Σάββατο, Μαρτίου 10, 2007

Κριτικάροντας τον Hobsbawm

Ο Brad DeLong είναι καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Berkley. Και ως τέτοιος, δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι είναι οπαδός της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, την οποία και προβάλλει ως ένα από τα αντίβαρα στην κομμουνιστικά νοσταλγική αφήγηση του Hobsbawm. Θα ήταν λάθος όμως να δώσουμε έμφαση σε αυτό το σημείο.

Αφενός γιατί η σοσιαλδημοκρατία του Delong συμπληρώνεται από ορισμένες φιλελεύθερες ιδέες που είναι κοινός τόπος στις ΗΠΑ - αλλά αντικείμενο πολιτικού διακυβεύματος στην Ελλάδα- , αφεταίρου γιατί το εντυπωσιακό μέρος του κειμένου είναι ο λεπτομερής τρόπος με τον οποίο αποδομεί την λογική του Μαρξιστή ιστορικού, ο οποίος ως πρόσωπο και ως θέση αποτελεί μια από τις ιερές αγελάδες που ασκούν κυριαρχούν ιδεολογική κυριαρχία στη χώρα μας.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εάν δούλευε και ο σύνδεσμος και βλέπαμε πώς αποδομείται η λογική του Χόμπσμπάουμ....

Leviathan είπε...

Sorry, το διόρθωσα τώρα.

ioannisk είπε...

"αποτελεί μια από τις ιερές αγελάδες που ασκούν κυριαρχούν ιδεολογική κυριαρχία στη χώρα μας."
Μακάρι να ήταν αλήθεια αυτή η πρόταση. Ο Hobsbawm ανήκει στους "ευρωκομμουνιστές" πράγμα ανύπαρκτο στην Ελλάδα και είναι και post-nationalist, ακόμα ποιο ανύπαρκτο στην χώρα μας.

Ανώνυμος είπε...

Είναι καταπληκτικό το άρθρο αυτό, κατά σύμπτωση το διάβασα κι εγώ χτες! Διαβάζω την αυτοβιογραφία του Hobsbawn αυτόν τον καιρό, συναρπαστικό βιβλίο, και το άρθρο ήρθε ως συμπλήρωμα πρώτης τάξης.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock