρίση για τα γεγονότα και τα πρόσωπα εκείνης της περιόδου.

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά όπως λέει και στην αρχή του κειμένου ο Σωτήρης δεν είναι όλοι οι Αμερικάνοι φονιάδες των λαών. Να προσθέσω στον κατάλογό του ότι οι ΗΠΑ υπήρξαν η χώρα που έσωσε πολλά επιστημονικά μυαλά και πολλούς καλλιτέχνες -με το αζημίωτο ,τίποτα δεν είναι τζάμπα- μετά τον πόλεμο όταν στην Ευρώπη τίποτα δεν είχε μείνει όρθιο. Επίσης μην ξεχνάμε ότι όλα τα νέα ρεύματα (πολιτικής, ψυχαγωγίας, τέχνης κλπ) εμφανίζονται πρώτα στην Αμερική και μετά αλλού (τυχαίο; μάλλον όχι).
Τέλος όλοι οι περισσότεροι φανατικοί αντιαμερικανοί είναι άτομα επιφανειακά, με μεγάλη επιθετικότητα και ρατσιστική συμπεριφορά απένταντι σε ένα λαό. Αυτά δηλαδή για τα οποία κατηγορούν τους Αμερικανούς.

Ανώνυμος είπε...

Από τα πρώτα μας χρόνια κιόλας στο σχολείο μας μαθαίναν για την περίφημη "συνύπαρξη των πολιτισμών".
Μεγαλώνοντας άρχισα να έχω ενστάσεις για αυτή τη θεωρία και τώρα πλέον την αμφισβητώ ανοικτά...
Η σύγκρουση των πολιτισμών είναι κάτι αναπόφευκτο, κάτι που συμβαίνει διαρκώς, ενδεχομένως αλλάζει μορφές, άλλωτε είναι στρατιωτική άλλωτε οικονομική, άλλωτε πολιτισμική, το αποτέλεσμα όμως είναι το ίδιο, η επικράτηση του ισχυρότερου.
Σήμερα για παράδειγμα η παγκοσμιοποίηση είναι δημιουργία του δυτικού πολιτισμού και το μέγεθος της επιτυχίας της θα εξαρτηθεί από τις δυνατότητες αντίστασης των φονταμελιστικών Κρατών. ΄
Η χώρα μας φυσικά έχει πολλά να κερδίσει με το να συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία και να είναι στο μέρος των Δυτικών.
Όσοι εναντιόνονται στις ΗΠΑ ίσως ακόμα δεν έχουν κατανοήσει επαρκώς τη θέση της χώρας μας στη διεθνή σκηνή. Δεν έχουμε τίποτα κοινό (πλέον τουλάχιστον) με τους άραβες και τους φανατικούς ανατολίτες, αντιθέτως έχουμε πολλά κοινά με τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους (ίδιες αξίες και οράματα), οι οικονομίες μας είναι άμεσα εξαρτώμενες και τα συμφέροντα αυτών σε γενικές γραμμές εξυπηρετούν και τα δικά μας.
Εξάλλου όποιος εναντιώνεται με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ επίσης φαίνεται να μην έχει κατανοήσει πως κάθε Κράτος ασκεί την πολιτική που θεωρεί τη δεδομένη χρονική στιγμή ως την πιο συμφέρουσα για το ίδιο. Το θέμα είναι το γενικότερο πλαίσιο της πολιτικής τους αν μας ικανοποιεί ή όχι. Τι θα γινόταν για παράδειγμα αν πρώτη δύναμη δεν ήταν η Αμερική αλλά το Ιράν? Νομίζει πραγματικά κανείς πως ο κόσμος μας θα ταν καλύτερος και η Ελλάδα σε καλύτερη κατάσταση? Με το που χάσει την πρωτιά η Αμερική θα ξεσπάσουν χιλιάδες διαμάχες σε όλο το πλανήτη. Καλώς ή κακώς (προσωπικα θεωρώ καλώς) οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει το ρόλο της παγκόσμιας αστυνόμευσης και σε αυτό χρειάζονται συμμάχους. Αυτό πρέπει να εκμεταλλευτεί η Ευρώπη και η Ελλάδα διότι από μόνη της η Αμερική σε λίγα χρόνια ίσως αδυνατεί να εξασφαλίσει τη διεθνή τάξη έτσι όπως μας εξυπηρετεί και τότε αλίμονο σε όλους τους ελεύθερους ανθρώπους του δυτικού κόσμου.
Επίσης σε όσους επικρίνουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, χωρίς να θεωρώ ότι είναι αλάνθαστη (δεν έχει σημασία τι πιστεύουμε εμείς)νομίζω λίγο καφενειακά βέβαια ότι αν είμασταν εμείς στη θέση τους θα είχαμε εξαφανίσει από το χάρτη Τουρκία, Αλβανία, Σκόπια και όποιον άλλον δεν μας άρεσε! Η εξωτερική πολίτικη των ΗΠΑ λόγω της δύναμης της χώρας τυγχάνει να επηρεάζει το μέλλον πολλών άλλων Κρατών, η εξωτερική πολιτική της Ελλάδος λιγότερων Κρατών και της Ζιμπάμπουε ίσως κανενός, το θέμα είναι πως τα κίνητρα όλων είναι τα ίδια και αυτό επιτέλους να το συνειδητοποιήσουμε.

Από άλλη σκοπιά τώρα...
Πως μπορείς να είσαι εναντίον της χώρας από την οποία προέρχεται κάθε σύγχρονη δημιουργία και εξέλιξη είτε στο χώρο της επιστήμης είτε της τέχνης είτε της οικονομίας κ.λ.π.?
Τις δημιουργίες της Αμερικής ΟΛΟΙ, αντιαμερικανοί και μη, τις απολαμβάνουμε αδυνατώντας να τις επαναλάβουμε και να τις ξεπεράσουμε.
Κύριες και Κύριοι ο μέσος Αμερικανός δεν έχει ούτε ιδεοληψίες ούτε τον κυνηγάνε φαντάσματα του παρελθόντος, ζει σε ένα περιβάλλον ευημερείας, ασύλληπτο για μας, είναι ελεύθερος να έχει τις όποιες επιλογές του και δέχεται τις συνέπειες αυτών είτε τον κάνουν κροίσο είτε άστεγο σε παγκάκι, το σύστημα του, του δώσε την ευκαιρία...Εμείς ακόμα τη ψάχνουμε...
Δεν θα ξεχάσω το αποκορύφωμα της Νεοελλήνικης καφρίλας μετά τον αγώνα μπάσκετ Ελλάδος Αμερικής που συγκεντρώθηκαν άκουσον άκουσον έξω απο την Αμερικάνικη Πρεσβεία να πανηγυρίσουν (τα πανηγύρια)!!! Η Αμερικάνικη ψυχή και νοοτροπία φάνηκε από το πανό που έλεγε "συγχαρητήρια ελλάδα"!
Είτε αυτό το έκαναν επειδή γνωρίζουν ότι σαν λαός μας αρέσει να βαυκαλιζόμαστε, να είμαστε νάρκισοι και αυτάρεσκοι είτε το έκαναν γιατί έτσι τους πρόσταζε η ανωτερότητα τους, μπράβο τους.


Είμαστε όλοι Αμερικανοί γιατί...
είμαστε όλοι Έλληνες,
είμαστε υπέρμαχοι της ελευθερίας,
πιστεύουμε στις ικανότητες του ανθρώπου,
αγαπάμε τη ζωή!

Ανώνυμος είπε...

εεεε, ξεφεύγουμε λίγο μου φαίνεται...

Fuchsia είπε...

Στράτος: «Καλώς ή κακώς (προσωπικα θεωρώ καλώς) οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει το ρόλο της παγκόσμιας αστυνόμευσης και σε αυτό χρειάζονται συμμάχους.»

Μάλλον πρέπει να ομολογήσω ότι κλίνω προς το «κακώς»… Σίγουρα θαυμάζω τις Ηνωμένες Πολιτείες για πολλούς λόγους, αλλά το θεωρώ το λιγότερο επικίνδυνο να αναλαμβάνει ένα κράτος μονομερώς και χωρίς εξουσιοδότηση επίσημου οργάνου την διαφύλαξη της διεθνούς τάξης. Αν θέλει και εφόσον έχει την δύναμη να προωθεί τα συμφέροντά του εκτός των συνόρων του με πολιτισμικές, οικονομικές ή και πολεμικές επεμβάσεις, έχει καλώς- αλλά ο πατερναλισμός δεν με εντυπωσιάζει ούτε σε εθνικό όπως ούτε και σε διεθνές επίπεδο και το χειρότερο, ο κίνδυνος να χαθεί η ηθική ανωτερότητα που θεωρητικά δικαιολογεί μια τέτοια αστυνόμευση είναι αληθινός.

Πρόσφατα τελείωσα το “Murder in Samarkand” του Craig Murrey, πρώην πρεσβευτή του Η.Β. στο Ουζμπεκιστάν. Οι κατηγορίες που εξαπολύει εναντίον της πατρίδας του όπως και των ΗΠΑ σοκάρουν. Πέρα των πλέον μπανάλ μομφών του στυλ «δεν υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ και όλοι το ήξεραν», εστιάζει το μεγαλύτερο μέρος του κατηγορητηρίου του στη στάση των δύο χωρών απέναντι στη τέλεση βασανιστηρίων. Βασικά ισχυρίζεται ότι η Αμερικάνοι δεν έχουν κανένα ενδοιασμό ως προς το να λαμβάνουν και να χρησιμοποιούν πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν με βασανιστήρια και οι Βρετανοί ακολουθούν πειθήνια φοβούμενοι μήπως βλάψουν την ιδιαίτερη σχέση τους με τις ΗΠΑ (συγκεκριμένα φοβούνται να προβάλλουν εντάσεις γιατί οι συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών που επιβάλλουν να μοιράζονται πληροφορίες είναι άνιση υπέρ των Βρετανών, πράγμα για το οποίο πολλοί Αμερικανοί δυσανασχετούν και οι Βρετανοί δε θέλουν να τους δώσουν πυρά για προσαρμογή των όρων)

Δυστυχώς παρά τα λογοτεχνικά ελαττώματά του, το βιβλίο πείθει ως προς την ουσία του περιεχομένου του. Συμπαθώ τις ΗΠΑ πολύ, αλλά μη τρελαθούμε κιόλας. Είναι ίσως η καλύτερη υπερδύναμη που έχει γνωρίσει ο πλανήτης- απλά μερικές φορές εύχομαι να υπήρχε κάτι καλύτερο.

Κατά τα άλλα, πολύ καλό άρθρο. Με τις ΗΠΑ οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι γενικά συμφωνούν στο 99% των περιπτώσεων. Να δηλητηριάζουμε σχέσεις και να τασσόμαστε στο πλευρό κοινωνιών άκρως διαφορετικών για αυτό το 1% είναι τουλάχιστον ανόητο.

Ανώνυμος είπε...

fuchsia έχεις δίκιο στην επισήμανση που κάνεις.
Ο τρόπος που διατύπωσα αυτήν την πρόταση έχει μια δόση υπερβολής την οποία όμως συνειδητά επέλεξα για να προβληματίσω αν θες περισσότερο μέσω της εκπληξης(Όπως όλο το ύφος του σχόλιου μου).
Επιπλέον αυτήν την φράση πρέπει να τη δούμε μόνο σε συνέχεια με την προηγούμενη που τονίζει το χάος που θα επικρατούσε στο υποθετικό σενάριο της κατάρευσης των Η.Π.Α. Ο αμέσος επόμενος συνειρμός για την αντιμετώπιση του χάους είναι η αστυνόμευση, με αυτήν την έννοια ειπώθηκε από μέρους μου.

Θα ήθελα επίσης να τονίσω το ρόλο του ΟΗΕ και των διεθνών οργανισμών. Φυσικά και είμαι υποστηρικτής ότι όλες οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται μέσω των νόμιμων διαδικασιών είτε λέγεσαι ΗΠΑ είτε Γκάνα.

Για τα υπόλοιπα ζητήματα που θίγεις, τους βασανισμούς κ.τ.λ, ανοίγεις μια πολύ ωραία και μεγάλη συζήτηση με πολύ λεπτές ισορροπίες και δε θα ήθελα να επεκταθώ στη παρούσα στιγμή.

Panagiotis Atmatzidis είπε...

-για καθε Μαϊκροσοφτ μια Apple

Άστοχο παράδειγμα. Αν είχαμε την Apple στην θέση της Microsoft θα είχαμε καθολική κυριαρχία μιας εταιρίας όχι μόνο στο software αλλά και στο hardware. Η Apple κατά καιρούς έχει δείξει πολύ πιο αδίστακτη πολιτική ενάντια σε οτιδήποτε θεωρεί επικίνδυνο ο Jobs. Μην τρελαθούμε τελίως.. Αν ήταν ο Linus Αμερικάνος, θα μπορούσες να πεις εύστοχα:

- όπου Jobs ένας Linus Torvalds, αλλά δεν είναι έτσι :-) είναι Φιλανδός ο τύπος.

Πάντως διάλεξε για σπίτι του την Αμερική, αυτό "κάτι" λέει.

πάντως και πολλά άλλα που γράφεις είναι πολύ μα πολύ σχετικά..

Panagiotis Atmatzidis είπε...

btw, ο Αντιαμερικανισμός είναι απόλυτα δικαιολογημένος. Δεν παρακολουθώ πολλά χρόνια τα διεθνή γεγονότα, αλλά από τότε που το κάνω οι επιλογές των ΗΠΑ είναι τραγικές στην εξωτερική πολιτική.
Δεν λέω ότι η Ελλάδα ή κάποιο άλλο κράτος θα συμπεριφερόταν καλύτερα. Αυτό όμως δεν δικαιολογεί τις πράξεις των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, στην Γιουγκοσλαβία ή στο Ιράκ. Ούτε τις φυλακές τις CIA, ούτε την κατακράτηση προσωπικών δεδομένων από τις αεροπορικές εταιρίες, ούτε την χρήση συστημάτων όπως το echelon κτλ

Maria Velliou είπε...

atma, να σου διευκρινήσω ότι τον Jobs δεν τον πρότεινα για την ηθική του, αλλά γιατί με τις ιδέες και τις κινήσεις του πρωτοστάτησε στη διάδοση και την ανάπτυξη του προσωπικού υπολογιστή, ο οποίος εδώ και είκοσι χρόνια μεταμόρφωσε και συνεχίζει να μεταμορφώνει τον κόσμο μας.
Επίσης, ας μην ξεχνάμε τη συμβολή του στην εξέλιξη των ψηφιακών τεχνών, με τη δημιουργία της Pixar αλλά και τη συνεχή προώθηση της έρευνας σε θέματα επικοινωνίας και προσωπικής ψυχαγωγίας. Αν και το πρώτο του επίτευγμα είναι κατ' εμέ το σημαντικότερο.
Δεν είπα ότι είναι άγιος, είναι ένας ευφυέστατος επιχειρηματίας, αλλά τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Σίγουρα υπάρχουν νεώτεροι που πάνε τα πράγματα πιο πέρα, όπως ο Φινλανδός που αναφέρεις, οι δημιουργοί του google κ.α.. Αλίμονο!
BTW, να σκεφτείς ότι προσωπικά δε χρησιμοποιώ καν mackintosh. Αλλά αυτή η ιστορία έχει γραφτεί και δεν ξεγράφεται.

S G είπε...

"Αν ήταν ο Linus Αμερικάνος, θα μπορούσες να πεις εύστοχα..."

τωρα δεν θελω να μπω σε λεπτομερειες γιατι θεωρω οτι στην πραγματικοτηα ακομα και η ΜΣ (ο γιωργος το πιασε γιατι την ανεφερα) εχει βοηθησει τον κοσμο (ερωτηση: αν υπηρχε μονο η Ελλαδα στον κοσμο θα ειχαμε Windows? θα ειχαμε εστω ΗΥ?)

αλλα μπορω να πω επιφανειακα και γρηγορα οτι για καθε Λινους εχουμε και 100 καθαρματακια σε ενα υπογειο που καθε μερα φτιαχνουν εναν νεο ιο για να εκμεταλλευτουν τους χρηστες της ΜΣ ή ακομα χειροτερα να τους τιμωρησουν για τις προτιμησεις τους.

οσο για το Plot Against America παλι με καλυπτει ο Γιωργος. δεν ειναι βιβλιο ιστοριας αλλα μυθιστορημα. Δεν σημαινει ομως αυτο οτι οσα λεει ειναι ψεμματα ουτε οτι ειναι μονομερες. εμενα ας πουμε μου παρουσιασε επιχειρηματα υπερ του απομονωτισμου που δεν ηξερα οτι υπηρχαν.

Παντως ζυγιζοντας τα ολα, δεν μπορω παρα να δεχτω οτι η σταση του Ρουζβελτ ηταν σοφη και εξαιρετικα καλη για την Ευρωπη. Μπορει για 5 χρονια να περιοριστηκαν καποιες ελευθεριες (μεγα λαθος ο εγκλεισμος γιαπωνεζων σε στρατοπεδα) αλλα αν δεν εμπαιναν οι ΗΠΑ στον πολεμο θα ειχαμε συνεχη ΘΑΝΑΤΟ εκατομμυριων ανθρωπων, οπως συνεβη εξαλλου και στην Αθηνα του 41 και βεβαια στον εξευτελισμο καθε εννοιας ελευθεριας και δημοκρατιας στην ευρωπαϊκη ηπειρο!

Μπορει να ειμαι υπερβολικα Ευρωπαιος, αλλα νομιζω οτι η συμμετοχη των ΗΠΑ στον Β ΠΠ ηταν μια ευγενικη, γενναια και ηθικα σωστη κινηση.

Klearchos είπε...

"για καθε Ραμσφελντ μας εδωσαν εναν Κισσιντζερ"

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα...

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock