Τετάρτη, Μαρτίου 21, 2007

Φτανει πια

Εμείς οι Έλληνες πολίτες ζούμε, σε καθημερινή πλέον βάση, μια απαξίωση σε βάρος μας. Σε κανέναν άλλο τομέα της Διοίκησης της χώρας μας η απαξίωση αυτή δεν είναι πιο έντονη απ' ότι στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Διαμαρτυρόμαστε για την απαξίωση σε βάρος μας, που παίρνει τη μορφή τυφλής βίας εναντίον συμπολιτών μας.

Διαμαρτυρόμαστε για την απαξίωση σε βάρος μας, όταν αυτή εκδηλώνεται με την συγκάλυψη της έκνομης δράσης λίγων αστυνομικών.

Διαμαρτυρόμαστε για την απαξίωση σε βάρος μας, που αποτελεί η ανείπωτη ταλαιπωρία για την έκδοση διαβατηρίου και ταυτότητας.

Φτάνει πιά! Ζητούμε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για να σταματήσει η απαξίωση σε βάρος των Ελλήνων πολιτών.

Ζητούμε:


  • Τον απόλυτο σεβασμό προς την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια των πολιτών.

  • Την αποκατάσταση, με έργα και πράξεις, της αξιοπιστίας της Ελληνικής Αστυνομίας στην οποία έχει ανατεθεί η τήρηση της έννομης τάξης.

  • Τον άμεσο εξορθολογισμό διαδικασιών για την έκδοση διαβατηρίων και ταυτοτήτων.


Ζητούμε αυτά που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα σε μια δημοκρατική κοινωνία στον 21ο αιώνα.


Μια πρωτοβουλία των ιστολογίων: Αμπελοφιλοσοφίες, αναΜόρφωση-ιστολόγιο, ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ, Ελεύθερος Σκοπευτής, Ιστολόγιον, τερΚΑΙ βλέπω ΚΑΙ ακούω ΚΑΙ μιλάω, Καλτσόβρακο, Λαπούτα, Λευκός Θόρυβος, λ:ηρ, Μαργαριταρένια, Με Νταούλια και Ζουρνάδες, Στέφανος Ν. Παπανώτας, το χέρι, Ψιλικατζού, ANARRIMA, Digital Era, divaynne, doncat, eidisis-sxolia, Fairy Smoke, fastbackwards, Gravity & the Wind, GreekUniversityReform, Non-Linear Complexity, Nylon, oraelladas, RealityTape, taparaponasas stoMIXER, vrypan|net|weblog, We are not alone,

Πάρτε μέρος στην πρωτοβουλία μας.

tags: | meme: a6edf8bc8e7a7ed85215abe9b94bbc7a

14 σχόλια:

Μαύρος Γάτος είπε...

Αυτό σας το ποστ μπορείτε να το τρίψετε στη μούρη του κάθε Κνίτη. Μπράβο ρε παιδιά, αν μη τί άλλο είστε ανοιχτόμυαλοι και αντικειμενικοί, όχι σαν κάτι άλλους...

Ανώνυμος είπε...

Kala, oraioi "antikeimenikoi" einai!

Ekdouleusi poulane orismena lamogia se varos tou Poludora.

avatar είπε...

Μα έλεος ρε "mas epeises..."! Σε αυτό το blog έχουμε ξεσκιστεί να λέμε πόσο διαφωνούμε με τις καταλήψεις, τους κάφρους που βγάζουν τα απωθημένα τους στις πορείες, στους πανεπιστημιακούς χώρους (ακόμη και σε γραφεία μελών ΔΕΠ σπάζοντας και καταστρέφοντας ερευνητικό έργο) τις παρωδίες των γενικών συνελεύσεων κτλ.

Επίσης πολλές από τις ιστορίες που έχω διαβάσει τελευταία από διάφορους φοιτητές/αγωνιστές είναι συνειδητά δακρύβρεχτες και υπερβολικές.

Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι εγώ π.χ. συντάσσομαι με τις ζαρντινιέρες και τις λοιπές καφρίλες της στελεχών της ελληνικής αστυνομίας, τις οποίες κάθε φορά καλύπτει η επίσημη ηγεσία της.

Διαφωνώ μόνο στο βαθμό που η παραπάνω κίνηση γίνεται προσωποπαγής έναντι του Πολύδωρα. Ελάχιστα τον εκτιμώ, αλλά το πρόβλημα είναι πολύ γενικότερο. Το μόνο που θα αλλάξει αν π.χ. απλά παραιτηθεί είναι να μπει ένας άλλος στη θέση του, που ίσως και να ξέρει να καλύπτει καλύτερα τις ζαρντινιέρες. Κατά τα άλλα όλα τα παραπάνω αιτήματα είναι απολύτως λογικά.

S G είπε...

ναι αβαταρ συμφωνω και γω οτι η αλλαγη προσωπων δεν φτανει, γιαυτο και η πρωτοβουλια δεν ζηταει απλα μια παραιτηση αλλα μια συνολικη αλλαγη.

Τωρα πως μπορει να πουλω εγω εκδουλευση μακαρι να μπορουσε κανεις να μου το εξηγησει. Εχω βαρεθει αυτα τα ανουσια συνωμοσιολογικα ξεσπασματα...

zanat0s είπε...

I have talked with a lot of Greeks here in Asia. you won't believe the level of ineffeciency and how they are "screwed" for months waiting their passports....

Come on guys, politicians maybe goot ad making speeches but it doesn't mean they can be good administrators at the same time.

http://zanat0s.typepad.com

Ανώνυμος είπε...

Παύλο συμφωνώ ότι το πρόβλημα είναι βαθύτερο, αλλά νομίζω ότι είναι θέμα βασικού accountability η απομάκρυνση του Πολύδωρα.

Πάντως θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο κάποιος άλλος υπουργός να "καλύπτει καλύτερα τις ζαρντινιέρες". Το silver lining όλων αυτών των θλιβερών που έχουμε παρακολουθήσει τις τελευταίες μέρες, είναι ότι τέτοιες ιστορίες κρύβονται πλέον πολύ δύσκολα. Ο πυροβολισμός του φρουρού στο Αιγαίου καταγράφηκε από κάμερα κινητού, το γράμμα του φοιτητή από την Πάτρα κυκλοφόρησε σε όλο το Δίκτυο -- όπως και τα καρέ της διαβόητης κλωτσιάς.

avatar είπε...

Η αστυνομική αυθαιρεσία δε γεννήθηκε με τον Πολύδωρα και υπήρχε αυτούσια και στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ. Το σωστό τυπικά και ηθικά θα ήταν να παραιτηθεί ο Πολύδωρας αλλά το πρακτικό όφελος θα ήταν ελάχιστο.

Αναφορικά με το πώς θα μπορούσε καλύτερα να κουκουλώσει κάποιος άλλος τα πράγματα: φυσικά και είναι αδύνατο κάποιος να ελέγξει την τεχνολογία. Όμως ο Πολύδωρας έχει δείξει επίσης σοβαρή επικοινωνιακή ανικανότητα. Ορισμένα από αυτά που έχει πει κατά καιρούς είναι απίστευτα και προφανώς ενισχύουν τις αντιδράσεις. Αυτό που στην ουσία τον έχει σώσει για την ώρα είναι ότι μία μερίδα του κόσμου είναι τόσο αγανακτισμένη με τις καφρίλες που κάνουν κάποιοι διαδηλωτές, ώστε να ταυτίζεται με τον Πολύδωρα φτάνοντας δηλαδή στο άλλο άκρο. Τέτοιου είδους πολώσεις λειτουργούν φυσικά προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Είναι τυπικό πολιτικό παιχνίδι και βασικός λόγος που ο Πολύδωρας ως τώρα είναι αμετακίνητος. Πέρα από τη θεωρητική συζήτηση του τι θα γινόταν αν έφευγε ο Πολύδωρας, στην πραγματικότητα δε ανησυχώ ιδιαίτερα ότι η κυβέρνηση θα τον αντικαταστήσει σύντομα με έναν λιγότερο μπρουτάλ τύπο. Δεν τη συμφέρει. Ο μεγάλος χαμένος από αυτήν την ιστορία είναι ο ορθολογισμός και η σοβαρότητα της χώρας κι όχι η Ν.Δ. ή οι κουκουλοφόροι και ο πολιτικός τους χώρος.

Ανώνυμος είπε...

Παίδες, λυπούμαι που το λέω αλλά το παρόν ιστολόγιο πάει από το κακό στο χειρότερο. Αυτά περί ταυτοτήτων ,αναξιοπιστίας και βίας θα περίμενα να τα διαβάσω σε ιστολόγια αργόσχολων αναρχικών αλλά όχι στο παρόν. Συμφωνώ ότι ο εν λόγω υπουργός δεν είναι άριστος αλλά σε γενικές γραμμές κάνει καλή δουλειά. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι έχει να αντιμετωπίσει τους οργανωμένους τραμπούκους/παρακρατικούς της αριστεράς.

Λες "Διαμαρτυρόμαστε για την απαξίωση σε βάρος μας, που παίρνει τη μορφή τυφλής βίας εναντίον συμπολιτών μας."
Αυτοί φίλε μου οι συμπολίτες μας είναι οι τραμπούκοι αναρχικοί που έλεγα παραπάνω...για την πλάκα τους σου καίνε το μαγαζί και άμα σε βρουν μέσα θα σε δείρουν για να ξεσπάσουν τον κομπλεξισμό τους...

