Τετάρτη, Μαρτίου 14, 2007

Μάρτιος 2017. Η κυβέρνηση αναζητά διέξοδο στις κάλπες.

Φοιτητές και καθηγητές πανεπιστημίων είναι στους δρόμους. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Γιάννενα έχουν τελείως παραλύσει - τα κέντρα των πόλεων έχουν τυλιχτεί στις φλόγες και η αστυνομία έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία μετά τις 9 το βράδυ.
Η κυβέρνηση του κεντρώου κόμματος Δημοκρατική Συναγερμός αποφάσισε εχθές να μην τερματίσει τη θητεία της και να κηρύξει πρόωρες εκλογές.
Αν και οι δημοσιογράφοι παρομοιάζουν τα γεγονότα του Μαρτίου με τις εξεγέρσεις του Παρισιού στις αρχές του αιώνα, οι πανίσχυροι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς μιλάνε για την ‘Άνοιξη της Αθήνας’ και ετοιμάζονται ήδη για την επερχόμενη εκλογική μάχη.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν αμέσως μετά την πρωτοχρονιά, όταν η πρόεδρος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δήλωσε ότι θα στηρίξει την πρόταση της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος ώστε να επιτραπεί η ίδρυση μη-κρατικών πανεπιστημίων. Η συμφωνία αυτή ήταν το αποτέλεσμα σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ των διάφορων τάσεων μέσα στα δυο μεγάλα κόμματα, και έγινε εφικτή μόνο όταν η κυβέρνηση δήλωσε ότι δεσμεύεται «τα καινούρια μη-κρατικά πανεπιστήμια να έχουν αποκλειστικά μη-κερδοσκοπικό χαρακτήρα και να βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο του κράτους».
Οι φοιτητές τότε πυρπολήσανε ‘συμβολικά’ τα κεντρικά κτήρια όλων των μεγάλων πανεπιστημίων διαμαρτυρόμενοι για το ‘ξεπούλημα της παιδείας στο μεγάλο κεφάλαιο και τα ξένα συμφέροντα’. Εκεί όμως που όλοι περιμένανε την αποκλιμάκωση της κρίσης λόγω των εορτών του χριστιανικού Πάσχα, οι βιαιότητες αυξήθηκαν επικίνδυνα την προηγούμενη εβδομάδα, μιας και τα δύο κύρια αιτήματα των φοιτητών - να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 και να ξαναχτιστούν τα πανεπιστήμια πριν από την επόμενη εξεταστική περίοδο - βρήκαν την κυβέρνηση τελείως αντίθετη.

Οι εκλογές του Μαΐου αποτελούν το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης. Θα στηρίζει ο κόσμος τις ριζοσπαστικές της μεταρρυθμίσεις ή θα σταθεί δίπλα στους φοιτητές και τα κόμματα της Αριστεράς; Ο πρόεδρος της δημοκρατίας Α. Αλαβάνος, ανακοίνωσε εχθές ότι οι εκλογές θα γίνουν την τελευταία Κυριακή του Μαΐου και χαιρέτησε το κίνημα των φοιτητών για το δυναμισμό και την επαναστατικότητά του.
Οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές είναι βέβαιοι ότι το κλίμα της έντασης θα διατηρηθεί μέχρι της εκλογές. Ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς για τη συμμετοχή του Χ. Τσάβες στην Επιτροπή Οργάνωσης του Προεκλογικού Αγώνα του κόμματος. Αξιωματούχοι της Ε.Ε. δήλωσαν ότι παρακολουθούν στενά την κατάσταση, αλλά είναι σίγουροι ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
[...]

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ἐγὼ πάλι γιατί νομίζω ὅτι στὴν ἑπόμενη Βουλὴ τὸ ΠΑΣΟΚ θὰ γυρίσει σὰν τὴ βρεγμένη γάτα (πιθανότατα μὲ νέο ἀρχηγό, ὅλοι ξέρουμε ποιὸν) καὶ θὰ ὑπερψηφίσει τὸ νέο ἄρθρο 16; Μετὰ βέβαια θὰ καταψηφίσει τὸν ἐκτελεστικὸ νόμο, παρὰ τὶς ἀλλαγὲς ποὺ θὰ ἀναγκαστεῖ νὰ κάνει ἡ ἑπόμενη κυβέρνηση τῆς ΝΔ, ἀλλὰ ὅταν ξαναγίνει κυβέρνηση τὸ ΠΑΣΟΚ τὸ 2012 θὰ ἀναιρέσει τὶς ἀλλαγές.

GordonGR

GordonGR

Ανώνυμος είπε...

Οπως τα λες είναι.Υπάρχει μεγάλη υποκρισία.Για θέματα όπως η παιδεία κάθε λογικός άνθρωπος θα περίμενε κυβέρνηση και αντοιπολίτευση να έχουν κοινή στρατηγική.

Ναυάγιο είπε...

Να συμπληρώσω ότι το νομοσχέδιο εισηγήθηκε από βουλευτές που στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα πρωτοστάτησαν στον αγώνα για τη μη αναθεώρηση του άρθρου 16.
Η επανάσταση αποδείχτηκε ένα όνειρο που έλεγε κάποτε και ο καλλιτέχνης.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock