Όταν ο Abdel Kareem Soliman άσκησε κριτική από το blog του στην ηγεσία του πανεπιστημίου al-Azhar όπου σπούδαζε («το πανεπιστήμιο της τρομοκρατίας») και στην κυβέρνηση του Hosni Mubarak (τον αποκάλεσε δικτάτορα), το πανεπιστήμιο τον απέβαλε και κάλεσε τους εισαγγελείς να του ασκήσουν δίωξη.
Ακόμα και η ίδια του η οικογένεια τον αποκλήρωσε. Ο πατέρας του τον αποκάλεσε δημόσια (μια μέρα πριν τη δίκη) μαϊμού που μιμείται τους άθεους Δυτικούς και ζήτησε την εκτέλεσή του αν δεν μετανοήσει.
Το δικαστήριο καταδίκασε σήμερα τον Kareem σε 4 χρόνια φυλάκιση – 3 χρόνια για προσβολή του Ισλάμ και 1 για προσβολή του προέδρου Mubarak.
Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει άμεσα και να συμπαρασταθεί στον αγώνα του Kareem. Η μπλογκόσφαιρα πρέπει να γεμίσει μυνήματα διαμαρτυρίας και οι κυβερνήσεις μας να ζητήσουν εξηγήσεις από την Αιγυπτιακή κυβέρνηση για αυτή την απαράδεκτη παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης.
Διαβάστε επίσης το: Υπάρχουν και Χειρότερα...
9 σχόλια:
Σε αντίθεση με τις εκδηλώσεις διεθνώς (έγιναν κινητοποιήσεις υπέρ του Kareem σε ΗΠΑ, Αγγλία, Σουηδία, Ιταλία, Γαλλία...) στην ημεδαπή δεν πήρε το αυτί μου την παραμικρή αναφορά στην περιπέτεια του άτυχου αιγύπτιου blogger (εξαίρεση βέβαια το "e-rooster" και ο "so what!" - παρακαλώ διορθώστε με εάν μου διαφεύγει κάτι).
Είμαστε άραγε τόσο ομφαλοσκοπική και εσωστρεφής κοινωνία;...
ή έχουμε τόσο σπουδαία εσωτερικά προβλήματα που δεν έχουμε χρόνο για να δούμε παρα-έξω;
Υπέγραψα την έκκληση, έβαλα το banner στο blog μου και έστειλα σχετικό e-mail σε γνωστούς.
[Παρεμπιπτόντως, ομολογώ ότι με ενοχλεί κάπως πως όλες οι υπογραφές πάνε και στον Πρεσβευτή των ΗΠΑ. Είναι σαν να δεχόμαστε ότι μόνο οι ΗΠΑ νοιάζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. (Ή είναι η μόνη κυβέρνηση που μπορεί πράγματι να επηρεάσει;) Ωστόσο, αυτό είναι δευτερεύον εν προκειμένω.]
Eχει τη συμπράστασή μου
να στείλουμε mail στην Αιγυτπιακή πρεσβεία; Η Αίγυπτος εδώ στην Ιταλία κάνει κάθε χρόνο διαφημιστική καμπάνια στην τηλεόραση για να αυξήσει τον τουρισμό της. Το ίδιο κάνει και στο CNN. Ο τουρισμός τους καίει. Όσο το θέμα λαμβάνει όλο και μεγαλύτερη διεθνή προβολή τόσο το καλύτερο. Αν σωθεί ο Kareem τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γλυτώσουν και οι μελλοντικοί kareem από την καταστολή του Αιγυπτιακού καθεστώτος.
«..τον αποκλήρωσε ». Ο κλήρος, όχι «ο κλύρος!»
@Λίτσα Ανδρούτσου
I stay corrected. Thanks.
@Λίτσα Ανδρούτσου
Ούτε λέξη όμως για τον Kareem;
Θα αποστειλω συμπαρασταση αλλα περιμενω απο τις ΗΠΑ να τραβηξουν το αφτι του τοπικου τους φιλου Μουμπαρακ και ισως να βομβαρδισουν το Καιρι οπως το Βελιγραδι του Μιλοσεβιτς.
Που ειναι οι Κοω Μπεντιτ, Μιχες και αλλοι που ουρλιαζαν για τους κακομοιρους Αλβανους αλλα τσιμουδια για το τι γινεται σε φιλοαμερικανικα καθεστωτα
Αυτό που εξηγεί την πλήρη αδιαφορία των Ελλήνων για τέτοιες ππαραβιάσεις, είναι πλήρης αδιαφορία τους για τα ατομικά δικαιώματα. Φορείς δικαιωμάτων και ελευθεριών δεν είναι για τους περισσότερους Έλληνες τα άτομα αλλά τα σύνολα. Αντιλαμβάνονται την ελευθερία ως συλλογικό αγαθό και όχι ατομικό.
Έτσι μπορεί να αδιαφορούν για το τί κάνει ένα αντιδημοκρατικό ολοκληρωτικό καθεστώς στους πολίτες του, όπως το Ιράν, η Κίνα ή τώρα η Αίγυπτος, αλλά άμα πάει κάποιος να παρέμβει (ακόμα και στα πλαίσια του αιτήματος των υπογραφών που συλλέγονται) θα γίνει της κακομοίρας γιατί ξαφνικά έχουμε επέμβαση και παραβίαση της ανεξαρτησίας της Αιγύπτου και της ελευθερίας του αιγυπτιακού λαού (που μεταφράζεται στην "ελευθερία" της αιγυπτιακής κυβέρνησης να παραβιάζει τις ατομικές ελευθερίες των πολιτών).
Από όσους δεν αναγνωρίζουν το πρωτείο του ατόμου, δεν έχω απαίτηση να διαμαρτυρηθούν. Θα καταγγείλω όμως την υποκρισία και την ανακολουθία τους, όταν για ανάλογες περιπτώσεις προβούν σε διαμαρτυρίες, όταν αυτές εξυπηρετούν τις πολιτικές τους σκοπιμότητες.
Δημοσίευση σχολίου