Λες "Διαμαρτυρόμαστε για την απαξίωση σε βάρος μας, όταν αυτή εκδηλώνεται με την συγκάλυψη της έκνομης δράσης λίγων αστυνομικών."
Τώρα ξεκίνησε αυτό; Καλά, πλάκα μας κάνεις;

Λες "Διαμαρτυρόμαστε για την απαξίωση σε βάρος μας, που αποτελεί η ανείπωτη ταλαιπωρία για την έκδοση διαβατηρίου και ταυτότητας."
Καταρχήν θυμάσαι επί σοσιαλισμού που έπαιρνες διαβατήριο μόνο άμα είχες χαρτί από την κλαδική του ΠΑΣΟΚ; Τώρα που πρέπει να περιμένεις λίγες ημέρες σε πείραξε. Και για ποια "Ανείπωτη ταλαιπωρία" μιλάς; Εγώ μένω στο εξωτερικό μένω και απλά μια αίτηση συμπλήρωσα...

S G είπε...

ανωνυμε αν νομιζεις οτι η διαφυλαξη των δικαιωματων μας ανηκει μονο στους αναρχικους και αριστερους τοτε μαλλον εσυ δεν εχεις καταλαβει κατι. Δεν ξερω σε ποιο ιστολογιο νομιζεις οτι μπηκες, αλλα τα ανθρωπινα δικαιωματα ανηκουν στο υλικο του παροντος ιστολογιου απο την συλληψη του, τουτεστιν εδω και χρονια.

οσο για το επιχειρημα της βιας εναντιον αναρχικων

α) σημαινει οτι μαλλον δεν εχεις δει ποτε επεισοδια και ΜΑΤ. οι οργανωμενοι αναρχικοι σπανιως συλλαμβανονται γιατι ειναι εξυπνοι και τρεχουν. τα ανοργανωτα παιδακια τρωνε το ξυλο

β) δεν ειναι δουλεια του αστυνομικου να τιμωρει αλλα να συλλαμβανει. απαξ και συλληφθει το ατομο οποιαδηποτε χρηση βιας ειναι αχρηστη, παρανομη και ηθικα απαραδεκτη. Δες ομως οποιοδηποτε βιντεο και θα καταλαβεις οτι στην ελλαδα ειναι κοινος τοπος 5 ματατζηδες να χτυπανε εναν συλληφθεντα, ενιοτε και φορωντα χειροπεδες!

Roark είπε...

Και γω συμφωνώ με τον Avatar, ότι το προσωποπαγές της κίνησης. Η απαξίωση ΔΕΝ έχει πρόσωπο. Ο πολίτης βάλεται από έναν μηχανισμό που ούτε έστησε ούτε ελέγχει ο Πολύδωρας.

Το πρόβλημα με τον Πολύδωρα είναι ότι α)δεν είναι επικοινωνιακός, όποως ήταν πχ ο Χρυσοχοϊδης και β)έχει ανοίξει βεντέτα με τους αναρχικούς που τροφοδοτεί την βια στο κέντρο.

Αλλά επί της ουσίας, σήμερα η αστυνομία δεν αποδεικνύεται ότι κάνει μεγαλύτερες υπερβάσεις εξουσίας από ότι παλαιότερα (πότε ακούσατε τελευταία φορά για "εκπυρσοκρότηση" όπλου; Παλαιότερα οι ουσιαστικά εν ψυχρώ δολοφονίες πολιτών από αστυνομικούς ήταν συνηθισμένη είδηση. Ή βία εναντίον τσιγγάνων. Παλαιότερα βλέπαμε επιδρομές της αστυνομίας εναντίον τους λες ήμασταν στο Φαρ Ουέστ. Το ότι πυροβόλησε ένας ειδικός φρουρός στον αέρα είναι αστείο με το τί γινόταν πριν 10 χρόνια). Πότε δηλαδή γίνονταν καταδίκες τέτοιων ενεργειών από το Υπουργείο και την Αστυνομία και σήμερα ξαφνικά ο Πολύδωρας τα συγκαλύπτει;

Την ταλαιπωρία του διαβατηρίου την πέρασα και γω (ειδικά με τις αλληλοσυγκρουόμενες προδιαγραφές φωτογραφίας) αλλά γιατί είναι χειρότερη αυτή η γραφειοκρατία (που ανατέθηκε ξαφνικά στην αστυνομία χωρίς να μπορεί να σηκώσει τέτοιο φόρτο) από τις εφορίες, την πολεοδομία ή τα δικαστήρια;

Το σύγχρονο ελληνικό κράτος καταπιέζει τους πολίτες του, αγνοεί θεμελιώδη δικαιώματά τους και σε μερικές περιπτώσεις όπως του zanatou, τους φέρνει σε απόγνωση. Αλλά υπεύθυνος είναι ένας ολόκληρος γραφεικρατικός μηχανισμός με χιλιάδες πλοκάμια που είναι εντελώς άδικο να προσωποιείται. Υπεύθυνος είναι ο κάθε υπάλληλος που δεν κάνει σωστά τη δουλειά του. Ο κάθε αστυνομικός που κάνει υπέρβαση εξουσίας. Ο κάθε διευθυντής που έχει κακοσχεδίασει την υπηρεσία του και κακοδιανείμει τους πόρους του.

Αυτά που ζητάει η προσπάθεια είναι τα απολύτως αυτονόητα για ένα σοβαρό κράτος δικαίου. Αλλά το εμπόδιο για να γίνει η Ελλάδα κράτος δικαίου δεν είναι ο Πολύδωρας, ούτε κανένα πρόσωπο από μόνο του. Το πρόβλημα είναι το κράτος και η λειτουργία του. Και η λειτουργία του κράτους δεν πρόκειται να οξορθολογιστεί και απογραφειοκρατικοποιηθεί όσα πρόσωπα και να αλλάξουν, εφόσον μέσα στον ανορθολογισμό και την γραφειοκρατία κρύβονται και εξυπηρετούνται τα συμφέροντα ενός ολόκληρου συστήματος εξουσίας, διαπλοκών, εξυπηρετήσεων και κομματικών σκοπιμοτήτων. Εστιάζοντας στα πρόσωπα είναι σαν να κοιτάμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος.

kouk είπε...

Ημουν έτοιμος να γράψω ότι το φαινόμενο είναι γενικότερο, ότι και οι αστυνομικοί είναι Έλληνες και ως εκ τούτου δεν το έχουν σε τίποτα να ρίχνουν καρπαζιές για να βγάλουν το άχτι τους (βλ. προηγούμενα posts στο rooster για την βία). Δίκιο είχα αλλά μετά σκέφτηκα ότι οι αστυνόμοι οφείλουν περισσότερο από τους άλλους πολίτες να συμπεριφέρονται διαφορετικά. Βέβαια δίκιο είχα αλλά μετά σκέφτηκα ότι μαζί με τις ευθύνες πρέπει να έρχεται και ο σεβασμός, τον οποίον δεν απολαμβάνουν ούτε από τους απλούς πολίτες ούτε από τους "σπουδαίους" του τόπου, και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν εκ των προτέρων όσοι κατατάσσονται στην αστυνομία. Βέβαια δίκιο είχα αλλά μετά σκέφτηκα ότι εγώ δεν έβαλα τον εαυτό μου σε αυτή την θέση όπου να πρέπει να δείρω για να έχω λίγο σεβασμό όπως έκανε ο αστυνόμος. Βέβαια δίκιο είχα αλλά μετά σκέφτηκα ότι πολλοί από εμάς (είτε απλοί πολίτες είτε πολιτικοί) έχουμε βοηθήσει να κτιστεί και συντηρούμε αυτό το κράτος α-δικαίου του οποίου η αστυνομία είναι αναπόσπαστο κομμάτι. Βέβαια δίκιο είχα αλλά μετά σκέφτηκα πάλι ότι η αστυνομία ίσως είναι το κομμάτι του κράτους για το οποίο πρέπει πρώτα να πάψουμε να είμαστε συμμέτοχοι ή αμέτοχοι στο χάλι που βλέπουμε. Βέβαια δίκιο είχα αλλά μετά είδα το σχόλιο του roark και συμφώνησα ότι βλέπουμε το δέντρο αλλά χάνουμε το δάσος. Βέβαια πάλι δίκιο είχα αλλά βαρέθηκα να έχω τόσο δίκιο χωρίς να έχω βγάλει και κανένα συμπέρασμα οπότε ας σταματήσω κάπου εδώ.. :-)

Andrew είπε...

Πρέπει να καταλάβουν μερικοί αναγνώστες ό,τι δεν συγκρίνουμε την Ελλάδα του σήμερα με την Ελλάδα πριν 5 χρόνια, την Ελλάδα της χούντας, της Τουρκοκρατίας ή της Βυζαντινής περιόδου αλλά με των υπόλοιπων ανεπτυγμένων χωρών. Θα υπήρχε σε μια αντίστοιχη χώρα ένας Πολύδωρας υπ. Δημόσιας τάξης? Ούτε αυτός θα υπήρχε, ούτε κουκουλοφόροι, ούτε πολλά άλλα... Οχι δεν είναι θέμα προσώπων αλλά πολιτικής.

Ανώνυμος είπε...

Λευτερια στον Βυρωνα!

ANDREAS KATSIKOUDIS είπε...

Ο Βουλγαράκης πάντως πήρε προαγωγή στο υπουργείο πολιτισμού αφού αποδείχθηκε ότι έλεγε ψέματα σ΄όλη τη χώρα... (βλ. απαγωγές Πακιστανών)

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock